Όχι στο αντιδημοκρατικό “τσεκούρι” Βορίδη στις τοπικές εκλογές

Κοινή παρέμβαση για το νομοσχέδιο Βορίδη των Περιφερειακών και Δημοτικών αριστερών ριζοσπαστικών και αντικαπιταλιστικών κινήσεων.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΝΟΜΟΘΕΤΕΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

ΑΛΛΑΓΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Η επίφαση δημοκρατικών θεσμών καταρρέει – Αποκλεισμός των ενοχλητικών μειοψηφιών από τα συμβούλια

Με σχέδιο νόμου που φέρνει ο νέος -ακροδεξιάς κοπής- υπουργός εσωτερικών Βορίδης ακρωτηριάζονται όσα ψήγματα αντιπροσώπευσης και δημοκρατικής λειτουργίας είχαν απομείνει στα συμβούλια Περιφερειών και Δήμων. Στο όνομα της εύρυθμης λειτουργίας και της κυβερνησιμότητας δήμων και περιφερειών, έρχεται να επιφέρει νέες αντιδραστικές αλλαγές, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο Θεοδωρικάκου που παρέδωσε και άλλες αρμοδιότητες των συμβουλίων σε επιτροπές που ελέγχονται από τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές.

Συγκεκριμένα :

  • Επαναφέρεται η 5ετής θητεία για τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 και μετά.
  • Τίθεται όριο 3% για την εκλογή των παρατάξεων στα συμβούλια. Καταργείται, με άλλα λόγια, το κουτσό σύστημα της απλής αναλογικής που υπήρχε, επεκτείνοντας την καλπονοθεία των βουλευτικών εκλογών σε δήμους και περιφέρειες.
  • Εισάγεται «κόφτης» στον αριθμό των εκλεγμένων συμβούλων σε δήμους και περιφέρειες με σημαντική μείωση του αριθμού τους (που σημειωτέον στους δήμους δεν επιφέρουν καμιά οικονομική επιβάρυνση).
  • Το όριο εκλογής δημάρχου ή περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο κατεβαίνει στο 43% αντί του 50% που ίσχυε.
  • Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών για τη θέση του Περιφερειάρχη ή του Δημάρχου ανεξαρτήτως ποσοστού.
  • Καταργείται η δυνατότητα να κατέβει ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο σε μια δημοτική κοινότητα.
  • Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου για την κατάρτιση των συνδυασμών, ενώ οι εκλογές θα γίνονται τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου !
  • Καθιστά υποχρεωτικό για την κατάθεση ψηφοδελτίου σε ένα δήμο που έχει κοινότητες, όχι μόνο να υπάρχει αριθμός υποψηφίων δημοτικών συμβούλων όσος ο αριθμός των εδρών του δημοτικού συμβουλίου, αλλά να υπάρχουν υποψήφιοι σύμβουλοι και στο 80% των δημοτικών κοινοτήτων τουλάχιστον όσοι ο αριθμός των κοινοτικών συμβούλων.
  • Ανεβάζει το ύψος των παραβόλων για την υποψηφιότητα του επικεφαλής της Περιφέρειας στα 500 €, των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων στα 80 € και των υποψηφίων συμβούλων στις κοινότητες στα 50 €, καθιστώντας ακόμα πιο δυσβάσταχτο το ήδη μεγάλο κόστος παραβόλων, δημιουργώντας πρόσθετες δυσκολίες στην κατάθεση ψηφοδελτίων για τους συνδυασμούς που βασίζονται μόνο στις δικές τους δυνάμεις και δεν στηρίζονται από καθεστωτικούς μηχανισμούς και σε οικονομικά συμφέροντα.

