Νέα δολοφονική επίθεση παραστρατιωτικών στο Μεξικό…

«Καταγγέλλουμε ότι η ασφάλεια, η ειρήνη και η δικαιοσύνη που υποσχέθηκε η σημερινή κυβέρνηση είναι καθαρή απάτη». Η “Πολιτική Αποστολή Παρατηρητών” καταγγέλλει νέα δολοφονία σε ενέδρα παραστρατιωτικών ενάντια σε αγωνιστές ιθαγενικών κοινοτήτων στη πολιτεία Γκερρέρο. «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε και να καταγγέλλουμε τον πόλεμο εξόντωσης για τον οποίο το Κράτος είναι συνένοχος».
Συγκέντρωση υπογραφών αλληλεγγύης στη σελίδα “Viaje ZAPATISTA”.

Η ανακοίνωση της “Πολιτικής Αποστολής Παρατηρητών” για τη δολοφονική ενέδρα της παραστρατιωτικής συμμορίας “Los Ardillos” τη νύχτα της 7ης Μαρτίου:   

 Οι “LOS ARDILLOS” ενεδρεύουν και δολοφονούν ξανά συντρόφους του CIPOGEZ

Προς το Ζαπατιστικό Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης

Προς το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο

Προς το Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης

Προς τα ελεύθερα και αυτόνομα μέσα

Προς την Εγχώρια και Διεθνή Έκτη

Προς τα Δίκτυα Αντίστασης και Εξέγερσης

Προς το Λαό του Μεξικού

Καταγγέλλουμε ότι η ασφάλεια, η ειρήνη και η δικαιοσύνη που υποσχέθηκε η σημερινή κυβέρνηση του 4ου Μετασχηματισμού είναι καθαρή απάτη. Την ώρα που οι δολοφόνοι παραμένουν ατιμώρητοι και συνεχίζουν να πολιορκούν τ@ς αδελφ@ς μας του Ιθαγενικού και Λαϊκού Συμβουλίου του Guerrero – Emiliano Zapata (CIPOG-EZ) για να τους δολοφονήσουν, η Εθνοφυλακή, η πολιτειακή και δημοτική αστυνομία, είναι όχι απλώς θεατές αλλά και συνεργοί των επιθέσεων που οι “Los Ardillos” πραγματοποιούν ενάντια στους αδελφούς και τις αδελφές της περιοχής La Montaña.

Τη νύχτα της Κυριακής 7 Μαρτίου γύρω στις 22.00, μέλη του CIPOG-EZ  δέχθηκαν για άλλη μια φορά επίθεση ενώ επέστρεφαν από το δήμο San Marcos όπου συμμετείχαν σε συνέλευση με συντρόφους  της Κοινοτικής Αστυνομίας της περιοχής Costa Chica. Καθώς γυρνούσαν στην Chilapa, και λίγο πριν φτάσουν στην κοινότητα Tlatoaqui, στη διασταύρωση της Olinalá, έπεσαν σε ενέδρα 10 περίπου ατόμων που έφεραν πυροβόλα όπλα ak-47 και R-15, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι σύντροφοι Adán Linares Silverio, Pablo Hilario Morales, Alberto Zoyateco Pérez και ο σύντροφος Jordán Terjiño Luna ο οποίος έχασε δυστυχώς τη ζωή του τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Μαρτίου από τα τραύματα που προκάλεσαν οι πυροβολισμοί. Επίσης από τις ίδιες σφαίρες των δολοφονικών χεριών της εγκληματικής και παραστρατιωτικής ομάδας “Los Ardillos” καταστράφηκαν 2 φορτηγάκια του CIPOG-EZ.

