Εκδηλώσεις και δράσεις στο επανοικειοποιημένο ΑΠΘ

Εβδομάδα 17-23/5
Εκδηλώσεις,
Συζητήσεις,
Συνελεύσεις,
Προβολές,
Βιβλιοπωλεία,
Μπαρ οικονομικής ενίσχυσης

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ


ΣΤΕΚΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ – ΣΑΒΒΑΤΟ 22/5 17:00

Κάλεσμα σε ανοιχτή σύσκεψη για το αντεργατικό νομοσχέδιο

ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΦΡΑΓΜΟ στο αντεργατικό αντισυνδικαλιστικό τερατούργημα

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για Δουλειά, Υγεία, Παιδεία, Ελευθέρια

Η προώθηση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη αποτελεί μια πρόκληση ενάντια στον κόσμο της εργασίας και το μαχόμενο εργατικό κίνημα. Βάλλει ευθέως ενάντια στην ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης, το 8ωρο, προωθεί τον εργασιακό μεσαίωνα και βγάζει στην παρανομία τα σωματεία και τα μέσα πάλης του εργατικού κινήματος, με κορυφαίο την απεργία.

Πιο συγκεκριμένα:

Διαμορφώνουν συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς για τους εργαζόμενους. Ουσιαστικά καταργείται με «ατομική διευθέτηση» το οκτάωρο και επιβάλλεται 10ωρη εργασία, με ελαστικά ωράρια με συμψηφισμό υπερωριών και ρεπό. Αυξάνονται οι νόμιμες υπερωρίες σε 150 το εξάμηνο. Καταργείται η Κυριακάτικη αργία σε μια σειρά επιπλέον κλάδους.

Περιορίζουνε το δικαιώματος στην απεργία και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση. Προωθούν Ηλεκτρονικό Φακέλωμα και κρατικό έλεγχο των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ως προϋπόθεση για την κήρυξη απεργίας και για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Επιβάλλον την ηλεκτρονική ψήφο, ιδιαίτερα σε σημαντικά ζητήματα λήψης αποφάσεων όπως αυτό της απεργίας. Δημιουργούν απεργοσπαστικό μηχανισμό με το μανδύα του προσωπικού ασφαλείας σε «τομείς ζωτικής σημασίας», που θα φτάνει το 40% των εργαζομένων. Απαγορεύουν και ποινικοποιούνε την περιφρούρηση της απεργίας και την κατάληψη εργασιακού χώρου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα για την κατάργηση – ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, αλλά και στην ανάθεση της απονομής συντάξεων σε εταιρείες που θα πληρώνει ο εργαζόμενος.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις της 6ης Μάη, που οργανώθηκαν από τα κάτω, από το αγωνιστικό εργατικό κίνημα, κόντρα στην υπονομευτική δράση της ΓΣΕΕ, δείχνουνε το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Χωρίς αναμονή για την συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ που είναι εχθρός των εργαζόμενων, να πάρουμε άμεσα πρωτοβουλίες μέσα στο εργατικό κίνημα ώστε να συγκροτηθούν κινητοποιήσεις για την ανατροπή του νομοσχεδίου, για να ανοίξει ο δρόμος για τις εργατικές κατακτήσεις.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΛΟΥΜΕ:

  • Όλα τα εργατικά σωματεία, τις ΕΛΜΕ, τους φορείς των εργαζομένων της πόλης, τους φοιτητικούς συλλόγους.
  • Όλες τις συσπειρώσεις, κινήσεις, πρωτοβουλίες εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στην πόλη.
  • Όλες τις δυνάμεις που αναφέρονται στο εργατικό κίνημα, τους συνδικαλιστές και αγωνιστές του εργατικού κινήματος.

Να συζητήσουμε την κοινή δράση, το κάλεσμα νέων κινητοποιήσεων, και τη δημιουργία πρωτοβουλιών συντονισμού φορέων και συλλογικοτήτων ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη.

Να παλέψουμε για:

  • Την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς.
  • Υπεράσπιση του 5νθημερου, 8ωρου και της Κυριακάτικης αργίας. Πάλη για την κατάκτηση και διεύρυνση του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων.
  • Το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση, την απεργία, τη διαδήλωση.
  • Καμία νομιμοποίηση του μητρώου πραγματικών δικαιούχων, όχι στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων. Καμία επέμβαση στις εσωτερικές διαδικασίες των σωματείων.

