Παραστρατιωτική επίθεση των “40” στη ζαπατιστική κοινότητα Nuevo San Gregorio στην Τσιάπας του Μεξικού

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ “ΟΙ 40”
ΣΤΗ ΖΑΠΑΤΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ NUEVO SAN GREGORIO, CHIAPAS, ΜΕΞΙΚΟ
Από τη δημόσια εμφάνιση του EZLN το Γενάρη του 1994, η μεξικανική κυβέρνηση, και στα τρία επίπεδα (ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικής αυτοδιοίκησης) έχει προωθήσει, οργανώσει,χρηματοδοτήσει και ενθαρρύνει διάφορες παραστρατιωτικές ομάδες να επιτεθούν στον ζαπατιστικό άμαχο πληθυσμό.
Σύμφωνα με τις Βάσεις Στήριξης του EZLN (BAEZLN) του Nuevo San Gregorio, η παραστρατιωτική ομάδα προβαίνει σε περιφράξεις γαιών εδώ και ένα χρόνο και τρεις μήνες. Μέχρι στιγμής, η ομάδα “οι 40” έχει εισβάλει περίπου σε 144 από τα 155 εκτάρια που απαρτίζουν την κοινότητα. Πρέπει να επισημάνουμε ότι η ομάδα αυτή δεν χρησιμοποιεί τις εν λόγω γαίες, απλώς τις υφαρπάζει.
Στο πλαίσιο αυτό, η κοινότητα του Nuevo San Gregorio, που βρίσκεται στον Αυτόνομο Δήμο Lucio Cabañas (επίσημος δήμος του Huixtán) και ανήκει στο Caracol 10 της Patria Nueva, είδε πρόσφατα αύξηση της παρενόχλησης από την πλευρά της παραστρατιωτικής ομάδας “οι 40”. Κατά τους μήνες Γενάρη και Φλεβάρη 2021, η ομάδα “οι 40” κλιμάκωσε τις επιθέσεις κατά της κοινότητας Nuevo San Gregorio. Συνέχισε να καταλαμβάνει εκτάσεις που είχε ανακτήσει ο EZLN, όπου υπάρχουν υποδομές εκπαίδευσης, παροχής ηλεκτρισμού και νερού, καλλιεργητικές εκτάσεις και βοσκοτόπια. Οι BAEZLN δεν μπορούν πλέον να σπείρουν και να θερίσουν τα χωράφια τους, παρά πρέπει να αγοράζουν τα τρόφιμα. Οι άνδρες της ομάδας εισβολής έχουν εγκαταστήσει παρατηρητήρια γύρω από την κοινότητα και πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο στον τόπο κατοικίας των ζαπατιστικών οικογενειών, με απειλητικές συμπεριφορές, προβαίνοντας σε καθημερινή και συνεχή παρενόχλησή τους. Υπάρχουν μάλιστα μέρες που οι οικογένειες δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και παραμένουν συγκεντρωμένες στο Κέντρο Πληθυσμού για να προστατευθούν. Κάποια από τα ζώα τους πέθαναν λόγω αναγκαστικής εγκατάλειψης.
Εξαιτίας όλων των παραπάνω, καταγγέλλουμε την κλιμάκωση της παραστρατιωτικής βίας κατά της ζαπατιστικής κοινότητας Nuevo San Gregorio, καθώς και τη συνενοχή της ομοσπονδιακής,πολιτειακής και τοπικής κυβέρνησης που, παρόλο που γνωρίζουν τα γεγονότα, δεν κάνουν τίποτα για να σταματήσουν τη βία κατά των οικογενειών BAEZLN και του σχεδίου της ζαπατιστικής αυτονομίας.
Ό,τι και να λένε, ό,τι και να δηλώνουν, ό,τι και να υπογράφουν, οι φαύλες κυβερνήσεις χρηματοδοτούν, προωθούν και υποστηρίζουν τις επιθέσεις παραστρατιωτικών ομάδων, όπως η ομάδα “οι 40”, κατά του άμαχου πληθυσμού. Είναι εγκληματίες, συνεπώς – αν και πιστεύουν πώς δεν είναι, λερώνουν τα χέρια τους με το αίμα ανδρών, γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων που ζουν ειρηνικά σε όλες τις κοινότητες που δέχονται επίθεση από τους παραστρατιωτικούς.
