Πανελλαδική Ημέρα Δράσης
κατά της καύσης απορριμμάτων
Σάββατο 29/5

Περιβαλλοντικές Kινήσεις, Επιτροπές Αγώνα, Σωματεία και άλλες Συλλογικότητες από Αττική, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Εύβοια, Χανιά, Ηράκλειο, Γιάννενα, Γρεβενά κ.α., συντονίζονται και οργανώνουν κινητοποιήσεις ενάντια στην καύση απορριμμάτων, με επίκεντρο:

ΑΘΗΝΑ 11:30 Πετρούπολη – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 12:00 Λευκό Πύργο – ΒΟΛΟΣ 12:00 Δημαρχείο

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ


ΑΘΗΝΑ – ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ 11:30 Πλατεία Ηρώ

Περιβαλλοντικές Kινήσεις, Επιτροπές Αγώνα, Σωματεία κι άλλες Συλλογικότητες από Αττική, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Εύβοια, Χανιά, Ηράκλειο, Γιάννενα, Γρεβενά κ.α., συντονιζόμαστε και οργανώνουμε
ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ κατά της καύσης απορριμμάτων το Σάββατο 29/5.

Στην ΑΘΗΝΑ η συγκέντρωση θα γίνει βήμα για να μιλήσουν οι τοπικές κοινωνίες, και οργανώνεται το Σάββατο 29/5 στην Πετρούπολη, στην πλατεία Ηρώ (επί της λεωφ. 25ης Μαρτίου) στις 11.30 πμ.

Θα ακολουθήσει πορεία προς την διασταύρωση Λακιώτη (επί της λεωφ. Θηβών) για να συναντηθούμε με συναγωνιστές/συναγωνίστριες από δυτ.Αθήνα και αλλού.

Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας και θα απαιτήσουμε:
– Να κλείσει επιτέλους ο μεγαλύτερος ΧΥΤΑ της Ευρώπης και όλες οι εγκαταστάσεις στην Φυλή της Αττικής. Να μην δημιουργηθούν νέες χωματερές.
– Να σταματήσει η καύση που ήδη γίνεται σε ΑΓΕΤ (Βόλο και Μηλάκι-Εύβοια) και ΤΙΤΑΝ (Καμάρι Βοιωτίας) ενώ σχεδιάζεται σε ΤΙΤΑΝ (Ευκαρπία Θεσ/νίκης) κι αργότερα στη Δυτική Μακεδονία κ.ά.
– Να μην υλοποιηθεί ο νέος ΕΣΔΑ, η δημιουργία των Μ.Ε.Α. και η μαζική εισαγωγή της καύσης απορριμμάτων πανελλαδικά.
– Ένα μοντέλο μείωσης και οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων υπέρ της κοινωνίας, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, χωρίς καμιά εμπλοκή ιδιωτών και κάτω από κοινωνικό έλεγχο
– Καμιά μετακύληση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων στους πολίτες με αύξηση των ανταποδοτικών τελών και φόρων. Να πληρώσουν οι βιομηχανίες που είναι οι πραγματικοί παραγωγοί απορριμμάτων
– Να παύσουν οι διώξεις όλων των αγωνιστών στα κινήματα ενάντια στις περιβαλλοντοκτόνες επενδύσεις
– Λήψη μέτρων που θα βάλουν άμεσα φραγμό στην καταστροφή και θα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, τη διάσωση της γης και των νερών, των δασών και του αέρα, της σημαντικότερης κληρονομιάς που έχουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας!

Aνοικτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Άλσους Αγ.Δημητρίου

Mια βδομάδα πριν, το Σάββατο 22 Μάη, θα προηγηθεί μοτοπορεία προς τις εγκαταστάσεις και το ΧΥΤΑ Φυλής. Το ραντεβού είναι στις 11.30 πμ στον προαστικό των Άνω Λιοσίων.

Συνδιοργανωτές αυτών των δράσεων στην Αθήνα είναι:

* Aνοικτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Άλσους Αγ.Δημητρίου
* Πρωτοβουλία σωματείων, συλλογικοτήτων, αγωνιστ(ρι)ών Αττικής ενάντια στο θάψιμο & την καύση απορριμμάτων
* Σύνδεσμος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν.Αττικής «Κ.Σωτηρίου»
* Σύνδεσμος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» (Άνω Λιόσια-Ζεφύρι-Φυλή)
* Support earth
* Χωματερή stop-πολίτες εν δράσει

Χαρά μας θα είναι η λίστα των διοργανωτών να μεγαλώσει και κυρίως οι τοπικές κοινωνίες, οι εργαζόμενοι και η νεολαία, να πάρουν στα χέρια τους την σκυτάλη του αγώνα!


