Προειδοποιήσεις της Κίνας για ευρύτερη και παρατεταμένη αντιπαράθεση συνασπισμών

77Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Το Πεκίνο αναφέρεται στους κινδύνους ευρύτερης αντιπαράθεσης σε παγκόσμιο επίπεδο ανάμεσα στα μπλοκ ισχύος και πέραν της ουκρανικής κρίσης, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για προώθηση επιθετικής πολιτικής και καλώντας τους Ευρωπαίους σε αυτονόμηση της πολιτικής τους έναντι των Αμερικανών. Την ίδια ώρα, η Λευκορωσία ενισχύει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στα δυτικά και νότια σύνορά της με την Ουκρανία.

Η αντιπαράθεση μεταξύ συνασπισμών που θα προκύψει ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία μπορεί να γίνει μεγαλύτερη και παρατεταμένη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη απ’ ότι η ίδια η κρίση, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κινας Σι Τζιπίνγκ τον γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, σε τηλεφωνική  επικοινωνία που είχαν οι δύο, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα. Ο ίδιος είπε ότι η Κίνα θεωρεί ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει τον πλήρη έλεγχο της ευρωπαϊκής ασφάλειας, μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση. Κατά την γαλλική προεδρία, οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευση τους να σεβασθούν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, απηύθυναν έκκληση για κατάπαυση του πυρός και συζήτησαν για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση που έχει προκύψει από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Να σημειωθεί ότι η Ουάσιγκτον απειλεί το Πεκίνο αν συμπαραταχθεί με την Μόσχα, με την Κίνα να μην έχει καταδικάσει την ρωσική εισβολή, αλλά να ενδιαφέρεται και για την απρόσκοπτη ροή του εμπορίου.

Την ίδια μέρα, η επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ Άβριλ Χέινς αναφερόταν στην ίδια πιθανή εξέλιξη, δηλώνοντας ότι η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι ο ρώσος πρόεδρος προετοιμάζεται για μια μακρά σύγκρουση στην Ουκρανία. «Εκτιμούμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν προετοιμάζεται για έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του οποίου εξακολουθεί να σκοπεύει να επιτύχει στόχους πέρα από το Ντονμπάς», είπε η Χέινς στο Κογκρέσο. Ανέφερε επίσης ότι ο ρώσος πρόεδρος δεν σκοπεύει να περιορίσει την επιθυμία του να καταλάβει μόνο την περιοχή του Ντονμπάς, αλλά θέλει να μεταφέρει τον πόλεμο στην Υπερδνειστερία, μια περιοχή της Μολδαβίας που αποσχίστηκε το 1990. Ενώ πρόσθεσε ότι: «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα εγκρίνει τη χρήση πυρηνικών όπλων μόνο εάν αντιληφθεί υπαρξιακή απειλή για το ρωσικό κράτος ή το καθεστώς».

Στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα, αφού είπε ότι αν κερδίσουμε τη μάχη του Ντονμπάς, η νίκη μας θα είναι η απελευθέρωση και των υπόλοιπων εδαφών, αναγνώρισε ότι ίσως το τίμημα που θα πληρωθεί σε αίμα, να είναι πολύ μεγάλο. Γι αυτό και η Ουκρανία μπορεί τελικά να χρειαστεί να διαπραγματευτεί μια διευθέτηση. Σε αυτή την περίπτωση, το Κίεβο θα ήθελε να «προσεγγίσει την αναπόφευκτη στιγμή με τα πιο δυνατά χαρτιά», είπε. Ενώ σχολιάζοντας την ομιλία του ρώσου προέδρου είπε ότι η έλλειψη λεκτικής κλιμάκωσης από τον Πούτιν δεν κάνει καμία διαφορά στην κατάσταση στο πεδίο της μάχης, όπου «έχουν ήδη συμβεί τα χειρότερα».

