Η πολιτική γεωγραφία των συγκεντρώσεων – πορειών στις χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις

Με γενική απεργία σε όλη τη χώρα και δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στην Αθήνα, και χιλιάδες σε όλη τη χώρα, οι εργαζόμενοι έδωσαν μια πρώτη μεγάλη απάντηση στο προς ψήφιση αντεργατικό νομοσχέδιο – έκτρωμα που έχει εισάγει προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός της ακροδεξιάς κυβέρνησης Μητσοτάκη, Χατζηδάκης ή και Χατζηθάφτης εξαιτίας του ν/σχ. που θάβει τα εργατικά δικαιώματα.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις της 10ης Ιουνίου υπήρξαν μαζικές και μαχητικές.

Στην Αθήνα έγιναν τρεις συγκεντρώσεις. Σωματεία και ομοσπονδίες της επιρροής του ΠΑΜΕ στα Προπύλαια, και εν συνεχεία στη Βουλή, ήταν η μεγαλύτερη εδώ και αρκετά χρόνια. Οκτώ έως 10.000 διαδηλωτές απαίτησαν την απόσυρση του νομοσχέδιου – εκτρώματος.

Στην πλατεία Κλαυθμώνος ήταν η συγκέντρωση των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ από τις πιο μαζικές για αυτού του είδους γραφειοκρατικού – υποταγμένου συνδικαλισμού, με 6.000 – 8.000 συμμετέχοντες. Ήταν εκεί και ο εξαφανισμένος εδώ και χρόνια «Πρόεδρος» της ΓΣΕΕ Παναγόπουλος, ομιλητές κυρίως από τους χώρους της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ με ολίγον ΣΥΡΙΖΑ, με ακατάσχετα λογύδρια, ακόμη και για τον «αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου» και ένα πανό «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό»… Όλοι οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης, Τσίπρας, Γεννηματά, Βαρουφάκης δήλωσαν παρόντες. Βεβαίως υπήρχαν και πολλά εργατικά και δημοσιοϋπαλληλικά σωματεία, δάσκαλοι, καλλιτέχνες, και ομοσπονδίες, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΔΟΕ κ.λπ. Παρόντες ήταν οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας που έχουν έλθει και κατασκηνώσει έξω από το υπουργείο Εργασίας διεκδικώντας την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν κάνει παν-κινητοποίηση είχαν μαζική παρουσία, εκεί βεβαίως ήταν το ΣΕΚ, η Αντεπίθεση Εργαζομένων, και πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ η ΛΑΕ με μια μικρή αντιπροσωπεία ακολουθούμενη από κάποια απόσταση από μαζικό φοιτητικό μπλοκ επιρροής των ΑΡΑΣ-ΑΡΑΝ, το rproject της ΔΕΑ, το Μ-Λ ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25 κ.ά.

Στα Χαυτεία, το μπλοκ μικρών αλλά μαχητικών σωματείων, που διαχωρίζονται από τον γραφειοκρατικό συνδικαλισμό, και αριστερών εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων, της αντιεξουσίας και της αναρχίας είχαν συγκροτήσει ένα ισχυρότατο μπλοκ πάνω από 5.000 διαδηλωτών. Εκεί ήταν το σωματείο των εργατών σε δίκυκλα, το γνωστό ΣΒΕΟΔ με μαζικό μπλοκ, το σωματείο Μαγείρων, το σωματείο Βιβλίου-Χάρτου, εργαζόμενοι στα Public, στο Πλαίσιο κ.α., εργαζόμενοι στο ΤΕΕ, εργαζόμενοι σε σύγχρονες τεχνολογίες, η συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών. Μαζικά ήταν τα μπλοκ εκπαιδευτικών, κυρίως δασκάλων, οι καθαρίστριες που απαιτούν μονιμοποίηση. Παρούσες ήταν Αριστερές οργανώσεις, το ΕΕΚ, ΝΑΡ/νΚΑ, ΚΚΕ(μ-λ), ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, ο Ρουβίκωνας, Αναρχικοί ήταν εκεί με τα πανό και συνθήματά τους. Είναι σαφές, ότι παρά τις διαφορετικότητες ένα ισχυρό, μάχιμο και μαχητικό δυναμικό διαφορετικοτήτων συγκροτείται όπως έδειξε και η τωρινή γενική απεργία όπως και η «Πρωτομαγιάτικη» απεργία της 6ης Μάη. Ένα δυναμικό που μάχεται ενάντια στο κεφάλαιο, το κράτος, που δεν υποτάσσεται και μάχεται ενάντια στην τροχοπέδη του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού μέσα στο εργατικό κίνημα. Είναι κατά βάση το ίδιο δυναμικό που έδωσε και τις μεγάλες μάχες κατά της αστυνομικής καταστολής τους πρώτους μήνες του 2021, με κορύφωση τις μεγάλες διαδηλώσεις για τα δικαιώματα του φυλακισμένου απεργού πείνας Δημ. Κουφοντίνα και για να μην υπάρξει νεκρός απεργός πείνας.

Θ.Κ. – Γ.Α.

Μοιραστείτε το άρθρο