Εργατικές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις σε όλο τον κόσμο. Σε πρώτο πλάνο η στήριξη στην Παλαιστίνη

Εργαζόμενοι, εργατικά συνδικάτα και ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο τίμησαν την Πρωτομαγιά σε μεγάλο βαθμό με ειρηνικές διαμαρτυρίες την Τετάρτη για την αύξηση των τιμών και αιτήματα για μεγαλύτερα εργασιακά δικαιώματα. Παρουσιάστηκαν επίσης φιλοπαλαιστινιακά συνθήματα για τερματισμό του πολέμου.
“Φορολογήστε τους πλούσιους», έγραφε ένα πανό στη Γερμανία. “Μην αγγίζετε το οκτάωρο!” άλλο  στη Σρι Λάνκα και “Μποϋκοτάζ στο Ισραήλ” στη Μαδρίτη.

Στις ΗΠΑ εκατοντάδες διαδηλωτές εξέφρασαν με την παρουσία τους την αλληλεγγύη τους στους φοιτητές που συνελήφθησαν στη Νέα Υόρκη, αλλά και τη στήριξή τους για την Παλαιστίνη.

Στην Κωνσταντινούπολη η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πυροβόλησε λαστιχένιες σφαίρες για να διαλύσει χιλιάδες ανθρώπους που προσπάθησαν να περάσουν ένα οδόφραγμα και να φτάσουν στην κεντρική πλατεία Ταξίμ, αψηφώντας την απαγόρευση, με αποτέλεσμα να συλληφθούν τουλάχιστον 210 άτομα. Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εδώ και καιρό κηρύξει το Ταξίμ εκτός διαδηλώσεων για λόγους ασφαλείας. Το 1977, άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε μια γιορτή της Πρωτομαγιάς, σκοτώνοντας 34 άτομα. Την Τετάρτη, μια μικρή ομάδα εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων.

Στο Παρίσι η Εργατική Πρωτομαγιά μετατράπηκε σε μία λαοθάλασσα υποστήριξης προς την Παλαιστίνη. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων καθώς χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία στη γαλλική πρωτεύουσα, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες αμοιβής και εργασίας.  Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 45 άτομα στην κατά κύριο λόγο ειρηνική πορεία στο Παρίσι, σύμφωνα με τις αρχές.

Μια ομάδα διαδηλωτών έβαλε φωτιά σε αυτοσχέδιους Ολυμπιακούς κύκλους για να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους για τους Θερινούς Αγώνες που ξεκινούν σε λιγότερο από τρεις μήνες. Τα συνδικάτα της Γαλλίας έχουν προειδοποιήσει για απεργία κατά τη διάρκεια των Αγώνων, εάν η κυβέρνηση δεν αποζημιώσει επαρκώς τους ανθρώπους που αναγκάζονται να εργαστούν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Ελεύθερη Παλαιστίνη! και έντονο αντιαποικιακό χρώμα είχε η Πρωτομαγιάτικη πορεία στο Παρίσι.

Στο Λονδίνο εκατοντάδες πολίτες ζήτησαν να σταματήσει η γενοκτονία άμεσα. Διαδηλωτές επίσης, απέκλεισαν το Υπουργείο Επιχειρήσεων και Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (DBT) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πωλήσεις όπλων της Βρετανίας στο Ισραήλ. Το DBT επιβλέπει τις άδειες εξαγωγής όπλων και έχει την εξουσία να εγκρίνει ή να αρνηθεί την πώληση βρετανικών όπλων σε άλλες χώρες.

Ενώ αυτό συνέβαινε στο Λονδίνο, στην Τυνησία, οι δρόμοι της πρωτεύουσας Τύνιδας γέμισαν με σημαίες στα χρώματα της Παλαιστίνης, κόκκινο, πράσινο, μαύρο και άσπρο, ζητώντας τον τερματισμό των εχθροπραξιών στα παλαιστινιακά εδάφη. Η εργατική δράση φέτος, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι, ανέδειξε το πρόβλημα της αποικιοκρατίας που ασκεί το Ισραήλ στην Παλαιστίνη.

Με σύνθημα για μποϊκοτάζ στο Ισραήλ μεταξύ άλλων τα εργατικά συνδικάτα στην Ισπανία

Βιτόρια. Χώρα των Βάσκων. Συγκέντρωση για την πρωτομαγιά. Γιορτή για τα 50 χρόνια από την ίδρυση – συγκρότηση του συνδικάτου LAB του Αριστερού Κόμματος των Βάσκων. Στις ομιλίες των συνδικαλιστών, ιδιαίτερη θέση κατείχε η συνεχιζόμενη σφαγή στη Γάζα και η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους . Μετά τις ομιλίες των στελεχών του LAB, ακολούθησε λαϊκή γιορτή με φαγητό και μουσική.

Στο Μπιλμπάο και στην Παμπλόνα είναι εκπληκτικό να βλέπεις τόσες παλαιστινιακές σημαίες . Επίσης υπάρχουν σημαίες και συνθήματα στους… εξαφανισμένους από τον Φράνκο, στη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου. Υπάρχουν εκατοντάδες ομαδικοί τάφοι, κυρίως σε Καταλονία και Χώρα των Βάσκων, που παραμένουν…άγνωστοι, όπως μας μεταδίδει φίλος του infolibre από τη Χώρα των Βάσκων.

Πλάθα Ντελ Καστίγιο. Προσυγκέντρωση των συνδικάτων.

Στη Σουηδία εργαζόμενοι τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά με διεκδικήσεις για καλύτερες εργασιακές συνθήκες, αλλά και με στήριξη στην Παλαιστίνη και με αιτήματα για κατάπαυση του πυρός.

Στη Νιγηρία, τα συνδικάτα επέκριναν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει το κόστος ζωής και ζήτησαν μεγαλύτερες αυξήσεις στους μισθούς. Ο πληθωρισμός είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 28 ετών, πάνω από 33%. Στη Νότια Αφρική, φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς και στην Κένυα, ο Πρόεδρος Γουίλιαμ Ρούτο ζήτησε αύξηση του κατώτατου μισθού της χώρας.

Στον Λίβανο, οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές αναμειγνύονται με εργάτες ζητώντας τον τερματισμό μιας άθλιας οικονομικής κρίσης. Στο Ιράκ, οι διαδηλωτές ζήτησαν καλύτερους μισθούς, την επαναλειτουργία κλειστών εργοστασίων και τον τερματισμό της ιδιωτικοποίησης ορισμένων επιχειρήσεων.

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Σρι Λάνκα παρέλασαν στην πρωτεύουσα καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση της, δύο χρόνια μετά την κήρυξη της χρεοκοπίας. Η δυσαρέσκεια έχει αυξηθεί λόγω των προσπαθειών για αύξηση των εσόδων μέσω της αύξησης της τιμής του ηλεκτρισμού και της επιβολής φόρων σε επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.

Εργαζόμενοι παρελαύνουν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης της Πρωτομαγιάς στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024. Χιλιάδες εργαζόμενοι προέτρεψαν την κυβέρνηση να αυξήσει τους κατώτατους μισθούς και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας. (AP Photo/Achmad Ibrahim)
Εργαζόμενοι παρελαύνουν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης της Πρωτομαγιάς στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024. Χιλιάδες εργαζόμενοι προέτρεψαν την κυβέρνηση να αυξήσει τους κατώτατους μισθούς και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας. (AP Photo/Achmad Ibrahim)
Μοιραστείτε το άρθρο