Την ίδια ώρα, στη σύμμαχο της Μόσχας την Λευκορωσία γινόταν γνωστό ότι θα αναπτύξει στρατιωτικές ειδικές δυνάμεις σε τρεις περιοχές κοντά στα νότια σύνορά της με την Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας, με τον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο να αναφέρει τον ρόλο ρωσικών πυραύλων στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας. Το Μινσκ διαμαρτύρεται εδώ και μήνες για τις χώρες του ΝΑΤΟ που συγκεντρώνουν στρατιώτες κοντά στα σύνορά του (με την Πολωνία, την Λιθουανία και την Λετονία να είναι όλα κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας) και αυξάνει τον όγκο και την ένταση των δικών του στρατιωτικών γυμνασίων ως απάντηση.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν να ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στα κρατικά σύνορα της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Βίκτορ Γκουλέβιτς. «Η συσταθείσα ομάδα έχει υπερδιπλασιαστεί τους τελευταίους έξι μήνες σε ποσότητα και ποιότητα». Η Λευκορωσία αναπτύσσει επίσης μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας, πυροβολικού και πυραύλων για ασκήσεις στα δυτικά, συμπλήρωσε ο ίδιος. Ο Λουκασένκο γνωστοποίησε ότι η Μόσχα συμφώνησε να βοηθήσει το Μινσκ να κατασκευάσει πυραύλους παρόμοιους με τους Iskander, τους οποίους έχει χρησιμοποιήσει η Ρωσία στην Ουκρανία, και ότι επιθυμεί η Λευκορωσία να συνεχίσει να χρησιμοποιεί ρωσικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος S-400 και S-300. «Είμαστε ρεαλιστές, καταλαβαίνουμε ότι δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε το ΝΑΤΟ. Αλλά μπορούμε να προκαλέσουμε ζημιά, ειδικά σε εκείνα τα εδάφη από τα οποία θα δεχτούμε επίθεση», είπε.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι απέκρουσε τις προσπάθειες των Ουκρανών να καταλάβουν το Φιδονήσι, ένα νησάκι στη Μαύρη Θάλασσα νοτίως της Οδησσού, και ότι επέφερε βαριές απώλειες στις ουκρανικές δυνάμεις, σε άνδρες, πλοία και αεροσκάφη. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν να καταλάβουν το νησί, αλλά «το εγχείρημα αυτό κατέληξε σε καταστροφή για την Ουκρανία», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ. Ο ίδιος ανέφερε και συγκεντρωτικά νούμερα των απωλειών που προκάλεσαν οι ρωσικές δυνάμεις στις ουκρανικές από την αρχή του πολέμου: 163 αεροσκάφη, 124 ελικόπτερα, 793 εναέρια οχήματα, 300 πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος, 2.970 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, 351 συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών, 1.440 όπλα πυροβολικού, 2.789 ειδικά στρατιωτικά οχήματα.

Ο αριθμός των αμάχων που έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου είναι «υψηλότερος κατά χιλιάδες» από τα επίσημα στοιχεία, δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το ΟΗΕ στη χώρα Ματίλντα Μπόγκνερ. Ο επίσημος αριθμός των νεκρών αμάχων του ΟΗΕ στην Ουκρανία ανέρχεται σε 3.381, ενώ οι τραυματίες σε 3.680.  Οι περισσότεροι από τους θανάτους προκλήθηκαν από εκρηκτικά όπλα με ευρεία περιοχή πρόσκρουσης, όπως πύραυλοι και αεροπορικές επιδρομές. «Η μεγάλη μαύρη τρύπα είναι πραγματικά η Μαριούπολη, όπου ήταν δύσκολο για εμάς να έχουμε πλήρη πρόσβαση και να λάβουμε πλήρως επιβεβαιωμένες πληροφορίες», δήλωσε. Ενώ αναφερόμενη σε εγκλήματα πολέμου, είπε ότι έχουν αναφερθεί παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων- συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, σεξουαλικής βίας και εξαφανίσεων– «που μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου».

Εκτός από τις πράξεις που πραγματοποιήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι η ομάδα ερευνά «αξιόπιστους ισχυρισμούς» για βασανιστήρια, κακομεταχείριση και εκτελέσεις και από την ουκρανική πλευρά.  «Όσον αφορά την έκταση των παραβιάσεων από τις ουκρανικές δυνάμεις, ενώ η κλίμακα είναι σημαντικά υψηλότερη για τις καταγγελίες κατά των ρωσικών δυνάμεων, καταγράφουμε επίσης παραβιάσεις από τις ουκρανικές δυνάμεις», είπε χαρακτηριστικά.

Πάνω από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Ουκρανίας από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ (ΔΟΜ). Συνολικά, ο ΔΟΜ εκτιμά ότι 13,686 εκατ. άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, εκ των οποίων 8,029 εκατ. έχουν μετεγκατασταθεί αλλού στην Ουκρανία, με τους υπόλοιπους να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Μοιραστείτε το άρθρο