Τα έκτροπα της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο και η εκτροπή της Δημοκρατίας

Να Υψώσουμε Τείχος Δημοκρατίας

Το Μαζικό, Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο θα νικήσει

Τα όσα παρακολουθήσαμε τη Δευτέρα στον ευρύτερο χώρο του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ κυριολεκτικά μας αφήνουν άναυδους και άναυδες. Είναι η πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση που αντικρίζουμε τέτοιες εικόνες. Τις δυνάμεις καταστολής να εισβάλουν κατά δεκάδες στον πανεπιστημιακό χώρο και να επιτίθενται σε φοιτητ(ρι)ες, μέλη ΔΕΠ και αλληλέγγυες.

Είχαμε εδώ και πολύ καιρό ως σύλλογος επισημάνει πως οι αντιδραστικές αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση δεν αποσκοπούν στην πάταξη της «εγκληματικότητας», αλλά στόχο έχουν την αγωνιζόμενη πανεπιστημιακή κοινότητα, την περιστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών, την αυταρχικοποίηση της δημοκρατίας.

Τονίζαμε, μαζί με την συντριπτική πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας πως το νομοσχέδιο Κεραμέως Χρυσοχοΐδη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αστυνομία στα πανεπιστήμια, κάμερες, πειθαρχικές διώξεις φοιτη(ρι)ών, καθώς και περιορισμό εισακτέων, δεν απαντάει στα ουσιαστικά προβλήματα των πανεπιστημίων αλλά εντείνει τον αυταρχισμό με στόχο την πειθάρχηση της νεολαίας και προχωράει περαιτέρω την επιχειρηματικοποίηση των ιδρυμάτων και την εμπορευματοποίηση της γνώσης.

Εμείς, ως επιστήμονες, αποφεύγουμε να συνδέουμε απευθείας τη σημερινή κατάσταση με την περίοδο της χούντας, ωστόσο τέτοιες εικόνες έχουμε να δούμε κυριολεκτικά από εκείνη την περίοδο. Κατά τη γνώμη μας, τα έκτροπα που παρακολουθήσαμε τη Δευτέρα συνιστούν εκτροπή της ίδιας της δημοκρατίας, όπως τη γνωρίσαμε κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης -ειδικά αν τα συνδέσουμε με άλλα γεγονότα της επικαιρότητας, όπως πχ. η υπόθεση Κουφοντίνα, η απαγόρευση συναθροίσεων με απόφαση αρχηγού αστυνομίας, κ.ά

Είδαμε νέους ανθρώπους να σέρνονται με το κεφάλι στην άσφαλτο, φοιτήτριες να λιποθυμούν, καθηγήτριες να προστατεύουν με αυτοθυσία φοιτητές, εισπνεύσαμε δακρυγόνα και όλα αυτά, φυσικά, μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο με αφορμή την ειρηνική κινητοποίηση τριών Φοιτητικών Συλλόγων. Το αποτέλεσμα, 31 συνάδελφοι και συναδέλφισσες, να προσαχθούν και στη συνέχεια να συλληφθούν με κατασκευασμένο κατηγορητήριο.

Η δυσανάλογη βία που χρησιμοποίησαν τα όργανα καταστολής, η εισβολή και περικύκλωση του ΑΠΘ, από πολλές δεκάδες αστυνομικών, μας κάνουν να αναρωτιόμαστε για το προσχεδιασμένο της επιχείρησης. Απορίας άξια – σε σύνδεση με τα παραπάνω-  είναι και η στάση του Πρύτανη του ΑΠΘ, ο οποίος με ανοιχτές αγκάλες και με βάση αιτιολόγηση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα υποδέχθηκε τα όργανα της τάξης στον χώρο του πανεπιστημίου.

Ο Πρύτανης κ. Παπαϊωάννου κατήγγειλε φθορές οι οποίες “ίσως έχουν γίνει” ή “είναι πιθανόν να γίνουν” και, φυσικά, εκτέθηκε ανεπανόρθωτα όταν, όπως αποδείχθηκε και με βίντεο, έπεσε έξω στις προβλέψεις του. Να τονίσουμε ότι η στάση του Πρύτανη δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση την συντριπτική πλειονότητα φοιτητ(ρι)ών, υποψηφίων διδακτόρων,  μελών ΔΕΠ και διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι καταδικάζουν την εισβολή της αστυνομίας. Ο Πρύτανης κ. Παπαϊωάννου δεν κατάφερε να προστατέψει, ως όφειλε, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του, πολλώ δε μάλλον τις έθεσε σε κίνδυνο. Το μόνο αξιοπρεπές που θα μπορούσε να κάνει θα ήταν να υποβάλλει την παραίτησή του.

Η εκτροπή αυτή της δημοκρατίας έχει υπογραφή: την υπογραφή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αναμφίβολα, τα γεγονότα της Δευτέρας είναι απόρροια του πρόσφατου νομοσχεδίου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη και αποτελούν μια πρόβα για όλα όσα θα συμβούν με την εγκατάσταση αστυνομίας στα πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση, η οποία διατείνεται ότι θα καταπολεμήσει την βία και την ανομία εντός των πανεπιστημίων, αποδεικνύει ότι ο μόνος στόχος της είναι να καταστείλει το πανεπιστημιακό κίνημα που διεκδικεί. Και αυτό το κάνει με χουλιγκάνικες πρακτικές, παραγωγή αδικημάτων από τις δυνάμεις καταστολής και αντικοινωνική/τυφλή βία.

Εμείς είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τον χώρο που σπουδάζουμε, εργαζόμαστε, ζούμε—τον πανεπιστημιακό χώρο. Μας εξοργίζει και μας πεισμώνει η βία και η καταστολή που βιώσαμε και δεσμευόμαστε ότι με όλες μας τις δυνάμεις θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε το νομοσχέδιο αυτό να μείνει στα χαρτιά!

Καλούμε στην πορεία των Φοιτητικών Συλλόγων στις 13:00 στο Αγ. Βενιζέλου και σε προσυγκέντρωση/παράσταση διαμαρτυρίας 11:00 στην Πρυτανεία του ΑΠΘ. 

Μοιραστείτε το άρθρο