ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ, ΦΟΡΕΩΝ, ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Κάλεσμα σε συγκέντρωση ενάντια στην κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας

Η διαχείριση της πανδημίας, η αστυνομοκρατία, η καταστολή, τα προβλήματα σε παιδεία, υγεία και μέσα μαζικής μεταφοράς που προκύπτουν από την κυβερνητική πολιτική, ήταν τα θέματα που αναπτύχθηκαν στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε διά ζώσης στα γραφεία της ΕΔΟΘ, η Πρωτοβουλία Συλλόγων, Φορέων και Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης. Ενόψει της συγκέντρωσης που έχουν εξαγγείλει για το Σάββατο στις 12:00 στον Λευκό Πύργο, μέλη των 18 σωματείων εργαζομένων, συλλόγων φοιτητών, δημοτικών σχημάτων, οργανώσεων αλληλεγγύης, καλλιτεχνών, γυναικών, κινήσεων για τις αστικές συγκοινωνίες κ.α., παρουσίασαν το πλαίσιο και τους άξονες της κινητοποίησης που επικεντρώνονται στο σύνθημα: Δεν θέλουμε αστυνομοκρατία και καταστολή, θέλουμε δωρεάν υγεία, παιδεία και κοινωνικά δικαιώματα.

«Το φοιτητικό κίνημα, οι φοιτητές γενικά, έχουν δείξει το τελευταίο δίμηνο σημάδια μαζικοποίησης και κλιμάκωσης του αγώνα τους, παρά την κρατική καταστολή βγαίνουν χιλιάδες στους δρόμους, διεκδικώντας το δικαίωμα στην δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Η κυβερνητική πολιτική τους επιφυλάσσει την τρομοκρατία και τη καταστολή. Το φοιτητικό κίνημα δεν είναι μονοκαλλιέργεια, δεν αγωνίζεται μόνο για τα δικά του συμφέροντα. Αγωνίζεται για ένα παλλαϊκό αίτημα, το οποίο εδώ και ένα χρόνο ταλανίζει την ελληνική κοινωνία», είπε ο Ορέστης Αλεξίου, εκπρόσωπος του  Ενιαίου Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών & Υποψήφιων Διδακτόρων Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ.

«Στη κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη το δημοτικό συμβούλιο καταψήφισε τις προτάσεις τις οποίες κατέθεσαν οι ανατρεπτικές δυνάμεις τα οποία αφορούσαν τη διαχείριση της πανδημίας και συγκεκριμένα ανάμεσα σε άλλα ψηφίσματα, ως παράταξη καταθέσαμε ένα ψήφισμα, το οποίο στην ουσία μετέφερε ένα πολύ συγκεκριμένο αίτημα των υγειονομικών, το οποίο ήταν να νοικιάσει το Δήμος Θεσσαλονίκης δωμάτια σε ξενοδοχεία, αφού η κυβέρνηση δεν τα επιτάσσει όπως όφειλε, ώστε να φιλοξενηθούν οι θεραπευμένοι αλλά ακόμη και ο ασθενείς ώστε να μη μεταδίδουν τον ιό στις οικογένειες τους. Ακόμη και αυτό η τοπική αρχή το καταψήφισε», είπε η Μαρία Κέκη εκ μέρους του σχήματος Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής.

Ενώ η διωκόμενη πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Δάφνη Κατσίμπα, τόνισε σε μήνυμά της σχετικά με τη δημόσια υγεία και την κατάσταση στα νοσοκομεία ότι: «Εδώ και ένα χρόνο εντείνουμε τη πάλη μας στα πλαίσια της προάσπισης της ζωής, της υγείας και της ετερότητας του λαού. Εντείνουμε τη πάλη μας για τη δημιουργία του αναγκαίου αριθμού κλινών ΜΕΘ, πλήρως εξοπλισμένων και στελεχωμένων με ιατρικό προσωπικό όπως αντιστοιχεί για τις καθημερινές υγειονομικές ανάγκες εκτός πανδημίας. Εντείνουμε τη πάλη μας για ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας βαθμίδας υγείας, τέτοια που να ικανοποιεί το κρίσιμο ρόλο της για τις πληθυσμιακές ανάγκες σε πρόληψη και σε περίθαλψη».

Θεοπίστη Καπέτα

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ: 

ΘΕΛΟΥΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΌΧΙ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ: Σάββατο 27/3/2021, στις 12:00, στο Λευκό Πύργο

Τα νέα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων, τα οποία εφαρμόζονται στο όνομα της δήθεν υγειονομικής προστασίας, είναι στην πραγματικότητα μέτρα κοινωνικής καταστολής, για να αντιμετωπίσουν την αντίδρασή μας στην γιγάντια φτώχεια-ανεργία-ανισότητα, που δημιουργεί η κρίση του συστήματός τους και τα διαρκή αντεργατικά μέτρα. Την ίδια ώρα που οι λιγοστές ΜΕΘ είναι επικίνδυνα γεμάτες και τα νοσοκομεία υποστελεχωμένα και ρημαγμένα, την ώρα που τα μέσα μαζικής μεταφοράς ξεχειλίζουν τις ώρες αιχμής και οι μαζικοί χώροι δουλειάς στοιβάζουν τους εργαζόμενους χωρίς επαρκή μέτρα προστασίας, οι κυβερνητικοί περιορισμοί στην καθημερινή μετακίνηση, δεν έχουν κανένα υγειονομικό περιεχόμενο, και στο μόνο που στοχεύουν είναι να μεταφέρουν την ευθύνη της διάδοσης του ιού στο λαό.

