“Λουκέτο” ζητά εισαγγελέας για το φιλοκουρδικό κόμμα, ο Ερντογάν δυναμιτίζει την πολιτική κατάσταση και στο εσωτερικό

Της Μαρίνας Γ. Μεϊντάνη

Σε νέα πολιτική περιδίνηση εισέρχεται η Τουρκία μετά την κίνηση του Ανώτατου Εισαγγελέα του Συνταγματικού Δικαστηρίου να ζητήσει την απαγόρευση του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Ο Ερντογάν φαίνεται ότι προχωρά σε οριστική ρήξη με το κουρδικό στοιχείο, παρότι προς το παρόν αφήνεται να εννοηθεί ότι πρωτεργάτης της κίνησης αυτής είναι ο κυβερνητικός εταίρος του το ΜΗΡ. Για “διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης”, κάνει λόγο ο Νταβούτογλου, πρώην υπουργός Εξωτερικών τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης Ερντογάν και πρωθυπουργός, αλλά και ο Αλί Μπαμπατζάν, πρώην υπουργός κι αυτός του Ερντογάν, Οικονομικών και Εξωτερικών, δεν παραλείπει να σχολιάσει την ασέβεια απέναντι στους πολίτες της χώρας που ψήφισαν το HDP. Ο δικηγόρος του φυλακισμένου προέδρου του HDP Σελαχεντίν Ντεμιρτάς τη χαρακτηρίζει ως καθαρά πολιτική κίνηση εκπορευόμενη από τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν, καθώς όλα τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου, και ο Εισαγγελέας είναι διορισμένοι από τον ίδιο. Η Κεντρική Επιτροπή του HDP αναμένεται να συνεδριάσει αύριο όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο και συμπρόεδρο του κόμματος.

Ο Ανώτατος Εισαγγελέας Μπεκίρ Σαχίν προσέφυγε σήμερα στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας ζητώντας να μπει “λουκέτο” στο φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Αποτελεί την κορωνίδα της κλιμάκωσης μιας πολυετούς καταστολής για το τρίτο σε δύναμη κόμμα στην τουρκική Βουλή και το οποίο έχει ψηφιστεί από περισσότερους από 6 εκατομμύρια πολίτες.

Η εκκίνηση του τελευταίου αυτού “χτυπήματος” έρχεται αμέσως μετά καταδίκη του βουλευτή του HDP, Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, για “τρομοκρατική προπαγάνδα” και “στήριξη της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ, με στόχο τη διάσπαση της ενότητας τους έθνους” μέσα από αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2016. Αν και όπως γίνεται γνωστό η έρευνα για το HDP είχε ξεκινήσει από την ανώτατη Εισαγγελία από τις αρχές Μαρτίου.

Νταβούτογλου: “Διαταράσσεται η κοινωνική ειρήνη”

Κεντρικό θέμα της πολιτικής σκηνής στην Άγκυρα έχει γίνει η υπόθεση κλεισίματος του HDP. “Το κλείσιμο πολιτικών κομμάτων, η κατάργηση των δικαιωμάτων εκλεγμένων βουλευτών δεν ανοίγει δρόμους για την Τουρκία και διαταράσσει την κοινωνική ειρήνη”, ήταν ο σχολιασμός του Νταβούτογλου, αρχηγού σήμερα του Μελλοντικού Κόμματος. “Θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και την πολιτική μέχρι το τέλος” καταλήγει σε ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα.

Αλλά και ο Αλί Μπαμπατζάν πρώην υπουργός της κυβέρνησης Ερντογάν, αρχηγός σήμερα του κόμματος DEVA σημείωνε “Η πολιτική νομιμότητα παρέχεται με την υποστήριξη της κοινωνίας. Η προσπάθεια να αποκλειστεί ένα κόμμα που έλαβε 6 εκατομμύρια ψήφους μέσω του δικαστικού σώματος δεν δείχνει σεβασμό στους πολίτες που το ψήφισαν. Η δημοκρατία μας μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα περιβάλλον όπου ακούγονται διαφορετικές απόψεις”.

Η πρώτη αντίδραση από HDP

“Η κυβέρνηση AKP-MHP πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά πως ό, τι κι αν κάνουν, δεν θα υποκύψουμε ποτέ, δεν θα γονατίσουμε και δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ. Θα συνεχίσουμε τη δημοκρατική αντίστασή μας με αποφασιστική πάλη”, ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση των συμπροέδρων του κόμματος Περβίν Μπουλντάν και Μιτχάτ Σαντζάρ., ενώ αύριο αναμένεται η έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

Στην ανακοίνωσή τους οι δύο συμπρόεδροι σχολιάζουν ότι η κυβέρνηση ΑΚΡ χρησιμοποιεί το δικαστικό σώμα “ως ραβδί στο σχεδιασμό της πολιτικής”.

Η υπόθεση κλεισίματος εναντίον του κόμματός μας είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τη δημοκρατία και τον νόμο της χώρας” σημειώνουν και τονίζουν ότι το AKP ουσιαστικά με την κίνηση αυτή προσφέρει ένα δώρο στο συνέδριο στο MHP και πως “οι εισαγγελείς ενήργησαν βάσει πολιτικών εντολών” και ότι “όλη αυτή η επιθετικότητα οφείλεται στον βαθύ φόβο που νοιώθουν”

Το HDP δεν είναι μόνο ένα κόμμα αλλά και μια ιδέα. Εκατομμύρια άνθρωποι είναι ενωμένοι γύρω από αυτήν την ιδέα.Εκατομμύρια άνθρωποι θα διεκδικήσουν την πολιτική βούληση και το μέλλον τους”.

Η κυβέρνηση του AKP-MHP, από την άλλη πλευρά, έχει χάσει τη δημοκρατική της νομιμότητα και προσπαθεί να επιβιώσει με την ισχύ και την πίεση. Η κυβέρνηση AKP-MHP πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά πως, ό, τι κι αν κάνει, δεν θα υποκύψουμε ποτέ, δεν θα γονατίσουμε και δεν θα κάνουμε παραχωρήσεις από τη δημοκρατική πολιτική, θα συνεχίσουμε τη δημοκρατική μας αντίσταση με αποφασιστική πάλη.

“Καλούμε όλες τις δυνάμεις της δημοκρατίας, της κοινωνικής και πολιτικής αντιπολίτευσης και του λαού μας σε έναν κοινό αγώνα ενάντια σε αυτό το πολιτικό πραξικόπημα, για την ανοιχτή εκκαθάριση του νόμου και τη δημοκρατία”, καταλήγουν.

Από την άλλη, ο δικηγόρος Μαχσούνι Καραμάν, ένας εκ των συνηγόρων του Ντεμιρτάς, επεσήμανε ότι τόσο ο Ανώτατος Εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Μπεκίρ Σαχίν, ο οποίος άνοιξε την υπόθεση όσο και τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου (AYM) που θα ασχοληθούν με την υπόθεση, έχουν διοριστεί από τον ίδιο τον Ερντογάν.

 

Μοιραστείτε το άρθρο