ΠΑΝΕKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 8/4 Δυναμικά οι φοιτητ(ρι)ές συνεχίζουν τον αγώνα για την ανατροπή του νόμου

Ακόμη μία Πέμπτη οι φοιτητ(ρι)ές κατεβαίνουν στους δρόμους για την κατάργηση στην πράξη του αντιεκπαιδευτικού νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη, ανταποκρινόμενοι στα καλέσματα φοιτητικών συλλόγων, συνελεύσεων, καταλήψεων, κινήσεων, σχημάτων, οργανώσεων. Κυρίως στο επανοικειοποιημένο ΑΠΘ στην Θεσσαλονίκη (προσυγκέντρωση 11:00 πλατεία Χημείου, συγκέντρωση 13:00 άγαλμα Βενιζέλου), αλλά και σε Ξάνθη, Πάτρα, Λάρισα.


ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ – ΑΦΙΣΕΣ


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πορεία ενάντια στο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη 13:00 Άγαλμα Βενιζέλου

Προσυγκέντρωση 11:00 πλατεία Χημείου

ΣΦ Βιολογικού, Γεωλογικού, Μαθηματικού, Φυσικού, Χημικού, Θεάτρου, Κιν/φου, Εικαστικού, Πολ. Επ., Ιατρικής, Κτηνιατρικής

Ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

Η ΟΡΓΗ ΜΑΣ ΘΑ ΣΑΣ ΠΝΙΞΕΙ

Aκολουθεί Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ| ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 8/4 ΣΤΟ ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗ 1:00 ΜΜ. ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ- ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

Μαζικός αγώνας με συνελεύσεις, διαδηλώσεις, καταλήψεις!

Οι παρατεταμένες φοιτητικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη συνεχίζονται, με αρκετές σχολές να κάνουν συνελεύσεις κάθε βδομάδα. Και αυτή την εβδομάδα βγαίνουμε μαζικά στο δρόμο και να διαδηλώσουμε για την ανατροπή του ν.Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη (4777/2021).

Η κυβέρνηση, η Υπ. Παιδείας και το σύστημα που υπηρετούν θέλουν να διαμορφώσουν ένα απολύτως ταξικό πανεπιστήμιο των λίγων και εκλεκτών, στο οποίο θα σπουδάζει κάποιος μονάχα αν έχει να πληρώσει. Ο νόμος συμπυκνώνει επιδιώξεις χρόνων αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων και γι’ αυτό ο αγώνας μας πρέπει να έχει βάθος και διάρκεια. Θέλουν να χτυπήσουν το φοιτητικό κίνημα και το φοιτητικό συνδικαλισμό, να φτιάξουν φοιτητές και μελλοντικούς εργαζόμενους πειθήνιους και με σκυμμένο το κεφάλι. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη! Δε θα επιτρέψουμε να περάσει αυτό το ιστορικών διαστάσεων χτύπημα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Οι διαγραφές, τα όρια φοίτησης και τα πειθαρχικά δεν έρχονται για να μας κάνουν «συνεπείς» φοιτητές, έρχονται για να διαμορφώσουν πολύ εντατικούς ρυθμούς σπουδών και να χτυπήσουν το φοιτητικό συνδικαλισμό. Οι φοιτητές που εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους ή έχουν κάποια άλλη δυσκολία, δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν και θα παρατάνε τη σχολή.

Η Παν. Αστυνομία (ΟΠΠΙ) δεν μπαίνει στις σχολές για να μας προστατέψει, αλλά για να χτυπήσει το άσυλο, να καταστείλει και να τρομοκρατήσει, όπως αποδείχθηκε και από την βίαιη επίθεση των ΜΑΤ στην κατειλημμένη Πρυτανεία (22/2) και την εκκένωσή της (11/3). Θα χρησιμοποιηθεί για να διασφαλίσει την εφαρμογή όλων των υπόλοιπων μέτρων.

Οι νέες βάσεις εισαγωγής και τα διπλά μηχανογραφικά με τα οποία θα έρθουν αντιμέτωποι οι μαθητές, θα αφήσουν περισσότερους από 20.000 μαθητές εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις και να στηθεί μέσα από την ανασυγκρότηση τωνφοιτητικών συλλόγων. Πάμε κόντρα σε λογικές ανάθεσης του αγώνα μας σε άλλους και σε αυταπάτες για το ρόλο των καθηγητών και των διοικητικών οργάνων, οι οποίοι είναι οι φορείς υλοποίησης του νόμου στις σχολές μας. Στις κινητοποιήσεις μας συμμάχους έχουμε τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα. Όχι τις πρυτανικές αρχές και το μεγαλο-καθηγητικό κατεστημένο που καλούν τα ΜΑΤ και εφαρμόζουν την επίθεση στις σχολές.