Γύρω στη 1 τα ξημερώματα της Δευτέρας 8 Μαρτίου, οι σύντροφοι του CIPOG-EZ που βρίσκονταν στην Chilapa, συναντήθηκαν με ένα άτομο που τους παρουσιάστηκε ως διοικητής Rojas, συντονιστής της πολιτειακής αστυνομίας της περιοχής La Montaña, με τον οποίον και συμφώνησαν να πάνε στην εισαγγελία προκειμένου να μεταβούν στο μέρος όπου έλαβε χώρα η ενέδρα.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι από τις 20 έως τις 27 Φεβρουαρίου, ως Πολιτική Αποστολή Παρατηρητών καταγράψαμε στις κοινότητες που συγκροτούν το  CIPOG-EZ, σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων: βασανιστήρια, φυλακίσεις, εντάλματα σύλληψης, ψευδείς καταγγελίες, εξαφάνιση και βίαιους εκτοπισμούς, δολοφονίες που διαπράχθηκαν με λύσσα και βαναυσότητα. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η έλλειψη πρόσβασης στα πλέον βασικά δικαιώματα. Δικαιώματα  όπως: η υγεία, η εκπαίδευση, η εργασία, η πρόσβαση στη δικαιοσύνη, η ταυτότητα και η ελεύθερη μετακίνηση. Η κυβέρνηση ήταν ενήμερη. Προσφέρθηκε ακόμα και να βοηθήσει την Πολιτική Αποστολή Παρατηρητών – από τις ομοσπονδιακές, πολιτειακές και δημοτικές αρχές, τα γραφεία της για τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.α. μας ρωτούσαν αν χρειαζόμασταν κάτι, ενώ πρότειναν ακόμα και να συμμετέχουν στην Αποστολή. Σε λίγο περισσότερο από μια βδομάδα τα αδέλφια μας πέφτουν ξανά θύματα ενέδρας.

Γι’ αυτό λέμε ξεκάθαρα και ευθέως τα εξής: ξέρουμε ότι για το θάνατο, τις απαγωγές, τις εξαφανίσεις, τα βασανιστήρια και όλη αυτή τη βαναυσότητα που βιώνουν οι 24 κοινότητες που συγκροτούν το CIPOG-EZ ευθύνονται οι εγκληματικές ομάδες που δρουν, οι “Los Ardillos”. Αυτές οι ομάδες έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρο το διάδρομο από την Tlapa έως την Chilapa. Επίσης λέμε ευθέως ότι αυτά τα γνωρίζει καλά η κακή κυβέρνηση, σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και δημοτικό επίπεδο, αλλά η απάντησή της είναι η ίδια που δίνει πάντα σε όσ@ς οργανώνονται και υπερασπίζονται τη ζωή και το έδαφος: η περιφρόνηση και ο θάνατος.

Καλούμε επειγόντως τα Κέντρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τις εγχώριες και διεθνείς οργανώσεις και ομάδες αλληλεγγύης στον αγώνα των κοινοτήτων, να επαγρυπνούν και να καταγγείλουν τον πόλεμο που βιώνουν οι αδελφοί και οι αδελφές μας της CIPOG-EZ, οργάνωσης μέλος του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου (CNI). Όσοι συγκροτούμε την Πολιτική Αποστολή Παρατηρητών δηλώνουμε στο CIPOG-EZ ότι δεν είναι μόν@ς, ότι συνεχίζουμε να παρακολουθούμε και να καταγγέλλουμε τον πόλεμο εξόντωσης για τον οποίο το Κράτος είναι συνένοχος.

Με εκτίμηση

Πολιτική Αποστολή Παρατηρητών

Να σταματήσουν οι δολοφονίες εναντίον του CIPOG – EZ!

Να σταματήσει ο πόλεμος των παραστρατιωτικών ενάντια στις ζαπατιστικές κοινότητες του EZLN!

Να σταματήσει ο πόλεμος των παραστρατιωτικών ενάντια στις ιθαγενικές κοινότητες του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου-Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης!

Δικαιοσύνη για όλ@ς τ@ς κρατούμενους, δολοφονημένους και εξαφανισμένους μας του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου-Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης!

 Πηγή: Paliacate Zapatista – Αυτοοργανωμένη Ελευθεριακή Συνέλευση

 

 

Σχετική καταγγελία για συγκέντρωση υπογραφών αλληλεγγύης δημοσιεύεται στην ευρωπαϊκή σελίδα για την προετοιμασία του ταξιδιού των Ζαπατίστας:

Viaje ZAPATISTA – Un viaje por la Vida

[Ο κατάλογος υπογραφών από οργανώσεις, συλλογικότητες, άτομα,  ανανεώνεται διαρκώς στη σελίδα].


