Παρίσι: Η ZAD του τριγώνου Gonesse
Δέκα χρόνια αγώνα και διεκδίκησης καλλιεργήσιμης γης

H ZAD ΤΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ GONESSE

ΖΑΝΤΙΣΤΕΣ ΣΕ ΕΠΑΡΓΥΠΝΗΣΗ
Σταθμός (gare) χαμένος (égarée)
στα χωράφια (κυριολεκτικά)

28.2.21 πλατεία Staligrand, ακτιβιστές της ZAD του Τριγώνου Gonesse

H ZAD του τριγώνου της Gonesse. Ένα τρίγωνο γης, με το όνομα GONESSE που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο αεροδρόμια, το Roissy και το Bourget, 15 χλμ βόρεια του Παρισιού. Με ιδιαίτερα γόνιμη γη για καλλιέργειες (κυρίως σιτηρών), απειλήθηκε αρχικά από το σχέδιο Europa City, που αφορούσε ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο και ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου πρότζεκτ, του Grand Paris Express, που περιλαμβάνει επίσης ένα σταθμό μετρό μεγάλων αποστάσεων (RER). Κι ενώ το σχέδιο για εμπορικό κέντρο εγκαταλείφθηκε μετά από μια δεκαετία αγώνων προκειμένου να διατηρηθεί η γη ως καλλιεργήσιμη, η πρόθεση να γίνει εκεί ο σταθμός – κυριολεκτικά «μέσα στα χωράφια» – παραμένει. Ανάμεσα σε πολλά άλλα, λέγεται πως τα επόμενα χρόνια θα εξυπηρετεί ένα συγκρότημα γραφείων που πρόκειται να οικοδομηθεί εκεί.

Στα δέκα χρόνια σθεναρών αγώνων για την αποφυγή της μπετονοποίησης της περιοχής, η συλλογικότητα που συστήθηκε (CPTG, collectif pour le Triangle de Gonesse) στην οποία συμμετέχουν επίσης πολεοδόμοι και αρχιτέκτονες, προτείνει ως εναλλακτική λύση το σχέδιο CARMA (Coopération pour une Ambition agricole, Rurale et Métropolitaine d’Avenir).

Η διατήρηση της γης ως αγροτική, προστασία για την υπερθέρμανση του πλανήτη αφού απορροφά τη ζέστη, θα επιτρέπει επίσης την αγροτικο-οικολογική παραγωγή 680 εκταρίων για τις ανάγκες του Παρισιού και θα προσφέρει εργασία στους κατοίκους της περιοχής.

Τις κυριακάτικες εκδηλώσεις εκεί ακολούθησε η κατάληψη της περιοχής παρά το ιδιαίτερα έντονο κρύο στις 7 Φεβρουαρίου. Στήθηκαν παράγκες και η πρώτη ZAD (Zone à défendre: Ζώνη προς προστασία) της περιοχής Παρισιού ήταν γεγονός. Οι «κάτοικοι» της, φοιτητές, συνταξιούχοι, ερχόμενοι από άλλες ZAD, στρατευμένοι σε οικολογικές ομάδες, τα Κίτρινα γιλέκα, την Extinction Rebellion ή αλλού, δέχθηκαν πλήθος αλληλέγγυων, λειτουργώντας με αυτοοργάνωση μέσω συνελεύσεων.

Δεκαεφτά μέρες αργότερα, στις 23 Φεβρουαρίου και ώρα 6 το πρωί, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις 100 περίπου ανδρών εκκένωσαν την περιοχή και μετέφεραν σε αστυνομικό τμήμα τους 24 παρόντες στον χώρο, ως το βράδυ που αφέθηκαν ελεύθεροι με προειδοποίηση αλλά χωρίς ποινές.

Το επόμενο Σάββατο πέντε μέρες μετά έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Staligrand (στο 19ο διαμέρισμα του Παρισιού). Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι, οι κάτοικοι της ZAD, περιβαλλοντολόγοι και αριστεροί πολιτικοί υποστήριξαν τη συλλογικότητα CPTG για το Τρίγωνο της Gonesse στον αγώνα κατά της αστικοποίησής του. “Οι νομικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ο αγώνας δεν έχει τελειώσει, το Τρίγωνο της Gonesse είναι ακόμα εκεί”, κατέληξε ένας από τους ακτιβιστές της κατάληψης.

«Η κατάληψη έφερε την εύφορη γη στην καρδιά της επικαιρότητας. Δώσαμε μεγάλη χαρά σε όλους τους επισκέπτες μας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Κατά τη διάρκεια αυτού του μαγευτικού διαλείμματος δεκαεπτά ημερών, σε ένα τόσο απομονωμένο μέρος, επιχειρήσαμε μια ποιητική χειρονομία για να πούμε ότι ένας άλλος κόσμος είναι δυνατός. Ένας ιδανικός κόσμος όπου οι συνδυασμένες προσπάθειες των χεριών μας για την κατασκευή εφήμερων καλυβών είναι καλύτερες από τις μπουλντόζες και το σκυρόδεμα. Είμαι βέβαιος ότι οι καλύβες μας θα φυτευτούν αλλού και μάλλον αρκετά σύντομα.»

Όπως γράφει ο Anselm Jappe σχετικά με την άλλη πρόσφατη πρώτη ZAD στην καρδιά του κτήνους, στην Ελβετία : «Κάτι βελτιώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτοί που θέλουν πράγματι να αλλάξουν τα πράγματα εγκατέλειψαν την ψευδαίσθηση πως θα μπορούσε να γίνει κάτι σοβαρό συμμετέχοντας στις εκλογές, στις κυβερνήσεις, στις επιτροπές, τις συμβάσεις πολιτών ή τις συλλογές υπογραφών. (…) Κι ενώ όλα φαίνονται μπλοκαρισμένα απέναντι σε μια «σιωπηρή πλειοψηφία» μονίμως σύμφωνη με τους κυβερνώντες, υπήρξε μια άνθιση πρακτικών που εμποδίζουν την επιδείνωση της κατάστασης του κόσμου» όσο μικρής έκτασης κι αν είναι, όπως αυτές των ZAD .

Υπάρχει κάλεσμα για συγκέντρωση στη γη της Gonesse και αυτή την Κυριακή 7 Μάρτη.

Ηρώ Σιαφλιάκη και Μπονίτα Παπαστάθη

Μοιραστείτε το άρθρο