Εκδηλώσεις και δράσεις στο επανοικειοποιημένο ΑΠΘ – Εβδομάδα 24-30/5

Σάββατο 29/5: Εκδηλώσεις, Συζητήσεις, Συνελεύσεις, Προβολές, Βιβλιοπωλεία, Μπαρ οικονομικής ενίσχυσης, Κυλικεία…
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΑΦΙΣΕΣ


ΣΑΒΒΑΤΟ 29/5

ΓΡΑΣΙΔΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ 17:30

Συνέλευση για τη δημιουργία δομής ολιστικής φροντίδας-υγείας

[ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ]

Σε συνέχεια της συζήτησης “Από την Άλλη Ζαπατίστικη Υγεία στη Δημιουργία νέων Δομών Ολιστικής Φροντίδας Υγείας” που διοργανώθηκε από την Ομάδα Ψυχικής Υγείας-Covid19: Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης/ ε.κ.χ. Respiro di Libertà/ Πανελλαδικός Θεματικός Συντονισμός για την Υγεία στο χώρο του ΑΠΘ στις 22/4 και στο πλαίσιο δράσεων του Τοπικού Συντονισμού Θεσ/νίκης-Χαλκιδικής για το άνοιγμα του “ταξιδιού για τη Ζωή” των Ζαπατίστας στην Ευρώπη:

Σας προσκαλούμε στις εβδομαδιαίες τοπικές μας συνελεύσεις κάθε Σάββατο στις 17:30 για τη διεύρυνση της Ομάδας για την Άλλη Υγεία Θεσσαλονίκης και τη δημιουργία νέας Δομής Ολιστικής Φροντίδας Υγείας στον ε.κ.χ. Respiro di Libertà για τη φροντίδα υγείας των Ζαπατιστας κατά την περιοδεία τους στην Ευρώπη.

Επόμενη συνέλευση στις 22/5 στο ΑΠΘ στα γρασίδια της Φιλοσοφικής.

Οι σύντροφ@ Ζαπατίστας επέλεξαν να κάνουν ένα ιστορικό ταξίδι εν μέσω πανδημίας, για την οποία εκτιμάται ότι θα υπάρχει συνέχεια και τα επόμενα χρόνια φέρνοντας στο προσκήνιο μία νέα εποχή για την υγεία, την πολιτική και την κοινωνική ζωή. Στο πλαίσιο του πανελλαδικού συντονισμού για τη διοργάνωση του ταξιδιού των Ζαπατίστας στην Ευρώπη δημιουργήθηκε η Πανελλαδική Συνέλευση του Θεματικού Συντονισμού για την Υγεία στην οποία συναντιούνται οι κατά τόπους/περιφέρειας Ομάδες για την Άλλη Υγεία για τη φροντίδα υγείας των συντρόφων Ζαπατίστας κατά την περιοδεία τους στη Χώρα. Οι Ομάδες Υγείας οργανώνονται και δρουν σε επίπεδο φροντίδας και πρόληψης ενόσω συμπορεύονται πανελλαδικά μέσω της πανελλαδικής Συνέλευσης του Θεματικού Συντονισμού για την υγεία. Ταυτόχρονα, αναλαμβάνουν την πολιτική διεκδίκηση για την πρόσβαση των συντρόφ@ν Ζαπατίστας στις δημόσιες δομές υγείας σε περίπτωση αποκλεισμού τους.

Το “ταξίδι για τη Ζωή” των Ζαπατίστας στην Ευρώπη αποτελεί μία πρόσκληση και πρόκληση για την επανανοηματοδότηση τόσο των εαυτών μας όσο και των προ/ϋπάρχοντων αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων στο χώρο της υγείας. Εμπνεόμεν@ λοιπόν από αυτό το ταξίδι και διαχρονικά αντιασσόμεν@ στις κυρίαρχες πολιτικές υγείας, στη βιοεξουσία της επιστήμης και της αυθεντίας, συνεχίζουμε να δημιουργούμε αυτοδιαχειριζόμενες δομές ως εστίες αγώνα του σήμερα στο χώρο της υγείας με έμπρακτη εφαρμογή της ολιστικής θεώρησης της υγείας (σωματικη-ψυχική-κοινωνική σε διαρκή αλληλεπίδραση μεταξύ τους) με σχέσεις ισοτιμίας, αλληλοσεβασμού και αλληλοβοήθειας. Ως τοπική Ομάδα αναφοράς για την Άλλη Υγεία Θεσσαλονίκης έχουμε εκκινήσει τις διαδικασίες για τη συνδημιουργία της Δομής Ολιστικής Φροντίδας Υγείας στον κοινωνικό χώρο Respiro di Liberta (πρώην Μικρόπολις) στην οποία θα δρα και θα αναφέρεται η Ομάδα για την Αλλη Υγεία Θεσσαλονίκης ώστε να αποτελέσει παρακαταθήκη του ταξιδιού αυτού στην κοινότητα αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την κάλυψη της φροντίδας υγείας των συντρόφ@ν Ζαπατίστας κατά την περιοδεία τους στη Χώρα. Στην Ομάδα για την Άλλη Υγεία μπορούν να συμμετέχουν λειτουργοί υγείας (σωματικης-ψυχικης-κοινωνικής) και μη, κάτοικοι κοινοτήτων/γειτονιών αλλά και γενικότερα καθέν@ που επιθυμεί να συμμετάσχει και να συμβάλλει έμπρακτα με τη διαθεσιμότητα του με όρους ισοτιμίας. Καλούμε, λοιπόν, όποι@ επιθυμεί να συμπορευτούμε στη συνδιοργάνωση αυτής της δομής συνεχίζοντας την πορεία προς την αλληλοφροντίδα και την αυτοδιάθεση των ζωών μας.

