ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ Ενάντια στην κρατική τρομοκρατία και την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας

Δεκάδες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και σήμερα στις 12:00 σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη (Λευκό Πύργο) και την Αττική (Γκύζη, Καλλιθέα, Παλλήνη, Κορυδαλλός, Ζωγράφου, Δάφνη, Νέα Ιωνία, Αμφιάλη), Ξάνθη, Καρδίτσα… με κύρια συνθήματα: Έξω η αστυνομία από τις γειτονιές, τις πλατείες, τις σχολές, τις ζωές μας – Όχι σην επίθεση της κυβέρνησης στην κοινωνική βάση – Να σπάσουμε τον γύψο που επιβάλλει το κράτος. ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΩΝ, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΩΝ


ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΤΤΙΚΗ – ΞΑΝΘΗ – ΚΑΡΔΙΤΣΑ…


ΘΕΛΟΥΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΌΧΙ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

Σάββατο 27/3/2021, στις 12:00, στο Λευκό Πύργο

Τα νέα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων, τα οποία εφαρμόζονται στο όνομα της δήθεν υγειονομικής προστασίας, είναι στην πραγματικότητα μέτρα κοινωνικής καταστολής, για να αντιμετωπίσουν την αντίδρασή μας στην γιγάντια φτώχεια-ανεργία-ανισότητα, που δημιουργεί η κρίση του συστήματός τους και τα διαρκή αντεργατικά μέτρα. Την ίδια ώρα που οι λιγοστές ΜΕΘ είναι επικίνδυνα γεμάτες και τα νοσοκομεία υποστελεχωμένα και ρημαγμένα, την ώρα που τα μέσα μαζικής μεταφοράς ξεχειλίζουν τις ώρες αιχμής και οι μαζικοί χώροι δουλειάς στοιβάζουν τους εργαζόμενους χωρίς επαρκή μέτρα προστασίας, οι κυβερνητικοί περιορισμοί στην καθημερινή μετακίνηση, δεν έχουν κανένα υγειονομικό περιεχόμενο, και στο μόνο που στοχεύουν είναι να μεταφέρουν την ευθύνη της διάδοσης του ιού στο λαό.

Αυτό που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα, είναι η παροχή δωρεάν υγείας και μέτρων προστασίας, το άνοιγμα νέων ΜΕΘ και οι μαζικές προσλήψεις νοσοκομειακού προσωπικού, τα μαζικά και δωρεάν τεστ (ειδικά στους χώρους εργασίας) και η ύπαρξη πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, τα αυτονόητα δηλαδή που απαιτούνται για να σωθεί η ζωή του λαού. Είναι η αύξηση των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ο τερματισμός της αθλιότητας που επικρατεί στην πόλη με τον ΟΑΣΘ. Είναι οι προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών, χτίσιμο νέων σχολείων, ώστε να γίνει εφικτή η λειτουργία της εκπαίδευσης (σε όλες τις βαθμίδες) με ασφαλείς όρους. Είναι, πάνω από όλα, η εξασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων σε υγεία, παιδεία, δουλειά, ζωή. Κανένα τέτοιο μέτρο δεν σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση, το αντίθετο μάλιστα, ρημάζει ακόμα περισσότερο την παρεχόμενη Υγεία, Παιδεία και διαλύει το βιοτικό επίπεδο του λαού. Καμία σχέση δεν έχουν αυτές οι δίκαιες διεκδικήσεις με τους αρνητές του ιού, που δεν υψώνουν καμία διεκδίκηση προς την κυβέρνηση για υγειονομική προστασία.

Για να περάσει αυτή την πολιτική, χρησιμοποιεί την πανδημία ως αφορμή για να εκδηλώσει μια πρωτοφανή σε αγριότητα αστυνομοκρατία, όπως εξελίχθηκε στη Νέα Σμύρνη, στην πρυτανεία του ΑΠΘ, στις διαδηλώσεις, η οποία στρέφεται ενάντια σε όσους αγωνίζονται, όπως οι φοιτητές, αλλά ακόμη και ενάντια στην καθημερινή ζωή του λαού μας. Θέλουν, έτσι, να εμπεδώσουν ένα κλίμα φόβου και υποταγής, θέλουν να νομιμοποιήσουν τις απαγορεύσεις των συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων και απεργιών, θέλουν να καταστείλουν εν τη γενέσει της κάθε κινητοποίηση. Ιδιαίτερο μίσος έχουν για τη νεολαία, την οποία φοβούνται γιατί δεν θέλει να υποταχθεί στα σχέδια τους. Στο ίδιο πλαίσιο είναι και η εκδικητική στάση τους στην δίκαιη απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα, που τον θέλανε νεκρό. Οι εκατομμύρια άνεργοι-απολυμένοι και τα μικρομάγαζα που μαραζώνουνε, οι μαθητές-φοιτητές που τους πετάνε έξω από την εκπαίδευση με τον ν. Κεραμέως-Χρυσοχοίδη και βρίσκονται χωρίς μέλλον, οι εργαζόμενοι που έρχονται αντιμέτωποι με την κατάργηση του ωραρίου και τιας απλήρωτες υπερωρίες ή με τα εργατικά «ατυχήματα» για να σωθεί η οικονομία των πλουσίων, οι νοσοκομειακοί που ρισκάρουνε τη ζωή τους στη μάχη ενάντια στη νόσο, οι χιλιάδες άνθρωποι που θα χάσουνε το σπίτι τους με τους πλειστηριασμούς, οι συνταξιούχοι που κινδυνεύουν από τον πραγματικό συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

  • ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ. ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ στην ΥΓΕΙΑ – ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΜΑ ΝΕΩΝ ΜΕΘ. ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ. ΜΑΖΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ. ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ.
  • ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ. ΚΑΤΩ Ο ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ. ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ. ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ. ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ, ΕΦΟΣΟΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.
  • ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ, ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ, ΑΠΕΡΓΙΩΝ.
  • ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΝΕΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΟΑΣΘ.

Πρωτοβουλία Συλλόγων Φορέων & Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης

Στην κινητοποίηση ως τώρα καλούν:

  1. Σύλλογος Φοιτητών Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ
  2. Ενιαίος Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών & Υποψήφιων Διδακτόρων Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ
  3. Σύλλογος Φοιτητών Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ
  4. Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής ΑΠΘ
  5. Σύλλογος Φοιτητών Κτηνιατρικής ΑΠΘ
  6. Σύλλογος Φοιτητών Μαθηματικού ΑΠΘ
  7. Γ΄ ΕΛΜΕ
  8. Ε΄ ΕΛΜΕ
  9. Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (Σ.Μ.Ε.Θ.)
  10. Επιτροπή Αγώνα Διανομέων
  11. Πρωτοβουλία Εργαζομένων Φοιτητών Συνταξιούχων για τις Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης
  12. Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης διαδηλωτών/τριών της Πορείας του Πολυτεχνείου
  13. Η Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής
  14. Η Πόλη Αλλιώς
  15. Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία
  16. “Δημοτική Κίνηση Εργατική Αντεπίθεση” Αμπελοκήπων – Μενεμένης
  17. Πρωτοβουλία Μουσικών-Καλλιτεχνών
  18. Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη

Διεκδικούμε ασφαλή και ανθρώπινη αστική συγκοινωνία και μέσα στην πανδημία!

Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων, Φοιτητών, Συνταξιούχων για τις Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην Πρωτοβουλία Συλλόγων, Φορέων και Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης, η οποία καλεί στην συγκέντρωση-διαδήλωσηδιαμαρτυρίαςτο Σάββατο 27 Μαρτίου 2021, στις 12:00 το μεσημέρι στον Λευκό Πύργο. Καλεί κάθε πολίτη της Θεσσαλονίκης που βιώνει καθημερινά το αίσχος της μετακίνησηςμε την αστική συγκοινωνία του ΟΑΣΘ να λάβει μέρος στην διαμαρτυρία, απαιτώντας ασφαλείς, ανθρώπινες και φθηνές συγκοινωνίες στην πόλη μας.

Η τραγική κατάσταση με τις αστικές συγκοινωνίες που αντιμετωπίζουν χρόνια τώρα οι πολίτες της Θεσσαλονίκης αλλά και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, πήρε πιο επικίνδυνες διαστάσεις με την έλευση της πανδημίας. Παρά την άρνηση της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΟΑΣΘ αποδείχτηκε περίτρανα πως οι αστικές συγκοινωνίες αποτελούν χώρο μεγάλης μετάδοσης του Κορωνοϊού. Γεγονός που αναγκάστηκε να το παραδεχτεί καθυστερημένα και το Υπουργείο Μεταφορών το οποίο μιλά τώρα, ύστερα από ένα χρόνο (!)για την ανάγκη να προμηθευτούν τα οχήματα των συγκοινωνιών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με συσκευές απολύμανσης.

Ενώ όμως η κυβέρνηση υπόσχεται αόριστα και γενικά ασφαλείς και συχνές συγκοινωνίες η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επιβάτες και οι εργαζόμενοι είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη. Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσειςυπήρξαν2νέοι θάνατοι εργαζόμενων του ΟΑΣΘ μέσα σε λίγες ημέρες, οι εργαζόμενοι μετακινούνται από γραμμή σε γραμμή για να καλύψουν κενά και σε πολλές γραμμές ο συνωστισμός των επιβατών σε στάσεις και μέσα στα λεωφορεία τις ώρες αιχμής είναι απίστευτος. Τόσο πριν την πανδημία όσο και στην διάρκεια της οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις του ΟΑΣΘ συνεχίζουν να εμπαίζουν και να ταλαιπωρούν τους Θεσσαλονικείς και να αρνούνται να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για την βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών της πόλης.

Για αυτό πρέπει να ενώσουμε την αγανάχτηση μας! Γι’ αυτό πρέπει να αγωνιστούμε! Όλοι στην συγκέντρωση–διαδήλωση διαμαρτυρίας στις 27 Μαρτίου στον Λευκό Πύργο στις 12 το μεσημέρι, να απαιτήσουμε:

  • Κυβέρνηση και ΟΑΣΘ να αγοράσουν ΤΩΡΑ καινούργια λεωφορεία – ΟΧΙ στον επικίνδυνο συνωστισμό σε οχήματα και στάσεις
  • Άμεση αύξηση των δρομολογίων σε όλες τις γραμμές των λεωφορείων
  • Μαζικά δωρεάν διαγνωστικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Δωρεάν και πλήρη μέσα προστασίας για όλους τους επιβάτες και τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ μέσα στα λεωφορεία
  • Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους και τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας
  • Να σταματήσει η παραχώρηση γραμμών στα ΚΤΕΛ

 Πρωτοβουλία Εργαζομένων-Φοιτητών-Συνταξιούχωνγια τις Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης


Σάββατο 27/3 Διαδηλώνουμε μαζικά. Στους δρόμους θα σπάσει η κρατική τρομοκρατία

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ – ΜΑΧΗΤΙΚΑ

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σάββατο 27 Μάρτη – 12μ Λευκός Πύργος (κάλεσμα κοινωνικών φορέων και οργανώσεων)

Καθώς χιλιάδες διαδήλωναν για μέρες για να μην επιτρέψουν το μοιραίο στην απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα, στις 5-6 Μάρτη η κυβέρνηση διέλυσε τις συγκεντρώσεις με αστυνομική κατοχή στο κέντρο της Αθήνας. Η αστυνομική κτηνωδία συνεχίστηκε στη Ν. Σμύρνη, που ξεχείλισε το ποτήρι. Η κυβέρνηση και οι πραιτοριανοί της πήραν μια γερή απάντηση από σύσσωμο τον λαό της γειτονιάς. Διαδήλωση τεράστια, με κόσμο όλων των ηλικιών, αλλά και μαχητική, δίνοντας μάθημα -το πρώτο εδώ και καιρό- μαζικής αυτοάμυνας ενάντια στους μηχανισμούς καταστολής. Αυτός είναι ο δρόμος για να νικήσουμε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, των συναθροίσεων και διαδηλώσεων! Ακολούθησαν μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές γειτονιές και πόλεις, εκφράζοντας την αγανάκτηση και οργή ενάντια στο κύμα καταστολής που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση. Νεολαία και εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη είχαν απαντήσει με μεγάλη διαδήλωση στα αίσχη των ΜΑΤ στην εισβολή στο ΑΠΘ. Ενώ εκατοντάδες είναι οι αγωνιστές που τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα και διώξεις, έχουν φάει ξύλο και δακρυγόνα επειδή αμφισβήτησαν την απαγόρευση των συναθροίσεων στις 17/11 και 6/12. Τελευταίο περιστατικό είναι ο θανατηφόρος τραυματισμός νεαρού μοτοσυκλετιστή από αυτοκίνητο της αστυνομικής συνοδείας της Μπακογιάννη, με την κυνική συγκάλυψη του δράστη να αποδεικνύει την αλαζονεία και την πλήρη αυτονόμηση της κυβέρνησης από την κοινωνία.

Νέοι δρόμοι ανοίγουν σήμερα για τη μαζική αντίσταση στην κυβέρνηση της ΝΔ. Σχεδόν 2 χρόνια στην εξουσία, αποδεικνύεται όλο και πιο καταστροφική για τους εργαζόμενους, τους νέους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Το «ακορντεόν» των λόκνταουν έχει εξαρθρώσει την οικονομία. Έχει εξουθενώσει οικονομικά, κοινωνικά και ανθρώπινα τους εργαζόμενους και πλατιά κοινωνικά στρώματα, που δεν μπορούν ν’ αναπνεύσουν κι από πάνω τρέμουν τα εξοντωτικά πρόστιμα, το ξύλο, τις προσαγωγές και τις συλλήψεις των νταήδων της ΕΛΑΣ. Η κρίση του ελληνικού καπιταλισμού, τα λουκέτα, η ανεργία και μια νέα χρεοκοπία φουντώνουν καθημερινά. Έχει εξαπολυθεί λαίλαπα αντεργατικών μέτρων: απολύσεις, αναστολές, μισθοί και βοηθήματα πείνας, αντιαπεργιακά, αντισυνδικαλιστικά και αντιασφαλιστικά μέτρα. Αφού ξεσάλωσαν με τη μαύρη προπαγάνδα της «ατομικής ευθύνης», ετοιμάζονται για ένα ακόμα τυχοδιωκτικό «άνοιγμα», θυσιάζοντάς μας στο βωμό του αεριτζίδικου τουριστικού κεφαλαίου. Αντί για λεφτά στη δημόσια υγεία και με το φιάσκο των εμβολίων, «γαλάζιοι» ημέτεροι τρέχουν να εμβολιαστούν πρώτοι, ενώ ιδιώτες-αρπακτικά κάνουν πάρτι με κρατικό χρήμα. Αντί για μέτρα ασφαλούς λειτουργίας σε σχολεία-σχολές, η Κεραμέως πετσοκόβει εισακτέους, φέρνει τη χούντα της πανεπιστημιακής αστυνομίας και δίδακτρα. Κανένα μέτρο προστασίας σε χώρους εργασίας (και καμία ευθύνη των εργοδοτών) ή μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα ΜΜΕξαπάτησης παίζουν τα νον-πέιπερ του Μαξίμου και της Ασφάλειας, χαφιεδίζουν διαδηλωτές και αγωνιστές. Πέφτει λογοκρισία σε διαδίκτυο και ελεύθερη έκφραση. Ο Μητσοτάκης καμώνεται τον ατσαλάκωτο και επιτυχημένο, ο Χρυσοχοΐδης τα «λύνει» όλα επιβάλλοντας γενική αστυνομοκρατία – και όλοι μαζί ενοχοποιούν τις διαδηλώσεις και ιδιαίτερα την άκρα αριστερά, ετοιμάζοντας νέα νομοσχέδια ενίσχυσης της ΕΛΑΣ!

Πρέπει να διώξουμε το συντομότερο τους νεοφιλεύθερους κανίβαλους, βουτηγμένους στη σήψη και ανηθικότητα αυτής της (χουντο)κυβέρνησης, την ακραία νεοφιλελεύθερη-ταξική πολιτική τους! Ο αγώνας θα είναι μακρύς και σκληρός. Δεν μπορεί να νικηθεί αλλιώς αυτή η σύγχρονη αντεπανάσταση. Απαιτούνται θυσίες, κατάλληλη πολιτική, οργάνωση παντού. Εντελώς το αντίθετο από ό,τι κάνουν ή μπορούν οι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25, που ενδιαφέρονται μόνο να παρασιτούν εκλογικά πάνω στους αγώνες. Μόνη διέξοδος είναι η δική μας αυτοοργάνωση, με συνελεύσεις και επιτροπές, με μαχητικές διαδηλώσεις στον δρόμο, με την ανάπτυξη όλων των αγώνων μας – ανοίγοντας τον δρόμο για μια ριζική ανατροπή.

  • Έξω ΜΑΤ-ΔΡΑΣΗ-Ασφαλίτες από τις γειτονιές και τις σχολές μας. Κάτω Πρόστιμα και Χουντο- απαγορεύσεις.
  • Κάτω τα καταστροφικά λόκνταουν και αντεργατικά μέτρα. Επίταξη ιδιωτικής υγείας. Λεφτά για Υγεία -Παιδεία, όχι για Χρέος – Εξοπλισμούς – Πλούσιους.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ – ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ -ΕΞΕΓΕΡΣΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ & ΤΗΣ ΒΙΑΣ!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ


Λευκός Πύργος: Αγώνας για τo Ψωμί, για την Υγεία, την Παιδεία και την Ελευθερία του Λαού

Αγώνας για τo Ψωμί, για την Υγεία, την Παιδεία και την Ελευθερία του Λαού

Τέλη Φεβρουαρίου του 2020 καταγράφονται τα πρώτα κρούσματα Covid-19 στην Ελλάδα. ‘Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πανδημία” δήλωναν τότε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη. Ένα χρόνο μετά και εν μέσω ενός τρίτου lockdown μετράμε πάνω από 6.000 νεκρούς, μείωση κατά 80% των τακτικών χειρουργείων, μετατροπή ολόκληρων νοσοκομείων σε χώρους αντιμετώπισης μιας και μόνο ασθένειας, υποστελέχωση όλων των βαθμίδων Υγείας, ένα υγειονομικό προσωπικό στα όρια των φυσικών του αντοχών και την ψυχική υγεία της κοινωνικής βάσης να έχει φτάσει σε οριακά επίπεδα.

Η θανατοπολιτική τους όμως δεν τελειώνει εδώ, συνεχίζεται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων/μεταναστών, στις φυλακές αλλά και, μέχρι την Κυριακή, στο σώμα του απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα. Η κυβέρνηση με κάθε μέσο καταστολής που διαθέτει και με σταθερό αρωγό τα φίλια ΜΜΕ (ειδικευόμενα στο ψέμα και στην παραποίηση της αλήθειας) βάλλει εναντίον όσων τολμούν να σηκώσουν κεφάλι ενάντια στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, σε όσους αντιστέκονται στα αντιλαϊκά εκπαιδευτικά και εργασιακά νομοσχέδια, σε όσους αρνούνται να αποδεχτούν την αστυνομική βία ως την νέα κανονικότητα.

Απεναντίας, συγκαλύπτει παιδεραστές και βιαστές (πχ Λιγνάδης, Γεωργιάδης), αθωώνει μεγαλοναρκέμπορους και ρίχνει ποινές χάδια στις φασιστοσυμμορίες που οι ίδιοι εξέθρεψαν και χρησιμοποίησαν στο παρελθόν ως μακρύ χέρι του κράτους. Οι κρατικές μεθοδεύσεις και αυθαιρεσίες, η συστηματική φίμωση και η αστυνομική καταστολή στρέφονται και εναντίον των αγωνιζόμενων υγειονομικών. Οι άλλοτε ήρωες με τις πράσινες και λευκές μπλούζες πέρα από τις υπερωρίες και τις επισφαλείς συνθήκες εργασίες, σήμερα τρώνε γκλοπιές στο κεφάλι (συνδικαλιστές τις ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ κατά την διάρκεια διαμαρτυρίας τους έξω από το Υπουργείο Υγείας και στο Ζάππειο αντίστοιχα), απειλούνται και παρακολουθούνται από βαλτές διοικήσεις, τους αποστέλλονται κλητεύσεις για απολογία εξαιτίας κινητοποιήσεων για διεκδίκηση καλύτερων όρων εργασίας (περίπτωση προέδρου της ΟΕΝΓΕ), τιμωρούνται για την συνδικαλιστική τους δράση με μετακινήσεις σε άλλα νοσοκομεία ή και με απόλυση (ενδεικτική η περίπτωση του προέδρου του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Αγ. Σάββας) και απειλούνται με πειθαρχικές διώξεις σε περίπτωση που νοσήσουν από τον ιό.

