Αντιφασιστική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Πολίχνη, Σάββατο 12/6 18:00

Με αφορμή το Makedonian pride και σε αντίδραση-απάντηση σε αυτό που έκανε ο Ιερός Λόχος στην Πολίχνη, πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική συγκέντρωση στην περιοχή. Αρκετές δεκάδες άτομα πήραν μέρος και συμμετείχαν στην πορεία που ακολούθησε στους γύρω δρόμους, φωνάζοντας αντι-φασιστικά/εθνικιστικά/ρατσιστικά συνθήματα. Η όλη παρέμβαση των αντιφασιστών διαδηλωτών είχε ανταπόκριση από τον κόσμο, ιδιαίτερα νεολαίους, ενώ μοιράστηκαν πολλές προκηρύξεις.


Το Macedonian pride διοργανωνεται για 3η χρονια από εθνικιστικές/φασιστικές ομάδες με στόχο να αποπροσανατολίσει μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας από τα πραγματικά προβλήματα και να δημιουργήσει επίπλαστους διαχωρισμούς εντός της τάξης μας. Όλες τις προηγούμενες χρονιές αυτή η φιέστα είτε απέτυχε παταγωδώς είτε πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο παρέας, διότι την εμπόδισε ο κόσμος του αγώνα.
Σε αντιδιαστολή με την εθνική ενότητα και τις ρητορικές μίσους που καλλιεργούνται από τις συγκεκριμένες ομάδες με κάθε αφορμή (οι οποίες δεν είναι πολλές, διότι υπάρχουν πάντα αγωνιστές/ιες να αποτρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια εμφάνισης τέτοιων λογικών στην δημόσια σφαίρα) εμείς προτάσσουμε την ταξική ενότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των καταπιεσμένων. Την ενότητα δηλαδή με βάση την κοινωνικοοικονομική μας θέση ως εργαζόμενοι/ες, άνεργοι/ες, φοιτητές/ιες, μετανάστες/ιες και άρα τα συμφέροντα και τις ανάγκες μας. Με άλλα λόγια δεν έχουμε κανένα κοινό συμφέρον με τους εφοπλιστές και τους βιομήχανους ούτε με τους πολιτικούς και γενικότερα με κανέναν από αυτούς που καρπώνονται την εργασία μας για να πλουτίσουν δίνοντας μας απλά κάποια ψίχουλα. Αντίθετα έχουμε κοινά συμφέροντα με όλους τους καταπιεσμένους, αφού βιώνουμε τις ίδιες δυσκολίες και τα προβλήματά μας έχουν κοινή αιτία.
Την συγκεκριμένη χρονιά όμως αυτή η φασιστική φιέστα μας εξοργίζει ακόμα περισσότερο. Αυτό, διότι, αυτή την περίοδο το κράτος και το κεφάλαιο έπειτα από μία προετοιμασία χρόνων εξαπολύει μία ολομέτωπη επίθεση στην τάξη μας περνώντας νομοσχέδια που καταργούν ελευθερίες και κεκτημένα ολόκληρων δεκαετιών. Νομοσχέδιο για την εκπαίδευση που καταργούν το άσυλο, τις φοιτητικές παρατάξεις, μειώνουν τον αριθμό εισακτέων και ιδρύουν την πανεπιστημιακή αστυνομία. Νομοσχέδιο για το εργασιακό που ουσιαστικά καταργεί το δικαίωμα στην απεργία και το 8ωρο και δίνει το ελεύθερο για την στοχοποίηση και ποινικοποίηση συνδικαλιστών. Νομοσχέδιο για το περιβάλλον, το οποίο επιτρέπει στα αφεντικά να το λεηλατούν χωρίς κανένα όριο. Νομοσχέδιο για τους μετανάστες το οποίο καταργεί το δικαιώμα της σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Νομοσχέδιο που πρακτικά δίνει το ελεύθερο στις τράπεζες να ελέγχουν πλήρως τα οικονομικά όσων δηλώνουν, πλέον και ως φυσικά πρόσωπα, πτώχευση αλλά και να υποχρεώνονται να γίνουν νοικιάρηδες στο ίδιο τους το σπίτι. Μπροστά σε όλα αυτά λοιπόν δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να θολώνει τα νερά και να δημιουργήσει διαχωρισμούς με βάση το φύλο, την φυλή, την θρησκεία, το σεξουαλικό προσανατολισμό. Επιπλέον να τονιστεί ότι αυτές οι ρητορικές έρχονται σε πλήρη σύμπνοια με τα σχέδια των καταπιεστών μας, αφού και αυτοί θέλουν διαιρεμένη την εργατική τάξη επειδή γνωρίζουν ότι ενωμένη αποτελεί τεράστια απειλή για την αναπαραγωγή αυτού του σάπιου συστήματος.
Κατανοούμε επομένως πως το κράτος χρησιμοποιεί εργαλειακά τον φασισμό είτε για να κρατάει σε λήθαργο μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας είτε για να επιτίθεται σε αγωνιστές και αγωνίστριες. Θέλουμε να κάνουμε επομένως ξεκάθαρο το ότι θα είμαστε πάντα εκεί να δείχνουμε τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων μας, που είναι το υπάρχον πολιτικοοικονομικό σύστημα, και να περιθωριοποιούμε όποιον προσπαθεί να μπει εμπόδιο σε αυτό. Για να το πολεμήσουμε προτάσσουμε την αντίσταση και την οργανωμένη και συλλογική διεκδίκηση όσο το δυνατόν καλύτερων όρων ζωής αλλά και ενός κόσμου ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης μέσα από την συμμετοχή σε συνελεύσεις γειτονιάς, στα σωματεία, στα σχήματα, σε πολιτικές συλλογικότητες/οργανώσεις. Για την ανοικοδόμηση μιας κοινωνίας που δεν ικανοποιεί τις ανάγκες των λίγων και εκλεκτών, αλλά αντιμετωπίζει ισότιμα όλες τις ανθρώπινες ζωές και παίρνει οριζόντια αποφάσεις χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.

Μοιραστείτε το άρθρο