Σε περίοδο καταστολής ελευθεριών και πανδημίας, αυτοοργανωνόμαστε και δημιουργούμε εστίες αντίστασης στην υγεία και σε όλα τα πεδία της ζωής.

“Ανοίγουμε δρόμους εκεί που δεν υπαρχουν!”

Η τοπική Ομάδα αναφοράς για την Άλλη Υγεία του Συντονισμού Θεσ/νίκης-Χαλκι/κής και Πανελλαδικού Θεματικού Συντονισμού για την Υγεία: Ομάδα Ψυχικής Υγείας Covid19: Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης/Respiro di Liberta, κοινωνικός χώρος για την ελευθερία.

ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΑΠΘ 19:30

Εκδήλωση-συζήτηση για τον αγώνα των γυναικών ζαπατίστας

Με αφορμή το ταξίδι των ζαπατίστας στην Ευρώπη, που η μεγάλη πλειοψηφία της αντιπροσωπείας τους θα είναι γυναίκες, η «Ανοιχτή Συνέλευση Πολιτικού Κομβόι Αγωνιζόμενων Γυναικών» και ο «Τοπικός Συντονισμός Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής για την υποδοχή των ζαπατίστας» διοργανώνουν το Σάββατο 29 Μαΐου στις 19:30 συζήτηση για τους αγώνες που έδωσαν και δίνουν οι γυναίκες ζαπατίστας για ελευθερία και ισότητα στις κοινότητες. Θα συζητήσουμε την πορεία των αγώνων αυτών, έτσι όπως αποτυπώθηκε αρχικά, πριν ακόμα την εξέγερση του 1994, στον «Επαναστατικό Νόμο των Γυναικών» του 1993, μέχρι και τις σημερινές κατακτήσεις τους.

Στην αρχή της εκδήλωσης θα προβληθεί ένα βίντεο για την «Πρώτη Συνάντηση των Γυναικών που Αγωνίζονται», η οποία έγινε στην Τσιάπας του Μεξικού τον Μάρτιο του 2018.

Η εκδήλωση θα γίνει μπροστά από την Πρυτανεία του ΑΠΘ.

ΣΘΕ 17:30

Βιωματικό εργαστήριο έκφρασης, επικοινωνίας και παιχνιδιού NDI & στοιχεια ΘτΚ

Βιωματικό εργαστήριο έκφρασης, επικοινωνίας και παιχνιδιού με βάση την Παρεμβαίνουσα Μη-Κατευθυντικότητα (NDI) και στοιχεία από το Θέατρο του Καταπιεσμένου (ΘτΚ)

Μία συνάντηση στην οποία θα ξεκινήσουμε από τις προσωπικές και συλλογικές εμπειρίες και βιώματά μας τις τελευταίες εβδομάδες και τις ανάγκες και επιθυμίες μας στο εδώ και τώρα. Με αυτές σαν έμπνευση και πυξίδα θα πειραματιστούμε με δρόμους προσωπικής έκφρασης, επικέντρωσης σε εμάς και τους άλλους/άλλες/άλλα, γνώριμους και νέους τρόπους αλληλεπίδρασης, λεκτικούς και μη, νοητικούς και ενσώματους, συναισθηματικούς και φαντασιακούς, καλλιτεχνικούς, ενεργητικούς και χαλαρωτικούς ανάλογα με το τι χρειάζεται το καθένα μας…

Το εργαστήριο αποτελεί πρόταση για δημιουργία ενός χώρου αποδοχής και εμπιστοσύνης όπου καθένας, καθεμιά και καθένα μας θα μπορεί να εμπλακεί μέχρι εκεί που νιώθει άνετα και επιθυμεί, συμμετέχοντας φωναχτά ή σιωπηλά, με κίνηση ή ακινησία. Η συνάντηση θα πλαισιωθεί με εργαλεία διευκόλυνσης της επικοινωνίας και εμψύχωσης ομάδων, βασισμένα στην παρεμβαίνουσα μη κατευθυντικότητα – non directive intervention (ακούω-προτείνω-συνοδεύω με ενεργητική ακρόαση, ενσυναίσθηση, γνησιότητα και άνευ όρων αποδοχή) και με στοιχεία από το θέατρο του καταπιεσμένου.

Να σπάσουμε την κοινωνικη απομόνωση και την κρατική τρομοκράτηση!

Να (ξανα)βρεθούμε σε διαδικασίες αδιαμεσολάβητου αγώνα και αλληλοφροντίδας! Η ζωή μας στα χέρια μας.

Σάββατο 29/05/2021, 17:30, Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ

*κατά τη διάρκεια του εργαστήριου πιθανόν να χρειαστεί να καθίσουμε στο πάτωμα ή το γρασίδι οπότε ας προετοιμαστεί καθένα/καθεμιά/καθένας κατάλληλα

*2 επειδή τις τελευταίες μέρες είναι αρκετος ο κόσμος που κινειται γυρω απο τη ΣΘΕ και την πλατεία χημείου, για να μη χαθουμε δίνουμε ραντεβού στα σκαλάκια της ΣΘΕ (αυτά που έχουν από πάνω το υπόστεγο) και αποφασίζουμε που θα πάμε. Αν κάποιο αργήσει θα υπάρχει στη τζαμαρία της εισόδου της ΣΘΕ αναρτημένη ανακοίνωση με το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε

Αλληλέγγυες/οι/α στον αγώνα ενάντια στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη

για επικοινωνία: actndi@protonmail.com

ΓΡΑΣΙΔΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ 17:00

Κάλεσμα queer συντονισμού για το αυτοοργανωμένο pride Θεσσαλονίκης [συνέχεια]

Ως ατομικότητες και συλλογικότητες που συμμετείχαμε στον συντονισμό του Αυτοοργανωμένου Thessaloniki Pride, ήρθαμε αντιμέτωπα με προβληματικά στοιχεία και συμπεριφορές. Μετά από προσπάθεια συζήτησης για βιώματά μας και για αναπάντητη καταγγελία σεξισμού και τρανσφοβίας που υπάρχει για συλλογικότητα του συντονιστικού, βρήκαμε τοίχο. Αντί να πάρουμε ουσιαστικές απαντήσεις, ακούσαμε δικαιολογίες που αποπροσανατόλιζαν τη συζήτηση και λάβαμε μία στάση η οποία φαίνεται να μην αναγνωρίζει καν την πιθανότητα ύπαρξης προβληματικών. Στις συζητήσεις αυτές ακούστηκαν επιπλέον προβληματικές και τρανσφοβικές θέσεις, που μας προκαλούν δυσφορία και καθιστούν το συντονιστικό μη ασφαλή χώρο ύπαρξης. Επίσης, στην περσυνή συνδιοργάνωση βιώσαμε έλλειψη συνεργασίας και συντροφικότητας σε πρακτικό επίπεδο.

Κάτι ακόμα που μας προβλημάτισε είναι η στάση των ΕΑΑΚ μετά από καταγγελίες που έγιναν ενάντια στην ΚΝΕ για τρανσφοβία. Τα ΕΑΑΚ στέκονται δίπλα στην ΚΝΕ συγκαλύπτοντας το σεξισμό και την τρανσφοβία της. Για εμάς αυτή η στάση είναι εχθρική και σίγουρα μας αποτρέπει από το να συνδιαμορφώσουμε γενικότερα με κάποια οργάνωση που συμμετέχει στα ΕΑΑΚ, πόσο μάλλον για τη διοργάνωση ενός Αυτοοργανωμένου Pride.

Τέλος, θέλουμε πρωτίστως ένα Pride από μας για μας, και δεν μας εκφράζουν οι πολιτικές που θέτουν ως πρωταρχικό σκοπό την κοινωνική απεύθυνση, υποβαθμίζοντας τις ανάγκες μας. Για όλους αυτούς τους λόγους, επιλέγουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο συντονιστικό για τη συνδιοργάνωση του Αυτοοργανωμένου Pride.

Το κάλεσμα αυτό μας βρίσκει σε μια ιδιαίτερη συγκυρία. Η καταπίεση που βιώσαμε συστηματικά τον τελευταίο χρόνο, λόγω της αδυναμίας του κράτους και της κυβέρνησης να διαχειριστούν την πανδημία, ήρθε να προστεθεί στις πολλαπλές καταπιέσεις που μας βαραίνουν κάθε μέρα. Επιπλέον, η συνεχής ενίσχυση του ρόλου της αστυνομίας και η επιβολή του δόγματος «νόμος και τάξη» στο φοιτητικό κίνημα, τ@ εργαζόμεν@ αλλά και μεμονωμένα συντροφικά μας άτομα, μεγαλώνει την οργή μας. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, ιδρύει μια επιτροπή Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, προσπαθώντας να προσελκύσει τα λιγότερο ριζοσπαστικά και πιο προνομιούχα μέλη της «κοινότητας». Εμείς δεν ξεχνάμε πως η κυβέρνηση αυτή αποτελείται από ακροδεξιούς, θρησκόληπτους και εθνικόφρονες cishets*, που όχι απλά δεν ενδιαφέρονται για εμάς, αλλά είναι και βασικοί καταπιεστές μας. Στο μοτίβο «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» εμείς πάντα θα απαντάμε «Στο διάολο η οικογένεια, στο διάολο η πατρίς, η Ελλάδα να πεθάνει, να ζήσουμε εμείς».

Στηρίζουμε την αυτοοργάνωση η οποία λειτουργεί με οριζόντιες διαδικασίες από μας για μας και στην οποία δεν χωράνε εξουσιαστικές και εκβιαστικές συμπεριφορές. Προφανώς οι καπιταλιστικές πρακτικές του θεσμικού Pride που υποστηρίζονται από τον κρατικό μηχανισμό, όχι μόνο δεν μας εκφράζουν, αλλά είναι οι ίδιες οι οποίες μας καταπιέζουν. Οι καταπιέσεις που δεχόμαστε είναι πολλαπλές, για αυτό η διαθεματικότητα και η συμπεριληπτικότητα είναι από τα βασικά μας προτάγματα. Δε θα ανεχτούμε σεξιστικές, τρανσφοβικές, ομοφοβικές, ρατσιστικές, χοντροφοβικές συμπεριφορές, στιγματοποίηση των ψ βιωμάτων** και οποιαδήποτε άλλη κακοποιητική και παραβιαστική συμπεριφορά προς τα εαυτά μας και τις ταυτότητές μας.

