Νέα κινητοποίηση – συνέχεια αγώνα για την ανατροπή του νόμου Κεραμέως, Πέμπτη 18/2 άγ. Βενιζέλου 13:00

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όλοι -ες, στην κινητοποίηση για την ανατροπή του νόμου Κεραμέως, την Πέμπτη 18/2, στη 1:00μμ, στο Άγ. Βενιζέλου

Παρά τις μαζικές πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις που έγιναν  τον προηγούμενο μήνα, η κυβέρνηση πέρασε στις 11/2 το νομοσχέδιο Κεραμέως για τα Πανεπιστήμια με 166 ψήφους (ΝΔ και Ελληνική Λύση), ένα από τα πιο ταξικά νομοσχέδια που θέτει σε εφαρμογή κατευθύνσεις χρόνων για την εκπαίδευση (εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας, δίδακτρα, κουρέλιασμα του Ασύλου, ταξικός αποκλεισμός, τσάκισμα του φοιτητικού συνδικαλισμού).

Κάνοντας την πανδημία ευκαιρία, όπως ανοιχτά παραδέχτηκε και στέλεχος της κυβέρνησης, ψήφισαν το νομοσχέδιο τώρα, αξιοποιώντας το διάστημα που οι σχολές και τα σχολεία ήταν κλειστά, πολλοί φοιτητές έλειπαν από τον τόπο σπουδών τους, υπήρχε υγειονομικός κίνδυνος και δεν ήταν εύκολο να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις και να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας.

Θέλουν από Σεπτέμβρη να μας υποδεχτούν σε ένα Πανεπιστήμιο με κάρτες εισόδου, αστυνομία, πειθαρχικά, διαγραφές και όριο φοίτησης στα ν+ν/2 έτη. Θέλουν οι μαθητές που θα δώσουν φέτος πανελλήνιες να έρθουν αντιμέτωποι με τις νέες βάσεις εισαγωγής και τα διπλά μηχανογραφικά. Θέλουν να διαμορφώσουν ένα απολύτως ταξικό πανεπιστήμιο των «άριστων», στο οποίο θα σπουδάζεις μονάχα αν έχεις να πληρώσεις.

Με λίγα λόγια, η Υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως και το σύστημα της φτώχιας και της εκμετάλλευσης που υπηρετεί επιχειρούν να δώσουν ένα ιστορικών διαστάσεων χτύπημα στην δημόσια και δωρεάν παιδεία και να υψώσουν σκληρούς ταξικούς φραγμούς για τα παιδιά από τις πιο φτωχές οικογένειες. Την ίδια ώρα θέλουν να φιμώσουν κάθε φωνή που αντιδρά και αντιστέκεται, για αυτό προετοιμάζουν επόμενο νόμο πλαίσιο που θα διαλύσει τον φοιτητικό συνδικαλισμό.

Οι φοιτητές πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνας μας, κόντρα στην απογοήτευση.

Η επίθεση δεν θα σταματήσει από μόνη της. Δεν πρόλαβαν καλά καλά να περάσουν το νομοσχέδιο και ανακοίνωσαν ότι θα φέρουν καινούριο πολύ-νομοσχέδιο μέσα στον επόμενο μήνα! Πρέπει εμείς, οι φοιτητές, μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς να βάλουμε φραγμό στα σχέδιά τους, μέσα από έναν μαχητικό και ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας.

Μια πολιτική κατεύθυνση που προβάλει το αίτημα ο νόμος «να μην εφαρμοστεί στην πράξη» ή «να μείνει στα χαρτιά» είναι μια κατεύθυνση που «κλείνει» τον αγώνα και στέλνει του φοιτητές να κυνηγάνε τα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου για να «ακυρώσουν» πτυχές του νομοσχεδίου. Μια πολιτική γραμμή που αποδέχεται, πριν ακόμη το προσπαθήσουμε, ότι δεν μπορούμε να ανατρέψουμε το νόμο. Αυτές οι αναλύσεις μόνο εμπόδιο μπορούν να αποτελέσουν για το φοιτητικό κίνημα. Το πεδίο αντιπαράθεσης συνεχίζει να βρίσκεται μέσα στις σχολές μας, αλλά και στους αγώνες μας στο δρόμο! Το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα, άλλωστε, έχει καταφέρει να ανατρέψει ψηφισμένο νόμο και στο παρελθόν, που περιλάμβανε μέτρα αντίστοιχα με αυτά που πέρασαν τώρα.

Ο αγώνας δεν σταματάει τώρα που το νομοσχέδιο πέρασε. Το αίτημα πάλης μας πρέπει να είναι η ανατροπή του!

