Αναβλήθηκε η δίκη των 36 διαδηλωτών ενάντια στα αιολικά της Τήνου

Στο πλευρό των 36 διωκόμενων αγωνιστών από τη διαδήλωση αντίστασης στην επέλαση των ανεμογεννητριών τον περασμένο Μάιο στην Τήνο, παίρνουν θέση δεκάδες τοπικοί κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς των Κυκλάδων, η Περιφέρεια και Δημοτικά Συμβούλια καθώς και συλλογικότητες από όλη τη χώρα σε μια πρωτόγνωρη συστράτευση. Πρόκειται για τη μαζικότερη δίωξη διαδηλωτών στα τοπικά κινήματα που αγωνίζονται τις τελευταίες δεκαετίες ενάντια στα αιολικά, ενάντια στην επέλαση των βιομηχανικών αιολικών σταθμών στο όνομα της υποτιθέμενης “απολιγνιτοποίησης” και “πράσινης ανάπτυξης” στη χώρα μας.
Οι 36 διαδηλωτές της Τήνου παραπέμπονται με τις κατηγορίες “Απείθεια από κοινού” και “Παράνομη βία από κοινού”, αδικήματα τα οποία υποτίθεται ότι διέπραξαν στην ιστορική διαδήλωση της 20ης Μαΐου.
Η σελίδα Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών με ανακοίνωσή της στις 2 Μαρτίου αναφέρει:
“Η δίκη των 36 της Τήνου που ήταν προγραμματισμένη για την 1η Μαρτίου αναβλήθηκε λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης της Covid-19.
Οι 36 κατηγορούμενοι της Τήνου κλήθηκαν να δικαστούν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου ενώ η δίκη θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στην Τήνο. Η δίκη αφορούσε αδικήματα τα οποία υποτίθεται ότι διέπραξαν την 20η Μαΐου 2020, ενώ διαμαρτύρονταν ειρηνικά ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί και εν μέσω πρωτοφανούς αστυνομικής βίας.
Σε αναμονή λοιπόν για τον ορισμό νέας δικάσιμου, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους στηρίζουν τους αγωνιζόμενους πολίτες της Τήνου”.
Δεκάδες συλλογικότητες και τοπικά κινήματα από όλη τη χώρα υπογράφουν το ακόλουθο ψήφισμα:

«Οι διώξεις του λαού της Τήνου για την προσπάθειά του να διαφυλάξει το νησί απέναντι στην επίθεση των “πράσινων επενδυτών” κλιμακώνονται.
Έως τώρα έχουμε δει στην Τήνο:

  • Κλήσεις για καταθέσεις στο Λιμεναρχείο, σε όσους βρέθηκαν στο λιμάνι της Τήνου στις 18 και στις 19 Δεκεμβρίου 2019
  • Επανειλημμένες ανήκουστες απαγορεύσεις κυκλοφορίας στο κεντρικό οδικό δίκτυο του νησιού, από την Αστυνομία (εκτός περιόδων lockdown), για τη διευκόλυνση της εταιρείας
  • Αναγνώριση και καταγραφή προσωπικών στοιχείων από τους αστυνομικούς του ΑΤ Τήνου για πάνω από εκατό ανθρώπους που συμμετείχαν σε ειρηνικές διαμαρτυρίες
  • Πρωτοφανή βίαιη καταστολή από την αστυνομία και κράτηση εννέα πολιτών για πάνω από δέκα ώρες στις 20 Μαΐου 2020
  • Αγωγή της εταιρείας σε εκατό κατοίκους με την οποία ζητά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ
  • Μηνύσεις από την εταιρεία αλλά και αυτεπάγγελτες διαδικασίες που οδηγούν σε δικογραφίες που φτάνουν στον εισαγγελέα
  • Κλήσεις εβδομήντα ενός ανθρώπων σε απολογία, για μια ειρηνική διαμαρτυρία στις 11 Φεβρουαρίου 2020
  • Πρόστιμα για παράνομη μετακίνηση από το Λιμεναρχείο Τήνου και το ΑΤ Τήνου λόγω μιας νόμιμης διαμαρτυρίας μέσα στην Χώρα της Τήνου, χωρίς επιτόπιο έλεγχο, με επίδοση μετά από μέρες, στα σπίτια ή και στους χώρους εργασίας των ανθρώπων, ακόμη και σε κάποιους που δεν βρέθηκαν ποτέ στην διαμαρτυρία.

