Δημοσιογράφοι και φωτορεπότερ υπό αστυνομικό κλοιό… η ενημέρωση στο απόσπασμα!

Η σημερινή επέμβαση της αστυνομίας στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, προκλητική από μόνη της ως πράξη. Μόνο και ως εικόνα: ασφαλίτες και ΜΑΤ να εισβάλλουν σε πανεπιστημιακό χώρο, έναν χώρο ελευθερίας στη διακίνηση των ιδεών, της σκέψης και της έρευνας. Την ώρα μάλιστα που από την προηγούμενη ήταν γνωστό ότι οι φοιτητές σήμερα θα παρέδιδαν το κτίριο. Σημειολογικά είχε και ένα δεύτερο θύμα. Την ενημέρωση.

Οι αστυνομικές δυνάμεις παράτυπα και παράνομα απαγόρευσαν σε δημοσιογράφους να βρίσκονται στην Πρυτανεία. Τους εμπόδισαν ακόμη και να προσεγγίσουν στον προαύλιο χώρο. Την ίδια ώρα οι αστυνομικοί συνοδευόμενοι από δύο άτομα με κάμερες τραβούσαν βίντεο καθ΄ όλη τη διάρκεια της επέμβασης τους και φωτογράφισαν όλους τους φοιτητές που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο της Πρυτανείας, όπως οι ίδιοι οι φοιτητές και φοιτήτριες κατήγγειλαν. Αυτοί που με απόφαση των συλλόγων τους βρίσκονταν στο κατειλημμένο κτίριο της Πρυτανείας, και είχαν και τη στήριξη των καθηγητών τους.

Απαγορεύτηκε από αυτές τις αστυνομικές δυνάμεις και τους ασφαλίτες οι δημοσιογράφοι να βρίσκονται στο πεδίο, εκεί που γινόταν η επέμβαση, δηλαδή το γεγονός. Τους απαγορεύτηκε να κάνουν τη δουλειά τους, κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου. Μία πρωτόγνωρη πρακτική που μόνο σε συνθήκες πολέμου μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει.

Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες δημοσιογράφων που βρίσκονταν στο πεδίο – όπως ανέφεραν τα δύο εκλεγμένα μέλη του Ασύνταχτου Τύπου στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΜΘ γνωστοποιώντας το συμβάν – οι αστυνομικοί τους οδήγησαν σε προκαθορισμένο χώρο που η ΕΛΑΣ είχε επιλέξει, αρκετές δεκάδες μέτρα μακρυά, απέναντι, στην εμπορική πύλη της ΔΕΘ. (περίπου δηλαδή 150 μέτρα μακρυά από το κτίριο της Πρυτανείας και βεβαίως χωρίς καμία οπτική επαφή με τα συμβάντα). Στη συνέχεια, η ΕΛΑΣ διένειμε στους δημοσιογράφους βίντεο που είχε τραβήξει η ίδια από την επιχείρηση εκκένωσης, ενώ είχε ορίσει αξιωματικό ενημέρωσης!”

Τα ύστερα του κόσμου! Το τέλος όποιας έννοιας Δημοκρατίας! Οι αστυνομικοί με κάμερες να απαθανατίζουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους να επεμβαίνουν σε έναν χώρο ακαδημαϊκής ελευθερίας. Να δένουν φοιτητές και φοιτήτριες και να τους φωτογραφίζουν. Να γνωρίζουν τα ονόματά τους! Να τους προσαγάγουν και να τους συλλαμβάνουν και μετά να θέλουν να μοιράσουν και ενσταντανέ από τη μονταζιέρα, για να ενημερωθεί ο κόσμος έχοντας εξαφανίσει δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ από το φυσικό τους χώρο. Που δεν είναι άλλος από το να βρίσκονται παρόντες εκεί που χτυπά ο παλμός της κοινωνίας. Κι αυτό δικό τους μονοπώλιο. Και το ξύλο. Και οι συλλήψεις. Και η ενημέρωση του κόσμου!

Κάπως λέγεται αυτό…

Δημοκρατία πάντως δεν λέγεται!

Η ΕΣΗΕΜΘ έβγαλε ανακοίνωση που καταγγέλλει όλη αυτή τη μεθόδευση από πλευράς αστυνομίας. Πως θα μπορούσε να μην βγάλει άλλωστε. Σε λίγο δεν θα έχει δημοσιογράφους για μέλη αλλά φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφους της ΕΛΑΣ!

Μαρίνα Γ. Μεϊντάνη

Μοιραστείτε το άρθρο