          Μέσα από τους συλλογικούς μας αγώνες να βάλουμε φρένο στα σχέδια τους!

Πρέπει να σπάσουμε την απογοήτευση και να συνεχίσουμε δυναμικά τον αγώνα, έναν αγώνα που θα έχει διάρκεια, με αίτημα πάλης να ανατραπεί ο νόμος Κεραμέως!  Χρειάζεται να οργανωθεί ένα μαζικό μαχητικό φοιτητικό κίνημα που θα σπάσει στην πράξη την κρατική τρομοκρατία, την καταστολή και  που θα ανοίξει τον δρόμο για την οργάνωση ενός αγώνα διάρκειας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να μπουν νέες Γενικές Συνελεύσεις στις σχολές την επόμενη εβδομάδα, με συντονιστικά μετά την ολοκλήρωσή τους, για την υλοποίηση του πλαισίου που ψηφίζεται. Να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις. Να γίνουν καταλήψεις στις σχολές, ώστε αυτές να μετατραπούν σε κέντρα αγώνα, με συντονιστικά και συντονιστικές επιτροπές κατάληψης, που θα οργανώνουν την πάλη. Με πολιτικές εκδηλώσεις, στις οποίες θα γίνεται πολιτική ζύμωση και αντιπαράθεση απόψεων. Χρειάζεται οι γενικές συνελεύσεις να καταλήγουν σε ένα σχέδιο πάλης που θα το υλοποιεί το σύνολο των φοιτητών, κόντρα στη λογική των «αυτόκλητων» σωτήρων που θα κινούνται στο όνομα των φοιτητικών συλλόγων. Με επιτροπές αγώνα, πρωτοβουλίες αγώνα, κινήσεις όπου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις, που θα έχουν ως στόχο την επανενεργοποίηση των συλλόγων, την μαζικοποίηση των Συνελεύσεων και την προπαγάνδιση των δίκαιων αιτημάτων μας. Το αποστειρωμένο Πανεπιστήμιο των «λίγων και εκλεκτών» δεν θα περάσει, οι αγώνες της νεολαίας θα το ανατρέψουν!

  • Κάτω ο νόμος Κεραμέως για τα πανεπιστήμια!
  • Όλοι οι φοιτητές σε γενικές συνελεύσεις!
  • Ούτε διαγραφές φοιτητών – ούτε όρια φοίτησης
  • Κάτω τα σχέδια για πανεπιστημιακή αστυνομία, κάμερες, κάρτες εισόδου, πειθαρχικές διώξεις, χουντο-απαγορεύσεις
  • Κάτω τα χέρια από το ΑΣΥΛΟ – Το ΑΣΥΛΟ ανήκει σε όλο το λαό
  • Κάτω η βάση εισαγωγής και οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής. Όχι στη μείωση εισακτέων και τους ταξικούς φραγμούς.
  • Ούτε σκέψη για επιβολή διδάκτρων

Κίνηση φοιτητών-δυνάμεων για την ανατροπή  του νόμου Κεραμέως

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο! Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία! Επαναλειτουργία των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας!

Χαιρετίζουμε τις μεγάλες πορείες σε Αθήνα , Θεσσαλονίκη και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η κυβερνητική απαγόρευση έσπασε στον δρόμο, η κυβέρνηση απέτυχε στο να πιάσει τους φοιτητές στον ύπνο. Ακόμα μια φορά , φοιτητές, μαθητές έχοντας στο πλευρό τους συλλόγους και σωματεία εκπαιδευτικών και εργαζομένων φώναξαν πως το νέο αίσχος που αποκαλείται νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά.

Ο αγώνας τους συνεχίζεται και δυναμώνει. Οι φοιτητές θα νικήσουν! Όσο η καταστολή θα εντείνεται τόσο η φωνή μας θα δυναμώνει.

Αποτελεί κοροϊδία, η κυβέρνηση που δεν έχει πάρει κανένα μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς, στις σχολές και τα σχολεία, στα ΜΜΜ, να επικαλείται την απαγόρευση των συναθροίσεων για την «προστασία της δημόσιας υγείας»!! Ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί πολιτική επιλογή και ομολογία ότι ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι μόνιμο συστατικό στοιχείο της πολιτικής τους, που έρχεται να βάλει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια και φραγμούς στις σπουδές μας!

Το σχέδιο της κυβέρνησης για «δια ζώσης καταστολή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση» δε θα περάσει!

Ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολών μας (όπως προσλήψεις καθηγητών, καθαριστριών, υγειονομικού προσωπικού, δωρεάν rapid test στο πανεπιστήμιο κ.α.)!!! Μέσα σε περίοδο πανδημίας φέρνει νέο νομοσχέδιο – έκτρωμα για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή που μειώνουν τον προϋπολογισμό για την Παιδεία κατά 8%, και για τη φοιτητική μέριμνα 39%, δίνουν ένα σκασμό λεφτά για τα Rafale και τα εξοπλιστικά του ΝΑΤΟ. Τη στιγμή που υποβαθμίζεται η εργασιακή προοπτική οι σπουδές μας είναι σε αναμονή, υπάρχουν φοιτητές που δεν έχουν μπει καν στο αμφιθέατρο .

Μπροστά σε αυτό το νομοσχέδιο, με το οποίο ενισχύεται η καταστολή και ο αυταρχισμός μέσα στα Πανεπιστήμια αφού περιγράφονται ποινές, από την διαγραφή από την σχολή μέχρι και την φυλάκιση για όσους τολμούν να αμφισβητούν την πολιτική των κυβερνήσεων. Η εκπαιδευτική διαδικασία διασφαλίζεται μέσα από την δια ζώσης διδασκαλία, την αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων, την κριτική. Θέλουμε να γίνουμε ξανά φοιτητές.

Το ποτήρι ξεχείλισε!

  • Απαιτούμε τη μη εφαρμογή του Νομοσχεδίου !!!
  • Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών.
  • Ούτε σκέψη για Πανεπιστημιακή Αστυνομία!
  • Σπάμε στην πράξη τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης!
  • Απόσυρση όλων των κατηγοριών για τους συλληφθέντες μέλη ΦΣ.
  • Ούτε σκέψη για πειθαρχικό δίκαιο.
  • Όχι στην θέσπιση βάσης εισαγωγής.
  • Όχι στην ισοτίμηση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με των πανεπιστημίων.
  • Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους.
  • Όχι στα ενιαία ψηφοδέλτια και στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους.
  • Απαιτούμε την επαναλειτουργία των σχολών μας από το εαρινό εξάμηνο! Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Υγείας μας.
  • Κανείς να μη χάσει την πρακτική του.
  • Κανένας μετεγγραφέντας να μην αποκλειστεί για ακαδημαϊκά κριτήρια.
  • Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών!

Σύλλογος Φοιτητών Ηλεκτρολόγων/Μηχανολόγων- Μηχανικών

Το πανεπιστήμιο και το campus δε θα αφήσουμε να γίνει τσιφλίκι του κεφαλαίου και των «αρίστων»