Ο αγώνας πρέπει να έχει αιχμή την ανατροπή του νόμου. Οι πολιτικές δυνάμεις με το αίτημα «να μην εφαρμοστεί», κινούνται στη λογική «κλεισίματος» των κινητοποιήσεων και όχι στη συγκρότηση φοιτητικού κινήματος. Δεν πιστεύουν στην δύναμη των φοιτητών. Η παρουσία του φοιτητόκοσμου στο χώρο του ΑΠΘ είναι αποτέλεσμα της ανάδειξης των σχολών που τελούν υπό κατάληψη σε κέντρα αγώνα και πολιτικοποίησης. Δεν πρέπει να χαθεί το βασικό μας αίτημα που εξ αρχής μας συσπείρωσε και ξεκινήσαμε τις κινητοποιήσεις που είναι η ανατροπή του νόμου.

Χρειάζεται να δώσουμε έναν αγώνα με διάρκεια που θα μαζικοποιείται και θα πολιτικοποιείται όλο και περισσότερο. Θα πρέπει να ανατραπεί η κατάσταση που υπάρχει σε άλλες πόλεις και οι εβδομαδιαίες κινητοποιήσεις να αποκτήσουν πανελλαδικό χαρακτήρα. Να καλέσουμε ξανά Γενικές Συνελεύσεις στις σχολές μας. Οι Γενικές Συνελεύσεις είναι τα ανώτερα όργανα των συλλόγων, στις οποίες συζητάμε και αποφασίζουμε την πολιτική κατεύθυνση που θέλουμε να κινηθούμε. Οι σχολές μας να ανοίξουν με όλα τα μέτρα προστασίας, ώστε οι φοιτητές να βρεθούμε στις Γενικές μας Συνελεύσεις, να συνεχίσουμε τις αγωνιστικές αποφάσεις διαδηλώσεων και καταλήψεων για την ανατροπή του νόμου!

Η κίνηση αυτή είναι ανοιχτή προς όλο το φοιτητόκοσμο και είχε εξαρχής κυρίαρχη στόχευση να θέσει την πολιτική κατεύθυνση ανατροπής του νόμου στους συλλόγους. Η συνέλευση της Κίνησης γίνεται κάθε εβδομάδα, στα πλαίσια της οποίας συζητάμε τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούμε.

Η επόμενη συνέλευση θα πραγματοποιηθεί τη Κυριακή 11/4 στις 12 μ.μ., στα γρασίδια Φιλοσοφικής.

-Όχι στις διαγραφές/ όρια φοίτησης

-Όχι στη βάση εισαγωγής και τους ταξικούς φραγμούς

-Όχι στην Πανεπιστημιακή αστυνομία! Κάτω τα χέρια από το άσυλο

-Όχι στα πειθαρχικά, τι κάμερες, τις χουντικού τύπου απαγορεύσεις

-Απόσυρση των κατηγοριών όλων των συλληφθέντων του ΑΠΘ

-Άνοιγμα των σχολών με όλα τα μέτρα προστασίας, ώστε να γίνουν κέντρα αγώνα των φοιτητών

Κίνηση για την Ανατροπή του Νόμου Κεραμέως


Όχι στις πιέσεις για κατάρτιση Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας και την έμμεση εφαρμογή της αξιολόγησης – Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και ασφαλής επαναλειτουργία των σχολείων – Πανεκπαιδευτική συγκέντρωση την Πέμπτη 8 Μάρτη, 1μ.μ., άγαλμα Βενιζέλου

