Στη γκιλοτίνα στέλνει η κυβέρνηση τους υποαπασχολούμενους!

ΣΤΗ ΓΚΙΛΟΤΙΝΑ ΣΤΕΛΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥΣ ΥΠΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ

ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Η επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ έχει καταθέσει προς δημόσια διαβούλευση το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη που φέρνει σαρωτικές αλλαγές με σκοπό τη διάλυση θεμελιωδών δικαιωμάτων του εργατικού δικαίου όπως η 5ήμερη-8ωρη εργασία, οι ΣΣΕ και το δικαίωμα στην απεργία και τον συνδικαλισμό. Το «νομοσχέδιο των σκλάβων» απειλεί το σύνολο των εργαζομένων και βάζει στο στόχαστρο ακόμα και τα πιο φτωχά κομμάτια της εργατικής τάξης όπως οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης. Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 56 του νομοσχεδίου περιλαμβάνει:

  • Το δικαίωμα του εργοδότη να βάζει τον εργαζόμενο να δουλεύει σπαστό ωράριο, ακόμη και σε διαφορετική ημέρα, φτάνοντας να δουλεύουν οι εργαζόμενοι 4 ώρες παραπάνω την ημέρα ή 20 ώρες την εβδομάδα. Με λίγα λόγια, τα ωράρια-λάστιχο θα γίνουν υποχρεωτικά για τον εργαζόμενο μερικής απασχόλησης ο οποίος δεν θα μπορεί να προγραμματίσει τίποτα άλλο, μην τυχόν και προκύψει… ανάγκη για το αφεντικό!

  • Τη δυνατότητα του εργοδότη να αντικαθιστά τις υπερωρίες με ρεπό ή άδεια. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι εργαζόμενοι, θα είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες με εξαντλητικά ωράρια ανάλογα με τις ανάγκες των εργοδοτών με αντάλλαγμα κούφιες υποσχέσεις περί αδειών και ρεπό.

  • Την προσαύξηση της πρόσθετης εργασίας κατά 12%, ενώ τώρα η υπερεργασία από 40 έως 45 ώρες αμείβεται με 20%, και η υπερωρία από την 46ή ώρα ανά την βδομάδα και μετά με 40% προσαύξηση. Η κυβέρνηση δίνει ένα ακόμη δέλεαρ στους εργοδότες να επιλέγουν ατομικές συμβάσεις μερικής απασχόλησης έναντι πλήρους. Συνδυαστικά με τα μέτρα που αφορούν τις υπερωρίες, οι εργοδότες πρόκειται να στήσουν ένα μεγάλο φαγοπότι στις πλάτες των εργαζομένων οι οποίοι «με τη βούλα» θα δουλεύουν πολύ παραπάνω και θα πληρώνονται πολύ λιγότερο. Επί της ουσίας θεσμοθετείται, παγιώνεται και εξαπλώνεται το μαυραγορίτικο καθεστώς που επικρατεί σε χώρους δουλειάς όπου «4ωροι» εργαζόμενοι δουλεύουν πολλές φορές ακόμα και 12ωρά χωρίς να πληρώνονται.

Το εργατοκτόνο νομοσχέδιο Χατζηδάκη έχει στόχο να διαλύσει τον πυρήνα της εργατικής νομοθεσίας και να μετατρέψει τους εργοδότες σε δεσπότες, ελεύθερους να αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους σαν σύγχρονους δούλους. Θέλουν να καταργήσουν οποιαδήποτε προσπάθεια για συλλογική διεκδίκηση και να καταδικάσουν τους εργαζόμενους στην ανασφάλεια και στην εξαθλίωση.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Απέναντι σε αυτήν τη ζοφερή κατάσταση που μας αφορά όλους, πρέπει να προετοιμάσουμε την Αντεπίθεσή μας. Εργαζόμενοι, άνεργοι, φτωχοί και νέοι δεν πρέπει να επιτρέψουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου. Με μαζικούς κι ανυποχώρητους αγώνες, με την οργάνωσή μας σε συνδικάτα, επιτροπές και συνελεύσεις γειτονιών, να πετάξουμε μια και καλή την κυβέρνηση των α(χ)ρίστων εκεί που της αξίζει: στα σκουπίδια της ιστορίας.

Να παλέψουμε για ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια!

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Μοιραστείτε το άρθρο