ΤΡΑΝΣΦΟΒΙΚΟΥΣ ΣΕΞΙΣΤΑΡΟΥΣ ΤΣΑΚΙΖΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ, ΑΝΩΜΑΛΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ

queerιόλες για το αυτοοργανωμένο pride Θεσσαλονίκης

*cishets: άτομα που είναι cisgender και heterosexual
**ψ βιώματα: βιώματα που σχετίζονται με ψυχικές δυσκολίες


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/5

ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΗΜΕΙΟΥ 18:00

Τα αφεντικά νομοθετούν : Όψεις της επίθεσης στην εργασία τον καιρό της πανδημίας

Εκδήλωση της ΕΣΕ Θεσσαλονίκης για το αντεργατικό νομοσχέδιο Βρούτση – Χατζηδάκη και την κανονικοποίηση της τηλεργασίας.
Θα γίνουν παρεμβάσεις από το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και το Σωματείο βάσης εργαζομένων στην ψυχική υγεία.

Πλατεία Χημείου, ΑΠΘ. Παρασκευή 28/5 στις 18:00

ΣΘΕ 18:00

Αυτομόρφωση-συζήτηση κριτικής στη βιοτεχνολογία & τεχνοεπιστήμη της κυριαρχίας

Συναντήσεις αυτομόρφωσης και συζήτησης κριτικής στη βιοτεχνολογία & τεχνοεπιστήμη της κυριαρχίας

Με αφορμή διάφορες εξελίξεις των τελευταίων ετών και τα όσα ζήσαμε (και ζούμε ακόμη) ως μέρος της από τα πάνω διαχείρισης της πανδημίας covid19, αναδύεται η αναγκαιότητα (αλλά και η επιθυμία) να ανασυνθέσουμε και να θέσουμε σε κίνηση θεωρητικά εργαλεία αλλά και πρακτικές για την επανοικειοποίηση και απελευθέρωση των σωμάτων και των ζωών μας μέσα από την έλλογη, μη θρησκόληπτη, μη συνομωσιολογική, μη τεχνοφοβική κριτική στον επιστημονισμό ως κυρίαρχη κοινωνική ιδεολογία καθώς και στην τεχνοεπιστήμη της κυριαρχίας και τους τρόπους που όψεις των εφαρμοσμένων τεχνοεπιστημών αιχμής (ενδεικτικά αλλα όχι αποκλειστικά: βιοτεχνολογία, συνθετική βιολογία, γενετική μηχανική, νανοτεχνολογία και φυσική των υλικών, ψηφιακές τεχνολογίες, τεχνητή νοημοσύνη, κβαντικές εφαρμογές, γνωσιακή επιστήμη, νευρολογία, τεχνοκρατική ψυχολογία, γλωσσολογία κ.α.), απαλλοτριώνουν σφαίρες ελευθερίας και αυτοκαθορισμού και εντείνουν την πραγματική υπαγωγή των κοινωνιών, των οικοσυστημάτων και των οργανισμών στο κεφάλαιο, είτε εκ του μηδενός υλοποιώντας διαδικασίες νέων περιφράξεων, είτε επαναμορφοποιώντας και βαθαίνοντας τις ήδη υπάρχουσες σχέσεις αποξένωσης, εκμετάλλευσης και κυριαρχίας καθώς και τις μεσολαβήσεις του εμπορεύματος και των λόγων της εξουσίας επί των ζώντων οργανισμών. Μια κριτική που δεν αρθρώνεται ως πολιτικό πρόγραμμα ή διαχωρισμένη ιδεολογία, αλλά από θέση “μέσα, ενάντια και πέραν” αντιλαμβανόμενη την επιστήμη όχι ως μονολιθική αλλά ως φασματική πρακτική που εμπεριέχει ως ενδεχόμενο και τη δυνατότητα μιας χειραφετικής έκβασης.

Οι συναντήσεις δεν απαιτούν κάποια προϋπάρχουσα γνώση σχετικά με αυτά τα ζητήματα παρά μόνο το ενδιαφέρον να συναντηθούμε και να επικοινωνήσουμε. Θα ξεκινήσουμε διαβάζοντας και συζητώντας αποσπάσπατα από τις μπροσούρες

1. «Κοινοτοπίες» (Κοινός Τόπος – Ελευθεριακό Δίκτυο Αντίστασης στη Βιοτεχνολογία και την Τεχνοεπιστήμη της Κυριαρχίας)

https://hotel.espivblogs.net/2011/01/15/koino…

2. «Περί κενών δαιμονίων» (Ομάδα αυτομόρφωσης ενάντια στη βιοατεχνολογία της κυριαρχίας)

https://hotel.espivblogs.net/2008/03/26/περι-…

και θα προχωρήσουμε ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες που θα αναδυθούν.

Να σπάσουμε την κοινωνική απομόνωση και την κρατική τρομοκράτηση!

Να (ξανα)βρεθούμε σε διαδικασίες αδιαμεσολάβητου αγώνα και αλληλοφροντίδας! Η ζωή μας στα χέρια μας.

Παρασκευή 28/05/2021, 18:00 στη Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ

*επειδή τις τελευταίες μέρες είναι αρκετός ο κόσμος που κινειται γυρω απο τη ΣΘΕ και την πλατεία χημείου, για να μη χαθουμε δίνουμε ραντεβού στα σκαλάκια της ΣΘΕ (αυτά που έχουν από πάνω το υπόστεγο) και αποφασίζουμε που θα πάμε. Αν κάποιο αργήσει θα υπάρχει στη τζαμαρία της εισόδου της ΣΘΕ αναρτημένη ανακοίνωση με το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε

Αλληλέγγυες/οι/α στον αγώνα ενάντια στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη

για επικοινωνία: antibiotech@protonmail.com

ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ 18:00-21:00
Αυτοδιαχειριζόμενο βιβλιοπωλείο “Γραφή & Αντίσταση”

