Κάλεσμα σε συνέλευση κατοίκων την Κυριακή 23/5 στις 18.00 στο πάρκο Σμύρνης Κορδελιού

“Η διοίκηση του Δήμου σεβόμενοι τόσο τις ανάγκες των πολιτών όσο και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2019 περί μη αποδοχής δωρεών από τα ΕΛΠΕ θεωρεί την ενίσχυση 168 οικογενειών σημαντικότατη την περίοδο αυτή, περίοδο της πανδημίας και ταυτόχρονα θεραπεύει πιθανή αντιπαλότητα της πρότασης της για αποδοχή της συγκεκριμένης δωρεάς μέσω της πρότασης της για την διάθεση τους μέσω των ενοριών του Δήμου – όπως και η ίδια εταιρία ζητεί.”, μέρος από την εισήγηση για την αποδοχή χορηγίας.

ΑΓΝΟΕΊΤΑΙ Η ΤΣΙΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΡΑΣΣΟΣ ΠΕΡΙΣΕΥΕΙ
ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ – ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Στις 29/4 η οικονομική επιτροπή του Δήμου αποφάσισε να λάβει χορηγία από την θυγατρική των ΕΛΠΕ, την Elpedison. Με τον τρόπο αυτό η σημερινή δημοτική αρχή ξανά ανοίγει το αλισβερίσι με τον ρυπαντή ολόκληρου του δήμου και όχι μόνο, προσδοκώντας και στα ανάλογα ανταλλάγματα για όσους εμπλέκονται στην συμφωνία αυτή. Ένα αλισβερίσι διαφθοράς αλλά και θράσους απέναντι στην ίδια την τοπική κοινωνία και κυρίως στο πως αυτή βιώνει την “παρεξηγημένη” όπως την αποκαλούν οι εκπρόσωποι των ΕΛΠΕ, συνύπαρξη της μαζί με το διυλιστήριο. Ένα αλισβερίσι που είχαμε σταματήσει κάτοικοι σε παρέμβαση μας στο δημοτικό συμβούλιο το 2019.

Για άλλη μία φορά αποδυκνείεται ότι η εξαπάτηση και η παραπλάνηση είναι άμεσα συνυφασμένη με την άσκηση της πολιτικής εξουσίας. Στην δική μας περίπτωση έχουμε μία δημοτική παράταξη που ήρθε προεκλογικά με το όνομα “Νέα Πνοή”, ντυμένη με ένα ωραίο περιτύλιγμα περί ανεξάρτητης παράταξης και ενός “νέου” στα πολιτικά πράγματα και άρα “αδιαφθαρτου” υποψηφίου δημάρχου. Μόλις δύο χρόνια μετά το λαμπερό περιτύλιγμα έχει φύγει και πίσω του έχουν αποκαλυφθεί οι χειρότερες πιθανές εξελίξεις για το μέλλον του δήμου και την καθημερινότητα και ποιότητα ζωής των κατοίκων αυτού. Έχουμε όλοι πλέον καταλάβει γιατί μία κλειστή ομάδα ανθρώπων έδωσε το όνομα “Νέα Πνοή” στον συνδυασμό αυτό. Η νέα πνοή που ονειρεύονται οι συγκεκριμένοι κύριοι δεν είναι παρά μια όλο και πιο ρυπογόνα πνοή για τους κατοίκους, σε ένα περιβάλλον για το δήμο ανυπόφορο από την ανεξέλεγκτη βιομηχανική δραστηριότητα, που παράλληλα όμως θα έχει και τα δώρα της για τους τοπικούς εκπροσώπους των συμφερόντων της εταιρίας. Μία πνοή που θα οδηγεί στην υποβάθμιση της περιοχής, ειδικά του Κορδελιού, από την μεγέθυνση του διυλιστηρίου αλλά και την προσθήκη νέων μονάδων εντός αυτού. Ο Μανδαλιανός, σε συνέχεια των προκάτοχων του, έχει κάνει τα πάντα τον τελευταίο χρόνο για να εξαπατήσει την τοπική κοινωνία, και να στρώσει τον δρόμο στην κατασκευή της νέας μονάδας της Elpedison, διπλάσιας σε μέγεθος με αυτή που ήδη υπάρχει δίπλα μας, και μας ρυπάινει μέρα νύχτα χωρίς σταματημό. Έχει κατακτήσει με το σπαθί του δηλαδή τον ρόλο του σημαντικότερου εκπροσώπου των συμφερόντων των ΕΛΠΕ στην περιοχή, που είναι όμως εκ διαμέτρου αντίθετα με τα συμφέροντα των κατοίκων που υποτίθεται πως εκπροσωπεί.