Πλέον έφτασε και η ώρα του δικαστηρίου. Η πρώτη Μαρτίου ορίστηκε ως η πρώτη δικάσιμος και τριάντα έξι κάτοικοι της Τήνου καλούνται να παρουσιαστούν στο ακροατήριο του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου για να δικαστούν ως υπαίτιοι “παράνομης βίας από κοινού” και “απείθειας από κοινού” αδικήματα τα οποία υποτίθεται ότι διέπραξαν την 20η Μαΐου 2020.

Οι τριάντα έξι, οι εβδομήντα ένας, οι εκατό, οι χιλιάδες Τηνιακοί που προστατεύουν τον τόπο τους, είναι αθώοι. Οι πραγματικοί ένοχοι βρίσκονται απέναντί τους.
Ο λαός, οι φορείς και η τοπική αυτοδιοίκηση της Τήνου εδώ και πάνω από δύο χρόνια δίνουν έναν αγώνα δίκαιο και συλλογικό απέναντι στην καταστροφή του νησιού τους. Απέναντί τους έχουν την νομοθεσία των κυβερνήσεων και τις δυνάμεις καταστολής που στρώνουν το χαλί για τους “επενδυτές”.
Με αίσθημα αλληλεγγύης για όσους αγωνίζονται να διασώσουν τη φυσιογνωμία και το φυσικό περιβάλλον του τόπου τους,

  • στηρίζουμε όλους όσους διώκονται αναίτια για την συμμετοχή τους σε αυτόν τον αγώνα
  • ζητάμε την άμεση απαλλαγή τους και την άμεση παύση όλων των διώξεων
  • καταγγέλλουμε τη συνεχιζόμενη αγνόηση της βούλησης της Τηνιακής κοινωνίας από την Κυβέρνηση και τις “πράσινες” εταιρείες
  • απαιτούμε την άμεση υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υπ’ αρ. 154/219 από 26/11/2019 περί αναστολής αδειοδοτήσεων και εργασιών εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ μέχρι να υπάρξει ειδικό χωροταξικό σχέδιο με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών».
Σημειώνεται ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, το οποίο συνεδρίασε στις 28-02-2021, “εκφράζει για άλλη μια φορά την αμέριστη συμπαράστασή του, με ομόφωνο ψήφισμά του, στους αδίκως διωκόμενους κατοίκους της Τήνου για τα γεγονότα της 20ής Μαΐου 2020 και εξουσιοδοτεί τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, κ. Γιώργο Λεονταρίτη, να παραστεί στο αυριανό δικαστήριο, την 1-3-2021 στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Σύρου, προς υπεράσπιση των κατοίκων της Τήνου”. Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου, ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων, ο Σύλλογος Α’βάθμιας Εκπαίδευσης Σύρου-Τήνου, ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Τήνου, το “Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων”, και πολλοί άλλοι φορείς εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους διαδηλωτές.

Σχετικά άρθρα

Την 1η Μάρτη δικάσιμος για 35 διαδηλωτές κατά των ανεμογεννητριών στην Τήνο! (17/1/2021)
ΤΗΝΟΣ “Καταδρομική επιχείρηση” ανεμογεννητριών αξημέρωτα! (22/12/2020)
Απαγορεύουν την κυκλοφορία στην Τήνο προς διευκόλυνση των εταιρειών εγκατάστασης ανεμογεννητριών! (9/9/2020)
ΣΕ ΑΝΔΡΟ, ΝΑΞΟ, ΠΑΡΟ, ΤΗΝΟ, ΑΜΟΡΓΟ, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ Συντονισμένη διαμαρτυρία ενάντια στα αιολικά! (30/5/2020)
ΤΗΝΟΣ 15 ανεμογεννήτριες λιγότερες! (26/5/2020)
ΤΗΝΟΣ Ανεμογεννήτριες προ των πυλών, με απόβαση αστυνομικών δυνάμεων!
(20/5/2020)
Μοιραστείτε το άρθρο