Ο ΣΦ Φυσικού απαντάει στις κατηγορίες και τις συκοφαντίες των διδασκόντων του τμήματος

Μια οφειλόμενη απάντηση προς τις συκοφαντίες και την λάσπη της ολομέλειας ΔΕΠ τμήματος φυσικής, εις βάρος της κατάληψης της ΣΘΕ ΑΠΘ που πραγματοποιείται από τους Φοιτητικούς συλλόγους Γεωλογικού, Μαθηματικού, Φυσικού.

Απόφαση Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού ΑΠΘ

Οι εγκαταστάσεις του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ παραμένουν κατειλημμένες από το Σύλλογο Φοιτητών Φυσικού, από τις 3/3/2021 μέχρι σήμερα, όπως και όλο το κτίριο της ΣΘΕ, μαζί με τους Συλλόγους Φοιτητ(ρι)ών Γεωλογίας και Μαθηματικού καθώς και με τη στήριξη των Συλλόγων Φοιτητ(ρι)ών των τμημάτων Βιολογίας και Χημείας. Τα αιτήματα της κατάληψης αφορούν την κατάργηση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, τη διακοπή της ερευνητικής διαδικασίας που εξυπηρετεί τις ανάγκες του συστήματος παραγωγής (πχ έρευνα για στρατό, αστυνομία, ιδιώτες) και όχι τις ανάγκες μας, τις παραβιάστηκες συμπεριφορές εντός και εκτός του πανεπιστημίου, την κρατική διαχείριση της πανδημίας και την κρατική καταστολή στην Πρυτανεία του Α.Π.Θ. , στη Ν. Σμύρνη αλλά και σε όλα τα αγωνιζόμενα άτομα.
Με την κατάληψη ο Σ.Φ. επιδιώκει την μη πραγματοποίηση των εκπαιδευτικών διαδικασιών και την παρακώληση της ερευνητικής διαδικασίας ως μέσο πίεσης αλλά και για να είναι η κατάληψη κέντρο αγώνα και σημείο συσπείρωσης του αγωνιζόμενου κόσμου.

Ο πρόεδρος του τμήματος Δ. Μελάς αποφάσισε να καταστείλει απόφαση Συλλόγου Φοιτητών για αναβολή  εξεταστικής, λαμβάνοντας υπόψιν μία δημοσκόπηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Έκτοτε, συνεχίζει να αγνοεί τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης , έχοντας τώρα και ως υποστηρικτές/ριές τους/τις καθηγητές/ριές του τμήματός μας. Μερικοί από αυτούς μάλιστα δεν δίστασαν να κατασκευάσουν καταγγελίες-κωμωδία τραμπουκισμού σε καθηγητές και ψευδείς κατηγορίες για φθορές του κτιρίου, εις βάρος των φοιτητών/ριών. Δεν δίστασαν ακόμη να εκφοβίσουν με αποκλεισμό από εξέταση σε εργαστήριο φοιτητών/ριών που συμμετέχουν στην κατάληψη εφαρμόζοντας αυθαίρετα τον νόμο που υποτίθεται πως οι ίδιοι καταγγέλλουν, καταχραζόμενοι ακόμη μια φορά την εξουσία που τους δίνει το πανεπιστήμιο.