Περισσότερο από ένα χρόνο τώρα οι εκπαιδευτικοί, όπως και όλοι/ες εργαζόμενοι/ες αλλά και οι μαθητ(ρι)ες και όλη η νεολαία, γινόμαστε καθημερινά τα θύματα μιας τραγελαφικής και άκρως επικίνδυνης για τη σωματική και ψυχική υγεία και τη ζωή μας κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στην υγειονομική κρίση. Η κυβέρνηση καταφεύγει συνεχώς σε νέες απαγορεύσεις, που μαζί με τα πρόστιμα για τον λαό, τον πακτωλό εκατομμυρίων για τα κανάλια και τις μεγάλες επιχειρήσεις και την αστυνομοκρατία είναι τα μόνα “μέτρα” ενάντια στην πανδημία, καθώς εδώ κι ένα χρόνο δεν έχει ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο για την θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Στο χώρο της εκπαίδευσης γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες φημών, ανακοινώσεων ή διαδόσεων για την συνεχώς αναβαλλόμενη επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, με μόνη σταθερά την μόνιμη απουσία οποιουδήποτε από τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ασφαλή λειτουργία των σχολείων (μείωση αριθμού παιδιών, προσλήψεις προσωπικού, τακτικά δωρεάν τεστ, εμβολιασμός, εκ περιτροπής λειτουργία ή βάρδια κ.ά.). Η υπουργός Παιδείας, αδιαφορώντας για μια ολόκληρη γενιά παιδιών που καταστρέφεται μορφωτικά λόγω των κυβερνητικών επιλογών, συνεχίζει να υπερασπίζεται με πάθος την κακόφημη τηλε-“εκπαίδευση”, ακόμη και τώρα που όχι μόνο αποκαλύφθηκε το τεράστιο ψέμα της «δωρεάν παραχώρησης» του webex από την Cisco, αλλά και η παράδοση στον αμερικάνικο κολοσσό των προσωπικών στοιχείων 1,5εκατομ. εκπαιδευτικών και μαθητ(ρι)ών.

Την ίδια στιγμή όμως που το Υ.ΠΑΙ.Θ. αδιαφορεί με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο για το άνοιγμα των σχολείων, αναζητά τις ποινές που θα επιβάλλονται στους μαθητές λόγω καθυστερημένης προσέλευσης ή την επιτυχή διδασκαλία της επιχειρηματικότητας και άλλων ήπιων δεξιοτήτων (!!!) όπως όλα αυτά θα προβλέπονται από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του σχολείου. Μετά δηλαδή την νέα περιφανή ήττα της πολιτικής ηγεσίας με την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση να αγγίζει το 100% στην Π.Ε. και να ξεπερνά το 90% στην Δ.Ε., προσπαθεί σήμερα να βάλει την αξιολόγηση από το παράθυρο, μέσω του Εσωτερικού Κανονισμού. Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο έγγραφο του Συλλόγου μας, ο Εσωτερικός Κανονισμός έχει οργανική σχέση με την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, αφού αποτελεί έναν από τους δείκτες της, εντείνει το κλίμα πειθάρχησης, αυταρχισμού και μετάθεσης των ευθυνών του κράτους στις πλάτες μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων και παρότι φαίνεται να συντάσσεται (και) από το Σύλλογο Διδασκόντων, εγκρίνεται από τον Συντονιστή Εκπ/κού Έργου (εξωτερικός αξιολογητής της σχολικής μονάδας) και τον Δ/ντή Π.Ε. και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Σχολείου.

Δυστυχώς σ’ αυτή την νέα προσπάθεια του Υ.ΠΑΙ.Θ. για αναχρονιστικές αλλαγές στο δημόσιο σχολείο, βρήκε πρόθυμους συνεργάτες στην ιεραρχία της εκπαίδευσης. Ειδικότερα στην περιοχή μας συγκεκριμένη Συντονίστρια Ε.Ε. με συνεχείς οχλήσεις της, ακόμη και σήμερα 2 περίπου μήνες πριν την λήξη της σχολικής χρονιάς και ενώ ούτε καν καταληκτική ημερομηνία έχει τεθεί από το Υ.ΠΑΙ.Θ. ούτε από την Περιφέρεια Εκπαίδευσης, ζητά την υποβολή στην έγκρισή της του Εσωτερικού Κανονισμού! Βασιλικότερη του Βασιλέως ή αξιολογήτρια πριν η αξιολόγηση να ‘ρθει…

Και αυτή τη φορά όμως τίποτα δεν θα καταφέρει! Γιατί όπως σημειώναμε και στο προηγούμενο σχετικό μας έγγραφο, η λειτουργία του σχολείου ρυθμίζεται λεπτομερώς από νόμους και δεν υπάρχει επιπλέον ανάγκη για εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας. Οι σχολικές μονάδες χρειάζονται πιθανόν ένα πλαίσιο λειτουργίας, το οποίο θα στοχεύει στην διασφάλιση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των μελών της σχολικής κοινότητας και τον καθορισμό των υποχρεώσεών τους, μέσα από τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και σεβασμού ανάμεσα στα μέλη της. Ένα τέτοιο πλαίσιο δεν μπορεί παρά να είναι αποκλειστική ευθύνη του Συλλόγου Διδασκόντων κάθε σχολείου, δεν απαιτεί την έγκριση κανενός Σ.Ε.Ε. ή Δ/ντή Π.Ε., δεν αναρτάται σε ιστοσελίδες και γενικά καμιά σχέση δεν έχει με οποιαδήποτε αξιολογική διαδικασία.

