Πρώτη δίκη για το Πανεπιστήμιο Βοσπόρου: “Αφήστε τους συμφοιτητές μας ελεύθερους”.

Ελεύθεροι δύο απο τους φοιτητές του πανεπιστημίου του Βοσπόρου με δικαστική απόφαση. Παρά τη βροχή και τις απαγορεύσεις της αστυνομίας εκατοντάδες φοιτητές, καθηγητές, αλλά και βουλευτές της αντιπολίτευσης βρέθηκαν σήμερα έξω από το Δικαστήριο Çağlayan της Κωνσταντινούπολης.

Το ραντεβού είχε δοθεί για τις 13.00 το μεσημέρι και δεκάδες φοιτητές άρχισαν από νωρίς να καταφθάνουν  έξω από το 21ο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης. “Ή όλοι ελεύθεροι ή κανένας μας” φώναζαν οι φοιτητές με συνθήματα καθ΄ όλη τη διάρκεια της δίκης.

Με πανηγυρισμούς έγινε δεκτή και η απόφαση του δικαστηρίου, με τους φοιτητές να σημειώνουν ότι στο πρώτο δικαστήριο αντίστασης του Βοσπόρου η αλληλεγγύη νίκησε, ενώ φοιτήτρια η οποία βρισκόταν σε κατ΄ οίκον περιορισμό έβγαλε το βραχιόλι περιορισμού και βρέθηκε εκεί με τους συμφοιτητές της. Μπορεί να ελευθερώθηκαν οι δύο συμφοιτητές μας, όμως έχουμε ακόμη 6 φυλακισμένους. Θα είμαστε στους δρόμους και στις πλατείες μέχρι όλοι οι αγωνιστές της αντίστασης του Boğaziçi είναι ελεύθεροι και μέχρι και το πανεπιστήμιο να απελευθερωθεί”, τόνιζαν οι φοιτητές.

Οι φοιτητές αντιμετωπίζουν την κατηγορία “δημόσιας προσβολής θρησκευτικών αξιών” και “υποκίνησης σε μίσος”. Κι αυτό γιατί στο υπό κατάληψη πανεπιστήμιο αναρτήθηκε μια παραποίηση φωτογραφίας του Kaaba – του ιερού “κύβου” για τους μουσουλμάνους – στο οποίο προστέθηκε και το σύμβολο της LGBT+ κοινότητας. Αποτέλεσμα η αστυνομία συνέλαβε άτομα της κοινότητας ακόμη κι αν δεν είχαν καμία σχέση με το έργο.

Για κατηγορητήριο – σαρίας κάνουν λόγο οι φοιτητές και οι δικηγόροι τους επικαλέστηκαν τον κοσμικό χαρακτήρα του Συντάγματος.

Σημειώνεται ότι οι διαμαρτυρίες των φοιτητών στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου ξεκίνησε από την αρχή της χρονιάς με τον διορισμό πρύτανη από την πλευρά της κυβέρνησης, ενός πρώην υποψήφιου βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος καμία σχέση δεν είχε με το πανεπιστήμιο.

https://new.infolibre.gr/2021/02/02/toyrkia-159-syllipseis-foititon-gia-diekdikisi-akadimaikis-eleytherias-sto-panepistimioy-toy-vosporoy/

Μοιραστείτε το άρθρο