Συγκεντρώσεις ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο και για την υπεράσπιση των ταξικών αντιστάσεων, 23/5

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 12:00 Τσιμισκή και Αγ. Σοφία
ΑΘΗΝΑ: 12:00 Πλατεία Τερζάκη, Ιλίσια


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Συγκέντρωση για την υπεράσπιση των ταξικών αντιστάσεων και ελευθεριών

Την Παρασκευή 16 Απριλίου η ΔΕΗ ανακοινώνει μία διπλή εργατική δολοφονία στην μονάδα του Αγίου Δημητρίου κάτω από αδιεκρύνιστες συνθήκες, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα ακόμα 3 εργάτες βρίσκουν τραγικό θάνατο σε μονάδα στην Εύβοια. Την ίδια μέρα, ο κ. Σκρέκας στέλνει με θράσος τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των 2 εργαζομένων. Καμία περιγραφή ή ανάλυση δεν αρκεί για να καλύψει την βαρβαρότητα αυτών των μονάδων τόσο προς τον φυσικό κόσμο, όσο και ως προς τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων. Η ΔΕΗ, ενίοτε, ανακοινώνει θανάτους εργατριών ξεπουλώντας ζωές στο βωμό του χρήματος και της απληστίας ως ένα καθημερινό γεγονός και συνεχίζει απτόητη στην μη αναστρέψιμη καταστροφή του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση εργατικών χεριών. Οι συνθήκες που επιβάλλονται από την επιχείρηση έχουν δημιουργήσει ένα ζοφερό τοπίο, μία κηλίδα ντροπής για την υγεία των ανθρώπινων και μη οργανισμών και καθρεφτίζουν, παράλληλα, τον θάνατο του φυσικού κόσμου.

Το βράδυ της Τετάρτης 19 Μάη πραγματοποιήσαμε παρέμβαση με μπογιές και τρικάκια σε υποσταθμό της ΔΕΔΔΗΕ, στην οδό Αρμενοπούλου στο κέντρο της πόλης. Οι κρατικές δολοφονίες σαν αυτές, πόσο μάλλον όταν συμβαίνουν σε εργασιακά κάτεργα που υπηρετούν την ιδιωτικοποιημένη και εκβιομηχανοποιημένη πραγματικότητα θα μας βρίσκουν για πάντα γεμάτες οργή.  Όλο αυτό το διάστημα έχουμε διαλέξει συνειδητά την πλευρά του οδοφράγματος στην οποία θέλουμε να βρισκόμαστε. Για ακόμα μία φορά, και για όσες ακόμα χρειαστεί, δηλώνουμε ξεκάθαρα πως καμία δολοφονία δε θα μείνει ατιμώρητη.

Απέναντι στο μόνιμο πλέον καθεστώς εκτάκτου ανάγκης που τείνει να εδραιωθεί και την νέα κανονικότητα που έρχεται μέσα από αντιδραστικούς νόμους όπως το πρόσφατο αντεργατικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί προς ψήφιση, οφείλουμε να βγούμε στο δρόμο. Να δείξουμε δυναμικά ότι η αλληλεγγύη και η αντίσταση στη νεοφιλελεύθερη ανασυγκρότηση του καπιταλιστικού ολοκληρωτισμού δεν είναι λέξεις αόριστες και ανύπαρκτες, αλλά το παρόν και το μέλλον του αγώνα για ζωή, αξιοπρέπεια και ελευθερία.

Το επόμενο διάστημα η θέση μας είναι στους δρόμους για να υπερασπιστούμε όσα κερδήθηκαν με αίμα και αγώνες. Με διαδηλώσεις, παρεμβάσεις σε χώρους εργασίας, απεργίες, μπλοκάρισμα της παραγωγής και συγκρούσεις να υπερασπιστούμε την ιστορία μας απέναντι στα σχέδια του κράτους και των αφεντικών. Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο θα ανατραπεί στα οδοφράγματα.