Φυσικά, δε θα περιμέναμε τίποτα λιγότερο από το σώμα των καθηγητ(ρι)ών, καθώς δεν είναι αυτοί οι πληττόμενοι από το νόμο- έκτρωμα, αντιθέτως είναι ένα από τα όργανα που θα τον εφαρμόσει. Για αυτό και τόσο καιρό δεν πήραν θέση για τα γεγονότα στο πανεπιστήμιο, παρά μόνο τώρα, απειλώντας με καταστολή της κατάληψης, μετρώντας τα κέρδη που χάθηκαν από την ερευνητική διαδικασία.
Ευχαριστούμε το τμήμα Φυσικής που έβγαλε ανακοίνωση αλληλεγγύης στους 11 συλληφθέντες/είσες φοιτητ(ρι)ες του τμήματος στην κατειλημμένη πρυτανεία και ανακοίνωση καταδίκης του νόμου Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη. Φυσικά την συνέλευση τμήματος Φυσικής δεν την αφορούν τιποτένια ζητήματα σαν αυτά. Αυτός ο γίγαντας πολιτικής ανάλυσης που λέγεται συνέλευση τμήματος Φυσικής, στηρίζει έμπρακτα την κατάληψη μέσω της αποχής από τα μαθήματα των καθηγητών, διατεινόμενος ότι διαμαρτύρεται με αυτό τον τρόπο ενάντια στην κατάληψη. Εμείς όμως γνωρίζουμε ότι το τμήμα Φυσικής είναι ο πράκτοράς μας στην απέναντι μεριά. Έτσι όλοι νομίζουν ότι αντιτίθεται στην κατάληψη ενώ στην πραγματικότητα είναι οργανικό της στοιχείο. Τέλος ευχαριστούμε για τις απειλές και την καταστολή του αγώνα μας. Έτσι θα ρίξουμε ‘’μαζί’’ τον νόμο.

Συλλογος Φοιτητ(ρι)ών Φυσικού ΑΠΘ

 

Παρακάτω παραθέτουμε το mail όπως στάλθηκε στους πανεπιστημιακούς λογαριασμούς των φοιτητ(ρι)ών Φυσικής ΑΠΘ, από την ανακοίνωση της ολομέλειας διαδασκόντων Τμήματος Φυσικής:

Ανακοίνωση της ολομέλειας των διδασκόντων (ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ) του Τμήματος Φυσικής, σχετικά με την κατάληψη του κτιρίου της ΣΘΕ ΑΠΘ

«Οι εγκαταστάσεις του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ παραμένουν κατειλημμένες από ομάδα φοιτητών που εκπροσωπούν το Σύλλογο Φοιτητών Φυσικού, από τις 3/3/2021 μέχρι σήμερα, μαζί με όλο το κτίριο της ΣΘΕ σχεδόν για το ίδιο διάστημα. Είχε δε προηγηθεί και μια ακόμη τριήμερη κατάληψη τον Φεβρουάριο, περίοδο ψήφισης του πρόσφατου νόμου για θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το Φεβρουάριο του 2021. Τα αιτήματα της κατάληψης δεν αφορούν ειδικά σε κάποιο θέμα του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ αλλά στις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες και την ευρύτερη κατάσταση στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και την Ελληνική Κοινωνία.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα παρεμποδίζεται η πρόσβαση στους χώρους γραφείων και εργαστηρίων του Τμήματος σε όλο το διδακτικό και λοιπό προσωπικό του Τμήματος από τους φοιτητές που συμμετέχουν στην κατάληψη. Η ίδια απαγόρευση εισόδου ισχύει για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του Τμήματος που εκπονούν την διδακτορική τους διατριβή ή την διπλωματική τους εργασία και είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσουν πειραματικές μετρήσεις.

Το ίδιο διάστημα οι διδάσκοντες του Τμήματος συνεχίζουν κανονικά (μέσω τηλεκπαίδευσης) την παράδοση των μαθημάτων, με πολύ σημαντική  συμμετοχή των φοιτητών στα μαθήματα παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της ομάδας φοιτητών που κάνει κατάληψη για διακοπή των μαθημάτων. Στην αρχή της κατάληψης η ομοθυμία της μεγάλης ομάδας των φοιτητών με τους καθηγητές για συνέχιση των εξετάσεων και της διδασκαλίας των μαθημάτων επέτρεψε και την ομαλή ολοκλήρωση της προηγουμένης εξεταστικής, αλλά και τη διδασκαλία των μαθημάτων έως σήμερα με πολύ ικανοποιητική συμμετοχή των φοιτητών. Δυστυχώς όμως μετά από τόσες μέρες κατάληψης, η παρατεταμένη αδυναμία πρόσβασης στο χώρο εργασίας δεν δίνει πλέον σε κάποιους διδάσκοντες, τη δυνατότητα ομαλής συνέχισης της εξ αποστάσεως διδασκαλίας με όρους ανεκτής ποιότητας λόγω ελλείψεων στο διδακτικό υλικό και την αναγκαία αλληλεπίδραση έρευνας και διδασκαλίας. Το πρόβλημα αυτό αναμένεται φυσιολογικά να διογκωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, με την παρατεταμένη συνεχιζόμενη κατάληψη και παρεμπόδιση των λειτουργιών του Τμήματος, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ομαλή υλοποίηση των μαθημάτων και τη διενέργεια των εξετάσεων του Ιουνίου.