Συνάδελφοι/ισσες,

Το Δ.Σ. του Ζ’ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης

 • καλεί τους εκπαιδευτικούς και του Συλλόγους Διδασκόντων να μην προχωρήσουν σε καμία ενέργεια σύνταξης Εσωτερικού Κανονισμού.
 • ταυτόχρονα καλεί το Δ.Σ. της ΔΟΕ να πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην σύνταξη Εσωτερικού Κανονισμού και να κηρύξει απεργία-αποχή για κάθε περίπτωση που υπάρχει προσπάθεια επιβολής του
 • υπενθυμίζοντας την τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, στηρίζει:
 • Τις κινητοποιήσεις για τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ, την Τετάρτη 7 Μάρτη
 • Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και τον κρατικό αυταρχισμό την Πέμπτη 8 Απρίλη, 1μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου και κηρύσσει μονόωρη διευκολυντική στάση εργασίας

Απαιτούμε:

 • Την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με όλα τα αναγκαία μέτρα που προτείνονται από το υγειονομικό κίνημα
 • Την λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, την ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία και την άμεση κατάργηση της κακόφημης τηλεκπαίδευσης
 • Την κατάργηση της σύμβασης με την Cisco και όλου του νομοθετικού πλαισίου για την Εξ Αποστάσεως “εκπαίδευση”
 • Την παύση κάθε προσπάθειας επιβολής και την ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου για την αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση και τον εσωτερικό κανονισμό
 • Την κατοχύρωση της παιδαγωγικής ελευθερίας και δημοκρατίας στο σχολείο, ενάντια στις απαγορεύσεις και την αστυνομοκρατία, για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες

Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε. Θεσ/νίκης


ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 8/4

Προ-συγκέντρωση: 11 πμ Πλατεία Χημείου

Συγκέντρωση: 1 μμ Άγαλμα Βενιζέλου

Στηρίζουμε τα μπλοκ των Φοιτητικών Συλλόγων.

Όλα έχουν αρχίσει. Ούτε βήμα πίσω.

Στη θέση ενός επιλόγου υπάρχει μόνο η δυναμική προετοιμασία της συνέχειας που έχει ήδη ξεκινήσει. Οι φοιτητές είναι μέσα στις σχολές και το πανεπιστήμιο είναι ζωντανό λόγω των δράσεων που λαμβάνουν χώρα. Η αυτοοργάνωση των φοιτητών/τριών και τα ανοιχτά πλαίσια σε πολλές σχολές, έχουν χαράξει την αγωνιστική κατεύθυνση του επόμενου διαστήματος. Δικό μας μέλημα πλέον είναι να συνεχίσουμε ό,τι κάναμε στην κατάληψη της πρυτανείας: να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Να βρεθούμε μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις των σχολών μας, να συμμετέχουμε και να δημιουργήσουμε νέα ελευθεριακά σχήματα, να είμαστε ξανά και ξανά στο Δρόμο. Οργάνωση, συνέπεια, πίστη και ριζοσπαστικοποίηση για να υψώσουμε συλλογικές και δυναμικές αντιστάσεις ενάντια στην κρατική βία και αυταρχικότητα, ενάντια στο Νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη. Οργάνωση στη βάση, ενότητα στη Δράση.

Από την Πρυτανεία ως τη Νέα Σμύρνη, ο φόβος της καταστολής Εξέγερση να γίνει.

Οργάνωση στην Βάση απ’ τους φοιτητές!

Εστίες Αγώνα να γίνουν οι Σχολές!

Κάτω ο Νόμος Κεραμέως- Χρυσοχοϊδη!

Κράτος και πρυτάνεις Ανάψατε φυτίλι!

Μπάτσοι θα τα πούμε στις 15 Απρίλη!

