ΟΙ “ΝΗΣΙΔΕΣ” ΣΑΛΠΑΡΟΥΝ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ!

7 ημέρες 4 νησιά, ένας σκοπός: Ελεύθερα νησιά χωρίς αιολικά!

Νέα εν πλω εκστρατεία ενημέρωσης κατά των αιολικών στο Αιγαίο. «Η προσπάθειά μας εντάσσεται στο μαζικό αγώνα της ελληνικής κοινωνίας ενάντια στη βίαιη εκβιομηχάνιση και την καταστροφή της φύσης όλης της χώρας, προς αποκλειστικό όφελος ολίγων ιδιωτικών εταιρειών της Ελλάδας και του εξωτερικού».
Η “Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία των νησιών του Αιγαίου” τονίζει: «Δεν θέλουμε να γίνουμε “μπαταρία” κανενός, θέλουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τη φύση μας, για εμάς και τα παιδιά μας!».

Εκδηλώσεις σε Λέρο (8/6, 20:00) και Νίσυρο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

OI “NHΣΙΔΕΣ” ΣΑΛΠΑΡΟΥΝ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Δεν έχει κλείσει ακόμα χρόνος από το “παρθενικό” μας ταξίδι με ιστιοφόρο, και η Κίνησή μας ανοίγει πάλι πανιά στον ζωτικό της χώρο, το πανέμορφο, αλλά και ευάλωτο Αιγαίο. Πέρυσι είχαμε επισκεφτεί τα νησιά Αμοργός και Αστυπάλαια, πραγματοποιώντας τρεις ενημερωτικές εκδηλώσεις για τους κατοίκους τους, ενώ μεταβήκαμε επίσης στις νησίδες Κίναρος και Λέβιθα. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε με τους κατοίκους τους, την κ. Ρηνιώ και την οικογένεια Καμπόσου, και να συζητήσουμε για το πώς θα υπερασπιστούμε από κοινού τις μοναδικές τους πατρίδες.

Εν τω μεταξύ, η συλλογική προσπάθεια όλων έφερε μια τεράστια νίκη. Το καταστροφικό αιολικό εργοστάσιο Aegean Project έχει πλέον απορριφθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει εξαρχής. Όμως, οι κάτοικοι των νησιών Λέβιθα και Κίναρος στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ εμφανίζονται ακόμη ως “μηδέν”. Στόχος μας είναι να μην επαναληφθεί αυτό το τραγικό λάθος και, σε συνεργασία με τους κατοίκους, να εξασφαλίσουμε ότι η φετινή απογραφή θα γίνει σωστά και νομότυπα. Επίσης, πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι άδειες παραγωγής της εταιρείας θα ακυρωθούν και το έργο θα αποσυρθεί από τα ευρωπαϊκά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI).

Σε μεγάλες περιπέτειες μπαίνουν πλέον τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου. Το προκαταρκτικό Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για τα έτη 2022-2031 προβλέπει την ανάπτυξη νέων σταθμών ΑΠΕ (κυρίως αιολικών) σε Κρήτη, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα συνολικής ισχύος άνω των 2 GW. Σε αυτό τον ιλιγγιώδη αριθμό δεν έχουν υπολογιστεί καν οι ξεχωριστές διασυνδέσεις που σχεδιάζουν ιδιωτικές εταιρείες. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η κρατική πολιτική στοχεύει στη μετατροπή όλου του Αιγαίου σε ένα μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, η οποία δεν θα προορίζεται μόνο για τα νησιά, αλλά κυρίως για μεταφορά στην ηπειρωτική χώρα και εξαγωγή στο εξωτερικό.