Αιώνες ολόκληροι γεμάτοι με αγώνες και αντιστάσεις έχουν διασωθεί στη σφαίρα της συλλογικής μνήμης επειδή καταγράφηκαν οι εμπειρίες και οι αφηγήσεις των πρωταγωνιστών. Η δύναμη του γραπτού λόγου μέσα από την αποτύπωση του παρελθόντος είναι το θεμέλιο για την οικοδόμηση των αγώνων στο σήμερα, το αύριο, το πάντα. Βιβλία, δοκίμια και ιστορικές μελέτες, παράνομα εγχειρίδια, εφημερίδες, έντυπα και προκηρύξεις μέσα στο πέρασμα του χρόνου κατάφεραν να σπάσουν το μονοπώλειο της καθεστωτικής πληροφόρησης, να διαχύσουν στα βαλλόμενα κοινωνικά στρώματα τον απελευθερωτικό λόγο και πράξη και να χτίσουν το δρόμο προς την κοινωνική απελευθέρωση.

Ακόμα και σήμερα που η έξαρση της τεχνολογίας φαίνεται να καθιστά ως ξεπερασμένο εργαλείο τον έντυπο λόγο στην επικοινωνία και την πληροφόρηση, η αναγκαιότητα παραμένει η ίδια: να διαδώσουμε την αναγκαιότητα της πάλης, την ιστορία των αγώνων και των εργαλείων για την ανατροπή με κάθε μέσο. Άλλωστε αν κάτι μας διδάσκει η ιστορία είναι πως ό,τι προκύπτει από ανάγκη διασώζεται και ταξιδεύει μέσα στο χρόνο.

Μέσα από την εκκένωση της κατάληψης και τη συνεχιζόμενη ομηρία του απελευθερωμένου μας εδάφους, ανάμεσα σε πολλά άλλα εξίσου σημαντικά εργαλεία του αγώνα, οι δυνάμεις καταστολής έχουν δεσμεύσει έναν μεγάλο όγκο βιβλίων που αντιστοιχούσαν στη βιβλιοθήκη της κατάληψης, δεκάδες τίτλους βιβλίων, υλικού και χρημάτων από το αυτοδιαχειριζόμενο βιβλιοπωλείο καθώς και το ιστορικό αρχείο δεκαετιών αγώνα και αντίστασης. Βιβλία που προορίζονταν για την οικονομική ενίσχυση αγώνων, πολιτικών εγχειρημάτων, κρατουμένων και διωκόμενων αγωνιστ(ρι)ών μέσα από τη διάδοση του ανατρεπτικού και απελευθερωτικού λόγου.

Σε πείσμα όλων όσων ελπίζουν πως θα καταστείλουν εμάς και τους αγώνες μας με εκκενώσεις, διώξεις και συλλήψεις, είμαστε εδώ για να χτίσουμε από την αρχή βήμα βήμα όσα μας στερούν. Έτσι ανακοινώνουμε την επανασυγκρότηση της αυτοδιαχειριζόμενης δομής διάδοσης του απελευθερωτικού λόγου. Η Γραφή & Αντίσταση (τίτλος εμπνευσμένος απο το βιβλίο του Δαίμωνα του Τυπογραφείου για τον απελευθερωτικό αγώνα στη Βόρεια Ιρλανδία) αποτελεί ξανά το αυτοδιαχειριζόμενο βιβλιοπωλείο της κατάληψης Terra Incognita, μέσα από το οποίο θα ενισχύσουμε την διάθεση βιβλίων, εντύπων, εφημερίδων και υλικού που αφορά την πολιτική και οικονομική ενίσχυση του αγώνα, των αντιστάσεων αλλά και των αιχμαλώτ(ρι)ων του κοινωνικού και ταξικού πολέμου.

Επιλέξαμε τη διακίνηση των τίτλων στο κόστος τους, με προτεραιότητα την ίδια τη διάδοση του απελευθερωτικού λόγου. Ωστόσο θέτουμε την πρόταση της πρόσθετης ελεύθερης συνεισφοράς του καθενός και της καθεμιάς, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του ταμείου αλληλεγγύης κρατουμένων και διωκόμενων αγωνιστ(ρι)ών της κατάληψης.

Για τη διάδοση του απελευθερωτικού λόγου, τη διάσωση της μνήμης και της ιστορίας

Γνωρίζουμε τους αγώνες του χθες, στηρίζοντας τους αγώνες του σήμερα

Γραφή & Αντίσταση

αυτοδιαχειριζόμενο βιβλιοπωλείο της κατάληψης Terra Incognita

επικοινωνία και παραγγελίες: terra.squat@gmail.com

Παρασκευή 28/5 18:00 με 21:00 στο κατειλημμένο στέκι του Βιολογικού

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 20:00

Ρεμπέτικο γλέντι οικονομικής ενίσχυσης

Ρεμπέτικο στο αίθριο του Πολυτεχνείου,

Παρασκευή 28/5 μετά τις 20.00 για οικονομική ενίσχυση.

ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΘ 20:00

Cocktail bar οικονομικής ενίσχυσης του Ταμείου Αλληλεγγύης

 

 

 


ΠΕΜΠΤΗ 27/5 ΣΘΕ

20:00 Προβολή: “Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο”

Σαν σχήμα, προβάλλουμε την ταινία “ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο”, σε μια ιδαίτερη συγκυρία. 135 χρόνια μετά το αιματοβαμμένο Σικάγο, 150 μετά την Κομμούνα του Παρισιού, μετά απ’ την πολύμηνη μάχη της νεολαίας της Θεσσαλονίκης απέναντι στον νόμο Κεραμέως και τις μαζικότερες φοιτητικές διαδηλώσεις που γνώρισε η πόλη εδώ και αρκετά χρόνια.

