Προκλητικές χρηματοδοτήσεις σε ΜΜΕ και “ΜΜΕ” από το τοπικό κράτος

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. υλοποιεί ένα σχέδιο για αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Εργαλεία της είναι το κρατικό χρήμα που διανέμεται στοχευμένα και επιλεκτικά και η υγειονομική – οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει σε πραγματική τα έσοδα των περισσότερων ΜΜΕ (Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης). Εντός του κυβερνητικού σχεδιασμού έχουν ενταχθεί και οι φορείς του τοπικού κράτους (Δήμοι και Περιφέρειες). Το 2020, πέρα από την κρατική χρηματοδότηση προς τα ΜΜΕ (το διαβόητο πακέτο Πέτσα), οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας μοίρασαν σε τοπικά ΜΜΕ ένα δεύτερο πακέτο οικονομικών πόρων προερχόμενων από την έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για τον κορονοϊό. Τα χρήματα αυτά δόθηκαν στοχευμένα σε επιλεγμένα ΜΜΕ με αιτιολογίες όπως «παραγωγή διαφημιστικού μηνύματος για τον κορονοϊό» και «προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων». Επιπροσθέτως, οι Περιφέρειες έδωσαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ μέσω των προγραμμάτων τουριστικής προβολής στα τοπικά ΜΜΕ.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (η μικρότερη της χώρας) μοίρασε 135.000 ευρώ. Στην σχετική συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου το 2020 η “Ανταρσία στο Αιγαίο” είχε τονίσει την αντίθεση της με αυτήν την πρακτική αναφέροντας μεταξύ άλλων πως την στιγμή που μεγάλα τμήματα του λαού βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχιας είναι απαράδεκτο να μοιράζονται ασυστόλως χρήματα σε ΜΜΕ με πρόσχημα την τουριστική προβολή. Ταυτόχρονα, επειδή κρίναμε αναγκαία την στήριξη των τοπικών ΜΜΕ,  καλέσαμε την Περιφερειακή Αρχή να προχωρήσει σε διαβούλευση με τις ενώσεις συντακτών και σε συνεργασία μαζί τους να θεσπίσει αντικειμενικά και πάγια κριτήρια για την χορήγηση των χρηματοδοτήσεων.

Η “Ανταρσία στο Αιγαίο” τόσο στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όσο και δημόσια έθεσε συγκεκριμένο πλαίσιο κριτηρίων τονίζοντας: “Πιστεύουμε πως πρέπει να στηριχθούν τα τοπικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης που δίνουν δουλειά στους δημοσιογράφους, που πληρώνουν τους εργαζόμενους τους και τις ασφαλιστικές εισφορές αυτών. Να στηριχθούν τα μέσα ενημέρωσης που δίνουν έμφαση στην παραγωγή ρεπορτάζ, ερευνών και αναλύσεων, που παρουσιάζουν όλες τις πολιτικές απόψεις και τις διαφορετικές φωνές που υπάρχουν για κάθε ζήτημα. Η ενίσχυση στα ΜΜΕ πρέπει να καταπολεμά και σε κάθε περίπτωση να μην ενισχύσει την κλοπή της πνευματικής δουλειάς, να μην ενισχύει την παραγωγή fake news, τον ρατσισμό, το σεξισμό, την ξενοφοβία, τις φασιστικές – ναζιστικές αντιλήψεις. Τέλος η ενίσχυση των περιφερειακών και τοπικών ΜΜΕ στο βόρειο Αιγαίο πρέπει να σταθμίζει τις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σε κάθε νησί. Δηλαδή δεν μπορεί να ισχύουν τα ίδια κριτήρια για τα ΜΜΕ της Ικαρίας και της Λήμνου με αυτά που ισχύουν για τα ΜΜΕ της Λέσβου”. Τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε δεκτό, η Περιφερειακή Αρχή προχώρησε ακάθεκτα στην υλοποίηση της απόφασης της παρά τις έντονες αντιδράσεις.

Φέτος, η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου των κυρίων Μουτζούρη – Χριστόφα ετοιμάζεται να δώσει 155.000 ευρώ στα ΜΜΕ και μάλιστα στις αρχές του χρόνου είχε σπεύσει να ενημερώσει με έγγραφο της τους ιδιοκτήτες των τοπικών ΜΜΕ για τις προθέσεις της. Την περασμένη Τρίτη, έφερε το θέμα προς συζήτηση στην οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας και τελικά το απέσυρε για τυπικούς λόγους. Στην ίδια συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής εγκρίθηκε η σύναψη σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και συγγενικού προσώπου τοπικού συνεργάτη αθηναϊκών ΜΜΕ ύψους 10.000 ευρώ. Παράλληλα, από όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου δεχόμαστε πληροφορίες που αναφέρουν ότι δημοσιογράφοι ή συγγενικά τους πρόσωπα, ιδιοκτήτες ΜΜΕ ή συγγενικά πρόσωπα αυτών έχουν προσληφθεί και εργάζονται στις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να απαντήσει:

  1. Αν προτίθεται να συζητήσει με τις ενώσεις συντακτών την θέσπιση κριτηρίων για χρηματοδότηση των τοπικών ΜΜΕ.
  2. Αν θα υιοθετήσει τα κριτήρια που η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά έχει θέσει για την κατανομή της χρηματοδότησης.
  3. Αν έχουν όντως προσληφθεί δημοσιογράφοι, ιδιοκτήτες ΜΜΕ ή συγγενικά πρόσωπα αυτών σε υπηρεσίες της Περιφέρειας-και αν ναι-με ποιο νομικό καθεστώς.
Μοιραστείτε το άρθρο