ΖΗΤΩ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΖΑΠΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ!
Α ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ!
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!
Σύλληψη του Fernando Espinoza Pérez και του Baldemar Espinoza Pérez
Καταγγέλλουμε την αυθαίρετη και άδικη σύλληψη του Fernando Espinoza Pérez και του Baldemar Espinoza Pérez, φυλακισμένους άδικα στo κατάστημα κράτησης του Ocosingo.
Από την δημόσια εμφάνιση του EZLN τον Ιανουάριο του 1994, η Μεξικανική κυβέρνηση στα τρία επίπεδα της (ομοσπονδιακό, κρατικό και δημοτικό) έχει προωθήσει, χρηματοδοτήσει και παροτρύνει διάφορες επιθέσεις εναντίον του Ζαπατιστικού άμαχου πληθυσμού ή σε άλλες περιοχές όπως το Εθνικό Ιθαγενικό Κονγκρέσο, στο οποίο από την ίδρυση του, την 12η Οκτωβρίου 1996, έχει επιτεθεί η Μεξικανική Κυβέρνηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, διενεργήθηκε και η αυθαίρετη κράτηση του Fernando Espinoza Pérez και του Baldemar Espinoza Pérez.
Την περασμένη 10η  Φεβρουαρίου, τα προαναφερθέντα άτομα πήγαν από την κοινοτική γη el Tumbo, δήμο του Ocosingo, προς την πόλη του Palenquese ένα φορτηγό Nissan γεμάτο με 25 πακέτα καφέ. Στο ύψος της διασταύρωσης Peña Limonar εμποδίστηκαν από μία ομάδα πενήντα ανθρώπων που κρατούσαν πυροβόλα όπλα, ξύλα και μαχαίρια, με αρχηγούς τους Manuel López Gutiérrez, Juan Gutiérrez Cruz, Narciso Gutiérrez Pérez και Pedro Hernández Jiménez, πρόεδρο της επιτροπής, μέλος του συμβουλίου επιτήρησης, γραμματέα της επιτροπής και βοηθό αντιπροσώπου του δήμου, αντίστοιχα. 
Ο Fernando Espinoza Pérez και ο Baldemar Espinoza Pérez δέθηκαν με χειροπέδες και μεταφέρθηκαν στην κοινοτική γη Peña Limonar, όπου τους επιτέθηκαν βίαια αγροφύλακες. Οι αρχές αυτές, καταχρώμενες την εξουσία τους, κατέσχεσαν τον καφέ τους, τα χρήματα και τα υπάρχοντα τους και έπειτα τους οδήγησαν στη δημοτική φυλακή του Ocosingo, όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα. Η ασφάλεια και η σωματική τους ακεραιότητα βρίσκεται σε κίνδυνο
Για όλα τα παραπάνω, καταγγέλλουμε τις παραστρατιωτικές επιθέσεις και την αύξηση της βίας εναντίον των κοινοτήτων του Εθνικού Ιθαγενικού Κονγκρέσου, όπως και την συνενοχή της ομοσπονδιακής, κρατικής και δημοτικής κυβέρνησης.
Ό,τι κι αν λένε, ό,τι κι αν δηλώνουν, όποια έγγραφα κι αν υπογράφουν, οι κακές κυβερνήσεις χρηματοδοτούν, προωθούν και υποστηρίζουν επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού. Είναι εγκληματίες γιατί, ακόμα και αν δεν το πιστεύουν, λερώνουν τα χέρια τους με το αίμα ανδρών, γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων που ζουν ειρηνικά σε όλες αυτές τις κοινότητες στις οποίες επιτίθενται οι παραστρατιωτικοί.
ΖΗΤΩ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΖΑΠΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΖΩΗ!
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ!
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

 

Μπορείτε να στείλετε τη στήριξή σας ως άτομο ή συλλογικότητα στο email [email protected]

Μοιραστείτε το άρθρο