Το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα παγκόσμια, εξαπολύει και βαθαίνει σε ένταση την στρατηγικού χαρακτήρα επθεσή του συνολικότερα στους λαούς του κόσμου. Στη χώρα μας, επιχειρείται να χτυπηθεί το δικαίωμα στις σπουδές, πετώντας χιλίαδες παιδιών εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα παιδιά αυτά μόνο “τυχαία” δεν είναι, προέρχονται απ’ τα κατώτερα λαϊκά στρώματα, τους “κολλασμένους”. Στο ίδιο μήκος κύματος και για την “αξιοποίηση” της εργαλειοποιημένης στις απαιτήσεις του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, χτυπιούνται θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, με προεξάρχων το 8ωρο μέσω του ν/σ Χατζηδάκη.

Επιλεγουμε στο πρόσωπο του ήρωα του λαού μας, κομμουνιστή Νίκου Μπελογιάννη, να τιμήσουμε όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης που έδωσαν έως και τη ζωή τους για ένα καλύτερο κόσμο, “στο μπόι του ανθρώπου”.

Πιστεύουμε ότι η ίστορία δεν είναι “μουσειακό έκθεμα”, αλλά ότι η συλλογική μνήμη πρέπει να συντηρείται και να εξετάζεται σαν έμπνευση για τους αγώνες του σήμερα, που η ίδια η πραγματικότητα μας αναγκάζει να δώσουμε.

Με το βλέμμα στραμένο στις φωτεινές λεωφόρους του μέλλοντος, καλούμε σε αναστοχασμό και συζήτηση με αφορμή μια ταινία για το παρελθόν. Για να υπηρετήσουμε τις σημερινές απαιτήσεις της ταξικής πάλης, για να ανιχνεύσουμε τις σημερινές απαντήσεις που αυτή ζητάει, για να βοηθήσουμε το δέντρο της αντίστασης να ανθίσει!

20:00 ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

Cocktail bar οικονομικής ενίσχυσης του Ταμείου Αλληλεγγύης


ΤΕΤΑΡΤΗ 26/5 19:00 ΓΡΑΣΙΔΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΘ

2η Ανοιχτή Συνέλευση για το 5ο Αυτο-οργανωμένο Thessaloniki Pride

Τετάρτες στο Α.Π.Θ. με ιδέες και γκλίτερ!

2η Ανοιχτή σε άτομα και ομάδες Συνέλευση για την προετοιμασία του 5ου Αυτοοργανωμένου Thessaloniki Pride την Τετάρτη 26/5 στις 19:00 στα Γρασίδια Θεολογικής Α.Π.Θ.

Ελάτε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε όλες, όλα και όλοι μαζί – πάντα στο πλαίσιο ανοιχτών και αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών:
1. Την κεντρική θεματική για το φετινό Pride, το ξεχωριστό δηλαδή σημείο στο οποίο εστιάστηκαν οι ανησυχίες των ανθρώπων του λοατκια+ φάσματος αυτή τη χρονιά
2. Την αιχμή των διεκδικήσεών μας, όπως αυτή αποτυπώνεται στο κεντρικό σύνθημα
3. Πώς θα οργανώσουμε καλύτερα τις κινηματικές δυνάμεις μας για τις δράσεις και παρεμβάσεις μας στον δημόσιο χώρο.

Έρχεστε με ωραίες ιδέες και διάθεση για brainstorming!

Επαναδιεκδικούμε, λοιπόν, ένα Pride από τα κάτω και με τις/τα/τους κάτω. Και σε αυτή τη διαδρομή σάς θέλουμε μαζί μας! Λοατκια+ και αλληλέγγυοι, άνθρωποι από διαφορετικά κινηματικά ρυάκια, καλλιτεχνικές συλλογικότητες, πολιτικές οργανώσεις, για να συνδιαμορφώσουμε κάτι που θα μας συμπεριλαμβάνει όλα. Όταν κάποι* καταπιέζεται, κανένας, καμία και κανένα μας δεν είναι πραγματικά ελεύθερο.

*Τόσο στις συνελεύσεις όσο και στις δράσεις μας τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας για την πανδημία και κρατάμε το ένα το άλλο ασφαλές.

Τετάρτη 26/5 | 19:00

γωνία Εγνατίας και Εθνικής Αμύνης,
στον υπαίθριο χώρο πίσω από το κτίριο της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ
(είσοδος απέναντι από την πύλη εμπορίου της ΔΕΘ στην Εγνατίας ή από την Εθνικής Αμύνης στο ύψος του παλιού κτιρίου της Φιλοσοφικής)

RΕclaim PRIDE

18:00 ΓΡΑΣΙΔΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΑΠΘ

 

 

ΤΡΙΤΗ 25/5 20:00 ΣΚΑΛΑΚΙΑ ΧΗΜΙΚΟΥ ΑΠΘ

ΔΕΥΤΕΡΑ 24/5 12:00 ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ  ΑΠΘ


ΤΡΙΤΗ 25/5 17:00 ΣΘΕ ΑΠΘ

Συνέλευση ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο

Την Τρίτη 25 Μαΐου στις 17.30 στη ΣΘΕ συνεχίζεται η συνέλευση για τη διοργάνωση εξορμήσεων αντιπληροφόρησης και δράσεων ενάντια στο επερχόμενο ανεργατικό νομοσχέδιο.