Αντίστοιχή ήταν και η αντιμετώπιση των αγώνων των φοιτητών/ φοιτητριών και των μαθητών/ μαθητριών όλους αυτούς τους μήνες. Μιλάμε εδώ για την προέκταση μιας κυβερνητικής πολιτικής η οποία ακόμα και αυτή την ύστατη στιγμή αντί να διαθέσει χρήματα (τα χρήματα των φορολογουμένων) για την μόνιμη και επαρκή στελέχωση των νοσοκομείων/κέντρων υγείας/ΤΟΜΥ, την αύξηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την πρόσληψη δασκάλων/καθηγητών στα σχολεία και την εύρεση κατάλληλων χώρων διδασκαλίας για την μείωση των μαθητών ανά τάξη, την διασφάλιση αντι-Covid 19 προστατευτικών μέτρων στους χώρους εργασίας κτλ επιλεγεί να ξοδεύει δισεκατομμύρια ευρώ σε εξοπλιστικά προγράμματα, δεκάδες εκατομμύρια για την ενίσχυση των σωμάτων της αστυνομίας (στα πλαίσια μιας στρατηγικής καταστέλλω όποιον αντιστέκεται), μειώνει την φορολογία για τις άδειες χρήσης ΜΜΕ κατά 98,5%, ανακεφαλαιοποιεί ιδιωτικές εταιρείες (πχ Aegean) με χρηματοδοτήσεις δώρο και στήνει την αγορά για τις ιδιωτικές μεγα-κλινικές σπρώχνοντας εκεί όσους και όσες έχουν την οικονομική δυνατότητα. Για τους υπόλοιπους, η πρόσβαση σε δομές/υπηρεσίες υγείας αποτελεί μάλλον άπιαστη πολυτέλεια. Όσο για τις ιδιωτικές κλινικές και το μεγάλο έργο που αυτές θα επιτελέσουν στην μάχη κατά του Covid-19 η κοροϊδία φαίνεται δεν έχει όρια.

Η μεταφορά ασθενών στις εν λόγω δομές προϋποθέτει αυτοί να βρίσκονται ένα βήμα πριν το εξιτήριο, με την νοσηλεία τους πάντοτε να γίνεται με το αζημίωτο. Παράλληλα, το εμπόριο ελπίδας του μαζικού εμβολιασμού αποδεικνύεται ένα μεγάλο φιάσκο απουσίας επιχειρησιακού σχεδιασμού και εμβολιαστικών δόσεων. Σε όποιον τα παραπάνω δεν φαντάζουν ως ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, έχει δίκιο. Μπροστά στα κέρδη της πολιτικοοικονομικής ελίτ αυτής της χώρας και της διατήρησης της εξουσίας της εις βάρος της κοινωνικής βάσης οι λέξεις “δημόσια υγεία” αποτελούν ψιλά γράμματα, αν όχι παρωχημένη αντίληψη περί κοινωνικού κράτους. Άλλωστε, η διαχρονική υπονόμευση της Δημόσιας υγείας ως μόνο στόχο έχει την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή της. Όποιος όμως σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες.

H καραμέλα της ατομικής ευθύνης/ανευθυνότητας ως κύριος μηχανισμός διασποράς του ιού έλιωσε, όταν έγινε αντιληπτό το πως εκμεταλλεύτηκε την πανδημία το κεφάλαιο: Έλιωσε με την ψήφιση των νομοσχεδίων Χρυσοχοΐδη-Κεραμέως για τα πανεπιστήμια, με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, με το νομοσχέδιο που απαγορεύει τις διαδηλώσεις, με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση τον επόμενο καιρό. Με τις απαγορεύσεις που αφορούσαν μόνο την εργατική τάξη, το λαό και τα δικαιώματά του όταν οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά.

Με τις fast-track ιδιωτικοποιήσεις, με την μή ενίσχυση του ΕΣΥ και την αδιαφορία για τη στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων, με την λογοκρισία του διαδικτύου και της καλλιτεχνικής έκφρασης, με την καθημερινή αστυνομική βία που εφαρμόζεται στο πλαίσιο “Νόμος και Τάξη” που έχει κατακλύσει τις γειτονιές μας και που μας επιτρέπει να βγούμε από το σπίτι στην ουσία μόνο για να παράγουμε και να καταναλώσουμε.

Τα γεγονότα στην Ν. Σμύρνη όπου αγωνιστές ξυλοκοπήθηκαν και συνελήφθησαν επειδή διαμαρτυρήθηκαν για την επιβολή προστίμων σε μία οικογένεια με μικρά παιδιά που κάθισε σε ένα παγκάκι, αλλά και η -δύο φορές – εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας του ΑΠΘ, αποτέλεσαν το έναυσμα για να γυρίσει ο φόβος πλευρά. Χιλιάδες διαδηλωτές αψηφώντας τα απαγορεύσεις, τα πρόστιμα, τις συλλήψεις και την οργανωμένη κρατική τρομοκρατία πλημμυρίζουν τους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων συγκροτώντας μαζικές λαϊκές αντιστάσεις στην επιβαλλόμενη δυστοπία και στον ”δημοκρατικό” ολοκληρωτισμό, ανοίγοντας τον δρόμο για την διεκδίκηση της ζωής και της αξιοπρέπειας.Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στον αγώνα των Υγειονομικών, του φοιτητικού κινήματος, των τοπικών αντιστάσεων ενάντια στην κρατική καταστολή.

Μόνο με ένα ενιαίο σύστημα Υγείας (Δημόσια Υγεία – Πρωτοβάθμια Φροντίδα, – Νοσοκομειακή περίθαλψη) το οποίο θα καλύπτει δωρεάν και επαρκώς τις ανάγκες όλων θα μπορέσουμε ως κοινωνία να εξέλθουμε με το μικρότερο δυνατό κόστος από την πανδημία και τις πολύπλευρες συνέπειές της.

Μόνο με αλληλεγγύη, ενότητα και οργάνωση θα μπορέσουμε να σταθούμε απέναντι στην κρατική και καπιταλιστική διαχείριση της πανδημίας όπου για την εργατική τάξη και το λαό επιφυλάσσει μόνο φτώχεια, ανεργία, επισφάλεια, καταστολή, τρομοκρατία, την ίδια στιγμή που οι ιμπεριαλιστές ετοιμάζουν ήδη τις νέες πολεμικές επεμβάσεις που έρχονται όλο και πιο κοντά στην περιοχή μας. Δουλειά τη δουλειά και γειτονιά τη γειτονιά, χωρίς αυταπάτες πια για την όποια σοσιαλδημοκρατία, να παλέψουμε ενάντια στον καπιταλισμό και στις κρίσεις του, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την διαρκή πολεμική προετοιμασία, ενάντια στην αστυνομοκρατία, ενάντια στη λεηλασία της φύσης, ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Νίκη στους αγώνες των φοιτητών/ φοιτητριών, των εκπαιδευτικών, των υγειονομικών, των μαθητών/ μαθητριών, της εργατικής τάξης

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΘΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Συγκέντρωση Σάββατο 27 Μαρτίου στις 12.00 στο Λευκό Πύργο

Ταξική Αντεπίθεση Θεσσαλονίκης(Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)


Κείμενο Σ.Φ. Φυσικού

Στη συνέλευση του Σ.Φ. Φυσικού ψηφίστηκε μία ανοιχτή πρόταση συνδιαμόρφωσης αγώνα, η οποία συγκροτήθηκε ενάντια στη λογική της ανάθεσης και προσπαθώντας παράλληλα να εμπλέξει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο στον αγώνα ενάντια στο νέον νόμο και στην υποτίμηση των ζωών μας. Θεωρούμε ότι για να μαζικοποιηθούν οι αγώνες και το φοιτητικό κίνημα είναι κρίσιμη η συνεργασία μεταξύ φοιτητικών συλλόγων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε επίπεδο βάσης (συντονιστικές επιτροπές, μαζικές συνελεύσεις, κλπ). Κρίνουμε σημαντικό να κινηθούμε σε κατεύθυνση που τελικό αποτέλεσμα θα έχει την κατάργηση και απόσυρση του νόμου. Έως ότου συμβεί αυτό όμως, πρέπει μεταξύ άλλων να μπλοκάρουμε κάθε πτυχή του στο πεδίο εφαρμογής του και να τον κάνουμε μη εφαρμόσιμο.

Δεύτερη εκκένωση κατειλημμένης πρυτανείας, πορεία αλληλεγγύης και ενάντια στο νέο νόμο, γεγονότα Νέας Σμύρνης

Η στρατηγική της έντασης που εφαρμόζεται από το κράτος, τον τελευταίο καιρό, έχει σκοπό την καταστολή των κινημάτων -που ξεπηδάνε τελευταία στον ελλαδικό χώρο- και την πρόληψη της εντεινόμενης ριζοσπαστικότητάς τους. Εξού και οι επιχειρήσεις των μπάτσων την Πέμπτη 11/03 στην κατειλημμένη Πρυτανεία ΑΠΘ, όπου είχαν καθαρά χαρακτηριστικά τρομοκρατίας, με ΕΚΑΜίτες να εισβάλλουν με καλυμμένα χαρακτηριστικά, μπάτσους με κάμερες να στοχοποιούν όσους αντιστέκονταν, μπότες σε κεφάλια αγωνιζόμενων φοιτητών (και μη), ελικόπτερο και drones να δημιουργούν ένα πολεμικό κλίμα. Τα γεγονότα αυτά τα είχε προετοιμάσει με δήλωσή του ο Μητσοτάκης τη μέρα των γεγονότων στη Νέα Σμύρνη, όπου κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στον εσωτερικό εχθρό, ο οποίος είναι τα κοινωνικά και ταξικά κινήματα.

Παρόλ’αυτά οι αντιστάσεις συνεχώς διογκώνονται και αυτό φάνηκε και στην πορεία που ακολούθησε τη δεύτερη εκκένωση της πρυτανείας, η οποία αποτέλεσε την πιο μεγαλειώδη φοιτητική πορεία των τελευταίων ετών στη Θεσσαλονίκη(μέχρι την επόμενη) και έδωσε μία μικρή απάντηση στην κρατική καταστολή. Αντίστοιχα, στη Νέα Σμύρνη, μετά την εισβολή των μπάτσων στην κεντρική πλατεία και το βασανισμό ατόμου που διαμαρτυρήθηκε για τους τραμπουκισμούς των μπάτσων (7/03), πραγματοποιήθηκε μία μεγαλειώδης πορεία (8/03) τουλάχιστον 10.000 ατόμων, από την οποία προέκυψαν και συγκρούσεις διαδηλωτών με τις δυνάμεις καταστολής. Η μετέπειτα στάση των ένστολων δολοφόνων της ΕΛ.ΑΣ. πήρε τα χαρακτηριστικά πογκρόμ κατά ανθρώπων στις γειτονιές της Νέας Σμύρνης, ακόμα και 2 ώρες μετά την πορεία, όπου έγιναν βασανισμοί, ξυλοδαρμοί και φόρτωμα ανυπόστατων κατηγοριών κακουργηματικού χαρακτήρα. Η κρατική τρομοκρατία συνεχίστηκε με εισβολές της αντιτρομοκρατικής σε σπίτια ατόμων τα οποία συλλάμβανε για τα γεγονότα της πορείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Άρη Παπαζαχαρουδάκη, μέλους αναρχικής συλλογικότητας, ο οποίος απήχθη από μπάτσους μία μέρα μετά την πορείακαι μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ, όπουανακρίθηκε με πολύωρους βασανισμούςκαι του ζητήθηκε να <<δώσει>> πολιτικούς αγωνιστές. Οι βασανιστές της ΕΛ.ΑΣ., κατά τη διάρκεια των επιδρομών τους, συνέλαβαν και τη 18χρονη Έφη, την οποία ξυλοκόπησαν και παρενόχλησαν σεξουαλικά μέσα στο κολαστήριο της ΓΑΔΑ. Όλα αυτά σκοπό έχουν την εμπέδωση γενικευμένου φόβου σε όσους/ες επιθυμούν και έχουν την ανάγκη να αγωνιστούν ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Κρατική διαχείρηση της πανδημίας εντός και εκτός πανεπιστημίου

Η έρευνα εντός του πανεπιστημίου δεν έχει γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες, ωστόσο παραμένει η μόνη λειτουργία που πραγματοποιείται διά ζώσης αυτό τον καιρό. Ενώ, λοιπόν λειτουργούν χώροι εργασίας, εστίαση, ανοιγοκλείνουν σχολεία, το κράτος επιμένει να διατηρεί κλειστά τα πανεπιστήμια. Το γεγονός ότι παράλληλα πέρασε και εφαρμόζεται ένας τόσο αντικοινωνικός νόμος, αποδεικνύει ότι η μη λειτουργία των σχολών είναι κυρίως πολιτική επιλογή, ώστε να μην υπάρχει το πεδίο ανάπτυξης κοινωνικών αντιστάσεων εναντίον της ατζέντας τους για τα πανεπιστήμια. Γι’αυτό και οι φοιτήτριες και ο αγωνιζόμενος κόσμος απαντάμε σε αυτά με το άνοιγμα των σχολών και της πανεπιστημιούπολης με καταλήψεις, εκδηλώσεις, συνελεύσεις και διαδηλώσεις.

Την ίδια στιγμή οι παροχές για τους/τις φοιτητ(ρι)ές συνεχώς υποτιμώνται. Εστίες απειλούνται επανειλημμένα με κλείσιμο ή κλείνουν με πρόσχημα την “υγεία”, παροχές, όπως ζεστό νερό, φαγητό, συντήρηση δεν θεωρούνται αυτονόητες και όταν οι οικότροφοι αγωνίζονται για αυτές, τους εκβιάζουν με παύση των παροχών αυτών αν δε λήξουν τον αγώνα. Παράλληλα κόσμος που έχει ανάγκη (άποροι, μετανάστριες) αποκλείονται από τη λέσχη και φοιτήτ(ρι)ες αποκλείονται από εργαστήρια λόγω ελλείψεων σε εξοπλισμό ή διδακτικό προσωπικό.

Εν μέσω της πανδημίας, το κράτος βρίσκει πρόχειρες λύσεις για μπάλωμα των τραγικών ελλείψεων του δημόσιου συστήματος υγείας. Δικαιολογεί τη βάρβαρη συνθήκη των ασθενών στα νοσοκομεία και την υποτίμηση των ζωών των φτωχών, επικαλούμενο ότι η πανδημία αποτελεί παροδικό πρόβλημα. Επίσης, υποτιμάει γενικά τα δημόσια αγαθά, όπως και την παιδεία, ώστε να αυξηθεί η κερδοφορία των λίγων (aka αστική τάξη). Παράλληλα, ενισχύει ραγδαία τα σώματα ασφαλείας με πρόσχημα το κράτος έκτακτης ανάγκης, το οποίο ήρθε για να μείνει. Πέραν όμως από την υπέρμετρη στήριξη στα όργανα κρατικής καταστολής, η κυβέρνηση επιλέγει να ενισχύει σημαντικά την λειτουργία καθεστωτικών MME, δημιουργώντας έτσι ένα κλίμα ευνοϊκό και πρόσφορο για τις αντικοινωνικές πολιτικές της. Η πανδημία λοιπόν αξιοποιείται ως ευκαιρία για να παρθούν επιπλέον κατασταλτικά μέτρα σε όλα τα κοινωνικά πεδία, όπως γίνεται για παράδειγμα τώρα στο πανεπιστήμιο με σκοπό να εναρμονιστεί με τα ακαδημαϊκά πρότυπα του “δυτικού κόσμου”. Παράλληλα οι λύσεις για εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση που προτείνει το κράτος αποτελούν καινούργιο εργαλείο στα χέρια των διοικητικών οργάνων ώστε να σπάνε καταλήψεις. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία οι αγωνιζόμενοι και αγωνιζόμενες φοιτήτ(ρι)ες και μαθήτες/ριες καλούνται να παρεμβαίνουν διαδικτυακά σε μαθήματα και εξεταστικές και να επιβάλλουν τις καταλήψεις τους.

Νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη

  • Πειθαρχικά και πανεπιστημιακή αστυνομία
  • Ν+Ν/2 και διαγραφές
  • Έλεγχος και καταστολή
  • Ειδική βάση εισαγωγής και διπλό μηχανογραφικό

Μία από τις βασικές αιχμές του νέου νόμου, αποτελεί η θέσπιση ορίου φοίτησης στα ν+ν/2 έτη, που παράλληλα με την επιβολή ελάχιστης βάσης εισαγωγής και διπλού μηχανογραφικού στα ΑΕΙ, διαλύει την ικανότητα πρόσβασης στα δημόσια πανεπιστήμια τεράστιου αριθμού μαθητών. Παιδιά τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης φροντιστηρίου ή/και τα οποία πρέπει να εργάζονται για βιοπορισμό παράλληλα με τις σπουδές τους, αποκλείονται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ από την κρατική προπαγάνδα αντιμετωπίζονται, με όρους κοινωνικού κανιβαλισμού, ως «οικονομικά βάρη». Η εφαρμογή του νέου νόμου, επίσης, θα ισχύσει και για τους φοιτητ(ρι)ές που έχουν εισέλθει στις σχολές και πριν την ψήφιση του νόμου, γεγονός που συνεπάγεται μαζικές διαγραφές. Με αυτό τον τρόπο, το κράτος επιδιώκει την επιπλέον ύψωση ταξικών φραγμών και μειώνει τους πτυχιούχους σύμφωνα με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Η εντατικοποίηση ξεκινά από τα σχολικά χρόνια και με το νέο νόμο εντείνεται στο πανεπιστήμιο. Δηλαδή σε μία συγκυρία όπου το άτομο βρίσκεται σε μία καθολική κρίση και μιζέρια, καλείται επιπλέον να είναι αποτελεσματικό και αποδοτικό σαν μηχανή , λες και βρίσκεται απομονωμένο από το κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ο νέος πειθαρχικός κώδικας, ποινικοποιεί οποιαδήποτε δραστηριότητα δεν είναι εγκεκριμένη από αρχές, πρυτανεία και διοικήσεις τμημάτων, όπως χρήση αιθουσών για Γενικές Συνελεύσεις, πολιτικές δραστηριότητες, καταλήψεις, πολιτιστικά δρώμενα, τα οποία είναι φύση ασυμβίβαστα με το αποστειρωμένο και «ακαδημαϊκό» περιβάλλον που επιθυμεί το κράτος. Τα όργανα, με τα οποία θα επιχειρηθεί να κατασταλούν τα παραπάνω και να επιβληθεί ο νόμος, είναι φυσικά και άλλοι μπάτσοι του νέου σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας που είναι προ των πυλών. Σε συνδυασμό με την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης σε όλο το Πανεπιστήμιο, στην πραγματικότητα το κράτος δημιουργεί ένα σύγχρονο Πανοπτικόν εντός του campus, ενώ μετατρέπει το Πανεπιστήμιο σε αστυνομοκρατούμενο χώρο, καταργώντας έτσι και τον δημόσιο/ανοιχτό χαρακτήρα του. Τα μέτρα αυτά έχουν σκοπό τη διασφάλιση της επέλασης των επιχειρηματικών και κρατικών συμφερόντων και την καταστολή της ριζοσπαστικοποίησης και της πολιτικοποίησης εντός των πανεπιστημίων.