Να διεκδικήσουμε:

  • Καμία απόλυση εν μέσω πανδημίας. Επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις – όχι στα επιδόματα πείνας.
  • Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
  • Κατοχύρωση του λαϊκού δικαιώματος στην Υγεία και πλήρη-δωρεάν περίθαλψη για όλους τους εργαζόμενους.
  • Να σταματήσει το αίσχος του στοιβάγματος των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αύξηση των δρομολογίων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Εργατικές Κινήσεις-Συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης

Σάββατο 22 Μάη, 17.00, Στέκι πίσω από τη Θεολογική ΑΠΘ


ΓΡΑΣΙΔΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/5 18:00

Το χθες και το αύριο του αγώνα για την ανατροπή του νόμου 4777

Εκδήλωση των Αγωνιστικών Κινήσεων

Μπροστά στην επίθεση που εξαπέλυσε το σύστημα σε μια σειρά μέτωπα το προηγούμενο διάστημα (εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, καταστολή, απαγορεύσεις και καταπάτηση των πιο στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων) και με την κορύφωση που επέφερε με το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη (4777), εξυπηρετώντας χρόνιες επιδιώξεις του κεφαλαίου για μια παιδεία λίγων και εκλεκτών σε ένα γενικότερο πλαίσιο τσαλαπάτησης των ελευθεριών μέσα στο πανεπιστήμιο, γίναμε μάρτυρες των πιο μαζικών και ελπιδοφόρων φοιτητικών και νεολαιίστικων κινητοποιήσεων εδώ και αρκετά χρόνια. Σε αυτή τη βάση οι Αγωνιστικές Κινήσεις διοργανώνουν εκδήλωση προσπαθώντας να κάνουν μια αποτίμηση της πορείας αυτής, και παράλληλα να δείξουν την κατεύθυνση συνέχισης του αγώνα για την ανατροπή του νόμου 4777 και εν γένει της κεντρικής κυβερνητικής πολιτικής που συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς στο λαό (βλ. αντεργατικό νομοσχέδιο) και στη νεολαία.

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί την Παρασκευή 21/5 στις 18:00 στα γρασίδια της φιλοσοφικής.

*Θα ακολουθήσει ψήσιμο – μπαρ οικονομικής ενίσχυσης των Αγωνιστικών Κινήσεων.

ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19:00

Trigger Warnings: σεξισμός, αμφιφοβία, χοντροφοβία, διατροφικές διαταραχές, ψεύτικο αίμα, κρεατοφαγία, φοβικό προς σεξεργασία

Απέναντι στην σκατίλα που μας επιβάλλεται καθημερινά ως τρανς και κουήρ άτομα διαλέγουμε μία άμεση μορφή αλληλοβοήθειας. Οργανωνόμαστε για να καλύψουμε τα ιατρικά και νομικά μας έξοδα και άλλων τρανς ατόμων. Θεωρούμε ότι τα πάντα γύρω μας είναι πολιτική και το ίδιο και οι δράσεις μας, οι χώροι που φτιάχνουμε και στηρίζουμε, το πως υπάρχουμε στα πλαίσια τους. Επανοικειοποιούμαστε όχι μόνο το χώρο των πανεπιστημίων αλλά και γενικότερα το δημόσιο χώρο, εναντιωμένα στην ιδέα της ιδιοκτησίας και στην καταστολή των υπάρξεων μας από οποιοδήποτε θεσμό ή εξουσία. Υπάρχουμε όπως γουστάρουμε ενάντια σε οποιαδήποτε πατριαρχικά κατάλοιπα προσπαθούν να μας περιορίσουν.
Φτιάχνουμε χώρους από εμάς για εμάς όπου δεν δεχόμαστε σεξιστικές, ρατσιστικές, παραβιαστικές, ομοφοβικές, τρανσφοβικές ή οποιεσδήποτε άλλες εξουσιαστικές και καταπιεστικές συμπεριφορές. Προσέχουμε η μία τ@ άλλ@.

τρανσίδι@


Πανεκπαιδευτική πορεία

Πέμπτη 20/5 13:00 Άγαλμα Βενιζέλου


ΚΑΛΕΣΜΑ σε ανοιχτή σύσκεψη από την “κίνηση για την ανατροπή του ν. Κεραμεως”, Πέμπτη 20/5 16:00 στα γρασίδια της φιλοσοφικής

Η κίνηση για την ανατροπή του νόμου Κεραμέως καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη την Πέμπτη 20/5 τις δυνάμεις και τον κόσμο του κινήματος, που συνεχίζουν να παλεύουν με κατεύθυνση την ανατροπή του Ν. 4777.