Τι είναι λοιπόν αυτό που κυρίως ώθησε την κυβέρνηση να αλλάξει το εκλογικό σύστημα ;

Τη συναίνεση σε συμβούλια Περιφερειών και Δήμων την είχαν δεδομένη από τις θέσεις και τη στάση των μεγάλων παρατάξεων των αστικών κομμάτων, ώστε να περνούν οι κατευθύνσεις Ε.Ε. και αστικών κυβερνήσεων που ενισχύουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, την ανταποδοτική λειτουργία, τη συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών, τη φορομπηξία των κατοίκων. Επίσης, οι ρυθμίσεις του Κλεισθένη από το ΣΥΡΙΖΑ και των νέων νομοθετημάτων της Ν.Δ. εξασφάλιζαν μια σειρά κρίσιμα θέματα να μη χρειάζονται έγκριση από τα συμβούλια, αλλά να αποφασίζονται από τις επιτροπές που η παράταξη Περιφερειάρχη ή Δημάρχου είχε εξασφαλισμένη την πλειοψηφία ακόμα και μη αντιπροσωπευτική της σύνθεσης του συμβούλιου. Η λεγόμενη μη κυβερνησιμότητα δεν κινδύνευε και ελάχιστες φορές ήταν οι φορές που περιφερειακές και δημοτικές αρχές δεν κατάφερναν να περνά το δικό τους, αφού έχουν ακόμα και τον έλεγχο των θεμάτων που μπορούν να τεθούν στα συμβούλια.

Είναι πολύ ενοχλητική η παρουσία περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων της ριζοσπαστικής, μαχόμενης, αντικαπιταλιστικής αριστεράς, τους χαλά τα σχέδια και εν δυνάμει ακόμα και επικίνδυνη το επόμενο διάστημα που θα είναι ακόμα πιο δραματικές οι συνέπειες της αντιλαϊκής δολοφονικής πολιτικής τους. Γιατί με την παρουσία μας στα συμβούλια έχοντας ενημέρωση από πρώτο χέρι, αποκαλύπτουμε τους σχεδιασμούς τους, τα οικονομικά συμφέροντα και τις διαπλοκές που κρύβονται πίσω από τις αποφάσεις τους. Δεν αποδεχόμαστε την παρουσία των συμβούλων της εγκληματικής οργάνωσης της Χ.Α.. Δημοσιοποιούμε τα κονέ και τις συνεργασίες των «αντίπαλων» παρατάξεων. Δεν μπαίνουμε στη λογική της διαχείριση της μιζιέρας και του μικρότερου κακού. Τους χαλάμε τη σούπα με τη στήριξη διεκδικήσεων και της παρουσίας των κινηματικών συλλογικοτήτων στις συνεδριάσεις. Αναδεικνύουμε και οργανώνουμε αγώνες για τα προβλήματα. Αποτελούμε μέσα στα συμβούλια την φωνή των απέξω, των εργαζόμενων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Οι νέες ρυθμίσειςαυτές έχουν στόχο την πιο συντηρητική, αυταρχική θωράκιση των περιφερειών και δήμων και την ακόμη πιο έντονα συγκεντρωτική, περιφερειαρχοκεντρική-δημαρχοκεντρική, αντιδημοκρατική τους λειτουργία.

Έτσι περιφέρειες και δήμοι θα επιτελέσουν καλύτερα τον ρόλο τους ως σκληρό κομμάτι του κράτους, μακρύ χέρι του κεντρικού επιτελικού κράτους. Ενός ρόλου που τους ανατίθεται για την ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης καίριων τομέων της τοπικής διοίκησης, δημόσιων αγαθών και δημόσιων χώρων, τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και την ανάπτυξη και λειτουργία των πόλεων με βάση τις ανάγκες της αγοράς. Οι δήμοι εταιρείες – εργοδότες θα συνεχίσουν ανεμπόδιστα να περικόπτουν δαπάνες για τις κοινωνικές ανάγκες, θα συνεχίσουν την πολιτική της φοροεπιδρομής, χωρίς το «εμπόδιο» των διαφορετικών φωνών που υψώνουν αναχώματα και αγωνίζονται ενάντια στην λογική που θέλει τους δήμους και περιφέρειες να λειτουργούν για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και του κέρδους.

