Μήπως αυτός ο άνθρωπος μπορεί να σωθεί κυρία Νικολάου; 

Της Σοφίας Σπυριδωνίδου

Κρατούμενος στον Κορυδαλλό, καταγγέλλει αστυνομικούς και γιατρούς του Τζάνειου Νοσοκομείου, για κατάπτυστη και απάνθρωπη συμπεριφορά.

Με μεγάλη οργή και καμία όμως έκπληξη, αναδημοσιεύουμε προχθεσινό κείμενο κρατουμένου στις φυλακές Κορυδαλλού:
“Σήμερα το πρωί, ο συγκρατούμενός μας [S.P] από τη Δ πτέρυγα, ο οποίος εδώ και μία εβδομάδα νοσεί από τον ιό κόβιντ 19, έχοντας δυσκολία στην αναπνοή – λόγω χαμηλού οξυγόνου όπως αποδείχθηκε – κατέβηκε στο ιατρείο της φυλακής, όπου ο γιατρός του έκανε παραπεμπτικό για εξωτερικό νοσοκομείο και συγκεκριμένα στο Τζάνειο. Ο άνθρωπος από την πρώτη μέρα έχει πυρετό  40, ο οποίος δεν υποχωρεί. Επίσης, υποφέρει και από έντονο παρατεταμένο βήχα, ο οποίος τον εξαντλεί .

Οδηγήθηκε λοιπόν με συνοδεία άνω των 50 αστυνομικών, με χειροπέδες εννοείται, τις οποίες δεν τις έβγαλαν ούτε κατά την εξέταση που επιβάλλεται !

Η συμπεριφορά των αστυνομικών ήταν χείριστη, αλλά αυτό δεν μας ξαφνιάζει καθόλου, όπως είναι φυσικό !

Αυτό όμως που αξίζει να σημειωθεί, είναι η συμπεριφορά των γιατρών του Τζανείου, η οποία ήταν επίσης απογοητευτική και απάνθρωπη …

Ενώ ο συγκρατούμενος είναι 42 ετών, χωρίς κάποιο υποκείμενο νόσημα, είναι φανερά καταβεβλημένος και ταλαιπωρείται απίστευτα !

Όταν έφτασε στο νοσοκομείο, του είπαν: “τι σε φέρανε εσένα εδώ;”

Παρότι τον παρέπεμψε  συνάδελφος τους σ’ αυτούς, εξαιτίας της κακής του κατάστασης!

Κατά την εξέτασή του, υπέφερε από τον ασταμάτητο βήχα και ενώ υπήρχαν δεκάδες πάνοπλοι αστυνομικοί ολόγυρά του, σήκωσε τα δεμένα χέρια του να αφαιρέσει τη μάσκα για να φτύσει!

Τότε, μία αστυνομικός του λέει με έντονα απειλητικό ύφος, να μην το κάνει και πιάνοντας το όπλο της τον απείλησε ότι θα του ρίξει ...

Γενικότερα, η συμπεριφορά και των αστυνομικών και των γιατρών ήταν κατάπτυστη και απάνθρωπη!

Παρά την κακή του κατάσταση, δεν κρατήθηκε στο νοσοκομείο, όχι επειδή δεν χρειαζόταν, αλλά για να μην ταλαιπωρηθούν οι αστυνομικοί οι οποίοι, ως γνωστόν, τα έχουν καλά με τους γιατρούς και τους υποδεικνύουν τι να κάνουν στις περισσότερες των περιπτώσεων, όταν η κατάσταση  δεν είναι εξόφθαλμα εκθετική για τους ίδιους  και όχι για τον ασθενή, όπως θα ήταν  σωστό!

Όσον αφορά δε, τις συνθήκες που βιώνουν οι κρατούμενοι που νοσούν από τον ιό, είναι τουλάχιστον εξευτελιστικές \, καμία φαρμακευτική αγωγή ή φροντίδα, παρά μόνο παρατεταμένο κλείσιμο επί 24ώρου μέσα στα κελιά …

Θέλουμε να ενημερώσουμε τους γιατρούς και όχι στους αστυνομικούς, διότι για τους δεύτερους θα ήταν επί ματαίω, ότι και

ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΑΝΕ ΤΟ ΙΔΙΟ!!!

