Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα ενάντια
στον κρατικό αυταρχισμό και την καταστολή
ΦΩΤΟ / ΒΙΝΤΕΟ

ΣΑΒΒΑΤΟ 13/3 Ποτάμια ανθρώπων κατέβηκαν σήμερα στις πλατείες με πλήθος κόσμου να συμμετέχει στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη την χώρα ενάντια στα όργια αστυνομικής βίας και ακραίας καταστολής. Με βασικά επίκεντρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες μέρες είδαμε ένα κρεσέντο αστυνομικής βίας με ξυλοδαρμούς, ανοιχτές απειλές και αναίτιες συλλήψεις και προσαγωγές με την ανοιχτή στήριξη και κάλυψη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στον Χρυσοχοΐδη και τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ως απάντηση σε αυτές τις χουντικής έμπνευσης πρακτικές, η κοινωνία και το κίνημα απαντάει με συγκεντρώσεις και πορείες σε κεντρικά σημεία αλλά και σε γειτονιές, για την επανάκτηση του χώρου μας και την αποτίναξη του κλίματος της κρατικής τρομοκρατίας και αστυνομοκρατίας. Γεμίζουν τους δρόμους και τις πλαιτείες η αντίσταση στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει η ακροδεξιά κυβέρνησης σε όλη την κοινωνία. Αυτό καταγράφεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας, ευδιάκριτα και μαζικά πλέον, σε ένα ποτάμι της οργής…

Τα καλέσματα για άλλες συγκεντρώσεις σε πλατείες και γειτονιές συνεχίζονται και για την Κυριακή 14/3.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

12:30 Οι συγκεντρωμένοι στον Λευκό Πύργο έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, από την πλατεία ΧΑΝΘ και την Τσιμισκή, Αριστοτέλους και μετά παλιά παραλία με κατάληξη το σημείο εκκίνησης. Πλήθος συνθημάτων, παλμός και δυναμισμός διέκρινε τους διαδηλωτές, σε μία πορεία χιλιάδων όπου ξεχείλιζε η οργή για το όργιο αστυνομικής βίας, κρατικής καταστολής και κυβερνητικού αυταρχισμού. Ιδιαίτερα έντονο το κλίμα εναντίον του αντιεκπαιδευτικού νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη και μάλιστα μετά την προχθεσινή βίαιη εκκένωση της κατάληψης της πρυτανείας του ΑΠΘ από την αστυνομία, η οποία πλέον αυτή έχει υπό κατάληψη το πανεπιστήμιο!


 

Στην κορυφή της πορείας οι φοιτητικοί σύλλογοι

 

 

ΑΘΗΝΑ

Νέα Ιωνία:

Πανόρμου: “Αν δεν αντισταθούμε σ’ολές τις γειτονιές οι πόλεις μας θα γίνουν μοντέρνες φυλακές

Εξάρχεια

Δυναμική πορεία σε Αγ. Αναργύρους και Ίλιον

Στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής

Στην Ηλιούπολη

Δράμα

Πάτρα

ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο:

Ιεράπετρα:

Ρέθυμνο

ΚΕΡΚΥΡΑ

Σάμος

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

“Πονάω” Συγκέντρωση αλληλεγγύης  στο Παρίσι

SOLIDARITÉ AVEC LA JUSTE DEMANDE DU GRÉVISTE DE LA FAIM

Πρωτοβουλία Ελλήνων εργαζομένων και φοιτητών στη Γαλλία για δημοκρατικά δικαιώματα

Είμαστε νέοι/ες από την Ελλάδα, εργαζόμενοι/ες ή και φοιτητές/τριες που ζουν στο Παρίσι, εξοργισμένοι/ες από την «αυταρχική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης» που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες (Perrier, Libération 10/03). Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει το πρώτο βήμα προς την κατάργηση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, αρνούμενη να εφαρμόσει τον νόμο για τα δικαιώματα των κρατουμένων που η ίδια ψήφισε τον περασμένο Δεκέμβριο. Με μια πρωτοβουλία που γεννήθηκε και οργανώθηκε από τα κάτω, χωρίς να εκπροσωπεί κανένα πολιτικό κόμμα, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ενάντια σε αυτό το υπό κατασκευή αυταρχικό καθεστώς, ενάντια στην καταστολή της ελευθερίας του λόγου και της σκέψης και την καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας.

* Σε μια περίοδο όπου η υγειονομική κρίση δοκιμάζει την κοινωνία, η αδυναμία της κυβέρνησης να τη διαχειριστεί είναι αδιαμφισβήτητη. Προφανώς, η ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας δεν αποτελεί μέρος της πολιτικής ατζέντας της. Η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε πλήρως την απαγόρευση των διαδηλώσεων, που αποφασίστηκε με το πρόσχημα της υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να περάσει νέους νόμους. Η αστυνομική βία παραμένει εκτός ελέγχου εξυπηρετώντας τον «ιερό» σκοπό της καταστολής κάθε αντιφρονούντα. Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία καταπατάται.

* Η αστυνομία καταστέλλει αδιάκοπα τις τελευταίες εβδομάδες και πολλοί πολίτες δέχονται βίαιες, άνευ προηγουμένου, επιθέσεις όπως στη Νέα Σμύρνη, ένα προάστιο κοντά στην Αθήνα, καθώς και σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας και της υπόλοιπης Ελλάδας. Δεκάδες βίαιες προσαγωγές και συλλήψεις πραγματοποιούνται με κάθε επιχείρηση.

* Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ιδρύσει πανεπιστημιακή αστυνομία. Οι δυνάμεις ασφαλείας εκκένωσαν βίαια την κατάληψη του κτιρίου της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 11/03 στις 6 π.μ., παρά την ήδη υπάρχουσα απόφαση των φοιτητών να τερματίσουν την κατάληψη που είχε ανακοινωθεί την προηγούμενη ημέρα. Οι δυνάμεις της αστυνομίας ακολούθησαν άλλη μία φορά τον δρόμο της καταστολής και ελικόπτερα πετούσαν στον ουρανό πάνω από το κέντρο της Θεσσαλονίκης παραλύοντάς τη για ώρες.

* Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης. Τα αποδεικτικά στοιχεία για τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν από αστυνομικούς τροποποιούνται προτού κοινοποιηθούν στα μέσα ενημέρωσης. Τα κοινωνικά δίκτυα, το μόνο πλέον μέσο ελεύθερης κυκλοφορίας πληροφοριών, συχνά λογοκρίνονται, ενώ προσωπικοί λογαριασμοί αποκλείονται για αρκετές ημέρες.

* Στο πλαίσιο αυτής της δημοκρατικής εκτροπής, η κυβέρνηση έχει καταδικάσει σε θάνατο τον επί 63 ημέρων απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα, αρνούμενη να εφαρμόσει τον φωτογραφικό νόμο που η ίδια ψήφισε τον περασμένο Δεκέμβρη, στερώντας του τα σύννομα δικαιώματά του.

 

ΚΑΤΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ


ΣΑΒΒΑΤΟ 13/03

ΑΘΗΝΑ

Αγία Παρασκευή, 13:00, Κεντρική πλατεία Αγ.Παρασκευής

Εξάρχεια, 13:30, Πλατεία Εξαρχείων

Νέα Ιωνία, 12:00, Πλατεία Σημηριώτη

Πετρούπολη, 12:00, Στρογγυλή Πλατεία

Αμπελόκηποι-Πανόρμου, 13:00, Πλατεία Πανόρμου

Ίλιον-Αγ.Ανάργυροι-Καματερό, 12:00, Πλατεία Αγ.Αναργύρων

Ηλιούπολη, 12:00, Κεντρική Πλατεία Ηλιούπολης

Χαλάνδρι, 12:30, Λαϊκή Κάτω Χαλανδρίου

Νέα Σμύρνη, 17:00 Κεντρική Πλατεία

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

12:00, Λευκός Πύργος

Νεάπολη Θεσσαλονίκης, 13/3, 12:30, Πλατεία Ειρήνης

17:00  Άγαλμα Βενιζέλου

ΠΑΤΡΑ

12:00, πλατεία Γεωργίου

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

12:00, Αναγνωστήριο

ΑΓΡΙΝΙΟ

17:00, Πλατεία Δημάκη

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

18:00, Πλατεία 23ης Μαρτίου

ΚΡΗΤΗ

Ρέθυμνο, 12:00, πλ. Δημαρχείου

Σητεία, 11:30, Πλατεία Σητείας

Ιεράπετρα, 11:30, Κεντρική Πλατείας Ιεράπετρας

Αγ. Νικόλαος, 11:30, Πλατεία Αγ. Νικολάου

ΞΑΝΘΗ

12:00, ΠΡΟΚΑΤ

ΔΡΑΜΑ

13:00, Πλατεία ελευθερίας

ΤΡΙΚΑΛΑ

12:00, Πλατεία Ρήγα Φεραίου

ΚΕΡΚΥΡΑ

12:00, Άνω Πλατείας Κέρκυρας

ΣΑΜΟΣ

Καρλόβασι, 12:00, Πλατεία Καρλοβασίου

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

12:00 Πλατεία Δημαρχείου


ΚΥΡΙΑΚΗ 14/03

ΑΘΗΝΑ

Κολωνός-Σεπόλια-Ακαδημία Πλάτωνος, 12:00, Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος

Γλυφάδα-Αργυρούπολη, 12:00, Πλατεία Σούρμενων

Ζωγράφου, 14:00, Πλατεία Γαρδένιας

Κυψέλη-Γκύζη, 12:00, Πλατεία Πρωτομαγιάς

Πατήσια, 11:30, Σταθμός ΗΣΑΠ Άνω Πατησίων (Αγ.Βαρβάρα)

Καισαριανή, 11:30, Σκοπευτήριο

Ελευσίνα, 12:00, Πλατεία Ηρωών

Αιγάλεω, 17:00, Ιερά Οδός και Θηβών

Χαλάνδρι, 13:00, Πλατεία Χαλανδρίου

Νέα Σμύρνη, 12:00, Πλατεία Ν.Σμύρνης

ΚΡΗΤΗ

Χανιά, 12:00 πλατεία Αγοράς

ΠΑΤΡΑ

16:00, Πλατεία Βουδ

ΠΑΡΟΣ

12:30, Κεντρική πλατεία της Παροικίας (Μαντώ Μαυρογένους)

https://new.infolibre.gr/2021/03/12/oi-geitonies-mas-xypnoyn-xana-kai-apaitoyn-metra-gia-ygeia-kai-ochi-astynomia/

Μοιραστείτε το άρθρο