Η εφαρμογή του νόμου εγκαινιάστηκε στις δύο εκκενώσεις της κατάληψης της πρυτανείας του ΑΠΘ, όπου στα συλληφθέντα άτομα προσάχθηκε η κατηγορία της διατάραξης της λειτουργίας υπηρεσίας, ενώ έγινε ξεκάθαρο ότι η <<ασφάλεια>> που θα παρέχουν οι μπάτσοι είναι στην ουσία επίθεση εναντίον των αγωνιζόμενων. Στα ίδια πλαίσια τρομοκράτησης και καταστολής κινείται και η δήλωση του Μ. Χρυσοχοϊδη για την μόνιμη εγκαθίδρυση αστυνομικών δυνάμεων εντός του ΑΠΘ ήδη από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

Περί έρευνας και άλλων δαιμονίων

Η ακαδημαϊκή έρευνα και η εκπαίδευση εξυπηρετούν τα προαναφερθέντα συμφέροντα. Από τη μία η έρευνα εντός των πανεπιστημίων αποτελεί το αιχμιακό σημείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και από την άλλη η εκπαίδευση έχει στόχο να διατηρήσει αλλά και να αναβαθμίσει την επιρροή της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων. Η εντατικοποιημένη εκπαιδευτική δραστηριότητα στο σχολείο και το πανεπιστήμιο εναρμονίζεται με τις αυξανόμενες απαιτήσεις κατάρτισης και εξειδίκευσης του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με τις ανάγκες που επιτάσσει η οικονομία. Η έρευνα στον πανεπιστημιακό έρχεται ολοένα και περισσότερο σε αρμονία με τις ανάγκες του συστήματος παραγωγής. Παράλληλα οι συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται οι υποψήφιοι διδάκτορες να εργαστούν, να παράξουν έργο και ερεύνα, είναι πολύ υποβαθμισμένες. Οι θεσμικοί φορείς δεν τους παρέχουν κανενός είδους αναγνώριση και ασφάλιση (για τυχόν ατυχήματα που μπορεί να συμβούν στα εργαστήρια π.χ.) ενώ από νομικής άλλα και πρακτικής πλευράς αντιμετωπίζονται ως «φοιτητ(ρι)ές στο 3ο στάδιο των σπουδών τους» παρόλο που εργάζονται και παράγουν κανονικά. Ιδιαίτερη σημασία έχουν επίσης οι σχέσεις εξάρτησης που δημιουργούνται με τους/ις καθηγητές/τριες καθώς είναι καθοριστικές για την περίπτωση που επιθυμούν να έχουν μελλοντική συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα.

Η ευθυγράμμιση του σκοπού της ερευνητικής δραστηριότητας με τις ανάγκες της αγοράς μεθοδεύεται εδώ και χρόνια με διάφορα νομοσχέδια, όπως ο νόμος για την αξιολόγηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων -που επιβάλλει τη χρηματοδότησή τους με βάση την αποτελεσματικότητα της έρευνάς τους-, ενώ με τον νέο νόμο γίνεται σχεδόν ολοκληρωτική. Αυτό το παρατηρούμε και στη σχολή μας, στο τμήμα Φυσικής, όπου οι τομείς οι οποίοι επιτελούν προσοδοφόρο έργο για το κεφάλαιο είναι υπερστελεχωμένοι, ενώ οι τομείς που δεν είναι τόσο κερδοφόροι, αφήνονται σε δεύτερη μοίρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα προσοδοφόρου και πολυπροβαλλόμενης έρευνας στο Α.Π.Θ., αποτελεί η κατασκευή drone για μιλιταριστικούς σκοπούς (κυνήγι μεταναστών) από τον καθηγητή Κυριάκο Υάκινθο και την ομάδα του στο πολυτεχνείο.

Γίνεται άραγε καλύτερος ο κόσμος με τέτοιες ενέργειες;

Διεθνιστική Αλληλεγγύη

Το κράτος πάντα σε περιόδους κρίσης και κοινωνικών εντάσεων βρίσκει διεξόδους συσπειρώνοντας τον κόσμο γύρω από την ιδέα του έθνους, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη από υπαρκτά προβλήματα και τα κακώς κείμενα της κάθε κυβέρνησης. Κορύφωση αυτής της εθνικιστικής παρόξυνσης αποτέλεσαν τα γεγονότα στον Έβρο, όπου αφενός για πρώτη φορά οι μετανάστ(ρι)ες αντιμετωπίστηκαν ως στρατιωτική απειλή από το ελληνικό κράτος και αφετέρου εισέβαλε για μία ακόμη φορά η προοπτική του πολέμου στην καθημερινότητα και τον δημόσιο λόγο, ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσαν πρόφαση για υπέρογκες δαπάνες σε στρατιωτικά εξοπλιστικά.

Έκτοτε και με καταλύτη και την πανδημία, η οποία πρόσθεσε και το υγειονομικό στίγμα, οι μετανάστ(ρι)ες αντιμετωπίζονται στρατιωτικά και εντός των συνόρων, ενώ οι διαδικασίες στέγασης, πρόσβασης σε άσυλο, παιδεία και υγεία για τους/ις μετανάστ(ρι)ες, έχουν γίνει πιο απρόσιτες από ποτέ. Στην πραγματικότητα, οι μετανάστ(ρι)ες είναι αποδέκτες/ριες της βαρβαρότητας του συστήματος, η οποία όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση επεκτείνεται με τη μορφή καθεστώτος εξαίρεσης σε ολοένα και ευρύτερα κομμάτια της κοινωνίας. Η καπιταλιστική και κρατική καταπίεση είναι κοινός εχθρός μας με τους/ις μετανάστ(ρι)ες, αφού είναι ένα καταπιεσμένο κομμάτι της κοινωνίας με ακραία υποτιμημένη εργατική δύναμη. Γι’ αυτό και στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες μαζί τους, απαιτούμε να έχουν πρόσβαση σε χαρτιά, απόλυτη ελευθερία μετακίνησης, παιδεία, υγεία, στέγαση και επιθυμούμε να ζήσουμε ντόπιοι/ες και μετανάστ(ρι)ες μαζί στις γειτονιές μας, μακριά από στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Παράλληλα με την εγκληματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από το Ελληνικό κράτος, τα γεγονότα στον Έβρο στάθηκαν αφορμή προκειμένου να πολωθούν οι ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στα κράτη της Ελλάδας και της Τουρκίας (κλίμα που διαχρονικά συντηρείται και λόγω κοινών συμφερόντων στην περιοχή) , με τα μέσα προπαγάνδας να δημιουργούν ένα κλίμα τρομοκράτησης και αβεβαιότητας γύρω από «πολεμοχαρή» σενάρια. Απέναντι σ’ αυτήν την εθνικιστική ρητορική, εμείς αναγνωρίζουμε πως εκατέρωθεν του Αιγαίου τα κράτη και ο καπιταλισμός είναι αυτά που καταπιέζουν, εκμεταλλεύονται, καταστέλλουν, «κηρύττουν τον πόλεμο» και δεν διστάζουν μέχρι και να δολοφονήσουν (πχ αγωνιστές/ριες του Grup Yorum, Δ. Κουφοντίνας). Γι’ αυτό οι αγώνες της καταπιεσμένης κοινωνικής βάσης για υγεία, ελευθερία και ζωή σε Ελλάδα και Τουρκία είναι κοινοί. Χαρακτηριστικότερο μάλιστα παράδειγμα αποτελούν οι φοιτητικοί αγώνες στο Πανεπιστήμιο της Κων/πολης ενάντια στον αυθαίρετο διορισμό του νέου Πρύτανη από την κυβέρνηση και στο ολοκληρωτικό καθεστώς Ερντογάν γενικότερα , καθώς και η άγρια καταστολή που δέχονται με αποκορύφωμα την εισβολή της αστυνομίας στο χώρο του πανεπιστημίου και την σύλληψη 159 φοιτητ(ρι)ών.

Παραβιαστικές συμπεριφορές

Οι θηλυκότητες βιώνουμε συνεχή καταπίεση με πολλαπλούς εμφανείς και μη τρόπους. Παρενοχλήσεις, εξουσιαστικές και παραβιαστικές συμπεριφορές από το αφεντικό στη δουλεία μας, από τον συμφοιτητή μας, από τον καθηγητή στη σχολή μας, στον δημόσιο χώρο (δεν είναι λίγα τα παραδείγματα τέτοιων περιστατικών και στο campus του ΑΠΘ και από φύλακες) αλλά και από τον ίδιο μας τον κοινωνικό περίγυρω. Οι βιασμοί, οι κακοποιήσεις και οι γυναικοκτονίες συγκαλύπτονται κοινωνικά αλλά και από την ίδια την πολιτεία, ενώ οι βιασμοί συγκεκριμένα κατά πλειοψηφία δεν καλύπτονται καν νομικά . Παράλληλα οι συνθήκες εγκλεισμού κατά την περίοδο της πανδημίας οδήγησε σε τρομακτική αύξηση των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας με τα θύματα να εξαναγκάζονται ουσιαστικά σε περιορισμό κατ’οίκον με τους κακοποιητές τους. Το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει στο φως μια σειρά παραβιαστικών συμπεριφορών από μέρους καθηγητών στο ΑΠΘ προς φοιτήτριες οι οποίες συνεχίζουν να συγκαλύπτονται τόσο από την διοίκηση του πανεπιστημίου όσο και εν γένει από τους συναδέλφους/ισες τους καθηγητές/τριες . Τα θύματα στην συγκεκριμένη περίπτωση , λόγω της σχέσης εξουσίας και εξάρτησης από τους καθηγητές τους συναντούν μια ακόμα δυσκολία στο να καταγγείλουν τους κακοποιητές τους , οι οποίοι βασίζονται και χρησιμοποιούν ακριβώς αυτή τη συνθήκη . Θέλουμε να αισθανόμαστε ασφαλείς και ελεύθερες στο χώρο της δουλειάς μας , στο δρόμο , στο σπίτι μας αλλά και στο πανεπιστήμιό μας και αυτό σίγουρα δεν είναι δουλειά κανενός μπάτσου ή φύλακα οι οποίοι συχνά είναι και οι ίδιοι φορείς τέτοιων συμπεριφορών .

Απεργία πείνας Δ. Κουφοντίνα

Από τις 8/1/21 ο Δ.Κ. πραγματοποιούσε απεργία πείνας, από Δευτέρα 22/2 και δίψας και για δύο μήνες μέχρι και τις 12/3 που διεκόπη, διεκδικώντας τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως και δικαιούται. Παρ’ όλο που η απεργία πείνας έχει λήξει μετά από απόφαση του ίδιου του κρατούμενου, η κατάσταση της υγείας του παραμένει κρίσιμη. Το δίκαιο αίτημά του εκκρεμεί, ενώ η αναλγησία του κράτους που μέχρι και σήμερα αρνείται να εφαρμόσει τον ίδιο του το νόμο, καταδεικνύουν πως ο Δ. Κουφοντίνας και η στάση του ως πολιτικού κρατουμένου αποτελούν κομμάτι των κοινωνικών αγώνων. Ο εκδικητικός τρόπος αντιμετώπισής του από το κράτος είναι θέμα το οποίο αφορά άμεσα όλο τον αγωνιζόμενο κόσμο και την κοινωνική βάση.

ΔΡΑΣΕΙΣ

  • Σύσταση Συντονιστικής επιτροπής
  • Κατάληψη Σχολής από Δευτέρα (22/3) μέχρι την επόμενη Γενική Συνέλευση με παρεμπόδιση των μαθημάτων και διακοπή των ερευνητικών δραστηριοτήτων. Σε περίπτωση λήψης αποφάσεων για κατάληψη και των άλλων σχολών που στεγάζονται στη ΣΘΕ, πλήρης αποκλεισμός της ΣΘΕ τις αντίστοιχες μέρες.
  • Εξωστρεφείς δράσεις και παρεμβάσεις ενημέρωσης στο κοινωνικό σύνολο.
  • Προβολή ταινίας “Nostalgic for the light” την Τρίτη 23/3 στις 20:00
  • Συλλογική κουζίνα την Τετάρτη 24/3 στη 13:00
  • Συντονιστικό γενικών συνελεύσεων συλλόγων την Τετάρτη 24/3 στις 18:00
  • Συμμετοχή στη συνέλευση για τη συνέχιση του αγώνα, πρώην συνέλευση κατειλημμένης πρυτανείας Πέμπτη 25/3 στις 16:00, στην πλατεία χημείου
  • Προβολή ντοκιμαντέρ “Λεηλασία δίχως τέλος” την Πέμπτη 25/3 στις 18:30
  • Εκδήλωση σχετικά με την κατάσταση στην Τουρκία και το φοιτητικό κίνημα με την συμμετοχή Τούρκων/Κούρδων αγωνιστ(ρι)ών την Παρασκευή 26/3 στις 17:00
  • Παρέμβαση στον πρόεδρο του τμήματος φυσικής Δημήτρη Μελά με σκοπό της παρέμβασης την υλοποίηση των αποφάσεων των προηγούμενων ΓΣ για παραίτησή του εξαιτίας της κατασταλτικής απόφασης που έλαβε και εφάρμοσε αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη
  • Επόμενη Γενική Συνέλευση Συλλόγου το Σάββατο 27/3 στις 15:00

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ

  • Κάλεσμα στην πορεία ενάντια στο νέο νόμο για την παιδεία, Πέμπτη 25/03/21 στις 13:00 στο Αγ. Βενιζέλου.
  • Κάλεσμα στην πορεία για υγεία, παιδεία, δουλειά, ενάντια στην καταστολή, Σάββατο 27/03/21 στις 12:00 στο Λευκό Πύργο.

Συγκέντρωση ενάντια στην κρατική _βία_ και τη διαχείριση της πανδημίας

Απ’ τη Θεσσαλονίκη, μέχρι τη Νέα Σμύρνη…
Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ, ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ!

Μετράμε ήδη ένα χρόνο διαβίωσης σε συνθήκες πανδημίας και πλέον όλα τα μεταβατικά στάδια έχουν τελειώσει, όλες οι δικαιολογίες έχουν εξαντληθεί. Η ολοκληρωτική χρεοκοπία του κρατικού-καπιταλιστικού συστήματος υπογραμμίζεται πλέον ως οικουμενική πραγματικότητα από τη διαχείριση αλλά και τις συνέπειες της πανδημίας του covid-19. Το σάπιο εξουσιαστικό σύστημα δεν μπορεί πλέον να υποσχεθεί τίποτα περισσότερο, παρά την όξυνση της κρατικής καταστολής και την εξαθλίωση των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων. Όσα από τα κρατικά κονδύλια δεν κατευθύνονται αναγκαστικά προς τα πληττόμενα στρώματα, ώστε να εξασφαλίσουν την οριακή πλέον επιβίωσή τους, διανέμονται αφειδώς στα ΜΜΕ αποτελώντας μια επένδυση της κυβέρνησης. Αφενός για να ελέγχει όσο περισσότερο μπορεί την κοινωνική βάση μέσω της προπαγάνδας και αφετέρου για να σιωπούν μπροστά στα ολοένα και αυξανόμενα πολιτικά και κοινωνικά σκάνδαλα που ξεσπούν αλλά και μπροστά στην επικείμενη σφαγή του κοινωνικού σώματος.

Οι εγκληματικές κρατικές πολιτικές απέδειξαν -μετά και το προηγούμενο κύμα έξαρσης – ότι δεν νοιάζονται, όπως υποκριτικά διατείνονταν, για τις ζωές των ανθρώπων της κοινωνικής βάσης, των εργαζόμενων, των αδύναμων. Αυτό άλλωστε είχε καταδειχθεί ήδη από την αρχή με τη διαχείριση της πανδημίας στους χώρους που είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας όπως στις φυλακές, τα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών κ.α. Από τους χιλιάδες εργαζόμενους στη μαύρη εργασία και την επισφάλεια στους απολυμένους της πανδημίας μέχρι τα εξαντλητικά ωράρια των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ και στις υπηρεσίες ντελίβερι, φαίνεται ότι το βάρος της πανδημίας και τις συνέπειες αυτής σηκώνει η κοινωνική και ταξική βάση. Επιπλέον, οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστ(ρι)ες στοιβαγμένοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι εκδικητικές μεταγωγές και η άρνηση της κυβέρνησης για αποσυμφόρηση των φυλακών και των ψυχιατρείων δείχνουν ότι δεν είναι η ζωή και η υγεία που έχουν αξία για το κράτος. Ο κύριος σκοπός της κρατικής διαχείρισης είναι η διαφύλαξη της κυριαρχίας του και των πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων αυτού και των ελίτ. Για άλλη μία φορά λοιπόν, και ενώ μετράμε ήδη 5 μήνες σε κατάσταση lockdown και με απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι ξεκίνησαν ήδη τις καμπάνιες ανοίγματος του τουρισμού. Είναι πλέον προφανές ότι η προστασία από τον ιό δεν έχει κανένα σημείο επαφής με την κρατική διαχείριση. Η διάλυση του ΕΣΥ και της δημόσιας υγείας δείχνουν τη σημασία που δίνει το κράτος στη ζωή των ανθρώπων. Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και στην τροφοδοσία, όσοι έδωσαν και δίνουν μάχη με τον ιό είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές στην υπεράσπιση της κοινωνίας. Κι όμως είναι το κράτος που θέλει να εμφανίζεται ως ο εκφραστής των κοινωνικών συμφερόντων, μόνο και μόνο γιατί εξαναγκάζεται κατά περιπτώσεις σε στοιχειώδη περιστολή της οικονομικής δραστηριότητας, θωρακιζόμενο ταυτόχρονα κατασταλτικά προκειμένου να αποφύγει την ίδια του την αμφισβήτηση.

Το κράτος ανάμεσα στην επιλογή της ανασυγκρότησης του με όρους πρόνοιας και την αντίστοιχη με όρους καταστολής επέλεξε χωρίς καμία σκέψη το δεύτερο γιατί η κοινωνική πρόνοια θεωρείται μια παρωχημένη παραχώρηση που αναγκάστηκε να κάνει ο καπιταλισμός σε ένα προηγούμενο στάδιο. Ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός δεν χρειάζεται -και δεν μπορεί- να υποσχεθεί τίποτε. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ήδη μετράει χιλιάδες θανάτους υπό τη διακυβέρνησή της επιχειρεί ακόμα μία φορά να αξιοποιήσει την πανδημία ως εργαλείο αντικοινωνικής επιβολής. Ο σκοπός της είναι να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδιασμών των κυρίαρχων για αφανισμό όλων των αντιστάσεων και για ολοκληρωτική επιβολή πάνω στο κοινωνικό σώμα, διαλύοντας πλήρως τη δημόσια υγεία, υποβαθμίζοντας ολοένα τη δημόσια παιδεία, περνώντας νομοσχέδια για τα εργατικά που επιτείνουν την ταξική εκμετάλλευση και ανοίγουν τις πόρτες στην πλήρη αυθαιρεσία των αφεντικών, ενώ αφοπλίζουν ολοένα τα σωματεία, εντείνοντας τη λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος και απαξιώνοντας την ανθρώπινη ζωή.Επιβάλλουν ένα καθεστώς εξαίρεσης απέναντι στους πιο αόρατους αυτής της κοινωνίας, είτε πρόκειται για φυλακισμένους/ες είτε για πρόσφυγες και μετανάστ(ρι)ες, είτε ακόμα και απέναντι σε όσους και όσες αγωνίζονται ενάντια στην επέλαση του σύγχρονου ολοκληρωτισμού. Είναι αυτό το καθεστώς που οδήγησε πρόσφατα μία νεαρή έγκυο γυναίκα του στρατοπέδου συγκέντρωσης μεταναστών/προσφύγων στο Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης να αυτοπυρποληθεί, μη μπορώντας να αντέξει άλλο τους όρους ζωής που της είχαν επιβληθεί και μέσα σε μια διεστραμμένη αντιστροφή της πραγματικότητας βρέθηκε να κατηγορείται για εμπρησμό. Το ίδιο καθεστώς που απαξιώνει καθημερινά τις ζωές χιλιάδων κρατουμένων. Το ίδιο καθεστώς που όχι μόνο καλύπτει καθίκια σαν το Λιγνάδη, αλλά του επέτρεπε να βρίσκει τα επόμενα θύματά του εκμεταλλευόμενος τη θέση που απολάμβανε. Ένα καθεστώς εξαίρεσης που εξαπλώνεται συνεχώς εγκαθιδρύοντας μια πολιτική καραντίνα μέσα από την απαγόρευση και διάλυση των διαδηλώσεων, μέσα από την αστυνομική κατοχή στους δρόμους και τις γειτονιές, μέσα από ένα όργιο κατασταλτικής βίας, όπως το είδαμε να εκφράζεται και στη Νέα Σμύρνη απέναντι σε όσες και όσους αγωνίζονται, απέναντι σε όσους αρνούνται να σιωπήσουν μπροστά στον θάνατο, την εξαθλίωση και την υποταγή.