Το φοιτητικό κίνημα μέσα από τους παρατεταμένους αγώνες κατόρθωσε να εξαναγκάσει την κυβέρνηση σε αναδίπλωση και να μην εγκαταστήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία τον Απρίλη, αλλά να την παραπέμψει για το Σεπτέμβρη.

Μπροστά μας έχουμε την εφαρμογή μιας άλλης πτυχής του νόμου. Την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Είναι ένα σκληρά ταξικό μέτρο που θα πετάξει έξω από την τριτοβάθμια δεκάδες χιλιάδες παιδιά. Ένας κόφτης που χτυπά το δικαίωμα των παιδιών από φτωχές οικογένειες να σπουδάσουν. Ειδικά τώρα, σε συνθήκες πανδημίας, καλούν τους μαθητές και τις μαθήτριες σε πανελλαδικές σφαγείο.
Δεν πρέπει να περάσει. Θα πρέπει να ξεσηκωθούν μαθητικές αντιδράσεις. Ο αγώνας που δίνουμε τόσους μήνες πρέπει να συνδεθεί με τις μαθήτριες και τους μαθητές, τους φυσικούς μας συμμάχους, ώστε να μην ισχύσει η ΕΒΕ, ώστε να ανατραπεί ο νόμος.

Θεωρούμε πως πρέπει οι δυνάμεις κι οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες του φοιτητικού κινήματος να παρέμβουμε συντονισμένα στους μαθητές τις επόμενες 2 εβδομάδες ώστε να ανοίξουμε αυτά τα ζητήματα και να συντονιστούμε μαζί τους με στόχο η διαδήλωση της Πέμπτης 3/6, ενόψει των πανελλαδικών να πάρει επιπλέον και μαθητικό χαρακτήρα, να αναβαθμιστεί ποιοτικά και ποσοτικά.
Η πάλη για την ανατροπή του Ν. 4777 συνεχίζεται μέχρι τη νίκη.


ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΗΜΕΙΟΥ

Εκδήλωση: το αντεργατικό νομοσχέδιο & η ανασύνταξη των ταξικών αντιστάσεων

Από το Σικάγο του 1886 στο σήμερα, οι ταξικοί αγώνες ενάντια στην εργασιακή εκμετάλλευση συνεχίζονται.

Εκδήλωση-Συζήτηση με εργαζόμενους από διάφορους κλάδους:

Πέμπτη 20/5, 17:00, Πλατεία Χημείου

Να οργανώσουμε τις συλλογικές αντιστάσεις της τάξης μας.

Αναρχική Ομοσπονδία (Περιφέρεια Θεσσαλονίκης)


ΣΘΕ

ΤΕΤΑΡΤΗ 19/5 19:00 Εκδήλωση: Επιχειρήσεις στα πανεπιστήμια

ΔΕΥΤΕΡΑ 17/5 20:30 Προβολή της ταινίας “Μουλάν” & Μπαρ Οικονομικής ενίσχυσης

Τετάρτη 19/5 στις 18:00 στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Α.Π.Θ.

Ανοιχτή προπόνηση kick-boxing και αυτοάμυνας του Αθλητικού Συλλόγου Απάλευτος (Πρώην Antifa Micropolis Kick Box)

ΣΘΕ

ΤΡΙΤΗ 18/5 

19:30 Ανοιχτή συνέλευση “Αδέσποτα του campu(s)”

Συνεχίζουμε, για όλους τους λόγους του κόσμου!

Μετά από ένα χρόνο εγκλεισμού, εξαντλητικής τηλεργασίας και αποχαυνωτικού τηλεμαθήματος, ξεφύγαμε από τα λουριά που προσπάθησαν να μας επιβάλουν, ήρθαμε από κάμπους και πόλεις μακρινές και συναντηθήκαμε στην κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ. Σε αυτήν, συνδεθήκαμε και αγωνιστήκαμε από κοινού για την κατάργηση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, ενώ μετά τη λήξη της συνεχίσαμε να αλωνίζουμε και να δραστηριοποιούμαστε στα πανεπιστήμια, να μυρίζουμε τη νέα ζωή που γεννήθηκε στις καταλήψεις των σχολών και να κυλιόμαστε στα γρασιδια του επανοικειοποιημένου campus, το οποίο άνοιξε στην πόλη μέσω δράσεων οργανωμένων με τους δικούς μας όρους και βάσει των πραγματικών μας αναγκών.

