Τραγικός θάνατος τριών προσφύγων στη Θεσσαλονίκη – ζητούσαν λίγη ζεστασιά!
Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης

Κείμενο – Φωτο: Του Βαγγέλη Γλαντζή

Τρεις νέοι άνθρωποι, τρεις πρόσφυγες βρήκαν τραγικό θάνατο σήμερα το πρωί από αναθυμιάσεις σε ένα πρόχειρο κατάλυμα που είχαν βρει καταφύγιο για να αποφύγουν το κρύο του χειμώνα. Τραγικές σκηνές, τραγικές ιστορίες κατατρεγμένων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.

Στη Θεσσαλονίκη η περιοχή ‘’Ξυλάδικα’’ ανάμεσα στις μεταφορικές κάτω από τους Αγίους Πάντες έχει πλέον αρκετά εγκαταλελειμμένα κτήρια.

Ένα από αυτά στέγαζε μέχρι πριν χρόνια τον μεγαλύτερο ίσως έμπορο βιβλίων της χώρας. Στον γεμάτο παλιά βιβλία και εξοπλισμό γραφείων της άλλοτε κραταιάς επιχείρησης έβρισκαν καταφύγιο τις νύχτες άστεγοι πρόσφυγες.
Σήμερα το πρωί εντοπίστηκαν τρεις πρόσφυγες νεκροί από αναθυμιάσεις, τρεις άνθρωποι από την Αλγερία ηλικίας 37 έως 40 ετών. Είχαν ανάψει φωτιά να ζεσταθούν με τα υλικά, σκουπίδια πλέον, που βρήκαν εντός. Η φωτιά περιορίστηκε στο έναν από τους τρεις ορόφους ,όμως όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες που παραθέτουμε, οι κατατρεγμένοι από πόλεμο και δυστυχία πρόσφυγες ζούσαν μέσα σε έναν άθλιο χώρο.

Οι ‘’αόρατοι’’ της πόλης μας βρίσκουν φριχτό θάνατο και η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στο υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής .

Οι πρώτες συμβάσεις εργασίας για τα ξενοδοχεία που φιλοξενούν αναγνωρισμένους πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος «Φιλοξενία», που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, έληξαν τον Δεκέμβριο, ενώ άλλα ξενοδοχεία ακολούθησαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Η Ιμότζεν Σάντμπερι, διευθύντρια πολιτικής και υπεράσπισης της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (IRC) στην Ευρώπη στις αρχές Μαρτίου δήλωσε : Χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, πρόσβαση σε πληροφορίες, γλωσσικές δεξιότητες ή άλλα απαραίτητα μέσα για να γίνουν αυτόνομοι, διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να καταλήξουν άστεγοι και άνεργοι.

Η ένταξη των προσφύγων σημαίνει πρόσβαση στο δικαίωμα για εργασία, παιδεία και υγεία και όχι εγκατάλειψη στο δρόμο για να αναζητήσουν την τύχη τους χωρίς κανένα εφόδιο.

Η κυβέρνηση και η ΕΕ αντί να σπαταλά δισεκατομμύρια – για “επιχειρήσεις σκούπα” της ΕΛΑΣ, για απομόνωση αυτών των ανθρώπων στα νησιά μέσα σε νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης ή για καταδιώξεις τους στο Αιγαίο και τον Έβρο με τραγικό απολογισμό πνιγμούς προσφύγων – είναι ώρα να εκπονήσουν πολιτική ώστε να δοθεί το δικαίωμα σε αυτούς τους ανθρώπους να ζουν αξιοπρεπώς στις γειτονιές μας, να πάνε όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία και να έχουν όλοι πρόσβαση στην υγεία.

Μοιραστείτε το άρθρο