ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΕ ΊΔΗ (ΤΟΥΡΚΙΑ) ΚΑΙ ΛΕΣΒΟ
 Η φύση και οι αγώνες δεν έχουν σύνορα!

Νερό σε Ίδη (Τουρκία) και Λέσβο: η φύση και οι αγώνες μας δεν έχουν σύνορα!

Την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021, η πρωτοβουλία «Μας σκάβουν το λάκκο» συμμετείχε σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση που έγινε με κάλεσμα της κατάληψης Μπίνειο της Μυτιλήνης, μιας αυτοοργανωμένης κοινότητας με σημαντική δράση στη ζωή του νησιού και όχι μόνο.

Η εκδήλωσηέγινε με φυσική παρουσία στο Μπίνειο και με διαδικτυακή παρουσία εκπροσώπων κινημάτων από την Ελλάδα αλλά κυρίως από την Τουρκία.

Η εξόρυξη λιγνίτη που σχεδιάζεται στο όρος Ίδη, στην Τουρκία, πολύ κοντά στη Λέσβο, ήταν το θέμα που άνοιξε τη συζήτηση. Στην Ίδη υπάρχει πηγή νερού που υδροδοτεί την περιοχή αυτή της Τουρκίας, αλλά επίσης το νερό μεταφέρεται υποθαλάσσια στη Λέσβο, τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη. Η εξόρυξη θα μολύνει το νερό και θα επηρεάσει φυσικά και τις δυο πλευρές του Αιγαίου γιατί η φύση δεν έχει σύνορα, ως γνωστό!

Μεγάλα έργα που σχεδιάζονται ή είναι σε εξέλιξη στις δύο χώρες με μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις μπήκαν επίσης στη συζήτηση. Οι εξορύξεις χρυσού, οι αγωγοί φυσικού αερίου όπως ο EastMed, η δημιουργία ενός θαλάσσιου καναλιού για διέλευση πλοίων από το Μαρμαρά στη Μαύρη Θάλασσα που σχεδιάζει η κυβέρνηση Ερντογάν ήταν κάποια από αυτά. Πρόκειται για έργα που πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα επιφέρουν, θα έχουν τεράστιο κόστος το οποίο θα επωμιστούν τα φτωχά λαϊκά στρώματα των δυο χωρών.

Για ακόμα μια φορά διαπιστώσαμε με ικανοποίηση ότι όπως σε όλες τις διμερείς συναντήσεις του ελληνικού και του τουρκικού κινήματος, μοιραζόμαστε τα ίδια συναισθήματα για τα προβλήματα που δημιουργεί το κατεστημένο και είναι κοινά και στους δυο λαούς.Οι στόχοι μας για τη λύση τους είναι επίσης κοινοί. Μετά τις κεντρικές ομιλίες έγιναν τοποθετήσεις από συμμετέχοντες τόσο διαδικτυακά, όσο και ζωντανά στην κατάληψη Μπίνειο. Όλες οι τοποθετήσεις αναφέρθηκαν στην ανάγκη να ενισχυθούν οι γέφυρες δράσης για κοινούς αγώνες γενικότερα αλλά και ειδικά μεταξύ Λέσβου και της απέναντι τουρκικής πλευράς, που υπάρχουν εμφανώς κοινά  θέματα.

Όλοι εκφράσαμε την επιθυμία να τα καταφέρουμε να βρεθούμε και δια ζώσης, από το Μπίνειο έγινε πρόταση να συναντηθούμε σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου τον Οκτώβρη, covid επιτρέποντος!

Ως πρωτοβουλία για τη συνεργασία των λαών Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο, θεωρούμε πολύ σημαντική την κίνηση αυτή, και θέλουμε να ενθαρρύνουμε τέτοιου είδους συνεργασίες και εκδηλώσεις. Επιδιώκουμε τη συνέχισή τους μέσα από κοινές δράσεις για την επίτευξη των κοινών μας στόχων, που είναι ειρήνη και αλληλεγγύη μεταξύ των λαών μας σε υγιές φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Μοιραστείτε το άρθρο