Σε αυτά τα πλαίσια θεωρήσαμε αναγκαίο να πραγματοποιήσουμε εκ νέου ένα ταξίδι ενημέρωσης και αγώνα στην περιοχή του Αιγαίου. Αρωγός της προσπάθειάς μας για άλλη μια φορά ο “παρεξηγημένος” άνεμος, που θα γεμίσει τα πανιά του σκάφους μας με πραγματικά “πράσινη” αιολική ενέργεια, αφού δεν πρόκειται να αφήσουμε πίσω μας κατεστραμμένα τοπία, τσιμέντα και τόνους συνθετικών σκουπιδιών, ούτε νεκρά πουλιά, αλλά μόνο μερικά προσωρινά κύματα στην επιφάνεια της θάλασσας.

Το ταξίδι μας ξεκινά το Σάββατο 5/6 από την Αθήνα, από όπου θα πλεύσουμε πρώτα στα νησιά Κίναρος και Λέβιθα, για να συναντήσουμε εκ νέου τους “ακρίτες” τους, να προετοιμάσουμε την απογραφή τους και να περιηγηθούμε. Συνεχίζουμε έπειτα για τη Λέρο, όπου ήδη έχει οργανωθεί μια ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης με τη συνεργασία τοπικών φορέων και συλλόγων την Τρίτη 8/6 στις 20:00 στον Πολιτιστικό Σύλλογο “Άρτεμις”, η οποία θα εστιάζει στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν το νησί και οι πέριξ νησίδες από την αλόγιστη ανάπτυξη της βιομηχανικής αιολικής ενέργειας. Επόμενη και τελευταία στάση μας η Νίσυρος, όπου σε εκδήλωση την Τετάρτη 9/6 στις 20:00 στην Πλατεία Ηρώων θα επιδιώξουμε να συνομιλήσουμε με την τοπική κοινωνία, να ενημερώσουμε για την υψηλή περιβαλλοντική αξία του νησιού και των νησίδων του και να προτείνουμε λύσεις ώστε να γίνει πραγματικά “πράσινο” και οικολογικό.

Το ταξίδι μας δεν είναι μόνο ένα εγχείρημα ενημέρωσης σε συγκεκριμένα μέρη, αλλά και γενικότερης αφύπνισης. Η προσπάθειά μας εντάσσεται στο μαζικό αγώνα της ελληνικής κοινωνίας ενάντια στη βίαιη εκβιομηχάνιση και την καταστροφή της φύσης όλης της χώρας, προς αποκλειστικό όφελος ολίγων ιδιωτικών εταιρειών της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είμαστε εδώ, η φωνή μας δυναμώνει, καθώς γινόμαστε ολοένα και περισσότεροι, και απαιτούμε από τους ιθύνοντες να μας ακούσουν! Στο πλευρό μας η Εύβοια, η Τήνος, η Άνδρος, η Ικαρία, η Πάρος, η Αμοργός, η Σκύρος, η Κρήτη, τα Άγραφα, το Βέρμιο, το Νυμφαίο, το Μαίναλο, η Οίτη, τα Βάτικα, η Μάνη, η Βοιωτία, η Αιτωλοακαρνανία και όλα τα υπόλοιπα μέρη που δέχονται μια άνευ προηγουμένου επίθεση, και μάλιστα με πρόφαση τη σωτηρία του πλανήτη! Σας καλούμε όλους να στηρίξετε τον αγώνα μας και να γίνετε κομμάτι του. Δεν θέλουμε να γίνουμε “μπαταρία” κανενός, θέλουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τη φύση μας, για εμάς και τα παιδιά μας!

Αθήνα, 03/06/2021

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΔΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
CITIZENS’ INITIATIVE FOR THE PROTECTION OF AEGEAN ISLETS

Για επικοινωνία:
E-Mail: [email protected]
Facebook: facebook.com/nisides
Instagram: instagram.com/small_islands_matter
#small_islands_matter

Πηγή: Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου

Σχετικά άρθρα:

(δημοσιεύτηκε στις 21/6/2020)

https://new.infolibre.gr/2020/06/21/en-plo-kampania-enimerosis-sto-aigaio/

Μοιραστείτε το άρθρο