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 12:00 Λευκό Πύργο

ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΜΑΥΡΟΡΑΧΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓ. ΑΝΤΩΝΗ, ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΤΙΤΑΝΑ

ΟΧΙ στην ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ και τις Μ.Ε.Α. ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ!

Την Τρίτη 20 του Απρίλη μία ημέρα πριν την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (που τελικά αναβλήθηκε για 16/6) των προσφυγών του Δήμου Λαγκαδά και των περιβαλλοντικών συλλόγων της περιοχής, το Υπουργείο Περιβάλλοντος (Υ.Π.ΕΝ.) ενέκρινε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας στην περιοχή Μαυροράχης Λαγκαδά

Με βάση το καταστροφικό σχέδιο κυβέρνησης, Περιφέρειας και ΦΟΔΣΑ, η Μ.Ε.Α. Μαυροράχης προβλέπεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή καθώς σχεδιάζεται να κατασκευαστεί δίπλα στον εν λειτουργία ΧΥΤΑ Μαυροράχης και σε άμεση επαφή με το υδάτινο σύστημα των λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, γι αυτό και υπήρχε αρνητική γνωμοδότηση ακόμη και από τους κρατικούς φορείς Διαχείρισης των Λιμνών και της Διεύθυνσης Δασών. Θα είναι ένα έργο φαραωνικών διαστάσεων καθώς προβλέπεται να δέχεται το 65% των απορριμμάτων του Ν. Θεσσαλονίκης αλλά και των γύρω νομών, 300.000 τόνους συνολικά σύμμεικτων απορριμμάτων, από τα οποία θα παράγεται απορριμματογενές καύσιμο SRF-RDF. Έρχεται να προστεθεί στην άλλη τεράστια Μ.Ε.Α. που έχει ήδη αδειοδοτηθεί, στον Αγ. Αντώνιο Θέρμης αλλά και την άδεια καύσης απορριμματογενούς καυσίμου στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, μέσα δηλ. στον αστικό ιστό της πόλης.

Με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (Ε.Σ.Δ.Α.) που ψήφισε η κυβέρνηση (δημιουργία 43 Μ.Ε.Α. ανά την Ελλάδα και 4 μεγάλων εργοστασίων καύσης απορριμμάτων – ταυτόχρονα με τις τσιμεντοβιομηχανίες) προωθείται η καταστροφική για το περιβάλλον καύση απορριμμάτων, ενώ την ίδια στιγμή μπαίνει φραγμός σε φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους διαχείρισής τους, όπως η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση, οι οποίες όχι μόνο εκμηδενίζουν τα προς καύση απορρίμματα αλλά θα ελαχιστοποιούσαν και τα προς ταφή. Με δεδομένο μάλιστα το μεγάλο κόστος κατασκευής των Μ.Ε.Α. με τη μέθοδο ΣΔΙΤ από το ιδιωτικό κεφάλαιο, αυτό θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την επιβάρυνση των δημοτών με μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και κυβέρνηση δείχνουν ν’ αδιαφορούν για την καθολική αντίδραση των κατοίκων του Λαγκαδά, της Θέρμης κι όλης της Θεσσαλονίκης για τα καταστροφικά για το περιβάλλον και επικίνδυνα για τη ζωή μας έργα, όπως οι Μ.Ε.Α. Μαυροράχης και Αγ. Αντωνίου και η καύση των απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ και όπου αλλού, που μόνο τα οικονομικά συμφέροντα των ενεργοβόρων βιομηχανιών και της “βιομηχανίας των απορριμμάτων” εξυπηρετούν.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ! Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην καταστροφική για την υγεία και τη ζωή μας, για το περιβάλλον και τον τόπο καύση απορριμμάτων και τις Μ.Ε.Α.!

Σάββατο 15 Μάη, 5μ.μ., Δημαρχείο Παύλου Μελά

αυτοκινητοπορεία διαμαρτυρίας από την Θεσσαλονίκη

προς την Ευκαρπία και το ΤΙΤΑΝ, τον Λαγκαδά, την Άσσηρο και τη Μαυροράχη

Σάββατο 29 Μάη, 12 το μεσημέρι, Λευκός Πύργος (και άλλες πόλεις)

Πανελλαδική Ημέρα Δράσης ενάντια στην Καύση Απορριμμάτων και τις Μ.Ε.Α.

Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια την ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ασσήρου «Φίλοι της Γης»

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος ευρύτερης περιοχής Λαγκαδά


ΒΟΛΟΣ 12:00 Δημαρχείο

Συγκέντρωση κατά της καύσης των απορριμμάτων

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Βόλος, 29/5/2021, 12πμ, πλ. Ρήγα Φεραίου (Δημαρχείο Βόλου)

Παρά τις μαζικές κινητοποιήσεις τοπικών κοινωνιών ενάντια στην καύση, τον Αύγουστο του 2020 η ΝΔ ψήφισε με διαδικασίες express το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), που προβλέπει τη δημιουργία 4 μεγάλων μονάδων καύσης απορριμμάτων πανελλαδικής εμβέλειας στη Δυτική Μακεδονία, την Αττική, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Ταυτόχρονα δίνει το “πράσινο φως” σε Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές να κατασκευάσουν μονάδες καύσης στις 43 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) που θα δημιουργηθούν, πέραν αυτών που ήδη λειτουργούν (Ήπειρος, Σέρρες, Φυλή, Χανιά κ.ά.). Πρόσφατα, με συνοπτικές διαδικασίες, η ΑΓΕΤ στο Βόλο επέκτεινε την ποσότητα των σκουπιδιών προς καύση με την υποχρέωση να αγοράζει στο μέλλον ελληνικά σκουπίδια. Η δημοτική αρχή έχει βρει σίγουρους πελάτες στη βιομηχανία σκουπιδιών αφού ο δήμαρχος έχει ήδη πει ότι τα ελληνικά σκουπίδια είναι. .καλύτερα!

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας πανελλαδικά με κεντρικό σύνθημα “Όχι στην καύση απορριμμάτων ποτέ και πουθενά! ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΝΑΣΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ!”

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ “ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΓΓΟΣ”

Βόλος, 13/6/2021, 8.30πμ, Αηδονοφωλιές (Τέρμα Ιωλκού)

Η μικρή διαδρομή των 3,5 χιλιομέτρων είναι κυκλική μέσα από το μονοπάτι του ρέματος στις Αηδονοφωλιές και διέλευση από το νεκροταφείο Άνω Βόλου εκεί που αναπαύεται σ. Βασίλης Μάγγος. Ο σ. Βασίλης έπεσε θύμα της εκτεταμένης αστυνομικής βίας στην μαχητική διαδήλωση κατά της καύσης σκουπιδιών που έγινε τον Ιούνιο 2020 στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Την επομένη της διαδήλωσης, χτυπήθηκε μπροστά στα δικαστήρια Βόλου, μέσα στο όχημα μεταγωγής αλλά και στο αστυνομικό τμήμα. Ένα μήνα μετά, άφησε την τελευταία του πνοή.

Η παραπομπή τριών αστυνομικών στο πειθαρχικό για τον ξυλοδαρμό και βασανισμό του έχει “πνιγεί” στα συρτάρια της ΕΛ.ΑΣ. Από πέρυσι μέχρι σήμερα, το μοναδικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι η αστυνομική καταστολή και η διασπορά του φόβου. Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Βόλος, 16/6/2021, 9.00, πλ. Ελευθερίας-Δικαστήρια

Στη λήξη της διαδήλωσης στις 13/6/2020 η αστυνομία επιτέθηκε από δύο μέτωπα στους διαδηλωτές, με δεκάδες προσαγωγές ενώ δύο από αυτές μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Στο Θανάση Σαββαϊδη, φοιτητή μηχανολόγο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, απαγγέλθηκαν κατηγορίες και ορίστηκε δικάσιμος με τις κατηγορίες διατάραξης κοινής ειρήνης, απλής σωματικής βλάβης, εξύβρισης και αντίστασης κατά της αρχής. Και όλα αυτά επειδή διεκδίκησε το αυτονόητα, να σταματήσει η καύση σκουπιδιών και να φύγει από την πόλη η Lafarge όπως προβλέπει ο γενικός πολεοδομικός σχεδιασμός της πόλης του Βόλου.

Ο Θ.Σ. είχε την ατυχία να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής μπροστά στο πανό που χώριζε τις αστυνομικές δυνάμεις από τους διαδηλωτές στο δρόμο προς τα Αστέρια της Αγριάς, όταν αυτές σχεδόν πατώντας τους διαδηλωτές που βρίσκονταν σε στάση καθιστικής διαμαρτυρίας, επιτέθηκαν και επιχείρησαν βίαια να τον συλλάβουν. Οι καταθέσεις των αστυνομικών ότι τους επιτέθηκε (!) αφού πλαγιοκόπησε (!) τη διμοιρία των ΜΑΤ θα καταπέσει στο δικαστήριο αφού πλήθος μαρτύρων διαψεύδει τους ισχυρισμούς της αστυνομίας. Από πέρυσι η αστυνομία τον παρακολουθεί διακριτικά ενώ έχει υποστεί αναίτιες προσαγωγές. Απόσυρση όλων των κατηγοριών για το Θανάση Σαββαϊδη.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΣΑΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ

ΨΩΜΙ-ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Βόλος, 26/6/2021 (Συγκέντρωση & πορεία)

Ένα χρόνο μετά τη βίαιη καταστολή της διαδήλωσης κατά της καύσης στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ και το θάνατο του σ. Βασίλη Μάγγου, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποδείξει ότι το πολιτικό-κοινωνικό της σχέδιο είναι η εμπέδωση του φόβου, της ανασφάλειας και της κρατικής καταστολής. Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άνοιξε το δρόμο των καταστροφικών επιχειρηματικών επενδύσεων στο όνομα της «παραγωγικής ανασυγκρότησης» , η ΝΔ « πουλάει» το ρεαλισμό της συνέχειας και κλιμάκωσης αυτών των κατευθύνσεων.

