ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ 26-27/3: Αντίσταση απέναντι στην καταστολή και τον αυταρχισμό – Λεφτά για υγεία και παιδεία

Αντίσταση απέναντι στην καταστολή και τον αυταρχισμό – Λεφτά για υγεία και παιδεία (26-27/3)

Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε ένα όργιο αυταρχισμού και αστυνομικής αυθαιρεσίας, καθώς και μια οργανωμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης και χειραγώγησης της κοινής γνώμης.  Αποκορύφωμα αποτέλεσαν τα γεγονότα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στην πλατεία Νέας Σμύρνης, ως συνέχεια όλων όσα προηγήθηκαν με την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων και των διαδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη 2020 και της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκέμβρη, τη βίαιη αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων των φοιτητών/φοιτητριών και των εκπαιδευτικών και τη σκληρή καταστολή των κινητοποιήσεων που διοργανώνονταν για να σωθεί η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα και να γίνουν σεβαστά τα νόμιμα δικαιώματά του.

Στο περίφημο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός δεν αναζήτησε φυσικά ευθύνες στην ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το κρεσέντο καταστολής, αλλά προσέφερε πλήρη κάλυψη στην αστυνομική βία και εξαπέλυσε νέες απειλές απέναντι στην κοινωνία. Αυτό δείχνει ότι η περιστολή των δημοκρατικών μας ελευθεριών αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης στην προσπάθεια της να επιβάλλει μια πλήρως αντιδραστική και νεοφιλελεύθερη πολιτική ατζέντα που περιλαμβάνει διάλυση των εργασιακών σχέσεων, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας.

3ο κύμα της πανδημίας και οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης

«124 βαρέως πάσχοντες ασθενείς περιμένουν το τελευταίο 24ώρο να εισαχθούν σε ΜΕΘ, 75 είναι ασθενείς COVID. Προφανέστατα έχουν τελειώσει οι ΜΕΘ», (Π. Παπανικολάου, Γενικός Γραμματέας ΟΕΝΓΕ, 17 Μαρτίου 2021)

Το 3ο κύμα της πανδημίας είναι εδώ, ενώ η κυβέρνηση είναι ξανά απούσα, έχοντας αφήσει την κοινωνία και το υγειονομικό προσωπικό για ακόμα μια φορά χωρίς δίχτυ προστασίας. Ως Πόλη ανάποδα και Δύναμη Ανατροπής από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε μαχητικά στο πλευρό του υγειονομικού κινήματος και της αγωνιζόμενης κοινωνίας απαιτώντας:

  • Ενίσχυση του ΕΣΥ/Αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία/Δημιουργία πολλών νέων ΜΕΘ και ΜΑΦ (μονάδες αυξημένης φροντίδας)
  • Μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας
  • Άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων (Θεσσαλονίκη: Λοιμωδών, Παναγία, πρώην 424)
  • Επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς αποζημίωση
  • Μαζικά και δωρεάν τεστ σε όλο τον πληθυσμό
  • Άνοιγμα των κλειστών ξενοδοχείων για φροντίδα ασθενών,
  • Στήριξη των εργαζομένων και των μικρών επαγγελματιών που πλήττονται από την κρίση

…και ό,τι άλλο χρειαστεί στην ίδια κατεύθυνση.

Η ΝΔ όμως όχι μόνο αρνείται να κάνει τα στοιχειώδη αλλά συνεχώς μας εμπαίζει, δείχνοντας ποιες είναι οι προτεραιότητές της.  Αντί για ΜΕΘ και ασθενοφόρα αγοράζει περιπολικά, αντί για στήριξη των εργαζομένων επιλέγει τις απευθείας αναθέσεις σε κολλητούς και ζεστό χρήμα σε ιδιωτικούς κολοσσούς, αντί για λεφτά σε υγεία και παιδεία επιδοτεί τους κλινικάρχες και επιχειρεί να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη προσφέροντας εκατομμύρια στους ιδιοκτήτες των κυρίαρχων ΜΜΕ.

Η απάντηση του κινήματος

Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και η επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα σε συνδυασμό με την προσπάθεια συγκάλυψης αποκρουστικών σκανδάλων, όπως αυτό του Λιγνάδη, έχουν προκαλέσει οργή στη βάση της κοινωνίας με όλο και πιο πλατιά στρώματα να αγανακτούν και να κινητοποιούνται.

Το φοιτητικό κίνημα, οι μαζικές κινητοποιήσεις υπεράσπισης του δημοκρατικού αιτήματος του Δημήτρη Κουφοντίνα απέναντι στην εκδικητική μανία της κυβέρνησης, οι μαζικές διαδηλώσεις της 8ης Μάρτη μετά το ελληνικό #metoo, η μεγαλειώδης συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη και οι δεκάδες πολύ μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα το Σαββατοκύριακο 13-14 Μαρτίου δείχνουν ότι ο φόβος μπορεί και πρέπει να αλλάξει πλευρά. Ο δρόμος που επιλέγουμε είναι αυτός του μαζικού, καλά οργανωμένου αγώνα. Περιφρουρούμε τις κινητοποιήσεις μας από πρακτικές ατομικής βίας, που είναι ξένες προς το κίνημα, καθώς και από πιθανές προβοκάτσιες.

Η Πόλη Ανάποδα και η Δύναμη Ανατροπής στηρίζουν και συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί σε όλη την Ελλάδα για αντίσταση στις γειτονιές απέναντι στην καταστολή και τον αυταρχισμό. Συνεχίζουμε τον αγώνα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, αγωνιζόμαστε στο πλευρό του φοιτητικού κινήματος που παλεύει για δημόσια και δωρεάν παιδεία, τασσόμαστε ενάντια στα μέτρα φίμωσης και περιορισμού των ελευθεριών μας, παλεύουμε για να μην πληρώσουν την κρίση ξανά οι εργαζόμενοι/εργαζόμενες, οι αυτοαπασχολούμενοι/ες και οι μικρές επιχειρήσεις.

Καλούμε με όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας:

Η Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής

Μοιραστείτε το άρθρο