Μπορείτε να στείλετε τη στήριξή σας ως άτομο ή συλλογικότητα στο email [email protected]

 

Ακολουθεί το κείμενο της καταγγελίας:

Από την ίδρυσή του, στις 12 Οκτώβρη 1996, το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο (CNI) έχει γίνει στόχος επιθέσεων από την πλευρά της μεξικανικής κυβέρνησης. Στο Γκερρέρο η καταστολή ενάντια στις ιθαγενικές κοινότητες που οργανώνονται στο CNI είναι συνεχής. Εν προκειμένω, η καταστολή συνεχίζεται με επιθέσεις ενάντια στις κοινότητες που οργανώνονται στο “Ιθαγενικό και Λαϊκό Συμβούλιο του Γκερρέρο – Εμιλιάνο Ζαπάτα” (CIPOG-EZ).

Από τις 20 έως τις 27 Φλεβάρη αυτού του έτους, η Επιτροπή Πολιτών για την Παρακολούθηση της Έκτης (Διακήρυξης) κατέγραψε στις κοινότητες που απαρτίζουν το “Ιθαγενικό και Λαϊκό Συμβούλιο του Γκερρέρο – Εμιλιάνο Ζαπάτα”, σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν περιστατικά βασανισμού, φυλακίσεις, διαταγές σύλληψης, ψεύτικες καταγγελίες, εξαφανίσεις και αναγκαστικοί εκτοπισμοί, δολοφονίες με μεγάλη μανία και βαναυσότητα. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν η έλλειψη πρόσβασης σε βασικά δικαιώματα όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η εργασία, η πρόσβαση στη δικαιοσύνη, την ασφάλεια, την ταυτότητα και την ελεύθερη κυκλοφορία. Η πολιτειακή και ομοσπονδιακή κυβέρνηση γνώριζε για την ύπαρξη αυτής της Επιτροπής Πολιτών, είχε προτείνει μάλιστα να συμμετέχει σε αυτήν.

Σε αυτό το πλαίσιο, τη νύχτα της Κυριακής 7 Μαρτίου, στις 22:00 περίπου, μέλη του CIPOG-EZ δέχθηκαν νέα επίθεση. Μετά το τέλος συνέλευσης στην κοινότητα Σαν Μάρκος με συντρόφους της Κοινοτικής Αστυνομίας της Κόστα Τσίκα, αρκετοί σύντροφοι που επέστρεφαν στα σπίτια τους και πριν φτάσουν στην κοινότητα Τλατοάκι, στη διασταύρωση της Ολιναλά, έπεσαν σε ενέδρα 10 περίπου ατόμων που έφεραν όπλα μεγάλου διαμετρήματος AK-47 και R-15. Οι σύντροφοι Adán Linares Silverio, Pablo Hilario Morales, Alberto Zoyateco Perez τραυματίστηκαν από σφαίρες και ο σύντροφος Jordán Terjiño Luna δυστυχώς έχασε τη ζωή του τις πρώτες ώρες της 8ης Μαρτίου. Ακόμη καταστράφηκαν δύο φορτηγάκια του CIPOG-EZ από τις ίδιες σφαίρες των δολοφόνων της εγκληματικής και παραστρατιωτικής ομάδας “Los Ardillos”.

Εξαιτίας όλων των παραπάνω, καταγγέλλουμε την κλιμάκωση της παραστρατιωτικής βίας ενάντια στις κοινότητες του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου, καθώς και τη συνενοχή της ομοσπονδιακής, πολιτειακής και τοπικής κυβέρνησης.

Ό,τι και να λένε, ό,τι και να δηλώνουν, ό,τι και να υπογράφουν, οι κακές κυβερνήσεις χρηματοδοτούν, προωθούν και υποστηρίζουν τις επιθέσεις παραστρατιωτικών ομάδων, όπως της “Los Ardillos”, κατά του άμαχου πληθυσμού. Είναι εγκληματίες, λοιπόν, ακόμη και εάν πιστεύουν πως δεν είναι, και λερώνουν τα χέρια τους με το αίμα ανδρών, γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων που ζουν ειρηνικά σε όλες αυτές τις κοινότητες που δέχονται επίθεση από τους παραστρατιωτικούς.

ΖΗΤΩ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΙΘΑΓΕΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΖΩΗ!

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΙΘΑΓΕΝΙΚΟ ΚΟΝΓΚΡΕΣΟ!

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ!

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ!

 

Μετάφραση: Ομάδες Αλληλεγγύης στον Αγώνα των Ζαπατίστας (Αθήνα)

 

Σχετικά άρθρα

Ειδική σελίδαΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ-Σαλπάρουν για Ευρώπη!

(με όλη τη μέχρι τώρα πληροφορία και διαρκή ενημέρωση)

Μοιραστείτε το άρθρο