Δολοφονία του διεθνιστή αγωνιστή Michele Colosio στην Τσιάπας του Μεξικού

Την Κυριακή 11 Ιουλίου το βράδυ στο San Cristobal de las Casas στην επαρχία της Τσιάπας του Μεξικού άγνωστος σκότωσε τον διεθνιστή αγωνιστή Michele Colosio, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του. Ο 42χρονος αλληλέγγυος “Miguel” από τη Μπρέσια της Ιταλίας εδώ και μια δεκαετία ζούσε στην Τσιάπας στηρίζοντας έμπρακτα τον ζαπατιστικό αγώνα.
Όπως έγινε γνωστό, νωρίτερα, το απόγευμα της ίδιας ημέρας είχε πάει για να παρακολουθήσει τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Μετά το τέλος του αγώνα και ενώ γύριζε προς στο σπίτι του, κάποιος τον πλησίασε και τον σκότωσε και στη συνέχεια έφυγε με μοτοσυκλέτα.
Ο Miguel πριν δέκα χρόνια εγκατέλειψε τη δουλειά του ως τεχνικός ακτινολόγος στο δημόσιο νοσοκομείο της Μπρέσια και αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Τσιάπας, όπου για ένα μεγάλο διάστημα πηγαινοερχόταν, και να εργαστεί εθελοντικά στις ζαπατιστικές κοινότητες. Την τελευταία περίοδο είχε επίσης προσεγγίσει το έργο της “Casa de Salud Comunitaria “Yi’bel ik ‘Raíz del Viento” και οι σύντροφοί του τον αποχαιρετούν σημειώνοντας:

«Ο Michele Colosio σκοτώθηκε την Κυριακή το απόγευμα. Το γνωστό και πλατύ χαμόγελο του χάθηκε, τον σκότωσαν σε μια επίθεση, ένα τετράγωνο από το σπίτι του, επιστρέφοντας από τους εορτασμούς για τον τελικό του ποδοσφαίρου Eurocoup. Ήταν τόσο χαρούμενος.
Ο Michele γεννήθηκε στην Ιταλία, αλλά ήταν πάντα πολίτης του κόσμου, είχε ζήσει στο Μεξικό για περισσότερα από 10 χρόνια και είχε ένα μεγάλο δίκτυο φίλων, τόσο μεγάλο όσο η καρδιά του. Τεχνίτης, ταξιδιώτης, κτηνοτρόφος, αγρότης, μηχανικός ποδηλάτων και ό, τι άλλο μπορούσε να σκεφτεί να μάθει. Ο Michele όταν ήταν νέος σπούδασε και εργάστηκε ως ακτινολόγος σε ένα νοσοκομείο και η καρδιά του και οι γνώσεις του τον έφεραν πιο κοντά στο Κοινοτικό Κέντρο Υγείας Yi «Bel Ik» ′ oot Η ρίζα του ανέμου », καθώς και σε πολλά άλλα κοινωνικά προγράμματα, όπου ήταν απαραίτητο να προσφέρουμε, να βοηθήσουμε, ώστε να νοιώσουμε όλοι οι άνθρωποι μια αδελφότητα, χωρίς διάκριση γλώσσας, συνόρων και χρώματος δέρματος.
Πέθανε μετά από μια επίθεση, μία από τις πολλές που καθημερινά σημειώνονται στο μαγικό χωριό του Σαν Κριστοφόρο, μια πόλη που βρίσκεται ήδη στο έλεος πολλών ένοπλων ομάδων (κοινό έγκλημα, οργανωμένο έγκλημα, ναρκωτικά, σοκ και παραστρατιωτικές ομάδες, ένστολοι κλπ) που ενεργούν χάρη στην αδιαφορία όλων των κυβερνητών και στη διαφθορά όλων των αστυνομικών δυνάμεων. Η θεσμική σήψη, η εκτεταμένη φτώχεια και η ατιμωρησία έχουν μετατρέψει αυτήν την όμορφη πόλη σε κόλαση περισσότερο από τις χιλιάδες σε αυτή τη θλιβερή χώρα. Το καταγγέλλουμε εδώ και χρόνια και αντιστεκόμαστε, δεν σταματάμε.
Γεια σου Michele, τα λέμε. Ενώ παράλληλα βρισκόμαστε σε μια πορεία μάθησης, για να χτίσουμε έναν κόσμο στον οποίο υπάρχουν πολλοί κόσμοι».
Χθες, στις 19.30 της Τρίτης (τοπική ώρα) με σύνθημα “Φτάνει πια με τη βία” σύντροφοι και συντρόφισσές του συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Καθεδρικού Ναού στο San Cristobal de las Casas και όπως σημείωνα θα τον θυμούνται με το ποδήλατο στους δρόμους της αρχαίας πρωτεύουσας της μεξικανικής πολιτείας Chiapas.

Πηγή: Radio Onda D’ Urto 

Μοιραστείτε το άρθρο