Η παρουσία άλλωστε των ΜΑΤ στα νησιά για τη δημιουργία των κλειστών κέντρων κράτησης, η αντίστοιχη στα σύνορα για την αντιμετώπιση της «εισβολής» των κατατρεγμένων μεταναστών και προσφύγων, ο καταλυτικός ρόλος της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της καραντίνας, το σπάσιμο του πανεπιστημιακού ασύλου με την εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ και τον ένοπλο μπάτσο, οι χιλιάδες συλλήψεις και προσαγωγές που έγιναν μόνο κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου, οι ξυλοδαρμοί πολιτών, οι επιθέσεις των μπάτσων σε πλατείες από την Αγία Παρασκευή και την Κυψέλη το Μάιο, μέχρι τη Νέα Σμύρνη, την προηγούμενη εβδομάδα, οι πολλαπλές επιχειρήσεις εκκένωσης της κατειλημμένης πρυτανείας του Α.Π.Θ., ο ξυλοδαρμός και ο βασανισμός φοιτητών μέσα στο χώρο του campus και εν τέλει η εκκένωση της με όρους συμμορίτικης βίας, ώστε να αποδοθεί το πανεπιστήμιο στα χέρια των μπάτσων, η διαρκής και εντεινόμενη παρουσία της αστυνομίας σε όλα τα πεδία του δημόσιου χώρου και της κοινωνικής ζωής καταδεικνύει ότι ο μισθοφορικός στρατός κατοχής του κράτους αναβαθμίζεται σε ολοκληρωτική και πανταχού παρούσα μονάδα επιβολής της στυγνής εξουσίας του κράτους και των αφεντικών. Παράλληλα, δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι παρά την αναβάθμιση της αστυνομίας σε πολιτικό βραχίονα που παίζει κομβικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και των κοινωνικών αναταραχών, οι ίδιοι οι μπάτσοι συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν κανονική παρακρατική συμμορία με κυρίαρχο σκοπό τους το ξύλο, το βασανισμό και τον εξευτελισμό όσων αντιστέκονται στην κρατική, εξουσιαστική βία. Τα αντίποινα στη Νέα Σμύρνη με τον ξυλοδαρμό και το βασανισμό διαδηλωτών και κατοίκων έρχονται να συναντήσουν την πολιτική νομιμοποίηση μέσα από το διάγγελμα του πρωθυπουργού που απείλησε σύσσωμη την κοινωνική βάση της χώρας με κράτος λεβιάθαν, παρέχοντας πλήρη κάλυψη στις ασυδοσίες των μπάτσων.

Ο φόβος των εξουσιαστών για την ώρα του πληβειακού ξεσηκωμού μεγαλώνει. Ας τον κάνουμε πραγματικότητα. Η λύση βρίσκεται στο δρόμο του αγώνα. Εκεί που μπορούν να συντριβούν οι νόμοι και η δύναμη των ένστολων φρουρών της ζωής μας. Οργάνωση με ακηδεμόνευτους και αδιαμεσολάβητους όρους σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα. Ενότητα στη βάση, συντονισμός στη δράση. Αλληλεγγύη και αντίσταση μέχρις εσχάτων.

…Αν ζούμε, είναι για πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων!

Συγκέντρωση ενάντια στην κρατική βία και τη διαχείριση της πανδημίας
Σάββατο 27/03 | 12:00 | Λευκός Πύργος

Τοπικός συντονισμός Θεσσαλονίκης | Α.Π.Ο/Ο.Σ


Ανοιχτό πλαίσιο Πρωτοβουλίας φοιτητ(ρι)ών Μαθηματικού 24/03/21

Νόμος Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας είναι ο νόμος Χρυσοχοΐδη-Κεραμέως, ο οποίος περιλαμβάνει: πανεπιστημιακή αστυνομία και συστήματα ασφαλείας (κάμερες κλπ), πειθαρχικά τα οποία θα επιφέρουν έως και διαγραφές φοιτητ(ρι)ών, (ν+ν/2) χρονικό όριο φοίτησης, ελάχιστη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια (καθορισμένη από το κάθε τμήμα), διπλό μηχανογραφικό με περιορισμένο αριθμό επιλογών.

Ακολουθώντας και προηγούμενα νομοσχέδια για την παιδεία ο νόμος Χρυσοχοΐδη-Κεραμέως εξακολουθεί να υποβαθμίζει την δημόσια εκπαίδευση. Με βασικές διατάξεις του τα (ν+ν/2) χρόνια φοίτησης, την ελάχιστη βάση και τα διπλά μηχανογραφικά το νομοσχέδιο αποκλείει μερίδα μαθητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μαθητ(ρι)ών που είτε αδυνατούν να παρακολουθήσουν φροντιστηριακά μαθήματα είτε που ώς φοιτητές πρέπει να εργαστούν παράλληλα με τις σπουδές τους για να εξασφαλίσουν τα έξοδά τους. Τους καρπούς αυτών των διατάξεων απολαμβάνουν τα ιδιωτικά κολλέγια στα οποία η κυβέρνηση εξασφαλίζει πελάτες, κάνοντας ολοένα και δυσκολότερη την φοίτηση στα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ακόμη με την θέσπιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, των ελέγχων και των πειθαρχικών γίνεται φανερός ο σκοπός της κυβέρνησης να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε δεξαμενές φτηνού και πειθαρχημένου εργατικού δυναμικού, καταστέλλοντας κάθε άλλη μορφή έκφρασης. Επιδιώκει την καταστολή του φοιτητικού κινήματος και την ποινικοποίηση του συνδικαλισμού και της πολιτικής δράσης. Το πανεπιστήμιο που οραματίζονται είναι ένα πανεπιστήμιο χωρίς Γενικές Συνελεύσεις, χωρίς πολιτιστικά ή πολιτικά δρώμενα, ένας χώρος που θα προσφέρει στείρα ακαδημαϊκή γνώση. Όσον αφορά την ίδια την δράση της αστυνομίας, αυτή έγινε σαφής το τελευταίο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα την Δευτέρα 22/02 έγινε η πρώτη βίαιη εκκένωση της κατάληψης της πρυτανείας με έναν υπερβολικό αριθμό αστυνομικών να συμμετέχουν σε αυτή την επιχείρηση, η οποία έληξε με 31 συλλήψεις. Με την επανακατάληψη της πρυτανείας φοιτητ(ρι)ές και αλληλέγγυοι κατάφεραν να επανοικειοποιηθούν τον χώρο για 18 ημέρες. Την Δευτέρα 8/03 αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν το ΑΠΘ με σκοπό την εκ νέου εκκένωση της πρυτανείας με την κινητοποίηση αλληλέγγυων να είναι αυτή που τελικά το απέτρεψε. Τα ξημερώματα της Πέμπτης 11/03 και ενώ είχε κοινοποιηθεί ακόμη και σε καθεστωτικά μέσα ότι φοιτητ(ρι)ές και αλληλέγγυοι θα αποχωρούσαν απο τον χώρο την ίδια μέρα το μεσημέρι μετά την καθιερωμένη πανεκπαιδευτική πορεία, έγινε ακόμη μια εκτεταμένη επιχείρηση εκκένωσης. Για ακόμη μια φορά η καταστολή ήταν βίαιη με τραμπουκισμό ατόμων, χημικά και 33 επιλεκτικές προσαγωγές απο τις οποίες οι 16 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Για τις επόμενες 2 ημέρες το campus θύμιζε αστυνομικό γκέτο αφού περιφρουρούταν κυριολεκτικά από κάθε πιθανή είσοδο με τους αστυνομικούς να εμποδίζουν την είσοδο σε φοιτητ(ρι)ές, καθηγητ(ρι)ές και εργαζόμενους. Ενδιαφέρον έχει ακόμη και η δήλωση του ίδιου του υπουργού δημόσιας τάξης σύμφωνα με την οποία εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση του νέου σώματος της αστυνομίας που διαμορφώθηκε ειδικά για την φύλαξη των πανεπιστημίων, στις 15 Απριλίου το σώμα αυτό θα αντικαταστήσουν υπάρχουσες δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επιχειρήσεις στα Πανεπιστήμια

Η σύγχρονη πραγματικότητα στο ΑΠΘ δεν οφείλεται -μόνο- στο μένος του κράτους απέναντι στα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Έρχεται να στρώσει το δρόμο, μαζί με τα πειθαρχικά και τις διαγραφές, για ένα στείρο πανεπιστήμιο έτοιμο να γίνει έρμαιο στα χέρια των επιχειρήσεων. Παρατηρούμε πως κομμάτι της πλήρους ισοπέδωσης της δημόσιας παιδείας αποτελεί ο τρόπος χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, που ανοίγει τον δρόμο για την επιχειρηματικοποίηση και την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ. Στο πλαίσιο της αυτοχρηματοδότησης, καλούνται να βρούν χορηγούς και δωρητές, οι οποίοι μαζί με την προσφορά και ζήτηση της καπιταλιστικής αγοράς εργασίας θα αποφασίζουν το περιεχόμενο και το γνωστικό εύρος των σπουδών, αλλά και το αντικείμενο των ερευνών. Εξειδικεύονται λοιπόν τα πτυχία και οι πτυχιούχοι και αφαιρείται η ελεύθερη επιλογή κατευθύνσεων με βάση την προσωπική αρέσκεια. Το ήδη υποχρηματοδοτούμενο και υποστελεχωμένο πανεπιστήμιο μετατρέπεται σε χώρο προσφοράς υπηρεσιών, καθώς δημιουργεί φοιτητές και εργαζόμενους που θα υπηρετούν την αγορά εργασίας, ανάλογα με τη ζήτηση που υπάρχει με μοναδικό σκοπό την μεγιστοποίηση των κερδών των αφεντικών. Όλα αυτά -και πολλά ακόμα- έρχεται να διασφαλίσει η πανεπιστημιακή αστυνομία. Η δημιουργία ενός αποστειρωμένου περιβάλλοντος και ενός απολιτικοποιημένου και τελικά ευκόλως χειραγωγούμενου φοιτητικού κοινού , αποτελεί κύριο πρόταγμα των κρατικών μηχανισμών. Οι αστυνομικές δυνάμεις θα σταθούν φραγμός,ώστε να εμποδίσουν και να καταστείλουν το φοιτητικό κίνημα, που παλεύει ενάντια στην είσοδο των επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια και την ιδιωτικοποίηση τους.

Ζητήματα σχολής

Σε όλα τα παραπάνω, αν συνυπολογίσει κανείς τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα της σχολής που δυσχεραίνουν την φοίτηση μας, θα αντιληφθεί το πόσο σαθρό είναι το αφήγημα περί άψογης λειτουργίας των πανεπιστημίων σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα στην δικιά μας σχολή έχουν προκύψει μια σειρά από ζητήματα εκ των οποίων άλλα αποτελούν χρόνιες παθογένειες και άλλα προέκυψαν με τα νέα δεδομένα. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά εξ αυτών:

1.Η επί πτυχίω εξεταστική μόνο υπό όρους (ελάχιστο όριο μονάδων ECTS (180) ως προαπαιτούμενο για την δήλωση)

2.Οι διπλές και τριπλές εξετάσεις για το ίδιο μάθημα (κουίζ, γραπτά και προφορικό κομμάτι)

3.Τα συνηθισμένα χαμηλά ποσοστά επιτυχίας σε συγκεκριμένα μαθήματα (ενίοτε χαμηλότερα και από το 15% που προβλέπεται)

4.Οι αυθαιρεσίες καθηγητών, αλλά και η έλλειψη οργάνωσης τόσο κατά την διάρκεια των μαθημάτων όσο και των εξετάσεων

5.Η ακύρωση του επαναληπτικού μαθήματος ”Εισαγωγής στην Γεωμετρία 1”

  1. Έλλειψη σε καθηγητικό προσωπικό (μόνο 19 μέλη ΔΕΠ)

Κρατική διαχείριση της πανδημίας- τηλεκπαίδευση

Όλα τα παραπάνω, ας μην ξεχνάμε ότι συμβαίνουν εν μέσω πανδημίας. Την ίδια ώρα που το κράτος κι ο εγχώριος και μη καπιταλισμός αδυνατούν να διαχειριστούν την κρίση σε όλες της τις εκφάνσεις (υγειονομική-οικονομική-στρατιωτική) επιλέγουν ως πανάκεια απέναντι σε κάθε είδους κοινωνική ανάγκη, που προκύπτει, την περαιτέρω όξυνση της καταστολής. Μια καταστολή που πολλές φορές έρχεται σαν μανδύας βάζοντας κάτω από το χαλάκι ζητήματα που χαλούν το προφίλ της κυβέρνησης (βλπ Λiγνάδη, ΜΕΘ κτλπ). Στέλνουν δηλαδή το μπαλάκι στον εσωτερικό εχθρό (το ανταγωνιστικό κίνημα δηλαδή) αφήνοντας τον στην ουσία να δημιουργήσει κεντρικά πολιτικά γεγονότα καμουφλάροντας ότι έρχεται να δημιουργήσει ουσιαστικούς τριγμούς στην πολιτική κατεύθυνση που βάζει το συρφετό της αστικής τάξης.Αυτό, φυσικά, με τις ευλογίες των καλοταϊσμένων ΜΜΕ , που χρυσοπληρώθηκαν για να αναπαράγουν ό,τι ακριβώς θέλει η κυβέρνηση, παραποιώντας την πραγματικότητα που βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας. Ενισχύοντας την στρεβλή ρητορική που θέλει ένα κράτος με αδυναμία οικονομικής κάλυψης των αναγκών της κοινωνίας όσον αφορά την παιδεία και την υγεία, την ίδια ώρα που ξεδιάντροπα ξοδεύονται δισεκατομμύρια σε συμφωνίες για Rafale και εξοπλιστικά και ανά δίμηνο ιδρύεται και νέα ομάδα της ΕΛ.ΑΣ. έχοντας προσλήψεις χιλιάδων νέων ειδικών φρουρών, συνοριοφυλάκων και ΕΠΟΠ. Βλέπουμε, λοιπόν, η πανδημία να χρησιμοποιείται σαν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για παραπάνω οχύρωση του κράτους απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή αντίδρασης καθώς και για περαιτέρω πειθάρχηση του εργατικού δυναμικού, ενώ ταυτόχρονα αδυνατεί να καλύψει έστω και στο ελάχιστο τις ανάγκες μας. Αντί να ενισχυθεί το ΕΣΥ, να ανοίξουν νέες ΜΕΘ, να γίνονται μαζικά τεστ δόθηκαν εκατομμύρια στις κλινικές . Αντί να αυξηθούν τα δρομολόγια των ΜΜΜ μας είπαν… πηγαίνετε με τα πόδια. Αντί να προσληφθούν καθηγητές και δάσκαλοι για να ανοίξουν με ασφάλεια σχολεία και σχολές μοιράστηκαν παγούρια και μάσκες-αερόστατα. Αντί να ενισχυθεί ο κόσμος της εργασίας βρέθηκε να κάνει επιμόρφωση με… σκοιλ ελικικου. Αντί να εμβολιαστούν υγειονομικοί και υπερήλικες είδαμε να εμβολιάζονται όλοι οι ”άριστοι” αυτού του τόπου, μέχρι και ο τριτοξάδερφος του τελευταίου υφυπουργού. Πιο συγκεκριμένα, όμως, στο πανεπιστήμιο όπου το καθεστώς τηλε-εκπαίδευσης αποτελεί πλέον κανονικότητα, έχει επέλθει η πλήρης αποξένωση των φοιτητών/τριών από τον κοινωνικό μας χώρο κι έχει αλλοτριωθεί η ποιότητα των ίδιων των σπουδών μας. Με γνώμονα αυτό, απαιτούμε να επιστρέψουμε στα δια ζώσης μαθήματα, μη παραγνωρίζοντας φυσικά τις αδυναμίες που έχουν και αυτά. Με σκοπό αφενός να επανοικιοποιηθούμε τους κοινωνικούς μας χώρους και αφετέρου να διασφαλίσουμε όσο πιο μαζικά γίνεται την κατάργηση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη στην πράξη. Αυτό που ουσιαστικά φαίνεται να μην μπορεί να ελέγξει η ΝΔ όπως και κάθε κυβέρνηση στο παγκόσμιο χάρτη είναι η αυθόρμητη αντακλαστικη λαϊκή οργή.Ο στόχος του κινήματος την επόμενη μέρα είναι να μπορέσει να πολιτικοποιήσει και να οργανώσει την πλατιά μάζα ώστε να περάσει στην αντεπίθεση.Αυτο θα γίνει με την συμμετοχή όλων μας σε κοινωνικά και ταξικά μορφώματα. Σχηματα σχολών, εργατικά σωματεία,λαϊκές συνελεύσεις γειτονιάς κα…Απέναντι στην πανδημία απαντάμε με ταξική συνείδηση, οργάνωση, ταξική πάλη και μαχητικότητα!

Εργασιακό νομοσχέδιο

Κατά την διάρκεια της πανδημίας το κράτος έχει αφήσει τους εργάτες στο έλεος των εργοδοτών, εφόσον τους αντιμετωπίζει σαν μηχανές παραγωγής και δεν δίνει καμία αξία στην προσωπική τους ζωή. Αποδίδει τις ευθύνες της διασποράς του COVID σε αυτούς ενώ αυξάνοντας τα περιοριστικά μέτρα σε τέτοιες περιοχές έχει μετατρέψει τις εργατικές συνοικίες σε εργατικές φυλακές. Την ώρα και τη στιγμή που η κυβέρνηση ΝΔ πανηγυρίζει για τους 7000 νεκρούς απο covid-19 (και άλλους πόσους;), παρόλο της επιβολής «έξυπνων» μέτρων και του lockdown 3,2,1 τα κρούσματα από τον ιό συνεχίζουν να αυξάνονται. Βέβαια τα ΜΜΕ εκφράζοντας τη γραμμή της κυβέρνησης αιτιολογούν το γεγονός της αύξησης στην ατομική ευθύνη και στις μαζικές πορείες . Από δικιά μας οπτική, θέτουμε τον εξής προβληματισμό: Μήπως οι μαζικοί χώροι δουλειάς( εργοστάσια,σούπερ μάρκετ), ΜΜΜ είναι εστίες υπερμεταδοσης του ιού; Παρατηρώντας τις περιοχές που έκλεισαν με αυστηρό lockdown (Δυτική Αττική, Κοζάνη, Εύοσμος Θεσσαλονίκης)δημιουργείται η εύλογη απορία , εάν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας πραγματοποιεί τους απαραίτητους ελέγχους σε ΒΙ.ΠΕ. και σούπερ μάρκετ, εάν τελικά οι νοσούντες εργαζόμενοι μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών ή απλά συνεχίζουν να βαράνε υπερωρίες για τη διατήρηση των κέδρων των αφεντικών, αν παρέχονται τα βασικά μέτρα προστασίας από την εργοδοσία ή επιβαρύνουν επιπλέον την τσέπη των εργαζομένων , εάν τελικά αυτός ο μισθός των εργαζομένων αποτελείται από το επίδομα του κράτους (αναστολή ενώ παράλληλα εργάζονται) και συμπληρώνεται με τα ψίχουλα των εργοδοτών.

