ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗΣ 6/5
Δυναμικό όχι της αγωνιζόμενης κοινωνίας
κατά του νέου αντεργατικού οδοστρωτήρα

Μια Πρωτομαγιά που φέτος τιμάται… σε δόσεις, γράφαμε στο δημοσίευμά της Δευτέρας, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των συνδικάτων καλεί στην αυριανή (Πέμπτη 6/5) απεργιακή κινητοποίηση και για χθες (Τρίτη 4/5) έμεινε μόνη η ΓΣΕΕ να καλεί σε απεργία, χωρίς να την ακολουθούν τα περισσότερα Εργατικά Κέντρα και χωρίς καν την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων.

Εκατοντάδες Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, Σωματεία, Εργατικά Κέντρα, συνδικαλιστικά σχήματα, πολιτικές οργανώσεις και πλήθος κοινωνικές συλλογικότητες, καλούν στην αυριανή απεργία και τις κινητοποιήσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Σε κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων έχουν προχωρήσει (τουλάχιστον) 22 Ομοσπονδίες, 22 Εργατικά Κέντρα (τα περισσότερα, με το ΕΚΘ να ακολουθεί την ΓΣΕΕ) και 327 σωματεία, καλώντας σε συγκεντρώσεις σε πάνω από 75 πόλεις της χώρας.

Καλούν τον κόσμο της εργασίας να συμμετάσχει και να δώσει δυναμικό παρόν, ως ένα βήμα μιάς αγωνιστικής πορείας που θα ανατρέψει τις αντικοινωνικές πολιτικές κυβέρνησης και αφεντικών. Ως ζήτημα αιχμής αυτές τις μέρες τίθεται φυσικά το αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται και θα αποτελέσει έναν οδοστρωτήρα κατά των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

*Να σημειώσουμε πως οι δημοσιογραφικές ενώσεις είχαν καλέσει σε απεργία χθες Τρίτη 4/5, μετά από απόφαση των συνδικαλιστών ΝΔ και Σύριζα. Οι δυνάμεις των Ασύνταχτων δημοσιογράφων και της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή πρότειναν την Πέμπτη 6/5 για μέρα απεργίας. [Περισσότερα διαβάστε: Πως φθάσαμε στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στην απεργία της …επίσημης αργίας της Πρωτομαγιάς

ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

ΑΘΗΝΑ: Πλατεία Κλαυθμώνος 11:00 (ΑΔΕΔΥ και αριστερές οργανώσεις), Σύνταγμα 10:00 (ΠΑΜΕ), Προπύλαια 11:00 (κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία βάσης, αριστερά, αντιεξουσιαστές), Κοραή (ΑΠΟ)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Καμάρα 10:30 (εργατικά σχήματα βάσης, αριστερές οργανώσεις, αντιεξουσιαστικός χώρος), Άγαλμα Βενιζέλου 10:30 (ΠΑΜΕ), Αγ. Σοφία-Εγνατία (αριστερές οργανώσεις), ΕΚΘ (ΕΔΟΘ, Σύριζα)


ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ


ΑΘΗΝΑ

24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελεί τιμή στους αγώνες του εργατικού κινήματος για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, άμβλυνση των ανισοτήτων και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τους εργαζόμενους της χώρας, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να καταργήσει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι εξεγερμένοι εργάτες/τριες στο Σικάγο του 1886.

Η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που καταθέτει στη Βουλή προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας.
  • Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
  • Έλεγχο του Μητρώου μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες.
  • Παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας.
  • Μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε ιδιώνυμο αδίκημα.

Και αυτά είναι λίγα από αυτά που έχει «φροντίσει» να διαρρεύσει η κυβέρνηση για το επερχόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.

Τα παραπάνω συνιστούν ταύτιση της Κυβέρνησης με τα εργοδοτικά συμφέροντα και ευθεία επίθεση στους εργαζόμενους και στα δικαιώματά τους αλλά και στην ίδια τη Δημοκρατία. Τη στιγμή μάλιστα που η χώρα βρίσκεται σε μια βαθιά υγειονομική και οικονομική κρίση, απόρροια σε μεγάλο βαθμό των επιλογών της Κυβέρνησης.

Η επιθετικότητα και ο  κυνισμός με τον οποίο επιχειρείται η διάλυση της καθημερινότητας και της ζωής των εργαζομένων και η επιστροφή στους σκοτεινούς χρόνους της ακραίας εκμετάλλευσης, δεν θα μείνουν αναπάντητα. Αποτελεί χρέος και συνάμα φόρος τιμής στους νεκρούς του Σικάγο και όλων των εργατικών αγώνων και έμπρακτος εορτασμός της Πρωτομαγιάς.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., απορρίπτοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για υποβάθμιση και απονεύρωση του φετινού εορτασμού, προκηρύσσει 24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, την Πέμπτη, 6 Μάιου 2021 και συγκέντρωση στην Πλ. Κλαυθμώνος στις 11:00πμ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., παράλληλα, καλεί Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα του Ιδιωτικού Τομέα να πλαισιώσουν με τις αποφάσεις και τη συμμετοχή τους τον αγωνιστικό και ταξικό εορτασμό.


ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021
Την Πέμπτη όλοι στους δρόμους, όλοι στην απεργία!
  • Πρώτη απεργιακή απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο από εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις
  • Στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα η συγκέντρωση της Αθήνας, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

«Τα κέρδη τους – οι νεκροί μας. Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής»: Με το σύνθημα αυτό ετοιμάζονται να διαδηλώσουν στην απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά την Πέμπτη 6 Μάη και στις συγκεντρώσεις που οργανώνονται σε όλη τη χώρα, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα, και στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Απεργιακές συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε δεκάδες πόλεις.

Η φετινή Πρωτομαγιά έχει πάρει τον χαρακτήρα της πρώτης μαζικής απεργιακής απάντησης στην επίθεση που εξαπολύουν κυβέρνηση και εργοδοσία στα εργασιακά δικαιώματα. Απέναντι στο νομοσχέδιο που επιβάλλει τη 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, 135 χρόνια μετά την εργατική εξέγερση στο Σικάγο για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την κατάκτησή του για τη χώρα μας, τα σωματεία ξεκαθαρίζουν πως οι αντεργατικές ανατροπές αποτελούν αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους. Αντίστοιχα, έχουν σημάνει συναγερμό απέναντι στην προσπάθεια για ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, για τα νέα εμπόδια στην προκήρυξη απεργίας, για το ηλεκτρονικό φακέλωμα εται το απεργιακό μέτωπο

Μετά τις εκδηλώσεις και τις καταθέσεις στεφάνων με τις οποίες τίμησαν, το περασμένο Σάββατο, την 1η Μάη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συνεχίζουν την προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης. Εκατοντάδες είναι τα σωματεία που κάνουν υπόθεσή τους την απεργία, συγκροτώντας ένα πλατύ απεργιακό μέτωπο.

Απεργιακές αποφάσεις για τις 6 Μάη έχουν πάρει τα εξής Εργατικά Κέντρα στην Αττική: Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Εργατικό Κέντρο Πειραιά και Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής.

Επίσης, τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Πάτρας, Λαμίας, Νάουσας, Αρτας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Αγρινίου, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λευκάδας – Βόνιτσας, Λέσβου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Σάμου, Φωκίδας, Εύβοιας, Λιβαδειάς, Αμαλιάδας, Κορίνθου και Λακωνίας.


1η Μάη 2021

Να ανατρέψουμε την αντεργατική κυβερνητική πολιτική να γκρεμίσουμε την κυβέρνηση της ΝΔ και κάθε επίδοξο διαχειριστή της  Καμιά θυσία για τα κέρδη του κεφαλαίου – Την κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές – Συνεχίζουμε τη πάλη για ψωμί παιδεία υγεία ελευθερία . Το μέλλον ανήκει στην εργατιά!

135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη εργατική Πρωτομαγιά του Σικάγο και 14 μήνες μετά την εκδήλωση της Πανδημίας  η εργατική τάξη παγκόσμια έρχεται αντιμέτωπη με μια νέα σκληρή, αντιδραστική και ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων. Στόχος της επίθεσης είναι να φορτωθούν τα βάρη της υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης.

Αυτή η κυβέρνηση θέλει να παριστάνει τον «οδοστρωτήρα» που θα διαλύσει τον συνδικαλισμό  και θα επιβάλλει τη πλήρη διάλυση του οχτάωρου και των Συλλογικών Συμβάσεων με το τερατούργημα Χατζηδάκη. Είναι όμως μια κυβέρνηση που την έχουν τσαλακώσει οι αγώνες μας. Από τα νοσοκομεία με την απόκρουση της απόλυσης του Κ. Καταραχιά μέχρι τις γειτονιές μας κόντρα στους μπάτσους του Χρυσοχοϊδη αλλά και στους δρόμους με τις διαδηλώσεις των φοιτητριών φοιτητών. Γι’ αυτό μπορούμε να πάρουμε φαλάγγι τον Μητσοτάκη και Χατζηδάκη, να γκρεμίσουμε αυτή την κυβέρνηση και οποιονδήποτε άλλο διαχειριστή της ίδιας πολιτικής και να επιβάλλουμε ότι κανένας δεν μπορεί να αγνοεί τις λύσεις που διαμορφώνει η εργατική τάξη με τους αγώνες της.

Η εκδήλωση  και η εξέλιξη της πανδημίας όξυνε και επιτάχυνε την κρίση του καπιταλισμού με τραγικές  συνέπειες στη ζωή και την υγεία των εκατομμυρίων  φτωχών σε όλο τον κόσμο. Στην αντιμετώπιση της πανδημίας διεθνώς, βλέπουμε να ξεδιπλώνεται η χρεοκοπία ενός συστήματος που βάζει τα κέρδη του πάνω από την υγεία των πολλών.  Η παραγωγή των διάφορων εμβολίων προχωράει με αργούς ρυθμούς πρώτα απ όλα λόγω του ανταγωνισμού και των εκβιασμών των πολυεθνικών του φαρμάκου, που για να διατηρήσουν τις τιμές στα ύψη αποτρέπουν  την διάδοση της γνώσης (πατέντες) και περιορίζουν την παραγωγή.

Το κυρίαρχο μοντέλο απάντησης στην κρίση σε όλες του τις εκδοχές, με τα μέτρα που παίρνονται με δικαιολογία την πανδημία,  έχει σαν στόχο να επιφέρει συνολικές αντιδραστικές αλλαγές σε όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής προς όφελος των δυνάμεων του κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ σε συμφωνία με Ε.Ε και ΣΕΒ προχωρά όλη αυτή την περίοδο σε μέτρα με ταξικό πρόσημο στήριξης της εργοδοσίας σε βάρος των εργαζόμενων της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Οι επιχειρήσεις χρηματοδοτούνται απλόχερα από το «μαξιλάρι» του δημόσιου αποθεματικού που έχει προκύψει από το ξεζούμισμα των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων με τα αιματηρά «πλεονάσματα».

Αντίστοιχα στους εργαζόμενους μένουν, τα επιδόματα – χαρτζηλίκια της «αναστολής εργασιακής σύμβασης»,  οι αδύναμες και υπονομευμένες, από την άθλια μνημονιακή πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, δομές δημόσιας υγείας, τα ελάχιστα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η τρομαχτική έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού η άρνηση επίταξης των ιδιωτικών νοσοκομείων και ένταξη τους στη μάχη ενάντια στην πανδημία, η μετατροπή του ΕΣΥ πρακτικά σε σύστημα αντιμετώπισης μιας ασθένειας με τις τρομακτικές επιπτώσεις που θα έχει αυτό συνολικά στην δημόσια υγεία.

Ταυτόχρονα ψηφίζουν νόμους που προωθούν τις αναδιαρθρώσεις ( νόμος Κεραμέως , νόμος για τις διαδηλώσεις κλπ) ενώ προετοινάζουν ένα το νέο αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη – Μητσοτάκη που καταργεί στην ουσία το 8ωρο, διευρύνει τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, διευρύνει την τηλεεργασία με αποτέλεσμα να σβήνει τα όρια μεταξύ του εργάσιμου και του ελεύθερου χρόνου, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να χτυπήσει την δυνατότητα της ανάπτυξης των εργατικών αγώνων με μέτρα που θα καταργούν πρακτικά το δικαίωμα στην απεργία.

Αυτή η συνολική κατεύθυνση της κυβέρνησης έχει την  συναίνεση  της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ που μαζί ψήφισαν μνημόνια, διαχειρίστηκαν και υλοποίησαν μέτρα σφαγιασμού των εργαζομένων και των δημόσιων αγαθών. Έχει την πλήρη στήριξη της ΓΣΕΕ και του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού που έχουν «κατεβάσει ρολά» και καλλιεργούν το κλίμα της “εθνικής ομοψυχίας” και παραδίνουν τους εργαζόμενους στα χέρια της εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Αυτή η πολιτική δεν είναι απλά  μια  «ακροδεξιά εκτροπή» ή «μια προσωρινή έκτακτη κατάσταση». Πρόκειται για συνολική τάση του καπιταλισμού της εποχής μας , που θέλει να φορτώσει την ιστορική κρίση του συστήματος στις πλάτες των λαών. Και γι’αυτό προωθούνται συνολικά αντιδραστικά μέτρα και στο επίπεδο της οικονομίας με την ένταση της εκμετάλλευσης και στο επίπεδο της πολιτικής και της διακυβέρνησης με την ένταση του αυταρχισμού και των αντιδημοκρατικών μέτρων.

Στην αντίπερα όχθη οι μαχόμενες δυνάμεις του εργατικού κινήματος, των πρωτοβάθμιων σωματείων, της αντικαπιταλιστικής αριστεράς μπήκαν μπροστά στη μάχη της υπεράσπισης των εργατικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων, χωρίς αναβολή. Οι κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν όλη αυτή την περίοδο, για τη δημόσια υγεία, ενάντια στο νόμο Κεραμέως στην εκπάιδευση, στον επισιτισμό-τουρισμό, στους εργαζόμενους στο χώρο της Τέχνης, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων κλπ, δείχνουν ότι η μάχη μπορεί να δίνεται, με ταξική απειθαρχία στα διατάγματα της κυβέρνησης

Εργαζόμενες και εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες,

Την Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο ξεδιπλώνουν τις σημαίες και τις διεκδικήσεις τους για την άμεση ουσιαστική βελτίωση της ζωής τους, για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, καταπίεση, πόλεμο και περιβαλλοντική καταστροφή

Παλεύουμε – διεκδικούμε

Ενάντια στο σύγχρονο «εργασιακό μεσαίωνα». Ενάντια στη γενίκευση της ελαστικής και της μαύρης εργασίας, στην τηλεργασία, στη λεηλασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στους μισθούς πείνας.. Όχι στο αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη

Ριζική βελτίωση της θέσης των εργαζομένων σε βάρος του κεφαλαίου, με αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, μείωση του χρόνου εργασίας (5νθήμερο, 6ωρο, 30ωρο), σταθερή και ασφαλισμένη δουλειά για όλους Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα , Συλλογικές Συμβάσεις για όλους/ες. Παλεύουμε για τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες του κόσμου της δουλειάς, τη μείωση της εκμετάλλευσης με στόχο την κατάργησή της.

Για να είναι αποκλειστικά δημόσια αγαθά η υγεία, η εκπαίδευση, η ενέργεια, η έρευνα και άλλοι ζωτικοί τομείς.

Για Αποφασιστική ενίσχυση του ΕΣΥ, εθνικοποίηση των ιδιωτικών νοσοκομείων. Εθνικοποίηση όλου του κλάδου του φαρμάκου με εργατικό έλεγχο.

Παιδεία για τον λαό. Όχι παιδεία των ταξικών φραγμών, της αγοράς, του αυταρχισμού. Κατάργηση στην πράξη του Νόμου Κεραμέως, λεφτά για την παιδεία όχι για την (πανεπιστημιακή) αστυνομία.

Κρατικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων εταιρειών χωρίς αποζημίωση με εργατικό και λαικό έλεγχο. Ενάντια στην κυριαρχία της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και των νόμων της αγοράς, για τον περιορισμό τους, με στόχο την κατάργησή τους.

Κατάργησης του προγράμματος της «μεταμνημονιακής επιτροπείας», των ευρωπαικών εξαμήνων, των νέων μηχανισμών επιτήρησης του «Ταμείου Ανάκαμψης». Συνολική αντιπαράθεση, αντικαπιταλιστική ρήξης/εξόδος από την ΕΕ,

Μονομερή διαγραφής του χρέους σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο.

Όχι στην αγορά του αιώνα, μείωση των στρατιωτικών δαπανών, λεφτά για νοσοκομεία, σχολεία, κοινωνικές υπηρεσίες όχι για Ραφάλ και φρεγάτες. Όχι στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τον αντιδραστικό ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό.

Αγώνας για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και της νεολαίας. Κάτω τα χέρια από τους αγώνες, τις καταλήψεις, τις διαδηλώσεις και τη συνδικαλιστική δράση.

Υπερασπίζουμε τα δικαιώματα των γυναικών. Είναι υπόθεση όλων των εργατών ενάντια στην κυβέρνηση του σεξισμού και της ομοφοβίας.

Ενάντια στην ρατσιστική πολιτική κυβέρνησης-άρχουσας τάξης-ΕΕ.

«Χαρτιά» και Ίσα δικαιώματα σε όλους τους μετανάστες. Σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά Άσυλο, δικαιώματα, μόρφωση σίτιση και στέγαση σε όλους τους πρόσφυγες

Όλοι στις μαζικές ταξικές συγκεντρώσεις και πορείες στην 6η του Μάη.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΚΑΛΕΙ ΣΤΙΣ 10:30 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ


Συγκέντρωση Πρωτομαγιάς

Απεργούμε και διαδηλώνουμε για την Εργατική Πρωτομαγιά την Πέμπτη 6 Μάη, 10.30 πμ Πλατεία Κλαυθμώνος

– Κλείστε τα στρατόπεδα θανάτου – ανοίξτε τα σύνορα!

– Να τιμωρηθούν Χρυσοχοϊδης – Μηταράκης για τις δολοφονίες μεταναστών στα στρατόπεδα

– Άσυλο, στέγη, χαρτιά για όλους

– Εργάτες ενωμένοι – ποτέ νικημένοι

Στις 6 Μάη τιμούμε την εργατική πρωτομαγιά, τιμούμε τους αγώνες των εργατών όλης της γης που έδωσαν το αίμα τους για να κατοχυρωθεί το 8ωρο, για να έχουν οι εργάτες δικαιώματα, για έναν καλύτερο κόσμο. Είναι η παγκόσμια μέρα των εργατών που γιορτάζεται με απεργίες και διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο και μας θυμίζει ότι τα συμφέροντα της εργατικής τάξης είναι ίδια ανεξάρτητα από το χρώμα, τη θρησκεία, το φύλλο ή την καταγωγή.

Απεργούμε και διαδηλώνουμε μαζί με τα συνδικάτα, στην Αθήνα στις 11πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ντόπιοι, πρόσφυγες και μετανάστες θα είμαστε εκεί για να καταγγείλουμε τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί στο θάνατο πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούνται φυλακισμένοι σε άθλιες συνθήκες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο Μάκι Ντιαμπάτε, 44 ετών από την Γουϊνέα, και ο Ιμπραήμ Εργκούν, 24 ετών, από το Κουρδιστάν, άφησαν την τελευταία τους πνοή πριν λίγες μέρες στα στρατόπεδα – κολαστήρια της Κω και της Κορίνθου. Ο Μάκι Ντιαμπάτε, καλλιτέχνης μουσικός και πατέρας δύο παιδιών, πέθανε από αποφρακτικό ειλεό ενώ επί τρεις μέρες ούρλιαζε από τους πόνους, χωρίς να «συγκινήσει» τους σύγχρονους ανθρωποφύλακες. Ο Ιμπραήμ Εργκούν πέρασε θηλιά στο λαιμό του στη τουαλέτα και πέθανε αφού του ανακοίνωσαν ότι θα παρατείνονταν η κράτηση του και πέραν των 18 μηνών. Το «έγκλημα» του ήταν ότι ήθελε να περάσει στην Ευρώπη χωρίς χαρτιά κι έτσι βρέθηκε φυλακισμένος. Οι διορισμένοι διοικητές των σύγχρονων Νταχάου, οι αστυνομικοί που εμπλέκονται, πρέπει να λογοδοτήσουν για αυτές τις δολοφονίες. Και μαζί τους και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι, ο Μηταράκης, ο Χρυσοχοϊδης, η ρατσιστική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνολικά.

Απεργούμε και διαδηλώνουμε απαιτώντας να κλείσουν τα στρατόπεδα του θανάτου – κλειστά και «ανοιχτά» – και να ανοίξουν τα σύνορα. Να καταργηθεί η ρατσιστική συμφωνία ΕΕ – Ελλάδας και Τουρκίας που οδηγεί σε πνιγμούς και παράνομες «επαναπροωθήσεις» στο Αιγαίο και τον φράχτη στον Έβρο. Οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Τουρκία ανταγωνίζονται για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην περιοχή για τις ΑΟΖ και τα πετρέλαια, παίζοντας κυνικά παιχνίδια με τις ζωές χιλιάδων προσφύγων που προσπαθούν να σπάσουν τα σύνορα της Ευρώπης φρούριο.

Απεργούμε και διαδηλώνουμε στις 6 Μάη, για άσυλο, στέγη, χαρτιά, για όλους. Για να ζουν πρόσφυγες και μετανάστες με αξιοπρέπεια μέσα στις πόλεις μας, για να έχουν ΑΜΚΑ και πρόσβαση στην Υγεία και τα εμβόλια τώρα, για να μπουν τα προσφυγόπουλα και πάλι στα σχολεία. Για να μην γίνονται οι μετανάστες εργάτες θύματα άγριας εκμετάλλευσης από τα αφεντικά που δημιουργούν Μανωλάδες. Η κυβέρνηση της ΝΔ με το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη επιδιώκει να τσακίσει τις εργατικές κατακτήσεις αιώνων, όπως το 8ωρο και τον συνδικαλισμό, να επιβάλει συνθήκες Μανωλάδας σε όλους τους εργάτες και τις εργάτριες.

Δεν θα την αφήσουμε! Όλες και όλοι μαζί ενωμένοι, με την οργανωμένη εργατική τάξη και τα συνδικάτα στο κέντρο, έχουμε τη δύναμη να τσακίσουμε το ρατσισμό που έρχεται από τα πάνω για να μας διασπάσει και να μας αποπροσανατολίσει. Να ανατρέψουμε τη μισητή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που οι θανατερές επιλογές της με την διαχείριση της πανδημίας απειλούν τις ζωές όλων μας. Και να ανοίξουμε την προοπτική για να απαλλαγούμε συνολικά από τη βαρβαρότητα του συστήματος που καθώς βυθίζεται στην χειρότερη κρίση του ξερνάει καθημερινά φτώχεια, ρατσισμό, πολέμους, σεξισμό και περιβαλλοντική καταστροφή.

Στις 6 Μάη θα δείξουμε τη δύναμή μας κάνοντας πράξη το σύνθημα «Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι»!

We strike and protest for Labor Day on Thursday May 6, 10.30 am Klavthmonos Square – Close the death camps – open the border! – Chrysochoidis – Mitarakis should be punished for killing immigrants in the camps – Asylum, roof, papers for everyone – Workers united – never defeated On May 6, we honor the labor day, we honor the struggles of workers of all the earth who donated their blood to protect the 8 hours, so that workers have rights, for a better world. It’s world worker s’ day celebrated with strikes and demonstrations around the world and reminds us that working class interests are the same regardless of color, religion, leaf or origin. We strike and protest together with the unions, in Athens at 11 am at Klavthmonos Square. Locals, refugees and immigrants we will be there to denounce the government’s racist policy leading to death refugees and immigration detained in miserable conditions in concentration camps. Mackey Diabate, 44 years old from Guinea, and Ibrahim Ergun, 24, from Kurdistan, left their last breath a few days ago in the camps – hells in Kos and Corinth. Mackey Diabate, musician artist and father of two children, died of obstructive ileo while screaming in pain for three days, without ′′ touching ′′ modern manguards. Ibrahim Ergun passed a noose around his neck in the toilet and died after being announced that his detention would be extended beyond 18 months. His ′′ crime ′′ was that he wanted to go to Europe without papers so he was found prisoner. Appointed commanders of modern Dachau, police involved, need to be held accountable for these murders. And with them their political supervisors, Mitarakis, Chrysochoidis, the racist government of New Democracy as a whole. We strike and protest demand that death camps be closed – closed and ′′ open ′′ – and open the borders. The EU – Greece and Turkey racist agreement leading to drowning and illegal ′′ repurposes ′′ in the Aegean and the fence in Evros should be abolished. Governments in Greece and Turkey compete over who will have the upper hand in the area for EEZ and oil, playing cynical games with the lives of thousands of refugees trying to break the European border fortress. We strike and protest on May 6, for asylum, roof, paperwork, for everyone. To live refugees and immigrants with dignity in our cities, to have AMKA and access to Health and vaccines now, to get refugees back into schools. So that immigrant workers do not become victims of wild exploitation by the bosses who create Manolades. The ND government with the Hatzidakis bill seeks to crush centuries-old labor conquests, such as 8 hours and unionism, to impose Manolada conditions on all workers and workers. We won’t let her! All and all together, with the organized working class and unions downtown, we have the power to break down racism coming from above to break us down and disorient us. To overthrow the hated New Democracy government whose deadly choices with the management of the pandemic threaten all of our lives. And open the prospect to get rid of the barbarism of the system that as it sinks into its worst crisis it throws up daily poverty, racism, wars, sexism and environmental destruction. On May 6th we will show our strength by doing the slogan ′′ Workers United Never Defeated “!

ΣΣΠ: Κάτω το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη

ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ,

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

ΤΙΜΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ-ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ

ΠΕΜΠΤΗ 6/5, 10:30, πλ. Κλαυθμώνος

Μέσα στην παταγώδη αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση βλέπει τις μεγαλύτερες «ευκαιρίες» να περάσει σειρά νόμων που επιτίθονται στην ραχοκοκκαλιά των κοινωνικών κατακτήσεων ολόκληρου αιώνα. Η νέα, μεγάλη χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού αφήνει συντρίμμια για τους εργαζόμενους, τηνεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα: το ΑΕΠ έχει μειωθεί πάνω από 1/3 την τελευταία 10ετία με τα απανωτά μνημόνια, τα χρέη (δημόσια και ιδιωτικά) έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, οι μισθοί και το βιοτικό επίπεδο έχουν φτάσει στο ναδίρ. Γίνεται κανόνας οι μισθοί υποαπασχόλησης των 200 ευρώ, μαζί με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την πραγματική ανεργία να ξεπερνάει το 25% (στους νέους 50%). Μια κρίση που ντόπιο και ξένο κεφάλαιο απαιτούν να πληρώσουμε πάλι εμείς!

Στον αντίποδα, «άριστοι», μαφιόζοι και παράσιτα συνεχίζουν να κερδίζουν και να λεηλατούν τη δημόσια περιουσία, παίρνοντας αλλεπάλληλα δωράκια από τηνεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη (κανάλια, Aegean, εργολαβίες κ.ά.).

Η δημόσια υγεία διαλύεται, με δεκάδες νεκρούς που πεθαίνουν από δολοφονικέςελλείψεις σε προσωπικό, ΜΕΘ, ιατρικό εξοπλισμό και από τη ξεδιάντροπη επίκληση της «ατομικής ευθύνης». Ακόμη χειρότερη είναι η λύσσα τους για τηδημόσια παιδεία, όπου πέρασαν τον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, για να κάνουν τα πανεπιστήμια σούπερ μάρκετ, όπου θα έχουν πρόσβαση μόνο όσοι έχουν να πληρώσουν δίδακτρα, περιφρουρούμενα από την πανεπιστημιακή αστυνομία, που θα κυνηγάει όποιον τολμήσει να αντισταθεί. Είναι απαραίτητο συμπλήρωμα και στρατηγική επιλογή τους, το αστυνομικό κράτος και η καταστολή από τους πραιτοριανούς της κυβέρνησης, για να περάσουν αυτά τα ακραία μέτρα φτωχοποίησης – γι’αυτό ενισχύουν ασταμάτητα την αστυνομία και τον στρατό με υπέρογκους εξοπλισμούς.

Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση προχωρά και στην ενίσχυση του Νεου Συστήματος Εκμετάλλευσης, με την ψήφιση νέου αντεργατικού νομοσχεδίου, στις επιταγές των ευρωπαίων τοκογλύφων της ΕΕ. Ακολουθώντας τα βήματα του πρώην Υπουργού Εργασίας Βρούτση, ο νυν υπουργός Κ. Χατζηδάκης ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο παρουσίασε νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο, υποτίθεται βελτιωμένης αναθεώρησης του εργατικού δικαίου. Το ν/σ έχει ως βασικούς άξονες, την κατάργηση του 8ώρου, τη γενίκευση της ατομικοποίησης των εργαζομένων και τηνκατάργηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Προβλέπει:

  1. Πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με την επικράτηση των ατομικών μέσω της «ελεύθερης διευθέτης του χρόνου εργασίας μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου», όπως λέει κυνικά ο Χατζηδάκης, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερες εξουσίες στους εργοδότες
  2. Κατάργηση του 8ώρου και επιστροφή σε μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας με τηθέσπιση του 10ώρου ή του 12ώρου.
  3. Αύξηση του νόμιμου ωραρίου υπερωριών, στις 150 ώρες σε όλους τους κλάδους. Μάλιστα, οι υπερωρίες αυτές θα είναι άνευ αποδοχών. Υποτίθεται θα ανταμείβονται με σκόρπια ρεπό: αλλά ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι αυτά δεν θα τα «τρώνε» καταχρηστικά οι εργοδότες, με το φόβητρο της απόλυσης, αυτό το σύστημα οδηγεί στην εξόντωση των εργαζομένων, που θα δουλεύουν 12ωρα για μήνες…
  4. Κατάργηση 5μερης εργασίας, επεκτείνοντας την Κυριακάτικη εργασία σε πολλούς κλάδους.
  5. Απαγόρευση προσέλευσης του εργαζόμενου στον χώρο εργασίας μετά από προειδοποίηση απόλυσης. Ο εργοδότης γλιτώνει το 50% της αποζημίωσηςκαι παρεμποδίζεται η πάλη των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς.
  6. Εκ νέου τσάκισμα μισθών και αποζημιώσεων μέσω κατάργησης της διάκρισης μεταξύ του εργατοτεχνίτη και του υπαλλήλου.
  7. 7. Σταθεροποίηση της τηλε-εργασίας, με ακραία ελαστικούς όρους, υπερεξουσίες των εργοδοτών και προώθηση της ατομικοποίησης των εργαζομένων.

Αντίστοιχη είναι η επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων:

1.Υποχρεωτική για οποιαδήποτε συνδικαλιστική δράση, καθίσταται η απογραφή στο Γενικό Μητρώο. Πρόκειται για φακέλωμα όσων συνδικαλίζονται. Όλα τα στοιχεία τους θα δίνονται σε εργοδότες και στο Υπουργείο, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή ιδιωνύμου και δήλωσης κοινωνικών φρονημάτων.

2.Η απεργία κινδυνεύει να ποινικοποιηθεί πλήρως και η περιφρούρηση απέναντι σε απεργοσπάστες διώκεται ποινικά.

3.Πρέπει να οριστεί «προσωπικό ασφαλείας» στο 40% των εργαζομένων, που θα εργάζονται υποχρεωτικά στη διάρκεια της «απεργίας».

  1. Οι εργαζόμενοι πλέον δεν θα μπορούν να απευθύνονται στην Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά στονΟργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ),όπου η προσφυγή είναι κοστοβόρα και η εκδίκαση της παίρνει μεγάλο χρονικό διάστημα, εκτός του ότι ο ΟΜΕΔ είναι ακόμα πιο ασφυκτικά ελεγχόμενος από εργοδότες και κυβέρνησης.
  2. Κάθε εργαζόμενος θα έχει κάρτα εργασίας, συνδεδεμένη με το πρόγραμμα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», που θα δείχνει το ακριβές ωράριο του. Αυτό συνεπάγεται πλήρη ελαστικοποίηση του ωραρίου, μέσω της δυνατότητας του εργοδότη να τροποποιεί νόμιμα το ωράριο κατά βούληση και… online!

Διαλύουν κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα… ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Το νομοσχέδιο καταργεί κάθε έννοια εργασιακού και συνδικαλιστικού δικαιώματος. Έρχεται να επικυρώσει και νομιμοποιήσει όλες τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών. Να ενισχύσει τα κέρδη τους, που βγάζουν παρασιτικά, χωρίς ναεπενδύουν αλλά τσακίζοντας κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα.Επιβάλουν την παρέμβαση κράτους-κυβερνήσεων στην εσωτερική ζωή των σωματείων, όπως στη χούντα και στο μετεμφυλιακό κράτος.

Απέναντι σε αυτή τη λυσσαλέα επίθεση, οι φοιτητές και νέοι πρέπει να στρατευθούμε με τους εργαζόμενους. Επειδή ήδη αντιμετωπίζουμε αυτή την εργασιακή πραγματικότητα και μας ετοιμάζουν ένα ακόμα πιο «μαύρο» μέλλον! Επειδή οι εργαζόμενοι είναι οι κύριοι σύμμαχοί μας, για την ανατροπή των αντεργατικών-αντιεκπαιδευτικών νόμων, για να κατευθυνθούμε μαζί τους προς μια Γενική Πολιτική Απεργίας Διαρκείας, τη δική μας Εξέγερση, για την ανατροπή της κυβέρνησης της φτώχειας και της βίας!

Να ξεπεράσουμε τις αστικοποιημένες δυνάμεις (ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ/παράταξη ΣΥΡΙΖΑ), όπου έχουν γίνει οι καλύτεροι λαγοί της κυβέρνησης στα συνδικάτα. Είναι υποκρισία που παλιοί και νέοι μνημονιακοί (ΣΥΡΙΖΑ/ΚΙΝΑΛ) σηκώνουν τη «σημαία» του αγώνα, όταν αυτοί έφεραν τα μνημόνια και έστρωσαν τον δρόμο στην απελευθέρωση του ωραρίου, την απαγόρευση των απεργιών, την εφαρμογή του Νέου Συστήματος Εκμετάλλευσης.

Πρέπει όμως να υπερβούμε και τους γραφειοκράτες, παλιούς και νέους, είτε μέσα στο εργατικό κίνημα (ΠΑΜΕ), είτε στους φοιτητές (ΠΚΣ/ΕΑΑΚ), που οδηγούν σωματεία και συλλόγους σε παρακμή, μεταχειρίζοντάς τα σαν τσιφλίκια τους, χωρίς εσωτερική δημοκρατία και ζωή. Που δεν ξεφεύγουν από «συμβολικές» κινήσεις και δεν χτίζουν ούτε στο ελάχιστο μια πραγματική, αποφασιστική αντίσταση στους εργασιακούς χώρους και τα πανεπιστήμια. Να συγκρουστούμε επίσης, με λογικές που προέρχονται από τον α/α χώρο, χωρίς ούτε μισή αναφορά στην εργατική τάξη και στα χτυπήματα που δέχεται, προωθώντας το αδιέξοδο και το νεοφιλελεύθερο ιδεολόγημα της «ατομικής» έκφρασης (έξω κόμματα/παρατάξεις κ.λπ.).

Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα και πρωτοβουλίες να χτίσουμε έναν αγώνα ενάντια στην φτώχεια, την εκμετάλλευση, την καταστολή. Να υπερασπιστούμε και να επιβάλλουμε τα δικαιώματά μας, απέναντι στα συμφέροντα των πλουσίων και ελίτ. Οι μικροί αλλά επίμονοι και σημαντικοί αγώνες των υγειονομικών, των ντελιβεράδων, των ναυτεργατών κ.ά. που εκτυλίσσονται σήμερα, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλο τον κόσμο, μας δείχνουν τον δρόμο για ένα μέλλον και μια ζωή με αξιοπρέπεια!

  • ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ
  • ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ
  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ. ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ-EΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ-ΧΡΕΟΣ
  • ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ – ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΑΣ.α

https://sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspo…

https://www.okde.gr/archives/13649

Με τη σημαία της Εργατικής Πρωτομαγιάς – Όλοι/ες στις απεργιακές συγκεντρώσεις Πέμπτη 6/5

ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

6 ΜΑΗ – ΗΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

  • ΚΑΤΩ το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη, η πολιτική της φτώχειας και της βίας
  • ΟΧΙ στον εμπαιγμό της «Ατομικής Ευθύνης» – Πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ

Συγκέντρωση – Διαδήλωση: Πέμπτη 6/5, 10:30 πμ, πλατεία Κλαυθμώνος

Ο ελληνικός καπιταλισμός, μετά από 11 χρόνια μνημονίων και έχοντας μετατραπεί σε αποικία χρέους, βρίσκεται σήμερα παράλυτος απέναντι στην παγκόσμια οικονομική κρίση, με μία ύφεση-μαμούθ που ισοδυναμεί με οπισθοδρόμηση 30 χρόνων, με δημόσιο χρέος ρεκόρ (210% του ΑΕΠ) και τις τράπεζες σε κατάσταση ακήρυχτης χρεοκοπίας. Οι βασικοί κλάδοι και οι επενδύσεις έχουν καταρρακωθεί, ενώ η «αποσωλήνωση» της οικονομίας από τα «μέτρα στήριξης» απειλεί άμεσα με τσουνάμι λουκέτων και θηριώδη ποσοστά ανεργίας.

Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση είναι εγκληματική. Η επιβολή ενός από τα μακρύτερα και σκληρότερα λόκνταουν απέτυχε παταγωδώς. Με τις συνεχείς παλινωδίες και ανοιγοκλεισίματα της αγοράς, έχει οδηγήσει ολόκληρους κλάδους στην καταστροφή. Με την εξοργιστική προπαγάνδα των αργυρώνητων δημοσιογράφων της λίστας Πέτσα, και το αντιδραστικό ιδεολόγημα της «Ατομικής Ευθύνης», ενοχοποιούν τους πάντες εκτός από τους «ά(χ)ριστους» εαυτούς τους. Και όπου δεν πείθει ο λόγος τους, εξαπολύουν τις δολοφονικές συμμορίες των πραιτωριανών του Χρυσοχοΐδη. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση με τον τυχοδιωκτισμό της, τον αντιδραστικό ανταγωνισμό με τον τουρκικό καπιταλισμό και την τυφλή πρόσδεση σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, βάζει τον λαό σε τεράστιους κινδύνους.

Κάτω η αντεργατική πολιτική της ΝΔ – Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα

Αντί οποιασδήποτε ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και οργάνωσης των αναγκαίων μέτρων προστασίας σε ΜΜΜ και εργασιακούς χώρους, η κυβέρνηση μετέτρεψε την πανδημία σε χρυσή ευκαιρία κουρελιάζοντας κοινωνικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, ψηφίζοντας πάνω από 110 αντιδραστικά νομοσχέδια μόνο μέσα στο 2020. Σαν να μην έφταναν αυτά, προχωρά σε κήρυξη ολοκληρωτικού πολέμου ενάντια και στα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων με το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα του Χατζηδάκη, το οποίο μετατρέπει σε νόμο οποιαδήποτε παράνομη και αντεργατική μέχρι τώρα πρακτική των εργοδοτών. Ένα «νομοσχέδιο των σκλάβων» που μας γυρνάει στην κυριολεξία 100 χρόνια πίσω, αφού προβλέπει:

– Νομοθέτηση της 10ωρης εργασίας, δηλαδή κατάργηση του 8ώρου, κατάργηση της υπερεργασίας και της προσαύξησής της και διεύρυνση του νόμιμου ωραρίου χωρίς πρόσθετη αμοιβή, ανάλογα με τις ορέξεις των εργοδοτών.

– Αύξηση των νομίμων υπερωριών σε 150 για όλους τους κλάδους και δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας ανάλογα και μόνο με τις ανάγκες της επιχείρησης.

 Προσθήκη κι άλλων κλάδων στη λίστα με αυτούς που παραμένουν ανοικτά την Κυριακή, με αποτέλεσμα την 6ήμερη εργασία/κατάργηση του 5νθημέρου για ακόμη περισσότερους εργαζόμενους.

– Απελευθέρωση/γενίκευση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και των νεοφιλ-«ελεύθερων διαπραγματεύσεων», που σημαίνει πρακτικά πως ο εργοδότης με 30% ανεργία που έχουμε, θα επιβάλει τους μέχρι τώρα παράνομους ορούς εργασίας που θέλει.

– Μεταφορά αρμοδιοτήτων επίλυσης εργατικών διαφορών από την Επιθεώρηση Εργασίας στον ΟΜΕΔ, γεγονός που καταργεί ουσιαστικά τις όποιες διεκδικήσεις, αφού θα είναι διαδικασία οικονομικά ασύμφορη, χρονοβόρα και εξαιρετικά αμφίβολη η έκβαση υπέρ του εργαζομένου.

– Ασφυκτικό έλεγχο και φακέλωμα σωματείων και συνδικαλιστών. Απαγόρευση και ποινικοποίηση των απεργιών με ηλεκτρονική ψηφοφορία και αύξηση στο 40% του «προσωπικού ασφαλείας», δικαίωμα του εργοδότη σε λοκ-άουτ (ανταπεργία) και απαγόρευση της κατάληψης ή της παρεμπόδισης εισόδου σε εργασιακό χώρο.

– Κατάργηση της διάκρισης μεταξύ υπαλλήλου και εργατοτεχνίτη, που θα έχει ως επίπτωση το πετσόκομμα των αποζημιώσεων απόλυσης και μάλλον τη μείωση των μισθών.

– Νομοθέτηση και εδραίωση της τηλε-εργασίας και της εργασίας μέσω πλατφορμών (gig-economy) με τους πιο ελαστικούς όρους εργασίας, με όρους συνεργάτη και όχι εργαζόμενου, δηλαδή με όρους σύγχρονου σκλάβου.

Να τελειώνουμε με την κυβέρνηση της φτώχειας και της βίας

Είναι επείγον να αντισταθούμε μαζικά στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να εντείνουμε με τους αγώνες μας τη φθορά της. Σχεδόν 2 χρόνια στην εξουσία, αποδεικνύεται όλο και πιο καταστροφική. Με την βοήθεια των ιμπεριαλιστών και μιας χούφτας αργυρώνητων δημοσιογράφων εφαρμόζει μία πολιτική βίαιης φτωχοποίησης, ξεθεμελιώνοντας κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας. Επιβάλει σταδιακά και μεθοδικά μια δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα, με τα ασύστολα ψέματα, τη συκοφάντηση των εργαζομένων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, όσων αγωνίζονται και βέβαια την καταστολή από τις δολοφονικές συμμορίες της αστυνομίας (ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΔΡΑΣΗ, ΕΚΑΜ κ.α.), τις οποίες συνεχώς εξοπλίζει και φασιστικοποιεί.

Η «αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει άλαλη και ουσιαστικά ανύπαρκτη, διότι αυτές οι πολιτικές της φτώχειας και της καταστολής είναι στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης και των εκπροσώπων της, δηλαδή όλων των αστικών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ), που θα εφαρμόσει οποιοσδήποτε φιλοδοξεί να διαχειριστεί την κρίση του ελληνικού καπιταλισμού. Η αστικοποιημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, με αφορμή την πανδημία, έχει σιωπήσει, δίνοντας το ελεύθερο σε κυβέρνηση και εργοδότες να επιτεθούν. Τελευταίο κραυγαλέο δείγμα της κατρακύλας της είναι η μετάθεση της απεργίας της πρωτομαγιάς από την ηγεσία της ΓΣΕΕ στην ημέρα αργίας που ορίζει ο νόμος -δηλαδή η ίδια η κυβέρνηση-, με αναφορά μόλις λίγων σειρών στο αντεργατικό έκτρωμα. Επαίσχυντη είναι και η στάση του ΚΚΕ, το οποίο παρά τις υπεραριστερές κορώνες, καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας και των χουντοαπαγορεύσεων έχει υποταχθεί σχεδόν ολοκληρωτικά στην αστική νομιμότητα και περιορίζεται σε κοινοβουλευτικές και συμβολικές «μάχες».

Κινητοποιήσεις έχουν πυκνώσει και ξεσπάσει: γειτονιές, φοιτητές και νεολαία, κομμάτια εργαζόμενων, ενάντια στην καταστολή. Δείχνουν την αγωνία για ένα μαύρο μέλλον, ότι θυμός και οργή συσσωρεύονται – και έναν δρόμο να παλέψουμε, χτίζοντας κέντρα αγώνα σε κάθε εργασιακό χώρο, γειτονιά, σχολείο, σχολή. Διέξοδος είναι η δική μας αυτοοργάνωση, με συνελεύσεις, επιτροπές, μαχητικές διαδηλώσεις, ανάπτυξη όλων των αγώνων μας. Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, φτωχοί να ενωθούμε και να οργανωθούμε. Για να διώξουμε την κυβέρνηση της φτώχειας και της βίας, να επιβάλλουμε το δίκιο μας!