Ο νέος εκλογικός νόμος όχι μόνο αναιρεί κάθε έννοια της επίπλαστης “αυτοδιοίκησης” που επικαλούνταν κατ’ ευφημισμό, αλλά – με τα πολλαπλά επιπλέον εμπόδια και περιορισμούς που θέτει- έχει σαφή στόχο την εξαφάνιση αιρετικών, ανεξάρτητων, μαχητικών, ενοχλητικών φωνών στα δημοτικά – περιφερειακά συμβούλια όπως αυτές της μαχόμενης, ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

Γι αυτό και βρίσκει απόλυτα σύμφωνους την ΚΕΔΕ και τη συντριπτική πλειοψηφία των καθεστωτικών δημάρχων, των επαγγελματιών της πολιτικής που θέλουν περιφέρειες και δήμοι να αποτελούν ιμάντες του κρατικού μηχανισμού για την επιβολή των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Οι αριστερές, αντικαπιταλιστικές κινήσεις σε δήμους και περιφέρειες λέμε :

ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ «ΤΣΕΚΟΥΡΙ» ΒΟΡΙΔΗ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Προβάλλουμε ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας με πραγματική αυτοδιεύθυνση στους χώρους που εργαζόμαστε και ζούμε.

Αγωνιζόμαστε για:

  • Ενεργό συμμετοχή των κατοίκων. Οι δήμοι και οι κοινότητες να συγκροτούνται με τρόπο που να εξασφαλίζεται η άμεση συμμετοχή και δημοκρατία. Λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές με αποφασιστικό ρόλο και αρμοδιότητες.
  • Καθιέρωση της απλής ανόθευτης αναλογικής χωρίς αποκλεισμούς. Συμβούλια εκλεγμένα με απλή αναλογική και σύμβουλοι ανακλητοί από τον λαό χωρίς προνόμια και αμοιβές. Ορισμός επικεφαλής σε δήμο ή περιφέρεια από τα συμβούλια. Δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε όλους τους κατοίκους χωρίς εξαίρεση των μεταναστών που δεν προέρχονται από χώρες της Ε.Ε..
  • Κατοχύρωση του λαϊκού και εργατικού ελέγχου στον σχεδιασμό των συνολικών προτεραιοτήτων μιας περιοχής, την εκτέλεση, το κόστος κάθε εκτελούμενου έργου (υποδομών, υπηρεσιών κλπ) από τους άμεσα ενδιαφερόμενους λαϊκούς φορείς και τις οργανώσεις τους. Καθιέρωση βέτο για τοπικά ζητήματα από τις αντίστοιχες συνελεύσεις κατοίκων ή άλλα λαϊκά όργανα και θεσμούς.
  • Κατάργηση όλων των υπερεξουσιών δημάρχων/περιφερειαρχών και του ασφυκτικού ελέγχου που ασκούν σε όλες τις κλειστές επιτροπές, όπως είναι η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
  • Κατάργηση των μνημονιακών ρυθμίσεων για δήμους και περιφέρειες και του πανοπτικού ασφυκτικού έλεγχου του «Μεγάλου Αδελφού», δηλαδή του Οικονομικού Παρατηρητήριου και των αντιδημοκρατικών κανονισμών λειτουργίας που θέσπισαν οι νόμοι Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης.
  • Μείωση του μεγέθους- σε ανθρώπινες διαστάσεις – των υδροκέφαλων Δήμων, η έκταση των οποίων στην καλύτερη περίπτωση δυσχεραίνει αφάνταστα την συμμετοχή και τον έλεγχο από την πλευρά των πολιτών και στην χειρότερη την καθιστά αδύνατη, ενώ διευκολύνει την επιχειρηματική λειτουργία τους.

Αυτά προφανώς δεν συνάδουν με το χαρακτήρα της τοπικής διοίκησης, που επιβάλλουν κεφάλαιο και Ε.Ε, αλλά μπορούν να επιβληθούν μόνο από το οργανωμένο κίνημα, τη μαζική δράση των συνδικάτων, των φοιτητικών συλλόγων, των τοπικών συλλογικοτήτων και κινήσεων σε σύγκρουση με το υπάρχον σύστημα τοπικής εξουσίας, την αυταρχική πολιτική δημάρχων, περιφερειαρχών, κυβερνήσεων και κράτους.