Στους αστυνομικούς, όπως προανέφερα, δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να πούμε κάτι τέτοιο, για ευνόητους λόγους …

Αλλά, όταν εισπράττουμε τέτοια συμπεριφορά  από  το ιατρικό προσωπικό, σαν κρατούμενοι νοσούντες από τον ιό, αντιλαμβανόμαστε ότι σαν κοινωνία έχουμε πιάσει πάτο και δεν ξέρω αν έχει παρακάτω …

Στους συγκεκριμένους κομπογιαννίτες “ιατρούς” του Τζανείου και συνάμα επίορκους του Ιπποκράτη, έχουμε να τους πούμε ότι λυπούμαστε για λογαριασμό τους …

Επαναλαμβάνω, ότι αναφέρομαι αποκλειστικά σε αυτούς που χειρίστηκαν τον ασθενή και την  βεβαρημένη κατάστασή του με αυτό τον μικρόψυχο και, κόντρα σε κάθε ιατρική δεοντολογία, τρόπο!

Διότι, αποτελεί παραδεδεγμένη αλήθεια , ότι οι υγειονομικοί καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια όσον αφορά την πανδημία ολομόναχοι, με ένα κράτος απών εξαρχής (!)

Αλλά τέτοιου είδους συμπεριφορές, είναι τουλάχιστον εμετικές , απογοητευτικές και προσβλητικές για τον ίδιο τον άνθρωπο!”

Λίγους μήνες πριν (6/12/2020) η Εφημερίδα των Συντακτών έκανε μία έρευνα που μας υπογράμμισε αυτά που ήδη γνωρίζαμε:

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/273130_ekriktiki-i-katastasi-stis-fylakes

Χαρακτηριστικό είναι ότι έκτοτε στο συγκρότημα των Φυλακών Κορυδαλλού έχουν διενεργηθεί τεστ μόνο μία φορά (11 Δεκεμβρίου) και μάλιστα μόνο σε ορισμένους υπαλλήλους και σε κανέναν κρατούμενο. Αντίστοιχα μία φορά έχουν γίνει τεστ στις Φυλακές Τρικάλων (8 Δεκεμβρίου) στο 1/3 εργαζομένων και τροφίμων, μία φορά στις Φυλακές Αυλώνα στα 2/3 κρατουμένων και υπαλλήλων, ενώ στις Φυλακές Πάτρας έχουν προγραμματιστεί τεστ για τους εργαζόμενους την προσεχή Παρασκευή! Και όλα αυτά παρόλο που τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται και ήδη έχουν καταγραφεί θάνατοι τριών κρατουμένων και ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου. Σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.» προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχετικά με το πόσα είναι τα κρούσματα στα καταστήματα κράτησης και πόσα τεστ έχουν διενεργηθεί σε κρατούμενους και σωφρονιστικό προσωπικό, η απάντηση που λάβαμε είναι ότι σε όλες τις φυλακές της χώρας υπάρχουν 175 κρούσματα (154 κρατούμενοι και 21 υπάλληλοι), εκ των οποίων τα 132 καταγράφονται στη Λάρισα, και ότι μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί 11.000 τεστ, ενώ 4.000-5.000 έλεγχοι αναμένονται τις επόμενες μέρες. Ασφαλώς οι αριθμοί που δίνει η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής είναι απόρροια των ελάχιστων ελέγχων, αλλά και πάλι δεν… βγαίνουν. Για παράδειγμα, στις Φυλακές Λάρισας -το δεύτερο κατάστημα κράτησης που είναι στο κόκκινο μετά τα Διαβατά- υπάρχουν θετικοί 155 κρατούμενοι και 8 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, δηλαδή 163 έναντι 132 που αναφέρει το υπουργείο.”

 

Υπενθυμίζουμε, πως λίγο αργότερα, είχαν βρεθεί περίπου 90 κρατούμενοι θετικοί σε έλεγχο, οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα σε επισκεπτήριο (ώστε να προμηθευτούν από την οικογένεια τους έστω ένα αντισηπτικό ή καθαρά ρούχα), δεν τους παρείχαν τα απαραίτητα για την  υγειονομική τους προστασία.  Κάποια από αυτά βέβαια άλλαξαν μετά τις εξωφρενικές αναθέσεις της κ.Νικολάου, οπότε κάποιοι κατάφεραν να κοστολογήσουν ένα κουτί απλών γαντιών νιτριλίου στα 17.5 ευρώ!

 

«ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΟΧΙ ΘΑΝΑΤΟΠΟΙΝΙΤΙΣΣΕΣ!»