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Quieta Movere για την συνέχιση των φοιτητικών αγώνων:

https://quieta-movere.espivblogs.net/2021/03/…


Κάτω ο αντι-εκπαιδευτικός νόμος της καταστολής και των ταξικών αποκλεισμών

Το κράτος έρχεται να σπείρει το χάος του νεοφιλελευθερισμού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από το οργανωμένο πρόγραμμα της καταστολής, της επίτασης των ταξικών αποκλεισμών και κατ’ επέκταση της πριμοδότησης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Το νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο όχι μόνο υποβαθμίζει την ελεύθερη και δωρεάν παιδεία, αλλά επιτίθεται στοχευμένα -και πρώτα από όλα- στους φοιτητές και τις φοιτήτριες της τάξης μας. Επιτίθεται στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που εργάζονται, για να μπορέσουν να συντηρήσουν τις σπουδές τους και με τα νέα όρια φοίτησης κινδυνεύουν με διαγραφή. Οι νέες βάσεις που θεσπίζονται για την εισαγωγή στα ΑΕΙ θα μετατρέψουν την είσοδο στα πανεπιστήμια σε έναν αγώνα δρόμου για τους υποψήφιους και τις υποψήφιες, όπου θα επικρατήσει το μεγαλύτερο πορτοφόλι που θα πληρώσει το καλύτερο φροντιστήριο ή το ιδιωτικό πανεπιστήμιο με τις «αρτιότερες περγαμηνές» για την είσοδο στην αγορά εργασίας, ειδικά τώρα που έχουν εξισωθεί τα πτυχία των ΑΕΙ με αυτά των κολλεγίων. Η παρούσα εκπαιδευτική αναδιάρθρωση επιζητεί πανεπιστήμια με λιγοστές θέσεις για τους λίγους και εκλεκτούς της ελίτ που ευνοείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως είναι αντιληπτό, οι ακόμα πιο εντατικοποιημένες σπουδές θα αποσκοπούν, όχι στη μόρφωση της νεολαίας, αλλά στην ταχύτερη παραγωγή εργατικού δυναμικού που θα ταΐσει την αγορά εργασίας. Χωρίς καμία κοινωνικοποίηση, επιστημονική ή ιδεολογική ζύμωση ανάμεσα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, αφού το μόνο πράγμα που θα σκέφτονται είναι πως θα τελειώσουν τις σπουδές τους, ώστε να μη διαγράφουν. Τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα μετατραπούν σε κλειστούς επιτηρούμενους χώρους, σε γυάλες παραγωγής εξειδικευμένων προλετάριων, όπου θα μπαινοβγαίνουν μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας και ανασφάλειας μόνο όσοι και όσες υποδεικνύουν το φοιτητικό τους πάσο.

Μέσα σε όλο αυτό το δυστοπικό αντι-εκπαιδευτικό πλαίσιο που ξεπροβάλλει, η ΝΔ κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να μας πείσει πως η παλινόρθωση δικτατορικών πολιτικών δεν είναι μια ανησυχητική εκτίμηση για το μέλλον, αλλά η πραγματικότητα του σήμερα. Η σύσταση σώματος αστυνόμευσης μέσα στα πανεπιστήμια, η παρακολούθηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων των πανεπιστημίων με κάμερες και η ποινικοποίηση των μαχητικών συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων και πρακτικών των φοιτητ(ρι)ών μέσω πειθαρχικών μέτρων υποδεικνύει την εξουσιομανή ηλιθιότητα των διαχειριστών του κράτους στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να κάμψουν το μέτωπο των αγωνιζόμενων φοιτητ(ρι)ών που στέκεται ανάχωμα στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου. Είναι, άλλωστε, γνωστή η τακτική τους απέναντι στο ανταγωνιστικό κίνημα.

Αν υπήρχε κάποιος σε αυτή τη χώρα που μετά τις αλλεπάλληλες εικόνες αστυνομικής βίας όχι μόνο σε διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις, αλλά ακόμα και σε πλατείες, πάρκα και δημόσιους χώρους απέναντι σε ανθρώπους που τολμούν να κάνουν τη βόλτα τους, αμφέβαλε για το τι θα σημαίνει η είσοδος μπάτσων στα πανεπιστήμια, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, φρόντισε να μας δείξει:

Το πρωί της Δευτέρας 22/2 οι Σύλλογοι Φοιτητών Φυσικού, Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων και Πολιτικών Επιστημών, με αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων, προχώρησαν σε κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ ενάντια στον πρόσφατα ψηφισμένο αντι-εκπαιδευτικό νόμο Κεραμέως. Με εντολή του πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο πανεπιστημιακό campus, με σκοπό να καταστείλουν την κατάληψη της Πρυτανείας και να συλλάβουν τους αγωνιζόμενους φοιτητές. Οι μπάτσοι περικύκλωσαν την κατειλημμένη πρυτανεία και απέκοψαν κάθε οδική διέλευση προς το χώρο, χρησιμοποίησαν ανεξέλεγκτη βία, ρίχνοντας χημικά και κρότου λάμψης στους συγκεντρωμένους φοιτητές, τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, τους αλληλέγγυους, ακόμα και στους ρεπόρτερ, τη δουλειά των οποίων παρενοχλούσαν σκόπιμα. Τα ένστολα καθάρματα δε δίστασαν ακόμα και να βασανίσουν έναν διαδηλωτή, ρίχνοντας μπροστά του δακρυγόνο, ενώ ήταν ακινητοποιημένος και σέρνοντας το κεφάλι του στο οδόστρωμα. Η αστυνομία προχώρησε τελικά σε 31 συλλήψεις. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΘ, όπου ο ρουφιάνος πρύτανης του ΑΠΘ κατέδειξε στους μπάτσους αυτούς που θεωρούσε “υπεύθυνους” για την κατάληψη.

Την ίδια μέρα δόθηκε μια πρώτη αντανακλαστική απάντηση ενάντια στην κρατική καταστολή και σε ένδειξη αλληλεγγύης στους 31 συλληφθέντες, με δύο πορείες παράλληλα στο κέντρο της πόλης και έξω από τη ΓΑΔΘ. Οι φοιτητές δεν πτοήθηκαν από τις χαφιεδιστικές πρακτικές του Παπαϊωάννου και συνέχισαν την κατάληψη στην πρυτανεία του ΑΠΘ. Μέσα σε λίγες μέρες η κατάληψη στηριζόταν από 11 πλέον φοιτητικούς συλλόγους και πλαισιωνόταν από εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες καθημερινά.

Αλλά οι μπάτσοι δεν υποχώρησαν. Λίγες μέρες μετά κλούβες των ΜΑΤ και μηχανές κύκλωσαν όλη την ευρύτερη περιοχή της πρυτανείας, επιχειρώντας και πάλι την εκκένωση της κατάληψης. Κατάφεραν να αποτύχουν με έναν αρκετά εξευτελιστικό για τους ίδιους τρόπο, καθώς παρότι είχαν περικυκλώσει το κτήριο από όλες τις μεριές, προχωρώντας σε προσαγωγές όσων τολμούσαν να πλησιάσουν, τουλάχιστον 300 φοιτητές κατάφεραν να προσεγγίσουν την κατάληψη και να εγγυηθούν με αυτόν τον τρόπο ότι τα σχέδια του Χρυσοχοΐδη και των μπάτσων του θα μείνουν στα χαρτιά. Στη συνέχεια η ΕΛ.ΑΣ. με ανακοίνωση της ισχυρίστηκε ότι οι ισχυρότατες δυνάμεις της αστυνομίας δε βρίσκονταν εκεί για να εκκενώσουν την πρυτανεία, αλλά για να αποτρέψουν την είσοδο ατόμων στο campus μετά από ανάλογο κάλεσμα των καταληψιών που έγινε… επειδή οι μπάτσοι είχαν κυκλώσει την πρυτανεία και ήταν προφανές ότι θα επιχειρούσαν εκκένωση!

Η εκδικητική τους μανία εκφράστηκε άμεσα, με ένα μνημείο ολοκληρωτισμού και βίας: Στις 11/3 και ενώ ήταν γνωστή η απόφαση των φοιτητικών συλλόγων να σταματήσει η κατάληψη της πρυτανείας την ίδια ημέρα, μπάτσοι εισέβαλαν στο campus του ΑΠΘ και εκκένωσαν το κτήριο της πρυτανείας. Λίγο μετά τις 06:00 κουκουλοφόροι ασφαλίτες εισέβαλαν στον χώρο της Πρυτανείας ΑΠΘ και αφού δέσανε γονατισμένους με tire wrap στα γόνατα τους 120 φοιτητές που βρίσκονταν εντός της κατάληψης, επέλεξαν (με ποια κριτήρια άραγε; ) 33 εξ αυτών και τους προσήγαγαν. Οι 16 από τις 33 προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Οι υπόλοιποι φοιτητές κυνηγήθηκαν από τα ΜΑΤ ως τη ΣΘΕ, με ξύλο και δακρυγόνα, ενώ φοιτητές χτυπήθηκαν και στη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. Το campus αποκλείστηκε από διμοιρίες ΜΑΤ και κουκουλοφόρους ασφαλίτες, οι οποίοι απαγόρευαν ακόμα και στους καθηγητές του ΑΠΘ να εισέλθουν, ενώ και η Εγνατία αποκλείστηκε από 4 κλούβες. Την ίδια ώρα ελικόπτερα πετούσαν στους ουρανούς της πόλης ολοκληρώνοντας την εικόνα της δυστοπίας.