Οι αριστερές, ριζοσπαστικές αντικαπιταλιστικές κινήσεις θα συνεχίσουμε στο δρόμο της αγωνιστικής υπεράσπισης των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, μέσα και έξω από τα συμβούλια για την ανατροπή των αντιδραστικών πολιτικών σε δήμους, κόντρα σε επιχειρηματικά συμφέροντα και την ιδιωτικοοινομική τους λειτουργία, τη λεηλασία των δημόσιων κοινωνικών αγαθών και της φύσης, και τη συγκεντρωτική δομή τους.

Για ένα άλλο μοντέλο πραγματικής τοπικής αυτοδιοίκησης που θα λειτουργεί σε όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, των εργαζομένων και της κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης.

Περιφερειακές κινήσεις

  1. Αν. Μακεδονία-Θράκη : Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση-Ανταρσία στην Α.Μ.Θ.
  2. Αττική : Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική- Ανταρσία σε κυβέρνηση – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ.
  3. Βόρειο Αιγαίο : Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά
  4. Δυτική Ελλάδα : Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα
  5. Δυτική Μακεδονία : Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία
  6. Ήπειρος : Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο
  7. Θεσσαλία : Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή
  8. Κ. Μακεδονία : Ανταρσία – Αντικαπιταλιστική Αριστερά στην Κ. Μακεδονία
  9. Κρήτη : Ανυπόταχτη Κρήτη- Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση
  10. Πελοπόννησος : Ανταρσία στο Μωριά – Συμπόρευση για την ανατροπή
  11. Στερεά Ελλάδα : Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα

Κινήσεις σε δήμους

  1. Αγρίνιο : Ανυπότακτο Αγρίνιο
  2. Αγ. Αναργύρων-Καματερού : Ανυπότακτη Πόλη – Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση στις γειτονιές Αγ. Αναργύρων-Καματερού
  3. Αθήνα : Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας
  4. Αθήνα : Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα – Ανταρσία σε κυβέρνηση – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ
  5. Αμπελόκηποι – Μενεμένη : Ανυπακοή στις Γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης
  6. Βύρωνας : Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα
  7. Γλυφάδα : Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας
  8. Δάφνη- Υμηττός : Μαχόμενη Αριστερή Δύναμη Ανατροπής Δάφνης- Υμηττού (Μ.ΑΡΙ.Δ.Α.)
  9. Ελληνικού – Αργυρούπολης : Εκτός Πλάνου – Αντικαπιταλιστική Κίνηση Ελληνικού – Αργυρούπολης
  10. Ζωγράφου : Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου
  11. Ηλιούπολη : Μαχόμενη Ηλιούπολη Αριστερή Ανατρεπτική Κίνηση (ΜΑ.ΧΗ.)
  12. Ηράκλειο Αττικής: Κόκκινη Ρωγμή – Αγώνας-Ρήξη-Ανατροπή στο Ηράκλειο
  13. Θέρμη : Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής
  14. Θεσσαλονίκη : Δύναμη Ανατροπής Θεσσαλονίκης
  15. Ίλιον : Αριστερή Κίνηση Ιλίου (ΑΡΚΙ)
  16. Ιωάννινα : Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα
  17. Καισαριανή : Ανυπόταχτη Καισαριανή-Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση
  18. Μαρούσι : Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Εκτός των Τειχών Μαρουσιού
  19. Μυτιλήνη : Ανυπόταχτη Μυτιλήνη
  20. Νέα Ιωνία : Εκτός Σχεδίου Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
  21. Νεάπολη – Συκεές: Η πόλη Αλλιώς Αριστερή Ανατρεπτική Παρέμβαση στον δήμο Νεάπολης – Συκεών
  22. Νέα Σμύρνη : Μια πόλη Ανάποδα-Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης
  23. Νίκαια – Ρέντη : Ανταρσία στην Κοκκινιά της Προσφυγιάς και της Αντίστασης
  24. Πάτρα : Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Πάτρα – Ανταρσία σε Κυβέρνηση – ΕΕ – Κεφάλαιο
  25. Πειραιάς : Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση «Ανταρσία στο Λιμάνι»
  26. Περιστέρι : Αριστερή Κίνηση Περιστερίου
  27. Πρέβεζα : Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας
Μοιραστείτε το άρθρο