ειπώθηκε από κρατούμενη στο Κατάστημα Κράτησης γυναικών Θήβας, στις 9 Απριλίου 2020, με αφορμή θάνατο της 42χρονης συγκρατούμενης, η οποία είχε καταλήξει εκείνο το πρωί, αφού μεταφέρθηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Εξέγερση ξέσπασε τότε στο Κατάστημα της Θήβας καθώς οι συγκρατούμενες της 42χρονης υποστηρίζουν ότι είχε για αρκετό καιρό βήχα, δύσπνοια, πυρετό και πόνους στα κόκκαλα, τα συμπτώματα δηλαδή του κορονοϊού (Covid-19) αλλά και ότι δεν είχε δοθεί η πρέπουσα σημασία. Βάσει αστυνομικών αρχών, φάνηκε ότι κατέληξε από παθολογικά αίτια και ο ιατροδικαστής ισχυρίστηκε ότι ο κορονοϊός δεν ήταν η αιτία του θανάτου της.

 

Σύμφωνα με το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων:

 

(…..) Η αρχή έγινε στις 19 Μαρτίου 2020, όταν η Σ. Νικολάου υπέγραψε την ανάθεση της απολύμανσης των φυλακών της χώρας και των υπηρεσιακών τους οχημάτων στην εταιρεία Μιχαηλίδου Αικατερίνη Εμπορική Παροχής Υπηρεσιών Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, που ιδρύθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2018. Το κόστος ανήλθε σε 145.161,29 ευρώ, πλέον του ισχύοντος ΦΠΑ, ήτοι 180.000 ευρώ. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 30 Μαρτίου 2020, η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής υπέγραψε νέα απόφαση, βάσει της οποίας ανατέθηκε στην ίδια εταιρεία το έργο της απεντόμωσης και μυοκτονίας των καταστημάτων κράτησης της χώρας. Το κόστος ανήλθε σε 146.940 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Η εταιρεία Μιχαηλίδου Αικατερίνη Εμπορική Παροχής Υπηρεσιών Μονοπρόσωπη ΙΚΕ επιλέχθηκε και πάλι –βάσει απόφασης που δημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου 2020 και υπογράφηκε από τη Σ. Νικολάου – να αναλάβει εκ νέου την απολύμανση των καταστημάτων κράτησης και των υπηρεσιακών τους οχημάτων αντί 179.800 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Ως αποτέλεσμα, το συνολικό ποσό που έλαβε η συγκεκριμένη εταιρεία ανήλθε σε 506.740 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Αν το συνολικό ποσό που έλαβε η επίμαχη εταιρεία προκαλεί ερωτήματα, αυτά πολλαπλασιάζονται εξαιτίας των –άγνωστων– κριτηρίων που λήφθηκαν υπόψη από τη γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής σχετικά με την επιλογή της. Η συγκεκριμένη μονοπρόσωπη ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία ιδρύθηκε με εταιρικό κεφάλαιο μόλις 100 ευρώ. Μάλιστα, όπως σημειώνεται σε σχετικό ρεπορτάζ του insidestory.gr, «κύρια δραστηριότητά της (ΚΑΔ) είναι οι υπηρεσίες διοργάνωσης συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων». Δηλαδή δεν είχε καμία σχέση με απολυμάνσεις, απεντομώσεις και μυοκτονίες. Αυτό άλλαξε στις 11 Μαρτίου, οκτώ μόλις ημέρες δηλαδή προτού ανατεθεί στην εταιρεία το έργο της απολύμανσης των φυλακών. Τότε η μοναδική μέτοχος της ΙΚΕ Αικατερίνη Μιχαηλίδου τροποποίησε το καταστατικό προσθέτοντας ότι αυτή δύναται να παρέχει και υπηρεσίες «καθαρισμών και απολυμάνσεων επαγγελματιών και οικιακών χώρων».

Αποκαλύφθηκε ακόμη μια σύμβαση που υπέγραψε η Σ. Νικολάου στις 3 Απριλίου 2020 με μια άλλη μονοπρόσωπη ΙΚΕ, την EX Pappa Μονοπρόσωπη ΙΚΕ Χονδρικό Εμπόριο Υλικών Καθαρισμού. Η συγκεκριμένη εταιρεία ανέλαβε αντί 232.648 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 6% και 24% την προμήθεια ειδών ατομικής υγιεινής, ειδών καθαρισμού και απολύμανσης για την κάλυψη των αναγκών των καταστημάτων κράτησης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι ότι η εταιρεία συστάθηκε στις 29 Μαρτίου 2020, δηλαδή μόλις τέσσερις ημέρες προτού αναλάβει το συγκεκριμένο έργο. Το εταιρικό κεφάλαιό της ανέρχεται σε 3.000 ευρώ. Παραμένει άγνωστο πώς μια εταιρεία τεσσάρων ημερών ανέλαβε ένα τόσο μεγάλο έργο από τη γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής…