Και πάλι όμως η κυβέρνηση δεν τα υπολόγισε καλά τα πράγματα. Η εξόφθαλμη καταστολή, η βία και η ασυδοσία των μπάτσων, που έχουν πλέον οριστεί από την κυβέρνηση ως μοναδικοί ρυθμιστές των κοινωνικών ζητημάτων, οδήγησε σε μαζικότατες πορείες φοιτητών και φοιτητριών, που μόνο το 2006 και το 2007 είχε δει η πόλη μας. Με πάνω από 7.000 φοιτητές και φοιτήριες στον δρόμο και συγκρούσεις που διήρκησαν και στηρίχτηκαν από εκατοντάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες το μόνο δεδομένο είναι ότι η κυβέρνηση πλέον αντιλαμβάνεται ότι το στοίχημα δεν ήταν να ψηφίσει τον νόμο Κεραμέως. Το στοίχημα είναι να καταφέρει να τον εφαρμόσει. Και αυτό το στοίχημα δεν το έχουν ακόμα κερδίσει.

Δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Οι απαντήσεις μας ενάντια στα αντικοινωνικά και αντι-εργατικά μέτρα της κυβέρνησης που εντείνουν τον κρατικό και καπιταλιστικό ολοκληρωτισμό πρέπει να δοθούν συλλογικά και μαζικά στους δρόμους του αγώνα. Σε κάθε ερώτηση που τίθεται στο κράτος και την κυβέρνησή του, μπάτσοι είναι πάντα η απάντηση. Μπάτσοι στις πλατείες και τις γειτονιές μας, μπάτσοι στους κοινωνικούς μας χώρους, προσεχώς μπάτσοι και στις σχολές. Κάπου εδώ είναι το σημείο που θα πρέπει να πούμε “ο κύβος ερρίφθη”. Συμμετέχουμε στον μαζικό αγώνα των φοιτητ(ρι)ών και των εργαζομένων στους πανεπιστημιακούς χώρους κατά του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου. Στις σημερινές συνθήκες ζόφου είναι εξαιρετικά σημαντικό. Οφείλουμε να σταθούμε ανάχωμα στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου που οδηγούν στην εξόντωση της βάσης σε κάθε κοινωνικό πεδίο. Διεκδικούμε ελεύθερη και ισότιμα προσβάσιμη παιδεία για όλες και όλους. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε μια ακόμα δόση χούντας. Γνωρίζουμε το κρίσιμο των υγειονομικών συνθηκών, αλλά είμαστε στο σημείο που το κράτος γίνεται και άμεσα πιο επικίνδυνο από την πανδημία. Ήρθε η ώρα να ξαναβγούμε στους δρόμους.

ΚΑΤΩ Ο ΑΝΤΙ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ 47 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΩΝ 2 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΑΠΘ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ:
ΠΕΜΠΤΗ 8/4, 13:00, ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στηρίζουμε το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, ενδυναμώνουμε τον ακηδεμόνευτο ταξικό αγώνα των φοιτητών και των φοιτητριών.

Αναρχική Ομοσπονδία (Περιφέρεια Θεσσαλονίκης)


ΞΑΝΘΗ

Κάλεσμα της πρωτοβουλίας ενάντια στο ν. Κεραμέως σε κινητοποίηση για την ανατροπή του νόμου την Πέμπτη 8/4 στις 13:00 στην Κ. Πλατεία και αμέσως μετά στις 15:00 στα ΠΡΟΚΑΤ κάλεσμα σε συζήτηση σχετικά με την διεξαγωγή γενικής συνέλευσης

Η πρωτοβουλία συνεχίζει στην κατεύθυνση ανατροπής του ν. Κεραμέως και την κατεύθυνση των συνελεύσεων και διαδηλώνει ξανά την Πέμπτη 8/4. Μετά καλεί τις προοδευτικές δυνάμεις και τον κόσμο σε δημιουργία κίνησης για τη διεξαγωγή συνέλευσης.


