Παρίσι: “Θα είμαστε φεμινίστριες όσο είναι αναγκαίο και σήμερα είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ”

Ανταπόκριση: Ηρώ Σιαφλιάκη και Μπονίτα Παπαστάθη

Πολύχρωμη και μαζική η διαδήλωση των γυναικών στο Παρίσι για την Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών (Journée internationale des droits des femmes).

Φεμινιστικές οργανώσεις, γυναικεία κινήματα, αντιφά, ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες, γυναίκες που στηρίζουν τον αγώνα των Παλαιστινίων, των Ζαπατίστας, όλες ξεχύθηκαν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας με σύνθημα “Θα είμαστε φεμινίστριες άσο θα είναι αναγκαίο και σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο” ήταν ένα από τα συνθήματα, καθώς όπως σημείωναν περίπου 200 γυναίκες κάθε ημέρα στη Γαλλία είναι θύματα βιασμού. “Αν κάθε ημέρα έπεφταν θύματα επίθεσης 200 αρτοποιοί η αστυνομία θα ήταν επί ποδός” . “Απεργούμε και διαδηλώνουμε σήμερα για να φωνάξουμε πως τα νούμερα των βιασμών στην Γαλλία δεν έχουν μειωθεί και πως το κράτος και η αστυνομία δεν κάνουν καλά την δουλειά τους

Αγωνιζόμαστε για να υπάρχει λιγότερη ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην εργασία αλλά και στην καθημερινή ζωή”.

Τα βασικά ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της μεγάλης και δυναμικής διαδήλωσης ήταν: ο σεξισμός και σεξουαλική βία στο χώρο εργασίας μπροστά σε McDonald’s, η δράση της αστυνομίας και του συστήματος δικαιοσύνης στα δικαστήρια Île-de-la-Cité, η επισφάλεια των μαθητών και η βία στο La Sorbonne καθώς και οι εποχιακοί και επισφαλείς εργαζόμενοι στο Châtelet.

 

Μοιραστείτε το άρθρο