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο επίμαχο ρεπορτάζ αφήνονται σοβαρές υπόνοιες υπερτιμολόγησης, αφού «αν διαιρέσουμε το σύνολο του τιμήματος της κάθε σύμβασης με τον αριθμό των εγκαταστάσεων των καταστημάτων κράτησης της χώρας […] η τιμή ανέρχεται στα 5.294 ευρώ ανά κατάστημα κατά μέσο όρο για απολύμανση και στα 4.321 ευρώ κατά μέσο όρο για απεντόμωση και μυοκτονία […] Οι τιμές αυτές, αν συγκριθούν με τα προ κορονοϊού επίπεδα, χαρακτηρίζονται από επαγγελματίες του χώρου αυξημένες, όταν π.χ. για μια φυλακή σχετικά μεγάλου μεγέθους […] η τιμή για απολύμανση διαμορφωνόταν στο παρελθόν στα 1.200-1.500 ευρώ». Σε σχετική απαντητική ανακοίνωση που εξέδωσε η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι επιλεγείσες εταιρείες προσέφεραν τις οικονομικότερες τιμές»!

Ανάθεση σε εταιρεία που πουλάει αμορτισέρ

Στις 30 Απριλίου 2020 η Σ. Νικολάου υπέγραψε ακόμη μία απόφαση, αυτήν τη φορά για την προμήθεια 60.000 τεμαχίων προστατευτικών μασκών για την κάλυψη αναγκών όλων των καταστημάτων κράτησης από την εταιρεία Τιμ. Μπούκης & Υιοί OE με διακριτικό τίτλο Amorteam αντί 47.700 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 6%. Αν όμως επισκεφθεί κανείς την ιστοσελίδα της, θα διαπιστώσει με έκπληξη ότι εμπορεύεται αναρτήσεις για αυτοκίνητα!

«Προκύπτει ανατίμηση της τάξης του 454%»

Στις 25 Νοεμβρίου 2020 η Σ. Νικολάου υπέγραψε απόφαση βάσει της οποίας ανατέθηκε η προμήθεια 9.240 τεμαχίων rapid tests για την ανίχνευση αντιγόνου του SARS-CoV-2 για την κάλυψη των αναγκών όλων των φυλακών στην εταιρεία Γεώργιος Νικ. Πατάς αντί 146.916 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 6%. Καθένα από τα rapid tests που θα προμηθεύσει η συγκεκριμένη εταιρεία κοστολογήθηκε στα 15 ευρώ.

Σύμφωνα με το insidestory.gr που αποκάλυψε την επίμαχη απόφαση ανάθεσης, παρασκευάστρια εταιρεία του επίμαχου rapid test που φέρει τη συγκεκριμένη ονομασία είναι η Goldsite Diagnostics Inc., η οποία εδρεύει στην Κίνα. Το insidestory.gr επικοινώνησε με την κινεζική εταιρεία ζητώντας ενημέρωση για το κόστος ανά κιτ για παραγγελία 10.000 τεμαχίων από τα επίμαχα rapid tests. Εκπρόσωπος της εταιρείας που εδρεύει στην κινεζική πόλη Σεντζέν ενημέρωσε ότι το κόστος ανέρχεται στα 2,85 δολάρια (2,35 ευρώ) το τεστ για συσκευασία του ενός, 2,6 δολάρια (2,15 ευρώ) το τεστ για συσκευασία των πέντε και 2,3 δολάρια (1,90 ευρώ) το τεστ για συσκευασία των 25. Τιμές πολλές φορές μικρότερες από τα 15 ευρώ το τεστ που πλήρωσε η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής στην εταιρεία Γεώργιος Νικ. Πατάς.

Ο εκπρόσωπος της κινεζικής εταιρείας ενημέρωσε επίσης ότι «η παράδοση από το εργοστάσιο γίνεται τρεις έως πέντε ημέρες μετά τη λήψη της πληρωμής και η αποστολή του εμπορεύματος αεροπορικώς στην Ελλάδα από την Κίνα μπορεί να χρειαστεί περίπου μία εβδομάδα». Αναφορικά με το κόστος των μεταφορικών, «ανέρχεται περίπου στις 3.350 δολάρια (σ.σ.: 2.763 ευρώ)».