Ένα νομοσχέδιο, που μετά από 10 χρόνια καπιταλιστικής κρίσης, τα μεγαλύτερα βάρη της οποίας σήκωσε στις πλάτες της η εργατική τάξη και τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα με μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης, αύξηση του κόστους ζωής, καθιέρωση ελαστικών σχέσεων εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις και μαζική ανεργία έρχεται να:

-Καταργήσει ουσιαστικά το 8ωρο αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για 10ωρη απασχόληση, να υπερδιπλασιάσει και να επισημοποιήσει τις απλήρωτες υπερωρίες αλλά και την Κυριακάτικη εργασία για περισσότερους κλάδους. Ουσιαστικό σημείο και πυρήνας σκέψης του νομοσχεδίου, είναι η εμπέδωση της ατομικής διαπραγμάτευσης για το ωράριο μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. Δεν υπάρχουν τάξεις παρά μόνο άτομα και έτσι καμία συλλογική διαπραγμάτευση/ σύμβαση δε θα μπαίνει μπροστά στις ατομικές συμφωνίες αφεντικών και εργατών/ εργατριών που “σαν ίσοι” θα συζητούν και θα αποφασίζουν για το αν και πόσο θα δουλεύουν οι δεύτεροι για τις ανάγκες και τα κέρδη των πρώτων.

-Να δώσει το οριστικό χτύπημα στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, με τη ΝΔ να παίρνει την σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ τελειοποιώντας το ψηφιακό φακέλωμα των σωματείων και την εγκαθίδρυση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας κάτι που σε συνδυασμό με διάταξη της προηγούμενης κυβέρνησης για υπεδιπλασιασμό των εργαζομένων που απαιτείται προκειμένου να κηρυχθεί απεργία, ουσιαστικά την καταργεί ως μέσο διεκδίκησης και πάλης των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή ορίζεται πως τουλάχιστον το 40% των εργαζομένων επιχειρήσεων και φορέων που η λειτουργία τους θεωρείται κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο οφείλει να δουλεύει ακόμα και σε περίπτωση κήρυξης απεργίας.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στην εργοδοσία να επικαλεστεί ψυχολογική ή σωματική βία κατά τη διάρκεια της απεργιακής περιφρούρησης κάτι που οδηγεί αυτοδικαίως στην απόλυση αλλά και σε ποινικές διώξεις, ενώ η απεργία θα κρίνεται παράνομη και η εταιρεία θα μπορεί να διεκδικεί αποζημιώσεις.

Ταυτόχρονα μέσα από τη συνέλευση σκοπός είναι να αναδειχθούν τα ελλιπή μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς που κοστίζουν στην υγεία και στις ζωές πολλών εργαζομένων. Κάτι που αφορά τόσο την πανδημία κατά τη διάρκεια της οποίας κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί σε εργοστάσια, εμπορικά κέντρα, σχολεία με εργαζομένους που μετακινούνται από και προς τις δουλειές τους στιβαγμένοι σε λεοφωρεία, όσο όμως και ευρύτερα τις συνθήκες εργασίας που εντατικοποιούνται με τους καπιταλιστές να βάζουν διαρκώς πιο ψηλά στο ζύγι τα κέρδη τους από τις ζωές μας.

Η ανάγκη συσπείρωσης της βάσης ενάντια στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι επιτακτική, μπαίνει ως κύρια αιχμή, αλλά στέκεται για εμάς ως μία ακόμη πινελιά, ίσως και η τελειωτική, στο κάδρο του κύκλου της τρέχουσας ιστορίας που βιώνουμε.

Ενός νέου κύκλου όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης που επιταχύνθηκε από την πανδημία, ενός κύκλου ακόμα πιο μαζικής ανεργίας και φτώχειας, ενός κύκλου ακόμα πιο βίαιης αναδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων, ενός κύκλου εντατικών ιδιωτικοποιήσεων, ενός κύκλου όπου μέσα σε ένα χρόνο καραντίνας έχουν περάσει νομοσχέδια που σπαταλούν δισεκατομμύρια για την πολεμική προετοιμασία της χώρας και για την καταστολή, νομοσχέδια που απαγορεύουν διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις, νομοσχέδια που αφήνουν το περιβάλλον βορά στις ορέξεις των καπιταλιστών, νομοσχέδια που ιδιωτικοποιούν την Παιδεία, που μειώνουν τα κρατικά έξοδα για την Υγεία και τις κοινωνικές ανάγκες. Ενός κύκλου όπου οι μετανάστες και οι μετανάστριες ζουν μία διαρκή κόλαση από τα σύνορα μέχρι τα κέντρα κράτησης και δεν τους δίνεται η δυνατότητα να εργαστούν, να μορφωθούν, να έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη, όπου οι έγκλειστοι και οι έγκλειστες σε φυλακές και ψυχιατρεία μένουν εκτεθειμένοι στον ιό και στερούνται των βασικών δικαιωμάτων τους.

