«Παγκόσμιος χωροφύλακας» οι ΗΠΑ, κλιμακώνουν τη σύγκρουση

93Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι Αμερικανοί έσπευσαν αμέσως να ανταποκριθούν στο αίτημα του Κιέβου για όπλα μεγάλου βεληνεκούς που να μπορούν να πλήξουν τις ρωσικές δυνάμεις (και μέσα στο έδαφος της Ρωσίας). Οι Ρώσοι προειδοποίησαν την Δύση για την απαράδεκτη κλιμάκωση, ενώ διάταγμα ανοίγει το δρόμο στην κατάσχεση των εταιρειών που έφυγαν από την Ρωσία και ο Πούτιν καταφέρεται κατά των ΗΠΑ ως «παγκόσμιο χωροφύλακα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε τη Δύση ότι ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με όπλα ικανά να πλήξουν το ρωσικό έδαφος θα συνιστούσε ένα «σοβαρό βήμα προς μια απαράδεκτη κλιμάκωση», μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Tass. Ενώ σε δηλώσεις του στο κανάλι RT είπε ότι ελπίζει πως οι λογικοί άνθρωποι στη Δύση θα το κατανοήσουν αυτό,  «υπάρχουν ακόμη λίγοι εκεί». Ο ρώσος υπουργός απέρριψε και το ιταλικό σχέδιο ειρήνευσης. «Οι σοβαροί πολιτικοί, οι οποίοι θέλουν να πετύχουν αποτελέσματα και δεν ενδιαφέρονται μόνον για την αυτοπροβολή στους ψηφοφόρους τους, δεν μπορούν να προτείνουν τέτοιου είδους πράγματα», δήλωσε ο αρχηγός της ρωσικής διπλωματίας, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today.

Όμως οι ΗΠΑ συνεχίζουν την ίδια τακτική της κλιμάκωσης στην αποστολή οπλικών συστημάτων και χθες κοινοποιούσαν ότι ετοιμάζονται να στείλουν στο Κίεβο τα μεγάλου βεληνεκούς ρουκετοφόρα συστήματα. Κατά τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα στο CNN, η πλέον επείγουσα ανάγκη της Ουκρανίας είναι οι πολλαπλοί εκτοξευτήρες MLRS. Πρόκειται, κατά τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, για «τα συστήματα που πραγματικά χρειαζόμαστε για να σταματήσουμε αυτή την επίθεση».

Την ίδια ώρα, που στην ΕΕ πελαγοδρομούν στην εξεύρεση νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά τα βέτο στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η Μόσχα προβαίνει σε αντίμετρα κατά όσων ξένων επιχειρήσεων που εγκατέλειψαν τη χώρα στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Νόμο που θα της επιτρέπει να έχει τον έλεγχο τοπικών επιχειρήσεων δυτικών εταιρειών, οι οποίες αποφασίζουν να φύγουν από τη Ρωσία λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση, προωθεί η ρωσική κυβέρνηση. Ο νόμος ο οποίος θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα δώσει στην κυβέρνηση σαρωτικές εξουσίες ώστε να επεμβαίνει όπου εκτιμά ότι υπάρχει απειλή για τις τοπικές θέσεις εργασίας ή τη βιομηχανία. Έτσι, το διακύβευμα είναι μεγάλο για τις δυτικές επιχειρήσεις που θα πρέπει να είναι έτοιμες να υποστούν βαρύ οικονομικό πλήγμα.

Το σχέδιο νόμου αναφέρει ότι η Ρωσία θα μπορούσε αναλάβει τον έλεγχο, διορίζοντας διαχειριστή σε εταιρείες όπου τουλάχιστον το 25% των μετοχών βρίσκεται σε «μη φιλικά» ξένα χέρια (όσες χώρες επέβαλλαν κυρώσεις),  ενώ καθορίζει ένα ευρύ φάσμα κριτηρίων που θα δικαιολογούσαν την παρέμβαση , όπως όταν μια εταιρεία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο ως τοπικός εργοδότης ή παρέχει σημαντικές υπηρεσίες. Ως παράδειγμα αναφέρονται επιχειρήσεις που κατασκευάζουν ιατροτεχνολογικά προϊόντα ή δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως οι μεταφορές και η ενέργεια. Ο διορισμένος διαχειριστής θα έχει την δυνατότητα να πουλήσει την κατασχεθείσα επιχείρηση, ενώ οι πρώην ιδιοκτήτες  δεν θα μπορούν πλέον να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε χθες ότι οι δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας έχουν διαταράξει τις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά αυτές δεν θα καταφέρουν να την αποκόψουν από την τεχνολογία. Μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης στους ηγέτες των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών που συμμετείχαν σε ένα οικονομικό φόρουμ που πραγματοποιείται στο Κιργιστάν, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να εργάζεται για την εξεύρεση υποκατάστατων για τα ξένα προϊόντα που εισάγονται, τα οποία δεν θα ήταν πλέον διαθέσιμα στην χώρα, παρόλο που αυτό δεν αποτελεί «πανάκεια για όλα τα δεινά».

«Όλα μπορούν να ρυθμιστούν, όλα μπορούν να οικοδομηθούν με νέο τρόπο». «Όχι χωρίς απώλειες στην παρούσα φάση, αλλά αυτό μας βοηθάει στην πορεία να γίνουμε πιο δυνατοί. Σε κάθε περίπτωση, αποκτούμε οπωσδήποτε νέες ικανότητες, αρχίζουμε να επικεντρώνουμε τους οικονομικούς, χρηματοπιστωτικούς και διοικητικούς πόρους σε τομείς αιχμής», είπε ο Πούτιν. Ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία έχει ανάγκη την πρόσβαση σε ξένες τεχνολογίες, προσθέτοντας: «Δεν θα αποκοπούμε από αυτό, θέλουν να μας πιέσουν λίγο, αλλά στον σύγχρονο κόσμο αυτό είναι απλά μη ρεαλιστικό, αδύνατο». Δεν διευκρίνισε πώς η Ρωσία θα βρει τρόπους για να αποκτήσει πρόσβαση σε δυτικά εξαρτήματα ή λογισμικό. Αναφερόμενος έμμεσα στις ΗΠΑ, είπε ότι κανένας «παγκόσμιος χωροφύλακας» δεν θα καταφέρει να χρησιμοποιήσει κυρώσεις για να αποδυναμώσει χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και πολλές άλλες χώρες που ακολουθούν αυτό που χαρακτήρισε ανεξάρτητη πολιτική.

Στο πεδίο των στρατιωτικών συγκρούσεων, σφίγγει καθημερινά ο κλοιός των ουκρανικών δυνάμεων από τις ρωσικές στην νοτιοανατολική Ουκρανία, με επίκεντρο την περιοχή του Σεβεροντονιέτσκ. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι είναι θέμα λίγων ημερών για τον εγκλωβισμό των ουκρανικών δυνάμεων, που θα σηματοδοτήσει τον πλήρη έλεγχο της περιφέρειας Ντονμπάς (Λουγκάνσκ και Ντονιέτσκ). Πάντως, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τα πολιτικά σκάφη μπορούν να χρησιμοποιούν με ασφάλεια το λιμάνι της Μαριούπολης στην Αζοφική Θάλασσα, καθώς ο κίνδυνος από τις νάρκες εξαλείφθηκε. Σύμφωνα με τη Μόσχα, έχει ανοιχθεί ένας θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος στην Αζοφική θάλασσα, η οποία πλέον ελέγχεται πλήρως από τους Ρώσους μετά και τον έλεγχο της Μαριούπολης.

Μοιραστείτε το άρθρο