Η ασφάλεια και ο κίνδυνος είναι τα δύο μέτωπα που έπρεπε να διαχειριστεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Άπειρα πρόστιμα επιβλήθηκαν στους μεμονωμένους «ανεύθυνους» πολίτες που «δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων». Ωστόσο, η κατασταλτική πολιτική δεν εφαρμόστηκε ακριβώς, οριζόντια, και η παρέκκλιση από την νομιμότητα βρήκε «εύλογη» εφαρμογή στην περίπτωση των εργοδοτών…

Το πρόταγμα «ανοίγουμε την οικονομία» έδωσε την αφορμή στην κυβέρνηση να περάσει αντεργατικά μέτρα, αλλά και να απαλλάξει τον εργοδότη από την όποια ευθύνη για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.Ως φοιτητές και ως εργαζόμενοι μέσα σε αυτή την κοινωνία βρισκόμαστε απέναντι στην κρατική διαχείριση των εργασιακών χώρων που με πρόσχημα την πανδημία μετατρέπει την δουλειά σε δουλεία και περνάει ένα νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο καταργεί δικαιώματα που διεκδίκησαν οι εργαζόμενοι μέσα από αγώνες που δίνουν ανά τα χρόνια. Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο το οποίο φέρνει:

  • Ένα αδιευκρίνιστο πλαίσιο τηλεργασίας
  • Κάρτα εργασίας.(η οποία θα διασταυρώνει στοιχεία εισφορών και πραγματικών ωρών εργασίας)
  • Ευελιξία στην διευθέτηση ωραρίου
  • Αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, οι οποίες δυσκολεύουν την διεξαγωγή απεργιών και συλλογικών διαδικασιών

Λέσχη και Εστίες

Τώρα όσον αφορά την φοιτητική μέριμνα, στο κομμάτι της λέσχης τα δεδομένα έχουν αλλάξει ριζικά.Η φοιτητική λέσχη ανέκαθεν αποτελούσε ένα σημείο ελεύθερης διανομής φαγητού για όλους/ες, δημιουργώντας έτσι αναχώματα στις ανισότητες που πλήττουν την σύγχρονη ταξική κοινωνία. Η προσπάθεια καθιέρωσης της κάρτας σίτισης σε συνδυασμό με τους συνεχείς ελέγχους αποκλείουν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας (φοιτητ(ρι)ές που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις , ανέργους, αστέγους κλπ), την ίδια στιγμή που καθημερινά περισσευούμενες μερίδες φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια. Ταυτόχρονα, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την πανδημία κι ενώ η κατάσταση απαιτεί άμεσες προσλήψεις στο κομμάτι του προσωπικού παρατηρούνται, ανά διαστήματα, εκ νέου απολύσεις. Μόνιμη δικαιολογία, απέναντι στην κάλυψη της ανάγκης για δωρεάν σίτιση των φοιτητών, είναι η έλλειψη χρηματικών πόρων (λόγω της γενικότερης υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων). Παρ’ όλα αυτά, οι προσλήψεις ελεγκτών-μπράβων διαρκώς αυξάνονται. Όσο η λέσχη λειτουργεί σε καθεστώς εργολαβίας ένα μέρος των χρημάτων που προορίζεται για την σίτιση των φοιτητών, θα καταλήγει στις τσέπες του εργολάβου. Επιπλέον, η πρόσληψη “φυλάκων” μας φανερώνει την κατευθυντήρια γραμμή τους. Φύλακες που κατά καιρούς έχουν δείξει ότι βρίσκονται εκεί για να αποκλείουν κόσμο από τις διανομές, επικαλούμενοι όχι μόνο τα γνωστά κριτήρια (πάσο, κάρτα σίτισης), αλλά επιδεικνύοντας και ρατσιστικές συμπεριφορές. Συγκεκριμένα 1 μήνα πριν, πραγματοποιήθηκε ακόμη ένα περιστατικό φυλετικής διάκρισης, όταν οι φύλακες έκαναν στοχευμένο έλεγχο και απέκλεισαν έναν συγκεκριμένο φοιτητή, χωρίς να προηγηθεί ή να ακολουθήσει έλεγχος σε κανέναν άλλον. Δεν είναι διατεθειμένοι να ενισχύσουν το κομμάτι των διανομών για την καλύτερη λειτουργία του. Και ας μην ξεχνάμε, ότι εκτός από εμάς τους φοιτητές πλήττονται και οι εργαζόμενοι της λέσχης, καθώς πολλοί δεν έχουν μόνιμες συμβάσεις (τρίμηνες) και γενικότερα είναι έρμαια των αποφάσεων της διεύθυνσης. Είναι αδιανόητο, σε μια τέτοια πρωτόγνωρη κατάσταση, να μην διατίθενται χρήματα για τη δωρεάν σίτιση όλων.

Στις φοιτητικές εστίες τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα καθώς στην πληθώρα προβλημάτων προστέθηκε ο κορωνοϊός, με την απάντηση του κράτους στην διεκδίκηση μέτρων προστασίας από τους εστιακούς φοιτητές να είναι η επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και η εισβολή στην Αθήνα στα σπίτια των φοιτητών!

Καταστολή

Όπως προαναφέρθηκε, η καταστολή αποτελεί την «εύκολη λύση» στην αντιμετώπιση κάθε μορφής κρίσης που καλούνται να διαχειριστούν κράτος και κεφάλαιο. Μια πρώτη πτυχή αυτής της διαπίστωσης αποτελεί το κρεσέντο κρατικής βίας που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό εντός του πανεπιστημίου. Με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δύο εκκενώσεις της κατάληψης της Πρυτανείας και τις δεκάδες συλλήψεις συμφοιτητών/τριών. Συγκεκριμένα, στο πανεπιστήμιο η καταστολή έρχεται να διασφαλίσει την ομαλή εφαρμογή του ευρύτερου πλάνου της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης εξαλείφοντας κάθε μορφή αντίστασης που έχει ήδη αποτελέσει ή μπορεί να αποτελέσει, δυνητικά, ανάχωμα σε αυτήν. Μία άλλη πτυχή είναι η χρήση της καταστολής ως εργαλείο καλλιέργειας του φόβου και πειθάρχησης του πληθυσμού αλλά και ως μέσο αντίκρουσης όλων όσων καταφέρνουν να ξεπεράσουν τον εν λόγω φόβο και να αντισταθούν. Πιο συγκεκριμένα, τον τελευταίο χρόνο η αναγωγή της καταστολής σε βασικό μέσο διαχείρισης της πανδημίας, με τα πρόσφατα γεγονότα της Ν. Σμύρνης να το αποδεικνύουν, αποτελεί μια νέα κανονικότητα. Το κράτος δε δίστασε να κινηθεί προχωρώντας σε άρση απορρήτου, παρακολουθώντας τηλεφωνικές συνομιλίες και στοχοποιώντας συντρόφους. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη απαγωγή του Άρη και ο ξυλοδαρμός του από την ΕΛ.ΑΣ με αφορμή την συμμετοχή του σε διαμαρτυρία κατά της αστυνομικής βίας. Κρατήθηκε 2 μέρες στη ΓΑΔΑ όπου δέχτηκε σωματική και λεκτική βία παραβλέποντας και τα δικαιώματα του, όπως την επικοινωνία με δικηγόρο. Το παράδειγμα στοχοποίησης του συντρόφου -δεν είναι το μόνο περιστατικό- αποτελεί ξεκάθαρη προσπάθεια εσωτερικής τρομοκρατίας από τα όργανα του κράτους , με σκοπό την αποτροπή οποιασδήποτε διαμαρτυρίας ενάντια στον τρόπο δράσης του ίδιου του κράτους. Συμπερασματικά, η παρουσία των δυνάμεων καταστολής εμφανίζεται έντονη σε θέματα εσωτερικής πολιτικής και κοινωνικής διαχείρισης, δεν εκλείπει, ωστόσο, και σε τομείς εξωτερικής πολιτικής -όπου εκείνη καθίσταται «αναγκαία». Η περισσότερη και πιο στρατιωτικοποιημένη αστυνομία αλλά και ένας στρατός που ανά πάσα στιγμή μπορεί να κληθεί να συμβάλει στην διαχείριση της όποιας «ασύμμετρης απειλής» ( είτε μιλάμε για μια πανδημία, είτε για τις μεταναστευτικές ροές, είτε για ένα ενδεχόμενο εξέγερσης ) δίνουν τη δυνατότητα στο κράτος αφενός να προασπίζει την κυριαρχία και τα συμφέροντα των λίγων στο εσωτερικό και αφετέρου να κινείται επιθετικά, με βάση τα γεωστρατηγικά του συμφέροντα, στο εξωτερικό.

Έμφυλο και παραβιαστικές συμπεριφορές

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όλο και πιο συχνά ερχόμαστε σε επαφή με περιστατικά έμφυλης βίας στην καθημερινότητα μας. Γυναίκες, κορίτσια και ΛΟΑΤΚΙ άτομα κινδυνεύουν από την ίδια αθλιότητα: βία, χλεύη, μίσος. Παρενοχλήσεις και παραβιαστικές συμπεριφορές υπάρχουν τόσο από τους συμμαθητές μας στο σχολείο, τους συμφοιτητές και καθηγητές μας στη σχολή, από το αφεντικό στην δουλειά μας ακόμη και από τον κοινωνικό μας περίγυρο. Μετά τις χιλιάδες καταγγελίες σεξουαλικών παρενοχλήσεων στον χώρο του θεάματος, του αθλητισμού ακόμη και του πανεπιστημίου, ένα ακόμη περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας/βίας/σεξουαλικής παρενόχλησης έρχεται στο προσκήνιο μόλις μια ημέρα μετά την 8η Μάρτη (το περιστατικό με την 18χρονη Έφη, η οποία δέχθηκε μια σειρά σεξιστικών χαρακτηρισμών, παραβιαστικών συμπεριφορών και απειλών για την σωματική της υγεία κατά την διάρκεια της σύλληψης και κράτησης της). Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί ένα εκ των πολλών βασανιστηρίων που είναι πλέον κανονικότητα για τους συλληφθέντες και κυρίως για τις συλληφθείσες και τα συλληφθέντα. Στο χώρο του ΑΠΘ αυτό που είναι πραγματικότητα είναι ο παραμερισμός των γυναικείων καταγγελιών που αφορούσαν σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βιασμούς με την όχι και τόσο ενδελεχή έρευνα των καταγγελιών και την επιφανειακή τους προβολή. Μια τέτοιου είδους διαχείριση τείνει να φυσικοποιήσει τις καθημερινές παραβιάσεις σε βάρος θηλυκοτήτων και να αναδείξει περιστατικά τύπου Λιγνάδη ως περισσότερο σημαντικά.

Κάθε γυναίκα που υφίσταται κακοποίηση ή βιασμό – με άλλα λόγια, εκμηδένιση του εαυτού της από έναν άντρα – χρειάζεται χρόνο, πολύ χρόνο, κι ακόμα περισσότερο θάρρος και αγώνα, για να πάψει να νιώθει – κι ενδόμυχα να είναι – αποκλειστικά και μόνο θύμα. Κι ο αγώνας για την κάθαρση, τη δικαίωση, είναι ακόμα πιο σκληρός επειδή πρέπει να δοθεί δημόσια και να προσκρούσει στη χυδαιότητα των αυτόκλητων κι επισήμων θεματοφυλάκων της πατριαρχίας, που θα επιχειρήσουν λυσσαλέα να θάψουν την αλήθεια κάτω από τόνους μισογυνικής λάσπης.

Κρατική προπαγάνδα & ΜΜΕ

Όσον αφορά την ενημέρωση, τα κυρίαρχα ΜΜΕ και τα social media δεν έμειναν ανεπηρέαστα από την στροφή του ελληνικού κράτους προς τον ολοκληρωτισμό. Από την αρχή της πανδημίας παρατηρούμε να γεμίζουν οι τσέπες καναλαρχών και ιδιοκτητών ΜΜΕ (πχ καμπάνιες ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ) με υπέρογκα ποσά “για το καλό μας”. Στην πραγματικότητα ο λόγος αυτής της εξωφρενικής δαπάνης είναι η μετατροπή των ΜΜΕ σε φερέφωνα και χειροκροτητές της κυβερνητικής πολιτικής, πράγμα το οποίο γινόταν, γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται όσο η ενημέρωση βασίζεται σε Μέσα που ανήκουν στο κεφάλαιο. Έτσι κι αλλιώς το κράτος πάντα λειτουργούσε για τα συμφέροντα λίγων και εκλεκτών. Τα παραδείγματα ποικίλουν. Ξέπλυμα παιδεραστών, απόκρυψη στοιχείων για την πανδημία και χρέωση του οποιουδήποτε λάθους στην ατομική ευθύνη, η επιλεκτική προβολή γεγονότων και η στοχοποίηση αγωνιζόμενων κομματιών της κοινωνίας, είναι ένα μικρό κομμάτι των όσων βλέπουμε ή δεν βλέπουμε, θέλοντας να μας φτάσουν σε σημείο να μην πιστεύουμε στα ίδια μας τα μάτια. Χτίζεται λοιπόν ένα πλέγμα φίμωσης και δημιουργίας μιας παράλληλης πραγματικότητας, με αιχμή την καλλιέργεια του φόβου, της τρομοκρατίας και της καταστολής, προσπαθώντας να κατευναστεί η λαϊκή οργή. Στα πλαίσια της λογοκρισίας φτάνουμε σε σημείο να μηνύονται δημοσιογράφοι και Μέσα που φέρνουν στην επιφάνεια βασανισμούς στη ΓΑΔΑ, ακόμη και να απολύονται και να απειλούνται όσοι/ες δεν ακολούθησαν πιστά την κυβερνητική γραμμή. Ανεπηρέαστα δεν έμειναν και τα social media, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίοδο απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, όπου έπεσαν προφίλ στο Facebook, λογοκρίθηκαν και έκλεισαν Μέσα αντιπληροφόρησης. Ας μην ξεχνάμε και το νομοσχέδιο φιμωσης των καλλιτεχνών, ένα μέρος του οποίου πάρθηκε πίσω κατόπιν μαζικών διαδηλώσεων, που άφηνε την ελευθερία των καλλιτεχνών στην τύχη του κάθε εισαγγελέα που θα έκρινε την τέχνη τους ως παρακίνηση σε βία ή τρομοκρατία.

Όλα αυτά δείχνουν την κατεύθυνση του κράτους που δεν διστάζει, μπροστά σε μια κρίση, να καταστρατηγεί τους ίδιους του τους νόμους και τα δήθεν κατοχυρωμένα “δημοκρατικά δικαιώματα”.

Γιατί καλούμε σε πορεία την Πέμπτη 25/03

Γιατί Πέμπτη και όχι Παρασκευή το πανεκπαιδευτικο ραντεβού;

Αφετηριακά είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει γιατί για εμάς σε κάθε αγώνα αυτό που θεωρούμε υψίστης σημασίας είναι η συνέπεια στη θεωρία και την πράξη. Εδώ και τόσες Πέμπτες συνεχόμενα το φοιτητικό κίνημα έχει δείξει ότι έχει καταφέρει να διεκδικεί, να αγωνίζεται και να κερδίζει. Από την πρώτη Πέμπτη με την ολιγομελή αλλά θαρραλέα συγκέντρωση μέχρι τις μεγαλειώδεις τελευταίες κινητοποιήσεις αυτό που έγινε ευδιάκριτο σε όλους είναι πως ο συλλογικός αγώνας μπορεί να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και απαγόρευση.Ο δίκαιος αγώνας δεν εμποδίζεται από καμιά αστυνομία, κανένα στρατό, καμιά πατριωτική αφήγηση. Η 25η είναι μια εθνική εορτή και για εμάς η εθνική ενότητα είναι απλά ένα ανέκδοτο από μεριάς κεφαλαίου. Για εμάς η μοναδική ενότητα είναι ταξική. Για να γίνουμε πιο κατανοητοί ας αναρωτηθούμε τι κοινό έχει ο εργάτης μέσα στα μεταλλωρυχεία με τον Βαγγέλη Μαρινάκη; Προφανώς κανένα. Δεν παλεύουμε για τα συμφέροντα καμίας αστικής τάξης. Μοναδικός μας στόχος είναι η εργατική χειραφέτηση, η κατάργηση δηλαδή κάθε εκμετάλλευσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.Για να επιστρέψουμε στο θέμα μας αυτή τη Πέμπτη δεν γίνεται κάτι διαφορετικό ώστε να μη βρεθούμε στο άγαλμα Βενιζέλου και να μην διαδηλώσουμε για τις ζωές μας. Δεν θα ετεροκαθορίσουμε τον αγώνα μας σύμφωνα με τις φιέστες που έχουν καθιερώσει κράτος και κεφάλαιο για δικό τους όφελος. Για να το πούμε πιο απλά ναι πιστεύουμε στην επανάσταση και γι’αυτό δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από όλα όσα μας ανήκουν.Θα παλεύουμε απέναντι σε κάθε τύραννο σε κάθε καταπιεστή απλά όχι στο όνομα μιας επίπλαστης ενότητας αλλά αντιθέτως ότι αίμα είναι να χύσουμε αυτό θα γίνει με μοναδικό γνώμονα την ουσιαστική ελευθερία των ζωών μας.

Για να το κλείσουμε εμείς θα θέλαμε απαντήσεις κυρίως από εκείνους τους συμφοιτητές μας που επιλέγουν να μην είναι δίπλα μας αυτή την Πέμπτη. Τι ενόχλησε και δεν θα είστε στο καθιερωμένο μας ραντεβού; Υπάρχει κάποιο άλλο ζήτημα εκτός της 25ης;Αν ναι θα θέλαμε να το ακούσουμε.

Όπως και να έχει εμείς καλούμε όλους τους συμφοιτητές μας , εργάτες, καθηγητές, μετανάστες και ευρύτερα κάθε άνθρωπο που θέλει να αγωνιστεί να βρεθεί δίπλα μας και αυτή την Πέμπτη στο άγαλμα Βενιζέλου στη 1μμ.

Απαιτούμε:

  • Κατάργηση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Κανένα πειθαρχικό, καμία διαγραφή, κανένας μπάτσος μέσα στις σχολές μας
  • Καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία
  • Αύξηση της διάρκειας της εξεταστικής, κανένας αποκλεισμένος από κανένα μάθημα
  • Κόντρα εξεταστική για όλους τους επί πτυχίω φοιτητές( 8ο εξάμηνο και πάνω)
  • Ακύρωση των ορίων στη δήλωση μαθημάτων ανά εξάμηνο
  • Πρόσληψη εκπαιδευτικών
  • Αξιοπρεπή και επαρκή σίτιση και στέγαση για κάθε φοιτητή/τρια
  • Καμία επίδειξη πάσο και κάρτας σίτισης
  • Δωρεάν μετακινήσεις στον ΟΑΣΘ και αύξηση δρομολογίων
  • Ανοιχτά πανεπιστήμια με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας με παράλληλη δυνατότητα εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όσους αδυνατούν
  • Μαζικά δωρεάν covid-τεστ και παροχή υγειονομικού υλικού στους χώρους εργασίας

Προχωράμε σε:

  • Αναστολή όλων των ηλεκτρονικών μαθημάτων Δευτέρα 29/3 έως και Πέμπτη 1/04
  • Κατάληψη Δευτέρα 29/3, Τρίτη 30/3, Τετάρτη 31/3 και Πέμπτη 1/04
  • Δημιουργία συντονιστικής επιτροπής
  • Συμμετοχή σε συντονιστικά γενικών συνελεύσεων-καταλήψεων
  • Συντονισμός με άλλους συλλόγους που βρίσκονται στη ΣΘΕ για δράσεις από κοινού
  • Παρέμβαση στη συνεδρίαση των καθηγητών (όταν αυτή πραγματοποιηθεί)
  • Πιθανή κατάληψη διοικητικών κτιρίων(πρυτανεία,ΕΛΚΕ) σε συνεννόηση με άλλους συλλόγους
  • Πορεία Πέμπτη 25/3 και Πέμπτη 1/04 11π.μ. μέσα στα πανεπιστήμια
  • Συμμετοχή στα επόμενα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια Πέμπτη 25/3 και Πέμπτη 1/04 (προσυγκέντρωση 11 π.μ. Πλατεία Χημείου, 1 μ.μ. Αγ.Βενιζέλου)
  • Πρόταση για διοργάνωση πορείας κατά της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας στο συντονιστικό συλλόγων
  • Συμμετοχή στη συγκέντρωση για την κρατική τρομοκρατία το Σάββατο 27/3 12 π.μ. Λευκός Πύργος

Πρωτοβουλία φοιτητ(ρι)ών Μαθηματικού


Απέναντι στον υφέρποντα κρατικό και καπιταλιστικό ολοκληρωτισμό η συλλογική κοινωνική αντίσταση είναι καθήκον!

Εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει θέσει την κοινωνία σε γύψο. Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας, το κράτος έχει εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένη σκληρή επίθεση ενάντια στην κοινωνική βάση. Μέσα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, που κατά τα φαινόμενα θα αποτελούσε χρονικό περιθώριο για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, έχει ψηφιστεί σωρεία αντιδραστικών αντικοινωνικών και αντεργατικών νόμων ταυτόχρονα με τις οικονομικές ενισχύσεις και τις φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο. Η κρατική διαχείριση της πανδημίας είναι σαφέστατα ταξική. Αυτό φαίνεται, άλλωστε, από τις προτεραιότητες και τη στρατηγική της κυβερνητικής πολιτικής που υπάγεται αμιγώς στην εξυπηρέτηση των καπιταλιστικών συμφερόντων. Για να αποπέμψει τις ευθύνες για την εγκληματική της στάση αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας, η κυβέρνηση θρασύτατα κατέστησε το αφήγημα της ατομικής ευθύνης ως τον κορμό της επικοινωνιακής της στρατηγικής και της κυρίαρχης προπαγάνδας, ώστε να μεταβιβάσει τις ευθύνες στον λαό. Με φοροαπαλλαγές για τις τηλεοπτικές άδειες και με τα εκατομμύρια που χορηγήθηκαν μέσω της περίφημης «λίστας Πέτσα» και δια του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού, τα καθεστωτικά ΜΜΕ έχουν αποτελέσει τον επίσημο προπαγανδιστικό πομπό της κυβέρνησης, πλέκοντας εγκώμια για τη ΝΔ και τα στελέχη της και κατασυκοφαντώντας όσους και όσες αγωνίζονται και αντιστέκονται ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Η πλειοψηφία των media ελέγχεται από την κυβέρνηση, ψεύδεται, παραπληροφορεί και λασπολογεί ασύστολα, προσπαθώντας να κατασκευάσει πειθήνιες και δουλικές συνειδήσεις που θα ευθυγραμμίζονται με την κυβερνητική πολιτική. Η κυβέρνηση διατηρεί την εξουσία της αποκλειστικά μέσω της επικοινωνιακής και ιδεολογικής προπαγάνδας και της αστυνομικής βίας και καταστολής. Οι προσλήψεις στην αστυνομία και στον στρατό είναι συνεχείς, ενώ η ενίσχυση του εξοπλισμού τους είναι στρατηγικός άξονας της κυβερνητικής πολιτικής. Το κράτος ετοιμάζεται για την κατασταλτική πρόληψη των επικείμενων κοινωνικών αναταραχών και εξεγέρσεων. Η κυβέρνηση παρέχει την απόλυτη πολιτική κάλυψη για τις βιαιοπραγίες και τις αυθαιρεσίες της αστυνομίας. Δεκάδες διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις έχουν κατασταλεί με άγριο τρόπο. Διαδηλωτές ξυλοκοπούνται και βασανίζονται απροσχημάτιστα από την αστυνομία. Η καταστολή, όμως, έχει γενικευθεί και μπορεί να χτυπήσει τον καθένα πλέον, ακόμα και τους πιο ανυποψίαστους, όπως φάνηκε σε πολλές γειτονιές και πλατείες ανά την ελλαδική επικράτεια, με πιο τρανταχτό παράδειγμα το περιστατικό αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη. Για να περιορίσει το πολιτικό κόστος, η κυβέρνηση συγκαλύπτει αυτά τα συμβάντα, όπως συγκάλυψε τα πολιτικά σκάνδαλα παιδεραστίας του Λιγνάδη και του τροχαίου στη Βουλή που στοίχισε τη ζωή σε έναν νεαρό μοτοσικλετιστή διανομέα.

Είναι σαφές ότι βιώνουμε μια βαθμιαία εκτροπή του πολιτικού καθεστώτος προς τον ολοκληρωτισμό και τη διαμόρφωση ενός αστυνομικού κράτους, όπου ο δημόσιος βίος οριοθετείται και ελέγχεται αυστηρά, όπως επιχειρείται να γίνει και με τη συνείδηση των υποτελών κοινωνικών στρωμάτων. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα πρόστιμα (ένα αμιγώς ταξικό μέτρο, καθώς είναι εξαγοράσιμα από τους πλούσιους, αλλά εξοντώνουν οικονομικά τους φτωχούς, καθώς είναι δυσανάλογα υψηλά σε σύγκριση με τον βασικό μισθό), που πολλές φορές επιβάλλονται με αυθαίρετο τρόπο, έχουν γίνει βραχνάς για τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών, χωρίς να εξυπηρετούν επί της ουσίας καμία υγειονομική χρησιμότητα. Αποτελούν μέτρα πειθάρχησης του λαού στις βάρβαρες πολιτικές και επιδιώξεις της κυβέρνησης. Οι κυρίαρχοι θέλουν να μας κάνουν να συνηθίσουμε στην υποταγή. Επιπλέον, η υγειονομική κρίση της πανδημίας του Covid-19 επιτείνει την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης διευρύνοντας ακόμα περισσότερο το ταξικό χάσμα που χωρίζει τους πλούσιους από τους φτωχούς. Η φτώχεια, η ανεργία και η επισφάλεια, η ανέχεια, η αβεβαιότητα, το άγχος και η ψυχολογική δυσφορία, η εντατικοποίηση και η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων είναι η πραγματικότητα που βιώνει η πλατιά πλειοψηφία της κοινωνίας σήμερα, γι’ αυτό και είμαστε εξοργισμένοι και εξοργισμένες. Γι’ αυτόν τον λόγο διαδηλώνουμε και αγωνιζόμαστε, επειδή δεν αντέχουμε άλλο αυτήν την κατάσταση, επειδή αντιλαμβανόμαστε πως το καπιταλιστικό σύστημα είναι άδικο και βάρβαρο στον πυρήνα του.

Η αναγκαιότητα των καιρών μας επιτάσσει την ταχεία και συγκροτημένη ανασύνταξη των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, τον σχηματισμό ενός μαχητικού κοινωνικού μετώπου που θα συγκρουστεί με το κράτος και το κεφάλαιο για την υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών αναγκών, για την αυτοάμυνα της κοινωνικής βάσης απέναντι στην νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική αναδιάρθρωση, τον αυταρχικό κρατικό δεσποτισμό, την αστυνομοκρατία και την παρακρατική δράση των φασιστών. Είναι καθήκον μας να σταθούμε αλληλέγγυοι δίπλα στα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας, στους υγειονομικούς, τους φοιτητές και τους εργάτες, τους οποίους πολεμά η κυβέρνηση. Να πάρουμε θέση στον κοινωνικό πόλεμο, υπερασπιζόμενοι το ταξικό στρατόπεδο στο οποίο ανήκουμε. Ή με το κράτος και τα αφεντικά ή με την αγωνιζόμενη κοινωνική βάση.

Διέξοδο στα δομικά αδιέξοδα και τις εγγενείς αντιφάσεις του καπιταλισμού μπορεί να δώσει μόνο η αυτοοργάνωση των από τα κάτω, οι κοινωνικοί και ταξικοί αγώνες, η ενδυνάμωση των σωματείων και των εργατικών πρωτοβουλιών, των φοιτητικών σχημάτων και συλλόγων, των ανοιχτών συνελεύσεων γειτονιάς, των κοινωνικών κέντρων, των δομών αλληλοβοήθειας, των αντιφασιστικών συντονισμών και των πολιτικών συλλογικοτήτων. Αυτό το σύστημα ή θα ανατραπεί ή θα πέσει στα κεφάλια μας, για να μας πλακώσει. Μέση λύση δεν υπάρχει. Δεν έχουμε αυταπάτες για εξανθρωπισμό αυτού του βάρβαρου συστήματος. Κάθε συμβιβασμός με το καπιταλιστικό σύστημα συνεπάγεται υποχώρηση, υπονόμευση των ταξικών μας συμφερόντων και απογοήτευση για εμάς τους από τα κάτω. Ο δρόμος που πρέπει να βαδίσουμε για την κοινωνική απελευθέρωση, αυτός της κοινωνικής επανάστασης, είναι τραχύς και δύσβατος, αλλά άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Αυτόν τον δρόμο πρέπει να τον βαδίσουμε μαζί, συσπειρωμένα και οργανωμένα, οι καταπιεσμένοι και εκμεταλλευόμενοι.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ:
ΣΑΒΒΑΤΟ 27/3, 12:00, ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ
(τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας)

Αναρχική Ομοσπονδία (Περιφέρεια Θεσσαλονίκης)


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ

Μετρώντας κύματα και κρούσματα φτάσαμε να συμπληρώνουμε ένα χρόνο από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα. Η υπερμετάδοση του ιού, χιλιάδες κρούσματα και θάνατοι καθημερινά, lockdown, μηνύματα για μετακίνηση σε κοντινή απόσταση από το σπίτι σου, απαγόρευση κυκλοφορίας, άνοιξε-κλείσε μεγάλου κομματιού της παραγωγής, η οικονομία ακορντεον, μπάτσοι παντού, περίθαλψη πουθενά και αβεβαιότητα για το αύριο έγινε η «νέα» μας καθημερινή συνθήκη, η «νέα» κανονικότητα. Η λεγάμενη λοιπόν, συγκυρία.

Σε αυτή τη συγκυρία το κράτος, μας φόρεσε -και συνεχίζει να μας φοράει- την ατομική ευθύνη των πολιτών ως λύση απέναντι στην μετάδοση το ιού χρησιμοποιώντας την ως βασικό πυλώνα της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας. Παράλληλα, μας «καθησυχάζει» πως με λίγη υπομονή και πολύ ατομική ευθύνη αργά και σταθερά θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ξέρεις αυτή την «κανονική κανονικότητα», την «ορθόδοξη», αυτή που ως προλετάριες γνωρίζουμε καλά στο πετσί μας.

Μια κανονικότητα γεμάτη ανεργία, επισφάλεια , μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, εργατικά ατυχήματα, αβάσταχτα νοίκια και απλήρωτους λογαριασμούς. Μια κανονικότητα γεμάτη αόρατους να στοιβάζονται σε καμπ, αόρατες να γίνονται λάστιχο στις σεζόν, γενικά αόρατοι και αποκλεισμένοι από πρόσβαση σε βασικά όπως είναι η περίθαλψη και η εκπαίδευση.

Με λίγα λόγια δηλαδή, θα γυρίσουμε στην ίδια κανονικότητα αλλά με ακόμα χειρότερους όρους και με αρκετή χειρότερη συλλογική ψυχική υγεία.

Όσο εμείς «μένουμε σπίτι» άλλο τόσο ήρθαν νέα νομοσχέδια όπως πχ το εργασιακό νομοσχέδιο όπου καταργούνται βασικά εργασιακά κεκτημένα όπως το 8ωρο, θεμελιώνεται η εργασία 7 στα 7, καταργείται η κυριακάτικη αργία κ.α αλλά και ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοίδη που στοχεύει στην περαιτέρω υποβάθμιση της παιδείας κλείνοντας φυσικά το μάτι στην ιδιωτική εκπαίδευση. Συνεχίζει βέβαια να υποβαθμίζεται το σύστημα υγείας με ελλείψεις προσωπικού, ΜΕΘ, ΜΑΦ και συρρίκνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, σε σημείο τέτοιο όπου μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είτε να πεθαίνει κυριολεκτικά είτε να εξωθείται στην ιδιωτική περίθαλψη.

Από την άλλη, είτε εμείς «μένουμε σπίτι» σε αναστολή είτε δουλεύουμε η ίδια η μορφή της εργασίας αναδιαρθρώνεται (ξανά). Λόγω covid-19 «το 50% του προσωπικού κάθε επιχείρησης πρέπει υποχρεωτικά να ασκεί τηλεργασία». Έτσι τα αφεντικά είναι υποχρεωμένα, μέσω της Εργάνης, να βγάλουν ένα μέρος του προσωπικού τους είτε σε υποχρεωτική αναστολή είτε σε τηλεργασία (όπου αυτή είναι εφικτή). Και μπορεί από την μία η υποχρεωτική ψηφιοποίηση της εργασίας (όπου τα πάντα πρέπει να δηλώνονται στην Εργάνη) βάζει εν μέρει φρένο στις αυθαιρεσίες των αφεντικών και «καταπολεμά» την μαύρη εργασία από την άλλη ανοίγεται ένας καινούργιος κόσμος που λέγεται εργασία από το σπίτι. Και καθώς δε τρέφουμε αυταπάτες, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η τηλεργασία ήρθε για να μείνει παρόλο που ως κλάδος δε θα δουλέψουμε ποτέ με τηλεργασία (εκτός κι αν εισάγουμε τους ιπτάμενους δίσκους) και ότι παρόλη την ψηφιοποίηση της εργασίας τα αφεντικά θα συνεχίσουν να μας κολλάνε μισά ένσημα και να μας εξαναγκάζουν να επιστρέψουμε χεράτα τα δώρα και τα επιδόματα μας.

Βέβαια κάποια σφαγεία δε σταμάτησαν να δουλεύουν ποτέ. Μέσα σε αυτή τη συγκυρία όπου ένα κομμάτι του κλάδου μπήκε στον πάγο αργοπεθαίνοντας, ένα άλλο βαρούσε κόκκινο. Και δεν είναι άλλο από αυτό των ταχυμεταφορών, είτε αναφερόμαστε σε delivery στον επισιτισμό είτε στα courier. Στις ήδη υποτιμημένες συνθήκες εργασίας ήρθε να προστεθεί και η περαιτέρω ακραία εντατικοποίηση της δουλειάς. Και έτσι όσο «μέναμε σπίτι» και βαριόμασταν, πεινούσαμε, ψωνίζαμε, οι κουτάλες τα τηγάνια και τα παπιά έπαιρναν φωτιά για τα ίδια σκατά.

Μπροστά σε όλα αυτά ως ΣΣΜ θεωρούμε απαραίτητο να οξύνουμε με τις διεκδικήσεις μας τα πεδία ανταγωνισμού βάζοντας αναχώματα στην κρατική διαχείριση της πανδημίας. Μερικά από τα πεδία ανταγωνισμού και διεκδικήσεων που βλέπουμε ως σωματείο είναι:

  • Αγώνας ενάντια στην υποτίμηση της εργασιακής μας δύναμης
  • Ελεύθερη πρόσβαση όλων στην περίθαλψη
  • Ασφαλείς συνθήκες εργασίας και προστασία των εργαζομένων στους κλάδους που συνεχίζουν να δουλεύουν.
  • Διεξαγωγή δωρεάν rapid test και κάλυψη των εργαζομένων όσο διάστημα θα μείνουν σε καραντίνα και προστασία από τις απολύσεις
  • Αλληλεγγύη και σύνδεση με τους/τις μετανάστ(ρι)ες ως το πιο υποτιμημένο κομμάτι της εργατικής τάξης

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

*Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών Εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού είναι σωματείο βάσης. Αυτό σημαίνει πως λειτουργεί με τακτικές γενικές συνελεύσεις, οι οποίες αναγνωρίζονται ως το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων και στις οποίες συμμετέχουν όλοι ισότιμα και μακριά από τη λογική της ανάθεσης του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, των αρχηγών και των ειδικών. Είναι ανοιχτό σε όλες/όλους τις/τους εργαζόμενες/ους του κλάδου, εκτός φυσικά από αφεντικά, υπεύθυνους, προϊστάμενους, φασίστες, σεξιστές, ομοφοβικούς, τρανσφοβικούς και αυτούς που προσπαθούν να αντλήσουν ψήφους ή υπεραξία για το κομματικό τους μαγαζί.

κατάληψη Φ.Σ. Πολιτικών Επιστημών


Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης στηρίζει τη συγκέντρωση ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και τον αυταρχισμό, Σαβ. 27/3, 12μ, Λευκός Πύργος

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης στηρίζει τη συγκέντρωση σωματείων και φορέων της πόλης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Μάρτη στις 12μ στο Λ. Πύργο με κεντρικά αιτήματα:

Δεν θέλουμε αστυνομοκρατία και καταστολή. Θέλουμε δωρεάν υγεια-παιδεια και κοινωνικά δικαιώματα.

  • δωρεάν υγεία για όλο το λαό. Μαζικές προσλήψεις στην υγεία – ανέγερση νοσοκομείων και άνοιγμα νέων ΜΕΘ. Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. μαζικά δωρεάν τεστ. Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
  • άνοιγμα σχολείων και πανεπιστήμιων με μέτρα προστασίας και όχι αστυνομίας. Κάτω ο ν. Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών. Ανέγερση νέων σχολείων
  • όχι στην αστυνομοκρατία στις γειτονιές μας και τα πρόστιμα. Όχι στους περιορισμούς των μετακινήσεων, εφόσον τηρούνται μέτρα προστασίας.
  • καμία απαγόρευση συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων, απεργιών.
  • να έρθουν τώρα νεα λεωφορεία και να τελειώσει το αίσχος του συνωστισμού στον ΟΑΣΘ.

Πορεία ενάντια στην αστυνομοκρατία

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης


ΑΤΤΙΚΗ

ΓΚΥΖΗ – ΠΕΔΙΟΝ ΑΡΕΩΣ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Συγκέντρωση-διαδήλωση στην γειτονιά του Γκύζη

Κάλεσμα σε συγκέντρωση-διαδήλωση στην γειτονιά του Γκύζη

Όλοι και όλες στον δρόμο – Όλοι και όλες στον αγώνα

Στη Νέα Σμύρνη αποδείχθηκε περίτρανα πως η κρατική βία σαν το μοναδικό μέσο αντιμετώπισης της πανδημίας δεν στρέφεται μόνο απέναντι στον εχθρό-διαδηλωτή, στους απόκληρους και τους καταπιεσμένους. Έγινε ξεκάθαρο πως η κρατική βία και τρομοκρατία είναι το μέσο πειθάρχησης απέναντι στην πλατιά κοινωνική πλειοψηφία. Η μαζική δυναμική διαδήλωση που ακολούθησε στη Νέα Σμύρνη έσπασε στην πράξη την κρατική τρομοκρατία των δυνάμεων καταστολής και της κυβέρνησης ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την μαζική συμμετοχή κόσμου στο διήμερο των διαδηλώσεων (13-14 Μάρτη) σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας αλλά και Πανελλαδικά διεκδικώντας δουλειά, υγεία, σπουδές, δημοκρατικές ελευθερίες και στήνοντας άμυνα συνολικά απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και την κρατική τρομοκρατία και καταστολή.

Μέσα σε αυτό το κύμα ανάπτυξης αγώνων στις γειτονιές οι οποίες αποτελούν ζωντανά σημεία συνάντησης και ζύμωσης για τον εργαζόμενο λαό, τους άνεργους, τους πρόσφυγες-μετανάστες και που οφείλουν να λάβουν κεντρικό χαρακτήρα αναμέτρησης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης που στηρίζεται πάνω στην κρατική τρομοκρατία, οφείλει και η δικιά μας γειτονιά να μπει μαζικά και δυναμικά στον αγώνα. Πιστή στην τεράστια ιστορία της που ξεκινάει από την περίοδο της κατοχής και φτάνει μέχρι την μεταπολίτευση, οφείλουμε να πιάσουμε από κοινού το νήμα των κοινωνικών-ταξικών-λαϊκών αγώνων. Να αντισταθούμε απέναντι στην αντεργατική-αντιλαϊκή-αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Να στήσουμε συλλογικό ανάχωμα απέναντι στις πρακτικές κοινωνικού κανιβαλισμού που θεριεύουν σε περιόδους κρίσης του συστήματος, να σταθούμε απέναντι στα φαινόμενα και τις πρακτικές κοινωνικού κανιβαλισμού που λαμβάνουν χώρα στην γειτονιά μας και κλέβουν το μισθό και τον εργασιακό κόπο των ντελιβεράδων της περιοχής που αποτελούν σάρκα από την σάρκα της ενιαίας ταξικής μας οικογένειας. Να βάλουμε φραγμό και εμείς από το δικό μας μετερίζι απέναντι στην ασύδοτη κρατική-κατασταλτική βία των δυνάμεων της καταστολής.

Καλούμε όλη την γειτονιά, κάθε εργαζόμενο/η, κάθε προοδευτικό πολίτη, κάθε νέο και νέα που βιώνει τη βία της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, της ανεργίας, της κρατικής τρομοκρατίας, να συγκεντρωθεί και να διαδηλώσει μαζί μας, σαν μια γροθιά, απέναντι στη πολιτική της κυβέρνησης, την κρατική τρομοκρατία, τον κοινωνικό κανιβαλισμό και με βαθιά πίστη πως δεν υπάρχουν κοινοβουλευτικοί σωτήρες αλλά ότι μόνο με το δικό μας μπόι και τους αγώνες μας μπορούμε να δώσουμε συλλογική διέξοδο απέναντι στην πολιτική του συστήματος.

ΜΑΤ, ΒΙΑ, ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΑΣΤΩΝ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ – ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Συγκέντρωση-Διαδήλωση στη γειτονιά του Γκύζη:

Σάββατο 27 Mάρτη, 12:00 Πλατεία Πρωτομαγιάς

Πολιτικός Χώρος ”Ηλέκτρα Αποστόλου”

Συνελεύσεις Γειτονιάς – Συλλογικότητες Αμπελοκήπων

Αγωνιστές – Αγωνίστριες

Εργαζόμενοι – Εργαζόμενες από τη γειτονιά του Γκύζη

** Το παραπάνω κάλεσμα παραμένει ανοιχτό για υπογραφές οργανώσεων/συλλογικοτήτων/συνελεύσεων γειτονιάς **

Μέτωπο Αντίστασης – Κάλεσμα στήριξης στις συγκεντρώσεις στις γειτονιές ενάντια στην κρατική καταστολή

Απέναντι σ’ αυτήν την συνθήκη, η μαζική δυναμική πορεία της Ν. Σμύρνης έδειξε ότι οι καταπιεσμένοι μπορούν να αμφισβητήσουν την κρατική παντοδυναμία και να σπάσουν το κρατικό μονοπώλιο της βίας.