Εκδίκηση για κάθε νεκρό εργάτη και εργάτρια

Αντίσταση στην επενδυτική πολιτική που ρημάζει τη φύση και τις ζωές μας

Συγκέντρωση για την υπεράσπιση των ταξικών αντιστάσεων και ελευθεριών

Κυριακή 23 Μάη 12:00 Τσιμισκή με Αγίας Σοφίας

Κατάληψη  Tera Incognita


Mικροφωνική ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Κατά την διάρκεια της πανδημίας και με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας, κράτος και κεφάλαιο επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να προλάβουν να περάσουν νομοσχέδια με την ελπίδα αποφυγής οποιασδήποτε αντίστασης. Καθώς βρισκόμαστε έναν χρόνο σε lockdown, η κυβέρνηση έχει βαλθεί να υποβαθμίσει κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας από την επαφή μας με τον φυσικό κόσμο και την περιστολή των διαδηλώσεων μέχρι την υποβάθμιση των σπουδών μας και την γενικευμένη επίθεση στα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα. Αποκορύφωμα αυτής της επίθεσης, και συνέχεια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των τελευταίων δεκαετιών, αποτελεί το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που τίθεται προς ψήφιση τις ερχόμενες εβδομάδες.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καθ’ υπόδειξη ντόπιου και ξένου κεφαλαίου έρχεται να καταργήσει το 8ωρο, να αντικαταστήσει την καταβολή των υπερωριών με την “ανταλλαγή” τους με ρεπό, και να εγκαθιδρύσει την Κυριακάτικη εργασία για ακόμα περισσότερους κλάδους. Ταυτόχρονα επιτίθεται στον συνδικαλισμό, τις απεργίες και εν γένει τις εργατικές διεκδικήσεις. Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο βασίζεται στην ιδέα μιας δήθεν ισότιμης ατομικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε αφεντικά και εργαζόμενες. Το δόγμα αυτής της “ισότιμης” διαπραγμάτευσης καταλήγει και στο να καθιστά “συνυπεύθυνο” τον εργαζόμενο ακόμα και για το καθεστώς μαύρης εργασίας στο οποίο μπορεί να δουλεύει. Κομμάτι αυτού του νομοσχεδίου είναι και η μετατροπή του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας από σώμα που υπάγεται στο υπουργείο εργασίας σε ανεξάρτητη αρχή, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμούς σχετικά με την πρόσβαση των εργαζομένων στα μέσα και τις διαδικασίες αντιπαράθεσης με τα αφεντικά τους.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προπαγανδίζεται ως θετικό και αισιόδοξο για την εργασιακή πραγματικότητα. Ωστόσο, τα περιεχόμενα του αλλά, κυρίως, η συγκυρία στην οποία ψηφίζεται αποδεικνύουν το αντίθετο. Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, σε συνέχεια του προηγούμενου αντεργατικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται να αποτελέσει το νομικό επιστέγασμα των εργοδοτικών αυθαιρεσιών του ελαστικού ωραρίου, του εργασιακού μεσαίωνα που παίρνει την μορφή των αυξανόμενων εργατικών ατυχημάτων, των παρενοχλήσεων στους χώρους δουλειάς, των τραμπουκισμών και των ξυλοδαρμών. Άλλωστε, δεν έχει περάσει καιρός από τις δολοφονίες εργατ(ρι)ών σε εργοτάξια του Μετρό και του ΔΕΔΔΗΕ, από την κανονική λειτουργία και την απόκρυψη κρουσμάτων σε σούπερ μάρκετ και εργοστάσια όπου τα ελλιπή μέτρα προστασίας οδήγησαν ακόμη και στον θάνατο εργαζομένων. Μέσα σε αυτή τη σύγχρονη κανονικότητα το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την επέκταση της Κυριακάτικης εργασίας σε καινούργιους κλάδους πέραν του εμπορίου (π.χ. μεταφορικές, πληροφορική, logistics, data center, τηλεφωνικά κέντρα, ψηφιοποίηση έγχαρτου αρχείου, παραγωγή έτοιμου σκυροδέματος κ.α.) θεσμοθετώντας έτσι την έμμεση κατάργηση της πενθήμερης εργασίας.

Δεν έχουμε αυταπάτες σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες και τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι ζωές μας όταν στην άλλη πλευρά της ζυγαριάς μπαίνουν τα κέρδη των αφεντικών. Το ξεζούμισμα των εργαζομένων, ακόμη και ο θάνατος από εργατικά ατυχήματα, ως αποτέλεσμα της επιδίωξης όλο και χαμηλότερου κόστους παραγωγής, αποτελούν κομμάτι της καπιταλιστικής νόρμας έτσι όπως έχει χτιστεί εδώ και αιώνες. Υπεύθυνοι για κάθε εργατική δολοφονία ήταν, είναι και θα είναι για πάντα οι κρατικοί μηχανισμοί και το κεφάλαιο. Η αντίσταση, η συλλογικοποίηση, η οργάνωση στη βάση και ο αγώνας των εργαζομένων και των καταπιεσμένων είναι ο μόνος δρόμος όταν δεν θέλουμε να θρηνήσουμε άλλους νεκρούς εργάτες και εργάτριες στο βωμό των κερδών της αστικής τάξης.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ

ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ | 12:00 | ΑΓ. ΣΟΦΙΑΣ ΜΕ ΤΣΙΜΙΣΚΗ

Συνέλευση ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο


ΑΘΗΝΑ

Όχι στο αντεργατικό ν/σ Χατζηδάκη – Συγκέντρωση στα Ιλίσια την Κυριακή 23/5 12:00 πλατεία Τερζάκη

ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ & ΧΩΡΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ενώ η πανδημία σαρώνει εργαζόμενους και φτωχά λαϊκά στρώματα με χιλιάδες νεκρούς και το σύστημα υγείας είναι υπό κατάρρευση (σε 1 χρόνο πανδημίας δεν δόθηκε ούτε ευρώ παραπάνω στη Δημόσια Υγεία), ο πολυδιαφημισμένος «εθνικός εμβολιασμός» της κυβέρνησης Μητσοτάκη προχωράει με ρυθμούς χελώνας (από τους τελευταίους στην ΕΕ) χωρίς κανένα σοβαρό σχεδιασμό, αφήνοντας εκτεθειμένους στην πανδημία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε τομείς κλειδιά της οικονομίας (βιομηχανία, εμπόριο, μεταφορές). Για άλλη μια φορά, η προπαγάνδα των ΜΜΕξαπάτησης κάνει το άσπρο μαύρο, φιμώνει και ενοχοποιεί όσους αντιστέκονται (υγειονομικοί, απεργία 6ης Μάη). Η θεοποίηση της «Ατομικής Ευθύνης» απογειώθηκε, η πανάκεια των Self Test και η απουσία κάθε σοβαρού μέτρου προστασίας απειλεί ξανά με ραγδαία αύξηση κρουσμάτων. Την ίδια στιγμή, η ΝΔ πανηγυρίζει για το «άνοιγμα» της εστίασης και της «βαριάς βιομηχανίας» του τουρισμού, ετοιμάζοντας τη χώρα να γίνει ένα ατέλειωτο σαφάρι όπου οι μοναδικοί «ελεύθεροι» και με δικαιώματα πολίτες θα είναι οι τουρίστες, ενώ οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα είναι οι σύγχρονοι σκλάβοι που θα δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ και θα αμείβονται, όταν και όσο θέλουν οι εργοδότες.

Κάνοντας την πανδημία ευκαιρία, η κυβέρνηση το 2020 ψήφισε πάνω από 110 αντιδραστικούς νόμους γυρίζοντας τους εργαζόμενους στον σύγχρονο Μεσαίωνα! Αυτόν τον στόχο έχει και το νέο ν/σ Χατζηδάκη, που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει. Να μετατρέψει τον εργαζόμενο σε «απασχολήσιμο», έρμαιο στα χέρια της εργοδοσίας, με πλήρη απορρύθμιση του ωραρίου (κατάργηση 8ώρου – κατοχυρώθηκε στην Ελλάδα πριν 100 χρόνια), χωρίς σταθερή αμοιβή (απλήρωτες και αδήλωτες υπερωρίες – ατομικές συμβάσεις – μειώσεις δώρων και επιδομάτων), τσάκισμα του δικαιώματος των εργαζομένων στην οργάνωση και αντίσταση τους (λειτουργία και δράση Σωματείων – δικαίωμα στην απεργία), νομιμοποίηση της απεργοσπασίας, απαγόρευση ουσιαστικά των απεργιών σε πολλούς κλάδους.

Δεν θα γίνουμε σύγχρονοι δούλοι – αυτό το αντεργατικό έκτρωμα δεν πρέπει να περάσει!

Εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι και λαϊκά στρώματα, έχουμε καθήκον να αποτρέψουμε αυτά τα απάνθρωπα σχέδια των α(χ)ρίστων της ΝΔ, των αποτυχημένων Μητσοτάκη, Άδωνι, Χατζηδάκη και σια που μας μετατρέπουν σε σύγχρονους δούλους, με μισθούς και επιδόματα φιλοδωρήματα, χωρίς Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση, Σύνταξη. Που έχουν ρίξει τον μισό πληθυσμό στο όριο της φτώχειας. Έχοντας αποτύχει πλήρως στη διαχείριση της πανδημίας (μοναδική «επιτυχία» τους η βία των συμμοριών της ΕΛΑΣ, τα εξοντωτικά πρόστιμα και το ξύλο στις πλατείες), προχωρούν σε ακόμη πιο σκληρές επιθέσεις. Είναι επείγον να αντισταθούμε μαζικά σ’ αυτή την απάνθρωπη πολιτική. Στον δρόμο που άνοιξαν οι κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος (στις γειτονιές ενάντια στην αστυνομική καταστολή, στους φοιτητές ενάντια στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία και τη διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, σε πολλούς κλάδους εργαζομένων). Να οργανωθούμε σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά. Να μην περάσει το έκτρωμα Χατζιδάκη, με Αγώνα Διαρκείας, συνελεύσεις, επιτροπές, μαχητικές διαδηλώσεις, απεργίες. Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, φτωχοί να μην γίνουμε αναλώσιμοι – έρμαια στο βωμό του κέρδους, στα χέρια εργοδοτών και κυβέρνησης! Για να τελειώνουμε με τα διαρκή αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που μας βυθίζουν στην φτώχεια και εξαθλίωση. Για να διώξουμε την κυβέρνηση της φτώχειας και της βίας. Για να επιβάλλουμε το δικό μας δίκιο!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ από 8ωρο και Συλλογικές Συμβάσεις. Όχι στη μαύρη και απλήρωτη εργασία. ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ το Δικαίωμά μας στην οργάνωση, στην Απεργία και τον Συνδικαλισμό.

ΟΧΙ στον εμπαιγμό της «Ατομικής Ευθύνης». Επίταξη της Ιδιωτικής Υγείας. Λεφτά για Υγεία, Παιδεία Κοινωνικές Ανάγκες – ΟΧΙ για Εξοπλισμούς και Καταστολή.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Katoikoi.Prwtovoulia@gmail.com

Μοιραστείτε το άρθρο