Είμαστε τα αδέσποτα του campus, φοιτήτριες και φοιτητές όλων των βαθμίδων, με ή χωρίς ενεργούς φοιτητικούς συλλόγους. Είμαστε και προσφάτως πτυχιούχες, άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενες και _________. Από αυτήν την πόλη αλλά όχι μόνο, είμαστε άτομα που ερχόμαστε από μακριά και βρήκαμε ένα χώρο συνάντησης και συλλογικοποίησης των αντιστάσεων μας, για να λειτουργήσουμε παράλληλα και προωθητικά με τους αδιαμεσολάβητους αγώνες των φοιτητικών συλλόγων. Που εναντιωνόμαστε στον νομό Κ-Χ αλλά όχι μόνο. Και τι εννοούμε με αυτό; Πως θέλουμε να γεφυρώσουμε τους αγώνες μας και με άλλα υποκείμενα, να καταπιαστούμε με τη διαθεματική ανάλυση του νομού Κ-Χ, με άλλα ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα που ανοίγουν στα πανεπιστήμια (παραβιαστικές συμπεριφορές, αποκλεισμοί μη φοιτητών/τριων, για ποιον ερευνούμε εδώ μέσα;) και ό,τι άλλο μας κινήσει το ενδιαφέρον στο μέλλον.

Επιλέγουμε να αγωνιζόμαστε αδιαμεσολάβητα, μακριά από κομματικές γραμμές, αρνούμενοι/ες/α να συμμετέχουμε σε (συνδικαλιστικές, τοπικές, εθνικές) εκλογές, συλλογικά ή ατομικά. Στις ανοιχτές συνέλευσεις μας, δε χωράνε αφεντικά, εξουσιαστικές, σεξιστικές, ρατσιστικές, ομοφοβικές και τρανσφοβικές συμπεριφορές. Λαμβάνουμε αποφάσεις με ομοφωνία έπειτα από συνδιαμόρφωση, καθώς δε συνθλίβει το άτομο υπό το βάρος της συλλογικότητας, αναγνωρίζει τη σημασία του λόγου και της συμφωνίας κάθε μεμονωμένης συμμετέχουσας και φτιάχνει ένα χώρο συνύπαρξης που καλλιεργεί τη δυνατότητα να αφουγκράζεσαι σε βάθος έναντι της διεκπεραιωτικότητας των διαδικασιών ψηφοφορίας. Σε περίπτωση διαφωνίας, προκρίνουμε ως τρόπο λειτουργίας τη συνέχιση της συζήτησης και την ενεργή αναζήτηση συναινέσεων και σημείων αμοιβαίας σύγκλισης και ισορροπίας. Τέλος αναγνωρίζουμε πως το γεγονός ότι καθόμαστε σε ένα κύκλο δεν σημαίνει από μόνο του ότι είμαστε ίσα μεταξύ μας και έτσι αναζητούμε διαρκώς τους τρόπους να περνάμε από την τυπική ισότητα στην ουσιαστική ισοτιμία.

Καλούμε όσα/όσες/ όσους γνωριζόμαστε ήδη να ξανασυναντηθοούμε και όσες/όσους/όσα δε γνωριζόμαστε ακόμη και ίσως επιθυμούν να γνωριστούμε, να έρθουν να μοιραστούμε εμπνεύσεις και να σχεδιάσουμε από κοινού τα επόμενα βήματα.

Αδέσποτα του campu(s)
Ανοιχτή συνέλευση αδιαμεσολάβητων φοιτητικών και μη αγώνων

*θα συναντηθούμε στα σκαλιά της ΣΘΕ και θα αποφασίσουμε που θα πάμε για τη συνέλευση

ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΗΜΕΙΟΥ

20:00 Προβολή της ταινίας “Promising young woman” + μπαρ οικονομικής ενίσχυσης

https://new.infolibre.gr/2021/05/19/panekpaideytiki-poreia-o-agonas-gia-tin-anatropi-toy-nomoy-kerameos-synechizetai-pempti-20-5-13-00-agalma-venizeloy-thessaloniki/

https://new.infolibre.gr/2021/05/17/koini-ekdilosi-foitit-ri-on-athinas-thessalonikis-21-05-16-00-sto-kato-polytechneio-sta-exarcheia/

 

Μοιραστείτε το άρθρο