Το κράτος, εκμεταλλευόμενο τη συνθήκη της πανδημίας, του lockdown και των απαγορεύσεων κυκλοφορίας, επιχειρεί με κάθε τρόπο να θωρακιστεί απέναντι σε όσους θεωρεί απειλή, όσους και όσες αγωνίζονται ενάντια στην ισοπέδωση των δικαιωμάτων, των κατακτήσεων κι ενάντια στη φτώχεια και την θανατοπολιτική των κυρίαρχων. Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο πανδημίας που λειτούργησε ως ιστορικός επιταχυντής για την όξυνση της πολύπλευρης καπιταλιστικής κρίσης, ( υγειονομικής, οικονομικής, περιβαλλοντολογικής) το κράτος, εφαρμόζοντας τις μνημονιακές πολιτικές στον χώρο της υγείας, αποτελείωσε τα ούτως ή άλλως υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία. Δεν ενίσχυσε καθόλου το δημόσιο σύστημα υγείας με αποτέλεσμα να οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους στον θάνατο, εξαιτίας της αδυναμίας του να τους παρέχει την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα προμελετημένο κρατικό έγκλημα, αποτελεί την συνέχεια της στρατηγικής της προληπτικής αντιεξέγερσης στην ελληνική εκδοχή της. Τρανταχτό παράδειγμα τα συμβόλαια δισεκατομμυρίων ευρώ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς και για την αστυνομία, αντί να ενισχύσουν το δίκτυο των ΜΜΜ, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τις σχολές. Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, βλέπουμε τις γειτονιές να αστυνομεύονται και να επιτηρούνται από μπάτσους που κόβουν πρόστιμα, βαράνε και σπέρνουν τον φόβο. Απέναντι σ’ αυτήν την συνθήκη, η μαζική δυναμική πορεία της Ν. Σμύρνης έδειξε ότι οι καταπιεσμένοι μπορούν να αμφισβητήσουν την κρατική παντοδυναμία και να σπάσουν το κρατικό μονοπώλιο της βίας.

Ο νέος κύκλος αγώνα που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα με τις μαζικές κινητοποιήσεις κατά της αστυνομικής βίας, το πολύμορφο και μαχητικό κίνημα αλληλεγγύης για την απεργία πείνας του πολιτικού κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα, τους αγώνες των υγειονομικών ενάντια στην υποβάθμιση του συστήματος υγείας, σχηματίζουν ένα ψηφιδωτό αντίστασης ενάντια στα σχέδια του κράτους και του κεφαλαίου.

Το ανατρεπτικό κίνημα έχει διπλό ρόλο στους ελπιδοφόρους αγώνες που ξεδιπλώνονται. Να αποτρέψει την αφομοίωση τους από την σοσιαλδημοκρατία και να επιχειρήσει να τους μετατρέψει σε αγώνες που με τον αντικαπιταλιστικό – ριζοσπαστικό -αντιεξουσιαστικό τους προσανατολισμό θα επιχειρήσουν να οξύνουν την πολιτική αποσταθεροποίηση του σάπιου συστήματος.

Σε αυτή την κατεύθυνση στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις κατά της αστυνομικής βίας στις γειτονιές και θα πλαισιώσουμε με την σειρά μας στην συγκέντρωση – πορεία στην πλατεία πρωτομαγιάς το Σάββατο στις 12.00

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ – ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ – ΝΑ ΕΞΕΓΕΡΘΟΥΜΕ

Μέτωπο Αντίστασης


ΚΑΛΛΙΘΕΑ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ

Διαδηλωση: Σπαμε την καταστολη -παιρνουμε πισω τη ζωη μας!

ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ -ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!

Eδώ κι ένα χρόνο η ελληνική κοινωνία ζει το πιο παρατεταμένο και σκληρό lockdown για να διασώσει την πιο αυταρχική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης που αξιοποιώντας την πανδημία ως ευκαιρία, εκχώρησε όλο τον κοινωνικό πλούτο στα ιδιωτικά συμφέροντα και πέρασε τα πιο αντιδημοκρατικά και εκτρωματικά νομοσχέδια με την κοινωνία στο γύψο!

Μας εμπαίζουν! Τα lockdown είναι μόνο για μας, για να μην μιλάμε, να μην οργανώνουμε αντιστάσεις απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε στην υγεία μας, στην παιδεία, στο εισόδημα μας, στο δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία! Μας θέλουν με κλειστό το στόμα, υποταγμένους στο ζυγό που επιβάλλουν όλοι αυτοί που είδαν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται στην πανδημία. Εξαπολύουν αστυνομική τρομοκρατία στη δουλειά, στην εκπαίδευση, στις γειτονιές και τις πλατείες! Το δόγμα νόμος και τάξη γίνεται γίνεται πράξη: «βούλωσέ το, φάε ξύλο και πες μας κι ευχαριστώ».

– Χτυπάνε στο ψαχνό και συκοφαντούν τους αγώνες, τους εργαζόμενους και τη νεολαία

– Συλλαμβάνουν ανυποψίαστους μαθητές στο σωρό και τους φορτώνουν κακουργήματα!

– Ξυλοκοπούν άγρια και βασανίζουν τη νεολαία που ζητά να πάρει πίσω την κλεμμένη ζωή της!

– Ρουφιανεύουν επίσημα νέους που αγωνίζονται και επαναφέρουν το φακέλωμα και τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων!

– Στους δρόμους παρελαύνουν αύρες, ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ και χτυπούν, τρομοκρατούν, και βρίζουν όποιον σηκώνει κεφάλι στα σχέδιά τους.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Η οργή και η αγανάκτηση της κοινωνίας και της νεολαίας απέναντι στην κρατική καταστολή και στο όργιο της αστυνομοκρατίας ξεχείλισε! Η κοινωνία ξαναβρήκε την κραυγή και ανέκτησε το βηματισμό της στους δρόμους και τις πλατείες της χώρας.

Οργανωμένα και αγωνιστικά απαντάμε στην επίθεση!

Θέλουμε γιατρούς κ νοσοκομεία όχι άλλη αστυνομία

Λεφτά για άμεσο μαζικό εμβολιασμό

Επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων

Δεν θα ανεχτούμε άλλη καταστολή κ συκοφάντηση των αγώνων μας

Διάλυση τώρα των τραμπούκων ΜΑΤ κ ΔΡΑΣΗ

ΟΡΘΩΝΟΥΜΕ ΤΕΙΧΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΙΣ 27 ΜΑΡΤΗ, ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 Μάρτη 12.00 ΣΤΗΝ πλατεία ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΛΜΕ+ΣΕΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ+ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ


ΠΑΛΛΗΝΗ – ΠΑΡΚΟ

Να τελειώνουμε (με) το αστυνομικό κράτος – Κάλεσμα σε Συγκέντρωση

από Πρωτοβουλία κατοίκων ενάντια στην αστυνομοκρατία

Αντιστεκόμαστε

  • Στην κρατική βία και καταστολή
  • Στην καταστρατήγηση ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και ελευθεριών με πρόσχημα την πανδημία
  • Στην αξιοποίηση της πανδημίας για την ψήφιση νόμων ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα, την δημόσια παιδεία, την δημόσια υγεία και το περιβάλλον για να τα καρπωθούν οι ιδιώτες.
  • Στην οικονομική ασφυξία και την εξαθλίωση που επιδιώκουν σε βάρος της κοινωνίας μετά το συνεχές lockdown.
  • Στην αντικοινωνική σπατάλη τεράστιων ποσών για προσλήψεις αστυνομικών, αντί γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, αντί εκπαιδευτικών για λειτουργία ολιγάριθμων τάξεων, αντί οδηγών ΜΜΜ για πολλαπλασιασμό των δρομολογίων, αντί για ενοικίαση πούλμαν.
  • Στην άνιση μεταχείριση των ασθενών κόβιντ (φροντίδα κατά προτεραιότητα στο σινάφι τους).
  • Στην κακή διαχείριση των αποθεμάτων εμβολίων, που συνεχίζουν με αυτά να εμβολιάζουν τα στελέχη τους και τις οικογένειές τους.
  • Στην επιβολή πειθάρχησης και αστυνόμευσης στους ανοιχτούς δημόσιους χώρους με πρόστιμα και ξύλο, ενώ στοιβάζουν ανθρώπους σε κλειστούς χώρους ευνοώντας τη μετάδοση του ιού.
  • Στην απαξίωση της ανθρώπινης ζωής με την προσπάθεια εξόντωσης και χλευασμού του πολιτικού κρατούμενου, απεργού πείνας επί 65 ημέρες Δ.Κουφοντίνα.
  • Στην δημοσιογραφική αλητεία και στα ψέματα των Πετσωμένων ΜΜΕ. Κλείνουμε τις τηλεοράσεις και συναντιόμαστε στις πλατείες, υπεύθυνα, ελεύθερα, αλληλέγγυα.
  • Αντιστεκόμαστε στο αστυνομικό κράτος της φαμίλιας Μητσοτάκη, που επιτίθεται με αχαλίνωτη βία εναντίον μας στις πλατείες των γειτονιών μας, στα πανεπιστήμια και στις διαδηλώσεις με ρόπαλα και χημικά, στα κρατητήρια με βασανιστήρια, και φτάνει να συγκαλύπτει τη δολοφονία ενός ανθρώπου από κρατικό, αστυνομικό αυτοκίνητο της Μητσοτάκη-Μπακογιάννη.

Έξω οι μπάτσοι από τις γειτονιές και τις ζωές μας

Να τελειώνουμε (με) το αστυνομικό κράτος

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 27/3/2021, ώρα 12:00

Συγκέντρωση στην πλατεία Παλλήνης, Σάββατο 27/03 στις 12:00μμ

Ενάντια στην αστυνομοκρατία και τον εγκλεισμό

Με αφορμή τον ξυλοδαρμό κατοίκου στη Νέα Σμύρνη την Κυριακή 7 / 3 από αστυνομικούς, δημιουργήθηκε ένα κλίμα οργής και αγανάκτησης ενάντια στηναστυνομική αυθαιρεσία. Αυτό δεν είναι απλώς ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ακόμα ένα συμβάν στα πλαίσια της αστυνομοκρατίας που έχει εντατικοποιηθεί με πρόσχημα την πανδημία. Ήδη, πριν από το ξέσπασμα της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδειξε τις ακροδεξιές διαθέσεις της καταργώντας, με το πρώτο νομοσχέδιο που ψήφισε, το πανεπιστημιακό άσυλο, εκκένωσε καταλήψεις και εισέβαλε ακόμα και σε σπίτια απλών πολιτών. Στη συνέχεια, εκμεταλλευόμενη τις συνθήκες λόγω της covid-19, δεν δίστασε να εφαρμόσει πολιτικές που θυμίζουν επικίνδυνα την επταετία της χούντας. Στη διάρκεια της πανδημίας είδαμε την απαγόρευση των διαδηλώσεων, τα έκτακτα αντισυνταγματικά διατάγματα τουυπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων για τις μέρες της 17 Νοέμβρη και 6 Δεκέμβρη. Είδαμε την εκδικητική αντιμετώπιση του πολιτικού κρατούμενου Δ. Κουφοντίνα από την πλευρά των κρατικών μηχανισμών, αψηφώντας τον νόμο που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε. Είδαμε παρακολουθήσεις, ακόμα και με συσκευές γεωεντοπισμού σε αγωνιζόμενα άτομα, αναίτιες συλλήψεις ανηλίκων, φακελώματα πολιτικών φρονημάτων, καταγγελίες για βασανισμούς και σεξουαλικές παρενοχλήσεις στη ΓΑΔΑ, έφοδο της αστυνομίας σε σπίτια φοιτητών χωρίς ένταλμα στην Κρήτη, καταστολή και ξύλο στις πορείες. Επιπλέον όλοι έχουμε δει στα social media βίντεο που αποδεικνύει τις αισχρές συμπεριφορές των μπάτσων.

Εν μέσω πανδημίας, βλέπουμε επίσης εκατομμύρια κρατικού χρήματος να σπαταλιέται σε προσλήψεις κάθε λογής ένστολων, σε αγορά αστυνομικού εξοπλισμού και να δημιουργείται νέο σώμα που θα βρίσκεται μέσα στα πανεπιστήμια, την ώρα που οι σχολές είναι κλειστές ένα χρόνο. Αυτό το ζοφερό κλίμα το βλέπουμε και στις περιοχές μας. Οι μπάτσοι σουλατσάρουν συνεχώς, μας ελέγχουν, μας τραμπουκίζουν και απειλούν ότι θα μας κόψουν πρόστιμα. Ακόμα και στις γειτονιές και στις πλατείες μας έχουμε δει περιστατικά βίας με αστυνομικούς να ασκούν σωματική βία. Τέλος, το κράτος δεν δίστασε να καταστείλει διαδηλώσεις του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που βγήκε στο δρόμο για να γνωστοποιήσει τααιτήματα του για μόνιμες προσλήψεις, δημιουργία μονάδων εντατικής θεραπείας, δωρεάν τεστ και μέτρα αυτοπροστασίας για τους/τις ίδιους/ες, δε δίστασε να στείλει εξώδικα και να απολύσει εκδικητικά όσους και όσες συνδικαλίστηκαν και μίλησαν γιατις άθλιες ελλείψεις στο χώρο της υγείας.

Έτσι, το κράτος, έχει για ακόμη μία φορά αποτύχει παταγωδώς στο θεσμικό του ρόλο ως εγγυητής της ευημερίας και της ασφαλείας των πολιτών του, δηλαδή του κυρίου αφηγήματος που χρησιμοποιεί για να μας πείσει για την αναγκαιότητα της ύπαρξης του. Κάνει χιλιάδες προσλήψεις για να ενισχύσει τους κατασταλτικούς και διωκτικούς μηχανισμούς του, ξοδεύει εκατομμύρια σε εξοπλιστικές-πολεμικές δαπάνες, θωρακίζει τα σύνορα και ταυτόχρονα θωρακίζεται και το ίδιο απέναντι σε ότι δεν υπόκειται στον έλεγχό του. Με αυτόν τον τρόπο νομοθετεί για την εξόντωση καθενός/μιας που αντιστέκεται και αγωνίζεται ενάντια στην οικονομική, κοινωνική εξαθλίωση που οδηγείται ένα συνεχώς διευρυμένο κομμάτι της κοινωνίας και στην ανεπάρκεια του εθνικού συστήματος υγείας.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω συγκαλύπτονται πλήρως από τα καλοπληρωμένα ΜΜΕ, τα οποία προπαγανδίζουν συνεχώς τα συμφέροντα της κυβερνητικής γραμμής και των αφεντικών. Σε μία ακόμα προσπάθεια παραπλάνησης, κάνουν λόγο για μεμονωμένα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, στοχοποιούν πολίτες και αγωνιζόμενους/ες και αποκρύπτουν τον πραγματικό ρόλο της αστυνομίας, που δεν είναι άλλος από το να καταστέλλει και να θωρακίζει τα συμφέροντα των ισχυρών αυτού του κόσμου. Αυτή η πολιτική δεν έχει μείνει αναπάντητη. Όλο και περισσότερα άτομα σπάνε στη πράξη την απομόνωση και τον εγκλεισμό και διαδηλώνουν ενάντια στην αστυνομική βία και την γενικότερη κοινωνική καταπίεση. Όπως η απαγόρευση διαδηλώσεων έσπασε στην πράξη με την παρουσία μας στο δρόμο, έτσι είναι στο χέρ ιμας να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας σε γειτονιές, χώρους εργασίας, σχολεία και σχολές και να αντεπιτεθούμε προτάσσοντας την αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση και την αλληλοβοήθεια, για μία ζωή με αξιοπρέπεια και ελευθερία.

Ενάντια στην κρατική βία

Αν δεν αντισταθούμε σε όλες τις γειτονιές, οι πόλεις μας θα γίνουνε μοντέρνες φυλακές

Η ζωή δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις, στο δρόμο γεννιούνται οι συνειδήσεις

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 12:00 ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΠΑΛΛΗΝΗ

Αντιεθνικιστική-Αντιφασιστική Πρωτοβουλία στην Ανατολική Αττική

Κάλεσμα για την συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας της Παλλήνης το Σάββατο 27 Μαρτίου

Στηρίζουμε και καλούμε στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ελευθερίας της Παλλήνης το Σάββατο 27 Μαρτίου στις 12:00 μ.μ., ενάντια στην αστυνομοκρατία και τον εγκλεισμό.

Η Νέα Σμύρνη γεμίζει τις καρδιές μας, έξω οι μπάτσοι από τις γειτονιές μας

Αν δεν αντισταθούμε σε όλες τις γειτονιές, οι πόλεις μας θα γίνουνε μοντέρνες φυλακές

Η ζωή δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις, στο δρόμο γεννιούνται οι συνειδήσεις

Σύντροφοι/ισσες από τα Βόρεια της Αθήνας


ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Αγώνας για υγεία και ελευθερία

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΜΑΡΤΗ 12.00

ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

* λαμβάνουμε όλα τα μέτρα συλλογικής αυτοπροστασίας από τον ιό

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ ΕΝΩΜΕΝΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο η πανδημία αντί να φθίνει είναι στη χειρότερη φάση της. Αποκλειστικά υπεύθυνοι είναι οι κρατικοί εγκληματίες που τα έχουν κάνει ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ και νομίζουν ότι όλο αυτό θα περάσει χωρίς κόστος για τις επιλογές τους.

Όπως έχουμε πει εξαρχής, η επιλογή να θυσιαστεί ο λαός στο βωμό της διάσωσης της «οικονομίας» (των πλουσίων και των μεγάλων επιχειρήσεων) μπορεί να γίνει πράξη μόνο με αστυνομική καταστολή και τρομοκρατία. Αντί να πολεμήσουν την πανδημία στους εργασιακούς χώρους και τα Μ.Μ.Μ., αφήνουν το Ε.Σ.Υ. να καταρρεύσει ενώ δίνουν εκατομμύρια ευρώ στην αστυνομία και τα ΜΜΕ.

Το κράτος θέλει να επιβάλλει ένα απολυταρχικό καθεστώς Υποταγής, Σιωπής και Φόβου για να δουλεύουμε χωρίς να μιλάμε και να αντιστεκόμαστε στον γκρεμό στον οποίο μας οδηγούν όλους.

Η κυβέρνηση επέλεξε με αλαζονεία να τα βάλει με όλη την κοινωνία και ειδικά τις χαμηλές τάξεις. Στους δρόμους, στις πλατείες, στα πανεπιστήμια και παντού οι ένστολοι φασίστες έχουν ξεφύγει, κόβοντας πρόστιμα, τραμπουκίζοντας ή και δέρνοντας όποιον δεν τους αρέσει ή τους ζητήσει το λόγο. Ψηφίζουν όλο και χειρότερους αντιλαϊκούς νόμους ενώ επιβάλλουν λογοκρισία στα social media και απαγορεύουν κάθε διαμαρτυρία και διαδήλωση. Τα σκάνδαλα και η διαρκής προσπάθεια συγκάλυψης του βρώμικου κόσμου της εξουσίας (βλ. υπόθεση κυκλώματος παιδοβιασμών / Λιγνάδη) απασχολούν καθημερινά μέχρι και τις μεσημεριανές εκπομπές, ενώ τα ξεδιάντροπα γλέντια στα Ντουμπάι και τις Ικαρίες απέδειξαν ξανά ότι το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία είναι ταξικό τους προνόμιο.

