Διαδήλωση Τουρκοκυπρίων για την ελευθερία έκφρασης “Δεν φοβόμαστε, δε θα σιωπήσουμε”

Δεκάδες τουρκοκύπριοι, μέλη πολιτικών οργανώσεων της αριστεράς, ακτιβιστές και μέλη οργανώσεων πολιτικών δικαιωμάτων συγκεντρώθηκαν το Σάββατο το απόγευμα 20/3 στη Λευκωσία για να διαμαρτυρηθούν σε απαγορεύσεις και φυλακίσεις μελών της Αριστερής Κίνησης Sol Hareket. Με σύνθημα “Δεν φοβόμαστε, δεν θα σιωπήσουμε” πραγματοποίησαν πορεία διεκδικώντας το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης και λόγου.

Να σημειωθεί ότι περίπου 10 ημέρες πριν, την Πέμπτη 11/3 δύο μέλη και ο γραμματέας του Sol Hareket συνελήφθησαν από την αστυνομία και ανακρίθηκαν για “βανδαλισμό” σε πανό της νεολαίας του AKP, που έγραφε “LOVE ERDOGAN”. Παρότι υπήρχαν βίντεο που αποδεικνύουν τη μη εμπλοκή τους τελικώς κατηγορήθηκαν γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα η κίνηση είχε ασκήσει κριτική στην επιβολή οικονομικών μέτρων από την Τουρκία και της εκστρατείας είχαν κάνει ενάντια στα πανό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους “δεν φοβόμαστε, δεν θα σιωπήσουμε μπροστά στη φασιστική καταπίεση και τις συλλήψεις, την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης, τις προσπάθειες να καταπνίξουμε τις ελευθερίες μας. Δεν αναγνωρίζουμε το παράνομο καθεστώς και τους διορισμένους που δημιουργήθηκαν σφετερίζοντας τη θέλησή μας στο βόρειο τμήμα της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε τον αποφασιστικό αγώνα μας κατά αυτού του καθεστώτος, το οποίο δεν αντιπροσωπεύει τη βούληση των Τουρκοκυπρίων.”

Επίσης σημειώνουν ότι δεν αποδέχονται να μετακυλιστεί η ευθύνη λόγω της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία στους εργαζόμενους και τους πολίτες οδηγώντας τους σε περαιτέρω εξαθλίωση. Ούτε και στην επιβολή οικονομικών πακέτων και προσπαθειών πολιτιστικής αφομοίωσης. Αγωνίζονται για μια σύγχρονη, δημοκρατική, δίκαιη, ισότιμη, φιλελεύθερη χώρα και για μια λύση στο Κυπριακό που προσδοκούν σύντομα και την ειρήνη.

Την εκδήλωση διαμαρτυρίας στήριξαν η Αριστερή Κίνηση, ο Δρόμος της Ανεξαρτησίας, τα πολιτικά κόμματα YKP, BKP, KSP, η Επαναστατική Κομμουνιστική Ένωση (DKB), το Πολιτιστικό Κέντρο Μπαράκα, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις KTÖS και KTOEÖS, η Τουρκοκυπριακή Ένωση Κρατικών Υπαλλήλων (CAG-SEN) η HTKS, η Ένωση Καλλιτεχνών και Συγγραφέων Κύπρου, η Τουρκοκυπριακή Ένωση Δημοκρατίας της Βρετανίας (KTDD), η Πρωτοβουλία ειρήνης και δημοκρατίας και άλλοι.

Μοιραστείτε το άρθρο