Σε όλο τον κόσμο μαίνεται η καπιταλιστική κρίση, σπέρνοντας ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση, βάναυση καταστολή, πολιτική παρακμή και σήψη, ανταγωνισμούς, εξοπλισμούς, κίνδυνο νέων πολεμικών σφαγείων… Η πανδημία έδειξε πόσο γυμνές και αδίστακτες είναι οι αστικές δυνάμεις, αφήνοντας τη δημόσια υγεία να καταρρέει, ενώ μοιράζουν αφειδώς κρατικό χρήμα σε κεφάλαιο, τραπεζίτες και ελίτ, κερδοσκόπους των χρηματιστηρίων και «αγορών». Απέναντί τους ορθώνονται εκατομμύρια κόσμου, με μπροστάρη τη νεολαία, σε κοινωνικές εκρήξεις σε ΗΠΑ, Χιλή, Γαλλία, Ινδία κ.ά. Τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, τους μάρτυρες του Σικάγο 1886, της Θεσσαλονίκης 1936, της Καισαριανής 1944… είναι μέσα σ’ αυτούς τους αγώνες που πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα της μοναδικής πραγματικής εναλλακτικής στην καπιταλιστική βαρβαρότητα: Της οικοδόμησης μιας επαναστατικής δύναμης, της ανατροπής του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, του ανοίγματος του δρόμου προς τον Σοσιαλισμό.

  • Κάτω το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη. Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην Απεργία και τον Συνδικαλισμό.
  • Υπερασπίζουμε τις ελευθερίες μας. Έξω ΜΑΤ – ΔΡΑΣΗ από τις γειτονιές και σχολές μας.
  • Επίταξη της Ιδιωτικής Υγείας. Λεφτά για Υγεία, Παιδεία Κοινωνικές Ανάγκες – ΟΧΙ για Εξοπλισμούς και Καταστολή.
  • Διαγραφή του Χρέους – Φορολόγηση κεφαλαίου και πλουσίων – Εθνικοποιήσεις με εργατικό έλεγχο. Έξω από Ευρώ και ΕΕ, που είναι υπεύθυνη για την φτώχεια και εξαθλίωση. Με ένα ταξικό Πρόγραμμα Σωτηρίας, για μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

https://www.okde.gr/archives/13664

Απεργιακή συγκέντρωση

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)

https://bookworker.wordpress.com/2021/04/23/a…

Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης

https://sekonline.gr/

Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρία Retail World A.E.-Καταστήματα Public

https://www.facebook.com/pg/Σωματείο-Εργαζομέ…

Πορεία 6 Μαϊου – Προπύλαια – 11:00 – Να περάσουμε από τη διεκδίκηση στην επαναστατική προοπτική

ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Το καθεστώς ελέγχου και απαγορεύσεων και η μόνιμη συνθήκη εξαίρεσης που εγκαθίδρυσε το ελληνικό κράτος, με πρόσχημα τη διαχείριση της παγκόσμιας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον ώστε να επιχειρήσει να αναδιαρθρώσει το εργασιακό τοπίο, επαναδιατυπώνοντας τις εργασιακές σχέσεις ακόμα περισσότερο υπέρ των αφεντικών.

Έτσι, στο καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης των από τα κάτω τον τελευταίο χρόνο, με την εντατικοποίηση, την τηλεργασία, την ανεργία ή τη μαύρη εργασία, έρχονται να προστεθούν μια σειρά διατάξεων με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που εκτός των άλλων περιλαμβάνουν την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την επίσημη πλέον κατάργηση του 8ώρου, τη νομιμοποίηση των απλήρωτων υπερωριών, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε ακόμα περισσότερους κλάδους και την τοποθέτηση φραγμών στην κύρυξη απεργιών στους εργασιακούς χώρους.

Στόχος τους να ισχυροποιηθούν ακόμα περισσότερο απέναντι στην κοινωνική βάση, να εξαλείψουν κάθε ψήγμα εργατικής κατάκτησης του παρελθόντος και να βάλουν ταφόπλακα σε κάθε εργατική διεκδίκηση.

ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

Το μήνυμα της εξέγερσης του Σικάγο του 1886, της Θεσσαλονίκης του 1936 και κάθε εξέγερσης ενάντια στους δυνάστες των ζωών μας, είναι ότι τίποτα δε μας χαρίστηκε και τίποτα δεν είναι αρκετό. Αντιθέτως, όταν οι άνθρωποι αποφασίσουν να σπάσουν το καθεστώς συναίνεσης και να κάνουν το πέρασμα από τη διαμαρτυρία στην εξέγερση, τότε τα πάντα είναι δυνατά. Γιατί η εργασιακή τους «ειρήνη» είναι ένας διαρκής πόλεμος απέναντι στην τάξη μας. Γιατί η μισθωτή εργασία είναι ένας εκβιασμός του καπιταλιστικού και εκμεταλλευτικού συστήματος. Καμιά εμπιστοσύνη ή ελπίδα για αλλαγή δε μπορεί να υπάρξει στην συνδικαλιστική – κομματική χειραγώγηση. Ότι έχουμε είμαστε εμείς, το ταξικό μας μίσος, η αλληλεγγύη και οι αυτοοργανωμένοι αγώνες. Το μέλλον δεν ανήκει στον κόσμο της δουλειάς αλλά σε αυτούς και αυτές που θα εξεγερθούν για την κατάργησή της.

ΝΑ ΥΨΩΣΟΥΜΕ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΚΑΤΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ

…για την κοινωνική επανάσταση, μέχρι την απελευθέρωση και την αναρχία.

ΠΟΡΕΙΑ 6 ΜΑΙΟΥ – ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ – 11:00

Αναρχικές συλλογικότητες, στέκια, συντρόφισσες-οι

Η ΕΣΕ Αθήνας καλεί την Πέμπτη 6/5 στις 11π.μ. στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στα προπύλαια..

Απόσυρση του αντεργατικού-αντισυνδικαλιστικού νομοσχεδίου Βρούτση.

Όχι στην «πληρωμή» της υπερωρίας σε ρεπό ή άδειες

Κάτω τα χέρια από την Κυριακάτικη αργία

Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα. Όχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Καμία επιχειρηματική δράση σε υγεία και φάρμακο

Αποκλειστικά δημόσια υγεία για όλο το λαό

Μαζικές προσλήψεις σε υγεία- παιδεία

Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας

[email protected]

https://ese.espiv.net/2021/04/29/i-ese-athina…

Ως Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού καλούμε σε απεργία και διαδήλωση, την Πέμπτη 6 Μάη 2021, στις 11:00, στα Προπύλαια.

– ούτε εργάτριες, ούτε πελάτες, τη μέρα της απεργίας –

http://somateioserbitoronmageiron.blogspot.co…

 Πέμπτη 6 Μάη ΑΠΕΡΓΙΑ

Τιμούμε την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ που ποτέ δεν θα χάσει τη νοηματοδότησή της ως Ημέρα αγώνα των εργαζομένων για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας, για τις κατακτήσεις που πρέπει να περιφρουρήσουμε, για έναν ολόκληρο κόσμο που δικαιούμαστε και πρέπει να τον διεκδικήσουμε.

Τα αφεντικά και οι κυβερνώντες με λύσσα επιτίθενται στα εργατικά δικαιώματα, για να υποτιμήσουν την εργασία και τη ζωή μας και για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Πάντα γι’ αυτούς η κρίση είναι μια χρυσή ευκαιρία να δυναμώσουν σε πλούτο και εξουσία. Πάντα τα βάρη της κρίσης καλούνται να τα πληρώσουν τα εργατικά στρώματα.

Δεκαπέντε μήνες τώρα με την έναρξη της πανδημίας έχουν κουρελιαστεί τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για «ενότητα όλης της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας», «για ομοψυχία ώστε να νικήσουμε σε αυτόν τον πόλεμο», «για συστράτευση όλων ώστε να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές συνέπειες».Στην πράξη σε όλα τα μέτωπα και στο υγειονομικό και στο οικονομικό, τα θύματα είναι και πάλι της δικής μας πλευράς, της πλευράς των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών, των αδύναμων.

Κανένα ουσιαστικό μέτρο υγειονομικής προστασίας δεν έχει παρθεί εκεί που θερίζει ο ιός, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η περίοδος της πανδημίας επιλέχθηκε, ως η καλύτερη συγκυρία, από την κυβέρνηση και τους εργοδότες για να περάσουν αντεργατικές ρυθμίσεις με μακροπρόθεσμη στόχευση (παραπέρα ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, παραπέρα διευθέτηση του χρόνου εργασίας, καθήλωση μισθών, τηλεργασία, χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων κοκ). Παράλληλα ψηφίζουν με καταιγιστικό ρυθμό μια σειρά νόμους σε βάρος της κοινωνίας, όπως οι νόμοι για τις διαδηλώσεις, για τα Πανεπιστήμια, για τους δημόσιους χώρους και άλλοι.

Επιστέγασμα αυτών των επιλογών είναι το επικείμενο νομοσχέδιο Βρούτση – Χατζηδάκη, το οποίο σε λίγες μέρες θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Οι αφιονισμένοι νεοφιλελεύθεροι της ΝΔ, πατώντας στο αντεργατικό οικοδόμημα που έχτισαν όλες ανεξαιρέτως οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ετοιμάζονται να τσακίσουν ιστορικές κατακτήσεις των εργαζομένων όπως το 8ωρο, τη δυνατότητα επαναπρόσληψης μέσω της δικαστικής δικαίωσης και να υπονομεύσουν / περιορίσουν ασφυκτικά τη δράση των σωματείων.

Στις αντιδράσεις της κοινωνίας για την αναποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας και για τα αντικοινωνικά μέτρα απαντούν με καταστολή, με πρόστιμα, με ΜΑΤ και ξυλοδαρμούς πολιτών, με τις αθλιότητες που ξερνάνε τα Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης (ΜΜΕ).

Έχουμε εκατό χιλιάδες λόγους να ΑΠΕΡΓΗΣΟΥΜΕ στις 6 Μάη, όχι για να τιμήσουμε ένα πουκάμισο αδειανό όπως θέλουν να καταντήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά οι κυβερνώντες, τα αφεντικά και οι ξεπουλημένοι γραφειοκράτες της ΓΣΕΕ, στρειμώχνοντας την δίπλα στις αργίες του Πάσχα, αλλά για να προβάλλουμε τα αιτήματα του εργατικού κινήματος σε Υγεία – Παιδεία – Εργασία – Ελευθερία.

Η ΓΣΕΕ εδώ και πολλά χρόνια είναι ο σφουγγοκωλάριος των καπιταλιστών και της κρατικής εξουσίας. Οι εργαζόμενοι της έχουν γυρίσει την πλάτη. Δεκαπέντε μήνες τώρα οι γραφειοκράτες συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ είναι εξαφανισμένοι και πλήρως αποστασιοποιημένοι από τα εργατικά προβλήματα. Για το επικείμενο νομοσχέδιο Χατζηδάκη σφυρίζουν αδιάφορα… «Ας έρθει πρώτα το νομοσχέδιο, να το διαβάσουμε, να δούμε τι λέει και μετά θα τοποθετηθούμε». Ο κόσμος έχει βουϊξει και η ΓΣΕΕ δεν ξέρει τίποτα για το έγκλημα που ετοιμάζεται… δεν ξέρει αν υπάρχει νομοσχέδιο ή όχι!!!

Όλες/οι στην ΑΠΕΡΓΙΑ που έχουν κηρύξει για τις 6 Μάη ομοσπονδίες, σωματεία, εργατικά κέντρα και η ΑΔΕΔΥ.

Κανένας στη δουλειά στις 6 Μάη… συμμετέχουμε στην ΑΠΕΡΓΙΑ… κατεβαίνουμε στη διαδήλωση.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ το αντεργατικό – αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη

ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ τις αντεργατικές ρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν την περίοδο της πανδημίας

ΚΑΤΩ ΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ και η τρομοκρατία απέναντι στους εργαζόμενους και την κοινωνία

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ενάντια σε νόμους και αφεντικά

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 11 π.μ. στα Προπύλαια

………………………………………………………………………………………………….

Κλαδικά και Επιχειρησιακά Εργατικά Σωματεία:

Σύλλογος Υπαλλήλων – Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)

Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ)

Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρία Retail World A.E.- Καταστήματα Public

Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία Πλαίσιο

Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ)

Σωματείο Εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ Ελλάδας

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΤΕΕ συμμετέχει στην Απεργία στις 6 Μάη και στην Απεργιακή Συγκέντρωση στις 11 π.μ. στα Προπύλαια

1Η ΜΑΗ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ-Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ: ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Ο αγώνας για την κοινωνική απελευθέρωση είναι αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη. Τη λήθη που θέλει να επιβάλλει το κράτος και το κεφάλαιο για να μας πείσει ότι η κατάσταση αδικίας και εκμετάλλευσης ήταν πάντα η ίδια, κανείς ποτέ δεν την αμφισβήτησε και άρα κανείς δεν πρόκειται ποτέ να την αλλάξει.

Ο μακρόχρονος αγώνας των εργατ(ρι)ών του Σικάγο για την κατοχύρωση του 8ώρου (και άλλων κατακτήσεων για τη βελτίωση των όρων εκμετάλλευσης), και η ιδιαίτερη συμβολή των αναρχικών, ο οποίος κορυφώθηκε με τα γεγονότα της πρωτομαγιάς του 1886 και τη καταδίκη σε θάνατο 7 αναρχικών, θα θυμίζει πάντοτε πως ένα αποφασισμένο εργατικό κίνημα, με επαναστατική συνείδηση, θα είναι πάντοτε σε θέση να διεκδικεί και να κατοχυρώνει κατακτήσεις που βελτιώνουν τους όρους ζωής των εκμεταλλευόμενων. Όρους που μας τοποθετούν σε καλύτερη θέση για την επαναστατική ανατροπή κράτους και καπιταλισμού και για την κατάργηση της μάστιγας της μισθωτής σκλαβιάς. Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τις/τους καταπιεσμένες/ους και εκμεταλλευόμενες/ους σε μια συνθήκη συνεχούς και ολομέτωπης επίθεσης κράτους και κεφαλαίου υπό πρωτόγνωρες συνθήκες ελέγχου και καταστολής (με πρόσχημα την πανδημία) και αυτό της προσδίδει μια ιδιαίτερη σημασία. Δεν είναι μόνο το πεδίο της εργασίας αλλά κάθε πτυχή της δημόσιας σφαίρας.

Είναι γεγονός ότι η πανδημία έχει μονοπωλήσει τον δημόσιο διάλογο και το πεδίο άσκησης κρατικής πολιτικής τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ενώ έχει ουσιαστικά «παγώσει» οποιαδήποτε κοινωνική δραστηριότητα όπως την γνωρίζαμε. Βρισκόμαστε σε μια χρονική στιγμή που έχουμε κλείσει περισσότερο από ένα χρόνο «έκτακτων» συνθηκών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και το κράτος συνεχίζει να τις εκμεταλλεύεται όσο περισσότερο μπορεί για να προωθήσει την αντικοινωνική του ατζέντα. Αυτό δεν αποτελεί ελληνικό «προνόμιο» ή πρωτοτυπία. Εν μέσω λοκντάουν και αναρίθμητων περιορισμών, τα ευρωπαϊκά κράτη νομοθετούν αντικοινωνικά μέτρα, που ήρθαν για να μείνουν, εγκαθιδρύοντας ένα μόνιμο καθεστώς εκτάκτου ανάγκης. Η πανδημία λειτουργεί προσχηματικά για μια αναδιάρθρωση στον πυρήνα του κράτους, η οποία κινείται σε μια κατεύθυνση ολοκληρωτισμού και στοχεύει στη μόνιμη περιστολή ελευθεριών, τον έλεγχο και την επιτήρηση. Η σύλληψη και εγκαθίδρυση του μονίμου καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης συνεπάγεται την αυτόματη καταστολή οποιασδήποτε μορφής αντίστασης. Οι νέες κατασταλτικές μέθοδοι είναι εγγεγραμμένες στην νέα λογική διακυβέρνησης όπως εκφράζονται από αυτά τα μέτρα και τους νόμους που τα κανονικοποιούν. Τον Απρίλη του 2020, η Ουγγαρία ψήφισε τον νέο κορονονόμο, ο οποίος επιτρέπει στον φασίστα Ορμπάν να κυβερνά με προεδρικά διατάγματα και νομιμοποιεί αυτό το καθεστώς επ’ αόριστο. Ο νόμος προβλέπει ποινές φυλάκισης για όσους/ες διαδίδουν πληροφορίες οι οποίες δυσχεραίνουν την διαχείριση της πανδημίας από το κράτος. Στα μέσα του πρώτου κύματος της πανδημίας, η Πολωνική κυβέρνηση ψήφισε το νομοσχέδιο ενάντια στις αμβλώσεις. Ο νέος «επιδημικός νόμος» (epidemilov) στη Δανία, ο οποίος ψηφίστηκε επίσης την άνοιξη του 2020, δίνει αυξημένες εξουσίες στην κυβέρνηση να λαμβάνει περιοριστικά μέτρα βιοπολιτικής φύσης (απαγόρευση συναθροίσεων, λοκντάουν, απαγόρευση κυκλοφορίας) για την διαχείριση της πανδημίας. Μια από τις σοβαρές κριτικές που δέχτηκε ο νόμος αυτός αναφέρεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση μπορεί πλέον να εξαναγκάσει επιχειρήσεις και οργανισμούς να κοινοποιούν στο κράτος πληροφορίες και δεδομένα για τους/τις υπαλλήλους τους, όσον αφορά την κίνηση τους στην πόλη ή την κατάσταση της υγείας τους, προωθώντας ξεκάθαρα μια κουλτούρα εποπτείας. Στην Γαλλία, η κυβέρνηση προσπάθησε να ψηφίσει ένα νόμο ο οποίος ποινικοποιεί την βιντεοσκόπηση ή φωτογράφιση ένστολων και «εκθέτει σε κίνδυνο την φυσική και ψυχολογική τους ακεραιότητα». Στην Σουηδία, ενώ χιλιάδες έχουν χάσει τις δουλειές τους λόγω της πανδημίας, το κράτος άδραξε την ευκαιρία να καταργήσει τον νόμο για την προστασία της απασχόλησης (τον λεγόμενο LAS), έναν από τον πυλώνα του σουηδικού μοντέλου από την δεκαετία του 1930. Η νέα μεταρρύθμιση επιτρέπει στα αφεντικά να απολύουν σχεδόν χωρία καμία αιτιολόγηση. Για παράδειγμα, όσοι/ες «δεν είναι συνεργάσιμοι/ες», «καθυστερούν να πηγαίνουν στην δουλειά τους», «έχουν προβλήματα με την χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών», είναι υποψήφιοι προς απόλυση. Επιπλέον, ψηφίζεται ο νέος «επιδημικός νόμος» τον Γενάρη του 2021, ο οποίος δίνει στο σουηδικό κράτος ένα σύνολο εργαλείων για την εποπτεία και τον έλεγχο του πληθυσμού, αποφασίζοντας λοκντάουν, κλείσιμο δημόσιων χώρων, και περιορισμό μετακινήσεων. Κανένας από αυτούς τους νόμους δεν έχει προσωρινό χαρακτήρα. Στις περισσότερες από αυτές τις χώρες, είναι ιδιαίτερα περιορισμένη η δυνατότητα διαμαρτυρίας εξαιτίας των μέτρων για την πανδημία.

Στον ελλαδικό χώρο παρατηρούμε ακριβώς το ίδιο φαινόμενο. Έχοντας ποινικοποιήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα την πολιτική διαμαρτυρία και επιβάλλοντας ένα καθεστώς ολοένα και περισσότερο στρατιωτικοποιημένο, το κράτος προχωράει στη νομοθέτηση μέτρων που υπό άλλες συνθήκες θα δυσκολευόταν πολύ περισσότερο να επιβάλλει. Ο νόμος για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, η αντι-εκπαιδευτική μεταρρύθμιση όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ο νόμος για την εντατικοποίηση της λεηλασίας της φύσης, η αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα για να διευκολυνθούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ψηφίστηκαν μέσα στην περίοδο της καραντίνας για να ωφεληθεί το κράτος και το κεφάλαιο από το μούδιασμα του κόσμου και τις δυσκολίες στην ανάπτυξη αντιστάσεων.

Έχει φανεί πλέον ξεκάθαρα, μετά από ένα χρόνο κρατικής διαχείρισης πως η κρατική προτεραιότητα δεν είναι η υγεία και η ανθρώπινη ζωή αλλά τα συμφέροντα των αφεντικών και η καταστολή των κοινωνικών αντιδράσεων είτε με τη βία είτε μέσω στυγνής παραπληροφόρησης. Πανάκριβα συμβόλαια για ενοικιάσεις ιδιωτικών ΜΕΘ, ρουσφετολογικές απευθείας αναθέσεις προμηθειών υγειονομικού υλικού, επίμονη άρνηση προσλήψεων μόνιμων θέσεων εργασίας στο ΕΣΥ και αντ’ αυτού αθρόες προσλήψεις μπάτσων και αγορές στρατιωτικών εξοπλισμών, απροκάλυπτη χρηματοδότηση φίλα προσκείμενων ΜΜΕ (λίστα Πέτσα), διώξεις συνδικαλιστών υγειονομικών, αισχροκέρδεια στη διενέργεια των τεστ κορονοϊού, διαρκή περιστατικά ρουσφετολογικών εμβολιασμών, εκτός σειράς, στελεχών της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή καμία μέριμνα δεν λαμβάνεται για την αποσυμφόρηση των φυλακών, των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών, για τη βελτίωση της κατάστασης στα ΜΜΜ. Η απόλυτη υποκρισία των δηλώσεων για «ανυποχώρητη δέσμευση» για τη «δημόσια υγεία» και την «ανθρώπινη ζωή» καταδεικνύεται με την απόφαση για επιστροφή στην «κανονικότητα» εν όψει έναρξης της τουριστικής σεζόν. Με την στατιστική των κρουσμάτων στα χειρότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας, η κυβέρνηση αναιρεί την προηγούμενη επίκληση στην επιστημονική αυθεντία διαρρέοντας την άμεση άρση του λοκντάουν, σε πλήρη αναντιστοιχία με την επιχειρηματολογία για την εφαρμογή του. Γίνεται ξεκάθαρο πως η διαχείριση της πανδημίας είναι ένα ακόμα πεδίο άσκησης ταξικής πολιτικής που καταδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο την δολοφονική και αντικοινωνική φύση της βιοπολιτικής του κράτους.

Από την αρχή της πανδημίας το κράτος επέλεξε απλώς να επεκτείνει αυτό που κάνει πάντα, επιτήρηση, τρομοκρατία, καταστολή. Οι μπάτσοι καλούνται να ρυθμίσουν κάθε πτυχή όχι μόνο της δημόσιας αλλά πλέον και της ιδιωτικής ζωής στριμώχνοντας τις ανάγκες μας σε έξι κωδικούς που περιστρέφονται γύρω από την δουλειά, την κατανάλωση και την επιβίωση. Ο δημόσιος χώρος ποινικοποιήθηκε, η νεολαία που δεν προτιμάει την εμπορευματική διασκέδαση ξυλοκοπήθηκε και κυνηγήθηκε σε πάρκα και πλατείες. Χώροι αντίστασης και ανάπτυξης κινημάτων όπως οι καταλήψεις και το πανεπιστημιακό άσυλο χτυπιούνται και «αλώνονται» από την αστυνομία. Η κινηματική δράση ποινικοποιείται σε βαθμό που αναρχικές συλλογικότητες βαφτίζονται «εγκληματικές οργανώσεις» για δράσεις όπως τρικάκια και μπογιές σε πολιτικά γραφεία. Σύντροφοι/ισσες συλλαμβάνονται ή προσάγονται για αφισοκολλήσεις και μοιράσματα κειμένων ενώ άλλοι/ες απαγάγονται και βασανίζονται σε αστυνομικά τμήματα.

Στον εργασιακό τομέα, όλες οι πρωτοβουλίες του κράτους για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν πλήξει, τους εργαζόμενους. Από την πρώτη στιγμή, χιλιάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν να προσπαθούν να επιβιώσουν με 534 ευρώ το μήνα, πάρα πολλοί να αποκλείονται ακόμα και από αυτό το επίδομα, αδήλωτοι εργαζόμενοι να ζουν σε καθεστώς οικονομικής τρομοκρατίας του προστίμου προκειμένου να πάνε στη δουλειά, εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής να εξαναγκάζονται να δουλέψουν τσάμπα για τα αφεντικά τους ενώ η εισβολή των αφεντικών στα σπίτια των εργαζομένων με την επέκταση και την καθιέρωση της τηλεργασίας είναι μια νέα ζοφερή πραγματικότητα.

Ο νέος νόμος για την εργασιακή εκμετάλλευση βρίσκεται στα σκαριά και έρχεται για ακόμη μια φορά να βάλει χέρι σε δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων αγγίζοντας το ίδιο το 8ωρο και προωθώντας και πάλι την απορρύθμιση των σχέσεων εργασίας με ατομικές συμβάσεις έναντι των συλλογικών, προς όφελος πάντα των αφεντικών, ενώ γίνεται άρση της Κυριακάτικης αργίας σε επτά ακόμη κλάδους. Σε σχέση με το ωράριο, δίνεται η «δυνατότητα» στους εργαζόμενους να δουλεύουν δέκα ώρες αντί για οχτώ, δίχως καν να αμείβονται με υπερωριακή απασχόληση αλλά με ρεπό και άδειες. Η δεξιά διαχείριση αντιστρέφει την πραγματικότητα ισχυριζόμενη πως κατοχυρώνει το 8ωρο ενώ κάνει το ακριβώς αντίθετο. Οι αναρχικοί του Σικάγο είχαν ρίξει κάποτε το αίτημα «οκτώ για δέκα» προωθώντας το αίτημα για 8ωρη εργασία αλλά με τις αμοιβές της 10ωρης που ίσχυε τότε. Εδώ βλέπουμε ακριβώς την αντιστροφή αυτού του αιτήματος αφού το κράτος θέλει να περάσει την 10ωρη εργασία με αμοιβές 8ωρου. Οι προφάσεις για την «εθελοντικότητα» του μέτρου δεν μπορούν να ξεγελάσουν κανέναν. Ποιος εργαζόμενος μπορεί να διαπραγματευτεί ελεύθερα την αμοιβή του και την κατανομή των ωρών εργασίας του όταν αντιμετωπίζει το φάσμα της ανεργίας; Έχουμε δει εργαζόμενους να εξαναγκάζονται να επιστρέψουν τα δώρα των αργιών στους λογαριασμούς των αφεντικών τους, θα διστάσουν τα αφεντικά να εξαναγκάσουν τέτοιες «εθελοντικές» συμφωνίες για 10ωρη εργασία; Οι επιδιώξεις της δεξιάς διαχείρισης είναι η εκπλήρωση των ονείρων κάθε αφεντικού: εργαζόμενοι-εργαλεία και όχι άνθρωποι, να τους χρησιμοποιούν όσο και όποτε τους χρειάζονται ανάλογα με τις ανάγκες του κάτεργού τους.

Αλλά το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο χτυπάει και το συνδικαλισμό με διάφορους τρόπους: Επιχειρεί το φακέλωμα των οργανωμένων σε σωματεία εργαζομένων (με τη δημιουργία ψηφιακού μητρώου), ποινικοποιεί τον έλεγχο του εργασιακού χώρου από τους απεργούς (απεργιακοί αποκλεισμοί και περιφρουρήσεις) και προστατεύει τους απεργοσπάστες, αυστηροποιεί σε βαθμό απαγόρευσης τους όρους για κήρυξη νόμιμης απεργίας και βάζει χέρι στο πως οι εργαζόμενοι ψηφίζουν στις διαδικασίες τους για την κήρυξη απεργίας. Για το τελευταίο, προβλέπονται ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, πατώντας και πάλι πάνω στην επέκταση των καθεστώτων τηλε-εκπαίδευσης, τηλε-εργασίας και γενικά οποιασδήποτε τηλε-διαδικασίας απομακρύνει τους εργαζόμενους μεταξύ τους, μειώνει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης μεταξύ τους, τις ζυμώσεις τους, τις γειώσεις με τους χώρους ζωής και εργασίας τους.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως όλα τα «έκτακτα» και κατ’ εξαίρεση μέτρα έρχονται για να μείνουν και να επεκταθούν και δε θα πρέπει να υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στους κρατικούς διαχειριστές και τις προφάσεις που χρησιμοποιούν κάθε φορά για να κάμψουν τις αντιδράσεις. Είναι αδίστακτοι, θα κάνουν τα πάντα για να προωθήσουν τα εξουσιαστικά τους προνόμια και τα κέρδη των αφεντικών συμμάχων τους.

Όσο υπάρχει κράτος και κεφάλαιο, καμία εργατική κατάκτηση και καμία ελευθερία δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Η εξουσία θα προσπαθεί συνεχώς να βαθύνει την κυριαρχία και εκμετάλλευση των από τα κάτω και εναπόκειται μόνο στους ακηδεμόνευτους αγώνες μας η επιτυχής αντίσταση και αντεπίθεση. Μακριά από και κόντρα στις κρατικά ελεγχόμενες και αμειβόμενες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Μέσα στο ζόφο που το κράτος διαμορφώνει ξεπετάγονται ακτίδες ελπίδας. Τα γεγονότα της Ν. Σμύρνης αποτελούν τέτοιες λαμπρές στιγμές. Στιγμές που η οργή των καταπιεσμένων ξεσπάει, το μονοπώλιο της κρατικής βίας αμφισβητείται και ένα μικρό μέρος της βίας που υφιστάμεθα καθημερινά επιστρέφει πίσω στους βασανιστές. Αλλά όπως και η εξέγερση του Σικάγο, έτσι και οποιαδήποτε εξέγερση δεν ξεπηδάει από το πουθενά ούτε είναι απαραίτητα προωθητική. Οι καθημερινές μας αντιστάσεις στην κυριαρχία, οι εναντιώσεις σε κάθε μορφή καταπίεσης και εκμετάλλευσης, εργασιακής, φυλετικής, έμφυλης είναι απαραίτητες. Η ανάπτυξη δικτύων αλληλο-υποστήριξης των καταπιεζόμενων, η απελευθέρωση χώρων από το κράτος, η αποδόμηση της εθνικής συνείδησης και η ανάπτυξη της κοινής συνείδησης και συνειδητοποίησης των κοινών συμφερόντων των από τα κάτω, η συμμετοχή και στήριξη των σωματείων βάσης, η αντιθεσμική και αδιαμεσολάβητη δράση σε κάθε γειτονιά, σε σχολεία, σχολές και κάθε κοινωνικό πεδίο, είναι όλα ψηφίδες στο πολύχρωμο ψηφιδωτό αντιστάσεων και οικοδόμησης σχέσεων που προωθούν την υπόθεση της κοινωνικής επανάστασης. Αυτές οι αντιστάσεις είναι που πρέπει να διατηρηθούν και να επεκταθούν κόντρα στη δυστοπική κανονικότητα που η εξουσία θέλει να μας επιβάλλει.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά

Δεν ξεχνάμε τους δολοφονημένους του Σικάγο και κανέναν δολοφονημένο/-η σύντροφο/ισσα

Αντίσταση-Αυτοοργάνωση-Αλληλεγγύη

Δεν υπάρχει υγεία, χωρίς ελευθερία

Πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών μέχρι την κατάργηση του κράτους και της μισθωτής σκλαβιάς

Πορεία 6 Μαϊου – Προπύλαια 11:00

αναρχική συλλογικότητα Vogliamo tutto e per tutti

https://vogliamotutto.espivblogs.net/2021/04/…

Συγκέντρωση ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο

ΑΓΩΝΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

Συγκέντρωση: Σάββατο 1/5 και Τρίτη 4/5 στις 12.00 Πλατεία Καλογήρων (Μετρό Δάφνης)

ΟΧΙ στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Όλοι στην Απεργία Πέμπτη 6/5 στις 10.30 Πλατεία Κλαυθμώνος

Ενώ η πανδημία έχει χτυπήσει κόκκινο και τα νοσοκομεία είναι υπό διάλυση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει σε μια όλο και πιο εγκληματική διαχείριση. Δεν δίνει ευρώ παραπάνω στη Δημόσια Υγεία, ούτε επιτάσσει άμεσα την Ιδιωτική. Προχωράει σε ένα τυχοδιωκτικό «άνοιγμα», αδιαφορώντας για τους δεκάδες νεκρούς καθημερινά και τα χιλιάδες κρούσματα. Τα αργυρώνητα ΜΜΕ, ενοχοποιούν τους πάντες εκτός από την κυβέρνηση των «α(χ)ρίστων». Οι μόνοι με δικαιώματα στη χώρα, είναι οι τουρίστες, για να διασωθούν τα κέρδη των επιχειρηματιών και τα κρατικά έσοδα. Ταυτόχρονα, χρηματοδοτούν ασταμάτητα την Αστυνομία και συνεχίζεται το ξεπούλημα των πάντων έντονη, στους ημέτερους, με πρόσφατο παράδειγμα την γειτονιά μας τον χώρο του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ, τον λόφο Κοπανά και το Θέατρο Βράχων.

Κάνοντας την πανδημία ευκαιρία, η κυβέρνηση το 2020 ψήφισε πάνω από 110 αντιδραστικά νομοσχέδια. Από τα τέλη Οκτώβρη, ο τότε υπουργός Εργασίας Βρούτσης παρουσίασε τα βασικά σημεία ενός ακόμη νομοσχεδίου, που χτυπάει εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα: Κατάργηση 8ώρου, ακριβώς 100 χρόνια ύστερα από την κατοχύρωσή του στην Ελλάδα. Απλήρωτες και αδήλωτες υπερωρίες. Ατομικές συμβάσεις. Μειώσεις δώρων και επιδομάτων. Σφοδρή επίθεση στο δικαίωμα στο συνδικαλισμό, με φακέλωμα των εργαζομένων, νομική κατοχύρωση της απεργοσπασίας, απαγόρευση ουσιαστικά των απεργιών σε πολλούς κλάδους και επιχειρήσεις. Αυτό το νομοσχέδιο γυρίζει τους εργαζόμενους 60 χρόνια πίσω: Δεν πρέπει να περάσει!

Είναι επείγον να αντισταθούμε μαζικά στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το «ακορντεόν» των λόκνταουν έχει εξαρθρώσει την οικονομία. Η κρίση, τα λουκέτα, η ανεργία και μια νέα χρεωκοπία φουντώνουν καθημερινά, επαναφέροντας τον εφιάλτη των Μνημονίων.Με το νέο Ν/Σ Χατζηδάκη θέλουν να νομιμοποιήσουν το ακαταλόγιστο για την εργοδοσία, να κάμψουν οποιαδήποτε δυνατότητα αντίστασης των εργαζομένων, αφήνοντας τους τελείως ξεκρέμαστους στην ζούγκλα της αγοράς εργασίας. Νομοθετούν την νέα κανονικότητα, όπου ο εργαζόμενος- φτωχός καλείται να επιβιώσει ολομόναχος απέναντι στα τέρατα της εργοδοσίας.

Η πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας φάνηκε και μέσα από τη λυσσαλέα βία των συμμοριών της ΕΛΑΣ, που τρομοκρατούσαν εργαζόμενους, νέους, λαϊκά στρώματα στις γειτονιές και τις πλατείες. Η τρομοκρατία και η καταστολή είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα του αντεργατικού εκτρώματος Χατζηδάκη. Στο δρόμο της Νέας Σμύρνης, πρέπει να απαντήσουμε.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, πολλές κινητοποιήσεις έχουν πυκνώσει στις γειτονιές, από τους φοιτητές και τη νεολαία, από κομμάτια εργαζόμενων. Μόνη διέξοδος είναι η δική μας οργάνωση, με συνελεύσεις και επιτροπές, μαχητικές διαδηλώσεις, ανάπτυξη όλων των αγώνων μας. Να αντισταθούμε και να μην αφήσουμε να εφαρμοστεί πουθενά το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο. Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, φτωχοί να ενωθούμε και να οργανωθούμε. Για να διώξουμε την κυβέρνηση της φτώχειας και της βίας. Για να επιβάλλουμε το δίκιο μας!

  • Να μην περάσει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο
  • Να φύγει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη
  • Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην Απεργία και τον Συνδικαλισμό
  • Υπερασπίζουμε τις ελευθερίες μας. Έξω ΜΑΤ – ΔΡΑΣΗ από τις γειτονιές
  • Εθνικοποίηση της Ιδιωτικής Υγείας. Λεφτά για Υγεία, Παιδεία Κοινωνικές Ανάγκες – ΟΧΙ για Εξοπλισμούς και Καταστολή

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΑΦΝΗΣ

[email protected]

ΑΘΗΝΑ: Τετάρτη 5 Μάη συγκέντρωση, πλατεία Κοραή, 6μμ Πέμπτη 6 Μάη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, πλατεία Κοραή, 11πμ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πέμπτη 6 Μάη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, Καμάρα, 10.30πμ

ΜΑΥΡΟΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Το ξέσπασμα και η εξάπλωση της πανδημίας του covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο λειτουργεί ως μία τομή στην ιστορία και ως επιταχυντής της συνολικής συστημικής κρίσης αναδεικνύοντας με τραγικό τρόπο την πλήρη αντικοινωνική και δολοφονική φύση του κρατικού-καπιταλιστικού συστήματος, ο προσανατολισμός του οποίου όχι μόνο δεν είναι να ικανοποιήσει τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά ειδικά σε περιόδους κρίσης, είναι ο περιορισμός και η αποστέρηση τους από την πληττόμενη κοινωνική και ταξική βάση, η παρασιτική του ύπαρξη πάνω της, διαπράττοντας ένα ακόμα έγκλημα εναντίον της.

Ενώ περισσότεροι από δέκα χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία σε όλη τη χώρα, επιχειρείται αυτή να αξιοποιηθεί ως εργαλείο αντικοινωνικής επιβολής της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης ώστε να υλοποιηθούν ταχύτερα και με σκληρότερους όρους οι συνολικές αναδιαρθρώσεις που λεηλατούν την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και έχουν στόχο την διασφάλιση και διεύρυνση των προνομίων των οικονομικών και πολιτικών ελίτ. Από την πλήρη διάλυση της δημόσιας υγείας, την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, την ψήφιση του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου μέχρι τις δολοφονίες εργατών στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς, την περαιτέρω λεηλασία του φυσικού κόσμου, το ρατσιστικό καθεστώς εξαίρεσης για πρόσφυγες και μετανάστες, την κρατική τρομοκρατία ο παρηκμασμένος κόσμος του κράτους και του καπιταλισμού δεν έχει να υποσχεθεί τίποτα περισσότερο πέρα από βαρβαρότητα, πολέμους εκμετάλλευση και καταπίεση.

Μέσα σε αυτή τη συνθήκη η κυβέρνηση, μετά το νομοσχέδιο για την περιστολή των διαδηλώσεων, τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο και τον νέο εκπαιδευτικό νόμο, ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση και νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τη συνδικαλιστική δράση το οποίο μάλιστα αποτελεί συνέχεια και εξειδίκευση του εργασιακού πολυνομοσχεδίου που είχε περάσει επί ΣΥΡΙΖΑ. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί μια προσπάθεια κατάργησης του εργατικού ωραρίου του 8ώρου κι επιχειρεί να θεσμοθετήσει την (ήδη) απλήρωτη υπερωρία την οποία συμψηφίζει με άδειες και ρεπό. Ταυτόχρονα επιχειρείται η στοχοποίηση και ο περιορισμός των απεργιών και των ριζοσπαστικών διεκδικήσεων του εργατικού κινήματος. Κινήσεις που αποτελούν πάγια αιτήματα της άρχουσας τάξης εδώ και καιρό, με σκοπό να εντείνουν την εργασιακή εκμετάλλευση και να ξεριζώσουν κάθε μορφή αντίστασης που μπορεί να αναπτυχθεί στους χώρους δουλειάς.

135 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών του Σικάγο, το πρόταγμα της σύνδεσης των μερικών και αιτηματικών αγώνων, όπως αυτός για το οχτάωρο, με τον συνολικό αγώνα για μια χειραφετημένη κοινωνία, για την ανατροπή του κόσμου της εξουσίας και τον ελευθεριακό κοινωνικό μετασχηματισμό με βάση τις αρχές της κοινοκτημοσύνης, της ισότητας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, παραμένει πάντα επίκαιρο.

Η ιστορία των κοινωνικών και ταξικών κινημάτων που διεκδίκησαν και πάλεψαν για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση μας δείχνει πως οι προλετάριοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τους θεσμούς, τα κοινοβούλια, τις εκλογές, τις γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες και τους διαμεσολαβητές της ταξικής πάλης. Ό,τι έχουμε να κερδίσουμε εμείς, οι από τα κάτω του κόσμου, θα είναι αποτέλεσμα των πλατιών, οργανωμένων στη βάση, μαχητικών και ριζοσπαστικών αγώνων μας. Μόνο η συνολική ανατροπή του κράτους και του καπιταλισμού, η κοινωνική απαλλοτρίωση του πλούτου που εμείς οι ίδιοι παράγουμε και απομυζά μία κάστα εξουσιαστών και η παγκόσμια κοινωνική επανάσταση μπορούν να δικαιώσουν τους πόθους και τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων. Για όλους εμάς τους εργαζόμενους, άνεργους, νεολαίους, ντόπιους και μετανάστες είναι απαραίτητο το ξεπέρασμα κάθε απογοήτευσης και ηττοπάθειας, είναι απαραίτητη η συμμετοχή και η οργάνωσή μας σε κάθε κοινωνικό χώρο, σε κάθε χώρο εκμετάλλευσης. Η μόνη πραγματική προοπτική για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια ως ίσοι σε μία κοινωνία ίσων είναι να αγωνιστούμε με πίστη στο δίκαιο της ελευθερίας απέναντι στα δεσμά της οργανωμένης εξουσίας κράτους και καπιταλισμού, να οργανώσουμε τον αγώνα από τα κάτω για την ανατροπή τους με βάση τις αξίες του νέου κόσμου για τον οποίο αγωνιζόμαστε, έναν κόσμο της Ελευθερίας, της Ισότητας, της Αλληλεγγύης.

Ενάντια στους αντεργατικούς και αντισυνδικαλιστικούς νόμους

Ενάντια στην μισθωτή σκλαβιά, την εργοδοτική τρομοκρατία και την κρατική καταστολή

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

ΑΘΗΝΑ: Τετάρτη 5 Μάη συγκέντρωση, πλατεία Κοραή, 6μμ

Πέμπτη 6 Μάη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, πλατεία Κοραή, 11πμ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πέμπτη 6 Μάη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, Καμάρα, 10.30πμ

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ

http://apo.squathost.com/mafrokokkini-protoma…

http://athens.indymedia.org/post/1612311/

Κεντρική αφίσα της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για την πρωτομαγιάτικη απεργία στις 6 Μάη στις 10.30 στα Προπύλαια.

#Απεργία_6Μαη #ΑποσυρσηΝομοσχεδιουΧατζηδακη

#Πρωτομαγια2021 #8ωρο #Εργασιακα #Χατζηδακης

https://www.facebook.com/rocinanteGR

Ρουβίκωνας: Διαδήλωση Πρωτομαγιάς 6/5 11:00 Προπύλαια

https://rouvikonas.gr/archives/5004

ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΠΟΥ ΑΠΛΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ 8ΩΡΟ

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021, ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Με το νέο εργατικό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή, πρόκειται να νομοθετηθούν τα εξής:

  1. Το αφεντικό μπορεί να απολύει πολύ πιο εύκολα. Και πληρώνοντας μια μικρή αποζημίωση (όταν τελειώσουν τα δικαστήρια που θα του κάνεις) μπορεί και να σε απολύσει ότι ώρα θέλει, όσο παράνομα θέλει.
  2. Ο συνδικαλισμός και τα σωματεία χάνουν μεγάλο μέρος της δύναμής τους, εκεί που υπάρχουν ή προσπαθούν να δημιουργηθούν. Ο εργαζόμενος θα μετριέται πρόσωπο με πρόσωπο με το αφεντικό του, όπως το ποντίκι με τη γάτα.
  3. Τέρμα οι συλλογικές συμβάσεις, σε όσους ακόμα είχαν, οι απεργίες ποινικοποιούνται. Το ποντίκι θα αντιμετωπίσει τη γάτα και χωρίς δόντια.
  4. Θα μπορείς να δουλεύεις τουλάχιστον 10 ώρες τη μέρα, όποτε θέλει το αφεντικό, έως και 6μήνες συνεχόμενα. Μετά θα σου λέει πότε δε σε χρειάζεται και εσύ θα κάθεσαι. Όποτε θέλει, όποτε του έρθει και σίγουρα όταν «θα πάει να μαζέψει τις δικές του ελιές».

Εδώ και μια δεκαετία, νομοσχέδιο μετά από νομοσχέδιο, κυβέρνηση μετά από κυβέρνηση, οι εργατικές κατακτήσεις τεμαχίζονται. Φτάσανε στην καρδιά πλέον και χτυπάνε στα ίσα την πιο σημαντική και συμβολική εργατική κατάκτηση. Το 8ωρο τη μέρα, το 40ωρο εργασίας την εβδομάδα. Αν αυτό το νομοσχέδιο περάσει θα αρχίσει να ετοιμάζεται το επόμενο. Ώσπου να φτάσουμε σε ένα τελικό νομοσχέδιο που θα δίνει τίτλους ιδιοκτησίας μας στα αφεντικά…

Τέτοια νομοσχέδια σημαίνουν μεταφορά πλούτου και πόρων από τη βάση στην κορυφή, από την πλειοψηφία στους λίγους, από τους εργαζόμενους στα αφεντικά τους.

Έχουν μεγάλους κερδισμένους και μεγάλους χαμένους. Εμείς απευθυνόμαστε στους χαμένους και τους λέμε να κάνουν ένα πράγμα: να φανταστούν την καθημερινότητά τους με αυτό το νομοσχέδιο να έχει περάσει. Πως θα είναι το πρόγραμμά τους, η τσέπη τους, οι δυνάμεις τους, η ζωή τους, η δική τους και των παιδιών τους.

Έξι γενιές σχεδόν πίσω, εργάτες πέθαναν σε μάχες ή σε κρεμάλες ακριβώς για τις 8 ώρες δουλειά την ημέρα και τις 40 ώρες την εβδομάδα. Σήμερα αντί να παλεύουμε για λιγότερες ώρες δουλειάς πάμε πίσω βαθιά στο χρόνο.

Όλα αυτά τα «εργατικά νομοσχέδια» είναι η ραχοκοκαλιά της καθεστωτικής πολιτικής. Είναι εκεί που κράτος και κεφάλαιο έχουν σχέδιο και το εφαρμόζουν. Και ξέρουν την κατάλληλη στιγμή. Όταν ο κόσμος φοβάται κάτι εξωτερικό, όταν έχει πήξει από την κλεισούρα, όταν ψάχνει σαν τρελός δουλειά και εισοδήματα.

Αυτές όμως είναι οι συνθήκες και μέσα σε αυτές πρέπει να απαντήσουμε. Δρόμος, μαζικότητα, επιμονή, τόλμη, ό,τι χρειαστεί να γίνει πρέπει να γίνει.

Το νομοσχέδιο πρέπει να πέσει. Όχι απλά να πάρουν πίσω ένα δυο κραυγαλέες ρυθμίσεις, όπως είναι το κόλπο των κυβερνήσεων για να χρυσώσουν το χάπι. Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη πρέπει να πέσει ολόκληρο. Ας είναι η διαδήλωση αυτής της Πρωτομαγιάς η αρχή μιας κλιμάκωσης που θα ταρακουνήσει κράτος και κεφάλαιο..

Διαδήλωση Πρωτομαγιάς 2021 – Όλοι στους δρόμους

Πέμπτη 6 Μάη, 11.00πμ Προπύλαια – Αθήνα

Ρουβίκωνας

Κάλεσμα στην πορεία 6 Μάη και σε καμπάνια δράσεων ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο

Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργιακή πορεία 6/5 Προπύλαια 11:00 και για μια πανελλαδική καμπάνια δράσης ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο. Επισυνάπτουμε κείμενο – πολιτική τοποθέτηση του Μετώπου Αντίστασης σε σχέση με τη συγκυρία, το αντεργατικό νομοσχέδιο και την εργατική Πρωτομαγιά.

Απεργιακή Πορεία Πέμπτη 6 Μάη 11:00 Προπύλαια

ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΟΥΜΕ-ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ-ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΟΥΜΕ

«Κάλεσμα για μια πανελλαδική καμπάνια δράσης ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο»

Η υπόθεση της υπεράσπισης των κατακτήσεων μας, και ειδικότερα αυτών που πληρώθηκαν με αίμα όπως αυτή του 8ώρου, είναι υπόθεση ιστορική. Αφορά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Αφορά την υπεράσπιση της μνήμης και όσων έχυσαν το αίμα τους για τον αγώνα, αφορά το τώρα, το σήμερα, εμάς και την ανάγκη να ζήσουμε αξιοπρεπώς και όχι σαν δούλοι, αφορά το αύριο και την ευθύνη να μην κληροδοτήσουμε την ήττα. Αν δεν οργανωθούμε σήμερα, αν δεν καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε την καπιταλιστική λαίλαπα που σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις, που καθορίζει πλέον τους νέους συσχετισμούς επιβολής. Είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε την ήττα μας. Θέλουμε να συμβάλουμε στην διαμόρφωση μιας ενωτικής κινηματικής στρατηγικής που θα εναντιωθεί στο επερχόμενο νομοσχέδιο και θα δημιουργήσει όρους και προϋποθέσεις για την όξυνση του κοινωνικού – ταξικού πολέμου. Καλούμε σε μια πανελλαδική καμπάνια δράσης για τον μήνα Μάη ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο. Απευθύνουμε ένα ανοιχτό κάλεσμα σε ομάδες, καταλήψεις, πολιτικά στέκια, ατομικότητες να συντονίσουν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες δράσης με βάση το συγκεκριμένο ζήτημα. Από την δική μας πλευρά βάζουμε ως πρώτο σταθμό σε αυτή την καμπάνια την απεργιακή διαδήλωση της 6ης Μαΐου με ένα μαζικό – μαχητικό μπλοκ. Καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση για την δημιουργία ενός πανελλαδικού συντονισμού την Πέμπτη 6η Μαΐου στις 17.00 στο Λόφο του Στρέφη. Με αφετηρία την συνδιοργάνωση μιας μοτοπορείας στο κέντρο της Αθήνας με προτεινόμενη ημερομηνία το Σάββατο 15 Μαΐου. Καθώς και την συνδιαμόρφωση των επόμενων κινήσεων στα πλαίσια της καμπάνιας.

Επισυνάπτουμε κείμενο – πολιτική τοποθέτηση του Μετώπου Αντίστασης σε σχέση με τη συγκυρία, το αντεργατικό νομοσχέδιο και την εργατική Πρωτομαγιά.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ | Ομάδα Αδράστεια

Βρισκόμαστε ήδη μέσω μιας οικονομικής κρίσης εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών που πιστά ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Καλούμαστε να δουλέψουμε παραπάνω για να βάλουμε πλάτη στα αφεντικά, να συνεχίζουν να πλουτίζουν εις βάρος μας κι εμείς με το ζόρι να επιβιώνουμε με επιδόματα αναστολών, τηλεργασία ή συμπληρώνοντας τη μακρά λίστα των ανέργων. Το ζήτημα είναι το κατά πόσο θα ανεχτούμε αυτή την κατάσταση. Μέλημα της κυβέρνησης είναι να θωρακίσει και να διαιωνίσει ένα βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα προκειμένου η ίδια να μπορέσει να επιβιώσει. Εφαρμόζοντας μέτρα ελέγχου και πειθάρχησης για να μας κλείσει σπίτια μας – κουνώντας μας παράλληλα το δάχτυλο περί ατομικής μας ευθύνης- ενώ , ανοίγει την αγορά εν μέσω της τουριστικής περιόδου αδιαφορώντας για τις υγειονομικές επιπτώσεις. Προετοιμάζει ένα εργασιακό νομοσχέδιο έκτρωμα για να δουλεύουμε 10ωρα με μισθούς πείνας, χωρίς να μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας για να θρέψει το κεφάλαιο. Και στην ουσία αυτό για το οποίο καλούμαστε να πράξουμε τώρα είναι αν θα αφήσουμε να μας πάρουν ό,τι έχει με αγώνα κερδηθεί στο σήμερα. Αν θα αφήσουμε να μας επιβάλλουν χειρότερες συνθήκες ή θα αντισταθούμε από κοινού και αδιαμεσολάβητα. Να ξαναπιάσουμε το νήμα της ταξικής Πρωτομαγιάς, μιας ημέρας ορόσημο για την εργατική τάξη και να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα μας απέναντι σε κράτος και κεφάλαιο. ΔΕΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ Συμμετέχουμε και στηρίζουμε την απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, Πέμπτη 6 Μαΐου, 11 π.μ. Προπύλαια

Εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ φέρνουν σε δημόσια διαβούλευση το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, το οποίο είχε ήδη προαναγγείλει και ετοιμάσει από τον Οκτώβριο. Πιάνοντας το νήμα από τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ, η τωρινή νεοφιλελεύθερη – ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ, θέλει να ψηφίσει μια πληθώρα αντικοινωνικών μέτρων πουθα πλήξει την εργατική τάξη, στοχεύοντας στην πλήρη υποτίμηση της εργασίας και την εξαθλίωση της κοινωνικής βάσης.Με την μετατροπή του 8ωρου σε 10ωρο εργασίας, καταργεί το θεσμοθετημένο εργασιακό πλαίσιο και δίνει τη δυνατότητα στα αφεντικά να ορίσουν οι ίδιοι το ωράριο μας, προσθέτοντας υπερωρίες σε καθημερινή βάση, τις οποίες δεν θα αμειβόμαστε. Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση των υπερωριών η οποία σταδιακά θα καθιερωθεί σε όλους τους οικονομικούς κλάδους, δεν συνεπάγεται την αύξηση του ημερομίσθιου. Και αυτό γιατί ο εργαζόμενος θα αμείβεται όχι μισθολογικά αλλά σε ρεπό και άδειες εντός εξαμήνου. Παράλληλα, η καταμέτρηση του ωραρίου θα γίνεται μέσω ψηφιακής κάρτας, που θα ισχύσει σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Η τηλεργασία θα εφαρμοστεί πλέον ως συστηματική μορφή εργασίας, με τους εργαζομένους να δουλεύουν σε αμφίβολο καθεστώς, χωρίς εξασφαλισμένους όρους και συνθήκες εργασίας, ενώ είναι γνωστό ότι ως επί το πλείστον αναγκάζονται να δουλέψουν παρέχοντας το δικό τους εξοπλισμό. Το νέο νομοσχέδιο θα επιφέρει επίσης και αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Και ενώ ήδη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσπίσει όρους για τον περιορισμό κήρυξης απεργίας, η ΝΔ ισοπεδώνει το δικαίωμα στην απεργία με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη διεξαγωγή της να γίνεται μέσω ηλεκτρονικών ψηφοφοριών. Με τη δημιουργία συνδικαλιστικού μητρώου, με άλλα λόγια με το φακέλωμα συνδικαλιστών, στοχεύει στον εκφοβισμό και την αποτροπή των εργαζομένων από την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Καθόλου έκπληξη δεν μας προκαλεί η εργασιακή αναδιάρθρωση που επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ουδεμία σχέση έχει με την ευημερία της κοινωνίας. Το τελευταίο χρόνο άλλωστε, έχει αποδειχθεί περίτρανα αφήνοντας το δημόσιο σύστημα υγείας στην πλήρη κατάρρευσή του ξεπερνώντας, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι τώρα, τους 10.000 νεκρούς. Είτε αφορά την υγεία, είτε την παιδεία, τον πολιτισμό και την εργασία ο στόχος είναι ένας: στήριξη του ιδιωτικού κεφαλαίου, των μεγαλοεπιχειρηματιών, των εργολάβων, των τραπεζιτών, των media. Κι ενώ ήδη μετράμε τους νεκρούς από τις εργατικές δολοφονίες στα κάτεργα εργασίας, έρχεται να προστεθεί το νομοσχέδιο που καταργεί ουσιαστικά το 8ωρο.

Πάνω από έναν αιώνα πριν, την 1η του Μάη του 1886 στο Σικάγο, οι εργάτες εξεγέρθηκαν και διεκδίκησαν μαζικά πληρώνοντας με το ίδιο τους το αίμα την θεσμοθέτηση του οχταώρου, με βασικό αίτημα το «8ώρες δουλειά, 8ώρες ανάπαυση, 8ώρες ελεύθερου χρόνου». Διεκδικήσεις, λοιπόν, που κερδήθηκαν με αίμα έρχονται να κάνουν πολλά βήματα πίσω με το περαιτέρω τσάκισμα των εργατικών μας δικαιωμάτων μέσω του νέου νομοσχεδίου Χατζηδάκη και με βάση τις επιταγές του ΣΕΒ , των διάφορων μεγαλοεπιχειρηματιών( που βγήκαν κερδισμένοι με πολλά δις εν μέσω μιας παγκόσμιας υγειονομικής – οικονομικής κρίσης), των τραπεζών και του διεθνούς κεφαλαίου.

Και αυτό που τώρα μας λένε οι κυβερνώντες είναι ότι ψηφίζεται για χάρη των εργαζομένων, «για να είναι πιο ευέλικτοι στην προσαρμογή του ωραρίου τους». Αλήθεια, ποιος εργαζόμενος είναι σε ίση θέση στην παραγωγική αλυσίδα με τον εργοδότη του; Πως γίνεται να διαπραγματεύεται ή να διεκδικεί ένας εργαζόμενος καλύτερες συνθήκες εργασίας υπό την απειλή της απόλυσης, όταν έχει ατομική σύμβαση και είναι πλήρως αποδυναμωμένος; Οι αφηγήσεις της κυβέρνησης για το καλό των εργαζομένων ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα προετοιμάζοντας τον νέο εργασιακό μεσαίωνα με ελαστικά ωράρια, μισθούς ψίχουλα και νομιμοποίηση της «μαύρης» εργασίας.

Βρισκόμαστε ήδη μέσω μιας οικονομικής κρίσης εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών που πιστά ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Καλούμαστε να δουλέψουμε παραπάνω για να βάλουμε πλάτη στα αφεντικά, να συνεχίζουν να πλουτίζουν εις βάρος μας κι εμείς με το ζόρι να επιβιώνουμε με επιδόματα αναστολών, τηλεργασία ή συμπληρώνοντας τη μακρά λίστα των ανέργων. Το ζήτημα είναι το κατά πόσο θα ανεχτούμε αυτή την κατάσταση. Μέλημα της κυβέρνησης είναι να θωρακίσει και να διαιωνίσει ένα βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα προκειμένου η ίδια να μπορέσει να επιβιώσει. Εφαρμόζοντας μέτρα ελέγχου και πειθάρχησης για να μας κλείσει σπίτια μας – κουνώντας μας παράλληλα το δάχτυλο περί ατομικής μας ευθύνης- ενώ , ανοίγει την αγορά εν μέσω της τουριστικής περιόδου αδιαφορώντας για τις υγειονομικές επιπτώσεις. Προετοιμάζει ένα εργασιακό νομοσχέδιο έκτρωμα για να δουλεύουμε 10ωρα με μισθούς πείνας, χωρίς να μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας για να θρέψει το κεφάλαιο. Και στην ουσία αυτό για το οποίο καλούμαστε να πράξουμε τώρα είναι αν θα αφήσουμε να μας πάρουν ό,τι έχει με αγώνα κερδηθεί στο σήμερα. Αν θα αφήσουμε να μας επιβάλλουν χειρότερες συνθήκες ή θα αντισταθούμε από κοινού και αδιαμεσολάβητα. Να ξαναπιάσουμε το νήμα της ταξικής Πρωτομαγιάς, μιας ημέρας ορόσημο για την εργατική τάξη και να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα μας απέναντι σε κράτος και κεφάλαιο.

ΔΕΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Συμμετέχουμε και στηρίζουμε την απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, Πέμπτη 6 Μαΐου, 11 π.μ. Προπύλαια

Ομάδα ΑΔΡΑΣΤΕΙΑ

Απεργιακή μοτοπορεία

ΑΠΕΡΓΙΑ 6 Μάη 2021-Μοτοπορεία 13:30 Π. Άρεως

Τιμούμε τους νεκρούς του Σικάγο το 1886, τους αγώνες και τις κατακτήσεις της τάξης μας σε όλον τον κόσμο.

Συνεχίζουμε να βαδίζουμε στο δρόμο του αγώνα, να παλεύουμε για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Πενθήμερη/Οχτάωρη εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα για όλους και όλες

https://sveod.gr/?p=2830

Η ζωή είναι μικρή για να δουλεύουμε 10 ώρες – Η απεργία στις 6 Μαΐου να γίνει έναυσμα για να διεκδικήσουμε λιγότερο χρόνο εργασίας

Ανακοίνωση της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για την εργατική πρωτομαγιά του 2021

Εργάτες, κόκκινοι, λευκοί, κίτρινοι και μαύροι
Σηκώστε το κεφάλι σας! Πετάξτε τα εργαλεία σας!
Στο διάβολο τα αφεντικά και η σειρήνα του εργοστασίου
Ετούτη είναι η μέρα των εργατών.
Είναι η δική μας μέρα!

(Σικάγο, 1886)

Ο φετινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς βρίσκει δισεκατομμύρια εργαζόμενους και εργαζόμενες σε όλον τον κόσμο, στη δίνη μιας μεγάλης επίθεσης. Από εμάς, τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, προέρχεται η συντριπτική πλειονότητα των 4.000.000 νεκρών της πανδημίας. Εμείς κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της διάλυσης των δημόσιων συστημάτων υγείας, που αποτέλεσε την επιθετική επιλογή του καπιταλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία 30 τουλάχιστον χρόνια. Εμείς συνεχίσαμε να εργαζόμαστε απροστάτευτες και απροστάτευτοι για να κρατηθούν όρθια τα κέρδη του κεφαλαίου. Και εμείς ήμασταν τα θύματα των 400.000.000 θέσεων εργασίας που χάθηκαν μέσα σε αυτόν τον χρόνο, για τα κέρδη του κεφαλαίου και πάλι.

Σήμερα, κι ενώ χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν στις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Βραζιλία και αλλού, εξαιτίας της απροθυμίας του κεφαλαίου να προστατεύσει τους πληθυσμούς, να ενισχύσει την οικουμενική καθολική και δημόσια υγεία και να απελευθερώσει τα εμβόλια από τα επιχειρηματικά δεσμά της «παντέντας», καλούμαστε να επιστρέψουμε σε έναν κόσμο ξανά βυθισμένο σε καπιταλιστική κρίση, την οποία πάλι θα κληθούμε να πληρώσουμε.

Στην Ελλάδα, όπου βιώσαμε τις πιο σκληρές αντεργατικές και οικονομικά φιλελεύθερες πολιτικές τη δεκαετία της καπιταλιστικής κρίσης, βρισκόμαστε επίσης αντιμέτωπες και αντιμέτωποι με την πιο δεξιά και την πιο συνδεδεμένη με τα καπιταλιστικά επιχειρηματικά συμφέροντα κυβέρνηση των τελευταίων 30 χρόνων. Το αυταρχικό κρεσέντο του τελευταίου χρόνου, που επιχείρησε να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό με την επαναφορά της χωροφυλακής, πηγαίνει παράλληλα με μια σειρά νομοθετημάτων που κινούνται σταθερά στη λογική της μέγιστης προστασίας των επιχειρηματιών και την διάλυση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Το νομοσχέδιο που παρουσιάζει ο υπουργός Εργασίας Χατζηδάκης, από τους πιο σκληρούς υποστηρικτές των πολιτικών του πινοτσετισμού και της οικονομικής σχολής του Σικάγου, έρχεται να καταργήσει στην ουσία και στην πράξη την τήρηση του 8ωρου, να νομιμοποιήσει πλήρως τις απλήρωτες υπερωρίες, να προκαλέσει την πιο μεγάλη ελαστικοποίηση της εργασίας χωρίς να πειράξει τον χρόνο της και, ταυτόχρονα, να επιτεθεί στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, καθιστώντας κατ’ ουσία παράνομη την αυτόνομη συνδικαλιστική δράση και τον πρωτοβάθμιο συνδικαλισμό.

Σε αυτήν ακριβώς τη στιγμή, βρέθηκε να ξυπνήσει το θλιβερό ζόμπι της ΓΣΕΕ, προκειμένου, συντεταγμένο με την κυβέρνησης, να σαμποτάρει την απεργιακή κινητοποίηση της 6ης Μαΐου, μετατρέποντάς την σε μια εθιμοτυπική αργία συμφωνημένη με το Κράτος.

Αποτελεί την πιο επείγουσα ανάγκη για τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, για τα ταξικά σωματεία οργάνωσης της αντίστασης, να δώσουν τη μάχη για αν επιστρέψει το ζόμπι αυτό στη φωλιά του και να ενισχυθεί ο συνδικαλιστικός και απεργιακός συντονισμός που θα αποτελέσει την αντιπαράταξη σε αυτή την πολιτική και θα θέσει στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις που αντιστοιχούν στις πραγματικές μας ανάγκες για αποφασιστική μείωση του χρόνου εργασίας και αύξηση των μισθών, για ενίσχυση της δημόσιας υγείας και πρόνοιας, για συνδικαλιστικές και κοινωνικές ελευθερίες.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε ενώνει τις δυνάμεις και τη φωνή της με τα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες που κήρυξαν και στηρίζουν την απεργία της 6ης Μαΐου, ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη και ενάντια στη διαρκή πολιτική διάλυσης της δημόσιας υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών.

-Η ζωή είναι μικρή για να δουλεύουμε 10 ώρες. Καμία αύξηση του χρόνου εργασίας. Αποφασιστική μείωση του με αυξήσεις στους μισθούς.

-Καμία περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων στην απεργία.

-Προσλήψεις στο ΕΣΥ, ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας υγείας για την προστασία του πληθυσμού.

-Καμία απλήρωτη υπερωρία, ούτε μία ανασφάλιστη ώρα εργασίας

-Συνδικαλιστικός συντονισμός των εργαζομένων, ντόπιων και προσφύγων, για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής

Νομοσχέδιο Χατζηδάκη: Εκσυγχρονισμός ή επιστροφή στον «εργασιακό μεσαίωνα»;

135 χρόνια από την αιματοβαμμένη εργατική πρωτομαγιά του Σικάγο που συντάραξε τον κόσμο και άνοιξε το δρόμο για ιστορικές κατακτήσεις για την εργασία και την ζωή των εργαζομένων, όπως η καθιέρωση του οκταώρου, η κυβέρνηση κάνει το χατίρι στα αφεντικά και νομοθετεί την κατάργησή του γυρίζοντάς μας πίσω στον «εργασιακό μεσαίωνα».

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη έρχεται να ικανοποιήσει τους πιο διακαείς πόθους του ΣΕΒ και των μεγάλων εργοδοτών. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση θέλει να «βγάλει τα σπασμένα» της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων που κράτησαν την κοινωνία όρθια μέσα στην πανδημία. Αυτό το νομοσχέδιο ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου.

Κατάργηση του οκταώρου

«Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία στον εργαζόμενο, χωρίς να μειώνουμε το εισόδημά του», ισχυρίζεται σε διαδοχικές τηλεοπτικές εμφανίσεις του ο Κ. Χατζηδάκης. Ωστόσο, αυτό το «επικοινωνιακό παιχνίδι» δεν κατάφερε να αποκρύψει την πραγματικότητα, την κατάργηση δηλαδή του οκταώρου και την επιβολή εβδομάδας 50 ωρών εργασίας.

Στον δικό μας κλάδο ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει να δουλεύεις υπερωρίες για να προλάβεις το deadline ή για να «πιάσεις τους στόχους». Και ξέρουμε πολύ καλά ότι κανένας μάνατζερ δεν μας ρώτησε αν θέλουμε να δουλέψουμε υπερωρίες για τα deadlines που ποτέ δεν τελειώνουν και για τους στόχους που ποτέ δεν πιάνονται.

Το νέο νομοσχέδιο δεν έρχεται να λύσει το πρόβλημα αλλά τα χέρια της εργοδοσίας, η οποία θα μπορεί νόμιμα πλέον να απασχολεί το προσωπικό της πέραν του οκταώρου σε τουλάχιστον εξάμηνη βάση. Ο επιπλέον χρόνος των δύο ωρών δεν θα αμείβεται, αλλά θα συμψηφίζεται με μείωση του ωραρίου το επόμενο εξάμηνο ή με ρεπό.

Περισσότερες υπερωρίες και χαμηλότερες αμοιβές

Για έξι συνεχόμενους μήνες οι εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται σε δεκάωρη εργασία και θα αμείβονται για οκτώ ώρες, ενώ οι επιχειρήσεις και εργοδότες, το ίδιο διάστημα θα έχουν τη δυνατότητα επιπλέον υπερωριών, καθώς με το νομοσχέδιο αυξάνονται οι υπερωρίες που θα μπορεί να επιβάλει σε ετήσια βάση ο εργοδότης από 120 σε 150 ώρες.

Την ίδια στιγμή καταργείται η Κυριακάτικη αργία στα τηλεφωνικά κέντρα, στις υπηρεσίες I.T. και στα data centers. Αυτό σε συνδυασμό με το ελαστικό ωράριο και την αύξηση του πλαφόν υπερωρίας θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί το κόστος εργασίας για την εργοδοσία εις βάρος των εργαζομένων του κλάδου. Με άλλα λόγια, περισσότερες ώρες δουλειάς με λιγότερα λεφτά.

Μονιμοποίηση της τηλεργασίας

Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει, ειδικά στον δικό μας κλάδο. Αφού μετέτρεψε τα σπίτια μας σε γραφεία και μας έκανε αιχμάλωτους του υπολογιστή επί 24ώρου βάσεως, τώρα θεσμοθετείται χωρίς να προβλέπεται ουσιαστικός έλεγχος για την τήρηση του ωραρίου, αλλά ούτε και αποζημίωση για τον εργαζόμενο που επιβαρύνεται με επιπρόσθετες δαπάνες για ίντερνετ, ρεύμα και νερό.

Ποινικοποίηση του μαχητικού συνδικαλισμού και της απεργίας

Πώς θα μπορούσαν να περάσουν όλα αυτά τα μέτρα χωρίς να περιορίσουν το δικαίωμα των εργαζομένων στη συλλογική δράση και την απεργία; Αυτοί που έθρεψαν τον κομματικό συνδικαλισμό μοιράζοντας προνόμια, απαλλαγές και φρέσκο χρήμα στα δικά τους παιδιά, έρχονται τώρα να μιλήσουν για «διαφάνεια» και «δημοκρατία» στα σωματεία.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο Χατζηδάκη με ρητή διάταξη προβλέπει την υποχρέωση συνδικάτων και εργοδοτών να εγγράφονται σε αντίστοιχα μητρώα, προκειμένου να αποκτούν την ικανότητα για συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας προϋποθέτει δηλαδή το ηλεκτρονικό φακέλωμα των μελών του σωματείου.

Ταυτόχρονα προβλέπεται η υποχρεωτική εφαρμογή ηλεκτρονικής ψήφου για να αποφασιστεί μια απεργία, απαγόρευση της απεργιακής περιφρούρησης, βαριά πρόστιμα και ποινές στους εργαζομένους και ταυτόχρονη κήρυξη της απεργίας παράνομης αν ο εργοδότης επικαλεστεί «άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας».

Στόχος τους να εμποδίσουν την δυνατότητα μας να αντιδρούμε αγωνιστικά -και άρα αποτελεσματικά- απέναντι στην παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Μέχρι και την απαγόρευση των αφισοκολλήσεων και της διακίνησης υλικού από τα σωματεία μέσα στους χώρους δουλειάς επεξεργάζονται. Καλώς ήρθατε στο 1967…

Απεργία 6 Μάη: Ό,τι έχουμε είμαστε εμείς

Όμως η φετινή πρωτομαγιά στέλνει ένα μήνυμα πιο επίκαιρο από ποτέ: είναι ο κόσμος της εργασίας που αν σταματήσει, σταματάνε όλα γύρω του. Ό,τι έχουμε είμαστε εμείς: οι γιατροί και οι νοσηλεύτριες, οι εργαζόμενες στα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία, οι κούριερ και οι διανομείς, οι δικές μας τηλεφωνήτριες και οι τεχνικοί, όσοι και όσες κράτησαν την κοινωνία όρθια.

Γι αυτό είναι αναγκαία η οργάνωση από τα κάτω όλων των εργαζομένων σε εργατικές συλλογικότητες και σωματεία που θα αποτελούν ζωντανά κύτταρα στην πάλη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Με κοινή δράση και συντονισμό πάνω σε ένα μαχητικό πλαίσιο διεκδίκησης και σύγκρουσης με τις λογικές της ανάθεσης, τον κρατικό έλεγχο και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Την φετινή πρωτομαγιά θα την γιορτάσουμε με την απεργία στις 6 Μάη που προκηρύχθηκε σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα από Εργατικά Κέντρα, κλαδικά σωματεία και την ΑΔΕΔΥ. Είναι ώρα οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη, την ενότητα και τις διεκδικήσεις μέσα από τα σωματεία μας για να βάλουμε εμπόδια στα σχέδιά τους!

Όλοι και όλες στην απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια, στις 10.30 π.μ. και στην κοινή πορεία προς τη Βουλή:

  • Να μην κατατεθεί το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που καταργεί εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες
  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους και όλες
  • Αυξήσεις στους μισθούς – λιγότερη δουλειά – 7ωρο-5ήμερο-35ωρο
  • Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας – ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για εξοπλισμό – επίδομα τηλεργασίας με ευθύνη του εργοδότη – δικαίωμα στην αποσύνδεση
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και τα σχολεία – μαζικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό – ισότιμη, δωρεάν διανομή των εμβολίων με σπάσιμο των πατεντών
  • Λεφτά για την υγεία, όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς και αστυνομία
  • Μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών – άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς αποζημίωση
  • Πύκνωση δρομολογίων των ΜΜΜ με προσλήψεις προσωπικού και τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τους εργαζόμενους
  • Κανένας εργαζόμενος και άνεργος χωρίς εισόδημα – επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις

RADICAL I.T.

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Wind-Victus: Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 6 Μαΐου, 10:30 πμ, πλατεία Κλαυθμώνος

ΤΙΜΑΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 6 Μαΐου, 10:30 πμ, πλατεία Κλαυθμώνος

ΚΑΤΩ το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη

Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, από το Δικαίωμα στην Απεργία και το Συνδικαλισμό

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την ασφαλή επιστροφή μας στο χώρο εργασίας

Να αποκρούσουμε την παγίωση της Τηλεργασίας, που απομονώνει τους εργαζόμενους, διαλύει ωράρια και εργασιακά δικαιώματα

Η ελληνική οικονομία, μετά από 11 χρόνια μνημονίων, έχει οδηγηθεί σήμερα στην απόλυτη κατάρρευση. Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, με το τυχοδιωκτικό «ακορντεόν» των λόκνταουν εξάρθρωσε ακόμη περισσότερο ολόκληρους κλάδους. Η κρίση, τα λουκέτα, η ανεργία και μια νέα χρεωκοπία φουντώνουν καθημερινά, επαναφέροντας τον εφιάλτη των Μνημονίων.

Αντί οποιασδήποτε ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και οργάνωσης των αναγκαίων μέτρων προστασίας σε σχολεία, ΜΜΜ και εργασιακούς χώρους, η κυβέρνηση μετέτρεψε την πανδημία σε χρυσή ευκαιρία κουρελιάζοντας κοινωνικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, ψηφίζοντας πάνω από 110 αντιδραστικά νομοσχέδια μόνο μέσα στο 2020. Για να φιμώσουν τον λαό, εξαπέλυσαν τις συμμορίες της ΕΛΑΣ με αύρες, ξύλο και εξοντωτικά πρόστιμα να κυνηγούν διαδηλωτές και να τρομοκρατούν εργαζόμενους, νέους, λαϊκά στρώματα.

Σαν να μην έφταναν αυτά, 135 χρόνια μετά την ιστορική εξέγερση του Σικάγο και την κατάκτηση του 8ωρου, προχωρούν σε κήρυξη ολοκληρωτικού πολέμου ενάντια και στα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων με το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα του Χατζηδάκη. Ένα «νομοσχέδιο των σκλάβων» που μας γυρνάει στην κυριολεξία 100 χρόνια πίσω, αφού προβλέπει:

– Πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με την απελευθέρωση/γενίκευση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και των νεοφιλ-«ελεύθερων διαπραγματεύσεων», που σημαίνει πρακτικά πως ο εργοδότης με 30% ανεργία που έχουμε, θα επιβάλει ότι όρους εργασίας θέλει.

– Νομοθέτηση της 10ωρης εργασίας, δηλαδή κατάργηση του 8ώρου, κατάργηση της υπερεργασίας και της προσαύξησής της και διεύρυνση του νόμιμου ωραρίου χωρίς πρόσθετη αμοιβή, ανάλογα με τις ορέξεις των εργοδοτών.

– Αύξηση των νομίμων υπερωριών σε 150 για όλους τους κλάδους και δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας ανάλογα και μόνο με τις ανάγκες της επιχείρησης. Υποτίθεται θα ανταμείβονται με σκόρπια ρεπό: αλλά ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι αυτά δεν θα τα «τρώνε» καταχρηστικά οι εργοδότες, με το φόβητρο της απόλυσης, αυτό το σύστημα οδηγεί στην εξόντωση των εργαζομένων, που θα δουλεύουν 12ωρα για μήνες…

– Προσθήκη κι άλλων κλάδων στη λίστα με αυτούς που παραμένουν ανοικτά την Κυριακή, με αποτέλεσμα την 6ήμερη εργασία/κατάργηση του 5νθημέρου για ακόμη περισσότερους εργαζόμενους.

– Απαγόρευση προσέλευσης του εργαζόμενου στον χώρο εργασίας μετά από προειδοποίηση απόλυσης. Ο εργοδότης γλιτώνει το 50% της αποζημίωσης και παρεμποδίζεται η πάλη των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς.

– Μεταφορά αρμοδιοτήτων επίλυσης εργατικών διαφορών από την Επιθεώρηση Εργασίας στον ΟΜΕΔ, γεγονός που καταργεί ουσιαστικά τις όποιες διεκδικήσεις, αφού θα είναι διαδικασία οικονομικά ασύμφορη, χρονοβόρα και εξαιρετικά αμφίβολη η έκβαση υπέρ του εργαζομένου.

– Υποχρεωτική για οποιαδήποτε συνδικαλιστική δράση, καθίσταται η απογραφή στο Γενικό Μητρώο, που σημαίνει ασφυκτικό έλεγχο και φακέλωμα σωματείων και συνδικαλιστών.

– Απαγόρευση και ποινικοποίηση των απεργιών με ηλεκτρονική ψηφοφορία και αύξηση στο 40% του «προσωπικού ασφαλείας», δικαίωμα του εργοδότη σε λοκ-άουτ (ανταπεργία) και απαγόρευση της κατάληψης ή της παρεμπόδισης εισόδου σε εργασιακό χώρο, η οποία θα διώκεται ποινικά.

– Κάθε εργαζόμενος θα έχει κάρτα εργασίας, συνδεδεμένη με το πρόγραμμα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», που θα δείχνει το ακριβές ωράριο του. Αυτό όμως ταυτόχρονα θα εφαρμοστεί με την πλήρη ελαστικοποίηση του ωραρίου, μέσω της δυνατότητας του εργοδότη να τροποποιεί νόμιμα το ωράριο κατά βούληση και… online!

– Νομοθέτηση και εδραίωση της τηλε-εργασίας και της εργασίας μέσω πλατφορμών (gig-economy) με τους πιο ελαστικούς όρους εργασίας, με όρους «συνεργάτη» και όχι εργαζόμενου (κάτι σαν επέκταση της εργασίας με «μπλοκά»ι”), δηλαδή με όρους σύγχρονου σκλάβου, καθώς ο εργοδότης θα απαλλάσσεται σε αυτή τη μορφή εργασίας από τις υποχρεώσεις του απέναντι στον εργαζόμενο.

– Κατάργηση της διάκρισης μεταξύ υπαλλήλου και εργατοτεχνίτη, που θα χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για το πετσόκομμα των αποζημιώσεων απόλυσης και πιθανόν και τη περαιτέρω μείωση των μισθών.

– Ουσιαστική κατάργηση της νομοθεσίας περί παράνομης και καταχρηστικής απόλυσης καθώς πλέον καταργείται η υποχρέωση του εργοδότη για επαναπρόσληψη, απαλλάσεται από την υποχρέωση καταβολής μισθών υπερημερίας και αποζημίωσης ηθικής βλάβης και υποχρεούται απλώς πέραν της όποιας νόμιμης αποζημίωσης να καταβάλλει επιπλέον μόνο από 4 έως 20 μισθούς αναλόγως της περίπτωσης(!) Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση έχει περιθώριο 4 μήνες για να αναιρέσει την αιτία της παράνομης απολύσεως πριν υποχρεωθεί ακόμη και στο ελάχιστο. Οι απολύσεις χωρίς καταβολή αποζημιώσεων, σε έγκυες, συνδικαλιστές, ασθενείς θα χτυπήσουν «κόκκινο» με αυτές τις διατάξεις.

Να τελειώνουμε με την κυβέρνηση της φτώχειας και της βίας

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία κάθε απόχρωσης (ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ/ΣΥΡΙΖΑ), έχει δώσει το ελεύθερο σε κυβέρνηση και εργοδότες να επιτεθούν. Τελευταίο δείγμα της κατρακύλας της είναι η μετάθεση της απεργίας της πρωτομαγιάς από την ηγεσία της ΓΣΕΕ στις 4 Μάη, ημέρα αργίας που ορίζει ο νόμος -δηλαδή η ίδια η κυβέρνηση- και χωρίς απεργιακή συγκέντρωση. Πρέπει όμως να υπερβούμε και το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ, που οδηγούν σωματεία και συλλόγους σε παρακμή, που δεν ξεφεύγουν από «συμβολικές» κινήσεις και δεν χτίζουν ούτε στο ελάχιστο μια πραγματική, αποφασιστική αντίσταση.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντισταθούμε με τους αγώνες μας στην πολιτική της κυβέρνησης, που ξεθεμελιώνει κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας.

Πρώτα από όλα πρέπει να βγούμε από την απομόνωση της τηλε-εργασίας, να απαιτήσουμε την επιστροφή μας στον εργασιακό χώρο άμεσα και με τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Να βρεθούμε στα γραφεία, να συζητήσουμε για όλα τα προβλήματα που μας απασχολούν, να πραγματοποιήσουμε συνελεύσεις, να αποφασίσουμε πως θα αντισταθούμε, να οργανώσουμε κινητοποιήσεις. Οι προθέσεις των διοικήσεων, που έχουν αρχίσει ήδη να εκφράζονται, για μόνιμα σχήματα μερικής τηλε-εργασίας, εθελοντικά κλπ. είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για όλους μας.

Στις 6 Μάη τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά συμμετέχοντας στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση στις 10:30π.μ. στην πλ. Κλαυθμώνος.

Να ενωθούμε με τους αγώνες που έχουν ξεσπάσει στις γειτονιές, στα πανεπιστήμια, σε κλάδους εργαζομένους, που δείχνουν την αγωνία για το μέλλον, αλλά και τον δρόμο για να παλέψουμε. Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, φτωχοί να ενωθούμε και να οργανωθούμε. Για να επιβάλλουμε το δίκιο μας, να αποτρέψουμε τον μεσαίωνα που ετοιμάζουν, να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές ελευθερίες.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Η εργατική πρωτομαγιά, όσο και αν θεωρείται πλέον από την πλειονότητα μια μέρα κατά την οποία δεν εργαζόμαστε, όπως μια οποιαδήποτε άλλη αργία, αποτελεί μέρα μνήμης και αγώνα. Το 1886 στο Σικάγο, μαζικές απεργίες διαρκείας οδηγούν στα αιματηρά γεγονότα του Μαΐου, όπου κατακτιέται η καθιέρωση της οκτάωρης εργασίας. Πέρα από την κατάκτηση αυτού του συνδικαλιστικού αιτήματος, γίνεται εμφανής η απόληξη της μαζικής και με έντονο πολιτικό χαρακτήρα οργάνωσης της εργατικής τάξης στην Αμερική. Γι’ αυτό και ο Μάης του 1886 αποτέλεσε όχι αποκορύφωμα, αλλά έναυσμα και πολύτιμη παρακαταθήκη για το παγκόσμιο εργατικό κίνημα, κάτι που αποτυπώθηκε στα επαναστατικά κινήματα από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Στις αρχές του 21ου αιώνα, ενάμιση χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας της covid-19, το καθεστώς εγκλεισμού, ελέγχου και απαγορεύσεων που έχει μονιμοποιήσει το ελληνικό κράτος, με πρόσχημα τη διαχείριση της παγκόσμιας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, δίνει τα κατάλληλα πατήματα για ακόμα μια άγρια επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Η μετακύληση του οικονομικού κόστους και αυτής της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων έχει ήδη ξεκινήσει με την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης τους, μέσω της νέας εργασιακής «κανονικότητας» με μαζικές απολύσεις, μονιμοποίηση και επέκταση της τηλεργασίας, με στόχο την υποτίμηση της εργασίας και των συνθηκών των ζωών μας, προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη κράτους και κεφαλαίου.

Η περίοδος της πανδημίας έχει αποτελέσει για το κράτος την κατάλληλη συγκυρία για να περάσει μια σωρεία νόμων σε βάρος της κοινωνίας, όπως ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για την εκπαίδευση που στοχεύει στον περαιτέρω αποκλεισμό της τάξης μας από την τριτοβάθμια εκπαίδευση (βάσεις εισαγωγής, διαγραφές φοιτητ(ρι)ών) και στην κοινωνική και πολιτική αποστείρωση των Πανεπιστημίων μέσω μπάτσων, face-control, πειθαρχικών, ο νόμος για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, για την ιδιωτικοποίηση του περιβάλλοντος, των δημοσίων χώρων και άλλα πολλά. Ως επόμενο σε όλα αυτά, έρχεται ένα ακόμα νομοσχέδιο-επίθεση στα εργατικά δικαιώματα. Το νομοσχέδιο Βρούτση-Χατζηδάκη, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σε λίγες μέρες προς ψήφιση, σε συνέχεια με όλους τους προηγούμενους αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί ανά το παρελθόν (π.χ. ο νόμος για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας που έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), έρχεται για να εναντιωθεί και να αναιρέσει όλα τα κεκτημένα των εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει κατάργηση του 8ωρου και επαναφορά του 10ωρου, αύξηση υπερωριών, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της Κυριακάτικης αργίας, του δικαιώματος της απεργίας, καθώς και τον πλήρη περιορισμό της δράσης των σωματείων.

Από το 1886 μέχρι σήμερα μπορεί να έχουν αλλάξει πολλά, αλλά οι εργασιακές σχέσεις εξακολουθούν να έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό την εκμετάλλευση, ενώ η νέα τεχνολογική πρόοδος και τα επιτεύγματα για τα οποία καυχιέται το κεφάλαιο είναι στην πραγματικότητα αποτελέσματα της υπερεκμετάλλευσης της εργασίας και αποτελούν κτήμα όσων σπατάλησαν τη ζωή τους δουλεύοντας για αυτά. Όλες οι παραπάνω πτυχές του νέου νομοσχεδίου, τα επαναλαμβανόμενα «εργατικά ατυχήματα», η «μαύρη εργασία» και η ολοένα και πιο έντονη αύξηση της ανεργίας, πλαισιώνουν το νέο εργασιακό μεσαίωνα. Προφανώς, απέναντι σε όλα αυτά, οι επαγγελματίες συνδικαλισταράδες-εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ είναι εξαφανισμένοι και πλήρως αποστασιοποιημένοι, διατηρώντας ένα προφίλ αδράνειας και έμμεσης στήριξης της κυβερνητικής γραμμής, μη διστάζοντας ακόμα και να υποστηρίξουν δημόσια αποφάσεις του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων), ο οποίος ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τον αντεργατικό νόμο.

Εμείς, βλέπουμε την πρωτομαγιά, όχι απλά ως ένα μνημόσυνο της εργατικής τάξης, αλλά ως μία ευκαιρία να εντείνουμε τις ταξικές αντιπαραθέσεις και να εστιάζουμε στο ότι η αφετηρία των αγώνων μας πρέπει πάντα να είναι τα υλικά μας συμφέροντα. Αντιλαμβανόμενοι/ες τους εαυτούς μας ως μελλοντικούς εργαζόμενους/ες, απέναντι σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε τόσο εμείς όσο και οι εργαζόμενοι/ες, άνεργοι/ες, μετανάστες/ριες, αναγνωρίζουμε ότι οι ταξικοί φοιτητικοί αγώνες συνδέονται με αυτούς του εργατικού κινήματος. Ήρθε η ώρα να βάλουμε μπροστά τα δικά μας συμφέροντα και τις δικές μας ανάγκες, έξω και ενάντια από εργοδοτικά σωματεία και γραφειοκρατικές ηγεσίες, να οργανωθούμε και να δράσουμε σε κάθε σχολή, εργασιακό χώρο και γειτονιά. Συμμετέχουμε και ριζοσπαστικοποιούμε τα σωματεία βάσης, τους φοιτητικούς μας συλλόγους και οποιαδήποτε άλλη κοινωνική-ταξική-οριζόντια δομή, με στόχο τη μαζικοποίηση των αγώνων μας, την υπεράσπιση της συνδικαλιστικής δράσης στις σχολές και στους χώρους της εργασίας, με στόχο την ανατροπή των αντιδραστικών νομοσχεδίων που τσακίζουν τα συμφέροντα της τάξης μας και επιβαρύνουν τις ζωές μας.

Από το 1886 έως σήμερα και από το Σικάγο μέχρι την Αθήνα, η εργατική πρωτομαγιά μας υπενθυμίζει, ότι στην επίθεση κράτος και κεφαλαίου, απαντάμε με συλλογικούς και ταξικούς αγώνες.

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση των Κλαδικών και Επιχειρησιακών Εργατικών Σωματείων την Πέμπτη 6/5, στις 11 π.μ. στα Προπύλαια.

Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές  εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές

ΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ – ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Κοινοί αγώνες εργαζομένων και φοιτητ(ρι)ών, ανέργων και μεταναστ(ρι)ών

Αυτόνομο Σχήμα Ηλεκτρολόγων

Ταξική αντίσταση ενάντια στον νέο εργασιακό μεσαίωνα

Φέτος η Πρωτομαγιά σηματοδοτεί έναν πολύ σημαντικό σταθμό για τους αγώνες της εργατικής τάξης. Η πανδημία του Covid-19 λειτούργησε ως επιταχυντής της δομικής κρίσης του καπιταλισμού, βυθίζοντας ακόμα περισσότερο στη φτώχεια, την ανέχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση τους καταπιεσμένους και εκμεταλλευόμενους, προλεταριοποίησε σημαντική μερίδα των μεσαίων στρωμάτων και αύξησε τη συσσώρευση πλούτου για το μεγάλο κεφάλαιο. Το χτύπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην εργατική τάξη δεν έχει προηγούμενο. Θα μας βρουν, όμως, πεισματικά απέναντί τους, γιατί η ταξική πάλη δεν αναστέλλεται. Τιμούμε τους νεκρούς της εργατικής τάξης, συνεχίζοντας τους αγώνες τους. Δε θα επιτρέψουμε να αρθούν κατακτήσεις για τις οποίες μόχθησαν και έδωσαν τη ζωή τους άνθρωποι της τάξης μας.

Μέσα σ’ όλο αυτό το διάστημα τo κράτος απέδειξε για ακόμα μια φορά πως μεριμνά για τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Το διαλυμένο δημόσιο σύστημα υγείας, οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια, η βαθμιαία ιδιωτικοποίηση της υγείας, η κερδοσκοπία και ο αχαλίνωτος ανταγωνισμός των φαρμακοβιομηχανιών κόστισαν τις ζωές πολλών φτωχών ανθρώπων που αποκλείονται καθημερινά λόγω της ταξικής τους θέσης από παροχές που θα όφειλαν να είναι δημόσιες, δωρεάν και ελεύθερες στην πρόσβαση για τη διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς ζωής για όλους. Η κυβέρνηση της ΝΔ έθεσε ως προτεραιότητα της πολιτικής της τη διάσωση και την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου, κάνοντας τα θελήματα των ιδιοκτητών μεγάλων κλινικών και των αφεντικών της τουριστικής βιομηχανίας. Μπούκωσε στο χρήμα τα καθεστωτικά ΜΜΕ, για να προπαγανδίζουν ασταμάτητα το αφήγημα της ατομικής ευθύνης και να γλείφουν την κυβέρνηση και τα στελέχη της, προκειμένου να συσκοτίσουν τις εγκληματικές ευθύνες της βαθύτατα ταξικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, να χειραγωγήσουν και να ενοχοποιήσουν την κοινωνία. Επιπλέον, δαπάνησε μεγάλο τμήμα του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού σε εξοπλιστικές δαπάνες που βαθαίνουν περαιτέρω την εμπλοκή του ελληνικού κράτους στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στις πολεμικές προετοιμασίες, ενώ στο εσωτερικό δρομολογήθηκαν κατά προτεραιότητα προσλήψεις αστυνομικών και ΕΠΟΠ, αναβάθμιση και επέκταση του εξοπλισμού της αστυνομίας. Θέτοντας την κοινωνία στον πάγο με τα ασυνάρτητα από υγειονομική σκοπιά lockdown, την ώρα που ο κόσμος καθημερινά συνωστίζεται, ελλείψει υποδομών και μέτρων ασφαλείας, στους χώρους εργασίας και στα ΜΜΜ, η κυβέρνηση έδωσε το ελεύθερο στους μπάτσους να κάνουν ό,τι γουστάρουν, με αποτέλεσμα τη ραγδαία όξυνση της αστυνομικής καταστολής και τη διαμόρφωση ενός κλίματος κρατικής τρομοκρατίας στην κατεύθυνση της συγκρότησης ενός ισχυρού αστυνομικού κράτους.

Η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία μέσω της πλήρους απονέκρωσης της κοινωνικής ζωής και της περιστολής των αντίστοιχων ελευθεριών, να προχωρήσει στην ψήφιση αντεργατικών και αντικοινωνικών μέτρων, θεωρώντας πως δε θα συναντήσει αντίσταση. Είχε το θράσος να εκμεταλλευτεί καιροσκοπικά την πανδημία και εν τέλει να λασπολογεί εις βάρος όσων αντιστέκονταν στην υποτίμηση της υγείας, της εργασίας, των ζωών μας. Συνάντησε, όμως, μαζική κοινωνική αντίσταση στο εκπαιδευτικό μέτωπο, στην απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα και στις διαδηλώσεις στις γειτονιές και τις πλατείες, γι’ αυτό και αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί εν πολλοίς, επικεντρώνοντας την προσοχή της στο επικείμενο κερδοφόρο και χωρίς κάποιον σοβαρό υγειονομικό σχεδιασμό άνοιγμα του τουρισμού και στις πιθανές προσεχείς πρόωρες εκλογές.

Επόμενο βήμα της επίθεσης που σχεδιάζει η κυβέρνηση ενάντια στην κοινωνική βάση είναι η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, δια της οποίας αποσκοπεί να μας γυρίσει έναν αιώνα πίσω σε επίπεδο εργασιακών δικαιωμάτων. Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο έρχεται να θέσει τέλος στην 8ωρη εργασία, την οποία κατέκτησε η εργατική τάξη με αιματηρούς και μακρόχρονους αγώνες. Πλέον, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα, όταν κρίνουν ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες, να απασχολούν τους εργαζόμενούς τους ακόμα και 10ωρα έχοντας την αντίστοιχη νομική κάλυψη του κράτους. Οι έξτρα ώρες εργασίας υποτίθεται ότι θα επιστρέφονται στους εργαζόμενους εν είδει άδειας ή με μείωση ωρών εργασίας άλλες μέρες, κάτι που δεν μπορούν να το εγγυηθούν φυσικά η εργοδοτική αυθαιρεσία, οι απολύσεις, αλλά και το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν μεροκάματο. Πλέον, προβλέπεται η εργάσιμη εβδομάδα των 30-50 ωρών με τον συνδυασμό 6ωρης και 12ωρης εργασίας. Οι νόμιμες υπερωρίες αυξάνονται από τις 120 στις 150 ώρες και η εκάστοτε επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα να διευθετεί τον χρόνο εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες της, ξεζουμίζοντας έτσι τους εργαζόμενους, που θα αποστερούνται τις προσαυξήσεις λόγω υπερωριών. Η εργασία τις Κυριακές προβλέπεται να επεκταθεί και σε νέους κλάδους πέραν του εμπορίου (βλ. μεταφορικές, πληροφορική, logistics, data center, τηλεφωνικά κέντρα, ψηφιοποίηση έγχαρτου αρχείου, παραγωγή έτοιμου σκυροδέματος). Κατόπιν άδειας ΣΕΠΕ θα επιτρέπεται η κυριακάτικη εργασία και σε ορισμένους ακόμα κλάδους (βλ. εξεταστικά κέντρα, εξυπηρέτηση εξωσχολικών δράσεων ιδιωτικών σχολείων, συντήρηση σχολικών κτηρίων, προσαρμογή και αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων). Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας θα γίνουν πλέον καθεστώς, επιχειρώντας να αφήσουν μόνους και ξεκρέμαστους τους εργαζόμενους μπροστά στην πίεση των αφεντικών. Ο ταξικός συνδικαλισμός στοχοποιείται, οι συνδικαλιστές φακελώνονται, ορίζεται ηλεκτρονική ψηφοφορία για την προκήρυξη απεργιών, όπου προβλέπεται η λειτουργία προσωπικού ασφαλείας σε ποσοστό 40%, το δικαίωμα του εργοδότη για λοκ-αουτ και η απαγόρευση κατάληψης ή αποκλεισμού του εργασιακού χώρου. Τέλος, εδραιώνεται η τηλεργασία και η εργασία μέσω πλατφορμών, που συνεπάγονται την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει αυτόν τον νέο εργασιακό μεσαίωνα ως εκσυγχρονισμό του απαρχαιωμένου εργατικού δικαίου της Ελλάδας και ως αναγκαία συμπόρευση των εγχώριων εργασιακών σχέσεων με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις. Αυτά τα παραμύθια προσπαθεί να μας πουλήσει με κυνικό τρόπο, για να αποσπάσει τη διαταξική συναίνεση και την κοινωνική ειρήνη. Γι’ αυτό πρέπει να δοθούν άμεσα ηχηρές απαντήσεις από την εργατική τάξη, τα σωματεία και τις πρωτοβουλίες της. Είναι επιτακτική ανάγκη να μαζικοποιηθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις την Πρωτομαγιά και να στηριχτεί η απεργία από τα κάτω που οργανώνουν στα τέλη του Μάη τα σωματεία βάσης και τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Η συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υπεράσπιση των ταξικών τους συμφερόντων. Να ενδυναμώσουμε, λοιπόν, τον ακηδεμόνευτο ταξικό συνδικαλισμό και να τον καταστήσουμε όχημα για την αναγκαία συσπείρωση και αντεπίθεση των εργαζομένων.

Να οργανώσουμε την πάλη μας για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, αμοιβές και παροχές που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. Να μην επιτρέψουμε να βάλει το κράτος την ταφόπλακα στις κατακτήσεις μας και στα μέσα του αγώνα μας. Η συνειδητοποίηση των ταξικών μας συμφερόντων, του ταξικού μας εχθρού και η μεταξύ μας αλληλεγγύη να γίνουν οι κινητήριες δυνάμεις που θα σημάνουν την ανασυγκρότηση των ταξικών αντιστάσεων και τη μετωπική μας σύγκρουση με το κράτος και το κεφάλαιο. Μόνο με τις ίδιες μας τις δυνάμεις μπορούμε να αποτρέψουμε τη βάρβαρη επίθεση που μεθοδεύουν συντονισμένα κράτος και κεφάλαιο. Δεν έχουμε αυταπάτες περί μεταρρύθμισης ενός δομικά άδικου και εκμεταλλευτικού συστήματος, ούτε εμπιστευόμαστε τους εργατικούς μας αγώνες στον γραφειοκρατικό και υποταγμένο συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο, να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας!

Καλούμε σε στήριξη των απεργιακών κινητοποιήσεων της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, την Πέμπτη 6 Μαΐου:

Αθήνα: 11:00 στα Προπύλαια.
Θεσσαλονίκη: 10:30 στην Καμάρα. Στηρίζουμε το κοινό α/α μπλοκ.
Κόρινθος: 11:00 στο Εργατικό Κέντρο και 18:00 στον Φλοίσβο.

ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΔΕ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΣΑΝ ΣΚΛΑΒΟΙ

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ, ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ COVID-19 ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

Αναρχική Ομοσπονδία

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021- ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ

Πέρασε ένας χρόνος και κάτι παραπάνω από το περσινό πρώτο lockdown. Σε αυτό τον ένα χρόνο οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας, συνολικά η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία έχουμε σηκώσει στις πλάτες μια κρίση που μας φόρτωσαν. Μια κρίση υγειονομική, οικονομική αλλά ουσιαστικά βαθειά πολιτική. Πλέον μετά από 1 χρόνο πανδημίας και με τους περισσότερους εργαζόμενους στον κλάδο σε αναστολή σχεδόν 9 μήνες οι μάσκες έχουν πέσει και το δίπολο είναι ξεκάθαρο. Οι ζώες μας απέναντι στα κέρδη τους.

Σχεδόν 135 χρόνια από το Σικάγο του 86′ η Κυβέρνηση της νέας Δημοκρατίας, εκμεταλλευόμενη την πανδημία φέρνει προς ψήφιση ίσως ένα από τα πιο αντιδραστικά νομοσχέδια των χρόνων της κρίσης. Το Ν/Σ Χατζηδάκη φωτογραφικά παρουσιάζοντας τις αιχμές του δόρατος φέρνει επίσημα κατάργηση του 8ωρου, της έννοιας της υπερωρίας, τζογάρει τις ασφαλιστικές εισφορές μας, αφήνοντας μας ακάλυπτους υγειονομικά, καταργεί το δικαίωμα στον ελεύθερο συνδικαλισμό, δημιουργεί το δικό του εργοδοτικό παρατηρητήριο( η ΓΣΕΕ δεν είναι αρκετή ), μας στερείτο δικαίωμα στην απεργία,ανοίγει την πόρτα που του έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις για την ουσιαστική κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Προφανώς σαν εργαζόμενοι/ες στον κλάδο του επισιτισμού τουρισμού τα παραπάνω δεν αποτελούν καινοτομία στο εργασιακό μας τοπίο. Ομοσπονδία και Ξενοδόχοι ήδη από την προηγούμενη σύμβαση είχαν φροντίσει να καταργήσουν την έννοια του 8ωρου, ενώ δεν ξεχνάμε τι συνέβει στο παρελθόν με τις ασφαλιστικές εισφορές των ξενοδοχουπαλλήλων. Το δε άνοιγμα της εστίασης όπως γίνεται θυμίζει μια κακή αντιγραφή της περσινής χρονιάς. Άνοιγμα με πολλαπλάσια κρούσματα από πέρσι και ήδη από τον πρόεδρο του ΠΙΣ( Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος) δεν αποκλείεται νέο λοκ ντάουν το ερχόμενο φθινόπωρο.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως πάνω στις δικές μας ζωές θα προσπαθήσει Κυβέρνηση- Ξενοδόχοι/Εστιάτορες-Τουριστικό Κεφάλαιο να χτίσει το φετινό θαύμα του τουρισμού. Καλούν εμάς να πληρώσουμε και φέτος το σπασμένο μάρμαρο τους. Καλούν εμάς πάλι φέτος να δεχθούμε άνευ διαπραγμάτευσης ελαστική εργασία και επισφάλεια, ανθυγιηνές έως και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, δουλειά για φτωχοκάματο.

ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ- ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ/ΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ

Ο σύγχρονος εργασιακός μεσαίωνας που μας έχουν φέρει δεν ανατρέπεται με ευχολόγια και συναίνεση αλλά μαχητική, ανατρεπτική,ριζοσπαστική στάση μέσα και έξω απτους χώρους δουλειάς μας, ενάντια στην πολιτική που χρόνια τώρα προηθείται και μας θέλει όντως τα γκαρσόνια της Ευρώπης. Αγώνες επι μέρους, αγώνες χώρις το σύστημα και τις πολιτικές του στο αντίπαλο κάδρο έχουν δείξει πως είναι ατελέσφοροι. Χρειάζεται εδώ και τώρα ένα συντονισμένο απ’τα κάτω εργατικό κίνημα κόντρα σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που θα τα βάζει με τον πραγματικό αντίπαλο. Που θα ξαναοργανώσει τον κόσμο της εργασίας στο μόνο κάστρο που του έχει απομείνει, τα ταξικά σωματεία του.

Αυτή τη Πρωτομαγιά, δεν πάμε για περίπατο όπως μας λέει η ΓΣΕΕ αλλά οργανωμένα κατεβαίνουμε και διαδηλώνουμε για τη ζωή και το μέλλον που μας ανήκει. Αγώνας τώρα, οργάνωση τώρα και για όσο χρειαστεί..

ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ- 6Η ΜΑΗ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ-11.00πμ

ΛΑΝΤΖΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Kίνηση της Βιολέττας (ΚτΒ) | Να πει η Τάξη μας την τελευταία λέξη. Απεργιακή Συγκέντρωση. Πέμπτη 6 Μάη 10.30 Προπύλαια

Να πει η Τάξη μας την τελευταία λέξη.

καμία υποχώρηση απέναντι στην καταστρατήγηση των εργασιακών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων.

διαρκής πάλη ενάντια στην ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη πολιτική εξόντωσης.

προλεταριακή αντεπίθεση ενάντια στο Κεφάλαιο και το Κράτος του.

αγώνας για Ψωμί, Παιδεία, Υγεία, Ελευθερία

όλοι στους δρόμους

Απεργιακή Συγκέντρωση. Πέμπτη 6 Μάη 10.30 Προπύλαια

Kίνηση της Βιολέττας (ΚτΒ)

1η ΜΑΗ 1886-1η ΜΑΗ 2021 ΜΑΥΡΟΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

[…]Μπορείτε να ανακοινώσετε την ποινή σε μένα αξιότιμε δικαστή, αλλά αφήστε τον κόσμο να ξέρει ότι το 1886 μΧ στην πολιτεία του Ιλινόις, οχτώ άνδρες καταδικάστηκαν σε θάνατο επειδή πίστευαν σε ένα καλύτερο μέλλον· γιατί δεν έχασαν την πίστη τους στην υπέρτατη νίκη της ελευθερίας και της δικαιοσύνης![…] […]Αλλά, εάν νομίζετε ότι κρεμάζοντάς μας, μπορείτε να καταπνίξετε το εργατικό κίνημα, το κίνημα από το οποίο τα εκατομμύρια καταπιεσμένων, τα εκατομμύρια που μοχθούν και ζουν στην ανάγκη και τη μιζέρια, οι μισθωτοί σκλάβοι εκτός σωτηρίας, εάν αυτή είναι η άποψή σας, τότε κρεμάστε μας! Εδώ θα βηματίσουμε σε σπίθες, αλλά εκεί, και εκεί, και πίσω σας και μπροστά σας, φλόγες θα ανάψουν. Είναι μια υπόγεια φωτιά, δεν μπορείτε να τη σβήσετε. Η Γη καίγεται κάτω απ’ τα πόδια σας.[…]

απόσπασμα από την απολογία του αναρχικού August Spies

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Διανύουμε μία περίοδο όπου ο παρηκμασμένος κόσμος της εξουσίας εξαπολύει σε παγκόσμιο επίπεδο μία ολομέτωπη και σαρωτική επίθεση απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία. Το ξέσπασμα μίας πρωτοφανούς υγειονομικής, κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης ανέδειξε, με ακόμα εμφατικότερo τρόπο, τη δολοφονική φύση του κρατικού-καπιταλιστικού μοντέλου κοινωνικής οργάνωσης. Κράτος και αφεντικά επιχειρούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο την πανδημία ώστε να διευρύνουν την ισχύ τους, να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους και να αυξήσουν περαιτέρω τα προνόμιά τους. Στον ελλαδικό χώρο, αυτό αποτυπώθηκε με την επιτάχυνση αντικοινωνικών διαδικασιών αναδιάρθρωσης.

Η ψήφιση του νόμου για την περιστολή των διαδηλώσεων, το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, μέρος της οποίας είναι η είσοδος των αστυνομικών δυνάμεων στις σχολές, η διάλυση της δημόσιας υγείας, η ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους, η περαιτέρω όξυνση της εγκληματικής βίας της αστυνομίας, οι συλλήψεις, οι διώξεις και οι βασανισμοί αγωνιστών/τριών και διαδηλωτών/τριών, οι δικαστικές σκευωρίες εις βάρος αναρχικών, η εξόντωση πολιτικών κρατουμένων, η εφαρμογή ενός ειδικού καθεστώτος εξαίρεσης για πρόσφυγες, μετανάστες και φυλακισμένους, η απογείωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας, η επίθεση στους αγώνες των υγειονομικών και η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής τους δράσης, καθώς και η επερχόμενη ψήφιση του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου αποτελούν κομμάτια της επιβολής του σύγχρονου ολοκληρωτισμού σε ολόκληρη την κοινωνία.

Πιάνοντας το νήμα από τους αγώνες του παρελθόντος, από την 1η Μάη του 1886 στο Σικάγο, μέχρι τις κοινωνικές και ταξικές μάχες που δίνονται σήμερα σε όλο τον κόσμο, να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις του χθες, να βάλουμε αναχώματα στην επέλαση της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας, να αγωνιστούμε από κοινού εργαζόμενοι/ες, άνεργοι/ες, πρόσφυγες/μετανάστες/τριες, φοιτητές/τριες, μαθητές/τριες, όλοι οι καταπιεσμένοι και καταπιεσμένες για τη συντριβή του κόσμου της Εξουσίας και την οικοδόμηση ενός κόσμου Ελευθερίας, Ισότητας, Αλληλεγγύης.

Ενάντια στους αντεργατικούς και αντισυνδικαλιστικούς νόμους Ενάντια στη μισθωτή σκλαβιά, την εργοδοτική τρομοκρατία και την κρατική καταστολή

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΌ

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ/ΠΟΡΕΙΑ: 6 ΜΑΙΟΥ, 11.00, ΠΛ.ΚΟΡΑΗ

Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση

Αναρχική Ομάδα Ενέδρα:

Έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος κατά τον οποίο η κρατική διαχείριση της πανδημίας έχει σαρώσει κάθε πτυχή της κοινωνικοπολιτικής ζωής με βασικούς αποδέκτες τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Η εργατική τάξη ως ένα από αυτά πληρώνει ακριβά το τίμημα της πλήρως αποτυχημένης κρατικήςδιαχείρισης, όχι μόνο με τις ήδη υπάρχουσες και τις επερχόμενες περικοπές και απολύσεις, αλλά και με την ίδια της τη ζωή. Αρχικά, η εγκατάλειψη και κατ΄ επέκταση η κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας σε καιρούς πανδημικής κρίσης, οι “κορωνοσυγκεντρώσεις” που προκαλούνται με κρατικές ευθύνες -προς χάριν των αφεντικών και τηςαδιάλειπτης παραγωγής- στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εις βάρος του εργατικού δυναμικού, σε συνδυασμό με την παράλογη επιβολή αποτυχημένωνπεριοριστικών μέτρων, είναι οι κύριες παράμετροι που συμπυκνώνουν την θανατοπολιτική της κυβέρνησης.

Μέσα στην πανδημία η κυβέρνηση ανέγνωσε ότι η συγκυρία προσφέρει τα βέλτιστα για την εργαλειοποίηση της υγειονομική κρίσης, ώστε να οξύνει την καταστολή σχεδόν σε κάθε κοινωνικό πεδίο, να διαλύσει κάθε αντίσταση των από τα κάτω και να εξαπολύσει μια νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. Εν προκειμένω, κατεβάζει προς ψήφιση νομοθετικά τερατουργήματα με σκοπό να ισοπεδώσουν ιστορικά κεκτημένα του ευρύτερου προοδευτικού και ριζοσπαστικού κινήματος, γυρνώντας την κοινωνική πραγματικότητα σε προ-μεταπολιτευτικές εποχές. Σε αυτή λοιπόν την συνθήκη, που η κρατική διαχείριση έχει ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για αντεργατική πολιτική, η εργατική τάξη έχοντας επωμιστεί τις βαρύτατες συνέπειες της χρόνιας μνημονιακής πολιτικής, που συνεχίστηκε και κατά τα χρόνια της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης της εξουσίας, βρίσκεται στο σήμερα απογοητευμένη και αποδυναμωμένη, ενώ οι οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις της έχουν αποσυσπειρωθεί.

Η εργασιακή πραγματικότητα που έχει επιβληθεί, έχει μετασχηματίσει τους μέχρι πρότινος εργασιακούς μηχανισμούς καταπίεσης σε ένα ακόμη πιο εχθρικό μοντέλο ολοκληρωτισμού, στο οποίο χρησιμοποιούνται πλέον και μέσα τεχνολογικής επιτήρησης από τη μεριά της εργοδοσίας. Ο κόσμος της εργατικής τάξης όλους αυτούς τους μήνες είναι εκείνος που αντιμετωπίζει τις δυσβάσταχτες συνέπειες της πανδημίας όπως την μέγκενη της τηλεργασίας, τα ξεχειλωμένα ωράρια, τη διαρκή συνθήκη απομόνωσης, αλλά και τις απλήρωτες υπερωρίες. Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι άνεργες, καθώς και οι ανασφάλιστοι και οι μετανάστριες, οι οποίοιστελεχώνουν τις πιο υποτιμημένες εργασίες -είτε είναι νόμιμες είτε παράνομες. Όλοι αυτοί όντας πιο ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού έχουναφεθεί στο έλεος της οικονομικής κατάρρευσης και είναι καταδικασμένοι ναζουν στην γκρίζα ζώνη μεταξύ επιβίωσης και εξαθλίωσης.

Πλέον, ήρθε και η στιγμή της χαριστικής βολής για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες. Η κατάργηση του 8ώρου, η θεσμική και πλήρης επιβολήαπλήρωτων υπερωριών, η καθιέρωση της κυριακάτικης εργασίας είναι προ τωνπυλών. Ενώ, λοιπόν, τα μικρά και μεγάλα αφεντικά περιμένουν στην γωνία για να αφαιμάξουν ακόμη περισσότερο την εργατική βάση και τον ιδρώτα της, ο κρατικός μηχανισμός εξαπολύει την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη πολεμική του με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, ένα έκτρωμα ξερασμένο από τα κυβερνητικά σπλάχνα, που θα εξυπηρετήσει τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου και το οποίο έχει παραγγελθεί εδώ και καιρό από τον ΣΕΒ και άλλους μεγαλοεπιχειρηματικούς κύκλους. Ωστόσο, αποτελεί και μια κίνηση καλής θέλησης από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας προς τα μικρά αφεντικά,κλείνοντας τους το μάτι για πελατειακούς λόγους και δίνοντας τους τα θεσμικά εργαλεία να μετατοπίσουν την όποια χασούρα τους από την κρίση στις εργαζόμενες.

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη δεν στοχεύει απλά στην κατάργηση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν κερδηθεί με θυσίες, αλλά επιδιώκει και να χτυπήσει την οργάνωση των εργατικών αγώνων.Συγκεκριμένα, απονευρώνει το πολιτικό εργαλείο της γενικής συνέλευσηςτων εργαζομένων μπλοκάροντας τη δυνατότητα τους να προβούν σε απεργία,μέσω της μετατροπής της ψηφοφορίας σε εξ αποστάσεως ηλεκτρονική.Επιπλέον, στοχεύει στο φακέλωμα αγωνιστών και στην ποινικοποίηση τηςπεριφρούρησης των απεργιακών κινητοποιήσεων στους χώρους δουλειάς, ενώ μετατρέπουν την απεργοσπασία από εθελόδουλη συμπεριφορά σε θεσμικό καθήκον.

Ζούμε μια κρίσιμη ιστορική καμπή στην οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ευθύνη να σηκώσουμε το βάρος της πολιτικής παρακαταθήκης τηςδιεκδίκησης και υπεράσπισης των κεκτημένων της κοινωνικής βάσης. Από τις αιματοβαμμένες μητροπολιτικές οδομαχίες των εργατών και τους 7 εκτελεσθέντες αναρχικούς μάρτυρες του Σικάγο το 1886, την μαχητική πρωτομαγιά των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης το 1936, μέχρι τις πρόσφατες συγκρουσιακές αντιμνημονιακές κινητοποιήσεις, ένα συνδετικό αγωνιστικόνήμα έρχεται και διαπερνά το σήμερα υπενθυμίζοντας μας την πολιτική αναγκαιότητα για την δημιουργία πολύμορφων μαχητικών προοπτικών. Από τη μεριά μας η πρόταση για την αναρχική προοπτική των εργατικώναγώνων εμπεριέχει δύο αλληλένδετες και αμφίδρομες διεργασίες.Αντιλαμβανόμαστε ως επιτακτική ανάγκη την ενίσχυση και δημιουργία περαιτέρω αυτοοργανωμένων και αντιεραρχικών δομών για την αναζωπύρωσηκαι κλιμάκωση της ταξικής αντιβίας.Ο παραπάνω πολιτικός σχεδιασμός θα είναι κενός αν δεν εγκολπώνει μια λογική πολιτικής σύνδεσης με τους επιμέρους αγώνες του εργατικών υποκειμένων και δεν στηρίζει την τακτική της μαζικοποίησης, μακριά από τις παθογένειες της κομματικής ανάθεσης,του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού και της ηγεμονίας.

Η συμμετοχή, λοιπόν, στην πορεία της 6ης Μάη είναι αναγκαία όσο ποτέ,όπως και η μαχητική υπεράσπιση της παρουσίας μας στο δρόμο.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 6 ΜΑΗ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ 11:00 Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Αναρχική Συλλογικότητα Μασόβκα – Κάλεσμα στη διαδήλωση 6/5 στα Προπύλαια

Η φετινή Πρωτομαγιά μας βρίσκει σε δύσκολες και περίεργες συνθήκες.

Κλείνουμε λίγο παραπάνω από χρόνο εν μέσω μιας θανατηφόρας πανδημίας και μιας ανυπόφορης και ασφυκτικής καραντίνας.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει αυτήν την μέρα προτάσσοντας μια θρησκευτική γιορτή ενάντια σε ένα παγκόσμιο γεγονός που αγκαλιάζουν εκατομμύρια εργαζομένων κάθε χρόνο, ενάντια σε μία ημέρα μνήμης των νεκρών μας στους οποίους χρωστάμε τις σημερινές συνθήκες εργασίας, ενάντια στους αγώνες ανά τα χρόνια που παλεύουμε και διεκδικούμε τα αυτονόητα.

Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, αποφάσισαν να προτεραιοποιήσουν την Ανάσταση, μια θρησκευτική γιορτή, και να μεταφέρουν την Πρωτομαγιά για την Tρίτη 4 Μαΐου.

Έτσι, υποβαθμίζοντας το ιστορικό βάρος αυτής της μέρας, χαρακτηρίζοντάς την ως μια γιορτή ή ως αργία, την μεταφέρουν στην επόμενη εργάσιμη με το τέχνασμα ότι θα έχουν μία ημέρα παραπάνω οι εργαζόμενοι για ξεκούραση.

Αυτήν την μέρα όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βρίσκονται στον δρόμο, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που προσπαθούν με αντεργατικά νομοσχέδια και τεχνάσματα να πάρουν πίσω τα κεκτημένα μας.

Εργαζόμενοι βρίσκονται μήνες άνεργοι χωρίς κανένα επίδομα με αποτέλεσμα να έχουν αφεθεί στην μοίρα τους. Οι μικροεπιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη και ο οικονομικός μαρασμός έχει πάρει ήδη τρομακτικές εκτάσεις. Η στήριξη τους κράτους είναι ανύπαρκτη σε μια περίοδο πανδημίας και επιπλέον έρχονται να αποτελειώσουν εργαζόμενους και επιχειρήσεις ψηφίζοντας νομοσχέδια που καταργούν το 8ωρο, επικυρώνοντας τις παράνομες από καιρό υπερωρίες, με αποτέλεσμα την περαιτέρω εκμετάλλευση των εργαζομένων σε δυσμενείς συνθήκες εργασίας.

Πολτοποιούν κάθε δικαίωμα προσφέροντας μισθούς πείνας και ύστερα προπαγανδίζουν πως ακόμα και 200 ευρώ αποτελούν ικανό ποσό για την επιβίωση.

Θα εκμεταλλευτούν ανθρώπους μέχρι την σωματική και ψυχολογική εξόντωσή τους ενώ εκείνοι θα κερδοσκοπούν στα γραφεία τους και θα κόβουν τούρτες γιορτάζοντας την κοροϊδία που μας πουλάνε.

Όλοι αυτοί έχουν όνομα και επώνυμο.

Διαρκούν στον χρόνο και απλώς αλλάζουν θέσεις.

Στο πορτρέτο αυτήν την φορά είναι ο κύριος Χατζηδάκης.

Υπέρμαχος του νεοφιλελευθερισμού -αυτό πουλάει τουλάχιστον- που με την συντηρητική πολιτική του θέλει να ιδιωτικοποιήσει ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει στο πέρασμα του. Όπως έκανε όταν ήταν υπουργός περιβάλλοντος, που υποβάθμισε εταιρίες όπως η ΔΕΗ ανάμεσα σε άλλες επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζόμενους για να τις πουλήσει στα διεθνή κεφάλαια. Αυτός ο άνθρωπος έχει πάρει το τιμόνι πάνω στα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τις προθέσεις σας και θα μας βρείτε απέναντι σας.

Το πνεύμα της 1 Μαΐου δεν έχει σβήσει από το 1886.

Με αυτό το πνεύμα πορευόμαστε και καλούμε στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 6/5 στα Προπύλαια.

Εμείς θα επιλέξουμε την μοίρα μας.

Εμείς θα επιλέξουμε την απεργία και τα αιτήματά μας.

Μέχρι την ολοκληρωτική απαλλοτρίωση των μέσων παραγωγής.

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά.

Αναρχική Συλλογικότητα Μασόβκα

Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργού Εργασίας μας σπρώχνει 130 χρόνια πίσω,
καταργώντας το 8ωρο και απελευθερώνοντας τις ώρες εργασίας σε όσες θέλουν
τα αφεντικά.

Από τη μία, βγήκε ο Υπουργός Εργασίας και υπερασπίστηκε το 8ωρο έναντι του
10ώρου λέγοντας ότι θα είναι παράνομη η απόλυση εργαζομένου, αν απολυθεί
για αυτόν τον λόγο. Από την άλλη, απελευθερώνει τις απολύσεις δίνοντας το
δικαίωμα στα αφεντικά να απολύουν χωρίς λόγο, ακόμα και
συνδικαλιστές-συνδικαλίστριες που είχαν μια νομική προστασία απέναντι στα
αφεντικά.

Αυτό αποδεικνύει ότι είναι μια κοροϊδία τα λόγια του υπουργού και ότι το
μόνο που θέλουν να καταφέρουν είναι να μας πείσουν, για να μπορέσουν να
περάσουν το ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ νομοσχέδιο.

Για αυτούς τους λόγους καλούμε όλο τον κόσμο, εργαζόμενες/ους,
φοιτητές/τριες, άνεργους/ες και όλη την κοινωνία να αντιδράσουμε και να μην
εφησυχάσουμε στην ελπίδα μιας νέας κυβέρνησης, γιατί το ζητούμενο όλων
είναι το ίδιο: η σκλαβοποίηση της εργατικής τάξης.

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ
ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΝΑ ΜΗ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΣΚΛΑΒΟΙ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΑΠΕΡΓΙΑ 6 ΜΑΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Στις 10.30πμ στην Καμάρα, Θεσσαλονίκη
Στις 11.00πμ στα Προπύλαια, Αθήνα

Συνέλευση εργαζομένων στη Σ.Ε.ΒΙΟ.ΜΕ
Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ

ΘΑ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, ΘΑ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ, ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ! ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 6ΗΣ ΜΑΗ: ΑΘΗΝΑ 11.00 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10.30 ΚΑΜΑΡΑ

Ταξική Αντεπίθεση

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ-ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ, ΠΕΜΠΤΗ 6/5, 11:00 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Στην εξέγερση του Σικάγο το 1886 που ξεκίνησε με τις απεργίες διαρκείας εκατοντάδων χιλιάδων εργατών και κρίθηκε από τις αιματηρές συγκρούσεις του Μαΐου δεν κατακτιόταν απλά η οκτάωρη εργασία ως ένα συνδικαλιστικό αίτημα, αλλά γινόταν εμφανής η απόληξη της -μαζικής και με έντονο πολιτικό χαρακτήρα- οργάνωσης της εργατικής τάξης στην Αμερική. Γι’ αυτό και ο Μάης του 1886 αποτέλεσε όχι αποκορύφωμα, αλλά έναυσμα και πολύτιμη παρακαταθήκη για το παγκόσμιο εργατικό κίνημα, αφού έδειξε με τον πιο έμπρακτο τρόπο τη δύναμη μιας μαζικής απεργίας διαρκείας. Όσο κι αν πασχίζουν τα ΜΜΕ, το αστικό πολιτικό προσωπικό, οι γραφειοκράτες συνδικαλιστές και το κεφάλαιο να την υποβιβάσουν σε μία απλή επετειακή ημέρα μνήμης, η 1η του Μάη θα συνεχίσει να συμβολίζει τους μαχητικούς ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες σε όλο τον κόσμο.

Η φετινή πορεία της Πρωτομαγιάς, ως μέρα αντίστασης και αγώνα, είναι πιο επιτακτικό από ποτέ να αποτελέσει ένα κινηματικό εφαλτήριο δυναμικών και μαζικών αγώνων, καθώς το επόμενο διάστημα περνάει ακόμα ένα νέο νομοσχέδιο για την εργασία. Μέσω του νομοσχεδίου, επί της ουσίας επιχειρείται η νομική κατοχύρωση των (ήδη υφιστάμενων) απλήρωτων υπερωριών, η θεσμική κατάργηση του 8ωρου (σε 10ωρο), η στοχοποίηση και ο ασφυκτικός περιορισμός των ριζοσπαστικών πρακτικών διεκδίκησης του εργατικού κινήματος και της απεργίας. Οι εργοδοτικές δολοφονίες, η ελαστικοποίηση της εργασίας, οι απλήρωτες υπερωρίες, η δουλειά χωρίς άδειες, η επισφάλεια, η άρνηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η αύξηση της εντατικοποίησης των συνθηκών εργασίας σε συνδυασμό με τη μείωση των μισθών μέσα από το νέο “σύστημα του ψηφιακού ωραρίου”, η καταπάτηση της κυριακάτικης αργίας, η δραματική αύξηση της ανεργίας συνθέτουν τον νέο εργασιακό μεσαίωνα.

Το νέο νομοσχέδιο λύνει τα χέρια των αφεντικών, αφού επιχειρεί την ποινικοποίηση και στην ουσία την κατάργηση των απεργιών και των εργατικών/συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων. Κάθε προσπάθεια συγκροτημένης αντίστασης θα μπορεί να κρίνεται “παράνομη”, εφόσον θεωρηθεί πως είναι ριζοσπαστική ή “ασκεί ψυχολογική βία”. Ταυτόχρονα, προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος είναι η δημιουργία αρχείου ηλεκτρονικού φακελώματος για όλα τα μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ η προκήρυξη απεργίας μπορεί να θεωρηθεί και πάλι “παράνομη” αν δεν παρέχεται η εξ αποστάσεως συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση και ψήφος σε όποιο μέλος το επιθυμεί. Οι παραπάνω διατάξεις έρχονται να στοχοποιήσουν φωτογραφικά τις από τα κάτω απεργίες των σωματείων, δηλαδή αυτές που ενέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τα αφεντικά. Η ποινικοποίηση και η απαγόρευση των ριζοσπαστικών, μαχητικών πρακτικών του εργατικού κινήματος αποτελεί πάγιο στόχο του κράτους και του κεφαλαίου. Για αυτό και το επερχόμενο νομοσχέδιο επιχειρεί εντέχνως να θέσει εκτός νόμου τα μαχητικά πρωτοβάθμια σωματεία και την πολύμορφη δράση τους, ανάγοντας σε μοναδικό εκπρόσωπο του εργατικού κινήματος τις ξεπουλημένες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη αποτελεί συνέχεια των νομοσχεδίων που περνάνε τόσο στον χώρο της εργασίας, όσο και σε αυτόν της εκπαίδευσης. Το τελευταίο διάστημα έχει ψηφιστεί πληθώρα εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων που εξυπηρετούν τους διαχρονικούς σκοπούς κράτους και κεφαλαίου, δηλαδή τις περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, την πλήρη ευθυγράμμιση του πανεπιστημίου με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, τον αποκλεισμό της κοινωνικής βάσης από την εκπαίδευση, την εντατικοποίηση των σπουδών, την διάλυση της φοιτητικής μέριμνας. Ταυτόχρονα, εξελίσσεται μια ολομέτωπη επίθεση για το τσάκισμα των αντιστάσεων μέσα στα πανεπιστήμια, με την είσοδο των μπάτσων στις σχολές μας, διώξεις αγωνιζόμενων φοιτητ(ρι)ών και την δημιουργία πειθαρχικού κώδικα που προβλέπει ποινές από διαγραφές φοιτητ(ρι)ών ως και 3 χρόνια φυλάκιση (πχ. για καταλήψεις πανεπιστημιακών κτιρίων).

Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση στοχεύει στον αποκλεισμό της τάξης μας από τα πανεπιστήμια και την μετατροπή τους σε παραγωγικές επικερδείς επιχειρήσεις. Ήδη από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι μαθήτ(ρι)ες αναγκάζονται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά στο φροντιστηριακό σύστημα για να καταφέρουν την εισαγωγή τους σε κάποια σχολή, με αποτέλεσμα να αφαιρείται η επιλογή των σπουδών από όποιον/α δεν έχει την δυνατότητα να ανταπεξέλθει οικονομικά. Αυτός ο αποκλεισμός εντείνεται με την μείωση των εισακτέων στις σχολές, την πρακτική κατάργηση των μεταγραφών και την θέσπιση των καινούργιων βάσεων εισαγωγής, οι οποίες θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των μαθητ(ρι)ών και θα εντατικοποιήσουν ακόμα περισσότερο το πρόγραμμα τους. Οι ίδιοι ταξικοί φραγμοί συνεχίζονται και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με την θέσπιση του χρονικού ορίου φοίτησης, το οποίο αποκλείει από τα πανεπιστήμια ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της φοιτητικής κοινότητας που αναγκάζεται να εργάζεται ταυτόχρονα με τις σπουδές του.

Μέσα σε ένα καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής -στο οποίο για να ανταπεξέλθει κανείς στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας χρειάζεται συνεχή κατάρτιση και πιστοποίηση πτυχίων- ο αποκλεισμός από τις σπουδές συνεπάγεται ανεργία, άμισθη ή χαμηλόμισθη εργασία και περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα, κάτι το οποίο οδηγεί αναπόφευκτα στην περαιτέρω φτωχοποίηση της τάξης μας. Αυτός ακριβώς είναι ο απώτερος σκοπός του ταξικού αποκλεισμού από την εκπαίδευση: η δημιουργία μιας «στρατιάς» ανέργων που θα αναζητά άμεσα εργασία με μοναδικό κριτήριο την επιβίωση της, που θα βρίσκεται υπό την μόνιμη απειλή της απόλυτης φτώχειας και δεν θα μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στα σχέδια του κεφαλαίου. Ο σχεδιασμός αυτός υλοποιείται με βάση τις οδηγίες του ντόπιου κεφαλαίου (π.χ. ΣΕΒ), το οποίο επιτίθεται σε όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει και ταυτόχρονα επιχειρεί να “εκπαιδεύσει” ένα νέο εργατικό δυναμικό, πιο φοβισμένο, πιο επισφαλές και άρα πιο πειθήνιο.

Από τον νέο πτωχευτικό κώδικα μέχρι το νομοσχέδιο που δίνει την διαχείριση των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες, το κράτος προαναγγέλλει έναν νέο γύρο ακραίας ταξικής εκμετάλλευσης. Έτσι, θέλοντας να αποφύγει τις εξεγερσιακές απαντήσεις που δίνει η κοινωνία απέναντι στην καταπίεση και την εκμετάλλευση της, προσπαθεί να διαχύσει στην κοινωνική βάση τον φόβο, την υπακοή και την υποταγή. Η καταστολή που συνάντησαν όλοι/ες όσοι/ες επιχείρησαν να βγουν στον δρόμο, με πρόσχημα την πανδημία, δεν κατάφερε να μας αποθαρρύνει και να σταματήσει τους αγώνες μας. Για παράδειγμα, στην Αθήνα οι αντιδράσεις ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και τους μπάτσους στις σχολές μας, που ξεκίνησαν ήδη από τον Γενάρη όπου ανακοινώθηκε το νομοσχέδιο, βρήκαν απέναντι τους την κρατική καταστολή. Οι πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα ξεκίνησαν ως συγκεντρώσεις περικυκλωμένες από διμοιρίες και με την αύρα να στοχεύει πάνω τους, αλλά η επιμονή των φοιτητ(ρι)ών έσπασε σταδιακά τις απαγορεύσεις και ακολούθησαν μαζικές δυναμικές πορείες. Στην Θεσσαλονίκη, αυτό το κλίμα αστυνομοκρατίας αντιστράφηκε από τα γεγονότα στην κατειλημμένη Πρυτανεία του ΑΠΘ και την αντίσταση που πρόβαλαν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες που πλαισίωσαν το εγχείρημα. Αν και το κράτος χτύπησε και απείλησε την κατάληψη ξανά και ξανά, το αποτέλεσμα ήταν μαζικές και μαχητικές πορείες, συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής, η κατάληψη πολυάριθμων σχολών της πόλης, ένα κύμα καταλήψεων σε πρυτανείες και διοικητικά κτίρια σε πολλές πόλεις της χώρας και η αναζωπύρωση ενός κινήματος που μόλις τώρα ξεκινά…

Προτάσσοντας την ενότητα στην δράση, να δώσουμε αυτές τις κινηματικές απαντήσεις που θα μπορέσουν να μπλοκάρουν τα σχέδια κράτους και κεφαλαίου και να ανοίξουν νέους δρόμους για την συλλογικοποίηση και την οργάνωση του καθενός και της καθεμιάς μας. Η μάχη που οφείλουμε να δώσουμε στους χώρους δουλειάς, εκεί που οι εργαζόμενοι έχουν τη συλλογική δύναμη να διεκδικούν και να αγωνίζονται, θα πρέπει να είναι απέναντι και μακριά από την καθοδήγηση του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού και των γραφειοκρατικών ηγεσιών που στοχεύει να μεταφέρει τους εργατικούς αγώνες από το πεδίο της ταξικής πάλης σε αστικά πολιτικά πλαίσια. Βάζοντας τα ταξικά συμφέροντα μπροστά, να δράσουμε σε κάθε κοινωνικό πεδίο (σε σχολές, σχολεία, χώρους δουλειάς, γειτονιές) και να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Να κατέβουμε μαζικά και μαχητικά στον δρόμο και να κάνουμε τους αγώνες μας επικίνδυνους για το κράτος και τα αφεντικά. Να συμμετάσχουμε και να δυναμώνουμε τα ταξικά σωματεία και τα σωματεία βάσης, συνδέοντας τους ταξικούς αγώνες της φοιτητικής κοινότητας με τους αγώνες των εργατ(ρι)ών απέναντι σε κράτος και αφεντικά.

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟ 10ΩΡΟ, ΤΙΣ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ, ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

αναρχική φοιτητική συνέλευση Αροδαμός

6 Μαΐου Απεργούμε – Αγωνιζόμαστε ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο – Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά

Πρωτομαγιά Σικάγο 1886 – Πρωτομαγιά Αθήνα 2021

Κυβέρνηση και εργοδότες καταργούν το 8ωρο – Θέλουν να διαλύσουν τα Σωματεία

Δε θα αφήσουμε να πάρουν πίσω ότι κερδήθηκε με αίμα και αγώνα

Ήταν Μάιος του 1886 όταν τα σωματεία στην Αμερική ξεκινούν, με επίκεντρο το Σικάγο, μία απεργία που είχε αποφασιστεί 2 χρόνια νωρίτερα, με αίτημα «8ώρες δουλειά – 8ώρες ύπνο – 8ώρες ότι θέλουμε» και με πάνω από 600.000 εργάτες και εργάτριες να κάνουν καταλήψεις σε εργοστάσια και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Η εργατική πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως η μέρα-ορόσημο που οι εργάτες/τριες θα μνημονεύουμε όσους και όσες θυσιάστηκαν για τα δικαιώματά μας και τις συνθήκες ζωής και εργασίας μας, αλλά και θα συνεχίζουμε τους αγώνες του σήμερα.

Στην Ελλάδα η εργατική πρωτομαγιά γιορτάστηκε πρώτη φορά το 1892 από τον «Σοσιαλιστικό Σύλλογο» του Σταύρου Καλλέργη, απαιτώντας 8ωρο, Κυριακάτικη αργία και ασφάλιση για τα εργατικά ατυχήματα, ενώ ορόσημο αποτελεί και η πρωτομαγιάτικη απεργία των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη το 1936, με 12 νεκρούς εργάτες. Την πρωτομαγιά του 1944 διάλεξαν συμβολικά και οι ναζί για την εκτέλεση 200 Ελλήνων κομμουνιστών στην Καισαριανή.

Η Εργατική Πρωτομαγιά βάφτηκε με αίμα και βία από αφεντικά και αστυνομία, και καθιερώθηκε από τους εργάτες και τις εργάτριες όλου του κόσμου ως η δική μας μέρα κάθε χρόνο.

Η Εργατική Πρωτομαγιά του 2021 μας βρίσκει στη μέση μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας υγειονομικής και κοινωνικής κρίσης που έχει ξεσπάσει λόγω της πανδημίας. Μία κρίσης που, όπως και τόσες άλλες στο παρελθόν, το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του σκοπεύουν να την πληρώσουμε πάλι οι εργαζόμενοι/ες, αλλά κυρίως την χρησιμοποιούν για να περάσουν όλα τα αντεργατικά σχέδια.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση όλο αυτό τον καιρό αντί να ενισχύσει το εθνικό σύστημα υγείας που υποφέρει και που εκατοντάδες σοβαρά ασθενείς από COVID νοσηλεύονται και πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ, διαλέγει να ενισχύει τα μέσα καταστολής και την αστυνομική τρομοκρατία, αλλά και να ρίχνει εκατομμύρια στα ΜΜΕ για να παίζουν την προπαγάνδα της. Αφήνοντας ταυτόχρονα τον ιδιωτικό τομέα υγείας έξω από τη μάχη. Αντί να επικεντρώνεται σε ελέγχους στα εργοστάσια και στους εργοδότες, προβάλει την ατομική ευθύνη των εργαζομένων για τη διασπορά του ιού. Αντί να παίρνει ουσιαστικά μέτρα στα ΜΜΜ όπου εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι/ες συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους κάθε μέρα, απαγορεύει τις σποραδικές ανοιχτές συγκεντρώσεις και απεργίες και κυνηγάει τον κόσμο στις πλατείες.

Και όλα αυτά τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι/ες ζουν σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας και πολλές φορές ακραίας φτώχιας εδώ και ένα χρόνο, και με το βλέμμα από τη μία στις μαζικές απολύσεις που έρχονται με το πέρας της πανδημίας και από την άλλη στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Η φετινή πρωτομαγιά είναι η αρχή μιας μάχης για τον κόσμο της εργασίας απέναντι σε ένα πόλεμο που μας προκηρύσσουν κυβέρνηση και εργοδότες με το νέο εργασιακό νόμο που ετοιμάζουν και θα κατατεθεί τον Μάιο.

Το εργασιακό νομοσχέδιο που έρχεται
Το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί ακόμα ολόκληρο. Η κυβέρνηση όμως έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα περιλαμβάνει τα παρακάτω μέτρα. Μέτρα αιτία πολέμου για εμάς τους εργαζόμενους/ες αφού καταργούν ότι έμεινε από τα μνημόνια και αλλάζουν τελείως το πως εργαζόμαστε, φυσικά υπέρ των εργοδοτών.

Καταργούν το 8ωρο – Θεσμοθετούν απλήρωτες και αυξημένες υπερωρίες
Τέρμα το 8ωρο.

Η κυβέρνηση λέει ότι οι εργαζόμενοι/ες θα μπορούν να δουλέψουν 10ώρες τη μέρα «αν συμφωνηθεί με τον εργοδότη» σε ατομικό επίπεδο. Εμείς ξέρουμε φυσικά ότι αυτό σημαίνει «θες ή να βρω κάποιον που θέλει;»
Μέχρι τώρα σε «αυξημένες ανάγκες εργοδότη», πάλι μπορούσε να ζητήσει υπερωρίες, αλλά αυτές ήταν επί πληρωμή και μάλιστα προσαυξημένες. Τώρα αντί για χρήματα υποτίθεται ότι θα φτιάχνεις τράπεζα χρόνου και κάποτε (ξέρουμε ότι αυτό μπορεί στην πράξη να σημαίνει, ποτέ) θα αποζημιώνεσαι όχι με λεφτά, αλλά με ρεπό!!!

Αυτό μειώνει δραματικά και τα εισοδήματα πολλών εργαζόμενων που συστηματικά δούλευαν με υπερωρίες!

Φυσικά και ο οικογενειακός/προσωπικός προγραμματισμός πάει περίπατο αφού ο εργοδότης θα μπορεί να «ζητάει» ανά πάσα στιγμή 10ωρο!

Επίσης αυξάνεται και το όριο των υπερωριών το χρόνο από 120 ώρες σε 150 ώρες (οι περισσότερες φυσικά πληρωμένες με χρόνο και όχι με χρήμα πια).

Το δικό μας αίτημα είναι μείωση των ωρών εργασίας, χωρίς μείωση στις αποδοχές. Οι νέες τεχνολογίες και η αυτοματοποίηση, μπορούν να προσφέρουν αυτή τη βελτίωση στις ζωές μας αν το επιβάλλουμε στα αφεντικά που θέλουν να έχουν να μας έχουν μόνιμα ως «υποτελείς και εκμεταλλευόμενες τάξεις». Εάν προσθέσουμε και την ανεργία που εκτοξεύεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η διεκδίκηση της μείωσης των ωρών εργασίας.

Καταργείται η Κυριακάτικη αργία στους περισσότερους κλάδους!

Τα μνημονιακά νομοσχέδια κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας, από το πρώτο περιοδικό άνοιγμα κάποιες Κυριακές με το πρώτο μνημόνιο, μέχρι την επέκταση των Κυριακών στην αγορά επί ΣΥΡΙΖΑ, έρχονται να επισφραγιστούν με την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας για τους περισσότερους κλάδους.

Η έκτακτη εργασία τις Κυριακές ξέρουμε ότι υπήρχε ήδη (το έχουμε ζήσει και πολλοί/ες και στη ΝΟΚΙΑ). Η Κυριακάτικη αργία όμως αμειβόταν με 75% επί του μισθού συν έξτρα ρεπό μέσα στην εβδομάδα. Κάνοντας την Κυριακή άλλη μια εργάσιμη, αυτά καταργούνται.

Αυτό είναι αφενός άλλη μια μείωση στα εισοδήματα των εργαζομένων γιατί πολλοί/ες στηρίζονταν ήδη στις προσαυξήσεις αυτές, αφετέρου διαλύει την κοινή μέρα ανάπαυσης για όλους/ες που είχαν για παράδειγμα, παρέες ανθρώπων ή και οικογένειες για δραστηριότητες και κοινωνικοποίηση.

Τσακίζουν το δικαίωμα στην απεργία, φακελώνουν και υποβαθμίζουν τα Σωματεία

Η επέλαση των εργοδοτών στα δικαιώματά μας δε θα μπορούσε να μην περνάει μέσα από την υποβάθμιση των Σωματείων και της συλλογικής δράσης.

Το νομοσχέδιο που έρχεται ποινικοποιεί το δικαίωμα στην απεργία μέσω της διάταξης όπου απαγορεύονται οι αποκλεισμοί κτηρίων και η περιφρούρηση απεργιών, ενισχύοντας την τρομοκρατία των αφεντικών ώστε οι εργαζόμενοι να δουλέψουν παρά την απεργία, ενώ καθιστά και παράνομες τις απεργίες αν «βρει» ο εργοδότης ότι γίνεται το αόριστο «άσκηση ψυχολογικής πίεσης» στους εργαζόμενους για συμμετοχή στην απεργία.

Το κράτος στήνει απεργοσπαστικό μηχανισμό αφού σε πολλούς κλάδους θεσμοθετείται ότι για την απεργία πρέπει να λειτουργεί το 33% (!) της επιχείρησης, δηλαδή να λειτουργεί σχεδόν κανονικά!

Η κυβέρνηση βρήκε επίσης «πάτημα» στα προβλήματα νοθείας που υπάρχουν στο συνδικαλιστικό κίνημα και με τη δικαιολογία ότι προξενούν και φαινόμενα βίας, επιβάλλει στα Σωματεία το ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των μελών τους! Τα όποια θέματα του εργατικού κινήματος, είναι δουλειά του ίδιου του κινήματος να τα λύνει. Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για καμία διαφάνεια προφανώς. Ενδιαφέρεται μόνο για το φακέλωμα των εργαζομένων που συνδικαλίζονται και τον έλεγχο των Σωματείων!

Θεσπίζεται στα Σωματεία η αναγκαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία για απεργίες (και όχι μόνο), αψηφώντας αφενός το δικαίωμα επιλογής του κάθε Σωματείου σύμφωνα με τις συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει, αφετέρου αφήνοντας έτσι παράθυρο στην εργοδοσία να παρεμβαίνει στις ψηφοφορίες. Μέχρι τώρα οι συνελεύσεις και οι ψηφοφορίες γίνονται σε ελεγχόμενο χώρο που περιφρουρεί τόσο την αξιοπιστία του αποτελέσματος, όσο και την μη παρουσία εργοδοσίας, ενώ οι ψηφοφορίες γίνονται μετά από ανταλλαγή απόψεων.

Τέλος, όλο το πνεύμα του νομοσχεδίου (υπερωρίες, εργάσιμος χρόνος, τηλεργασία, κτλ) βγάζει από την εξίσωση τα Σωματεία και στις συλλογικές διεκδικήσεις, αφού ρητά βάζει την ατομική σύμβαση σε αυτά πάνω από τις Συλλογικές Συμβάσεις για πρώτη φορά!

Σε αυτό συμβάλει και η περαιτέρω υποβάθμιση (κατάργηση στην ουσία) της επιθεώρησης εργασίας, που πολλές φορές έβγαζε καταδικαστικές αποφάσεις για τους εργοδότες και ασκούσε έλεγχο πάνω τους, και ανατίθεται η επίλυση των συλλογικών διαφορών στον ήδη υποβαθμισμένο και επιτηρούμενο θεσμικά από εργοδότες, ΟΜΕΔ.

Παγιώνουν την τηλεργασία

Κυβέρνηση και εργοδότες βρήκαν με την πανδημία ευκαιρία να εφαρμόσουν τον από καιρό ευσεβή του πόθο για την μαζική τηλεργασία, τόσο σε δημόσιο όσο και ιδιωτικό τομέα.
Με το νομοσχέδιο που έρχεται διαφαίνεται ότι η τηλεργασία θα αποτελεί πια διευθυντικό δικαίωμα και όχι επιλογή του εργαζομένου (όσο επιλογή μπορεί να ήταν αφού είναι άνιση η σχέση).

Είναι προφανές ότι η τηλεργασία παγιώνεται και θεσμοθετείται όχι ως μία προσπάθεια ρύθμισης αυτής της μορφής εργασίας όσων είτε για λόγους υγείας, είτε λόγω φύσης εργασίας (πχ πωλητές, επαγγελματικά ταξίδια, standby, κτλ) πρέπει να τηλεργάζονται.

Η τηλεργασία παγιώνεται με μόνο σκοπό την μαζική εφαρμογή της από τους εργοδότες, σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, ακόμα και σε κλάδους και εργασίες που δεν είναι απαραίτητη (όπως στη δική μας περίπτωση στη ΝΟΚΙΑ).

Μόνο ως αστείο από ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους ή δεν έχουν ιδέα από τεχνολογία ή νομίζουν ότι μας κοροϊδεύουν, μπορεί να φανεί η θέση που έχει εκφράσει επίσημα η κυβέρνηση περί δικαιώματος στην αποσύνδεση με «τη δυνατότητα ρύθμισης του server της επιχείρησης, ώστε να μην προωθούνται επαγγελματικά e-mails σε υπαλλήλους ή την αυτόματη αποσύνδεση συνδεδεμένου server και αδυναμία επανασύνδεσής του» (το γράφουμε όπως το είπε το Υπουργείο). Σαν να μη μπορεί ο εργοδότης (και το κάνει) να πιέζει να βγαίνει η εργασία offline ή σα να χρειάζεται να συνδεόμαστε όλοι με VPN (εικονικά ιδιωτικά δίκτυα) του εργοδότη για να εργαζόμαστε.

Εξίσου αστείο είναι και ότι περιφρουρείται το ωράριο και οι υπερωρίες με τις ηλεκτρονικές κάρτες εργασίας. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι εργοδότες (και η ΝΟΚΙΑ αυτό κάνει) αποφασίζουν για ποιες μέρες και πόσες υπερωρίες θέλουν να πληρώνουν και ανάλογα τόσες επιτρέπουν και στους εργαζόμενους να δηλώνουν. Ξέρουμε επίσης ότι ειδικά με την τηλεργασία η πίεση και ο φόβος μπορεί να οδηγήσει εργαζόμενους/ες να δουλεύουν και πέραν του «χτυπήματος της κάρτας» για σχόλασμα για να «βγει η δουλειά».
Η θέσπιση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας δεν έχει (όπως και η τηλεργασία) το σκοπό να περιφρουρεί την εργασία με τη λογική «καλύτερα από το τίποτα». Ειδικά με την τηλεργασία η περιφρούρηση του χρόνου εργασίας, είτε από Σωματεία, είτε από ελεγκτικούς μηχανισμούς είναι πρακτικά αδύνατη!

Αντί η κυβέρνηση να απαγορεύσει την μαζική και μόνιμη τηλεργασία όπου δεν είναι απαραίτητη και να ενισχύσει του ελεγκτικούς μηχανισμούς για την ελέγχουν τους εργοδότες και τα ωράρια εργασίας, κατά τα γνωστά πρότυπα περί «ατομικής ευθύνης» και «ίσης διαπραγμάτευσης εργαζόμενου-εργοδότη» (!?), φορτώνει την περιφρούρηση του ωραρίου και των συνθηκών εργασίας στον ίδιο τον εργαζόμενο!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η φετινή πρωτομαγιά θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη δυναμική απάντηση όλων μας σε αυτή τη λαίλαπα που έρχεται και θα αλλάξει προς το χειρότερο όχι μόνο τη δική μας ζωή και εργασία μας, αλλά και αυτές των επόμενων γενεών.

Στη ΝΟΚΙΑ έχουμε και τους δικούς μας επιπλέον λόγους να απεργούμε. Απολύσεις, παγωμένοι μισθοί, εντατικοποίηση, «αξιολογήσεις» που χρησιμοποιούνται ως bullying για πίεση, υποβάθμιση των συλλογικών μας διεκδικήσεων από τη διοίκηση, άρνηση υπογραφής συλλογικής σύμβασης, εντέχνως και υπόγεια από τη διοίκηση μονιμοποίηση τηλεργασίας, κακές συνθήκες εργασίας πια στα κτήρια που αναμένεται να χειροτερέψουν με τη διαφαινόμενη ξενοικίαση του Πύρνα C.

Καταγγέλλουμε και απομονώνουμε τη διοίκηση της ΓΣΕΕ που μαζί με την κυβέρνηση αποφάσισαν να πάει η πρωτομαγιά την Τρίτη μετά το Πάσχα για να γίνει η εργατική πρωτομαγιά «πενταήμερο» και να μην υπάρχουν οργανωμένες και μαζικές αντιδράσεις. Απεργούμε με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, την ΑΔΕΔΥ και όλα τα αγωνιζόμενα Σωματεία, που επίσης απομόνωσαν τη ΓΣΕΕ, την Πέμπτη 06/05.

Η φετινή πρωτομαγιά είναι η μέρα ορόσημο για να αναμετρηθούμε όλοι και όλες και να νικήσουμε τα σχέδια αφεντικών και κυβερνώντων για να καταστρέψουν ότι έχει απομείνει από τα δικαιώματά μας και από τις ζωές μας όπως τις ξέρουμε μέχρι τώρα.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση:

  • Απόσυρση του νομοσχεδίου!
  • Κατάργηση όλων αντεργατικών νόμων από την αρχή των μνημονίων
  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους και όλες – Καμία απόλυση από την αρχή της πανδημίας – Προστασία θέσεων εργασίας από εδώ και πέρα
  • Μείωση των νόμιμων ωρών εργασίας, με ίδιους μισθούς
  • Επιστροφή των αδειών που έχασαν εργαζόμενοι γονείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επέκταση του μέτρου για όσο χρειάζεται. Να πάψει να θεωρείται η τηλεργασία ως εναλλακτική των αδειών αυτών!
  • Επιδόματα ανεργίας σε όλους τους άνεργους/ες – αύξηση του αίσχους των 534 ευρώ.
  • Όχι στην αστυνομική βία και τρομοκρατία – Οι εργατικοί αγώνες δεν απειλούνται και δεν αναστέλλονται
  • Ενίσχυση της δωρεάν και δημόσιας υγείας

Απαιτούμε από τη διοίκηση της ΝΟΚΙΑ:

  • Καμία απόλυση! – παράδοση στο Σωματείο όσα στοιχεία χρειάζονται για τις θέσεις εργασίας που απειλούνται
  • Να παραδώσει στο Σωματείο για έλεγχο και διαβούλευση τα κτηριακά σχέδια για ΑΡΕΒΑ και ΠΥΡΝΑ.
  • Να μην κρύβεται για το ποια είναι τα σχέδια της για την τηλεργασία
  • Όχι στην εντατικοποίηση και την πίεση
  • Τήρηση ωραρίων εργασίας και καταβολή επιδόματος ίντερνετ όσο διαρκεί η τηλεργασία
  • Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας – Άνοιγμα κυλικείου και χώρου σίτισης στο ΑΡΕΒΑ
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Οι εργαζόμενοι στη ΝΟΚΙΑ με το Σωματείο μας

Συμμετέχουμε στην απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς την Πέμπτη 06/05 στις 11 π.μ. στα Προπύλαια

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΕΝΑNTΙΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ

Από τους συνδικαλιστικούς αγώνες στο Σικάγο, στους σημερινούς αγώνες της τάξης μας.

Σικάγο 1886, πλατεία Χέιμαρκετ. Αγώνας για την καθιέρωση της 8ωρης εργασίας… 150 χρόνια μετά, το ίδιο συνδικαλιστικό αίτημα επανέρχεται προς διεκδίκηση. Το κράτος και το κεφάλαιο επιτίθενται και επιχειρούν να εξαθλιώσουν πλήρως την τάξη μας, στην προσπάθειά τους να αναδιαρθρωθούν ώστε να αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη κρίση, εκμεταλλευόμενα την ύφεση των κοινωνικών-ταξικών αγώνων. Η κρατική διαχείριση της πανδημίας επιτάχυνε μια νέα όξυνση της κρίσης, την οποία -όπως άλλωστε και την προηγούμενη- καλείται να πληρώσει η τάξη μας. Η συνεχής επίθεση στο βιοτικό μας επίπεδο, η δεκαετής οικονομική και ψυχολογική μας εξαθλίωση, η περιστολή των ψηγμάτων αστικοδημοκρατικής ελευθερίας, τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας και η καταστολή εν μέσω πανδημίας επιδεινώνουν διαρκώς τις συνθήκες ζωής μας.

Με το πρόσχημα της ασφάλειας και της προστασίας της υγείας μας, εν μέσω πανδημίας, κράτος και κεφάλαιο λαμβάνουν μέτρα που ήδη σχεδίαζαν (και είχαν αρχίσει να εφαρμόζουν), στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης της κυριαρχίας τους και της αναπαραγωγής τους. Προσπαθούν να διευρύνουν συνεχώς τα πεδία εκμετάλλευσης και κυριαρχίας, προκειμένου να αποφύγουν την συνολική τους κατάρρευση μετακυλίοντας το κόστος της κρίσης στην τάξη μας. Εκτός από το κόστος, προσπαθούν, μέσω ιδεολογημάτων περί “ατομικής ευθύνης” και με την πλήρη σύνταξη των ΜΜΕ, να μετακυλήσουν στην τάξη μας και την ευθύνη της εξάπλωσης του κορονοϊού, ώστε να αποσιωπηθούν οι κρατικές ευθύνες.

Η διαχείριση της πανδημίας από το κράτος επικεντρώνει στη σφαίρα των πολιτικών και οικονομικών επιπτώσεών της, και όχι στην διασφάλιση της υγείας μας. Η υγεία μας δεν το ενδιέφερε ποτέ, καθώς την αντιμετωπίζει ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό. Οι ζωές μας είναι αναλώσιμες, όπως ακριβώς οι ζωές που χάνονται κάθε χρόνο από τη φτώχεια, τους πολέμους κυριαρχίας, τις δολοφονίες στα εργατικά κάτεργα και τα σύνορα, τις αυτοκτονίες.

Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης απαγόρευσης κυκλοφορίας, κράτος και κεφάλαιο εντείνουν το καθεστώς της μισθωτής σκλαβιάς, απολύουν, τροποποιούν/ελαστικοποίούν συμβάσεις εργασίας, ενισχύουν την αδήλωτη/μαύρη εργασία, καταργούν το 8ωρο, θεσμοθετούν τις απλήρωτες υπερωρίες, επεκτείνουν την μερική απασχόληση και την τηλεργασία, κατάσχουν τα σπίτια μας με το νέο πτωχευτικό κώδικα, επιχειρούν να τσακίσουν τον συνδικαλισμό και τις απεργίες, παρανομοποιούν τις ακηδεμόνευτες διαδηλώσεις νομοθετώντας την αναγκαστική κρατική τους διαμεσολάβηση, ιδρύουν νέα αστυνομικά σώματα, λαμβάνουν νέα μέτρα καταστολής και ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Ταυτόχρονα, στοχοποιούνται περαιτέρω τα πιο ευάλωτα κομμάτια της τάξης μας, οι φυλακισμένοι/ες, μετανάστ(ρι)ες, οι άστεγοι/ες και οι τοξικοεξαρτημένοι/ες.

Το κράτος θωρακίζεται θεσμικά, υλικά και ιδεολογικά, υπό τον διαρκή φόβο μιας κοινωνικής έκρηξης. Ποινικοποιεί την απεργιακή δράση, αναβαθμίζει τον εξοπλισμό του στρατού και της αστυνομίας, και κανονικοποιεί τον καθημερινό αστυνομικό έλεγχο των γειτονιών μας. Η αστική δημοκρατία αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι μπορεί να επανεφευρίσκει διαρκώς τον εαυτό της, ερμηνεύοντας και μεταβάλλοντας κατά το δοκούν τα όρια του νομικού της πλαισίου και της εφαρμογής τους. Προσπαθεί να περιχαρακώσει την έννοια της ελευθερίας μέσα στην κρατικά ορισμένη κανονικότητα. Δεν χρειάζεται να εξελιχθεί σε φασισμό ή μια χούντα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του κράτους και του κεφαλαίου, τα καταφέρνει πολύ καλά και μόνη της. Συνακόλουθα, το σύνολο των κομμάτων έσπευσε να υιοθετήσει πολεμική ορολογία για ένα ζήτημα υγείας προβάλλοντας την ανάγκη της εθνικής ενότητας και ομοψυχίας (ενάντια στην καταφανή ταξική διαίρεση), την εμπιστοσύνη στο κράτος και τους θεσμούς του, την πίστη στη βιωσιμότητα της καπιταλιστικής οικονομίας. Η ανάκαμψη και η ανάπτυξη που υπόσχονται κράτος και κεφάλαιο
αφορούν και θα ωφελήσουν μόνο τα αφεντικά. Θα υλοποιηθούν πάνω στη δική μας πλάτη, μέσα από τη δική μας καταπίεση κι εξαθλίωση.

Παρά τους κρατικούς σχεδιασμούς, οι γενικευμένες συγκρούσεις στους δρόμους της Ν. Σμύρνης έδειξαν με τον σαφέστερο δυνατό τρόπο ότι η κοινωνική και ταξική αντίσταση είναι παρούσα, ότι η κοινωνική αντιβία συνεχίζει να αποτελεί μέσο άμυνας κι επίθεσης της τάξης μας, φρενάροντας, έστω και προσωρινά, σε μεγάλο βαθμό την αστυνομική καταστολή στους δρόμους και τις γειτονιές μας. Έδειξαν στο κράτος ότι παρά τη διαρκή θεσμική, υλική και ιδεολογική του θωράκιση απέναντι στο ενδεχόμενο κοινωνικών αναταραχών, παραμένει αδύνατο να ελέγξει και να καταστείλει τα αυθόρμητα κοινωνικά-ταξικά ξεσπάσματα.

Παράλληλα, το φοιτητικό κίνημα εκφράστηκε δυναμικά με καταλήψεις, πορείες και συγκρούσεις ενάντια στο νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο και την παρουσία μπάτσων μέσα στις σχολές, Και το έκανε αυτοοργανωμένα και αδιαμεσολάβητα, ενάντια σε κάθε κομματική προσπάθεια ποδηγέτησής του.

Ως αναρχικοί/ες δεν αναζητούσαμε ποτέ, ούτε αναζητούμε λύσεις στις εκλογικές διαδικασίες, τα κόμματα ή τους αυτόκλητους δεξιούς ή αριστερούς σωτήρες της τάξης μας. Ας μην περιμένουν από εμάς να τους “ταράξουμε στη νομιμότητα”. Οι απαντήσεις μας δίνονται έξω από και ενάντια στη λογική της αστικής δημοκρατίας και νομιμότητας. Δίνονται στους δρόμους, εκεί που αγωνίζεται, διεκδικεί κι αναπνέει λίγο πιο ελεύθερα η τάξη μας, ανάμεσα σε οδοφράγματα, φωτιές και ξηλωμένα πεζοδρόμια. Στους ίδιους δρόμους που αγωνίστηκαν οι απεργοί του Σικάγο, στους δρόμους που εκτελέστηκαν οι πέντε αναρχικοί που πρωτοστάτησαν σε εκείνους τους εργατικούς αγώνες. Κι αν λίγο αργότερα η τάξη μας κατέκτησε το 8ωρο, δεν κατέκτησε την ελευθερία της από τα αφεντικά και το κράτος. Αυτόν τον κοινωνικό/ταξικό αγώνα, τον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, τον συνεχίζουμε και σήμερα.

Η οργή της τάξης μας θα πρέπει να ξεσπάσει πάνω σε αυτούς που πραγματικά ευθύνονται για τη σημερινή υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση. Ενάντια σε αυτούς που καταδυναστεύουν τις ζωές μας και μας καταδικάζουν στη φτώχεια, την εξαθλίωση και το θάνατο. Το κράτος και τα αφεντικά. Το καθεστώς της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης που επιβάλλουν δεν εξανθρωπίζεται. Καταστρέφεται. Πάνω στα συντρίμμια του θα εφεύρουμε απ’ την αρχή τον κόσμο, θα δομήσουμε από την αρχή τις κοινωνικές μας σχέσεις στη βάση της πολιτικής ελευθερίας, της οικονομικής ισότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Όσο δύσκολο κι αν δείχνει αυτό, γίνεται κάθε μέρα και φανερότερο ότι είναι πλέον η μοναδική ρεαλιστική διέξοδος από την καταστροφική πορεία που έχουν χαράξει για εμάς το κράτος και ο καπιταλισμός.

Συμμετέχουμε, στηρίζουμε, οξύνουμε τους αγώνες της τάξης μας.
Ενάντια στο κράτος και τη μισθωτή σκλαβιά.
Αγωνιζόμαστε για την κοινωνική επανάσταση, για τον ελευθεριακό κομμουνισμό, για την Αναρχία…

Πορεία 6 Μαΐου, 11:00, Προπύλαια

Αναρχική συλλογικότητα Καθ’ οδόν

ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΕΡΓΑΤΙΑ

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ – ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Φέτος συμπληρώνονται 125 ολόκληρα χρόνια από όταν η εργατική τάξη του Σικάγο διεκδίκησε και κέρδισε έπειτα από μαζικούς μαχητικούς δυναμικούς εργατικούς αγώνες την 8ωρη εργασία. Η πρωτομαγιά για το εργατικό-λαϊκό κίνημα του τόπου μας κουβαλάει βαρύ ιδεολογικό-πολιτικό- ταξικό φορτίο και περιεχόμενο. Σε εποχές σαν την σημερινή, δεν μπορούμε παρά να εμπνεόμαστε από την Ματωμένη Πρωτομαγιά του 1936 στη Θεσσαλονίκη με τους νεκρούς καπνεργάτες και τον Γιάννη Ρίτσο να εμπνέεται από την εικόνα της μάνας που θρηνεί το νεκρό γιο της στο Ριζοσπάστη και να συνθέτει τον Επιτάφιο. Δεν μπορούμε παρά να στέκουμε προσοχή στους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής το 1944 από τους ναζί, σε απάντηση στην εκτέλεση του Γερμανού διοικητή των SS στην Λακωνία. Η πρωτομαγιά, σαν το σημειολογικό σημείο πολιτικής και υλικής επικράτησης της τάξης που κρατάει στα χέρια της την παραγωγή, αποτελούσε και αποτελεί σημείο σκληρής αντιπαράθεσης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ένα ταξικό αγκάθι μαζί με όλες τις κατακτήσεις που φέρει και που πρέπει να ξεριζωθεί από το σώμα της εκμεταλλεύτριας τάξης, της τάξης που κρατάει τα μέσα παραγωγής στα χέρια της.

Η φετινή Πρωτομαγιά, δεν μπορεί να τοποθετηθεί έξω από το πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης να φέρει σε διαβούλευση το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, ένα αντεργατικό νομοσχέδιο που συμπυκνώνει τις επιδιώξεις του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου για την ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας το επόμενο διάστημα. Είναι η στιγμή αυτή, που οι κατακτήσεις του προηγούμενου αιώνα για την εργατική τάξη (8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση, 8 ώρες ύπνος) τίθενται σε πλήρη αμφισβήτηση με μια εκκωφαντική κήρυξη πολέμου από το κεφάλαιο, τους ιμπεριαλιστές και την κυβέρνηση.

Το αντεργατικό έκτρωμα θέλει να χτυπήσει κατακτήσεις που έχουν επικρατήσει με το αίμα της εργατικής τάξης και του λαού, βγάζει στην παρανομία επίσημα και θεσμικά την κατάκτηση του 8ωρου, ποινικοποιεί τα σωματεία, τα συνδικάτα και την συνδικαλιστική πάλη. Με βάση τις διαρροές που προκύπτουν από τα μέσα ενημέρωσης, στόχος της άρχουσας τάξης και του διεθνούς κεφαλαίου είναι τα σωματεία να τεθούν κάτω από τον ζυγό του κρατικού ελέγχου μέσα από το μητρώο πραγματικών δικαιούχων σε συνέχιση της νομοθεσίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Να βγει στην παρανομία η απεργία μέσα από την διευκόλυνση των συνδικαλιστικών διώξεων και την θεσμική αποτύπωση δυσμενών όρων για την προκήρυξη απεργίας για χάρη της εύρυθμης λειτουργίας του κοινωνικού συνόλου – επί της ουσίας για την συνέχιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου (σε πολλούς κλάδους θα επιβληθεί προσωπικό ασφαλείας 40%). Ο χρόνος εργασίας θα ρυθμίζεται μέσα από την ατομική επικοινωνία των εργαζόμενων με τα αφεντικά, μια ανεξέλεγκτη διαδικασία που στο πλαίσιο της εργοδοτικής τρομοκρατίας θα τσακίσει ακόμη περισσότερο την αντίσταση των εργαζόμενων απέναντι στο κεφάλαιο. Οι υπερωρίες θα αυξηθούν και θα γίνουν και με την βούλα απλήρωτες, η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας θα ισχύσει και για άλλους κλάδους δουλειάς από τους υπάρχοντες, διαλύοντας κάθε έννοια ξεκούρασης για ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό της εργατικής τάξης και του λαού.

Πλάι σε αυτή την κήρυξη πολέμου, η επί χρόνια ξεπουλημένες, φιλοεργοδοτικές και γραφειοκρατικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αβαντάρουν κάθε αντεργατικό νομοσχέδιο σαμποτάρωντας τον μαχητικό συνδικαλισμό και την αναβάθμιση της μαχητικής ταξικής πρακτικής του εργατικού λαϊκού κινήματος. Δεν είναι τυχαίο πως η ΓΣΕΕ έσπευσε να επισφραγίσει την απόφαση της κυβέρνησης για αργία την 4η Μάη, αποδεικνύοντας ξανά πόσο υπάκουη είναι απέναντι στις προσταγές του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου και του εκάστοτε πολιτικού τους προσωπικού.

Η φετινή Πρωτομαγιά της 6ης Μάης πρέπει να αποτελέσει σταθμό μαζικοποίησης και ενδυνάμωσης του εργατικού-λαϊκού κινήματος, για τον δυναμικό-πολύμορφο-μαχητικό-παλλαϊκό αγώνα που πρέπει να ξεσπάσει για να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο, να μην τεθεί ούτε κατά διάνοια προς ψήφιση. Η φετινή Πρωτομαγιά πρέπει να λάβει πανεργατικό-απεργιακό χαρακτήρα, με κοινή στάση του ριζοσπαστικού εργατικού λαϊκού κινήματος, μακριά από τις καλένδες του ΣΥΡΙΖΑ και την προσπάθεια εγκόλπωσης της ταξικής-λαϊκής οργής για κοινοβουλευτική λύση στους αγώνες του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Απέναντι στην αντεργατική λαίλαπα, στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, όλος ο λαός με μπροστάρη την εργατική τάξη θα πρέπει να δώσει μαζικά και μαχητικά κάθε μάχη, στους δρόμους, στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας, για να μη γίνει σκλάβος του 21ου αιώνα.

Καλούμε την εργατική τάξη, τον λαό και την νεολαία να διαδηλώσουμε μαζικά και δυναμικά την 6η του Μάη, να τιμήσουμε την Κόκκινη Πρωτομαγιά, τους νεκρούς και τις νεκρές της τάξης μας, να στήσουμε τις βάσεις για την οργάνωση της μαζικής λαϊκής δυναμικής αντίστασης απέναντι στο αντεργατικό τερατούργημα Χατζηδάκη.

ΜΑΖΙΚΟΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ, ΝΑ ΜΑΣ ΦΟΒΗΘΟΥΝ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ- ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ- ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Συγκέντρωση- Διαδήλωση: Κυριακή 6 Μάη στις 10:30 – Προπύλαια

Πολιτικός Χώρος “Ηλέκτρα Αποστόλου”

6Η ΜΑΗ: ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ – ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ – ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΜΑΖΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΛΥΜΟΡΦΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Συμπληρώνονται 125 χρόνια από την στιγμή της πολιτικής και υλικής επικράτησης του 8ωρο ως κατάκτηση της εργατικής τάξης απέναντι στην κεφαλαιοκρατική τάξη που κρατάει τα μέσα παραγωγής στα χέρια της. Το αίμα των εργατών του Σικάγου το 1886, άνοιξε τον κύκλο αίματος και αγώνα που στιγματίζει τις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς διεθνώς και εγχώρια. Το αίμα του Σωτήρη Παρασκευαϊδη την Πρωτομαγιά του 1924, οι νεκροί καπνεργάτες της Πρωτομαγιάς του 1936 που γέννησαν την Παλλαϊκή εξέγερση μετά την κηδεία τους και παρέδωσαν την Θεσσαλονίκη για 2 μέρες στα χέρια των εργατών και του λαού. Η Πρωτομαγιά του 44 που βάφτηκε με το αίμα των κομμουνιστών της Καισαριανής, που δεν λύγισαν στιγμή μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα των ναζί, γνήσια τέκνα του αγώνα για Λευτεριά- Ανεξαρτησία- Λαοκρατία. Το αίμα του Ισίδωρου Ισιδωρόπουλου στις 30 Απρίλη του 1976 σε αφισοκόλληση για την απαγορευμένη Πρωτομαγιά εκείνης της χρονιάς. Οι αμέτρητες θυσίες της τάξης και του λαού μας, των κομμουνιστών και των αγωνιστών που έδωσαν στην Πρωτομαγιά το κόκκινο χρώμα σαν σπορά του νέου κόσμου που οραματιζόμαστε, μας καλούν για νέο αγώνα απέναντι στην συντριπτική επίθεση που βιώνει η εργατική τάξη και ο λαός, απέναντι στη κήρυξη πολέμου που σκοπό έχει να εξαφανίσει την κατάκτηση του 8ωρου.

Το Αντεργατικό Τερατούργημα Χατζηδάκη θέλει να μας κάνει δούλους τον 21ο αιώνα

Το αντεργατικό τερατούργημα Χατζηδάκη, ως προαπαιτούμενο των διεθνών ευρωπαϊκών μονοπωλίων, είναι μια αιμοσταγής κήρυξη πολέμου από τους ιμπεριαλιστές- την άρχουσα τάξη και την κυβέρνηση που θέλει να τσακίσει την ήδη διαλυμένη ποιότητα ζωή της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας (8ωρες δουλειά – 8ωρες ξεκούραση – 8ωρες ύπνος) καταργώντας και με την βούλα το ήδη καταργημένο στην πράξη 8ωρο. Επιδιώκει να ποινικοποιήσει τα σωματεία, τα συνδικάτα και την συνδικαλιστική πάλη. Θέλει να βάλει τα σωματεία υπό κρατικό έλεγχο, σε συνέχεια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Σκοπεύει να βγάλει την απεργία στην παρανομία μέσα από την θεσμική αποτύπωση δυσμενέστερων όρων που προστατεύουν την κερδοφορία του κεφαλαίου. Ο χρόνος εργασίας θα ρυθμίζεται μέσα από την επικοινωνία εργάτη-αφεντικού, χωρίς κανένα έλεγχο που στο πλαίσιο της εργοδοτικής τρομοκρατίας θέλει να δημιουργήσει όρους σιγής νεκροταφείου. Οι υπερωρίες θα αυξηθούν και θα γίνουν με τη βούλα απλήρωτες, ενώ η θεσμοθέτηση της Κυριακάτικης εργασίας θα ισχύσει και για άλλους κλάδους.

Εργάτη και εργάτρια, εργαζόμενε και εργαζόμενη, νέε και νέα που θα μπεις σύντομα στην παραγωγή για να επιβιώσεις, άνεργε και άνεργη που τα προσόντα σου δε χωρούν στις απαιτήσεις των αφεντικών, που οι σπουδές σου δεν αρκούν για να πουλήσεις την εργατική σου δύναμη είτε είσαι δέσμιος της ανεργίας ως αποτέλεσμα της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να γίνεις άμμος στα γρανάζια τους. Είναι αυτοί οι καρεκλοκένταυροι ηγετίσκοι που αραιά και που σε καλούν να συμμαχήσεις με τα αφεντικά σου για χάρη της ”εθνικής” ενότητας και ”ανάπτυξης”. Είναι αυτοί που γνωρίζουν καλά, αλλά έχουν ξεπουληθεί, πως τίποτα δεν ενώνει τα αφεντικά με τους εργάτες, τους εκμεταλλευτές με τους εκμεταλλευόμενους, και πως οι δεύτεροι μόνο με ανειρήνευτο δυναμικό εργατικό- λαϊκό αγώνα μπορούν να επιβάλλουν τα συμφέροντά τους στους πρώτους, ως ότου επικρατήσουν οριστικά και καταλάβουν την εργατική-λαϊκή εξουσία με ένοπλα μέσα, για να σταματήσει να υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Γι’ αυτό και η ΓΣΕΕ έσπευσε σαν βολικός αυλικός να επισφραγίσει την απόφαση της κυβέρνησης για αργία στις 4 Μάη, όπως και πέρυσι σε καλούσε να μείνεις σπίτι σου και να δεις την μαζική διαδήλωση από την τηλεόραση, γιατί είχαμε ”εθνική” υγειονομική κρίση παρόλο που ο ταξικός πόλεμος της άρχουσας τάξης συνεχιζόταν με σειρά νομοθεσιών που σε πέταγαν ξανά και ξανά στο περιθώριο και σε καλούσαν να κάνεις ”υπομονή”.

Εργάτη και εργάτρια, λαέ βυθισμένε στην φτώχεια και την εξαθλίωση, νέε και νέα που νιώθεις πως δεν έχεις μέλλον, οι διαδηλώσεις και οι απεργίες έχουν νόημα, μέσα από αυτές διεκδικούμε και όσο πιο μαζικά κατεβαίνουμε στο δρόμο, όσο πιο μαχητικά-οργανωμένα και ριζοσπαστικά στεκόμαστε απέναντι στην κυβέρνηση και τους έμμισθους φασίστες ένστολους μπράβους της αστικής εξουσίας- την αστυνομία- υπολογίζουν το μπόι μας και κάνουν πίσω. Όπως η ακροδεξιά γιάφκα που επικρατεί μέσα στην κυβέρνηση και είχε σαν μόνιμο όπλο την καταστολή και την κρατική βία των υπερεξοπλισμένων μπουραντάδων της έκανε πίσω μετά την μαζική και δυναμική διαδήλωση της Νέας Σμύρνης και έπειτα οι γειτονιές και οι δρόμοι γέμισαν με νέους εργάτες και νεολαίους, σαν εμάς, σαν εσένα εργάτη και εργάτρια.

Εργάτη και εργάτρια οργανώσου στα ταξικά σωματεία και τα συνδικάτα, ενδυνάμωσε την γραμμή της οργάνωσης της τάξης, γέμισε με το μπόι σου αυτούς που διεκδικούν και αγωνίζονται. Διάβασε, εξοπλίσου πολιτικά και ιδεολογικά, συγκρότησε την ταξική σου συνείδηση μέσα στους αγώνες για μισθό, δουλειά, δικαιώματα, στον αγώνα απέναντι στο αντεργατικό τερατούργημα Χατζηδάκη. Όξυνε τις ταξικές αντιθέσεις, πάρε την κατάσταση στα χέρια σου γιατί τα δικαιώματα σου που χάνονται και τα ταξικά σου συμφέροντα που πλήττονται αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία οργανωμένη πολιτική δύναμη να τα καθοδηγήσει και να διαμορφώσει το αναγκαίο επαναστατικό σχέδιο για την ριζική και σε βάθος ανατροπή του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος, της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και της ταξικής εκμετάλλευσης, έτσι ώστε να πάρεις εσύ την εξουσία στα χέρια σου, για να θέσεις τα μέσα παραγωγής πραγματικά και ουσιαστικά στην υπηρεσία του λαού και της κοινωνίας. Έτσι όπως έπραξαν οι εργάτες και οι εργάτριες της Τσαρικής Ρωσίας με την καθοδήγηση του Κόμματος των Μπολσεβίκων καταλαμβάνοντας την εξουσία και φτιάχνοντας το πρώτο κράτος των εργατών και της φτωχής αγροτιάς, την μετέπειτα Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Όπως ο λαός του Βιετνάμ μέσα από τον τιτάνιο αγώνα απέναντι στην αστοτσιφλικάδικη τάξη και τους ιμπεριαλιστές, με καθοδήγηση το Κόμμα Εργασίας του Βιετνάμ που ολοκληρώθηκε με το Ενιαίο και Σοσιαλιστικό Βιετνάμ. Όπως ο λαός της Κούβας, που τσάκισε τη δικτατορία του Μπατίστα και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και γεύεται τις κατακτήσεις της Κουβανικής επανάστασης μέχρι και σήμερα την ώρα που εσύ στοιβάζεσαι στις ουρές των νοσοκομείων. Και για σένα εργάτη και εργάτρια, υπάρχει ένας άλλος δρόμος στο σήμερα, η ανεξαρτησία και ο σοσιαλισμός , για να γίνεις αφέντης στον τόπο σου.

Καλούμε την εργατική τάξη, τον λαό και την νεολαία να κατέβουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση- διαδήλωση της 6ης Μάη. Να σφυρηλατηθεί η ταξική και λαϊκή ενότητα του εργαζόμενου λαού στον δρόμο, για να διαμορφωθούν οι πολιτικοί- μαζικοί και κινηματικοί όροι ενός δυναμικού εργατικού- λαϊκού αγώνα απέναντι στο νομοσχέδιο. Με το δρεπάνι να κόψουμε τα χέρια αυτών που ορέγονται να πνίξουν τις κατακτήσεις του 8ωρου της εργατικής τάξης και του λαού. Με ενότητα των οργανωμένων δυνάμεων του λαϊκού κινήματος, με ενότητα του ταξικού- μαχητικού συνδικαλισμού, ενάντια στην απόπειρα ενσωμάτωσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, με όπλο την πρακτική της Μαζικής Λαϊκής Αυτοάμυνας να χτίσουμε τον μακρύ-δύσκολο και δύσβατο δρόμο για την οργάνωση της τάξης σε τάξη για τον εαυτό της, για την κατάθεση ενός συνολικού σχεδίου για την αποτίναξη της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για ΛευτεριάΑνεξαρτησία– Σοσιαλισμό στον τόπο μας.

Συγκέντρωση: Πέμπτη 6 Μάη 10:30 Προπύλαια – Στηρίζουμε το Κάλεσμα του Πολιτικού Χώρου “Ηλέκτρα Αποστόλου”

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ-ΛΑΟΣ-ΝΕΟΛΑΙΑ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΕ ΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ

Λαϊκή Αντιφασιστική Δράση


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πορεία Πρωτομαγιάς

κατάργηση του 8ωρου *

ωράριο – λάστιχο ανάλογα με τις ορέξεις των αφεντικών και κατάργηση της προσαύξησης των υπερωριών *

καθιέρωση ατομικών συμβάσεων εργασίας *

εκτίναξη του επιτρεπόμενου ορίου υπερωριών *

κατάργηση του πενθήμερου και επέκταση της κυριακάτικης εργασίας σε μια σειρά από κλάδους *

καθιέρωση της “ευέλικτης” τηλεργασίας *

επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας και στοχοποίηση του ταξικού συνδικαλισμού

αφού κράτος και αφεντικά μας γυρνάνε στον μεσαίωνα

μήπως ήρθε η ώρα να πάρουμε κι εμείς τα ανάλογα μέτρα ;!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Σάββατο 24/4
12:00, πεζόδρομος
Αγ. Σοφίας

ΠΟΡΕΙΑ

Πέμπτη 6/5
10:30, Καμάρα

*οι στίχοι είναι από το τραγούδι “αρκετά” των Lost Bodies

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

ΑΘΗΝΑ: Τετάρτη 5 Μάη συγκέντρωση, πλατεία Κοραή, 6μμ Πέμπτη 6 Μάη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, πλατεία Κοραή, 11πμ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πέμπτη 6 Μάη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, Καμάρα, 10.30πμ

ΜΑΥΡΟΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Το ξέσπασμα και η εξάπλωση της πανδημίας του covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο λειτουργεί ως μία τομή στην ιστορία και ως επιταχυντής της συνολικής συστημικής κρίσης αναδεικνύοντας με τραγικό τρόπο την πλήρη αντικοινωνική και δολοφονική φύση του κρατικού-καπιταλιστικού συστήματος, ο προσανατολισμός του οποίου όχι μόνο δεν είναι να ικανοποιήσει τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά ειδικά σε περιόδους κρίσης, είναι ο περιορισμός και η αποστέρηση τους από την πληττόμενη κοινωνική και ταξική βάση, η παρασιτική του ύπαρξη πάνω της, διαπράττοντας ένα ακόμα έγκλημα εναντίον της.

Ενώ περισσότεροι από δέκα χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία σε όλη τη χώρα, επιχειρείται αυτή να αξιοποιηθεί ως εργαλείο αντικοινωνικής επιβολής της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης ώστε να υλοποιηθούν ταχύτερα και με σκληρότερους όρους οι συνολικές αναδιαρθρώσεις που λεηλατούν την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και έχουν στόχο την διασφάλιση και διεύρυνση των προνομίων των οικονομικών και πολιτικών ελίτ. Από την πλήρη διάλυση της δημόσιας υγείας, την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, την ψήφιση του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου μέχρι τις δολοφονίες εργατών στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς, την περαιτέρω λεηλασία του φυσικού κόσμου, το ρατσιστικό καθεστώς εξαίρεσης για πρόσφυγες και μετανάστες, την κρατική τρομοκρατία ο παρηκμασμένος κόσμος του κράτους και του καπιταλισμού δεν έχει να υποσχεθεί τίποτα περισσότερο πέρα από βαρβαρότητα, πολέμους εκμετάλλευση και καταπίεση.

Μέσα σε αυτή τη συνθήκη η κυβέρνηση, μετά το νομοσχέδιο για την περιστολή των διαδηλώσεων, τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο και τον νέο εκπαιδευτικό νόμο, ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση και νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τη συνδικαλιστική δράση το οποίο μάλιστα αποτελεί συνέχεια και εξειδίκευση του εργασιακού πολυνομοσχεδίου που είχε περάσει επί ΣΥΡΙΖΑ. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί μια προσπάθεια κατάργησης του εργατικού ωραρίου του 8ώρου κι επιχειρεί να θεσμοθετήσει την (ήδη) απλήρωτη υπερωρία την οποία συμψηφίζει με άδειες και ρεπό. Ταυτόχρονα επιχειρείται η στοχοποίηση και ο περιορισμός των απεργιών και των ριζοσπαστικών διεκδικήσεων του εργατικού κινήματος. Κινήσεις που αποτελούν πάγια αιτήματα της άρχουσας τάξης εδώ και καιρό, με σκοπό να εντείνουν την εργασιακή εκμετάλλευση και να ξεριζώσουν κάθε μορφή αντίστασης που μπορεί να αναπτυχθεί στους χώρους δουλειάς.

135 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών του Σικάγο, το πρόταγμα της σύνδεσης των μερικών και αιτηματικών αγώνων, όπως αυτός για το οχτάωρο, με τον συνολικό αγώνα για μια χειραφετημένη κοινωνία, για την ανατροπή του κόσμου της εξουσίας και τον ελευθεριακό κοινωνικό μετασχηματισμό με βάση τις αρχές της κοινοκτημοσύνης, της ισότητας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, παραμένει πάντα επίκαιρο.

Η ιστορία των κοινωνικών και ταξικών κινημάτων που διεκδίκησαν και πάλεψαν για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση μας δείχνει πως οι προλετάριοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τους θεσμούς, τα κοινοβούλια, τις εκλογές, τις γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες και τους διαμεσολαβητές της ταξικής πάλης. Ό,τι έχουμε να κερδίσουμε εμείς, οι από τα κάτω του κόσμου, θα είναι αποτέλεσμα των πλατιών, οργανωμένων στη βάση, μαχητικών και ριζοσπαστικών αγώνων μας. Μόνο η συνολική ανατροπή του κράτους και του καπιταλισμού, η κοινωνική απαλλοτρίωση του πλούτου που εμείς οι ίδιοι παράγουμε και απομυζά μία κάστα εξουσιαστών και η παγκόσμια κοινωνική επανάσταση μπορούν να δικαιώσουν τους πόθους και τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων. Για όλους εμάς τους εργαζόμενους, άνεργους, νεολαίους, ντόπιους και μετανάστες είναι απαραίτητο το ξεπέρασμα κάθε απογοήτευσης και ηττοπάθειας, είναι απαραίτητη η συμμετοχή και η οργάνωσή μας σε κάθε κοινωνικό χώρο, σε κάθε χώρο εκμετάλλευσης. Η μόνη πραγματική προοπτική για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια ως ίσοι σε μία κοινωνία ίσων είναι να αγωνιστούμε με πίστη στο δίκαιο της ελευθερίας απέναντι στα δεσμά της οργανωμένης εξουσίας κράτους και καπιταλισμού, να οργανώσουμε τον αγώνα από τα κάτω για την ανατροπή τους με βάση τις αξίες του νέου κόσμου για τον οποίο αγωνιζόμαστε, έναν κόσμο της Ελευθερίας, της Ισότητας, της Αλληλεγγύης.

Ενάντια στους αντεργατικούς και αντισυνδικαλιστικούς νόμους

Ενάντια στην μισθωτή σκλαβιά, την εργοδοτική τρομοκρατία και την κρατική καταστολή

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

ΑΘΗΝΑ: Τετάρτη 5 Μάη συγκέντρωση, πλατεία Κοραή, 6μμ

Πέμπτη 6 Μάη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, πλατεία Κοραή, 11πμ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πέμπτη 6 Μάη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, Καμάρα, 10.30πμ

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ

http://apo.squathost.com/mafrokokkini-protoma…

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ!

ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

Με τα νέα αντεργατικά μέτρα η κυβέρνηση θέλει να μας γυρίσει αιώνες πίσω. Θέλουνε εργαζόμενους-εργαλεία, να δουλεύουνε όπως, όσο και όταν θέλει το κεφάλαιο, χωρίς κανένα δικαίωμα. Φορτώνουνε στις πλάτες μας ακόμα μια κρίση. Για εμάς, που παράγουμε τον κοινωνικό πλούτο, είναι οι θυσίες, και για το κεφάλαιο τα κέρδη. Της δικής μας τάξης είναι οι αβοήθητοι νεκροί της πανδημίας. Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζουν αποδεικνύει ότι “η επόμενη μέρα” της πανδημίας, η λεγόμενη “επιστροφή στην κανονικότητα” θα σημάνει μεγαλύτερη εργασιακή βαρβαρότητα, βάθεμα του εργασιακού μεσαίωνα:

Καταργούνε το 5ήμερο-8ωρο, επιβάλλουνε την 10ωρη εργασία, με απλήρωτες υπερωρίες, για 7 μέρες τη βδομάδα. Αυξάνουνε τις νόμιμες υπερωρίες σε 150 (από 120 στις υπηρεσίες και 96 στη βιομηχανία). Καταργούν την κυριακάτικη αργία για ακόμη περισσότερους εργαζόμενους. Κάνουνε τη ζωή μας λάστιχο και τη δουλειά εξόντωση. Ρημάζουν τον ελεύθερο χρόνο μας. Λένε ότι τα μέτρα «δεν θα είναι υποχρεωτικά» και ότι είναι «προγραμματισμός του εργασιακού χρόνου». Δεν πείθουνε κανέναν! Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι είδους «συνεννόηση» γίνεται στους χώρους δουλειάς, υπό την απειλή της απόλυσης. Λένε με θράσος ότι «έτσι κι αλλιώς καταπατιέται το ωράριο», αυτοί οι ίδιοι που το καταπατούνε. ΘΕΛΟΥΝΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ.

Βγάζουνε το εργατικό κίνημα και τα μέσα πάλης του στην παρανομία. Απαγορεύουνε την απεργιακή περιφρούρηση. Βαφτίζουνε την απεργιακή συγκέντρωση «ψυχολογική βία» και ετοιμάζουνε διώξεις ενάντια στους εργατικούς αγώνες. Προετοιμάζονται, γιατί φοβούνται ότι θα αντιδράσουμε! Βάζουνε για τα καλά χέρι στα σωματεία μας, με το ηλεκτρονικό μητρώο-φακέλωμα, τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και το όριο 50%+1 για κήρυξη απεργίας. Όπως έκαναν και με τις διαδηλώσεις φέτος, θέλουνε όποιος σηκώνει κεφάλι να τον καταστέλλουν. Είδαμε τη «δημοκρατία» τους στο Πολυτεχνείο, στην επέτειο του Γρηγορόπουλου και στη Νέα Σμύρνη. Φέρνουν νέο χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις. Δεν τους φτάνει που έχουν καταργήσει τις περισσότερες συμβάσεις, τώρα θέλουν να υπερισχύει η ατομική «συμφωνία» με τον εργοδότη από την κλαδική σύμβαση (όπου υπάρχει). Αλλά βάζουν και ως όρο στα σωματεία που διεκδικούν συλλογική σύμβαση, να έχουν αποδεχτεί την κρατική θηλιά του ηλεκτρονικού μητρώου.

Δεν παίρνουνε κανένα μέτρο προστασίας του εργαζόμενου από την πανδημία. Με τα self-test κάνουνε τους εργαζόμενους υπεύθυνους για τη διάγνωση του ιού, και τους τιμωρούνε αν δεν τηρούνε τα μέτρα. Ενώ οι ίδιοι παραμένουνε ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ, χωρίς μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, χωρίς Μέσα Μεταφοράς, χωρίς νέες ΜΕΘ, χωρίς προσλήψεις στα νοσοκομεία. Χιλιάδες άνεργοι μαραζώνουνε χωρίς επίδομα στην εξαθλίωση. Χιλιάδες έχουνε μείνει χωρίς ασφάλιση. Και αυτοί προωθούν την ιδιωτική ασφάλιση, και φτιάχνουνε προγράμματα του ΟΑΕΔ με «μισθό» 200ευρώ το μήνα!

ΜΟΝΟ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

Οι εργαζόμενοι μονάχα με έναν τρόπο μπορούμε να κερδίζουμε δικαιώματα και κατακτήσεις: με τον ταξικό αγώνα. Τους ταξικούς αγώνες γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά. Τους εργάτες του Σικάγο, που 135 χρόνια πριν, οργανώθηκαν μέσα από τα σωματεία τους, έκαναν μαζική απεργία, και κατέκτησαν «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση, 8 ώρες προσωπικό χρόνο». Τους εργάτες της Θεσσαλονίκης του Μάη του 1936, που κατέκτησαν την κοινωνική ασφάλιση. Τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του 1944 στην Καισαριανή, που έπεσαν θυσία για τη Λευτεριά. Απέναντι στη σημερινή βαρβαρότητα, να οργανώσουμε τους αγώνες της δικής μας εποχής. Δεν θα ζήσουμε σαν σκλάβοι χωρίς δικαιώματα. Δεν θα γίνουμε κρέας στα κανόνια των ΝΑΤΟϊκών ιμπεριαλιστών φονιάδων. Μόνο μέσα από την οργάνωση και την πάλη ενάντια στους εκμεταλλευτές, μπορούμε να κατακτήσουμε τη ζωή και το μέλλον μας.

Να κάνουμε στην άκρη τους συμμάχους των εχθρών μας. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ είναι άφαντη ένα χρόνο τώρα από τα προβλήματα των εργαζόμενων. Όταν είδε ότι οι εργαζόμενοι άρχισαν να προετοιμάζονται για απεργία στις 6 Μάη, έβαλε αμέσως «απεργία χωρίς συγκεντρώσεις» την 4η Μάη, για να διασπάσει την πάλη. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ είναι σύμμαχος των εχθρών μας! Στην ανακοίνωση της λέει ότι ο νόμος «μπορεί να είναι και καλός»!

Να προσπεράσουμε το ΠΑΜΕ, που τόσο καιρό είχε σε «καραντίνα» και χωρίς συνελεύσεις τα σωματεία που ελέγχει. Περιορίστηκε σε κινητοποιήσεις «αντιπροσώπων», προτάσεις νόμων και «συμβολικές δράσεις», ενώ νομιμοποιεί την κρατική παρέμβαση στα σωματεία και συνεχίζει στην κατεύθυνση της διάσπασης του εργατικού κινήματος.

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΜΑΗ, με μαζικές απεργιακές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Να ζωντανέψουμε τα σωματεία μας και τις διαδικασίες τους και να πάρουμε αποφάσεις αγώνα. Για να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα. Για 5νθήμερο-8ώρο, υπερωρίες, κυριακάτικη αργία, ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα. Για συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα. Για επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις, για πλήρη ασφάλιση-περίθαλψη και μέτρα προστασίας. Για ελεύθερο, ανεξάρτητο συνδικαλισμό χωρίς κρατικό έλεγχο. Για το δικαίωμα των λαών στην Ειρήνη, ενάντια στον πολεμικό κίνδυνο.

Ταξική Πορεία

Ταξική αντίσταση ενάντια στον νέο εργασιακό μεσαίωνα

Φέτος η Πρωτομαγιά σηματοδοτεί έναν πολύ σημαντικό σταθμό για τους αγώνες της εργατικής τάξης. Η πανδημία του Covid-19 λειτούργησε ως επιταχυντής της δομικής κρίσης του καπιταλισμού, βυθίζοντας ακόμα περισσότερο στη φτώχεια, την ανέχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση τους καταπιεσμένους και εκμεταλλευόμενους, προλεταριοποίησε σημαντική μερίδα των μεσαίων στρωμάτων και αύξησε τη συσσώρευση πλούτου για το μεγάλο κεφάλαιο. Το χτύπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην εργατική τάξη δεν έχει προηγούμενο. Θα μας βρουν, όμως, πεισματικά απέναντί τους, γιατί η ταξική πάλη δεν αναστέλλεται. Τιμούμε τους νεκρούς της εργατικής τάξης, συνεχίζοντας τους αγώνες τους. Δε θα επιτρέψουμε να αρθούν κατακτήσεις για τις οποίες μόχθησαν και έδωσαν τη ζωή τους άνθρωποι της τάξης μας.

Μέσα σ’ όλο αυτό το διάστημα τo κράτος απέδειξε για ακόμα μια φορά πως μεριμνά για τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Το διαλυμένο δημόσιο σύστημα υγείας, οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια, η βαθμιαία ιδιωτικοποίηση της υγείας, η κερδοσκοπία και ο αχαλίνωτος ανταγωνισμός των φαρμακοβιομηχανιών κόστισαν τις ζωές πολλών φτωχών ανθρώπων που αποκλείονται καθημερινά λόγω της ταξικής τους θέσης από παροχές που θα όφειλαν να είναι δημόσιες, δωρεάν και ελεύθερες στην πρόσβαση για τη διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς ζωής για όλους. Η κυβέρνηση της ΝΔ έθεσε ως προτεραιότητα της πολιτικής της τη διάσωση και την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου, κάνοντας τα θελήματα των ιδιοκτητών μεγάλων κλινικών και των αφεντικών της τουριστικής βιομηχανίας. Μπούκωσε στο χρήμα τα καθεστωτικά ΜΜΕ, για να προπαγανδίζουν ασταμάτητα το αφήγημα της ατομικής ευθύνης και να γλείφουν την κυβέρνηση και τα στελέχη της, προκειμένου να συσκοτίσουν τις εγκληματικές ευθύνες της βαθύτατα ταξικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, να χειραγωγήσουν και να ενοχοποιήσουν την κοινωνία. Επιπλέον, δαπάνησε μεγάλο τμήμα του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού σε εξοπλιστικές δαπάνες που βαθαίνουν περαιτέρω την εμπλοκή του ελληνικού κράτους στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στις πολεμικές προετοιμασίες, ενώ στο εσωτερικό δρομολογήθηκαν κατά προτεραιότητα προσλήψεις αστυνομικών και ΕΠΟΠ, αναβάθμιση και επέκταση του εξοπλισμού της αστυνομίας. Θέτοντας την κοινωνία στον πάγο με τα ασυνάρτητα από υγειονομική σκοπιά lockdown, την ώρα που ο κόσμος καθημερινά συνωστίζεται, ελλείψει υποδομών και μέτρων ασφαλείας, στους χώρους εργασίας και στα ΜΜΜ, η κυβέρνηση έδωσε το ελεύθερο στους μπάτσους να κάνουν ό,τι γουστάρουν, με αποτέλεσμα τη ραγδαία όξυνση της αστυνομικής καταστολής και τη διαμόρφωση ενός κλίματος κρατικής τρομοκρατίας στην κατεύθυνση της συγκρότησης ενός ισχυρού αστυνομικού κράτους.

Η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία μέσω της πλήρους απονέκρωσης της κοινωνικής ζωής και της περιστολής των αντίστοιχων ελευθεριών, να προχωρήσει στην ψήφιση αντεργατικών και αντικοινωνικών μέτρων, θεωρώντας πως δε θα συναντήσει αντίσταση. Είχε το θράσος να εκμεταλλευτεί καιροσκοπικά την πανδημία και εν τέλει να λασπολογεί εις βάρος όσων αντιστέκονταν στην υποτίμηση της υγείας, της εργασίας, των ζωών μας. Συνάντησε, όμως, μαζική κοινωνική αντίσταση στο εκπαιδευτικό μέτωπο, στην απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα και στις διαδηλώσεις στις γειτονιές και τις πλατείες, γι’ αυτό και αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί εν πολλοίς, επικεντρώνοντας την προσοχή της στο επικείμενο κερδοφόρο και χωρίς κάποιον σοβαρό υγειονομικό σχεδιασμό άνοιγμα του τουρισμού και στις πιθανές προσεχείς πρόωρες εκλογές.

Επόμενο βήμα της επίθεσης που σχεδιάζει η κυβέρνηση ενάντια στην κοινωνική βάση είναι η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, δια της οποίας αποσκοπεί να μας γυρίσει έναν αιώνα πίσω σε επίπεδο εργασιακών δικαιωμάτων. Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο έρχεται να θέσει τέλος στην 8ωρη εργασία, την οποία κατέκτησε η εργατική τάξη με αιματηρούς και μακρόχρονους αγώνες. Πλέον, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα, όταν κρίνουν ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες, να απασχολούν τους εργαζόμενούς τους ακόμα και 10ωρα έχοντας την αντίστοιχη νομική κάλυψη του κράτους. Οι έξτρα ώρες εργασίας υποτίθεται ότι θα επιστρέφονται στους εργαζόμενους εν είδει άδειας ή με μείωση ωρών εργασίας άλλες μέρες, κάτι που δεν μπορούν να το εγγυηθούν φυσικά η εργοδοτική αυθαιρεσία, οι απολύσεις, αλλά και το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν μεροκάματο. Πλέον, προβλέπεται η εργάσιμη εβδομάδα των 30-50 ωρών με τον συνδυασμό 6ωρης και 12ωρης εργασίας. Οι νόμιμες υπερωρίες αυξάνονται από τις 120 στις 150 ώρες και η εκάστοτε επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα να διευθετεί τον χρόνο εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες της, ξεζουμίζοντας έτσι τους εργαζόμενους, που θα αποστερούνται τις προσαυξήσεις λόγω υπερωριών. Η εργασία τις Κυριακές προβλέπεται να επεκταθεί και σε νέους κλάδους πέραν του εμπορίου (βλ. μεταφορικές, πληροφορική, logistics, data center, τηλεφωνικά κέντρα, ψηφιοποίηση έγχαρτου αρχείου, παραγωγή έτοιμου σκυροδέματος). Κατόπιν άδειας ΣΕΠΕ θα επιτρέπεται η κυριακάτικη εργασία και σε ορισμένους ακόμα κλάδους (βλ. εξεταστικά κέντρα, εξυπηρέτηση εξωσχολικών δράσεων ιδιωτικών σχολείων, συντήρηση σχολικών κτηρίων, προσαρμογή και αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων). Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας θα γίνουν πλέον καθεστώς, επιχειρώντας να αφήσουν μόνους και ξεκρέμαστους τους εργαζόμενους μπροστά στην πίεση των αφεντικών. Ο ταξικός συνδικαλισμός στοχοποιείται, οι συνδικαλιστές φακελώνονται, ορίζεται ηλεκτρονική ψηφοφορία για την προκήρυξη απεργιών, όπου προβλέπεται η λειτουργία προσωπικού ασφαλείας σε ποσοστό 40%, το δικαίωμα του εργοδότη για λοκ-αουτ και η απαγόρευση κατάληψης ή αποκλεισμού του εργασιακού χώρου. Τέλος, εδραιώνεται η τηλεργασία και η εργασία μέσω πλατφορμών, που συνεπάγονται την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει αυτόν τον νέο εργασιακό μεσαίωνα ως εκσυγχρονισμό του απαρχαιωμένου εργατικού δικαίου της Ελλάδας και ως αναγκαία συμπόρευση των εγχώριων εργασιακών σχέσεων με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις. Αυτά τα παραμύθια προσπαθεί να μας πουλήσει με κυνικό τρόπο, για να αποσπάσει τη διαταξική συναίνεση και την κοινωνική ειρήνη. Γι’ αυτό πρέπει να δοθούν άμεσα ηχηρές απαντήσεις από την εργατική τάξη, τα σωματεία και τις πρωτοβουλίες της. Είναι επιτακτική ανάγκη να μαζικοποιηθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις την Πρωτομαγιά και να στηριχτεί η απεργία από τα κάτω που οργανώνουν στα τέλη του Μάη τα σωματεία βάσης και τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Η συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υπεράσπιση των ταξικών τους συμφερόντων. Να ενδυναμώσουμε, λοιπόν, τον ακηδεμόνευτο ταξικό συνδικαλισμό και να τον καταστήσουμε όχημα για την αναγκαία συσπείρωση και αντεπίθεση των εργαζομένων.

Να οργανώσουμε την πάλη μας για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, αμοιβές και παροχές που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. Να μην επιτρέψουμε να βάλει το κράτος την ταφόπλακα στις κατακτήσεις μας και στα μέσα του αγώνα μας. Η συνειδητοποίηση των ταξικών μας συμφερόντων, του ταξικού μας εχθρού και η μεταξύ μας αλληλεγγύη να γίνουν οι κινητήριες δυνάμεις που θα σημάνουν την ανασυγκρότηση των ταξικών αντιστάσεων και τη μετωπική μας σύγκρουση με το κράτος και το κεφάλαιο. Μόνο με τις ίδιες μας τις δυνάμεις μπορούμε να αποτρέψουμε τη βάρβαρη επίθεση που μεθοδεύουν συντονισμένα κράτος και κεφάλαιο. Δεν έχουμε αυταπάτες περί μεταρρύθμισης ενός δομικά άδικου και εκμεταλλευτικού συστήματος, ούτε εμπιστευόμαστε τους εργατικούς μας αγώνες στον γραφειοκρατικό και υποταγμένο συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο, να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας!

Καλούμε σε στήριξη των απεργιακών κινητοποιήσεων της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, την Πέμπτη 6 Μαΐου:

Αθήνα: 10:30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Θεσσαλονίκη: 10:30 στην Καμάρα. Στηρίζουμε το κοινό α/α μπλοκ.
Κόρινθος: 11:00 στο Εργατικό Κέντρο και 18:00 στον Φλοίσβο.

ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΔΕ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΣΑΝ ΣΚΛΑΒΟΙ

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ, ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ COVID-19 ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

Αναρχική Ομοσπονδία
Site: anarchistfederation.gr
email: [email protected]
Twitter: twitter.com/anarchistfedGr
Fb: facebook.com/anarxikiomospondia2015
Youtube: Αναρχική Ομοσπονδία

Πανό που αναρτήσαμε στην εξωτερική σκάλα του βιολογικού για τον εργασιακό μεσαίωνα και το νομοσχέδιο που καταργεί και επίσημα το 8ωρο.

10ωρο δουλειά – Μαύρη εργασία
ποινικοποιημένη η απεργία
Να ποια είναι η τρομοκρατία.

10 ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΩΡΕΣ ΣΑΣ.

ΠΕΜΠΤΗ 6/5 – 10:30 – ΚΑΜΑΡΑ.

Αντιφασιστική Ομάδα Θεσσαλονίκης – Άν.Ομα.

https://it-it.facebook.com/pg/anoma.thess/pos…

8 ώρες δουλειά είναι ήδη πολλές! Δεν θα ζούμε μονάχα για να δουλεύουμε και να καταναλώνουμε!

Να γιορτάσουμε την Πρωτομαγιά στις 6 Μάη με μαζική απεργία!

Κοινή ανακοίνωση με την Αναμέτρηση- Ομάδα Κομμουνιστριών/στων

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, θυμόμαστε την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886 για το 8ωρο, και πολλές φορές επαναλαμβάνεται η φράση – σε βαθμό να γίνεται βαρετή – ότι η Πρωτομαγιά είναι επίκαιρη ξανά, όσο ποτέ. Τι άλλο μπορούμε όμως να πούμε, όταν πάνω από 100 χρόνια μετά, με συγκριτικά τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, το κεφάλαιο στην Ελλάδα επιδιώκει να βάλει τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες – που δουλεύουν ήδη περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα – να δουλεύουν 10ωρα και με τον νόμο; Τον νόμο Βρούτση – Χατζηδάκη που έρχεται να θεσμοθετήσει στην πράξη αυτό που ήδη ισχύει για πολλές και πολλούς, να δουλεύουν όσο και όποτε θέλει η εργοδοσία.

Η μάχη για το χρόνο εργασίας δεν σταματάει ποτέ, καθώς αποτελεί τον έναν από τους δύο βασικούς παράγοντες – ο άλλος είναι το ύψος του μισθού – που καθορίζουν την απόσπαση της απόλυτης υπεραξίας της εργατικής τάξης. Δεν αρκεί ποτέ στους καπιταλιστές ότι η απόσπαση της σχετικής υπεραξίας αυξάνεται διαρκώς λόγω της αύξησης της παραγωγικότητας, την ώρα που η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων παραμένει καθηλωμένη. Τα θέλουν όλα δικά τους, σε μια συγκυρία που θεωρούν ότι είναι απολύτως ευνοϊκή:

Η κυβέρνηση όχι απλά έχει αποτύχει παταγωδώς να διαχειριστεί την πανδημία, κολλημένη σε νεοφιλελεύθερα δόγματα, όχι μόνο ποινικοποίησε τον ελεύθερο χρόνο μέσα στο lockdown, αφού περιόρισε στο έπακρο τη δυνατότητα της ελεύθερης μετακίνησης και της ψυχαγωγίας αλλά προχωράει ακόμα περισσότερο: Αξιοποιεί την πανδημία για να θεσμοθετεί τα πιο άγρια νεοφιλελεύθερα όνειρα, εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση απέναντι σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται, χτυπώντας ένα θεμελιώδες δικαίωμα όπως είναι το 8ωρο. Την ίδια στιγμή δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο σύμμαχο από τη ΓΣΕΕ, η οποία εδώ και πολλά χρόνια έχει αποδείξει ότι, πλήρως αποκομμένη από την εργατική βάση, εκπροσωπεί πολύ περισσότερο τα συμφέροντα των εργοδοτών απ’ ο,τι των εργατών.

Το δόγμα της ΤΙΝΑ που εγκαθίδρυσε η ήττα του ’15 φαίνεται να μην ραγίζει ακόμα, και η ΓΣΕΕ εκπροσωπεί ολοένα και λιγότερους εργαζόμενους, και τους εκπροσωπεί με τρόπο που οριακά ταυτίζεται με τις εργοδοτικές επιδιώξεις.

Πέραν του χρόνου εργασίας, που προσαρμόζεται στη βούληση του εργοδότη, με το ίδιο νομοσχέδιο, καταργείται στην πράξη η Κυριακή αργία, αφού πλέον δεν θα πληρώνεται επιπλέον. Όλα αυτά συνδυάζονται με την “ατομική διαπραγμάτευση” των εργαζομένων με την εργοδοσία, παρακάμπτοντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα σωματεία, ώστε να μην υπάρξει κανένα εμπόδιο. Η τηλεργασία “ρυθμίζεται”, όταν απλώς έρχεται να κανονικοποιηθεί ως εργασιακή συνθήκη, την οποία μπορεί να μην εμπιστεύονται τα μικρά αφεντικά, που αισθάνονται ότι χάνουν τον φυσικό έλεγχο των εργαζομένων, αλλά οι τράπεζες και ο ΣΕΒ επιδιώκουν διακαώς, για μια σειρά από λόγους: Μετακυλούν κόστη στους εργαζόμενους και ο συνδικαλισμός δυσχεραίνεται, οι εργαζόμενες μητέρες αναμένεται να δουλεύουν και να φροντίζουν το σπίτι τους ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι αισθάνονται την πίεση να “αποδείξουν” ότι δουλεύουν, καθώς αισθάνονται ότι δεν πουλάνε την εργατική τους δύναμη με την παρουσία τους στη δουλειά, αλλά το αποτέλεσμα της εργασίας τους.

Ο συνδικαλισμός, η οργάνωση της εργατικής τάξης απέναντι στην καπιταλιστική αδηφαγία χτυπιέται και νομοθετικά και ποινικοποιείται περαιτέρω, πιάνοντας το νήμα από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που υπερδιπλασίασε τις απαρτίες των συνελεύσεων. Η απόφαση για απεργία δυσχεραίνεται, ορίζεται πολύ υψηλό ποσοστό προσωπικού ασφαλείας σε δημόσιο, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ. Η απεργιακή περιφρούρηση διώκεται και μπορεί να επιφέρει απολύσεις συνδικαλιστών.

Όμως, όπως οι εργοδότες θέλουν να μας πάρουν το χρόνο μας και να τον διαχειρίζονται οι ίδιοι, εμείς θέλουμε να ζούμε και έξω από τη δουλειά. Βιώσαμε στην πανδημία με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τι σημαίνει η εξαφάνιση του ελεύθερου χρόνου. Τα ωράρια λάστιχο, τα τηλέφωνα και τα mail το βράδυ γιατί “αφού δεν μπορείς να πας και πουθενά”, το lockdown ελεύθερου χρόνου στο οποίο μπήκαμε από το Νοέμβρη και μετά, την ώρα που οι δουλειές λειτουργούσαν κανονικά και χωρίς μέτρα προστασίας. Όταν μας είπαν ότι θα αναπληρώνουμε τις ημέρες καραντίνας με απλήρωτες υπερωρίες. Όπως το ζούμε πολλοί και πολλές από εμάς ήδη τα τελευταία χρόνια με την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων που μεταφράζεται σε αποδιάρθρωση της καθημερινότητάς μας. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε το χρόνο μας. Δεν θα δεχτούμε την αντιστροφή της πραγματικότητας, σε μια εποχή που η εκτίναξη της παραγωγικότητας και οι τεχνολογικές δυνατότητες επιβάλλουν τη συζήτηση για μείωση του εργάσιμου χρόνου, περισσότερες θέσεις εργασίας και αύξηση των αποδοχών, πράγμα που με τον τρόπο τους παραδέχονται και οι καθόλου κομμουνιστικές Σουηδία, Ισπανία (βλ. πιλοτικό πρόγραμμα 4ήμερης εργασίας), κλπ..

Σε αυτό τον αγώνα, η πρωτομαγιά του 1886 αποτελεί παράδειγμα και όχι απλώς μια αναφορά στις αφίσες. Γιατί διδάσκει πώς οι εργαζόμενοι μπορούν να οργανωθούν, κόντρα σε θεούς και δαίμονες, και να πετύχουν αυτά που μοιάζουν ουτοπικά. Και ταυτόχρονα μας θυμίζει πως τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς αγώνα, και δεν μπορεί να θεωρείται αυτονόητο.

Φέτος λοιπόν θα βγούμε στο δρόμο στις 6 Μάη. Με πρωτοβάθμια σωματεία και εργατικά κέντρα με αγωνιστικές αποφάσεις, κόντρα στην την ηγεσία της ΓΣΕΕ που ήθελε να κάνει την Πρωτομαγιά παράταση των διακοπών του Πάσχα. Τιμώντας τους αγώνες των εργαζομένων όχι ως ένα καθήκον απέναντι στην ιστορία, αλλά αγωνιζόμενοι και εμείς, σήμερα, για τις δικές μας ζωές. Όχι μόνο για τις ώρες εργασίας μας, για να μην περάσει το 10ωρο και να μειωθεί προοπτικά ο χρόνος εργασίας με αύξηση των εργατικών απολαβών. Αλλά και για τις ίδιες τις ζωές των εργατ(ρι)ών που χάνονται στο βωμό του κέρδους, από τα εργατικά ατυχήματα των ντελιβεράδων ως τους τεχνικούς στους πυλώνες των υπεργολαβιών της ΔΕΗ, που η ιδιωτικοποίηση της συντήρησης έχει υποβαθμίσει και τα όποια μέτρα προστασίας υπήρχαν. Με την υγιεινή και την ασφάλεια να αποτελούν “βαρίδι” για την εργοδοσία ακόμα και εν μέσω πανδημίας. Και τελικά, γιατί αγωνιζόμαστε για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας αλλά και για την συνολική κατάργηση της εκμεταλλευτικής κοινωνίας.

Όλοι και όλες στην απεργία στις 6 Μάη και στις απεργιακές κινητοποιήσεις!

Στην Αθήνα, προσυγκέντρωση στα Προπύλαια στις 10.30, και κοινή διαδήλωση με τα συνδικάτα και τους απεργούς.

Στη Θεσσαλονίκη στην Καμάρα στις 10.30, και συμπορευση με όλα τα σωματεία και τις αγωνιζόμενες πολιτικές δυνάμεις

Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά

https://synantisi.org/8-ores-doyleia-einai-id…

Ανεξάρτητη ταξική Πρωτομαγιά | Φοιτητικοί Σύλλογοι

Κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων Αρχιτεκτονικής, Γεωλογικού, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, Πολιτικών Επιστημών και Ψυχολογίας σε Ανεξάρτητη Ταξική Πρωτομαγιά, ενάντια και στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθεί το κράτος και το κεφάλαιο.

Αναδημοσιεύουμε το κείμενο του συλλόγου φοιτητών Αρχιτεκτονικής, όπως ανέβηκε στη σελίδα της Πρωτοβουλίας Φοιτητριών Αρχιτεκτονικής, καθώς και την αφίσα που συνυπογράφουν 5 φοιτητικοί σύλλογοι.

Ολοι/ες στην απεργιακη συγκεντρωση στις 6 Μαη στις 10.30 στην Καμαρα

Νομοσχέδιο Χατζηδάκη / Πρωτομαγιά:
Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά σε νέο αντεργατικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή στα μέσα Μαΐου. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο Χατζηδάκη μέσα από τις διατάξεις του, ουσιαστικά:

/ καταργεί το 8ωρο και επαναφέρει το 10ωρο. Το ωράριο θα ρυθμίζεται ευέλικτα ανάλογα με το πόση δουλειά έχει μια επιχείρηση. Εννοείται ότι η υπέρβαση του 8ώρου, δηλ. οι δύο επιπλέον ώρες εργασίας, δεν θα αμείβονται καθόλου, αφού θα «συμψηφίζονται» με ημέρες ανάπαυσης σε επόμενο διάστημα, κάτι που οδηγεί σε ελαστικοποίηση της εργασίας. Ταυτόχρονα οι υπερωρίες αυξάνονται σε 150 σε όλους τους κλάδους.

/ καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας [ΣΣΕ]. Η «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» θα γίνεται με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Έτσι ο/η κάθε εργαζόμενος/η θα είναι μόνος απέναντι στον εργοδότη δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την συλλογική διεκδίκηση.

/ προχωρά προς την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Αφού πρώτα άνοιξαν το εμπόριο τις Κυριακές, τώρα επεκτείνεται η εργασία το ΣΚ και σε άλλους κλάδους (πληροφορική, data centers κλπ).

/ καταργείται το δικαίωμα στην απεργία. Το νομοσχέδιο εισάγει υποχρεωτικά τις «ηλεκτρονικές ψηφοφορίες» για τα σοβαρά ζητήματα του σωματείου και για την κήρυξη απεργίας κάτι που στην ουσία από τη μια φακελώνει τους/τις εργαζόμενους/ες ενώ ταυτόχρονα ποινικοποιείται η λήψη αποφάσεων για απεργία. Δημιουργεί επιπλέον έναν νόμιμο απεργοσπαστικό μηχανισμό καθώς υποχρεώνει τα συνδικάτα να καθορίζουν «προσωπικό ασφαλείας» που πρακτικά κάνουν την απεργία άχρηστη. Φέρνει τέλος απαγόρευση περιφρούρησης της απεργίας και της κατάληψης εργασιακού χώρου, ενώ αν ο εργοδότης επικαλεστεί «άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας» η απεργία μπορεί να κηρυχτεί παράνομη με συνοπτικές διαδικασίες, ενισχύοντας την απεργοσπασία. Πατώντας πάνω στο αντεργατικό πλαίσιο για τις απεργίες που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (απόφαση για απεργία μόνο από το 50% των μελών των σωματείων) προχωράνε σε βαθύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή που η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της παραγωγικότητας καθιστούν εφικτό το “λιγότερη δουλειά – καλύτερες αμοιβές”, κράτος και κεφάλαιο προσπαθώντας να ξεπεράσουν την κρίση και να αυξηθούν τα κέρδη προχωρούν σε αντιδραστικές τομές στο καθεστώς εργασίας, εντείνοντας την εκμετάλλευση. Το φοιτητικό κίνημα οφείλει να συνδέσει τους επιμέρους αγώνες, να συντονιστεί και να αγωνιστεί με το εργατικό κίνημα καθώς και οι τωρινοί φοιτητές/τριες αποτελούμε τους μελλοντικούς ευέλικτα εργαζόμενους. Η συνεχιζόμενη πάλη του εκπαιδευτικού και φοιτητικού κινήματος απέναντι στο νόμο Κεραμέως και την συνολική επίθεση που δέχεται η δημόσια παιδεία δείχνει το δρόμο για αγώνες που μπορούν να ανατρέψουν νόμους αμφισβητώντας συνολικά την κυβερνητική πολιτική. Η φετινή πρωτομαγιά έπειτα από πρόταση πρωτοβάθμιων σωματείων μεταφέρεται στις 6 Μάη [και όχι στις 4 Μάη -μέρα αργίας- όπως προτείνει η ΓΣΕΕ] ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο και την κυβέρνηση, με ανεξάρτητη συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων. Σε αυτή την άθλια επίθεση της κυβέρνησης, οι παρατάξεις του κυβερνητικού, εργοδοτικού και γραφειοκρατικού συνδικαλισμού σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και σε πολλά συνδικάτα έχουν επιλέξει ξανά την στήριξη στην κυβέρνηση και στον ΣΕΒ, απαίτηση του οποίου εξάλλου είναι ο αντεργατικός – αντισυνδικαλιστικός νόμος. Γι’ αυτό το βάρος για το ξεδίπλωμα των αγώνων πέφτει στις ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις. Στηρίζουμε την απεργιακή συγκέντρωση στην Καμάρα, ως το ανεξάρτητο, ταξικό κέντρο αγώνα με πολιτικό περιεχόμενο ρήξης και ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης, με συντονισμό των σωματείων μέσα από συνελεύσεις σε ανατρεπτική λογική, κόντρα σε λογικές ανάθεσης και εφησυχασμού. Οι κινητοποιήσεις που έγιναν σε δεκάδες πόλεις της χώρας μαζί με τις φοιτητικές διαδηλώσεις, τους αγώνες των υγειονομικών, τις εργατικές διαδηλώσεις και απεργίες, αποτελούν ρωγμές αμφισβήτησης της ασκούμενης πολιτικής και της κυβέρνησης.

https://landandfreedom.gr/el/agones/384-thes-…

«Παράξενη Πρωτομαγιά, μ’ αγκάθια πλέκουν σήμερα στεφάνια»

(Γκάτσος Ν.)

Πέρασαν 130 χρόνια από τη στιγμή της εργατικής διεκδίκησης στο Σικάγο για την καθιέρωση του 8ωρου και καλύτερων εργασιακών συνθηκών. Το 1886 στο Σικάγο 400.000 εργάτες απήργησαν και βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας τα εργατικά τους δικαιώματα τα οποία κερδήθηκαν ύστερα από άγριες συγκρούσεις και δολοφονίες εργατών από την αστυνομία. Εκείνη η στιγμή χαράχθηκε στη μνήμη όλων των εργαζομένων παγκοσμίως ως μέρα τιμής και αγώνα.

Σήμερα οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες βρισκόμαστε μπροστά σε μια έντονη επίθεση ενάντια στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα μας. Δουλεύουμε το λιγότερο 8ώρες τη μέρα με απλήρωτες και αδήλωτες υπερωρίες. Το κλίμα αβεβαιότητας και επισφάλειας συνοδεύεται με το φόβο της απόλυσης, την ανασφάλιστη εργασία και την καθιέρωση του κατώτατου μισθού. Οι καιροί θέλουν να θεωρείται τυχερό το άτομο που δουλεύει 48 ώρες την εβδομάδα και λαμβάνει 586ευρώ. Και ο κόσμος που στέκεται στην ουρά του ΟΑΕΔ για την κάρτα ανεργίας όλο και πληθαίνει.

Την ίδια στιγμή λοιπόν που η κυβέρνηση αδιαφορεί για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και της εκπαίδευσης, φέρνει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο με μοναδικό στόχο να αυξήσει το κέρδος των αφεντικών και να αφαιρέσει κάθε εργατικό δικαίωμα από εμάς. Ο προς ψήφιση νόμος έρχεται να νομιμοποιήσει τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών. Παράλληλα βάζει στο στόχαστρο και το δικαίωμα στην απεργία και την ίδια την ύπαρξη των εργατικών σωματεία και των συλλογικών μας οργάνων.

Η επίθεση όμως δεν θα μείνει χωρίς απάντηση από εμάς. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να οργανωνόμαστε στους χώρους δουλειάς μας, διεκδικώντας ελεύθερη πρόσβαση στην υγεία για όλους/ες, σταθερό ωράριο εργασίας, αύξηση μισθού, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

  • Άμεση Απόσυρση του Αντεργατικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη
  • Οργάνωση στους χώρους εργασίας
  • Αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις
  • Δημόσια υγεία και παιδεία για όλους/όλες

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισες να απεργήσουν και να συμμετέχουν στο κάλεσμα στις 6/5 στις 10.30, Καμάρα

Σωματείο Βάσης Εργαζόμενων στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας (ΣΒΕΨΥΚΟΙ)

Πέμπτη 6 Μάη όλες και όλοι στους δρόμους-Απεργιακή πορεία 10:30 Καμάρα

Οι διαδηλώσεις της πρωτομαγιάς αποτελούν ορόσημα για την ιστορία των ριζοσπαστικών κινημάτων. Από την εργατική απεργία του Σικάγο το 1886 για την διεκδίκηση του 8ώρου, στην απεργία των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη το 1936 και από τις μαχητικές διαδηλώσεις της πρωτομαγιάς σε Γερμανία και Ιταλία, στις πορείες της εργατικής πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το αναρχικό κίνημα αποτέλεσε ενεργό και αδιάσπαστο κομμάτι των στιγμών αγώνα όλα τα χρόνια. Άλλοτε σε στήριξη των αγώνων που έτρεχαν και άλλοτε ως κορύφωση των ίδιων του των αγώνων με βάση τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις που επικρατούσαν κάθε φορά.

Μέσα στην τελευταία διετία οι κρατικοί μηχανισμοί προβαίνουν στην καταπάτηση όλων των πτυχών των ζωών και της καθημερινότητας μας. Κατά την διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφασίζει την αλλαγή διάφορων νομοθεσιών και την θέσπιση νέων βάναυσων νόμων εκμεταλλευόμενη την κοινωνική νηνεμία και την ψυχολογική κούραση του αγωνιζόμενου και μη κοινωνικού συνόλου. Σκοτώνει την παιδεία προάγοντας την τηλεκπαίδευση, στοχοποιεί αγωνιζόμενα υποκείμενα απαγορεύοντας τις διαδηλώσεις, λεηλατεί τον φυσικό κόσμο με νέες, κερδοφόρες επενδυτικές συμφωνίες με μεγάλες επιχειρήσεις και απαιτεί την κοινωνική υπακοή κυνηγώντας και καταστρέφοντας οτιδήποτε βρεθεί απέναντι στα σχέδια του. Όλα αυτά την στιγμή που τα περιστατικά έμφυλης βίας έχουν πολλαπλασιαστεί, οι φυλακές μυρίζουν θάνατο, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστ(ρι)ών μετατρέπονται σε καταπακτές ψυχών και η λίστα έχει τον ατέλειωτο.

Ένα καινούριο «ανέκδοτο» αυτής της κυβέρνησης αποτελεί και η ψήφιση του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου. Ένα νομοσχέδιο που καθρεφτίζει το πως στα εργασιακά κάτεργα εκμεταλλεύονται το εργατικό δυναμικό, πλέον και με νόμιμους όρους. Το νέο αυτό νομοσχέδιο προβλέπει την λειτουργία επιχειρήσεων, σημαντικών ως προς την ομαλή και λειτουργική συνέχεια της καθημερινότητας (το Δημόσιο, οι πρώην ΔΕΚΟ, τα λιμάνια και οι ΟΤΑ), τις μέρες απεργίας με ποσοστό 40% του συνολικού δυναμικού, καπηλευόμενο το πρόσχημα του προσωπικού ασφαλείας. Θα δουλεύεις δηλαδή, ακόμα κι αν θες να απεργήσεις καθώς η απεργία πλέον, θα είναι παράνομη και η παρεμπόδιση λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών ποινικά κολάσιμη. Το 8ωρο θα αποτελεί παρελθόν καθώς τα νέα δεδομένα προβλέπουν μέχρι και 10ωρη εργασία, εκτός αν αποφασίσει το αφεντικό ότι δεν χρειάζεται, με τις υπερωρίες να παραμένουν απλήρωτες και να καλύπτονται ως ρεπό και άδειες εντός του ίδιου εξαμήνου. Δρομολογείται η υπεραπλούστευση των τακτικών απόλυσης καθώς μια απλή γνωστοποίηση αρκεί, για να ακυρώσει στην πράξη την προστασία των δικαιωμάτων κάθε εργαζόμενης με βάση τη σύμβαση εργασίας της. Δουλειά κάθε μέρα, δουλειά και την Κυριακή για να μην ζήσεις καμία μέρα εκτός δουλειάς και προλάβεις να αναπνεύσεις. Κράτος και αφεντικά επιχειρούν τον έλεγχο των αγωνιζόμενων υποκειμένων, αφού για να πεις την άποψη σου αναγκάζεσαι να γραφτείς στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο και για να μετράει πρέπει το σωματείο σου να είναι ήδη γραμμένο στα νόμιμα ψηφιακά μέσα. Τέλος, το 2022 δημιουργείται το Επικουρικό Ταμείο, το οποίο βασίζεται πάνω στην ιδιωτικοποίηση των συντάξεων με σκοπό να γλιτώσει τα λεφτά της κοινωνικής ασφάλισης. Σύνταξη, λοιπόν, όταν το κράτος αποφασίσει αν την έχεις κερδίσει. Κι όλα αυτά ενώ η μαύρη εργασία μαζί με την ανεργία έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της μηχανικής κανονικότητας. Όλα αυτά τη στιγμή που οι εργοδοτικές δολοφονίες κανονικοποιούνται χωρίς κανένα κόστος και ηθικό ενδοιασμό για τα αφεντικά που πλουτίζουν από το αίμα μας.

Απέναντι στο μόνιμο πλέον καθεστώς εκτάκτου ανάγκης που τείνει να εδραιωθεί και την νέα κανονικότητα που έρχεται, οφείλουμε να βγούμε στο δρόμο. Να δείξουμε δυναμικά ότι η αλληλεγγύη και η αντίσταση στη νεοφιλελεύθερη ανασυγκρότηση του καπιταλιστικού ολοκληρωτισμού δεν είναι λέξεις αόριστες και ανύπαρκτες, αλλά το παρόν και το μέλλον του αγώνα για ζωή, αξιοπρέπεια και ελευθερία.

Οι φετινές διαδηλώσεις της πρωτομαγιάς που εδώ και μέρες μετρούν εκατοντάδες συλλήψεις και τραυματισμούς διαδηλωτών με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις συλλήψεις πάνω από 150 αγωνιστών της αριστεράς στην Τουρκία είναι η αρχή για την αντεπίθεση στην τωρινή καπιταλιστική ανασυγκρότηση. Το επόμενο διάστημα η θέση μας είναι στους δρόμους για να υπερασπιστούμε όσα κερδήθηκαν με αίμα και αγώνες. Με διαδηλώσεις, παρεμβάσεις σε χώρους εργασίας, απεργίες, μπλοκάρισμα της παραγωγής και συγκρούσεις να υπερασπιστούμε την ιστορία μας απέναντι στα σχέδια του κράτους και των αφεντικών. Οι νόμοι καταργούνται στα οδοφράγματα.

κατάληψη Terra Incognita

Στις 10.30πμ στην Καμάρα, Θεσσαλονίκη
Στις 11.00πμ στα Προπύλαια, Αθήνα

Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργού Εργασίας μας σπρώχνει 130 χρόνια πίσω,
καταργώντας το 8ωρο και απελευθερώνοντας τις ώρες εργασίας σε όσες θέλουν
τα αφεντικά.

Από τη μία, βγήκε ο Υπουργός Εργασίας και υπερασπίστηκε το 8ωρο έναντι του
10ώρου λέγοντας ότι θα είναι παράνομη η απόλυση εργαζομένου, αν απολυθεί
για αυτόν τον λόγο. Από την άλλη, απελευθερώνει τις απολύσεις δίνοντας το
δικαίωμα στα αφεντικά να απολύουν χωρίς λόγο, ακόμα και
συνδικαλιστές-συνδικαλίστριες που είχαν μια νομική προστασία απέναντι στα
αφεντικά.

Αυτό αποδεικνύει ότι είναι μια κοροϊδία τα λόγια του υπουργού και ότι το
μόνο που θέλουν να καταφέρουν είναι να μας πείσουν, για να μπορέσουν να
περάσουν το ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ νομοσχέδιο.

Για αυτούς τους λόγους καλούμε όλο τον κόσμο, εργαζόμενες/ους,
φοιτητές/τριες, άνεργους/ες και όλη την κοινωνία να αντιδράσουμε και να μην
εφησυχάσουμε στην ελπίδα μιας νέας κυβέρνησης, γιατί το ζητούμενο όλων
είναι το ίδιο: η σκλαβοποίηση της εργατικής τάξης.

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ
ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΝΑ ΜΗ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΣΚΛΑΒΟΙ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΑΠΕΡΓΙΑ 6 ΜΑΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Συνέλευση εργαζομένων στη Σ.Ε.ΒΙΟ.ΜΕ
Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ

ΘΑ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, ΘΑ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ, ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ! ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 6ΗΣ ΜΑΗ: ΑΘΗΝΑ 11.00 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10.30 ΚΑΜΑΡΑ

Ταξική Αντεπίθεση

Πορεία Πρωτομαγιάς

Αναρχική Συλλογικότητα Pueblo

ΕΣΕΙΣ ΑΝΟΙΓΕΤΕ…

ΕΜΕΙΣ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Την Πέμπτη 6 Μαΐου έχουν μετατεθεί από τα αγωνιζόμενα κομμάτια της εργατικής τάξης οι απεργιακές κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς. Παρά τις προσπάθειες τόσο των κρατικών διαχειριστών τα τελευταία χρόνια (θεσμική μετατροπή της απεργίας σε αργία) όσο και των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ (μεταθέτοντας την απεργία στις 4/5) να αποδυναμώσουν και να απονοηματοδοτήσουν τη συγκεκριμένη κινητοποίηση, οι λόγοι για να βρεθούμε στο δρόμο και να οξύνουμε τις αντιστάσεις μας παραμένουν σημαντικοί και επίκαιροι.

Εδώ και πάνω από ένα χρόνο η κοινωνία βρίσκεται σε κλοιό covid. Πέρα από τον «αόρατο εχθρό που βρίσκεται ανάμεσα μας», ένας άλλος διαχρονικός εχθρός, μέσω της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας, συνεχίζει να επιτίθεται σε ότι έμεινε όρθιο τα χρόνια της κρίσης. Το κράτος, επιλέγοντας το lockdown ως μοναδικό μέτρο αντιμετώπισης του κορωνοϊού, αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, επέλεξε να δώσει λεφτά σε ΜΜΕ, πολεμικούς εξοπλισμούς, αστυνομία και να επιβάλει αυστηρή καταστολή.

Κι αφού πέρασε το καλοκαίρι όπου για να δουλέψει η βαριά βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός, άνοιξαν τα πάντα χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προφύλαξης εργαζομένων και μη απέναντι στο ιό, «ξαναεμφανίστηκε ο ιός λόγω ατομικής ευθύνης». Απανωτά lockdown, μπάτσοι παντού, ΜΕΘ πουθενά, στοίβαγμα στα ΜΜΜ, τεστ μόνο για τους έχοντες το 70αρι, εμβολιασμοί με κομματική προτεραιότητα και πόσες άλλες αμέτρητες…αριστείες, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία πλέον να αποτυπώνουν μια σκληρή εικόνα με κόστος ανθρώπινες ζωές. Οι φωνές των εργαζομένων υγειονομικών και των χρηστών υγείας πληθαίνουν για την κατάσταση που επικρατεί. Η δημόσια δωρεάν περίθαλψη συνεχίζει να υποβαθμίζεται. Απλήρωτες εφημερίες, μη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, μεταθέσεις υγειονομικών, σε άγνωστα για αυτούς πόστα, για να καλυφθούν τα κενά, πάγωμα χειρουργείων δημιουργούν αφενός ένα ασφυκτικό εργασιακό περιβάλλον, αφετέρου χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες περίθαλψης. Ταυτόχρονα, ένα σημαντικό κομμάτι της τάξης μας, οι μετανάστ(ρι)ες, λόγω έλλειψη ΑΜΚΑ αποκλείονται ακόμη και από την στοιχειώδη πρόσβαση στην περίθαλψη και τη διενέργεια self test.

Το κράτος αποφάσισε να ανοίξει μετά από μήνες τον κλάδο της εστίασης με αφορμή πάλι την έλευση των τουριστών, ενώ η πανδημία φαίνεται να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και τα νοσοκομεία ασφυκτικά γεμάτα. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο βρισκόμαστε, στην πλειοψηφία μας, να δουλεύουμε με λιγότερα και μικρότερα μεροκάματα, με τα αφεντικά να προσπαθούν να κάνουν απόσβεση της χασούρας του προηγούμενου διαστήματος πάνω στις πλάτες μας και την εντατικοποίηση να αυξάνεται. Το κράτος συνεχίζει να μεταφέρει την ευθύνη για τη διάδοση της πανδημίας στους εργαζόμενους, με αμφιβόλου αποτελέσματος self test που είναι στην ευθύνη μας να κάνουμε και όχι από κάποιο εξειδικευμένο προσωπικό.

Το αφήγημα της ατομικής ευθύνης χτυπά κόκκινο, αφήνοντας εκτεθειμένους τους εργαζόμενους σε αμέτρητες αυθαιρεσίες υγειονομικού περιεχομένου αυτή τη φορά, όπως η άρνηση κάλυψης του εβδομαδιαίου τεστ από την εργοδοσία ή η αδυναμία λήψης αναρρωτικής άδειας σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει. Παράδειγμα αν κάποιος εργαζόμενος βγει θετικός στον covid-19 μπαίνει σε καραντίνα και οι μέρες αυτές δεν αναγνωρίζονται ως αναρρωτική άδεια αλλά υποχρεούμαστε να τις αναπληρώσουμε το επόμενο διάστημα δουλεύοντας απλήρωτες υπερωρίες 10ωρα/12ωρα κάτι που έρχεται να νομιμοποιηθεί με τις αλλαγές ωραρίου στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο. Και αν κάποια δουλεύει σεζόν εκεί τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα αφού συνάδελφοι /ισσες αναγκάζονται όχι να μείνουν σπίτι τους αλλά να βγάλουν την καραντίνα χωρίς ουσιαστική περίθαλψη ,στοιβαγμένη ο ένας πάνω στον άλλον .

Κι όσο ο κορωνοϊός φαίνεται να καλπάζει, το κράτος συνεχίζει την ολομέτωπη επίθεση με ένα νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί το επόμενο διάστημα. Κορωνίδα αυτού, η κατάργηση του 8ωρου και η θέσπιση του 10ωρού σαν μια κανονικότητα, καταργώντας έτσι κάτι για το οποίο η τάξη μας έδωσε αγώνες για να το θεωρούμε δεδομένο. Η νομιμοποίηση των ελαστικών ωραρίων/10ωρου φέρνει κέρδη για τα αφεντικά και για εμάς μικρότερους μισθούς εφόσον δεν θα πληρωνόμαστε τις παραπάνω ώρες δουλειάς ως υπερωρία ή υπερεργασία αλλά ως ρεπό ή λιγότερες ώρες εργασίας σε άλλες μέρες.

Σε συνέχεια των παραπάνω, γίνεται προσπάθεια φακελώματος και ποινικοποίηση όσων συνδικαλίζονται και καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την κήρυξη απεργίας μέσα από μια σειρά αλλαγών που παρεμβαίνουν στη λειτουργία των σωματείων (σε συνέχεια των αντεργατικών νομοσχεδίων του Σύριζα) όπως οι διαδικτυακές ψηφοφορίες, η ηλεκτρονική καταγραφή του μητρώου μελών, η επικύρωση αποφάσεων μόνο με το 50%+1 των μελών. Προσπαθούνε με κάθε τρόπο να εμποδίσουν τους εργαζόμενους/ες να συλλογικοποιήσουν τις ανάγκες τους και να υψώσουν αντιστάσεις σε ένα μίγμα που έρχεται να πέσει στα κεφάλια μας! Για το λόγο αυτό, οι κινητοποιήσεις και οι αντιστάσεις μας τον επόμενο καιρό οφείλουν να ενταθούν και να δημιουργήσουν τα απαραίτητα αναχώματα στην επέλαση του κεφαλαίου.

Σαν προοίμιο του παραπάνω αντεργατικού νομοσχεδίου, έρχεται το τελευταίο διάστημα για διαβούλευση στη βουλή μία λίστα με επαγγέλματα τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές για να ενταχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Ένσημα (ΒΑΕ). Πρόκειται ουσιαστικά για επαγγέλματα των οποίων η άσκηση ενέχει αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης ή επιδείνωσης νόσου καθώς επίσης και για επαγγέλματα που προκαλούν φθορά σε όποιον τα ασκεί καθιστώντας αδύνατη την εργασία μετά από μία ηλικία. Στο κλάδο μας αν και υπάρχουν πόστα που ανήκουν στα ΒΑΕ παρόλα αυτά τις περισσότερες φορές οι συμβάσεις μας είναι δηλωμένες ψευδώς.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, βλέπουμε τις απεργιακές συγκεντρώσεις της πρωτομαγιάς σαν μία ακόμη αφορμή να συνδεθούμε με συναδέλφους και συναδέλφισσες, να μοιραστούμε τα αδιέξοδα και τις αγωνίες μας, να μετατρέψουμε την οργή μας σε δημιουργικές αντιστάσεις. Ενάντια στις εθιμοτυπικές φιέστες του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, επιχειρούμε να εμπνευστούμε ο ένας από την άλλη, να σπάσουμε την ανάθεση, να οργανώσουμε από κοινού τους αγώνες μας και να οξύνουμε τις κινητοποιήσεις μας ενάντια στην υποτίμηση των ζωών μας.

Οι ταξικοί μας αγώνες θα είναι αυτοί που θα καταργήσουν τους αντεργατικούς νόμους και θα γκρεμίσουν τον κόσμο των αφεντικών.

Άμεση απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου.

Ενάντια στη θέσπιση του 10ώρου – Ενάντια στη διάλυση των ΣΕΠΕ.

Κάτω τα χέρια από τις απεργίες, τα σωματεία και τους αγώνες μας.

Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ. Κανένας αποκλεισμός από την δημόσια περίθαλψη

Μέτρα προστασίας για όλες τις εργαζόμενες.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΚΑΜΑΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 6/5 10:30

Σωματείο Σερβιτόρων-Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδου του επισιτισμού Θεσσαλονίκης

“Θα έρθει η μέρα που η σιωπή μας θα είναι πιο δυνατή από τις φωνές που καταπνίγετε σήμερα”
August Spies

Έχουν περάσει 135 χρόνια από την εξέγερση του Σικάγο, από τον αγώνα των εργατών για το 8ωρο,
για καλύτερες συνθήκες εργασίας και για την πτώση του καπιταλιστικού συστήματος. Κεκτημένα
που κατακτήθηκαν με αίμα, με θυσίες στους δρόμους, στις φύλακες και στο ικρίωμα. Για τα γεγονότα
του Haymarket καταδικάστηκαν 8 αναρχικοί, οι 7 σε θάνατο και ένας, ο Oscar Neebe, σε 15 χρόνια
κάθειρξη. Οι Spies, Parsons, Engel και Fischer απαγχονιστήκαν. Ο Lingg αυτοκτόνησε μια μέρα πριν
τον εκτελέσουν. Η θανατική ποινή μετατράπηκε σε ισόβια για τους Fielden και Schwab μετά από
πιέσεις από το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης.

Έχουν περάσει 85 χρόνια από τον ματωμένο Μάη της Θεσσαλονίκης από τη μεγάλη απεργία των
καπνεργατών και την εξέγερση που ακολούθησε με 11 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.
Έχουμε χρέος να μην ξεχνάμε τους αγώνες που έδωσε η τάξη μας στο παρελθόν. Οι αγώνες του χθες
είναι φάρος και έμπνευση για τους αγώνες του σήμερα. Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας ακόμη
κρίσης. Η πανδημία είναι άλλη μία χρυσή ευκαιρία για το κράτος και το κεφάλαιο. Με πρόσχημα τον
covid 19 επιτίθεται στις ελευθερίες μας και σε όσα κεκτημένα μας έχουν μείνει. Σε διεθνές επίπεδο
βλέπουμε μια ολομέτωπη επίθεση στους “από τα κάτω”. Το μέλλον που μας επιφυλάσσουν το κράτος
και τα αφεντικά είναι γεμάτο καταστολή, εξαθλίωση και θάνατο. Ο καπιταλισμός μεταλλάσσεται, η
παραγωγή αλλάζει, ο τρόπος χρήσης των νέων τεχνολογιών προς όφελος του κεφαλαίου θα
δημιουργήσουν χιλιάδες καινούριους άνεργους και όσοι θα εργάζονται θα δουλεύουν με ακόμη πιο
εντατικοποιημένους ρυθμούς για ψίχουλα.

Το ελληνικό κράτος από την αρχή της πανδημίας θωρακίστηκε -όχι απέναντι στον covid 19- αλλά για
να διασφαλίσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου αφήνοντας τα φτωχότερα στρώματα και τους/τις
εργαζόμενους/ες εκτεθειμένους/ες στον ιό μετρώντας σήμερα χιλιάδες νεκρούς της τάξης μας
απόρροια της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας. Προτίμησε να προσλάβει χιλιάδες μπάτσους,
εξόπλισε τον στόλο καταστολής και μοίρασε άφθονο χρήμα στα ΜΜΕ για τη διάχυση της κρατικής
προπαγάνδας, πετώντας το μπαλάκι της “ατομικής ευθύνης” αντί να ενισχύσει ουσιαστικά το δημόσιο
σύστημα υγείας. Όπως ήταν φυσικό, το κράτος συνέχισε μέσα στο λοκντάουν τον αντικοινωνικό του
ρόλο, ψηφίζοντας μια σειρά από εγκληματικά νομοσχέδια. Από το νομοσχέδιο για την παιδεία που
μεταξύ άλλων προβλέπει και την δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, το νομοσχέδιο για το
περιβάλλον που θεσμοθετεί την περαιτέρω λεηλασία της φύσης, το νομοσχέδιο για τα
οπτικοακουστικά μέσα όπου καιροφυλακτεί η λογοκρισία και τον νέο πτωχευτικό κώδικα μια επίθεση
στην πρώτη κατοικία.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, το όποιο προβλέπει την
ουσιαστική κατάργηση του 8ωρου και νομιμοποίηση του 10ωρου εργασίας, καθώς και την αύξηση
των υπερωριών ανά τον χρόνο από 120 σε 150. Πετάνε το μπαλάκι στην ατομική επιλογή του κάθε
εργαζόμενου για ευελιξία ωραρίων, γνωρίζοντας πως δεν έχει και πολλές επιλογές σε μία συμφωνία
που δεν γίνεται υπό ίσους όρους. Κατ’ αυτό τον τρόπο νομιμοποιούν και παγιώνουν την 10ωρη
εργασία η οποία δεν θα αμείβεται ως υπερεργασία ή υπερωρία, αλλά με λιγότερες ώρες εργασίας τις
επόμενες μέρες. Επιπλέον, στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας προστίθενται και άλλοι κλάδοι,
προχωρώντας μεθοδικά προς την ολική κατάργηση της. Από την άλλη, ο συνδικαλιστικός νόμος, σε
συνέχεια των νομοσχεδίων του Σύριζα, στοχεύει ανοιχτά στην ποινικοποίηση και τρομοκράτηση της
συνδικαλιστικής δράσης, στην επίθεση στα σωματεία μέσω του ηλεκτρονικού φακελώματος των
μελών τους, την ηλεκτρονική ψηφοφορία και την ποινικοποίηση των απεργιακών παρεμβάσεων και
περιφρουρήσεων, όπου η απεργία θα κηρύσσεται παράνομη σε ενδεχόμενο μπλοκάρισμα της
παραγωγής μιας επιχείρησης. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη λειτουργία των επιχειρήσεων σε
ημέρες απεργίας με προσωπικό ασφαλείας στο 40% των συνολικών εργαζομένων,
απονοηματοδοτούν τις απεργίες οι οποίες για να καταστούν δυναμικές και μαχητικές στοχεύουν στο
μπλοκάρισμα της ροής του κεφαλαίου.

Αν το κράτος και τα αφεντικά θεωρούν ότι θα μείνουμε άπραγοι/ες στην επίθεση που δέχονται τα
κεκτημένα του προλεταριάτου πλανώνται πλάνην οικτράν. Το 8ωρο και η απεργία είναι κατακτήσεις
βαμμένες με το αίμα της εργατικής τάξης. Οφείλουμε να ορθώσουμε ανάχωμα στις ορέξεις των
αφεντικών, με όπλα την Αυτοοργάνωση και την Αλληλεγγύη να αντεπιτεθούμε στο κράτος και το
κεφάλαιο. Μέσα από τα σωματεία βάσης κόντρα στο κρατικό-γραφειοκρατικό συνδικαλισμό και την
λογική της ανάθεσης. Μέσα από ομάδες προλεταριακής αυτοάμυνας και συνελεύσεις γειτονιάς να
προστατέψουμε τις κοινότητες μας και να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες. Το μόνο που έχουμε
είναι ο ένας την άλλη. Όλοι και όλες μαζί μπορούμε να ονειρευτούμε και να δημιουργήσουμε έναν
άλλο κόσμο, δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δίχως την λεηλασία της φύσης. Η
Κοινωνική Επανάσταση είναι η μονή ρεαλιστική λύση για τα προβλήματα μας, για την
Απελευθέρωση της Τάξης μας, την Κοινωνική Απελευθέρωση, για την Αναρχία, τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΒΑΣΗΣ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΑ ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΒΑΣΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ 6/5 ΚΑΜΑΡΑ ΣΤΙΣ 10:30

αναρχική ομάδα Θεσσαλονίκης Πυρανθός

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Σε λίγες ημέρες τίθεται προς ψήφιση άλλο ένα νομοσχέδιο, το οποίο καταστρατηγεί δικαιώματα, κατακτήσεις αιώνων και υποβαθμίζει την ίδια την ζωή των εργαζόμενων. Όπως μας συνηθίζει το κράτος, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας με τις απαγορεύσεις κι όλους τους περιορισμούς, για το ίδιο δεν σημαίνει κάτι άλλο παρά εκμετάλλευση για να περάσουν νομοσχέδια-αίσχη προς όφελος των πλούσιων φίλων τους και των αφεντικών. Ο Χατζηδάκης αναλαμβάνει τον γνωστό του ρόλο του. Αυτόν που έμαθε από μικρός στα έδρανα της ΟΝΝΕΔ. Αυτόν του εκτελεστή ειδικών αποστολών.

Έπειτα από το ξεπούλημα των βουνών και των θαλασσών του ελλαδικού χώρου, με το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, στις αδηφάγες ορέξεις της κάθε εταιρείας και επιχείρησης με μόνο σκοπό το κέρδος, συνεχίζει ακάθεκτος.

Αυτή τη φορά στόχος η εργασία. Σίγουρα για τα αφεντικά και το κράτος ποτέ δεν φτάνουν τα τωρινά δεινά και οι συνθήκες εκμετάλλευσης στον χώρους εργασίας. Και ποτέ δεν θα φτάσουν γιατί στόχος τους δεν είναι να είναι δίπλα στους/ις εργαζόμενους/ες αλλά να τους ξεζουμίσουν όσο παραπάνω μπορούν και να μην υπάρχει καν η δυνατότητα αντίδρασης. Κάπως έτσι, από την μαύρη και απλήρωτη εργασία, τους μισθούς πείνας, τα ελαστικά ωράρια, τις απλήρωτες υπερωρίες, τον τραμπουκισμό των αφεντικών και την ίδια την πειθάρχηση που βρίσκεται στον πυρήνα της μισθωτής εργασίας, περνάμε στο επόμενο βήμα.

Κι αυτό σημαίνει με απλά λόγια: – Ο Χατζηδάκης σου λέει πως μπορείς να δουλεύεις 10ωρο εφόσον το συμφωνήσεις με το αφεντικό σου χωρίς να θεωρείται υπερωρία. Μία λεπτομέρεια που ξεχνάει, γιατί δεν έχει και κάποια επαφή με εργαζόμενους/ες, είναι πως σε κάθε συζήτηση τα αφεντικά έχουν το πάνω χέρι και την εξουσία, διότι σε όποια περίπτωση δεν συναινέσεις μπορούν να σε απολύσουν κιόλας και τους καλύπτει και ο νόμος. Οπότε κάνε την απλήρωτη υπερωρία σου, γύρνα μετά σπίτι στις λίγες ώρες που απομένουν μπας και ζήσεις και μετά άκου τον Χατζηδάκη να μιλάει για συμψηφισμό υπερωριών και ρεπό.

  • Η εργοδοσία μπορεί με πολύ πιο απλό τρόπο να καταργήσει την Κυριακάτικη αργία, χωρίς να σου πέφτει λόγος προφανώς, το λέει το νομοσχέδιο.
  • Μπορούν να φακελώσουν ηλεκτρονικά και να ελέγχουν τα στοιχεία σου εφόσον συνδικαλίζεσαι ως προυπόθεση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  • Ξέχνα τα μέσα διεκδίκησης βασικών πραγμάτων όπως της απεργίας, της περιφρούρησης της και της κατάληψης εργασιακού χώρου. Ο εργοδότης από εδώ και στο έξης έχει και με το νόμο τους μπράβους με το μέρος του. Θα μπορεί να επικαλεστεί όποτε θέλει, επειδή μπορεί “άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας” και να κηρύσσεται παράνομη όποια ενέργεια από τους/τις εργαζομένους/ες. Επίσης, επιβάλλει την ηλεκτρονική ψήφο σε ζητήματα λήψης αποφάσεων των εργαζομένων.

Αυτά κι άλλα πολλά όπως η καθιερώση ατομικών συμβάσεων εργασίας και άνοδος του επιτρεπόμενου όριου υπερωριών. Γι’ αυτούς τους λόγους και για την συνεχόμενη υποτίμηση της ίδιας της ζωής, οφείλουμε να βρεθούμε στους δρόμους για να ανατρέψουμε το παραπάνω νομοσχέδιο έκτρωμα. Για το ξεπέρασμα της μισθωτής σκλαβιάς και για την ίδια την ζωή.

  • ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ, ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠ’ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΜΟΝΑΧΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ
  • ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Συγκέντρωση και πορεία Πέμπτη 6 Μαίου 2021 στις 10.30 πμ Καμάρα

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

(Συνέλευση κάθε Δευτέρα στις 20:00 στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Respiro di Libertά, Ολυμπιάδος και Ιουλιανού πίσω από την Λαοδηγήτρια)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΓ.ΣΟΦΙΑ-ΕΓΝΑΤΙΑ

ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ της ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Πέμπτη 6/5 στις 11 π.μ. Αγίας Σοφίας με Εγνατία

ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Ο φετινός εορτασμός της ιστορικής εξέγερσης των εργατών του Σικάγο, που αποτέλεσε σημείο ορόσημο για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων όλου του κόσμου καθώς καθιέρωσε την 8ωρη εργασία, πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο νέων αγώνων για την πτώση της εργατοκτόνας κυβέρνησης της Ν.Δ.. Η αδίστακτη κυβέρνηση Μητσοτάκη εδώ και έναν χρόνο επιδεικνύει επιστημονικό αναλφαβητισμό και πλήρη αδιαφορία για την προστασία της κοινωνίας από την πανδημία με αποτέλεσμα τους χιλιάδες νεκρούς συμπολίτες μας που στην μεγάλη πλειοψηφία τους γινόταν και έπρεπε να σωθούν. Αντί να ενισχυθεί ουσιαστικά το Ε.Σ.Υ. τα σκάνδαλα με δώρα εκατομμυρίων στο γαλάζιο συνάφι έφτασαν σε νέα ύψη όπως και η καταστολή με την αστυνομία να τρομοκρατεί νεολαία και εργαζόμενους.

Ενώ για μήνες κυβέρνηση και καθεστωτικά Μ.Μ.Ε. τρομοκρατούσαν και έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους για την εξάπλωση της πανδημίας τους εργαζόμενους και την νεολαία που κατέβηκαν στον δρόμο να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους, οι ίδιοι δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό την ψήφιση νόμων που διαλύουν την παιδεία, ξεπουλούν την δημόσια -δηλαδή των εργαζομένων- περιουσία, περιστέλλουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και με το νομοσχέδιο των σκλάβων, έμπνευσης Χατζηδάκη, επιχειρούν να ρίξουν ατομική βόμβα στο ήδη βομβαρδισμένο τοπίο των εργασιακών δικαιωμάτων. Το ν/σ θεσμοθετεί το νόμος είναι το δίκαιο…του εργοδότη και ταυτόχρονα προσπαθεί να κάμψει κάθε αντίσταση των εργαζομένων ατομικοποιώντας μας και χτυπώντας και πάλι τα μαχητικά σωματεία και τις συλλογικές διαδικασίες. Βασικότερα σημεία του ν/σ είναι:

  • Πλήρης κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίαςμε την απελευθέρωση/γενίκευση των ατομικών συμβάσεων εργασίας που σημαίνει πρακτικά πως ο εργοδότης με 30% ανεργία που έχουμε, θα επιβάλει ότι όρους εργασίας θέλει. Η γενίκευση αυτού του φαινομένου που εδώ και χρόνια βιώνουμε στον κλάδο, θα συμπιέσει μισθούς και δικαιώματα προς τα κάτω για όλους μας. 
  • Νομοθέτηση της 10ωρης εργασίας, δηλαδή κατάργηση του 8ώρου, κατάργηση της υπερεργασίας και της προσαύξησής της και διεύρυνση του νόμιμου ωραρίου χωρίς πρόσθετη αμοιβή, ανάλογα με τις ορέξεις των εργοδοτών.
  • Αύξηση των νομίμων υπερωριώνσε 150 για όλους τους κλάδους και δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας ανάλογα και μόνο με τις ανάγκες της επιχείρησης. Υποτίθεται θα ανταμείβονται με σκόρπια ρεπό: αλλά ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι αυτά δεν θα τα «τρώνε» καταχρηστικά οι εργοδότες, με το φόβητρο της απόλυσης, αυτό το σύστημα οδηγεί στην εξόντωση των εργαζομένων, που θα δουλεύουν 12ωρα για μήνες…
  • Προσθήκη κι άλλων κλάδων στη λίστα με αυτούς που παραμένουνανοικτά την Κυριακή, με αποτέλεσμα την 6ήμερη εργασία/κατάργηση του 5νθημέρου για ακόμη περισσότερους εργαζόμενους.
  • Μεταφορά αρμοδιοτήτων επίλυσης εργατικών διαφορών από την Επιθεώρηση Εργασίας στον ΟΜΕΔ, γεγονός που καταργεί ουσιαστικά τις όποιες διεκδικήσεις, αφού θα είναι διαδικασία οικονομικά ασύμφορη, χρονοβόρα και εξαιρετικά αμφίβολη η έκβαση υπέρ του εργαζομένου.
  • Υποχρεωτική για οποιαδήποτε συνδικαλιστική δράση, καθίσταταιη απογραφή στο Γενικό Μητρώο, που σημαίνει ασφυκτικό έλεγχο και φακέλωμα σωματείων και συνδικαλιστών.
  • Απαγόρευση και ποινικοποίηση των απεργιώνμε ηλεκτρονική ψηφοφορία και αύξηση στο 40% του «προσωπικού ασφαλείας», δικαίωμα του εργοδότη σε λοκ-άουτ (ανταπεργία) και απαγόρευση της κατάληψης ή της παρεμπόδισης εισόδου σε εργασιακό χώρο, η οποία θα διώκεται ποινικά.
  • Κάθε εργαζόμενος θα έχει κάρτα εργασίας, συνδεδεμένη με το πρόγραμμα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», που θα δείχνει το ακριβές ωράριο του. Αυτό όμως ταυτόχρονα θα εφαρμοστεί με την πλήρηελαστικοποίηση του ωραρίου, μέσω της δυνατότητας του εργοδότη να τροποποιεί νόμιμα το ωράριο κατά βούληση και… online!
  • Νομοθέτηση και εδραίωση της τηλε-εργασίαςκαι της εργασίας μέσω πλατφορμών (gig–economy) με τους πιο ελαστικούς όρους εργασίας, με όρους «συνεργάτη» και όχι εργαζόμενου (κάτι σαν επέκταση της εργασίας με «μπλοκάκι”), δηλαδή με όρους σύγχρονου σκλάβου, καθώς ο εργοδότης θα απαλλάσσεται σε αυτή τη μορφή εργασίας από τις υποχρεώσεις του απέναντι στον εργαζόμενο.

Να Διώξουμε Τους Ανίκανους Και Διεφθαρμένους

Η ψευτοαντιπολίτευση των κομμάτων του κοινοβουλίου δεν θέλει και δεν μπορεί να σταματήσει την κυβέρνηση της Ν.Δ.. Το ίδιο και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της Γ.Σ.Ε.Ε. που υπακούοντας στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης μετέφερε τον εορτασμό της πρωτομαγιάς στις 4/5 χωρίς συγκεντρώσεις! Η μόνη αντιπολίτευση είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι που με την παρουσία μας στον δρόμο, με την οργάνωση και με σκληρούς αγώνες μπορούμε να επιβάλλουμε τις λύσεις μας και να σταματήσουμε την κυβέρνηση των εργοδοτών. Με πρώτο σταθμό στις 6/5, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την νεολαία που διαδηλώνει ενάντια στον καταστροφικό νόμο Κεραμέως και με κομμάτια εργαζομένων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και να διώξουμε την κυβέρνηση της φτώχειας και της βίας. Όλοι στην συγκέντρωση!!!

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά

ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ 6 ΜΑΗ – ΗΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

-ΚΑΤΩ το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη, η πολιτική της φτώχειας και της βίας

ΌΛΟΙ-ΕΣ ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΗ – 10.30 πμ

ΕΓΝΑΤΙΑ ΜΕ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

Η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων της ΝΔ, μετά από έναν χρόνο εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας, με χιλιάδες νεκρούς και παντελής αδιαφορία για ενίσχυση του ΕΣΥ, καμία προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, με ακραία αστυνομική βία και καταστολή, επιχειρεί ένα άρον-άρον άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής, μετά από τις χουντικές απαγορεύσεις που επέβαλε. Μετέτρεψε την πανδημία σε χρυσή ευκαιρία κουρελιάζοντας κοινωνικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, ψηφίζοντας πάνω από 110 αντιδραστικά νομοσχέδια μόνο μέσα στο 2020. Σα να μην έφτανε αυτό, με το νομοσχέδιο του καταστροφέα-«σούπερμαν» Χατζηδάκη (από όποιο Υπουργείο κι αν έχει περάσει, έχει αφήσει στάχτη και κουρνιαχτό), επιχειρεί να κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο απέναντι στα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων. Μάλιστα εντελώς εκδικητικά και σημειολογικά θέλουν να το κατεβάσουν προς ψήφιση μήνα Μάιο, δείχνοντας πως πρέπει να τελειώνουνε με τις κατακτήσεις και τους αγώνες ενός ολόκληρου αιώνα..

Οι βασικοί του άξονες ακολουθούν με ευλάβεια τις επιταγές της ΕΕ και της ακραίας νεοφιλελεύθερης έκθεσης Πισσαρίδη (5ο μνημόνιο) και ουσιαστικά καταργούν κάθε έννοια εργατικού και συνδικαλιστικού δικαιώματος και ελευθερίας. Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη έρχεται να κάνει νόμο, οποιαδήποτε παράνομη και αντεργατική μέχρι τώρα πρακτική των εργοδοτών, τις αντιδραστικές αποφάσεις των δικαστηρίων απέναντι στους εργαζόμενους. Μας γυρνάει στην κυριολεξία 100 χρόνια πίσω. Αποτελεί το «νομοσχέδιο των σκλάβων»:

1.Νομοθέτηση της 10ωρης εργασίας, δηλαδή με άλλα λόγια κατάργηση του 8ώρου, κατάργηση της υπερεργασίας και της προσαύξησής της και διεύρυνση του νόμιμου ωραρίου χωρίς πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις ορέξεις των εργοδοτών.

2.Αύξηση των νομίμων υπερωριών σε 150 για όλους τους κλάδους και δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας ανάλογα και μόνο με τις ανάγκες της επιχείρησης. Πρακτικά, ατελείωτη δουλειά από την ανατολή ως την δύση, χωρίς προσαυξήσεις.

3.Απελευθέρωση/γενίκευση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και των νεοφιλ-ελεύθερων διαπραγματεύσεων, που σημαίνει πρακτικά πως ο εργοδότης με 30% ανεργία που έχουμε, δηλαδή με το πιστόλι στον κρόταφο, θα επιβάλει τους μέχρι τώρα παράνομους ορούς εργασίας που θέλει.

4.Μεταφορά αρμοδιοτήτων επίλυσης εργατικών διαφορών από την Επιθεώρηση Εργασίας στον ΟΜΕΔ, γεγονός που καταργεί ουσιαστικά τις όποιες διεκδικήσεις, αφού θα είναι απαγορευτικό για την τσέπη μας, χρονοβόρο και εξαιρετικά αμφίβολο για οποιαδήποτε απόφαση υπέρ του εργαζομένου.

  1. Ακόμα πιο ασφυκτικό έλεγχο και φακέλωμα σωματείων και συνδικαλιστών. Ήδη η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει ένα κύμα τρομοκρατίας με διώξεις αγωνιστών που εκφράζουν την αντίθεση τους στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης. Απαγόρευση και ποινικοποίηση των απεργιών με ηλεκτρονική ψηφοφορία και αύξηση στο 40% του «προσωπικού ασφαλείας», δικαίωμα του εργοδότη σε λοκ-άουτ (αντ-απεργία) και απαγόρευση της κατάληψης ή της παρεμπόδισης εισόδου του εργασιακού χώρου.

6.Κατάργηση της διάκρισης μεταξύ υπαλλήλου και εργατοτεχνίτη, που θα έχει ως επίπτωση το πετσόκομμα των αποζημιώσεων απόλυσης και μάλλον την μείωση των μισθών.

7.Νομοθέτηση και εδραίωση της τηλε-εργασίας και της εργασίας μέσω πλατφορμών (gig economy) με τους πιο ελαστικούς όρους εργασίας, με όρους συνεργάτη και όχι εργαζόμενου, δηλαδή με όρους σύγχρονου σκλάβου.

Οι Εργαζόμενοι στον Επισιτισμό-Τουρισμό κινδυνεύουμε!

Oι εργαζόμενοι του κλάδου μας είναι οι μόνοι χαμένοι. Καταδικασμένοι στις αναστολές συμβάσεων εργασίας, με τις πενιχρές ελεημοσύνες (534 ευρώ) του Μητσοτάκη όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, την ανεργία, τα λουκέτα καταστημάτων και ξενοδοχείων και τους χιλιάδες συναδέλφους που δεν έχουν απολύτως κανένα εισόδημα. Από την άλλη, η πλήρης ασυδοσία των εργοδοτών και η εντατικοποίηση για όσους δουλεύουν, τα εργατικά ατυχήματα και η ανασφάλεια των διανομέων φαγητού, οι κλοπές των Δώρων και οι ξυλοδαρμοί από τους εργοδότες. Η κυβέρνηση έδωσε και συνεχίζει να δίνει έναν πακτωλό χρημάτων στους εστιάτορες και ξενοδόχους αλλά τίποτα ουσιαστικά στους εργαζομένους. Οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις είναι στον αέρα και οι εργαζόμενοι του κλάδου τελείως απροστάτευτοι από πανδημία και εργοδοσία! Με αυτούς του όρους, το άνοιγμα της Εστίασης και του Τουρισμού σημαίνει το κλείσιμο των δικών μας σπιτιών και δικαιωμάτων. Να μην σώσουν και ανοίξουν!

Να τιμήσουμε στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά, τους μάρτυρες του Σικάγο 1886, της Θεσσαλονίκης 1936, της Καισαριανής 1944…

Το νομοσχέδιο-έκτρωμα δεν θα περάσει!

Οι δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις του κλάδου, από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι και την μαζική πορεία του κλάδου στις 20 Απρίλη στην Θεσσαλονίκη, ενάντια στο νομοσχέδιο και την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας σε συνδυασμό με τη θύελλα αντιδράσεων ενάντια στην αυταρχικότητα της κυβέρνησης, καθυστέρησε την ψήφιση του νομοσχεδίου. Με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα όλοι οι συνάδελφοι του κλάδου – διανομείς, σερβιτόροι, μπουφετζήδες, καμαριέρες κτλ.- να βγούμε ξανά μαζί στους δρόμους και να βάλουμε ένα φρένο στον κατήφορο που θέλουν να μας επιβάλλουν. Με την αλληλεγγύη και την ενότητα μας να εμποδίσουμε το νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα που απειλεί μέχρι και τα τελευταία ψήγματα αξιοπρεπείας στους χώρους της δουλειάς. Εμείς έχουμε το δίκιο κι αυτοί τον φόβο!

  • Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας υποχρεωτικές για όλους με αυξήσεις στους μισθούς!
  • Να μην περάσει ο νέος νόμος Χατζηδάκη, ο «νόμος των σκλάβων». Να καταργηθούν όλα τα αντεργατικά μέτρα που πέρασε η κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας.
  • Εδώ και τώρα μαζικές προσλήψεις ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού. Άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών χωρίς αποζημίωση, εθνικοποίηση όλης της υγείας και φαρμακοβιομηχανίας. Μαζικά τεστ και εμβόλια για όλους.
  • Αυστηρός έλεγχος στις επιχειρήσεις – Να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τα δικαιώματά μας. Σε διαφορετική περίπτωση να κλείνουν.

https://antepithesistonepisitismo.blogspot.co…

Με τη σημαία της Εργατικής Πρωτομαγιάς – Όλοι/ες στις απεργιακές συγκεντρώσεις Πέμπτη 6/5

ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

6 ΜΑΗ – ΗΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

ΚΑΤΩ το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη, η πολιτική της φτώχειας και της βίας

ΟΧΙ στον εμπαιγμό της «Ατομικής Ευθύνης» – Πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ

Συγκεντρώσεις – Διαδηλώσεις, Πέμπτη 6/5

Αθήνα: 10:30 πμ, πλ. Κλαυθμώνος

Θεσσαλονίκη: 11 πμ, Αγία Σοφία με Εγνατία

Ο ελληνικός καπιταλισμός, μετά από 11 χρόνια μνημονίων και έχοντας μετατραπεί σε αποικία χρέους, βρίσκεται σήμερα παράλυτος απέναντι στην παγκόσμια οικονομική κρίση, με μία ύφεση-μαμούθ που ισοδυναμεί με οπισθοδρόμηση 30 χρόνων, με δημόσιο χρέος ρεκόρ (210% του ΑΕΠ) και τις τράπεζες σε κατάσταση ακήρυχτης χρεοκοπίας. Οι βασικοί κλάδοι και οι επενδύσεις έχουν καταρρακωθεί, ενώ η «αποσωλήνωση» της οικονομίας από τα «μέτρα στήριξης» απειλεί άμεσα με τσουνάμι λουκέτων και θηριώδη ποσοστά ανεργίας.

Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση είναι εγκληματική. Η επιβολή ενός από τα μακρύτερα και σκληρότερα λόκνταουν απέτυχε παταγωδώς. Με τις συνεχείς παλινωδίες και ανοιγοκλεισίματα της αγοράς, έχει οδηγήσει ολόκληρους κλάδους στην καταστροφή. Με την εξοργιστική προπαγάνδα των αργυρώνητων δημοσιογράφων της λίστας Πέτσα, και το αντιδραστικό ιδεολόγημα της «Ατομικής Ευθύνης», ενοχοποιούν τους πάντες εκτός από τους «ά(χ)ριστους» εαυτούς τους. Και όπου δεν πείθει ο λόγος τους, εξαπολύουν τις δολοφονικές συμμορίες των πραιτωριανών του Χρυσοχοΐδη. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση με τον τυχοδιωκτισμό της, τον αντιδραστικό ανταγωνισμό με τον τουρκικό καπιταλισμό και την τυφλή πρόσδεση σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, βάζει τον λαό σε τεράστιους κινδύνους.

Κάτω η αντεργατική πολιτική της ΝΔ – Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα

Αντί οποιασδήποτε ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και οργάνωσης των αναγκαίων μέτρων προστασίας σε ΜΜΜ και εργασιακούς χώρους, η κυβέρνηση μετέτρεψε την πανδημία σε χρυσή ευκαιρία κουρελιάζοντας κοινωνικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, ψηφίζοντας πάνω από 110 αντιδραστικά νομοσχέδια μόνο μέσα στο 2020. Σαν να μην έφταναν αυτά, προχωρά σε κήρυξη ολοκληρωτικού πολέμου ενάντια και στα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων με το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα του Χατζηδάκη, το οποίο μετατρέπει σε νόμο οποιαδήποτε παράνομη και αντεργατική μέχρι τώρα πρακτική των εργοδοτών. Ένα «νομοσχέδιο των σκλάβων» που μας γυρνάει στην κυριολεξία 100 χρόνια πίσω, αφού προβλέπει:

– Νομοθέτηση της 10ωρης εργασίας, δηλαδή κατάργηση του 8ώρου, κατάργηση της υπερεργασίας και της προσαύξησής της και διεύρυνση του νόμιμου ωραρίου χωρίς πρόσθετη αμοιβή, ανάλογα με τις ορέξεις των εργοδοτών.

– Αύξηση των νομίμων υπερωριών σε 150 για όλους τους κλάδους και δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας ανάλογα και μόνο με τις ανάγκες της επιχείρησης.

 Προσθήκη κι άλλων κλάδων στη λίστα με αυτούς που παραμένουν ανοικτά την Κυριακή, με αποτέλεσμα την 6ήμερη εργασία/κατάργηση του 5νθημέρου για ακόμη περισσότερους εργαζόμενους.

– Απελευθέρωση/γενίκευση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και των νεοφιλ-«ελεύθερων διαπραγματεύσεων», που σημαίνει πρακτικά πως ο εργοδότης με 30% ανεργία που έχουμε, θα επιβάλει τους μέχρι τώρα παράνομους ορούς εργασίας που θέλει.

– Μεταφορά αρμοδιοτήτων επίλυσης εργατικών διαφορών από την Επιθεώρηση Εργασίας στον ΟΜΕΔ, γεγονός που καταργεί ουσιαστικά τις όποιες διεκδικήσεις, αφού θα είναι διαδικασία οικονομικά ασύμφορη, χρονοβόρα και εξαιρετικά αμφίβολη η έκβαση υπέρ του εργαζομένου.

– Ασφυκτικό έλεγχο και φακέλωμα σωματείων και συνδικαλιστών. Απαγόρευση και ποινικοποίηση των απεργιών με ηλεκτρονική ψηφοφορία και αύξηση στο 40% του «προσωπικού ασφαλείας», δικαίωμα του εργοδότη σε λοκ-άουτ (ανταπεργία) και απαγόρευση της κατάληψης ή της παρεμπόδισης εισόδου σε εργασιακό χώρο.

– Κατάργηση της διάκρισης μεταξύ υπαλλήλου και εργατοτεχνίτη, που θα έχει ως επίπτωση το πετσόκομμα των αποζημιώσεων απόλυσης και μάλλον τη μείωση των μισθών.

– Νομοθέτηση και εδραίωση της τηλε-εργασίας και της εργασίας μέσω πλατφορμών (gig-economy) με τους πιο ελαστικούς όρους εργασίας, με όρους συνεργάτη και όχι εργαζόμενου, δηλαδή με όρους σύγχρονου σκλάβου.

Να τελειώνουμε με την κυβέρνηση της φτώχειας και της βίας

Είναι επείγον να αντισταθούμε μαζικά στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να εντείνουμε με τους αγώνες μας τη φθορά της. Σχεδόν 2 χρόνια στην εξουσία, αποδεικνύεται όλο και πιο καταστροφική. Με την βοήθεια των ιμπεριαλιστών και μιας χούφτας αργυρώνητων δημοσιογράφων εφαρμόζει μία πολιτική βίαιης φτωχοποίησης, ξεθεμελιώνοντας κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας. Επιβάλει σταδιακά και μεθοδικά μια δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα, με τα ασύστολα ψέματα, τη συκοφάντηση των εργαζομένων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, όσων αγωνίζονται και βέβαια την καταστολή από τις δολοφονικές συμμορίες της αστυνομίας (ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΔΡΑΣΗ, ΕΚΑΜ κ.α.), τις οποίες συνεχώς εξοπλίζει και φασιστικοποιεί.

Η «αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει άλαλη και ουσιαστικά ανύπαρκτη, διότι αυτές οι πολιτικές της φτώχειας και της καταστολής είναι στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης και των εκπροσώπων της, δηλαδή όλων των αστικών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ), που θα εφαρμόσει οποιοσδήποτε φιλοδοξεί να διαχειριστεί την κρίση του ελληνικού καπιταλισμού. Η αστικοποιημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, με αφορμή την πανδημία, έχει σιωπήσει, δίνοντας το ελεύθερο σε κυβέρνηση και εργοδότες να επιτεθούν. Τελευταίο κραυγαλέο δείγμα της κατρακύλας της είναι η μετάθεση της απεργίας της πρωτομαγιάς από την ηγεσία της ΓΣΕΕ στην ημέρα αργίας που ορίζει ο νόμος -δηλαδή η ίδια η κυβέρνηση-, με αναφορά μόλις λίγων σειρών στο αντεργατικό έκτρωμα. Επαίσχυντη είναι και η στάση του ΚΚΕ, το οποίο παρά τις υπεραριστερές κορώνες, καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας και των χουντοαπαγορεύσεων έχει υποταχθεί σχεδόν ολοκληρωτικά στην αστική νομιμότητα και περιορίζεται σε κοινοβουλευτικές και συμβολικές «μάχες».

Κινητοποιήσεις έχουν πυκνώσει και ξεσπάσει: γειτονιές, φοιτητές και νεολαία, κομμάτια εργαζόμενων, ενάντια στην καταστολή. Δείχνουν την αγωνία για ένα μαύρο μέλλον, ότι θυμός και οργή συσσωρεύονται – και έναν δρόμο να παλέψουμε, χτίζοντας κέντρα αγώνα σε κάθε εργασιακό χώρο, γειτονιά, σχολείο, σχολή. Διέξοδος είναι η δική μας αυτοοργάνωση, με συνελεύσεις, επιτροπές, μαχητικές διαδηλώσεις, ανάπτυξη όλων των αγώνων μας. Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, φτωχοί να ενωθούμε και να οργανωθούμε. Για να διώξουμε την κυβέρνηση της φτώχειας και της βίας, να επιβάλλουμε το δίκιο μας!

Σε όλο τον κόσμο μαίνεται η καπιταλιστική κρίση, σπέρνοντας ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση, βάναυση καταστολή, πολιτική παρακμή και σήψη, ανταγωνισμούς, εξοπλισμούς, κίνδυνο νέων πολεμικών σφαγείων… Η πανδημία έδειξε πόσο γυμνές και αδίστακτες είναι οι αστικές δυνάμεις, αφήνοντας τη δημόσια υγεία να καταρρέει, ενώ μοιράζουν αφειδώς κρατικό χρήμα σε κεφάλαιο, τραπεζίτες και ελίτ, κερδοσκόπους των χρηματιστηρίων και «αγορών». Απέναντί τους ορθώνονται εκατομμύρια κόσμου, με μπροστάρη τη νεολαία, σε κοινωνικές εκρήξεις σε ΗΠΑ, Χιλή, Γαλλία, Ινδία κ.ά. Τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, τους μάρτυρες του Σικάγο 1886, της Θεσσαλονίκης 1936, της Καισαριανής 1944… είναι μέσα σ’ αυτούς τους αγώνες που πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα της μοναδικής πραγματικής εναλλακτικής στην καπιταλιστική βαρβαρότητα: Της οικοδόμησης μιας επαναστατικής δύναμης, της ανατροπής του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, του ανοίγματος του δρόμου προς τον Σοσιαλισμό.

Κάτω το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη. Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην Απεργία και τον Συνδικαλισμό.

Υπερασπίζουμε τις ελευθερίες μας. Έξω ΜΑΤ – ΔΡΑΣΗ από τις γειτονιές και σχολές μας.

Επίταξη της Ιδιωτικής Υγείας. Λεφτά για Υγεία, Παιδεία Κοινωνικές Ανάγκες – ΟΧΙ για Εξοπλισμούς και Καταστολή.

Διαγραφή του Χρέους – Φορολόγηση κεφαλαίου και πλουσίων – Εθνικοποιήσεις με εργατικό έλεγχο. Έξω από Ευρώ και ΕΕ, που είναι υπεύθυνη για την φτώχεια και εξαθλίωση. Με ένα ταξικό Πρόγραμμα Σωτηρίας, για μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

https://www.okde.gr/archives/13664


ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Απεργία της Πρωτομαγιάς

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

που δουλεύεις ατελείωτες ώρες, που είσαι μια ζωή με μπλοκάκι, που έχεις ενταχθεί σε προγράμματα επισφάλειας ώστε να γλιτώσει το κόστος ο εργοδότης σου, που δουλεύεις μαύρα, που μόνιμα υποαπασχολείσαι ή κάνεις δυο δουλειές για να τα βγάλεις πέρα, που είσαι μακροχρόνια άνεργος…

Μας καλούν να πληρώσουμε το κόστος της αποτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης και των εργοδοτών για την αντιμετώπιση του COVID-19 και της προσπάθειας τους να φορτώσουν το βάρος της νέας κρίσης πάνω μας ενώ αξιοποιούν το λοκντάουν για να επιβάλλουν αντεργατικά και αυταρχικά μέτρα σε συνέχεια και πλήρη συνεκτικότητα με αυτά που είχαν φέρει οι μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ).

Οι εργαζόμενοι τεχνικοί στα γραφεία, σε εταιρείες, στα εργοτάξια και στην βιομηχανία βρισκόμαστε όπως όλοι οι εργαζόμενοι εκτεθειμένοι εν μέσω πανδημίας. Ουσιαστικά βρεθήκαμε τελείως απροστάτευτοι έναντι της εργοδοσίας, θέσεις εργασίας χάθηκαν, μισθοί μειώθηκαν, ενώ γονείς με μικρά παιδιά δεν έλαβαν καν άδειες ειδικού σκοπού και στερήθηκαν αμοιβές και μεγάλο μέρος της κανονικής ετήσιας άδειάς τους. Οι καταγγελίες για χώρους εργασίας που δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας και έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες πληθαίνουν, ενώ πολλές εταιρείες αξιοποιούν προς όφελός τους την τηλεργασία για να ελαστικοποιήσουν περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις (ωράριο, δουλεία με το κομμάτι κτλ) έχοντας την απαίτηση να είμαστε «παρόντες» και «παραγωγικοί» κάθε στιγμή της ημέρας.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ-ΑΝΤΙΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Μετά από ένα χρόνο πανδημίας οι μάσκες έχουν πέσει: Η δήθεν διαχείριση με το σύστημα υγείας στα όριά του και τις τραγικές του ελλείψεις, με τις χιλιάδες νεκρών και τα τυφλά lockdown, καλύπτει υποκριτικά την απουσία μέτρων προστασίας στους εργασιακούς χώρους και το συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς, τους περιορισμούς δικαιωμάτων και την αστυνομική βία, τα εκατομμύρια σε καναλάρχες και επιχειρήσεις, αποζημιώσεις σε ιδιωτικές κλινικές, τη νέα κούρσα στρατιωτικών εξοπλισμών, όλα σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι ζούνε με επιδόματα πείνας ή χάνουν τη δουλειά τους.

Αλλά κυρίως, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να περάσουν νέες αντεργατικές και γενικότερα αντιλαϊκές πολιτικές, με την κοινωνία στο περιθώριο, χωρίς δυνατότητα αντίδρασης. Νέο επεισόδιο σε αυτή την ύπουλη επίθεση της κυβέρνησης με τη στήριξη των πουλημένων ΜΜΕ και την κοινοβουλευτική συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-Βελόπουλου, είναι το αντεργατικό αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο που επιχειρεί και πάλι να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση της ΝΔ, τέσσερις μήνες μετά την πρώτη της προσπάθεια. Ας μην ξεχνούμε ότι αυτές είναι πολιτικές είναι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση δόσεων από το ταμείο ανάκαμψης, που προορίζονται για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Να ποια είναι η ανάκαμψη που θέλει το Κεφάλαιο κι η Ευρωπαϊκή ένωση: Φθηνότερη ευέλικτη εργατική δύναμη, νέοι τρόποι βαθύτερης εκμετάλλευσης.

Με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο επιχειρούν τρία καίρια -ιστορικής σημασίας- πλήγματα στις ζωές μας:

  1. Θεσμική κατάργηση του 8ωρου και νομιμοποίηση για πρώτη φορά στα χρονικά της απλήρωτης εργασίας (απλήρωτες υπερωρίες).
  2. Νομιμοποίηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και απληστίας όπως την ζήσαμε τόσα χρόνια.
  3. Απόπειρα αφαίρεσης κάθε θεσμικής δυνατότητάς μας να αντιπαλέψουμε τα παραπάνω: στοχοποίηση και ασφυκτικός περιορισμός των ριζοσπαστικών πρακτικών διεκδίκησης των εργαζομένων και της πιο αποτελεσματικής μορφής πάλης, της απεργίας.

Ορισμένα κεκτημένα του εργατικού κινήματος διεθνώς, που μπορούμε να δούμε ως αναγκαίες (ούτε καν ικανές) προϋποθέσεις μιας στοιχειωδώς φιλεργατικής πολιτικής είναι το ωράριο (οκτάωρο, αμειβόμενες υπερωρίες), η τήρηση αυτού του ωραρίου και των εν γένει όρων εργασίας σε σταθερή βάση και η προστασία των θέσεων εργασίας καθώς και το δικαίωμα της συλλογικής οργάνωσης των εργαζόμενων ώστε να προασπίζονται και να επεκτείνουν τα δικαιώματά τους, η συλλογική διαπραγμάτευση για τις συμβάσεις (ΣΣΕ -Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας) ώστε να μην είναι ο κάθε εργαζόμενος έρμαιο μπροστά στην διαπραγματευτική ισχύ του εργοδότη, και η νομιμοποίηση του πιο δυνατού όπλου προστασίας μας, της απεργίας, είτε για άμεσες διεκδικήσεις των ίδιων των απεργών, είτε για στήριξη και αλληλεγγύη σε άλλους εργαζόμενους, είτε για ευρύτερης πολιτικής σημασίας ζητήματα καθοριστικά για τη ζωή και την εργασία των εργαζομένων.

Στην πράξη τα παραπάνω δικαιώματα, κάρφος στον οφθαλμό της απληστίας του Κεφαλαίου (μαζί και με άλλες βασικές κατακτήσεις όπως η ασφάλιση) ποτέ δεν ήταν απόλυτα εξασφαλισμένα, αλλά πάντα γίνονταν αντικείμενο συγκρούσεων και διαμάχης, άλλοτε υπόγειας κι άλλοτε φανερής – ολοένα και περισσότερο στην περίοδο που διανύουμε. Τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, με τις ευλογίες τόσο δεξιών όσο και «αριστερών» κυβερνήσεων, προσπαθεί να επιβληθεί ως κανονικότητα που μάλιστα παρουσιάζεται χωρίς δήθεν πολιτικό χρώμα και χωρίς εναλλακτική (δόγμα ΤΙΝΑ -there is no alternative) η πλήρης προσαρμογή όλων των πλευρών της ζωής μας στην εξυπηρέτηση των κερδών του κεφαλαίου, καθώς παγιώνονται αυθαιρεσίες και παραβιάσεις ακόμη και στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων. Στον αντίποδα όμως, αναπτύσσονται και οι αντιστάσεις των εργαζομένων για αξιοπρέπεια στη ζωή και στη δουλειά.

Αποφασιστικό βήμα στη διαδικασία που επιχειρεί να μετατρέψει την ήδη παγιωμένη σε πολλούς κλάδους αυθαιρεσία σε νομιμότητα με τυπικούς όρους πλέον, αποτελεί το νέο αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο. Αναλύουμε τα κυριότερα σημεία του:

Κατάργηση 8ωρου – θεσμοθέτηση απλήρωτης εργασίας

Το νομοσχέδιο ορίζει: «Κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου εξαμήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας». Αυτό θα εφαρμόζεται με ατομική συμφωνία εργοδότη- εργαζόμενου.Σε «έκτακτες» περιπτώσεις ο εργοδότης μπορεί να απαιτεί υπερωριακή απασχόληση επί σειρά εβδομάδων χωρίς πρόσθετη αμοιβή – αρκεί να διατηρούνται οι συνολικές ώρες στο εξάμηνο. Επιπλέον, προβλέπεται η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας με μια απλή διαδικασία από τους εργοδότες και αυξάνονται οι ώρες της υπερωρίας σε 150 για όλους τους κλάδους, ενώ παράλληλα με το παραπάνω καταργείται πλήρως η πληρωμή τους.

Στην πραγματικότητα αυτό που επιχειρείται είναι να νομιμοποιηθεί η προϋπάρχουσα αυθαιρεσία. Με απλά λόγια: όταν το οκτάωρο/πενθήμερο με επιπλέον αμοιβή για τις υπερωρίες, παραβιάζεται όλο και πιο συχνά στην πράξη, έρχεται το κράτος και θεσμοθετεί την υπερωριακή μη-αμοιβόμενη εργασία με κάποιους περιορισμούς για ξεκάρφωμα που υποτίθεται μας προστατεύουν από την αυθαιρεσία – αυτή που μόλις νομιμοποίησε! Απλώς μετατοπίζει τα όρια βαφτίζοντας νομιμότητα τη χθεσινή αυθαιρεσία δίνοντας πάτημα στην εργοδοσία για ακόμα μεγαλύτερες αυθαιρεσίες στο μέλλον. Από την πείρα μας γνωρίζουμε πώς τα εκάστοτε νόμιμα δικαιώματα των εργαζομένων καταστρατηγούνται με κάθε ευκαιρία. Η «νομιμότητα» του κράτους ποτέ δε δούλεψε από μόνη της υπέρ μας χωρίς την πίεση από το οργανωμένο εργατικό κίνημα και την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων.

Χτύπημα – ποινικοποίηση της απεργίας και των συλλογικών αντιστάσεων των εργαζομένων

Αυτόν ακριβώς τον παράγοντα, το εργατικό κίνημα στη ζωντανή μορφή του με τα υπάρχοντα συνδικάτα όπως διαμορφώθηκαν ιστορικά αλλά και τις νέες εργατικές συλλογικότητες και σωματεία που γεννιούνται από τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες και τις μεταβολές στην παραγωγή και στην οικονομία, θέλουν να εξουδετερώσουν και μετατρέψουν σε άνευρο απολίθωμα, ανδρείκελο στα χέρια των αφεντικών, φύλλο συκής της αντεργατικής «νομιμότητας». Και να πώς:

  • Προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος είναι η δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου για όλα τα μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων
  • Αν δεν παρέχεται εξ αποστάσεως συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση και ψήφος σε όποιο μέλος το επιθυμεί, η προκήρυξη απεργίας θα θεωρείται παράνομη.
  • Προβλέπεται προσωπικό ασφαλείας σε «τομείς ζωτικής σημασίας», έως το 40% των εργαζομένων.
  • Κάθε αντίσταση μπορεί να κηρυχθεί παράνομη, αν θεωρηθεί ριζοσπαστική ή ότι «ασκεί ψυχολογική βία».

Με άλλα λόγια:

  • θεσμοθετείται το φακέλωμα των συνδικαλισμένων
  • δίνεται η δυνατότητα διείσδυσης εργοδοτών ή βαλτών της εργοδοσίας στις συλλογικές διαδικασίες και αλλοίωσης/χειρισμού αυτών μέσω της εξ αποστάσεως διεξαγωγής τους χωρίς φυσική παρουσία (τηλεσυνδικαλισμός – κατά την τηλεργασία)
  • η ηλεκτρονική ψηφοφορία δίνει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί στην πράξη ο απεργοκτόνος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ που επέβαλε την ύπαρξη 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών για να ληφθεί απεργιακή απόφαση (όταν η σημερινή κυβέρνηση είναι στην εξουσία με το 40% του 58%(=23,2%) του εκλογικού σώματος)
  • ο εργοδότης μπορεί να θέτει την απεργία εκτός νόμου και να απαγορεύει την περιφρούρηση της απεργίας
  • θεσμοθετείται στυγνός περιορισμός της δυνατότητας κήρυξης απεργίας και ποινικοποίηση κάθε άλλης ενέργειας συλλογικής διεκδίκησης (καταλήψεις, αποκλεισμός εργασιακών χώρων για περιφρούρηση απεργιών κ.ά.)
  • θεσμοθετείται απεργοσπαστικός μηχανισμός με το πρόσχημα της «ζωτικής σημασίας».

Δε χρειάζεται να πούμε πόσες δεκαετίες πίσω και σε ποιες σκοτεινές εποχές μας γυρίζουν οι εκσυγχρονισμένες μορφές του τηλεσυνδικαλισμού και της ηλεκτρονικής παρακολούθησης που ευαγγελίζεται το νομοσχέδιο. Καταλαβαίνουμε τώρα πως η διάταξη περί «συμφωνίας» εργοδότη-εργαζόμενου για το ωράριο είναι ένα διακοσμητικό στοιχείο χωρίς αξία. Όσοι έχουν την παραμικρή ιδέα από την πραγματικότητα της αγοράς εργασίας γνωρίζουν ότι με τους παραπάνω όρους τίθενται ουσιαστικά εκτός νόμου τα μαχητικά πρωτοβάθμια σωματεία και εργατικές συλλογικότητες κι απομένουμε με μόνους εκπροσώπους μας τις ξεπουλημένες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και τις εθιμοτυπικές τους απεργίες μια στο τόσο. Καταλαβαίνουν επίσης τι σημαίνει σε αυτές τις συνθήκες η «διαπραγμάτευση» με την εργοδοσία είτε για ωράρια είτε για οποιοδήποτε άλλο θέμα, αφού αυτή στην πράξη και υπό το κράτος του φόβου της απόλυσης θα εκφυλίζεται σε ατομική «διαπραγμάτευση» με άνευ όρων υποχώρηση στις εργοδοτικές ορέξεις.

Χτύπημα Συλλογικών διαπραγματεύσεων

Ας δούμε όμως το θέμα της διαπραγμάτευσης ακόμη πιο στενά:

  • Δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης και υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας θα έχουν μόνο οι οργανώσεις εργαζομένων που έχουν εγγραφεί στα νομοθετημένα ψηφιακά Μητρώα.
  • Η επίλυση συλλογικών διαφορών αφαιρείται από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και ανατίθεται στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας αναιρώντας τη δυνατότητα καταδικαστικής απόφασης της Επιθεώρησης προς εργοδότη που έχει καταγγελθεί από Σωματείο ή εργαζόμενο.

Με άλλα λόγια, ουσιαστικό λόγο θα έχουν μόνο οι οργανώσεις εργαζομένων που θα δεχθούν να φακελώσουν ηλεκτρονικά τα μέλη τους. Επίσης, φεύγει το «αγκάθι» της Επιθεώρησης Εργασίας που κατά το παρελθόν έχει πάρει αποφάσεις υπέρ εργαζομένων μετά από καταγγελία αυτών ή των σωματείων τους. Κυρίως όμως, η επίλυση εργασιακών διαφορών χάνει την κοινωνική-ταξική της διάσταση και αντί να γίνει με όρους καθολικών νομικά κατοχυρωμένων εργατικών δικαιωμάτων διεξάγεται σαν ατομική υπόθεση μεταξύ δύο ιδιωτών που καλούνται να «τα βρούνε» – εύκολα καταλαβαίνουμε πως θα τα βρούνε όταν ο συσχετισμός είναι αποφασιστικά υπέρ του ενός.

Παγίωση και διεύρυνση της τηλεργασίας

Ακόμη και με τέτοιους όρους, το εργατικό κίνημα μπορεί να λειτουργήσει όταν οι εργαζόμενοι συναντιούνται στους χώρους δουλειάς και να βρει τρόπους να ξεπεράσει τα νομικά και άλλα εμπόδια. Γι αυτό βάλλεται ο συλλογικός χαρακτήρας της εργασίας. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, στοχεύει η παγίωση και διεύρυνση της τηλεργασίας: Ο εργαζόμενος οφείλει να δεχθεί την πρόταση του εργοδότη για τηλεργασία όταν συντρέχει «σοβαρός» λόγος, προοιωνίζοντας την επέκταση αυτού του έκτακτου μέτρου και μετά την πανδημία – αλλά και τη διαρκή επίκληση «σοβαρών λόγων» ως τη νέα κανονικότητα που μας περιμένει. Δε χρειάζεται να αναλύσουμε ότι σε συνδυασμό με την ελαστικοποίηση και ηλεκτρονική παρακολούθηση-εντατικοποίηση της εργασίας, η τηλεργασία καταργεί τη διάκριση εργάσιμου-ελεύθερου χρόνου και ο εργαζόμενος γίνεται αναλώσιμο εξάρτημα της παραγωγικής μηχανής, ανά πάσα στιγμή έτοιμο για χρήση και ξεζούμισμα μέχρι τελικής πτώσεως.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι επιχειρείται συνολική ανατροπή δικαιωμάτων και κατακτήσεων και πισωγύρισμα στις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας όταν ο εργαζόμενος ήταν στο έλεος της εργοδοσίας – και όλα αυτά με την υποκριτική επίκληση της προστασίας μας από τις αυθαιρεσίες που οι «προστάτες» μας νομιμοποιούν και τη δήθεν εργάσιμη εβδομάδα των τεσσάρων ημερών (αλλά με δεκάωρο και αν συμφωνήσει η εργοδοσία!).

Είναι όμως επίσης φανερό ότι επιδιώκεται η εξαφάνιση του εργατικού κινήματος ως τέτοιου, η μετατροπή της εργατικής τάξης σε μια άμορφη μάζα από άβουλα, απομονωμένα και αποδυναμωμένα άτομα που θα «διαπραγματεύονται» κατά μόνας – αλήθεια, τι εμπαιγμός η χρήση λέξεων όπως «διαπραγμάτευση» και «συμφωνία» όταν το διακύβευμα για τη μία πλευρά θα είναι η επιβίωσή της και για την άλλη η αύξηση των κερδών!

Σε αυτή την άθλια επίθεση της κυβέρνησης, οι παρατάξεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού επιλέγουν ξανά την στήριξη στην κυβέρνηση και στον ΣΕΒ, απαίτηση του οποίου εξάλλου είναι ο αντεργατικός – αντισυνδικαλιστικός νόμος. Η ΓΣΕΕ με το παρατεταμένο συνδικαλιστικό lockdown και την απραξία προσφέρει απλόχερα πλήρη στήριξη στην κυβέρνηση στο ΣΕΒ και στις επιχειρήσεις. Καταγγέλλουμε την απεργοσπαστική κοροϊδία της ΓΣΕΕ που μαζί με την κυβέρνηση θέλουν να μετατρέψουν την ταξική πρωτομαγιά σε παράταση του τριημέρου του Πάσχα.

Είναι ξεκάθαρο ότι για την παραμικρή διεκδίκηση χρειάζεται η ενιαία και από τα κάτω δράση σωματείων και εργαζομένων όλων των κλάδων. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ, η οποία βρίσκεται σε άμεση σύμπλευση με την κυβερνητική πολιτική, τους βιομήχανους και τα αφεντικά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων και αποτελεί ξεκάθαρο εχθρό μας, καταδικάζει τους αγώνες μας σε ήττα! Ο συντονισμός σωματείων και εργαζομένων, κόντρα στις λογικές συναίνεσης, αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούν οι αγώνες να είναι νικηφόροι στο σήμερα. Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε ένα ανεξάρτητο κέντρο αγώνα με πυρήνα τον από τα κάτω και οριζόντιο συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, εργατικών συλλογικοτήτων, επιτροπών αγώνα και κάθε άλλης μορφής οργάνωσης εργαζομένων που η ίδια η δράση των εργαζόμενων γεννά. Ανεξάρτητο από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο, ενάντια σε λογικές συντεχνιασμού, που θα χτίζεται στη βάση των κοινών ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων και θα βρίσκεται ενάντια στον κυβερνητικό και υποταγμένο εργοδοτικό συνδικαλισμό, θα ξεπερνάει τα όρια που βάζουν στην πάλη των εργαζομένων και θα πρωτοστατεί σε πραγματικές μάχες ανυπακοής και ανατροπής.

Στη συνολική επίθεση και ανατροπή κεκτημένων και δικαιωμάτων μας πρέπει να αντιταχθούμε εξίσου συνολικά. Το επόμενο διάστημα πρέπει να μας βρει ξανά στους δρόμους, ενωμένους απέναντι στους σχεδιασμούς κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου. Ο νόμος δεν θα καταργηθεί εντός της βουλής. Η απόσυρση του νομοσχεδίου θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την αγωνιστική δράση με γενίκευση και κλιμάκωση των αγώνων για την ανατροπή της επίθεσης.

  • Παίρνουμε στα χέρια μας την υπόθεση της απεργίας της Πρωτομαγιάς. Συντονιζόμαστε με τις πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προκηρυχθεί την Πέμπτη 6 Μάη. Στο Ηράκλειο καλούμε σε απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στο άγαλμα του Βενιζέλου στις 10:00.
  • Καλούμε σε σύσκεψη το Συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, επιτροπών αγώνα και εργαζομένων Ηρακλείου την Κυριακή 25/4 για την από κοινού προετοιμασία της απεργίας της Πρωτομαγιάς και την περαιτέρω ανάπτυξη και κλιμάκωση των απεργιών και των αγώνων για να μην κατατεθεί το αντεργατικό τερατούργημα.

ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ! ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ!

  • Όχι στην κατάργηση του οκταώρου. Καμία ανοχή στην απλήρωτη εργασία. Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων, διατάξεων και ΠΝΠ. Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο.
  • Απαγόρευση απολύσεων. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κλαδικών συμβάσεων με ριζική μείωση του χρόνου εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Κάτω τα χέρια από την απεργία. Κάτω τα χέρια από τους αγώνες μας και την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση των σωματείων. Όχι στην αστυνομοκρατία. Να καταργηθεί ο νόμος απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Να αποσυρθεί κάθε κατηγορία στους συλληφθέντες και να παρθούν πίσω όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις, με πλήρη ασφαλιστικά και υγειονομικά δικαιώματα. Πλήρης κάλυψη των απωλειών της πανδημίας για όλους τους εργαζόμενους.
  • Επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων, άμεσες προσλήψεις και ενίσχυση του ΕΣΥ, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία για όλους. Να σταματήσει το αίσχος του στοιβάγματος των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τήρηση όλων των κανόνων υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας με έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης.
  • Αύξηση των δαπανών σε υγεία, παιδεία, πολιτισμό, κοινωνικές υπηρεσίες. Όχι στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα και τις δαπάνες για την αστυνομοκρατία. Να καταργηθεί το αντιδραστικός νόμος της Κεραμέως. Καμία σκέψη για αστυνομία στα Πανεπιστήμια. Δημόσια και δωρεάν παιδεία ενάντια στους ταξικούς φραγμούς.
  • Διαγραφή των λαϊκών χρεών στις τράπεζες και την εφορία. Απαγόρευση των πλειστηριασμών για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Καταγγέλλουμε στο σωματείο μας κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας, κάθε απειλή ή απόπειρα περιορισμού των εργασιακών μας δικαιωμάτων, του δικαιώματος μας να απεργούμε, να αγωνιζόμαστε. Δεν συναινούμε σε καμία απόλυση ή τροποποίηση των όρων εργασίας τους στο ωράριο, στο μισθό, στην άδεια. Παλεύουμε συλλογικά με το σωματείο και τους συναδέλφους μας. Οργανωνόμαστε και γινόμαστε τώρα μέλη στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ – ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ!

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών-Παράρτημα Ηρακλείου


ΠΑΤΡΑ

Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση και πορεία

Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση και πορεία στις 6/5, 10 πμ από το Παράρτημα

αναρχική ομάδα “δυσήνιος ίππος” και συντρόφισσες – σύντροφοι


ΠΡΕΒΕΖΑ

Συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά

Πρέβεζα – 1η και 6η Μάη

από αναρχικές/οί

κάλεσμα για την πρωτομαγιά και τις 6 μάη

Αναλυτικά τα καλέσματα για την Πρωτομαγιά και την απεργία της πέμπτης 6ης Μάη

Πρέβεζα 1 Μάη – Συγκέντρωση 11:30 πλ.Ανδρούτσου

6η Μάη Απεργία – Συγκέντρωση 10:00 Παλιό ΚΤΕΛ


ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ

Από τις αρχές του 1870 στην Αμερική οι εργάτες οργανώνουν συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις βάζοντας μπροστά το αίτημα της καθιέρωσης του 8ώρου, μια εποχή που δούλευαν 72 ώρες τη εβδομάδα για μισθούς ψίχουλα με πρωτόγονες συνθήκες στέγασης και υγιεινής, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν είχε καν πρόσβαση σε βασικά αγαθά. Πρωταγωνιστής των απεργιών αυτών είναι το αναρχικό κίνημα όπου με ισχυρή παρουσία στο Κεντρικό Εργατικό Συνδικάτο, δίνει εξεγερτικό χαρακτήρα στις απεργίες. Οι εργάτες εξοπλίζονται και συγκρούονται με τις δυνάμεις καταστολής και τους απεργοσπάστες. Το πρόταγμα πλέον είναι ξεκάθαρο, από την διεκδίκηση του 8ώρου οι απεργοί δείχνουν τον δρόμο για την κοινωνική απελευθέρωση και ανατροπή του καπιταλισμού.

Τα γεγονότα στις αρχές του Μάη του 1886 έμελλε να γίνουν σταθμός στην ιστορία του εργατικού κινήματος. Εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί κατεβαίνουν στους δρόμους του Σικάγο. Η εξέγερση βάφεται με αίμα όταν η αστυνομία ανοίγει πυρ στο ψαχνό δολοφονώντας 4 εργάτες έξω από το εργοστάσιο ξυλείας. Την επόμενη μέρα οι απεργοί συγκεντρώνονται στην πλατεία Χέιμαρκετ όπου περικυκλώνονται από την αστυνομία και δέχονται επίθεση. Μια βόμβα τότε εκτοξεύεται από το πλήθος και σκοτώνει 7 αστυνομικούς με την αστυνομία να απαντάει με σφαίρες σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες απεργούς. Τις επόμενες ημέρες ένα κατασταλτικό πογκρόμ εναντίον πρωταγωνιστών του εργατικού κινήματος ξεκινά. Οι αναρχικοί Πάρσονς, Σπάις, Ένγκελ και Φίσερ οδηγούνται στην κρεμάλα με μοναδικό στοιχείο την πολιτική τους ταυτότητα, ενώ ο Λίνγκ αυτοκτονεί μια μέρα πριν στο κελί του. Στο πρόσωπό τους δικάζεται η αναρχική ιδέα και εκτελούνται προς παραδειγματισμό των υπολοίπων.

Σήμερα 135 χρόνια μετά, το πρόταγμα των εξεγερμένων του Σικάγο παραμένει τόσο επίκαιρο όσο και επιτακτικό. Σε μια εποχή που η πανδημία του COVID-19 πλήττει κυρίως την κοινωνική βάση εξαιτίας της ταξικής της διαχείρισης, οι κυβερνήσεις και το κεφάλαιο βρίσκουν ευκαιρία να εξαπολύσουν μια ακόμα επίθεση στους εκμεταλλευόμενους. Η ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια των προηγούμενων αντικοινωνικών μέτρων που πέρασε εν καιρώ πανδημίας (πτωχευτικός κώδικας, νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, αντιπεριβαλλοντικός νόμος κ.α.) επιτίθεται στην καρδιά των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Με το σχέδιο νόμου Χατζηδάκη καταργούν (και τυπικά) το οκτάωρο και επιβάλλουν απλήρωτες υπερωρίες που θα αντισταθμίζονται με άδειες ή ρεπό. Η κυριακάτικη εργασία επεκτείνεται σε περισσότερους κλάδους και αυξάνεται περεταίρω στο εμπόριο. Η απεργία και οι εργατικές διεκδικήσεις ποινικοποιούνται καθώς διευρύνεται το πλαίσιο όπου θα κρίνεται μια απεργία παράνομη, θα διώκεται ποινικά η κατάληψη χώρων εργασίας ως διαμαρτυρία και οι συμμετέχοντες στις γενικές συνελεύσεις των σωματείων θα φακελώνονται ηλεκτρονικά. Ακόμη προωθείται η απεργοσπασία διότι θεσπίζεται το 40% των επιχειρήσεων να αποτελείται από προσωπικό ασφαλείας.

Η παραπάνω εργασιακή αναδιάρθρωση, κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου, επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά ότι στον καπιταλισμό οι κρίσεις θα φορτώνονται στις πλάτες τις κοινωνικής βάσης. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται δεν είναι τίποτα άλλο από εργασιακές σχέσεις λάστιχο, απλήρωτη δουλειά, εργοδοτική αυθαιρεσία και καταστολή με σκοπό την γρήγορη και αυξημένη κερδοφορία των αφεντικών. Τα ψέματα περί ”συνεννόησης εργαζόμενου – εργοδότη” δε μπορούν να σταθούν μπροστά στην τρομακτική ταξική ανισότητα, τους εκβιασμούς και τον φόβο της ανεργίας. Ο νέος εργασιακός νόμος είναι αιτία πολέμου και το κεφάλαιο πήρε ήδη θέση. Ας αναστήσουμε την εξεγερτική μνήμη του Σικάγο μέσα από ακηδεμόνευτους, μαχητικούς ταξικούς αγώνες. Σε αντίθεση με τον κατασταλτικό χαρακτήρα του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, να οξύνουμε τον ταξικό πόλεμο δίνοντας ανατρεπτικό περιεχόμενο στους επιμέρους αγώνες και συνδέοντας τους στην κατεύθυνση της κοινωνικής επανάστασης. Μόνο έτσι μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι για την εξουσία και άρα αποτελεσματικοί, ικανοί να οδηγήσουν κράτος και αφεντικά σε υποχώρηση.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟ

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΥΤΟΔΙΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΗ 10.00

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών Κεφαλονιάς


ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Απεργιακή συγκέντρωση

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.Ενάντια στην ποινικοποίηση της ταξικής οργάνωσης και της συνδικαλιστικής δράσης.Ενάντια στην κατάργηση του 8ώρου και της Κυριακάτικης αργίας.Ενάντια στην αύξηση των υπερωριών και τη νομιμοποίησή τους ως απλήρωτες.ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ.ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΣΑ ΚΕΡΔΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ.ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Ο ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ.ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ. ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 6/5, 12μμ, ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.


ΚΟΡΙΝΘΟΣ

Εργατική συγκέντρωση

Μέσα στην καραντίνα, καθώς είμαστε εγκλωβισμένες και απομονωμένοι, η κυβέρνηση δείχνει με θράσος το μίσος της για την εργατική τάξη και την αγάπη της για τα αφεντικά.

Ιδιωτικοποιεί ό,τι δημόσιο έχει απομείνει και ταυτόχρονα, στο όνομα της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, θέττει προς ψήφιση το το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που ορίζει:

-κατάργηση της 8ωρης εργασίας και προαιρετική πληρωμή των υπερωριών, νομοθέτηση τελικά του 10ώρου

-απελευθέρωση ατομικών συμβάσεων και μεταφορά αρμοδιοτήτων για επίλυση διαφορών με την εργοδοσία από την επιθεώρηση εργασίας στον Οργανισμό Μεσολάβησης.

Έτσι, οι θεσμικές διεκδικήσεις μας απέναντι στις παρανομίες των αφεντικών, θα μπαίνουν στο συρτάρι.

Παράλληλα, μη θεσμικές διεκδικήσεις ποινικοποιούνται, όπως η απεργία με την ηλεκτρονική ψηφοφορία, το “προσωπικό ασφαλείας” και το λοκ άουτ του εργοδότη. Επίσης για τα σωματεία προβλέπεται φακέλωμα και στοχοποίηση.

-τηλεργασία(που ήρθε εκτάκτως αλλά θα μείνει) με όρους “συνεργάτη” και όχι εργαζόμενου.

Για όλα αυτά, εμείς, η κινητήρια δύναμη της κοινωνίας, πρέπει να αντιδράσουμε τώρα!

Μέσα στις μοντέρνες φυλακές που έγιναν οι γειτονιές μας θέλουν να εργαζόμαστε σε συνθήκες σκλαβιάς για να γλιτώσουν κάθε συνέπεια της κρίσης τα αφεντικά.

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 6 ΜΆΗ

18:30 ΦΛΟΙΣΒΟΣ

Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Κορίνθου

Μοιραστείτε το άρθρο