Μετά την κατακραυγή τροποποιείται το επίμαχο άρθρο για “τρομονόμο” στην Τέχνη – ΦΩΤΟς κινητοποιήσεων

Με τη μαζική συμμετοχή κόσμου σήμερα Πέμπτη στη συγκέντρωση στα Προπύλαια στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, δόθηκε μία ηχηρή και δυναμική απάντηση στην κυβέρνηση για το “νομοσχέδιο Λιβάνιου” και τον τρομονόμου που προωθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι στη διάρκεια των κινητοποιήσεων του καλλιτεχνικού κόσμου, από την Γ.Γ. Ενημέρωσης ανακοινώθηκε η τροποποίηση του επίμαχου άρθρου 8 του ν/σχ σχετικά με τα οπτικοακουστικά μέσα, ως εξής:

Άρθρο 8

Απαγόρευση υποκίνησης σε βία ή μίσος

(Άρθρο 6 της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13)

«Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού».

Αντίστοιχη τροποποίηση θα γίνει και στο άρθρο 32.

Το άρθρο 8 πριν την τροποποίηση

Άρθρο 8
Απαγόρευση υποκίνησης σε βία ή μίσος και δημόσιας πρόκλησης σε τρομοκρατικό έγκλημα
(Άρθρο 6 της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13)
Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει:
α) να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού,
β) να εμπεριέχουν δημόσια πρόκληση σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος, σύμφωνα με τα άρθρα 187Α ΠΚ, 187Β ΠΚ και 32 έως 35 του ν. 4689/2020 (Α΄103).

Να υπενθυμίσουμε το ψήφισμα των καλλιτεχνών γιά απόσυρση του άρθρου 8 από το “ν/σχ Λιβάνιου”:

Η επερχόμενη ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων, που προβλέπει διατάξεις οι οποίες σχετίζονται με τον “τρομονόμο” (άρθρο 187Α του ποινικού κώδικα) δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στους καλλιτεχνικούς κύκλους, με τον κλάδο να ανησυχεί πως έτσι ανοίγει ο δρόμος της λογοκρισίας στην τέχνη και του περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την Οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων (AVMSD) “οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων επικοινωνίας δεν πρέπει να περιλαμβάνουν υποκίνηση βίας ή μίσους που απευθύνεται σε ομάδες ή σε μέλη ομάδας που βασίζονται σε διακρίσεις λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικής ή οποιασδήποτε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή εθνικότητας σύμφωνα με το Άρθρο 21 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Η δημόσια πρόκληση για διάπραξη τρομοκρατικού εγκλήματος απαγορεύεται επίσης”.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της σελίδας Support ART Workers η κυβέρνηση ανακοίνωσε για την ώρα την απόσυρση της παραγράφου β (αναφορά στον τρομονόμο) του επίμαχου άρθρου.

https://www.facebook.com/115572620137765/photos/a.116261450068882/249999623361730/

Αθήνα 

Θεσσαλονίκη

Απόγευμα Θεσσαλονίκη

ΔΕΙΤΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ:

https://new.infolibre.gr/2021/02/11/logokrisia-kai-efarmogi-quot-tromonomoy-quot-stin-techni-pankallitechniki-diadilosi-sta-propylaia-12-00/

 

Μοιραστείτε το άρθρο