Αυτό που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα, είναι η παροχή δωρεάν υγείας και μέτρων προστασίας, το άνοιγμα νέων ΜΕΘ και οι μαζικές προσλήψεις νοσοκομειακού προσωπικού, τα μαζικά και δωρεάν τεστ (ειδικά στους χώρους εργασίας) και η ύπαρξη πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, τα αυτονόητα δηλαδή που απαιτούνται για να σωθεί η ζωή του λαού. Είναι η αύξηση των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ο τερματισμός της αθλιότητας που επικρατεί στην πόλη με τον ΟΑΣΘ. Είναι οι προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών, χτίσιμο νέων σχολείων, ώστε να γίνει εφικτή η λειτουργία της εκπαίδευσης (σε όλες τις βαθμίδες) με ασφαλείς όρους. Είναι, πάνω από όλα, η εξασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων σε υγεία, παιδεία, δουλειά, ζωή. Κανένα τέτοιο μέτρο δεν σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση, το αντίθετο μάλιστα, ρημάζει ακόμα περισσότερο την παρεχόμενη Υγεία, Παιδεία και διαλύει το βιοτικό επίπεδο του λαού. Καμία σχέση δεν έχουν αυτές οι δίκαιες διεκδικήσεις με τους αρνητές του ιού, που δεν υψώνουν καμία διεκδίκηση προς την κυβέρνηση για υγειονομική προστασία.

Για να περάσει αυτή την πολιτική, χρησιμοποιεί την πανδημία ως αφορμή για να εκδηλώσει μια πρωτοφανή σε αγριότητα αστυνομοκρατία, όπως εξελίχθηκε στη Νέα Σμύρνη, στην πρυτανεία του ΑΠΘ, στις διαδηλώσεις, η οποία στρέφεται ενάντια σε όσους αγωνίζονται, όπως οι φοιτητές, αλλά ακόμη και ενάντια στην καθημερινή ζωή του λαού μας. Θέλουν, έτσι, να εμπεδώσουν ένα κλίμα φόβου και υποταγής, θέλουν να νομιμοποιήσουν τις απαγορεύσεις των συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων και απεργιών, θέλουν να καταστείλουν εν τη γενέσει της κάθε κινητοποίηση. Ιδιαίτερο μίσος έχουν για τη νεολαία, την οποία φοβούνται γιατί δεν θέλει να υποταχθεί στα σχέδια τους. Στο ίδιο πλαίσιο είναι και η εκδικητική στάση τους στην δίκαιη απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα, που τον θέλανε νεκρό.

Οι εκατομμύρια άνεργοι-απολυμένοι και τα μικρομάγαζα που μαραζώνουνε, οι μαθητές-φοιτητές που τους πετάνε έξω από την εκπαίδευση με τον ν. Κεραμέως-Χρυσοχοίδη και βρίσκονται χωρίς μέλλον, οι εργαζόμενοι που έρχονται αντιμέτωποι με την κατάργηση του ωραρίου και τις απλήρωτες υπερωρίες ή με τα εργατικά «ατυχήματα» για να σωθεί η οικονομία των πλουσίων, οι νοσοκομειακοί που ρισκάρουνε τη ζωή τους στη μάχη ενάντια στη νόσο, οι χιλιάδες άνθρωποι που θα χάσουνε το σπίτι τους με τους πλειστηριασμούς, οι συνταξιούχοι που κινδυνεύουν από τον πραγματικό συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

  • ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ. ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ στην ΥΓΕΙΑ – ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΜΑ ΝΕΩΝ ΜΕΘ. ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ. ΜΑΖΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ. ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ.
  • ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ. ΚΑΤΩ Ο ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ. ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ. ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ. ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ, ΕΦΟΣΟΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.
  • ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ, ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ, ΑΠΕΡΓΙΩΝ.
  • ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΝΕΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΟΑΣΘ.

Πρωτοβουλία  Συλλόγων Φορέων & Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης

Στην κινητοποίηση ως τώρα καλούν:

  1. Σύλλογος Φοιτητών Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ
  2. Ενιαίος Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών & Υποψήφιων Διδακτόρων Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ
  3. Σύλλογος Φοιτητών Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ
  4. Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής ΑΠΘ
  5. Σύλλογος Φοιτητών Κτηνιατρικής ΑΠΘ
  6. Σύλλογος Φοιτητών Μαθηματικού ΑΠΘ
  7. Γ΄ ΕΛΜΕ
  8. Ε΄ ΕΛΜΕ
  9. Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (Σ.Μ.Ε.Θ.)
  10. Επιτροπή Αγώνα Διανομέων
  11. Πρωτοβουλία Εργαζομένων Φοιτητών Συνταξιούχων για τις Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης
  12. Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης διαδηλωτών/τριών της Πορείας του Πολυτεχνείου
  13. Η Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής
  14. Η Πόλη Αλλιώς
  15. Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία
  16. “Δημοτική Κίνηση Εργατική Αντεπίθεση” Αμπελοκήπων – Μενεμένης
  17. Πρωτοβουλία Μουσικών-Καλλιτεχνών
  18. Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη
Μοιραστείτε το άρθρο