Τροπολογία ομερτά: ακαταδίωκτο όχι μόνο για επιστήμονες αλλά κυρίως για κυβερνητικά στελέχη και αποφυγή πολιτικών ευθυνών

Ανακοίνωση της ΕΠΔΑ για την τροπολογία ακαταδίωκτου μελών επιτροπών Covid-19 (23/4/2021)

Μετά από ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει ξεκάθαρα τις προτεραιότητές της: διαχείριση “για το φαίνεσθαι”, πλήρης έλεγχος των ΜΜΕ με διαρκή προπαγάνδα περί “επιτυχίας” με πάνω από 80 θανάτους καθημερινά και φίμωση των γιατρών που ασκούν κριτική στην πολιτική της για τον απλούστατο λόγο ότι, με συνέπεια στα νεοφιλελεύθερα προτάγματά της, εχθρεύεται κάθε τι δημόσιο. Αντί λοιπόν να ενισχύσει ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τι θεώρησε προτεραιότητα να προωθήσει με τους διασωληνωμένους να χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ; Μια τροπολογία περί “ασυλίας” όχι μόνο των επιστημόνων, αλλά των πολιτικών της στελεχών:

α. Η κυβέρνηση δίνει ασυλία στα μέλη τριών Επιτροπών για γνώμες και αποφάσεις που έλαβαν, και συγκεκριμένα στα μέλη:

  1. της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι της Covid-19,
  2. της επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και
  3. της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. 

Η ασυλία λοιπόν δεν αφορά μόνον τους γιατρούς της επιτροπής των λοιμωξιολόγων (όπως έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε την υπό στοιχείο 2 Επιτροπή), αλλά και τα πολιτικά στελέχη του Υπουργείου Υγείας, όπως ο Παναγιώτης Πρεζεράκος, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, πρόεδρος του ΕΟΔΥ και διατελέσας διευθύνων σύμβουλος ιδιωτικών εταιρειών κ.α. Δεν πρόκειται λοιπόν για τροπολογία προστασίας της έκφρασης επιστημονικής άποψης, αλλά για αμνήστευση κρατικών αποφάσεων που πλέον καθίστανται ανέλεγκτες.

β. Στην εκτίμηση αυτή συντείνει το γεγονός ότι με την τροπολογία απαγορεύεται όχι μόνο η δίωξη ή η απόδοση ευθύνης, αλλά και η εξέταση μελών των τριών επιτροπών («δεν ευθύνονται, δεν διώκονται αλλά και δεν εξετάζονται»). Κατ’ ουσίαν, με τη διάταξη αυτή θωρακίζεται η κυβέρνηση, που είναι αυτή – όχι οι γιατροί – που λαμβάνει τελικά τις αποφάσεις, ακόμα και από την κλήση προς εξέταση των λοιμωξιολόγων στο πλαίσιο της οποιασδήποτε διερεύνησης. Δημιουργείται έτσι ένα καθεστώς κρατικής ομερτά, με βασικό ωφελούμενο την κυβέρνηση και τα στελέχη της που έλαβαν τις αποφάσεις διαχείρισης της πανδημίας. Αντί, δηλαδή, για λόγους διαφάνειας και διαύγειας να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά των Επιτροπών των γιατρών όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (έστω και ανωνυμοποιημένα) για να έχουν πρόσβαση οι πολίτες στο σκεπτικό λήψης των αποφάσεων που θίγουν θεμελιώδη δικαιώματά τους, η κυβέρνηση νομοθετεί τον όρκο σιωπής σε κάθε απόπειρα διερεύνησης τυχόν ευθυνών στη διαχείριση της πανδημίας. Γιατί άραγε; «Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται»…

γ. Με την τροπολογία, κλείνει ουσιαστικά η ποινική διερεύνηση που είχε ξεκινήσει για την ύπαρξη ποινικών ευθυνών για το δεύτερο κύμα του Covid-19 στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, η δικογραφία είχε σταλεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Θεσσαλονίκης στην Αθήνα «γιατί στην Αθήνα είναι η έδρα της Επιτροπής». Από δηλώσεις γιατρών στα ΜΜΕ, προκύπτει ότι κλήθηκαν από την Εισαγγελία και κατέθεσαν γιατροί ως μάρτυρες. Προφανώς, δεν πρόκειται να κληθούν πλέον να δώσουν εξηγήσεις τα μέλη της Επιτροπής του Υπ. Υγείας, αφού η διερεύνηση σταματάει με την ψήφιση της τροπολογίας. Πρόκειται για χοντροκομμένη παρέμβαση της κυβέρνησης σε εκκρεμή υπόθεση ενώπιον της Δικαιοσύνης. Είναι ζήτημα διαφάνειας και δημοκρατίας, σε περίπτωση αρχειοθέτησης της υπόθεσης, να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο των καταθέσεων, προκειμένου να αποδοθούν έστω πολιτικές ευθύνες στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο που κόστισε χιλιάδες νεκρούς στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, όπως συνέβη εξάλλου και με το τρίτο κύμα στο σύνολό του.

Η ψήφιση της τροπολογίας αναδίδει οσμή συγκάλυψης πολιτικών και ποινικών ευθυνών για τους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας. Προσβάλλει πρώτα και κύρια τους γιατρούς που συμμετέχουν στην Επιτροπή των ειδικών, τη στιγμή που οι χιλιάδες συναδέλφισσες και συνάδελφοί τους που εργάζονται στην πρώτη γραμμή δεν καλύπτονται από τέτοιου είδους ασυλία, αλλά και που μαχόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί απολύονται, διώκονται ποινικά και πειθαρχικά και τιμωρούνται με πρόστιμα επειδή εξέφρασαν γνώμη και άσκησαν τα συνδικαλιστικά τους καθήκοντα (Καταραχιάς, Κατσίμπα, Σούλης, Σκούφογλου κ.α.). Οι υπόνοιες για υπόγειες συναλλαγές και δούναι και λαβείν που αναπόδραστα δημιουργούνται από την τροπολογία, που ψηφίστηκε νύχτα μόνον από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ρίχνουν μαύρη σκιά στις οικογένειες των χιλιάδων θυμάτων του Covid-19, που ήδη πενθούν τους δικούς τους ανθρώπους.

Αναρωτιόμαστε: ποιό Πάσχα και ποιά Ανάσταση να γιορτάσουν αυτές οι οικογένειες, αντιμέτωπες με μια απόφαση κρατικής ομερτά που προσιδιάζει σε μαφία και όχι σε νόμιμο κράτος;

Δεν αναγνωρίζουμε καμία ασυλία στην Κυβέρνηση. Παραμένει υπόλογη και επικίνδυνη. Μαζί με τον λαό παλεύουμε για τη δημόσια υγεία ενάντια στην αυταρχική και αντιδημοκρατική της πολιτική.

Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή

Μοιραστείτε το άρθρο