Την πανδημία με τους χιλιάδες νεκρούς σε λίγους μήνες, τη βαθειά ύφεση της οικονομίας με τους χιλιάδες νέους/ες άνεργους/ες, τη δραματική αύξηση του δημόσιου χρέους, το ξεπούλημα σε ιδιώτες των δημόσιων αγαθών, τη διάλυση εργασιακών δικαιωμάτων (8ωρο, συντάξεις, πρόνοια), τη διαρκή αυστηροποίηση των ελευθεριών στην μετακίνηση, τις συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες μέσω απαγορεύσεων “καθ άπασα την επικράτεια” ακόμα και με νόμους που έχουν εκδικητικό ατομικό χαρακτήρα όπως η περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, τη συστηματική καταστολή ατόμων, κινημάτων, συλλογικοτήτων, οργανώσεων με την αστυνομική βία να αγγίζει τα επίπεδα της δεκαετίας του μετεμφυλιακού κράτους.

Η απάντηση δεν βρίσκεται στο χαρτοπόλεμο στα υπουργεία και τα κοινοβουλευτικά έδρανα αλλά στη μαζική δράση του λαού για την πλήρη αναδιοργάνωση της κοινωνίας σε χειραφετητικές βάσεις. Το σύνθημά μας είναι “Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό”.

Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της τάξης μας, των οικογενειών μας, το μέλλον των παιδιών μας.

Να τους ανατρέψουμε! “Κι ας μη νικήσουμε ποτέ, θα πολεμάμε πάντα”.

Βασίλειος Μάγγος, Παρών!

16/5/2021

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΒΟΛΟΥ

Όλοι στην κινητοποίηση το Σάββατο 29/5, στις 12:00, στο Δημαρχείο Βόλου!

Καλούμε την νεολαία να παλέψει στο πλευρό του λαού ενάντια στην επίθεση και την καταστροφική πολιτική του συστήματος, για Υγεία – Περίθαλψη – Καθαρό Αέρα! Η ίδια πολιτική που καίει σκουπίδια για την μείωση του κόστους παραγωγής τσιμέντου της ΑΓΕΤ, ταυτόχρονα αφήνει τον λαό απροστάτευτο μπροστά στον υγειονομικό κίνδυνο του κορωνοϊού. Συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα πολλοί: η ΕΕ που προωθεί σχέδια για να καίγονται 1 στα 6 σκουπίδια της Ευρώπης στη χώρα μας, η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, που νομιμοποίησαν την καύση σκουπιδιών και που στηρίζουν τους σχεδιασμούς της ΑΓΕΤ-Lafarge μέσα από το νομικό τους οπλοστάσιο, η περιφέρεια Θεσσαλίας που έδωσε άδεια στην ΑΓΕΤ για την καύση σκουπιδιών αλλά και ο δήμος Βόλου που αποφάσισε την δημιουργία εργοστασίου μετατροπής σκουπιδιών σε καύσιμη ύλη για τις τσιμεντοβιομηχανίες!

Να σταματήσει η καύση σκουπιδιών!

Αντίσταση – Αγώνας για τα δικαιώματά μας σε ΚΑΘΑΡΟ ΑΕΡΑ – ΥΓΕΙΑ – ΖΩΗ!

Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ | ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ
ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ | ΥΓΕΙΑ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΛΕΦΤΑ
ΞΥΛΟ ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ
ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΜΙΑ ΤΑΜΠΕΛΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΜΟΝΑΚΟ

Κάλεσμα στη συγκέντρωση-πορεία του Σαββάτου ενάντια στη καύση σκουπιδιών και συντονισμός δράσεων εν όψει Ιουνίου.
Συμμετέχουμε στις πολιτικές διαδικασίες και δρούμε συλλογικά και μαζικά. Λέμε ΟΧΙ στην λεηλασία του περιβάλλοντος από τις πολυεθνικές, την ντόπια μαφία και το κεφάλαιο.

Υ.Γ. Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη, δεν θα ξεχαστεί τι κάναν στον Βασίλη!
“Και ας μην νικήσουμε ποτέ, θα πολεμάμε πάντα!”
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΓΓΟΣ ΠΑΡΩΝ

Κατάληψη Ματσάγγου

Μοιραστείτε το άρθρο