Δραματική Σχολή Ανδρέα Βουτσινά: Μια κοινωνία που κόβει το όραμα και τον ενθουσιασμό των νέων δεν έχει ελπίδα

Την ανησυχία τους για την αστυνομοκρατία στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τη συμπαράστασή τους προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του ΑΠΘ που αγωνίζονται, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι καθηγητές και η διοίκηση της Ανώτατης Δραματικής Σχολής Ανδρέας Βουτσινάς τονίζοντας πως “Ένα κράτος που θεωρεί, με τέτοιες κινήσεις, τον αφρό της ελληνικής νεότητας εξ ορισμού επικίνδυνο και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ανίκανα να διαχειριστούν τα του οίκου τους, καλλιεργεί μια κοινωνία χωρίς μέλλον. Μια κοινωνία που κόβει το όραμα και τον ενθουσιασμό των νέων απλά με τη ιδεολογία «ότι δεν είναι ώριμοι» δεν έχει καμιά ελπίδα.”.

ΣΥΣΣΩΜΟΙ, Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ , ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ  ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΒΟΥΤΣΙΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΧΘΕΣΙΝΟΒΡΑΔΙΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΑΠΘ.
«Το μόνο άσχημο με τη σημερινή νεολαία είναι ότι δεν ανήκουμε πλέον σ’ αυτήν» (Σαλβαντόρ Νταλί)
Οι εικόνες με τις κλούβες έξω από το ΑΠΘ χθες το βράδυ, ο απειλητικός αποκλεισμός των νέων που έκαναν κατάληψη από δυνάμεις καταστολής και το όλο κλίμα που έχει διαμορφωθεί με την αστυνομοκρατία στα Πανεπιστήμια, είναι σαφές ότι μας βρίσκει αντίθετους και πάρα πολύ ανήσυχους για το μέλλον.
Ένα κράτος που θεωρεί, με τέτοιες κινήσεις, τον αφρό της ελληνικής νεότητας εξ ορισμού επικίνδυνο και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ανίκανα να διαχειριστούν τα του οίκου τους, καλλιεργεί μια κοινωνία χωρίς μέλλον.
Μια κοινωνία που κόβει το όραμα και τον ενθουσιασμό των νέων απλά με τη ιδεολογία «ότι δεν είναι ώριμοι» δεν έχει καμιά ελπίδα. Ο ακαδημαϊκός τόπος και ιδιαίτερα οι σχολές τέχνης είναι χώρος ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΟΡΑΜΑΤΩΝ, ΝΕΩΝ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ. Αυτά τα διασφαλίζουν οι φοιτητές, οι καθηγητές και οι σχολές. Με τις εικόνες που είδαμε χθες και όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό, όλα τα παραπάνω τείνουν να απαξιωθούν και να καταλυθούν, παρ’ όλη την πλήρη αντίθεση ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Για όλα αυτά, η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΒΟΥΤΣΙΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΥΣΣΩΜΟΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΧΘΕΣΙΝΟΒΡΑΔΙΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΑΠΘ. Είμαστε μάλιστα υπερήφανοι για το αγωνιστικό τους ήθος και την άμεση αντίδρασή τους στα γεγονότα.
Εκ μέρους της διοίκησης
και των καθηγητών της
ΑΣΔΤ ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ

Την ίδια ώρα ανακοινώσεις εξέδωσαν και οι φοιτητές της σχολής με πολλά τμήματα να απέχουν από τα μαθήματα. Πιο συγκεκριμένα οι ανακοινώσεις δύο εκ των τμημάτων της σχολής:
Εδώ και αρκετό καιρό, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακραία περιστατικά καταστολής σε ένα ευρύ κοινωνικό πλαίσιο. Αποκορύφωμα το χθεσινοβραδινό περιστατικό.
Ενημερωθήκαμε, γύρω στις 21.00, ότι μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την Πρυτανεία του ΑΠΘ, κλείνοντας όλες τις εισόδους/εξόδους της, και εγκλωβίζοντας εντός, ομάδα 80 περίπου φοιτητών/φοιτητριών, οι οποίοι τελούσαν υπό κατάληψη το κτήριο ως αντίδραση στον νόμο Κεραμέως, εδώ και 2 εβδομάδες τουλάχιστον.
Οι εικόνες αυτές θυμίζουν πολύ συγκεκριμένες μελανές σελίδες της ιστορίας και σίγουρα δεν έχουν καμία απολύτως θέση στο σήμερα.
Για τον λόγο αυτό, συντασσόμαστε υπέρ των αιτημάτων των φοιτητών/φοιτητριών για την απόσυρση του νόμου αυτού, καθώς πιστεύουμε ότι η Αστυνομία δεν έχει ΚΑΜΙΑ δουλειά στα πανεπιστήμια.
Έτσι, σήμερα, πολλοί από εμάς, ως ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης, αποφασίσαμε να απέχουμε από τα μαθήματά μας, καθώς πολλοί παρευρεθήκαμε στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το πρωί στην Πρυτανεία.
Ευχαριστούμε την στήριξη των καθηγητών/καθηγητριών μας καθώς και της διεύθυνσης.
Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΔΕ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ
ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ
Σπουδαστές/Σπουδάστριες του Γ1
της Ανώτερης Δραματικής Σχολής Ανδρέα Βουτσινά
09/03/2021

Χθες, Δευτέρα 8 Μαρτίου, το βράδυ ενημερωθήκαμε ότι ισχυρή αστυνομική δύναμη έχει περικυκλώσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση φοιτητών, καθηγητών και διοίκησης του ΑΠΘ.

Επειδή το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει στη δημοσιότητα περιστατικά υπέρμετρης αστυνομικής βίας, θεωρούμε το γεγονός αυτό άκρως ανησυχητικό και απειλητικό για βασικές αρχές δικαίου, ιδιαίτερα σε μια χρονική περίοδο που η φοιτητική κοινότητα αντιδρά στον νόμο Χρυσοχοϊδη-Κεραμέως για τα πανεπιστήμια. Θεωρούμε επίσης ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του ιδρύματος χωρίς την παρουσία της αστυνομίας.

 

Για αυτό το λόγο σήμερα 9/3/2021 αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε συμβολική αποχή από τα μαθήματά μας σε ένδειξη:

  • διαμαρτυρίας για την αστυνομική παρουσία πέριξ του πανεπιστημιακού χώρου
  • συμπαράστασης στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του ΑΠΘ για κάθε δίκαιο αίτημά τους

 

Σπουδαστές/σπουδάστριες του Γ2

της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «Α. Βουτσινάς».

Μοιραστείτε το άρθρο