Όμως ο λαός όταν χτυπιέται, απαντά. Από τις απεργίες των υγειονομικών για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. μέχρι το σπάσιμο των απαγορεύσεων της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και των διαδηλώσεων του Νοέμβρη, από τους μαζικούς αγώνες και τις καταλήψεις των φοιτητών ενάντια στο «νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη» και την αστυνομία στα πανεπιστήμια μέχρι τον μακρύ και επίμονο αγώνα του κινήματος υπέρ της δικαίωσης του αγωνιστή Δημήτρη Κουφοντίνα, το κράτος κατάφερε να ξυπνήσει τη λαϊκή συνείδηση και να οδηγήσει όλο τον κόσμο στους δρόμους, με αποκορύφωμα την οργισμένη λαοθάλασσα της Νέας Σμύρνης στις 9/3, εκεί που ο κόσμος απέδειξε ότι δε θα ανεχτεί άλλο τη βία του κράτους και ότι δε φοβάται τους ένστολους φασίστες. (Οι φρουροί του καθεστώτος μετά το τέλος της διαδήλωσης ξέσπασαν ξυλοκοπώντας όποιον έβρισκαν μπροστά τους, συνέλαβαν δεκάδες στο σωρό, βασάνισαν στη ΓΑΔΑ τον αγωνιστή Άρη Π. και προφυλάκισαν 3 άτομα με ανύπαρκτα στοιχεία).

Οι δεκάδες μαζικές πορείες που έχουν ξεσπάσει στις γειτονιές δείχνουν το δρόμο. Καμία αντιπολίτευση, μόνο η μαζική κοινωνική αντίσταση μπορεί να βάλει τέλος στην αστυνομική τρομοκρατία και την εγκληματική θυσία της υγείας του λαού.

Από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ μέχρι την πολιτικά κατευθυνόμενη επιτροπή των «ειδικών» και τους διορισμένους διευθυντές/διοικητές της υγείας, όλοι τους είναι υπεύθυνοι για τους χιλιάδες νεκρούς και ταλαιπωρημένους από την πανδημία, για τους υγειονομικούς που έχουν αφεθεί να πολεμάνε μόνοι τους ενώ το σύστημα καταρρέει ξανά και ξανά, για την εγκατάλειψη των φυλακισμένων και όλων των αδύναμων, για τα εκατομμύρια κόσμου που φτωχοποιούνται, για όλους όσους ζουν και δουλεύουν με το φόβο και την αγωνία του σήμερα και του αύριο.

Οι γειτονιές μας πρέπει να σταθούν ενωμένες απέναντι στην κρατική τρομοκρατία και το αστυνομικό κράτος. Ενάντια στην πολιτική του θανάτου, με αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια, ο αγώνας για υγεία και ελευθερία θα νικήσει!

ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ

ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΟΜΩΝ & ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

ΑΜΕΣΑ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ & ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος Pasamontaña

Μάρτης 2021


ΖΩΓΡΑΦΟΥ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΕΡΖΑΚΗ

ΔΑΦΝΗ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΛΟΓΗΡΩΝ

Αγώνας σε κλαθε γειτονιά Αντίσταση σε Φτώχεια – Αστυνομοκρατία

Ενώ η πανδημία έχει χτυπήσει κόκκινο και τα νοσοκομεία είναι υπό διάλυση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει σε μια όλο και πιο εγκληματική διαχείριση, μη δίνοντας ούτε ευρώ παραπάνω για τη Δημόσια Υγεία και μη επιτάσσοντας άμεσα την Ιδιωτική. Έχει στραφεί στο πως θα καταφέρει ένα τυχοδιωκτικό «άνοιγμα» της οικονομίας, αδιαφορώντας πλήρως για τους δεκάδες νεκρούς καθημερινά. Με την εξοργιστική προπαγάνδα των ΜΜΕ και την «ατομική ευθύνη», ενοχοποιούν τους πάντες εκτός από τους «ά(χ)ριστους» εαυτούς τους. Ενισχύουν τρομακτικά το «ΕΣΥ της πανδημίας», όπως προκλητικά χαρακτήρισε ο Χρυσοχοΐδης την Αστυνομία: ασταμάτητη χρηματοδότηση, εξοπλισμός, προσλήψεις, αυθαιρεσία των ειδικών σωμάτων όπως ΔΡΑΣΗ. Κάνουν την πανδημία ευκαιρία για να περάσουν σειρά αντιδραστικών νομοσχεδίων (εργασιακά, εκπαίδευση, απαγόρευση διαδηλώσεων κ.ά.), με την αστυνομία να τρομοκρατεί εργαζόμενους και νεολαία, ακόμα και μέσα στα σπίτια τους, για να μην αντιδρούν. Οι μαρτυρίες των θυμάτων της αστυνομικής μανίας στην πορεία της Ν. Σμύρνης, που υπέστησαν απαγωγές και βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ (μέχρι και απόπειρα βιασμού), δείχνουν την εκδικητικότητα και κτηνωδία αυτών των «ταγμάτων εφόδου» της ΕΛΑΣ.

Η κυβέρνηση και οι πραιτοριανοί της, όμως, πήραν μια γερή απάντηση από σύσσωμο τον λαό στη Ν. Σμύρνη, όπως και σε πολλές γειτονιές και πόλεις σε όλη τη χώρα. Ειδικά στη Ν. Σμύρνη στις 9/3, η διαδήλωση ήταν τεράστια, με κόσμο όλων των ηλικιών, αλλά και μαχητική, χωρίς ο κόσμος να φοβάται τους μηχανισμούς καταστολής. Αντίστοιχη απάντηση δόθηκε στη Θεσσαλονική, με μεγάλη διαδήλωση ενάντια στην εισβολή των ΜΑΤ στη φοιτητική κατάληψη στο ΑΠΘ. Αυτός είναι ο δρόμος για να νικήσουμε τις χουντικού τύπου απαγορεύσεις της κυκλοφορίας, των συναθροίσεων, των διαδηλώσεων!

Είναι επείγον να αντισταθούμε μαζικά στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σχεδόν 2 χρόνια στην εξουσία, αποδεικνύεται όλο και πιο καταστροφική για τους εργαζόμενους, τους νέους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Το «ακορντεόν» των λόκνταουν έχει εξαρθρώσει την οικονομία. Μας έχει εξουθενώσει οικονομικά, κοινωνικά και ανθρώπινα – και ενώ δεν μπορούμε ν’ αναπνεύσουμε, τρέμουμε από πάνω και τα εξοντωτικά πρόστιμα των νταήδων της ΕΛΑΣ. Η κρίση, τα λουκέτα, η ανεργία και μια νέα χρεωκοπία φουντώνουν καθημερινά, επαναφέροντας τον εφιάλτη των Μνημονίων. Έχει εξαπολυθεί λαίλαπα αντεργατικών μέτρων: απολύσεις, αναστολές, μισθοί και βοηθήματα πείνας, αντιαπεργιακά, αντισυνδικαλιστικά και αντιασφαλιστικά μέτρα.

Στον δρόμο που έδειξαν οι πρόσφατες κινητοποιήσεις, να χτίσουμε κέντρα αγώνα σε κάθε γειτονιά. Ενάντια στην καταστολή, τις χουντοαπαγορεύσεις, την αστυνομοκρατία, τη διαρκή εξαθλίωση και φτώχεια μας. Μόνη διέξοδος είναι η δική μας αυτοοργάνωση, με συνελεύσεις και επιτροπές, με μαχητικές διαδηλώσεις στον δρόμο, με την ανάπτυξη όλων των αγώνων μας. Να αντισταθούμε στο μαύρο, αστυνομικό καθεστώς που προσπαθούν να επιβάλλουν. Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, φτωχοί να οργανωθούμε προς μια τέτοια κατεύθυνση. Για να τελειώνουμε με την τρομοκρατία των μπάτσων στις γειτονιές μας. Για να διώξουμε την κυβέρνηση της φτώχειας και της βίας. Για να επιβάλλουμε το δικό μας δίκιο!

Κάτω τα χέρια απ’ τις ελευθερίες μας

Λεφτά για Υγεία – Παιδεία, ΟΧΙ για Εξοπλισμούς – Καταστολή

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ


ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 28/3: ΓΛΥΦΑΔΑ, ΣΕΠΟΛΙΑ, ΧΑΪΔΑΡΙ, ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ 14:00


ΞΑΝΘΗ – ΠΡΟΚΑΤ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ

Πορεία από Ανοιχτή Συνέλευση Βάσης Ξάνθης

Να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Να αποτινάξουμε τον φόβο. Να αγωνιστούμε.

Τον λόγο για τη ζωή μας τον έχουμε εμείς !

Η απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα, ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας, αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία μιας πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στον αιτηματικό του αγώνα. Η πρωτοβουλία αυτή, πλαισιώθηκε από ανθρώπους διαφόρων κοινωνικών ταυτοτήτων -άνεργους, φοιτητές, εργαζόμενους- με βασικά σημεία σύνδεσης τη διεκδίκηση κοινών ταξικών συμφερόντων, την άρνηση των καταπιέσεων που βιώνουμε, και με προτάγματα την αλληλεγγύη και την αυτο-οργάνωση. Η πρωτοβουλία αυτή έδειξε στην πράξη ότι αν δεν αντισταθούμε παντού, οι γειτονιές και τα σπίτια μας θα γίνουν σύγχρονα κελιά, ότι πρωτίστως ο φόβος της απομόνωσης και της αποξένωσης είναι αυτός που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, προκειμένου να ανακτήσουμε τις ζωές μας που εδώ κι ένα χρόνο έχουν εξαναγκαστεί σε καραντίνα. Διεκδίκησε και επαναοικειοποιήθηκε το δρόμο, και απέδειξε πως η «ατομική ευθύνη» του καθένα και της καθεμίας είναι να συλλογικοποιεί τις ανάγκες και τους προβληματισμούς της να μιλά και να πράττει γι αυτές πέρα κι έξω από την λογική της διαμεσολάβησης.

Η καταπάτηση δικαιωμάτων χρόνων και η αντίσταση της κοινωνικής βάσης πάνε πακέτο με την όξυνση της καταστολής. Η αυθόρμητη και πρωτοφανής -για τον τελευταίο χρόνο- συσπείρωση του κόσμου σε διάφορα μέρη της χώρας και οι συνθήκες κοινωνικού αναβρασμού που επικράτησαν, ήρθαν αντιμέτωπες με την υπέρμετρη βία και την καταστολή από πλευράς κρατικού μηχανισμού. Οι υπερστελεχωμένες από την τρέχουσα κυβέρνηση μπατσο-μονάδες επιδόθηκαν σε ένα crescendo βίας και επιβολής με αποκορύφωμα, τόσο τον απροκάλυπτο ξυλοδαρμό ενός ανθρώπου στην πλατεία της Ν. Σμύρνης, όσο και τη σεξουαλική κακοποίηση της 18χρονης που κρατείται ακόμη στη ΓΑΔΑ, και η οποία έχει δεχθεί πολλαπλές απειλές βιασμού από τους βασανιστές της. Τα εν λόγω περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας δεν είναι πρωτοφανή ούτε μοναδικά, καθώς έχουν συμβεί εκατοντάδες φορές στο παρελθόν και με διάφορες αφορμές. Πόσο μάλλον στην υπάρχουσα συγκυρία, με την δολοφονία ενός απεργού πείνας σε εξέλιξη, την προκλητική συγκάλυψη παιδεραστών και βιαστών από πλευράς κυβέρνησης, την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, την απαγόρευση συγκεντρώσεων, την ψήφιση τρομονόμου περί «ανατρεπτικής» μουσικής, αλλά και τη συνεχή διαστρέβλωση, παραπληροφόρηση και λογοκρισία στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αντί για τη στελέχωση και τη στήριξη του ΕΣΥ με την παροχή του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού και την πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού, τη στήριξη των κατώτερων ταξικών κοινωνικών στρωμάτων, τη δωρεάν παροχή μέσων αυτοπροστασίας προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού, την ικανοποίηση των αιτημάτων των μαθητών για μικρότερα τμήματα και πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού, την αύξηση δρομολογίων των ΜΜΜ προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ένα χρόνο τώρα τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας ουσιαστικά συνοψίζονται στον περιορισμό κάθε τομέα της ζωής μας μέσω της τηλεκπαίδευσης, της τηλεργασίας, της εργασίας σε μη ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες, της μετακίνησης μόνο με κωδικούς στο 13033, της αναμονής των 534 €, της αναστολής συμβάσεων εργασίας, της επιβολής ελαστικών ωραρίων, της κατάργησης των αναρρωτικών αδειών, της πρόσληψης κάθε λογής ένστολων φρουρών, της επιβολής προστίμων και της οικονομικής εξαθλίωσης όσων αγωνίζονται, της υπερχρηματοδότησης των ΜΜΕ προς όφελος της κρατικής προπαγάνδας.Με πρόσχημα τη διασφάλιση της υγείας που αποτελεί κάτι το αξιακό για κάθε άνθρωπο, το κράτος εργαλειοποιεί την πανδημία στοχεύοντας στην επιβολή του φόβου, την κάμψη κάθε αντίστασης και τον πλήρη κοινωνικό παροπλισμό. Είναι ξεκάθαρο ότι εδώ κι ένα χρόνο γινόμαστε θεατές μιας κοινωνικής και ψυχολογικής αποσάθρωσης.

Αναγνωρίζοντας τις τακτικές των εξουσιαστών μας, αντιστεκόμαστε στην αποξένωση και στον κατακερματισμό των κεκτημένων και των ελευθεριών μας, βγαίνουμε στο δρόμο διεκδικώντας τη βελτίωση των ζωών μας, συλλογικοποιούμε τις ανάγκες και τις καταπιέσεις μας, συμμετέχουμε σε αδιαμεσολάβητες διαδικασίες που εκκινούν από εμάς και καταλήγουν σε εμάς.

Να αποτινάξουμε το φόβο.

Να μη συνηθίσουμε το θάνατο.

Να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.


ΚΑΡΔΙΤΣΑ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Όχι στην αστυνομική διαχείριση της πανδημίας!

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΦΙΜΩΣΗΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗΣ!

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ & ΠΟΡΕΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ!

ΣΑΒΒΑΤΟ 27/03, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ, 12.00

ΤΡΙΤΗ 30/03, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ, 18.00

Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Καρδίτσας

Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας

Κοινή Δράση Εκπαιδευτικών

Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Καρδίτσας

Αυτοοργανωμένη Αθλητική Ομάδα «Βαγγελίτσα Κουσιάντζα»

Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην «Πράσινη Ανάπτυξη» και στα αιολικά στα Άγραφα

Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα Καρδίτσας – Για υγεία, ζωή και ελευθερία

Ημέρες της πιο θλιβερής εποχής του τόπου διανύουμε εδώ και καιρό στην πόλη μας. Εξελίσσεται μια στοχευμένη και μεθοδική προσπάθεια να σταματήσουν όσες φωνές γράφουν την τοπική ιστορία του αγώνα ενάντια στην εγκληματική πολιτική του συστήματος. Το χρονικό της σύγχρονης αστυνομικής τρομοκρατίας στην Καρδίτσα ξεκινά τον Αύγουστο του 2019 μετά τις κινητοποιήσεις για τις ανεμογεννήτριες μπροστά στο Δημαρχείο, για τις οποίες τέσσερις αγωνιστές παραλαμβάνουν κλήσεις και προσεχώς, στις 30 Μαρτίου 2021, δικάζονται με κατασκευασμένο κατηγορητήριο. Συνεχίζει, έπειτα, με ένα μπαράζ διώξεων και εκδικητικών προστίμων σε βάρος όσων συμμετέχουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όπως στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και την απεργία στις 26/11, αλλά και με την προσπάθεια απομόνωσης και καταστολής δεκάδων άλλων συγκεντρώσεων με πρόταγμα την αλληλεγγύη σε όσους αγωνίζονται για ζωή, υγεία και ελευθερία, σύμφωνα με αγωνιστές και κοινωνικούς φορείς που καταγγέλλουν στόχευση, τρομοκρατία και έξαρση της αστυνομικής καταστολής. Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα: η απροκάλυπτη φωτογράφιση – βιντεοσκόπηση από την τοπική ασφάλεια όσων συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών έξω από το νοσοκομείο Καρδίτσας και οι αναίτιες προσαγωγές αγωνιστών ακόμη κι έξω από το σπίτι τους.

Πρόσχημα από τη μεριά της κυβέρνησης αποτελεί η προστασία της δημόσιας υγείας, αφού την ίδια ώρα μειώνει τις δαπάνες για την υγεία, δεν δείχνει σπουδή για τα μέτρα προστασίας στους μαζικούς χώρους εργασίας και στα ΜΜΜ, ενώ στη διάρκεια της καταστολής στοιβάζει όσους διαδηλώνουν και τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Η κυβερνητική επιδρομή εξελίσσεται με πρωθυπουργικές και υπουργικές εξαγγελίες, ΦΕΚ απαγορεύσεων κυκλοφορίας και συγκεντρώσεων, επίκληση του Ποινικού Κώδικα, αποφάσεις του Αρχηγού της Αστυνομίας και τον νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων που ψηφίστηκε το καλοκαίρι. Η αστυνομική τρομοκρατία, οι απαγορεύσεις, η επιβολή των εξοντωτικών προστίμων παραβιάζουν στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και, όπως μαρτυρούν και οι δηλώσεις του Υπουργού ΠΡΟΠΟ Χρυσοχοΐδη, στοχεύουν να διατηρηθούν και μετά την πανδημία.

Είναι φανερό ότι αυτά τα μέτρα αποτελούν το απαραίτητο συμπλήρωμα στην κυβερνητική πολιτική για να αντιμετωπίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις εγκληματικές ευθύνες της για τη δημόσια υγεία και για την αντεργατική πολιτική της, που εντείνει τη φτώχεια και την ανεργία, οδηγώντας τον λαό στην εξαθλίωση, ώστε να καταστείλει «εν τη γενέσει» τους τις λαϊκές αντιδράσεις το επόμενο διάστημα.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην πολιτική και κινηματική δράση και των λαϊκών ελευθεριών καθώς και η έμπρακτη αλληλεγγύη σε όσους διώκονται για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις είναι αναγκαία, για να ορθώσουμε τείχος υπεράσπισης όσων αγωνίζονται, να προστατέψουμε όσους έρχονται αντιμέτωποι με την κυβερνητική και κρατική τρομοκρατία, την αστυνομική βία και καταστολή, και να αντιμετωπίσουμε συλλογικά την επίθεση στον λαό.

Καταδικάζουμε την εκμετάλλευση της πανδημίας ως πρόσχημα για την επίθεση στα εργατικά & δημοκρατικά δικαιώματα (με τις απαγορεύσεις στην κυκλοφορία αλλά και στη συνάθροιση). Υποστηρίζουμε το δικαίωμα στους αγώνες.

Απαιτούμε να διαγραφούν τα εξοντωτικά πρόστιμα και να σταματήσουν η στοχοποίηση και οι αναίτιες προσαγωγές αγωνιστών.

Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην ποινικοποίηση της πολιτικής και κινηματικής δράσης.

Καταγγέλλουμε ανοιχτά την αστυνομική καταστολή στην πόλη μας. Καμία τους ενέργεια δεν θα μείνει κρυφή. Κανένας αγωνιστής δεν θα μείνει μόνος του στα δίχτυα της ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων.

Καλούμε όλους τους φορείς του μαζικού κινήματος να καταγγείλουν τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις. Η σιωπή είναι συγκάλυψη και συνενοχή. Ο λαός και το κίνημά του θα κατακτήσουν το δημοκρατικό δικαίωμα στον αγώνα στις πόλεις και τους δρόμους τους, στους κοινωνικούς χώρους και στους χώρους της δουλειάς.

Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα Αιολικά στα Άγραφα

Αντικατασταλτική συγκέντρωση

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Σάββατο 27/3 12μ. κεντρική πλατεία Καρδίτσας.

ΕΝΑΝΤΙΑ: Στην κρατική καταστολή, την τρομοκρατία & τον περιορισμό των ελευθεριών. Στην ποινικοποίηση των αγώνων, της πολιτικής δράσης & τις αστυνομικές μεθοδεύσεις.Στην επιχειρούμενη λεηλασία των Αγράφων & τις διώξεις των αγωνιστών. Στη φτώχεια, την εξαθλίωση και το θάνατο της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ για μια ζωή με αξιοπρέπεια… για να νικήσει η ζωή, η αλληλεγγύη & η ελευθερία!Για τον ελευθεριακό κομμουνισμό και την αναρχία!

 

 

 

 

 


https://new.infolibre.gr/2021/03/24/protovoylia-syllogon-foreon-organoseon-thessalonikis-kalesma-se-sygkentrosi-enantia-stin-kyvernitiki-diacheirisi-tis-pandimias/

https://new.infolibre.gr/2021/03/24/diimero-sygkentroseon-26-27-3-antistasi-apenanti-stin-katastoli-kai-ton-aytarchismo-lefta-gia-ygeia-kai-paideia/

 

Μοιραστείτε το άρθρο