ΣΚΟΥΡΙΕΣ- 8ο ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΑΓΩΝΑ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Η θανατηφόρα εξορυκτική δραστηριότητα να κλείσει
Να ξανακατέβουμε στους δρόμους!

Πρώτη μέρα των εκδηλώσεων – συζητήσεων το Σάββατο 17/7: Ενημέρωση για τις εξελίξεις στις εξορυκτικές δραστηριότητες στη ΒΑ Χαλκιδική μετά τη νέα “αποικιοκρατική” συμφωνία της κυβέρνησης με την Ελληνικός Χρυσός. Παρουσίαση σχετικά με τους αγώνες των αυτοχθόνων στην Κολομβία και τον λαό των Νάσα. Οι έμφυλες σχέσεις και η δικαιοσύνη στις κοινότητες των Ζαπατίστας.

Ο εκ των οργανωτών του 8ου Δεκαημέρου Αγώνα & Ελευθερίας, η Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγιάς, μαζί με την Δικτύωση Κινημάτων για Γη& Ελευθερία, άνοιξε τη σειρά των εκδηλώσεων στο καμπ στον Κάκαβο, με ενημέρωση σχετικά με αυτά που προβλέπει και δρομολογεί η νέα συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την θυγατρική της Eldorado Gold για τις μεταλλευτικές εξορύξεις στις Σκουριές.

Αυτό που επιδιώκουν είναι να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη χαβούζα στον κόσμο, αποτέλεσμα της θανατηφόρας εξορυκτικής δραστηριότητας και μάλιστα τζάμπα, η οποία όμως πρέπει να κλείσει! Αυτή είναι η θέληση της τοπικής κοινωνίας,η οποία αντικρίζει τον κίνδυνο της καταστροφικής δραστηριότητας στο τεράστιο μεταλλευτικό τοπίο που δημιουργείται και φυσικά θα έχει επιπτώσεις σε όλη την Χαλκιδική.

Έδωσαν συγκεκριμένα στοιχεία της νέας συμφωνίας, που δείχνουν τον αποικιοκρατικό χαρακτήρα της, χειρότερα ακόμη και από την προηγούμενη της εποχής Πάχτα. Σε εκείνη τη σύμβαση διατυπωνόταν η υπέρβαση των κείμενων διατάξεων, σε αντίθεση με τη σημερινή που απλώς αναφέρεται στην… καλή πίστη της εταιρείας! Προβλέπεται μάλιστα η παραγωγή 260 εκατομμυρίων τόνων αποβλήτων τα επόμενα 25 χρόνια, έναντι 150 που προβλεπόταν στην προηγούμενη σύμβαση και 30 που είχαν παραχθεί τα προηγούμενα… 2300 χρόνια!

Η νέα σύμβαση δίνει το δικαίωμα εκμετάλλευσης οτιδήποτε βρίσκεται στο υπέδαφος, με άγνωστο το μέγεθος,το βάθος και τη διάμετρο του κρατήρα που θα δημιουργηθεί. Όμως, έχουν δώσει στην εταιρεία τα πάντα, χωρίς αυτή να κάνει τίποτα. Σε αυτό που στηρίζεται και την ενδιαφέρει είναι η μεταποιητική δραστηριότητα. Το μόνο στο οποίο προχωρούν είναι η αξιοποίηση της λίμνης των αποβλήτων που… εξάγουν στην Κίνα. Ενώ δίνεται παράταση δύο χρόνων στην ανάπτυξη της μεταλλουργίας.

Οι ομιλητές τόνισαν ιδιαίτερα ότι στην ουσία δεν υπάρχει επενδυτής αφού η εταιρεία δεν έχει επενδύσει τίποτα. Βρίσκεται δε σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, κάτι που έχει αναθέσει σε γαλλική εταιρεία. Χρυσό δεν έχει δει κανείς και ούτε πρόκειται να δει, τόνισαν χαρακτηριστικά. Μάλιστα, στην εταιρεία δίνεται η δυνατότητα ακόμη και αυτή η ίδια να καθορίσει σε τι ακριβώς… θα φορολογηθεί! Τέτοιας έκτασης είναι οι παραχωρήσεις στην εταιρεία, που της δίνεται το δικαίωμα αυτή η ίδια να αποφασίσει που και πως θα διαθέσει αντισταθμιστικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία.