ΠΑΤΡΑ

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 08/04 στις 18:00μμ στην ΠΛ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ στην ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ!

Η νεολαία να επιμένει στον δρόμο της ανατροπής του νόμου μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και κινητοποιήσεις!
Ενάντια στο Πανεπιστήμιο των ταξικών φραγμών, της εντατικοποίησης και της καταστολής, ο λαός και η νεολαία να βάλει φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης! Η εκπαίδευση που οραματίζονται χωράει λίγους και εκλεκτούς αφού με τις βάσεις εισαγωγής, τις τράπεζες θεμάτων και τις διαγραφές θα πετάξουν εκτός Πανεπιστημίου δεκάδες χιλιάδες παιδιά.
Η πανεπιστημιακή αστυνομία που σε λίγες μέρες κιόλας θα δούμε μέσα στις σχολές και ο αναθαθμισμένος πειθαρχικός κώδικας υπηρετούν την προσπάθεια εξαφάνισης του πολιτικού λόγου και των συλλογικών οργάνων των φοιτητών και την τρομοκράτηση όσων δεν συμμορφωθούν με την πολιτική τους.
Η ανατροπή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη είναι υπόθεση όλων μας. Οι νόμοι δεν ψηφίζονται για να μείνουν στα χαρτιά αλλά για να εφαρμοστούν. Μπροστά στον ήδη ψηφισμένο νόμο αλλά και στο καινούργιο νομοσχέδιο που ετοιμάζουν, εμείς να πολιτικοποιήσουμε και να μαζικοποιήσουμε τις Γενικές Συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις μας! Όλοι στον δρόμο, όλοι στον αγώνα!

– Ανατροπή του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη
– Όχι στην εσωτερική βάση εισαγωγής
– Καμία μείωση εισακτέων
– Όχι στα όρια σπουδών
– Καμία διαγραφή φοιτητή
– Όχι στα πειθαρχικά και τα φοιτητοδικεία
– Ίση, πλήρης και δωρεάν περίθαλψη για όλους
– Μέτρα προστασίας για να ανοίξουν οι σχολές
– Ελεύθερη μετακίνηση των φοιτητών
– Όχι σε τηλεκπαίδευση – τηλεξέταση – τηλεργασία
– Κάτω η φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής
– Έξω η αστυνομία από τις σχολές
– Κάτω τα χέρια από το λαϊκό άσυλο αγώνων και τα όργανα πάλης των φοιτητών

PATRA | EVERYONE THURSDAY 08/04 at 18:00 pm at PL. GEORGIOU in MOBILIZATION TO REVERSE THE KERAMEOS-CHRYSOCHOIDI LAW! Youth to insist on the way to overthrow the law through mass General Assemblies and mobilizations! Against the University of class barriers, intensification and suppression, the people and youth should put a barrier to the government’s plans! The envisioned education can fit few and chosen ones since with admission bases, issue banks and deletions will fly out of University tens of thousands of children. The university police that in a few days we will see inside the schools and the upgraded disciplinary code serve the effort to eliminate the political speech and the collective organs of students and the terror of those who do not comply with their policy. The overthrow of the Kerameos-Chrysochoidis law is a matter of all of us. Laws are not passed to stay on paper but to be implemented. In the face of the already passed law and the new bill they are preparing, we should politicize and massify our General Assemblies and demonstrations! Everyone on the road, everyone on the race! – Overturning the law of Kerameos – Chrysochoidis – No to internal intake base – No reduction of admissions – No to study limits – No student delete – No to disciplinary and student court – Equal, complete and free care for all – Protection measures to open schools – Free movement of students – No to remote training – telework – telework – Down with the fascination of public and political life – Police out of schools – Hands off the popular race asylum and student s’ wrestling instruments


ΛΑΡΙΣΑ

Ανοικτή συνέλευση ενάντια στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη

Ανοικτή συνέλευση κάθε Δευτέρα 13:00 και Πέμπτη 17:30 στον χώρο του Κατσίγρα.

 

 

 

 

 

 

ΑΠΘ – Συνέχεια δράσεων και εκδηλώσεων των φοιτητικών συλλόγων

Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  
 •  
 •