Εκδηλώσεις για το ταξίδι των Ζαπατίστας – Θεσσαλονίκη 28-29/5

Διαδικτυακή εκδήλωση του Πανελλαδικού Θεματικού Συντονισμού για την Υγεία

Παρασκευή 28/5, 19:00

Η Άλλη Υγεία των ζαπατίστας: Παρακαταθήκη για αυτοοργάνωση και επανανοηματοδότηση της υγείας στις κοινότητές μας.

Συλλογικότητες που συμμετέχουν στον Πανελλαδικό Θεματικό Συντονισμό για την Υγεία “Οι Ζαπατιστας στην Ευρώπη”:

Ομάδα Ψυχικής Υγείας-Covid19: Αλληλεγγύη Θεσ/νίκης,
Κοινωνικός Χώρος για την Ελευθερία Respiro di Libertà (πρώην Μικρόπολις),
Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης,
Ομάδα για την «Άλλη Υγεία» Ηρακλείου,
Κίνημα Ακούγοντας Φωνές (Αθήνα),
Πρωτοβουλία Ψ-Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα για την Ψυχική Υγεία, Αυτοοργανωμένη ελευθεριακή συνέλευση Paliacate Zapatista,
Αυτοοργανωμένη Δομή Υγείας Εξαρχείων, Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο Αλληλεγγύης Ιλίου, Πλωτίνος (Χίος), Παλιό Σχολείο (Σάμος), Επί τα Πρόσω (Πάτρα)

Κάλεσμα για συμμετοχή στον Πανελλαδικό Θεματικό Συντονισμό για την Υγεία : https://karavanizapatista.espivblogs.net/…/kalesma-gia…/

Email επικοινωνίας: [email protected]

Συνέλευση για τη δημιουργία δομής ολιστικής φροντίδας υγείας εν όψει του ταξιδιού των Ζαπατίστας.

Σάββατο 29/5 στις 17:30 στα Γρασίδια Φιλοσοφικής

Σε συνέχεια της συζήτησης “Από την Άλλη Ζαπατίστικη Υγεία στη Δημιουργία νέων Δομών Ολιστικής Φροντίδας Υγείας”, που διοργανώθηκε από την Ομάδα Ψυχικής Υγείας-Covid19: Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης / ε.κ.χ. Respiro di Libertà / Πανελλαδικός Θεματικός Συντονισμός για την Υγεία στο χώρο του ΑΠΘ στις 10/4 στο πλαίσιο δράσεων του Τοπικού Συντονισμού Θεσ/νίκης-Χαλκιδικής για το άνοιγμα του “ταξιδιού για τη Ζωή” των Ζαπατίστας στην Ευρώπη:
Προσκαλούμε στις εβδομαδιαίες τοπικές μας συνελεύσεις κάθε Σάββατο στις 17:30 για τη διεύρυνση της Ομάδας για την Άλλη Υγεία Θεσσαλονίκης και τη δημιουργία νέας Δομής Ολιστικής Φροντίδας Υγείας στον ε.κ.χ. Respiro di Libertà, για τη φροντίδα υγείας των Ζαπατίστας κατά την περιοδεία τους στην Ευρώπη.

