Διαμαρτυρίες Κούρδων σε όλη την Ευρώπη μετά από φήμες για θάνατο του Οτζαλάν στη φυλακή στο νησί Ίμραλι

Μία ανεπιβεβαίωτη ακόμη πληροφορία κάνει το γύρο των κοινωνικών δικτύων στην Τουρκία. Αναφορές για θάνατο του Οτζαλάν μέσα στην φυλακή. Ο εισαγγελέας Προύσας διαψεύδει το γεγονός, ο κουρδικός πληθυσμός εντός και εκτός Τουρκίας βρίσκεται σε αναβρασμό, η κυβέρνηση απειλεί και οι δικηγόροι του Οτζαλάν απαιτούν να τους επιτρέψουν να επισκεφτούν τον κρατούμενο από το 1999 στις φυλακές στο νησί Ίμραλι.

Η τελευταία φορά που επιτράπηκε επίσκεψη των συνηγόρων του ήταν τον Αύγουστο του 2019 και τον Απρίλιο του 2020 ήταν η τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μαζί του, όπως καταγγέλλουν οι συνήγοροι του Οτζαλάν αλλά και των τριών άλλων κρατουμένων που βρίσκονται στις φυλακές στο νησί Ιμραλί με ανοιχτή επιστολή τους προς τα μέσα ενημέρωσης. Το δικηγορικό γραφείο Asprin στην επείγουσα ανακοίνωσή του σημειώνει πως παρότι έχουν επανειλημμένως καταθέσει αιτήματα για επίσκεψη τους και έλεγχο της κατάστασης των κρατουμένων στις φυλακές Ιμραλί,  έχουν μείνει αναπάντητα. Ζητούν το τέλος της απάνθρωπης απομόνωσης η οποία έχει επιβληθεί και τις εκτός νομιμότητας συνθήκες που επικρατούν για τους κρατούμενους σε αυτήν, καθώς όπως επισημαίνουν πρόκειται για τη μοναδική φυλακή όπου δεν υπάρχουν κανόνες και όροι.

“Ένα κράτος είναι θεσμός στο βαθμό που σέβεται και συμπεριφέρεται σύμφωνα με τους νόμους και τους κανόνες. Όταν δεν συμμορφώνεται με τους νόμους που το ίδιο έχει δημιουργήσει ή παραβιάζει τους κανόνες κατά βούληση, τότε κράτος δεν μπορεί να λέγεται. Το γεγονός ότι το κράτος κατέχοντας το μονοπώλιο βίας αρχίζει να ενεργεί παράνομα, ακόμη και σε βασικές αρχές στις οποίες υπακούει ακόμη και η μαφία, αποδεικνύει ότι ουσιαστικά έχει τελειώσει ως θεσμός” σημείωνε σε χθεσινό του σχόλιο στη Ahval news ο δημοσιογράφος Έργκον Μπαμπαχάν.

Στους δρόμους οι Κούρδοι μέχρι τη δικαίωση…

Την ίδια ώρα στην Ευρώπη στο εσωτερικό των κουρδικών οργανώσεων έχει σημάνει συναγερμός. Η πληροφορία που κυκλοφόρησε ανώνυμα στο διαδίκτυο ήρθε την ώρα που σε εξέλιξη βρισκόταν η διεθνής εκστρατεία κουρδικών οργανώσεων για απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη. Σήμερα κουρδικές οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη καλούν τα μέλη τους σε διαμαρτυρίες στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων από το Παρίσι και τη Νάντ μέχρι το Βερολίνο, τη Στουτγάρδη και τη Βρέμη.

Είναι απαραίτητη η άμεση επαφή με τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν και τους τρεις συναδέλφους του φυλακισμένους Veysi Aktaş, Ömer Hayri Konar και Hamili Yıldırım. Μέχρι να συμβεί αυτό, ο κουρδικός λαός δεν πρέπει να φύγει από τους δρόμους” τονίζει ο κουρδικός οργανισμός ομπρέλας στην Ευρώπη (KCDK-E) ζητεί επείγουσα δράση για τον Οτζαλάν και σημειώνει πως “Υπό το φως αυτής της κατάστασης, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν διευκρινήσεις και να δοθεί στους δικηγόρους και τους συγγενείς του Οτζαλάν το θεμελιώδες δικαίωμά τους να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του”.

Καταγγέλλει επίσης τις συνθήκες απομόνωσης κάτω από τις οποίες βρίσκεται φυλακισμένος ο κούρδος ηγέτης και επικρίνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη Βασανιστηρίων (CPT), η οποία επιθεώρησε τις φυλακές και τα κέντρα κράτησης στην Τουρκία τον περασμένο Ιανουάριο, χωρίς όμως όπως σημειώνουν να επισκεφτεί το νησί φυλακών Ίμραλι.

“Ειδικά υπό το φως της στρατιωτικής ήττας του τουρκικού στρατού στην αντάρτικη ζώνη Gare, η φήμη για τον φερόμενο θάνατο του κούρδου ηγέτη προκαλεί σοβαρή ανησυχία”, σημειώνει το KCDK-E και προσθέτει “Ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν είναι η κόκκινη γραμμή μας”.

Μοιραστείτε το άρθρο