Πολύμορφες δράσεις στο Πάρκο Τσέπης
στη Γειτονιά της Άλεξ. Σβώλου, 5/6 – ΦΩΤΟ

Με εκδηλώσεις, συζητήσεις, εργαστήρια κ.α. για μικρούς και μεγάλους πραγματοποιήθηκε το 2ο Πικ Νικ για την Αποανάπτυξη στο Πάρκο Τσέπης από την Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Άλεξ. Σβώλου.

Οι δράσεις ξεκίνησαν  με τα “Παιχνίδια του Κόσμου”από το  Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας / Self-Help Promotion Program. Τα παιδιά  κατασκευάσανε και παίξανε με παραδοσιακά, χειροποίητα παιχνίδια από ανακυκλώσιμα υλικά και κυρίως ξύλο.

Στην φροντίδα ως θεμέλιος λίθος της κοινωνίας αναφέρθηκαν οι ομάδες αλληλοβοήθειας που συναντήθηκαν στο πάρκο τσέπης και  συζήτησαν την εξελιξη και ανάπτυξη των δικτύων  τους και μετά την πανδημία.

Η πρωτοβουλία γειτονιάς της Άλεξ. Σβώλου,, οι Περιβολάριδες Θεσσαλονίκης, η ομαδα γειτονιάς του Βαρδάρη, η Ταξική Αντεπίθεση και  η room 39 περιέγραψαν τις δράσεις και εμπειρίες τους μέσα στην πανδημία και ανανέωσαν την συνάντηση τους με σκοπό την δικτύωση  μαζί και με τις νέες ομάδες που δημιουργήθηκαν  όπως την Συνέλευση Κατοίκων  Ανω Κέντρου και την ομάδα Φαλήρου .

Στη συζήτηση  δόθηκε έμφαση στη νέα κατάσταση που δημιουργείτε με τον νέο νόμο για τις εξώσεις πρώτης κατοικίας και στα δίκτυα αλληλεγγύης  με σκοπό το μπλοκάρισμα των εξώσεων σε σύνδεση και ενημέρωση από τα αντίστοιχα δίκτυα της Βαρκελώνης.

Η έννοια της αποαναπτυξης αναπτύχθηκε σε 3 θεματικές μέσα από ένα βιωματικο workshop μέσα από μια ολιστική προσέγγιση που αφορά την προεικόνιση, την χειραφέτηση και την μείωση με σκέψεις πάνω στα ερωτήματα: “Αν θέλαμε να έχουμε μια γειτονιά της αποανάπτυξης στο εδώ και τώρα  σε ποιες αξίες θα έπρεπε να βασιστούμε και τι θα χρειαζόμασταν από ανθρώπους , πρακτικές, συλλογικότητες και υποδομές;”

“Ποιους /ες αφορά η  μείωση του οικολογικού αποτυπώματα – μας αφορά όλ@ το ίδιο;”

“Τι θεωρούμε φροντίδα και πως βλέπουμε την χειραφέτηση και αποδέσμευση;”

“Ποιες συνήθειες μας επιβαρύνουν το περιβάλλον σε τοπικό επίπεδο και ποιες πολιτικές η διαδικασίες σε παγκόσμιο επίπεδο;”

Ακολουθησε εργαστήριο παρασκευής φυσικού σαπουνιού από τη Βιομε και  προβολή της ταινίας”Η Ναυσικά στην Κοιλάδα των Ανέμων.

Η δράση αποτυπώθηκε εικαστικά με σκίτσα του Χρήστου Αλαβέρα. 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο