ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Την άρση ασυλίας του χρυσαυγίτη Λαγού ζητά η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων

Της Σοφίας Σπυριδωνίδου

Την άρση ασυλίας του χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, εισηγήθηκε κατά τη συνεδρίασή της η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου JURI.

Συγκεκριμένα, για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής 22 από τα μέλη της Επιτροπής ψήφισαν υπέρ και δύο κατά. Αντίθετα, για την κατηγορία της προσβολής συμβόλου, στην υπόθεση του σχισίματος της τουρκικής σημαίας από τον Λαγό μέσα στο ευρωκοινοβούλιο, η επιτροπή εισηγήθηκε τη μη άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή (υπέρ 23, λευκά 1, κατά 0).

Η συζήτηση μεταφέρεται την προσεχή Δευτέρα στις 26 Απριλίου στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου,  (https://www.europarl.europa.eu/committees/el/juri/home/highlights), η οποία θα κληθεί να επικυρώσει την άρση της ασυλίας προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη σύλληψη και την έκδοση του καταδικασμένου εγκληματία.

Θυμίζουμε ότι στις 7 Οκτωβρίου 2020 ο Γιάννης Λαγός καταδικάστηκε για τη δραστηριότητά του με την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Η κατηγορία που του αποδόθηκε ήταν σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν 13 έτη κάθειρξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ένα έτος φυλάκιση και 1.000 ευρώ (Ν. 457/1976/), 6 μήνες και 600 ευρώ για παράνομη οπλοκατοχή, και κατά συγχώνευση 13 χρόνια και 9 μήνες χωρίς αναστολή. Υπενθυμίζουμε ότι είχε ήδη εκδοθεί η απόφαση για την επίθεση στον χώρο “Συνεργείο” το 2013, όπου είχε καταδικαστεί σε οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή, περίπου ένα χρόνο νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ο Γιάννης Λαγός (όπως και ο Χρήστος Παππάς) έγινε μια ζωντανή παροιμία… “Έγινε λαγός” την ημέρα της απόφασης φεύγοντας για τις Βρυξέλλες, την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου, για να μη συλληφθεί από τις ελληνικές αρχές, ενώ υποτίθεται ότι βρισκόταν υπό τον 24ωρο ασφυκτικό κλοιό της ΕΛΑΣ του κ. Χρυσοχοΐδη.

Επίσης, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ξεγέλασε με… μαγικό τρόπο και ο έτερος χρυσαυγίτης που καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση και ακόμη δεν έχει περάσει το κατώφλι της φυλακής, ο Χρήστος Παππάς.

Η συζήτηση αυτή περί της άρσης της ασυλίας του Γιάννη Λαγού στο Ευρωκοινοβούλιο γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, όχι λόγω μεθοδεύσεων του ίδιου του καταδικασμένου χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή, αλλά εξαιτίας κάποιων άλλων παραγόντων, καθώς, όπως δήλωσε o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, η καθυστέρηση οφείλεται, κυρίως σε δύο γεγονότα: στην καθυστερημένη λήψη από το ΕΚ του επίσημου αιτήματος από την ελληνική κυβέρνηση(!) και στην παράδοση μιας δικογραφίας 2.000 σελίδων στα ελληνικά, η οποία φυσικά έπρεπε να μεταφραστεί!

Παραθέτουμε την καταγραφή της απολογίας του Λαγού στο Εφετείο Αθηνών στις 31/10/2019  από το Golden Dawn Watch:

https://goldendawnwatch.org/?p=4931

Μοιραστείτε το άρθρο