Τόπος: Γρασίδια Φιλοσοφικής

Οι σύντροφ@ Ζαπατίστας επέλεξαν να κάνουν ένα ιστορικό ταξίδι εν μέσω πανδημίας, για την οποία εκτιμάται ότι θα υπάρχει συνέχεια και τα επόμενα χρόνια φέρνοντας στο προσκήνιο μία νέα εποχή για την υγεία, την πολιτική και την κοινωνική ζωή. Στο πλαίσιο του πανελλαδικού συντονισμού για τη διοργάνωση του ταξιδιού των Ζαπατίστας στην Ευρώπη, δημιουργήθηκε η Πανελλαδική Συνέλευση του Θεματικού Συντονισμού για την Υγεία στην οποία συναντιούνται οι κατά τόπους/περιφέρειας Ομάδες για την Άλλη Υγεία για τη φροντίδα της υγείας των συντρόφων Ζαπατίστας κατά την περιοδεία τους στη Χώρα. Οι Ομάδες Υγείας οργανώνονται και δρουν σε επίπεδο φροντίδας και πρόληψης ενόσω συμπορεύονται πανελλαδικά μέσω της πανελλαδικής Συνέλευσης του Θεματικού Συντονισμού για την υγεία. Ταυτόχρονα, αναλαμβάνουν την πολιτική διεκδίκηση για την πρόσβαση των συντροφ@ν Ζαπατίστας στις δημόσιες δομές υγείας σε περίπτωση αποκλεισμού τους.
Το “ταξίδι για τη Ζωή” των Ζαπατίστας στην Ευρώπη αποτελεί μία πρόσκληση και πρόκληση για την επανανοηματοδότηση τόσο των εαυτών μας όσο και των προ/ϋπάρχοντων αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων στο χώρο της υγείας.
Εμπνεόμεν@ λοιπόν από αυτό το ταξίδι και διαχρονικά αντιτασσόμεν@ στις κυρίαρχες πολιτικές υγείας, στη βιοεξουσία της επιστήμης και της αυθεντίας, συνεχίζουμε να δημιουργούμε αυτοδιαχειριζόμενες δομές ως εστίες αγώνα του σήμερα στο χώρο της υγείας με έμπρακτη εφαρμογή της ολιστικής θεώρησης της υγείας (σωματικη-ψυχική-κοινωνική σε διαρκή αλληλεπίδραση μεταξύ τους) με σχέσεις ισοτιμίας, αλληλοσεβασμού και αλληλοβοήθειας. Ως τοπική Ομάδα αναφοράς για την Άλλη Υγεία Θεσσαλονίκης έχουμε εκκινήσει τις διαδικασίες για τη συνδημιουργία της Δομής Ολιστικής Φροντίδας Υγείας στον κοινωνικό χώρο Respiro di Liberta (πρώην Μικρόπολις) στην οποία θα δρα και θα αναφέρεται η Ομάδα για την Άλλη Υγεία Θεσσαλονίκης ώστε να αποτελέσει παρακαταθήκη του ταξιδιού αυτού στην κοινότητα αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την κάλυψη της φροντίδας υγείας των συντρόφ@ Ζαπατίστας κατά την περιοδεία τους στη Χώρα. Στην Ομάδα για την Άλλη Υγεία μπορούν να συμμετέχουν λειτουργοί υγείας (σωματικής-ψυχικής-κοινωνικής) και μη, κάτοικοι κοινοτήτων/ γειτονιών αλλά και γενικότερα καθέν@ που επιθυμεί να συμμετάσχει και να συμβάλλει έμπρακτα με τη διαθεσιμότητά του με όρους ισοτιμίας. Καλούμε, λοιπόν, όποι@ επιθυμεί να συμπορευτούμε στη συνδιοργάνωση αυτής της δομής συνεχίζοντας την πορεία προς την αλληλοφροντίδα και την αυτοδιάθεση των ζωών μας.

Σε περίοδο καταστολής ελευθεριών και πανδημίας, αυτοοργανωνόμαστε και δημιουργούμε εστίες αντίστασης στην υγεία και σε όλα τα πεδία της ζωής.
“Ανοίγουμε δρόμους εκεί που δεν υπαρχουν!”

Η τοπική Ομάδα αναφοράς για την Άλλη Υγεία του Συντονισμού Θεσ/νίκης-Χαλκι/κής και Πανελλαδικού Θεματικού Συντονισμού για την Υγεία:
Ομάδα Ψυχικής Υγείας Covid19: Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης
Respiro di Liberta, κοινωνικός χώρος για την ελευθερία

Το Καραβάνι των Ζαπατίστας

“Αυτό το φως που λάμπει να μην το αφήσουμε να σβήσει. Να συνεχίσει να φωτίζει κι άλλες χώρες κι άλλους κόσμους.”

Εκδήλωση για τους αγώνες των γυναικών ζαπατίστας (με προβολή του βίντεο από την Πρώτη Συνάντηση των Γυναικών που Αγωνίζονται, που έγινε στην Τσιάπας το 2018, ενημέρωση για τους αγώνες και τις κατακτήσεις των γυναικών ζαπατίστας από πριν την εξέγερση του 1994 μέχρι σήμερα, και συζήτηση)

διοργανώνουν το Σάββατο 29/5 στις 19:30 μμ στο ΑΠΘ, ο «Τοπικός Συντονισμός Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής για την υποδοχή των ζαπατίστας» και η «Ανοιχτή Συνέλευση Πολιτικού Κομβόι Αγωνιζόμενων Γυναικών»

event: https://www.facebook.com/events/500835914445799?ref=newsfeed

Μοιραστείτε το άρθρο