Ο αγώνας ενάντια στην μισθωτή εργασία, ο αγώνας ενάντια στην ίδια την κρατική και καπιταλιστική οργάνωση της κοινωνίας, ο αγώνας για το πέρασμα σε έναν κόσμο χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση, προϋποθέτει και δένει διαλεκτικά με τον αγώνα που πρέπει να δώσουμε ως κομμάτι της εργατικής τάξης, ως κομμάτι των καταπιεσμένων, μέσα από τα σωματεία αλλά και μέσα από πολιτικούς και κοινωνικούς σχηματισμούς, ενάντια στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ενάντια στις γραφειοκρατικές και αναθετικές λογικές που οδήγησαν την εργατική τάξη και την κοινωνία σε εκφυλισμό τόσο των σωματείων, όσο και των μαζικών αγώνων του 2010-2012, με πρώτο σταθμό τις παρεμβάσεις την επόμενη εβδομάδα στα πλαίσια της πανελλαδικής καμπάνιας και με σκοπό τη δημιουργία ενός σχήματος που θα μπορεί να σταθεί στα μικρά και στα μεγάλα γεγονότα των επόμενων εβδομάδων ανοίγοντας το θέμα σε γειτονιές και χώρους εργασίας.

19:00 ΣΘΕ ΑΠΘ

Συνεχίζουμε, για όλους τους λόγους του κόσμου!

Ανοιχτή Συνέλευση

Τρίτη 25/5 19:00 Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ

Μετά από ένα χρόνο εγκλεισμού, εξαντλητικής τηλεργασίας και αποχαυνωτικού τηλεμαθήματος, ξεφύγαμε από τα λουριά που προσπάθησαν να μας επιβάλουν, ήρθαμε από κάμπους και πόλεις μακρινές και συναντηθήκαμε στην κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ. Σε αυτήν, συνδεθήκαμε και αγωνιστήκαμε από κοινού για την κατάργηση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, ενώ μετά τη λήξη της συνεχίσαμε να αλωνίζουμε και να δραστηριοποιούμαστε στα πανεπιστήμια, να μυρίζουμε τη νέα ζωή που γεννήθηκε στις καταλήψεις των σχολών και να κυλιόμαστε στα γρασιδια του επανοικειοποιημένου campus, το οποίο άνοιξε στην πόλη μέσω δράσεων οργανωμένων με τους δικούς μας όρους και βάσει των πραγματικών μας αναγκών.

Είμαστε τα αδέσποτα του campus, φοιτήτριες και φοιτητές όλων των βαθμίδων, με ή χωρίς ενεργούς φοιτητικούς συλλόγους. Είμαστε και προσφάτως πτυχιούχες, άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενες. Από αυτήν την πόλη αλλά όχι μόνο, είμαστε άτομα που ερχόμαστε από μακριά και βρήκαμε ένα χώρο συνάντησης και συλλογικοποίησης των αντιστάσεων μας, για να λειτουργήσουμε παράλληλα και προωθητικά με τους αδιαμεσολάβητους αγώνες των φοιτητικών συλλόγων. Που εναντιωνόμαστε στον νομό Κ-Χ αλλά όχι μόνο. Και τι εννοούμε με αυτό; Πως θέλουμε να γεφυρώσουμε τους αγώνες μας και με άλλα υποκείμενα, να καταπιαστούμε με τη διαθεματική ανάλυση του νομού Κ-Χ, με άλλα ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα που ανοίγουν στα πανεπιστήμια (παραβιαστικές συμπεριφορές, αποκλεισμοί μη φοιτητών/τριων, για ποιον ερευνούμε εδώ μέσα;) και ό,τι άλλο μας κινήσει το ενδιαφέρον στο μέλλον.

Επιλέγουμε να αγωνιζόμαστε αδιαμεσολάβητα, μακριά από κομματικές γραμμές, αρνούμενοι/ες/α να συμμετέχουμε σε (συνδικαλιστικές, τοπικές, εθνικές) εκλογές, συλλογικά ή ατομικά. Στις ανοιχτές συνελεύσεις μας, δε χωράνε αφεντικά, εξουσιαστικές, σεξιστικές, ρατσιστικές, ομοφοβικές και τρανσφοβικές συμπεριφορές. Λαμβάνουμε αποφάσεις με ομοφωνία έπειτα από συνδιαμόρφωση, καθώς δε συνθλίβει το άτομο υπό το βάρος της συλλογικότητας, αναγνωρίζει τη σημασία του λόγου και της συμφωνίας κάθε μεμονωμένης συμμετέχουσας και φτιάχνει ένα χώρο συνύπαρξης που καλλιεργεί τη δυνατότητα να αφουγκράζεσαι σε βάθος έναντι της διεκπεραιωτικότητας των διαδικασιών ψηφοφορίας. Σε περίπτωση διαφωνίας, προκρίνουμε ως τρόπο λειτουργίας τη συνέχιση της συζήτησης και την ενεργή αναζήτηση συναινέσεων και σημείων αμοιβαίας σύγκλισης και ισορροπίας. Τέλος αναγνωρίζουμε πως το γεγονός ότι καθόμαστε σε ένα κύκλο δεν σημαίνει από μόνο του ότι είμαστε ίσα μεταξύ μας και έτσι αναζητούμε διαρκώς τους τρόπους να περνάμε από την τυπική ισότητα στην ουσιαστική ισοτιμία.

Καλούμε όσα/όσες/ όσους γνωριζόμαστε ήδη να ξανασυναντηθοούμε και όσες/όσους/όσα δε γνωριζόμαστε ακόμη και ίσως επιθυμούν να γνωριστούμε, να έρθουν να μοιραστούμε εμπνεύσεις και να σχεδιάσουμε από κοινού τα επόμενα βήματα.

Αδέσποτα του campu(s)
Ανοιχτή συνέλευση αδιαμεσολάβητων φοιτητικών και μη αγώνων

*θα συναντηθούμε στα σκαλιά της ΣΘΕ και θα αποφασίσουμε που θα πάμε για τη συνέλευση

Μοιραστείτε το άρθρο