Επομένως, βάσει και των όσων σημειώνονται στο επίμαχο ρεπορτάζ, προκύπτει ότι «αν αγοράζαμε από την κατασκευάστρια εταιρεία την ίδια ποσότητα με αυτήν που προμηθεύτηκε η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής, δηλαδή 9.240 τεστ, σε συσκευασία του ενός (που είναι πιο ακριβή) προς $2,85 το ένα συν τα μεταφορικά θα κατα-λήγαμε σε κόστος περίπου $30.000, δηλαδή περίπου €25.000 (τα ποσά έχουν στρογγυλοποιηθεί προς τα πάνω). Ή αλλιώς €113.600 λιγότερα απ’ ό,τι κόστισε η προμήθεια για τις ελληνικές φυλακές». Με άλλα λόγια, από τη σύγκριση όσων γνωστοποιήθηκαν από την παρασκευάστρια εταιρεία των rapid tests και της απόφασης που υπέγραψε η Σ. Νικολάου «προκύπτει ανατίμηση της τάξης του 454%».

Εκτός λίστας ΠΟΥ το rapid test για τις φυλακές

Η υπόθεση όμως δεν σταματάει εκεί, αφού η εταιρεία Γεώργιος Νικ. Πατάς φαίνεται να εμπορεύεται κυρίως προϊόντα αισθητικής και κοσμητικής, ενώ τα ιατρικά αναλώσιμα φαίνεται ότι δεν αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων της, όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα της.”

 

Χαρακτηριστική είναι η αντιμετώπιση του πρώτου κρούσματος σε ελληνικές φυλακές, σε άτομο το οποίο φυλασσόταν στο πειθαρχείο (θυμίζουμε πως στις φυλακές Κομοτηνής, δυναμικότητας 100 ατόμων, εκείνο το διάστημα φιλοξενούνταν περίπου 400 άτομα).

Το άτομο που βρέθηκε θετικό, απλά απομονώθηκε σε ένα δωμάτιο, στο οποίο απλά στοιβάζανε και όποιον άλλο κρατούμενο είχε συμπτώματα. Στους υπόλοιπους έδωσαν από ένα αντισηπτικό και τρεις μάσκες.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του κρατουμένου Ι.Π. «Έγινε μια απολύμανση στην αρχή, και μια πολύ πρόχειρη όταν εντοπίστηκε το κρούσμα. Στα πειθαρχεία, αντί του ενός ατόμου που υποτίθεται θα έπρεπε να κρατείται, είμαστε εφτά ή οχτώ άτομα, σε ένα χώρο χωρίς παράθυρο. Ο μόνος αέρας που μπαίνει είναι από το μικρό παράθυρο στο παραθυράκι της πόρτας. Άνθρωποι κοιμούνται στο πάτωμα και λόγω της διακοπής των επισκεπτηρίων δεν προμηθευόμαστε τα απαραίτητα αλλά ούτε τα σπρέι για κοριούς που μας φέρνουν οι συγγενείς μας.»

Στην κατάσταση των φυλάκων Κομοτηνής, είχε αναφερθεί σε κείμενο του στο indymedia και ο Βαγγέλης Πάλλης (https://athens.indymedia.org/post/1599485/), λίγο καιρό πριν την εκτέλεση του.

Μήπως κ. Νικολάου, όσο εξαντλείτε την αυστηρότητά σας στον «Ινδιάνο», τον οποίο κρατάτε φυλακισμένο, χωρίς κανένα στοιχείο και στους Δ.Μ. και Βαγγέλη Σταθόπουλο με ποινές 19 και 10 ετών αντίστοιχα, ενώ την ίδια ώρα βλέπουμε τον Χρυσαυγίτη Τσακανίκα να αποφυλακίζεται, μήπως, μπορείτε για ένα λεπτό να σταματήσετε την εκδικητική σας μανία και να διασφαλίσετε την μεταφορά του κρατουμένου [S.P] από τον Κορυδαλλό σε ένα νοσοκομείο;

Μήπως κ. Νικολάου, μετά τους παράλογους διαγωνισμούς που καταφέρατε να κάνετε για τις προμήθειες των φυλακών, μήπως, να μην γίνετε υπεύθυνη για ακόμα ένα θάνατο;

Μήπως κ. Νικολάου, αυτός ο άνθρωπος μπορεί να σωθεί;

ΣΣ Όλα τα στοιχεία, επιβεβαιωτικά των όσων καταγγέλλουμε, βρίσκονται στα “χέρια” του infolibre.gr

Μοιραστείτε το άρθρο