Πρωτοφανής και επικίνδυνη η κατά μέτωπο επίθεση Μητσοτάκη σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί

Του Θανάση Καμπαγιάννη, δικηόρου

Η στρατηγική Μητσοτάκη για κατά μέτωπο επίθεση σε όσους δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί είναι πρωτοφανής και επικίνδυνη.

Αυτό που κάνει ο Πρωθυπουργός σήμερα στη συνέντευξή του στην Καθημερινή, σε συνέχεια των δηλώσεων Σκέρτσου, είναι διεθνώς πρωτοφανές στη διαχείριση της πανδημίας. Κανένας ηγέτης κράτους, ακόμα και αυτών που είναι πιο μπροστά στον εμβολιασμό σε σχέση με την Ελλάδα, δεν έχει προβεί σε μια τέτοια επίθεση κατά αυτών που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί. Ο Μπάιντεν απευθύνεται στους μη εμβολιασμένους με τυπική πατερναλιστική στοργή («κινδυνεύετε») με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της 4ης Ιουλίου. Οι ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να εξηγήσουν στους πολίτες τους την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου καμία δήλωση που να προσεγγίζει στο ελάχιστο τις απειλές που εκτοξεύει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας: «αν δεν εμβολιαστείτε, θα σας κλείσουμε σπίτιά σας χωρίς αποζημίωση»!

Αυτού του τύπου οι τοποθετήσεις μπορεί να ταιριάζουν σε δεξιά τρολ στο Twitter, αλλά δεν μπορούν να είναι υπεύθυνη κυβερνητική πολιτική. Ο εμβολιασμός του ενήλικου πληθυσμού με την πρώτη δόση έχει φτάσει στην Ελλάδα το 44%. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ποσοστό που δηλώνει θετικό στον εμβολιασμό φτάνει το 70%, είμαστε όμως πλέον στο κομμάτι που εμφανίζεται πιο επιφυλακτικό. Οι παλινωδίες με το AstraZeneca έχουν ήδη κοστίσει σημαντικά. Όμως ο εμβολιασμός μπορεί να προχωρήσει πολύ πάνω από το 44% όπου βρίσκεται σήμερα.

Αντί να επιδείξει σοβαρότητα, ο κ. Μητσοτάκης χειρίζεται την καμπάνια του εμβολιασμού με τον ίδιο τρόπο που το μηντιακό σύστημα χειρίστηκε το δημοψήφισμα το 2015. Πρόκειται για συνταγή καταστροφής. Όποιος νομίζει ότι με απειλές και ντουράδες θα διεξαγάγει καμπάνια εμβολιασμού, ας βάλει υπεύθυνο της τον Βενιζέλο να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να φωνάξει «ΑΠΟΛΥΤΩΣ»: έτσι πήγε το ΠΑΣΟΚ από το 44% στο 4%, αντίστοιχη τύχη θα έχει και αυτό το διάβημα.

Στην πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, υπήρξαν στιγμές που το Μαξίμου κατάλαβε ότι οι ντουράδες είναι επικίνδυνες. Γι’ αυτό χρειάστηκε κάποιες στιγμές να μαζέψει τον Χαρδαλιά και να βγάλει μπροστά τον Τσιόδρα, να μαζέψει τον Χρυσοχοϊδη και να σημάνει μήνυμα υποχώρησης (βλ. Νέα Σμύρνη). Φαίνεται πως η ιδεοληψία και ο πανικός της κυβέρνησης μπροστά σε μια οικονομική εξίσωση που δεν βγαίνει (τουρισμός, μετάλλαξη Δέλτα, κλπ) οδηγούν σε τραγικούς χειρισμούς στο πεδίο του εμβολιασμού. Δεν είναι τυχαίο ότι, στην ίδια συνέντευξη, ο ΠΘ ξαναξεφουρνίζει τα ιδεολογήματα για τα περισσευούμενα περιφερειακά νοσοκομεία.

Δεν ξέρω αν η βλάβη των τελευταίων ημερών είναι αναστρέψιμη. Έστω και τώρα, πρέπει κάποιος δικός τους να τους πει να το κόψουν.

Μοιραστείτε το άρθρο