Ταυτόχρονα διογκώνεται το πρόβλημα της αδυναμίας λειτουργίας της ερευνητικής διαδικασίας. Η ακαδημαϊκή ποιότητα των πανεπιστημιακών τμημάτων στηρίζεται στην ερευνητική διαδικασία για να προσφέρει σπουδές κύρους. Οι ερευνητικές υποχρεώσεις δεν είναι κάποια εθελοντική ή επιπρόσθετη δραστηριότητα για το ακαδημαϊκό προσωπικό των Πανεπιστημίων, αλλά βασικό στοιχείο της καθημερινής δουλειάς τους. Τα πραγματικά Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο διαφέρουν από τα κάθε μορφής κολλέγια ή άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, επειδή ακριβώς και το προσωπικό, αλλά και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, εμπλέκονται άμεσα στην ερευνητική διαδικασία. Επηρεάζει λοιπόν άμεσα και όλους τους συνεργαζόμενους νέους επιστήμονες που εκπονούν τη διδακτορική τους διατριβή ή την διπλωματική τους εργασία, και οι οποίοι ούτε έχουν ερωτηθεί, ούτε συμμετέχουν στην κατάληψη. Προσπάθειες μηνών ακυρώνονται και εξοπλισμός συνεχούς λειτουργίας και υψηλού κόστους κινδυνεύει να καταστραφεί διότι έχει μείνει χωρίς υποστήριξη και συντήρηση.

Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι ζημιές στην υποδομή της σχολής και ιδιαίτερα στις αίθουσες διδασκαλίας, ενώ μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Φυσικής αντιμετώπισαν προπηλακισμούς,  λεκτική βία και απειλή περισσότερης βίας ώστε να παρεμποδιστούν να εισέλθουν και στο κτίριο του Αστεροσκοπείου.

Καθώς η κατάληψη συνεχίζεται και τα προβλήματα επιδεινώνονται, οι διδάσκοντες αποφάσισαν να απευθύνουν δημόσια έκκληση σε όλους, ώστε ο καθένας ανάλογα με τον θεσμικό του ρόλο,  να βοηθήσουν στην επαναλειτουργία του Τμήματος Φυσικής:
1) Απευθύνουν έκκληση στην ομάδα φοιτητών που συμμετέχει στην κατάληψη να σταματήσει αυτή την αδιέξοδη και καταστροφική για όλους πρακτική.
2) Απευθύνουν έκκληση στη μεγάλη ομάδα φοιτητών που συμμετέχει στην  εκπαιδευτική διαδικασία να ενεργοποιηθεί με όποιο τρόπο κρίνει πρόσφορο, έστω και ηλεκτρονικά και από απόσταση.
3) Ζητούν από τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να αποδοκιμάσουν τη συνεχιζόμενη κατάληψη αναγνωρίζοντας το πρόβλημα. Η Κοσμητεία της ΣΘΕ, η Σύγκλητος και η Πρυτανεία του ΑΠΘ θα πρέπει να ενεργοποιηθούν δημόσια και να κάνουν ότι μπορούν ώστε να αρθεί το συντομότερο η συνεχιζόμενη κατάληψη των κτιριακών εγκαταστάσεων της Σχολής μας.

Μοιραστείτε το άρθρο