Ολοήμερες κινητοποιήσεις ενάντια
στο αντεργατικό ν/σχ της κυβέρνησης
Τετάρτη 16/6

ΝΕΩΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΒΡΑΔΥ ΤΡΙΤΗΣ 15/6…

Εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και σωματεία καλούν σε νέα 24ωρη απεργία αύριο Τετάρτη 16/6, με συμμετέχοντες την ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και ΕΚΠ, το ΠΑΜΕ και εργατικές συλλογικότητες βάσης, αλλά όχι την ΓΣΕΕ και το ΕΚΘ (στάση 13:00-17:00). Πανσπερμία συγκεντρώσεων στην Αθήνα ολημερίς, από τις 11:00 Κλαυθμώνος – Κοραή έως το Σύνταγμα 10:30 και 17:00 ΠΑΜΕ, 12:00 ΔΟΕ, 16:00 ΓΣΕΕ, 18:00 ΕΚΑ. Στον Πειραιά από τις 05:30 στο λιμάνι. Στην Θεσσαλονίκη στις 11:00 Καμάρα σωματεία-συλλογικότητες βάσης (όπως και στις 17:00) και στην Αγ. Σοφίας-Εγνατία εργατικά σχήματα, στις 10:30 ΠΑΜΕ άγαλμα Βενιζέλου. Συγκεντρώσεις και σε: Πειραιά, Γιάννενα, Λάρισα, Ηράκλειο, Πάτρα…

Αναλυτικά, συγκεντρώσεις, στην Αθήνα έχουν καλεστεί για τις 11:00 στην Κλαυθμώνος ΑΔΕΔΥ, στην πλατεία Κοραή σωματεία βάσης, εργατικές συλλογικότητες (ΣΥΒΧΨΑ, RADICALIT, ΚΕΕΡΦΑ, Αντεπίθεση Εργαζομένων), αριστερές και αναρχικές οργανώσεις, κάποιες εκ των οποίων καλούν και στις 17:00 στο άγαλμα Κολοκοτρώνη, ενώ άλλες στο Σύνταγμα. Στο ίδιο χώρο καλούν και στις 12:00 ΔΟΕ, στις 16:00 ΓΣΕΕ, στις 18:00 ΕΚΑ. Το ΠΑΜΕ καλεί στο Σύνταγμα στις 10:30 και στις 17:00.

Στην Θεσσαλονίκη, συγκεντρώσεις έχουν καλεστεί στις 11:00 στην Καμάρα από σωματεία και εργατικά σχήματα βάσης (ΣΥΒΧΘ, ΣΣΜ, ΤΠ), αριστερές οργανώσεις και αντιεξουσιαστικό χώρο. Την ίδια ώρα στην Αγ. Σοφίας με Εγνατία καλούν η Αντεπίθεση Εργαζομένων και η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων. Στις 10:30 ΠΑΜΕ άγαλμα Βενιζέλου .Αλλά και στις 19:00 στην Καμάρα εργατικά σχήματα, φοιτητικές πρωτοβουλίες, αναρχικές συλλογικότητες.

Αυτή η πανσπερμία συγκεντρώσεων, σε διαφορετικές ώρες στους ίδιους χώρους, αποτυπώνει και όσα προηγήθηκαν μετά την πανελλαδική πανεργατική κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης. Αντί δε της κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στον κυβερνητικό αντεργατικό οδοστρωτήρα, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα κινήθηκαν προς το αντίθετο ακριβώς… την αποκλιμάκωση! Αρχικά οι ομοσπονδίες κινήθηκαν σε στάση εργασίας, ακολουθούμενες και από εργατικά κέντρα. Το ΠΑΜΕ εξ αρχής κινήθηκε προς 24ωρη απεργία. Μόνο οι ριζοσπαστικές δυνάμεις στους διάφορους συνδικαλιστικούς χώρους πρότειναν 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση. Αυτοί είναι που άκουσαν επιχειρήματα του τύπου: Μα την επομένη, Πέμπτη το πρωί θα είναι νόμος πλέον!

Τέτοια διάθεση για αγώνα από διοικούντες τα καθεστωτικά συνδικάτα, αλλά και άλλες αριστερές δυνάμεις να κρατούν στάση… άμυνας. Μπροστά στις αντιδράσεις και πιέσεις των εργαζομένων, συνδικαλιστικών σχημάτων και οργανώσεων της βάσης, αρχικά το ΕΚΠ και στη συνέχεια το ΕΚΑ πήραν αποφάσεις για 24ωρη απεργία, που όμως δεν ακολούθησε η ΓΣΕΕ, αλλά αντίθετα η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε τη μετατροπή της στάσης σε 24ωρη απεργία, όπως και το ΕΚΑ. Αντίθετα το ΕΚΘ συστοιχήθηκε με την ΓΣΕΕ στη γνωστή γραμμή… παράδοσης!

ΒΡΑΔΥ ΤΡΙΤΗΣ: Παράλληλα με τους εκβιασμούς κυβέρνησης και εργοδοτών προς τους εργαζόμενους, ήρθαν και δικαστικές αποφάσεις που έκριναν παράνομη την απεργία μέχρι τις 10:00 στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των μέσων μαζικής μεταφοράς, ώστε να μην παρεμποδιστούν οι πανελλαδικές εξετάσεις. Είχε προηγηθεί η πρωτοφανής ενέργεια του υπουργείου Παιδείας να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της απεργίας της ΑΔΕΔΥ. Κι αυτά, παρ’ ότι νωρίτερα η ΟΛΜΕ είχε ταχθεί υπέρ της εξαίρεσης όσων συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Παρόμοια δικαστική απόφαση βγήκε και στον Πειραιά κατά της 24ωρης απεργίας της ΠΝΟ, η οποία μαζί με τα 13 ναυτεργατικά σωματεία επιμένει και δίνει ραντεβού στους καταπέλτες των πλοίων, ενώ στις 10:00 καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Την ίδια ώρα δε, που συνδικάτα και οργανώσεις κατεβαίνουν στο δρόμο, στη βουλή κατά τη συζήτηση του αντεργατικού εκτρώματος η κυβέρνηση εμφανιζόταν προκλητική, εκβιαστική και υποδαυλίζουσα τον κοινωνικό διαχωρισμό.

Αναλυτικά τα καλέσματα στου ιστότοπους των συνδικάτων και των σωματείων – εργατικών συλλογικοτήτων βάσης στο: kinimatorama.net

Μοιραστείτε το άρθρο