Κι όλα αυτά, δίπλα στα τόσα άλλα προβλήματα – ζητήματα που προκαλεί: Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που είναι τεράστιο ή τον κοινωνικό διχασμό και δη μέσα στο σκοταδιστικό τοπίο του υγειονομικού διαχωρισμού με το οποίο γενικότερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι! Κοντά σε αυτά και: η καταπάτηση 30 αρχαιολογικών χώρων, αλλά και η μη τήρηση στην ουσία καμίας εντοπιότητας στην επιλογή εργαζομένων, χωρίς να λένε ποτέ τον ακριβή αριθμό απασχολούμενων. Να σημειωθεί επίσης ότι η εταιρεία καλύπτεται έναντι κάθε φυσικής καταστροφής, ακόμη και… απεργίας, η οποία τίθεται υπό απαγόρευση!

Στο τέλος, οι ομιλητές δεν παρέλειψαν να αναφερθούν σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που επένδυσαν πάνω στο κίνημα αντίστασης, οδηγώντας το στην αδράνεια έναντι των κυβερνητικών αναθέσεων μετά το 2015. Σήμερα όμως παρά ποτέ απαιτείται η ανάπτυξη εκ νέου ενός ρωμαλέου κινήματος αντίστασης. Να ενισχυθούν οι υπάρχουσες αντιστάσεις, όπως της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγιάς ή του Συλλόγου Γυναικών και μαζί με την επανεργοποίηση των αλληλέγγυων δυνάμεων, να ξανακατεβούμε στους δρόμους!

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΩΝ ΝΑΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ

Η βραδιά στο καμπ αγώνα των Σκουριών συνεχίστηκε με την παρουσίαση του βιβλίου: Η διαδικασία της απελευθέρωσης της μητέρας γής του λαού των Νάσα στη νοτιοδυτική Κολομβία. Έγινε γενικότερη αναφορά στο κίνημα Κάουκα των αυτόχθονων λαών στη νοτιοδυτική Κολομβία και τους αγώνες των ιθαγενών. Ιδιαίτερα έγινε εκτενής αναφορά στον λαό των Νάσα -οι οποίοι σημειωτέον αριθμούν τους 150.000. Αυτό που έχουν δημιουργήσει είναι οι κοινότητες αγώνα, οι σχέσεις με τη νεολαία και τον φοιτητικό κόσμο, αλλά και η συνεργασία τους με τους ιθαγενικούς λαούς των γειτονικών χωρών όπως στο Μεξικό με τους Ζαπατίστας. Αποτελούν ένα παράδειγμα μοντέλου αντικαπιταλιστικών αρχών, ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια προβλήθηκε και σχετικό ντοκιμαντέρ.

ΟΙ ΕΜΦΥΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ

Ακολούθησε ενημέρωση σχετικά με τις έμφυλες σχέσεις και δικαιοσύνη στις κοινότητες των Ζαπατίστας. Η δημοσιογράφος του ελεύθερου μέσου στο Μεξικό PiedePagina (Σελίδα στο Πόδι) αναφέρθηκε στους αγώνες υπέρ της γής και του εδάφους, αλλά και το φεμινιστικό κίνημα. Αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερη μαζικότητα και δυναμική, έχοντες ως άξονες δράσεις την αναζήτηση των εξαφανισμένων γυναικών και την συντροφιά στα θύματα έμφυλης βίας.

Μέλος της αυτοοργανωμένης ελευθεριακής συνέλευσης Paliacate Zapatista αναφέρθηκε στο σύστημα δικαιοσύνης στους Ζαπατίστας, το οποίο ασκείται σε όλα τα επίπεδα: κοινοτήτων,δήμων, συμβουλίων καλής διακυβέρνησης, με ποινές για κοινοτική εργασίας στους θύτες της έμφυλης βίας, αλλά και απαγόρευση του αλκοόλ. Έτσι σήμερα δεν καταγράφονται πολλά περιστατικά, ούτε παρατηρούνται γυναικοκτονίες.

Σήμερα Κυριακή 18/7 18:00 εκδήλωση – συζήτηση για την αυτοοργάνωση και τους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους ως απάντηση στον καιρό της πανδημίας και της καταστολής, με συμμετοχή της ΑΚ, της Ομάδας Ψυχικής υγείας, τον Απάλευτο, το Cop Watch.

Μοιραστείτε το άρθρο