Παράλληλα τι να πρωτοσχολιάσει κανείς, για τον τρόπο που επιχειρείται να γίνει η αποδοχή της συγκεκριμένης χορηγίας. Να μιλήσουμε για το πόσο ξεδιάντροπα χρησιμοποιούν τους οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας, ορίζοντας ως ενίσχυση της εξαθλίωσης τους από την ανεργία και την φτώχεια, μία σακούλα τρόφιμα που μοναδικό στόχο έχουν να ομορφαίνουν το τέρας και την κοινωνική πολιτική του ρυπαντή, εξαιτίας του οποίου όμως οι μισοί περίπου κάτοικοι του δήμου πεθαίνουν από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα και καρκίνους του πνεύμονα;
Για το γεγονός ότι λαμβάνουν την χορηγία πλαγίως με την συμμετοχή των ενοριών του Δήμου; Ποια είναι άραγε η θέση της εκκλησίας σε όλο αυτό το διαχρονικό έγκλημα στο δήμο μας;

Την ίδια στιγμή αν αναλογιστεί κανείς τα επισήμως ανακοινωμένα εκατομμύρια κέρδη που κατέγραψε ο όμιλος ΕΛΠΕ μόνο το 2020, η χορηγία αυτή φαντάζει μία σταγόνα στον ωκεανό. Για τα εκατομμύρια αυτά αλλά και τα 8.400 ευρώ της συγκεκριμένης χορηγίας που έρχεται να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου, ποιο ήταν το κόστος στην επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων, αλλά και σε απώλειες ζωών στην περιοχή; Ποιος θα καταγράψει και αυτά τα νούμερα;

Η εταιρία με την ανεξέλεγκτη βιομηχανική δραστηριότητα της, με την προσπάθεια κατασκευής νέας μονάδας και την ολοένα και αυξανόμενη ρύπανση που προκαλεί, έχει δείξει τις ορέξεις και προθέσεις της για την περιοχή μας αλλά και το πόσο δεν υπολογίζει τις ζωές των κατοίκων. Ο δήμαρχος από την άλλη και η παράταξη του, μέσα από μία σειρά κινήσεων από την μέρα που εκλέχθηκε, με τελευταία αυτή της αποδοχής της καρκινογόνου χορηγίας, έχει επίσης δείξει με τον πιο κρυστάλλινο τρόπο, όχι μόνο ότι αδιαφορεί παντελώς για την εγκληματική ρύπανση του διυλιστηρίου, αλλά ότι είναι και ανοιχτά ταγμένος με τα συμφέροντα της εταιρίας, επιθυμεί ακόμη περισσότερες μονάδες και άρα ακόμη περισσότερη ρύπανση. Αμφότεροι λοιπόν δείχνουν ότι δεν μας υπολογίζουν.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση λοιπόν, που όλα έχουν ειπωθεί, που όλα είναι τόσο ξεκάθαρα, αυτό που λείπει δεν είναι παρά να εκφραστεί και η άποψη αυτού που πάντα διαμορφώνει τις εξελίξεις. Η δύναμη της γνώμης των ίδιων των κατοίκων που βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες. Η ανακοίνωση της αποδοχής χορηγίας δείχνει και ένα φόβο τους για πιθανές κοινωνικές αντιδράσεις. Αυτό που πρέπει να γίνει από την δική μας πλευρά, την πλευρά των κατοίκων, είναι να τους γιγαντώσουμε αυτούς τους φόβους τους, και να μεγιστοποιήσουμε το πολιτικό κόστος των επιλογών τους. Όσοι δολοφονούν την ίδια την ζωή, και όσοι τους εκπροσωπούν θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουν ότι θα έχουν και ένα κόστος, από τον κόσμο που πλήττεται καθημερινά. Ως εδω!

Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση κατοίκων την Κυριακή στις 23-5-21 στις 18.00 στο πάρκο Σμύρνης για να οργανώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στην κατασκευή της νέας μονάδας από την elpedison καθώς και σε δράσεις ενάντια στην αποδοχή της οποιαδήποτε χορηγίας του δήμου από την εταιρία ρυπαντή.

ΟΤΑΝ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
ΧΡΥΣΩΝΟΥΝΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΧΟΡΗΓΙΕΣ

ΤΑ ΕΛΠΕ ΚΑΙ Η ELPEDISON
ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ
ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΕΡΑ
ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ

Πρωτοβουλία ενάντια στα ΕΛΠΕ

Μοιραστείτε το άρθρο