Η οικονομική και ψυχολογική κόπωση της κοινωνικής βάσης, μετά από σχεδόν ένα χρόνο αναστολών συμβάσεων στις δουλειές, διαδοχικών lock-down με ταυτόχρονη υποτίμηση του συστήματος δημόσιας υγείας και υποτίμησης της ζωής των φτωχών γενικότερα, η ωμή κρατική βαρβαρότητα απέναντι σε φωνές αντίστασης, φυλακισμένους/ες και μετανάστες/ριες αποτελούν πλέον κομμάτι της νέας κανονικότητας που επιβάλλεται.
Σε αυτή τη συγκυρία, με κλειστά πανεπιστήμια εδώ και ένα χρόνο, έρχεται άλλο ένα νομοσχέδιο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της οικονομικής ελίτ και του κράτους, έχοντας ως κατεύθυνση την κολλεγιοποίηση του πανεπιστημίου και την απόλυτη εναρμόνιση της λειτουργία και της έρευνάς του με τις ανάγκες της αγοράς. Εξ’ού και η σύσταση των πειθαρχικών συμβουλίων τα οποία θα επιβάλλουν ποινές για οποιαδήποτε δραστηριότητα ή συμπεριφορά δεν εγκρίνεται από τις διοικητικές αρχές του πανεπιστημίου ή του εκάστοτε ιδρύματος, οι διαγραφές φοιτητ(ρι)ών με το πέρας των ν+ν/2 ετών, η σύσταση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας. Τα μέτρα αυτά έχουν σκοπό να διασφαλίσουν την εντατικοποίηση των σπουδών, ώστε να μην υπάρχει χρόνος συλλογικοποίησης και δραστηριοποίησης πέρα από τα στενά πλαίσια του διαβάσματος, ενώ σε συνδυασμό με τη θέσπιση διπλής βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, θα αποκλειστούν από την εκπαίδευση φοιτητήτριες/ές οι οποίες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα παρακολούθησης φροντιστηρίου ή που παράλληλα με τις σπουδές τους πρέπει να δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα. Ακόμη, η απλήρωτη τεχνική κατάρτιση στα ΕΠΑΛ ,εν ολίγοις τσάμπα δουλειά για τα αφεντικά, που προβλέπει το νομοσχέδιο, στοχεύει στην οικονομική εκμετάλλευση των φτωχότερων τάξεων ήδη από νεαρή ηλικία.
Η οικονομική κρίση του καπιταλισμού επιτάσσει αυτή τη βίαιη αναδιάρθρωση της Παιδείας, η οποία επιχειρεί την καταστολή «δια ροπάλου» οποιασδήποτε κοινωνικής σχέσης δεν υποτάσσεται στους νόμους της παραγωγής. Η μόνη σχέση που συμφέρει το κράτος και τις κυβερνήσεις του είναι η παραγωγική σχέση και γι’αυτό το λόγο επιτίθενται σφοδρά στα κινήματα, στους φοιτητικούς συλλόγους, στους αυτοδιαχειριζόμενους/κατειλημμένους χώρους, στις αυτοοργανωμένες ομάδες εντός των πανεπιστημίων και στο δημόσιο και ανοιχτό χαρακτήρα του campus.
Οι κοινωνικές δυναμικές που εκδηλώνονται στο δρόμο φανερώνουν ότι όλο και ευρύτερα κομμάτια των καταπιεσμένων αντιλαμβάνονται την ανάγκη της ρήξης με τα συμφέροντα του κεφαλαίου στην πράξη. Σαν ένα κομμάτι της κοινωνικής βάσης και ενός κινήματος που προσπαθεί να βάλει το λιθαράκι της για ένα κόσμο ελευθερίας, αλληλεγγύης και ισότητας, πιστεύουμε ότι η ανάγκη για αυτοοργάνωση των φοιτητών και των φοιτητριών στις διαδικασίες των συλλόγων τους (Γενικές Συνελεύσεις κλπ) είναι κρίσιμη και απαραίτητη, όπως πάντοτε. Η επίθεση που δεχόμαστε δε μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αναθέτοντας σε «ειδικούς» την πολιτική δράση, αλλά αντιθέτως λαμβάνοντας καθένας και καθεμία τις ευθύνες που μας αναλογούν ώστε να πάρουμε τις ζωές στα χέρια μας. Ας δομήσουμε τις απαραίτητες σχέσεις αλληλεγγύης και αξιοπιστίας ανάμεσά μας και ας αναζωπυρώσουμε αυτές που έχουν παγώσει, ώστε να ξεκινήσει ακηδεμόνευτα και μαχητικά η αντεπίθεσή μας.
ΟΛOI/ΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Πορεία Ενάντια στο νομοσχέδιο για την Παιδεία: Πέμπτη 18/2, Άγαλμα Βενιζέλου 13:00

Γενική Συνέλευση Συλλόγου Φοιτητ(ρι)ών Φυσικού: Πέμπτη 18/2, σκαλιά ΣΘΕ 15:00
Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού
blog: autonomofysiko.espivbolgs.net
email: [email protected]

ΟΛΕΣ/ΟΙ ΣΤΟ ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΠΕΜΠΤΗ 18/2 13:00

ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ

στους μπάτσους μέσα στις σχολές μας

στον πειθαρχικό κώδικα που ποινικοποιεί την πολιτική μας δράση

στις διαγραφές φοιτητών/τριων

στην τριπλή βάση εισαγωγής

στην ιδιωτικοποίηση και την ασφυκτική αστυνόμευση των πανεπιστημίων

Στις 11/2 υπερψηφίστηκε το σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης – με τον ευφάνταστο και άκρως υπαινικτικό τίτλο – «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις». Πρόκειται για την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που είχε εξαγγείλει προεκλογικά η Ν.Δ. και προετοίμαζε περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία, για να την καταθέσει. Με ταχύτατες διαδικασίες το νομοσχέδιο κατατέθηκε, τέθηκε σε διαβούλευση και υπερψηφίστηκε. Αυτή η βιασύνη τονίζει για άλλη μια φορά τη χρησιμοθηρική εκμετάλλευση των μέτρων για την πανδημία, το lock-down και το κλείσιμο των σχολών για την προώθηση του σαρωτικού νομοθετικού έργου της κυβέρνησης. Παρολ΄ αυτά, το Φοιτητικό Κίνημα κατάφερε να σπάσει τις απαγορεύσεις, να διεκδικήσει τον δρόμο να διαδηλώσει και να συγκρουστεί. Οι εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις του τελευταίου μήνα σε πολλές πόλεις ήταν αυτές που έθεσαν στην πράξη σε αμφισβήτηση την κυριαρχία του Κράτους στο δημόσιο πεδίο. Μετουσίωσαν την κοινωνική οργή για την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και την εγκληματική κρατική διαχείριση της πανδημίας σε πολιτική πράξη, σε Διαδήλωση, σε σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμεις. Γι’ αυτό, η απάντηση ήταν ξύλο, χημικά και προσαγωγές και συλλήψεις. Γιατί κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την δύναμη ενός πλήθους που διαδηλώνει για το Δίκαιο. Στο αμέσως επόμενο διάστημα οι φοιτητές/τριες πρέπει να βρεθούμε στις δρόμο, στις σχολές μας και στις Γενικές Συνελεύσεις, για την οργάνωση της κοινωνικής και ταξικής αντεπίθεσης, για να τεθεί ένα φρένο στην βάρβαρη πολιτική κράτους και κεφαλαίου.

ΠΟΡΕΙΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Ή ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ Ή ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ Ο ΤΡΟΜΟΣ

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών Quieta Movere

Κινητοποίηση ενάντια στον νόμο Κεραμέως την Πέμπτη 18/2 1μ.μ.! Να παλέψουμε για την ανατροπή του νόμου!

Ο αγώνας συνεχίζεται!

Όχι σε Πανεπιστημιακή Αστυνομία, όρια φοίτησης, βάση εισαγωγής, πειθαρχικά! Αγώνας για σπουδές – δουλειές – ελευθερίες – ζωή!

Πέρασε Πέμπτη (11/2) βράδυ με 166 ψήφους από ΝΔ και Ελληνική Λύση το νομοσχέδιο Κεραμέως – με σημαντική συμβολή του Χρυσοχοΐδη: ένα από τα πιο ταξικά νομοσχέδια που θέτει σε εφαρμογή κατευθύνσεις χρόνων του συστήματος στην εκπαίδευση.

Εδώ και τέσσερις εβδομάδες οι φοιτητές κατεβαίνουμε στο δρόμο με όλο και μεγαλύτερη μαζικότητα, πλάι σε μαθητές και καθηγητές απέναντι στο νομοσχέδιο. Δεν βγαίναμε στο δρόμο γιατί «θέλαμε να εκτεθούμε στον ιό», όπως έσπευσαν να συκοφαντήσουν κάποιοι. Βγαίναμε επειδή δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιπαλέψουμε την επίθεση που δεχόμαστε. Η αστυνομία, με εντολές της κυβέρνησης, επέδειξε απίστευτη αγριότητα, προκειμένου να τρομοκρατηθούμε. Όμως, οι φοιτητές δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια και συνεχίσαμε να αγωνιζόμαστε.

Ο Κυρανάκης (αυτός που έλεγε ότι για την ανεργία δεν φταίνε οι πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά φταίνε οι άνεργοι νέοι που δεν ξέρουν να συμπληρώνουν βιογραφικά) παραδέχτηκε δημόσια ότι πάλι καλά που ήρθε η «χρυσή ευκαιρία» της πανδημίας και κατάφερε η κυβέρνηση να περάσει το νομοσχέδιο με τις σχολές κλειστές. Δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι όταν τα ανοίξουν τα Πανεπιστήμια να μας υποδεχτούν με χουντικού τύπου μέτρα, με μπάτσους, με κάμερες, έλεγχο εισόδου, πειθαρχικά, διαγραφές και όρια φοίτησης.

Δεν έλειψαν φωνές εντός του κοινοβουλίου που βρήκαν την «λύση» σε μια κυβερνητική αλλαγή. Σύμφωνα με τον Φίλη του ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, αυτός ο νόμος δεν θα πρέπει να αφήσουμε να εφαρμοστεί στην πράξη μέχρι να έρθει μια κυβέρνηση δημοκρατική που θα τον καταργήσει. Μας προτρέπει δηλαδή να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας στο κόμμα του, με την ελπίδα ότι θα ανατρέψει την επίθεση που και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ προωθούσε όταν ήταν στην εξουσία! Λες και η επίθεση είναι ζήτημα κυβέρνησης και όχι συσχετισμού που διαμορφώνει η πάλη του κινήματος. Λες και αυτά που προωθεί η ΝΔ δεν αποτελούν προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων που κινούνται σύμφωνα με τις οδηγίες ΕΕ και ΟΟΣΑ, στόχους του συστήματος συνολικά. Μια χαρά και ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την επίθεση στα δικαιώματά μας, βάθυνε την εξάρτηση και πέρασε το νόμο Γαβρόγλου που έφερνε την έννοια της «ανταποδοτικότητας» στη φοιτητική μέριμνα, δίδακτρα στα μεταπτυχιακά ως προπομπό των διδάκτρων στα προπτυχιακά, κατάργηση του Ασύλου με το πόρισμα Παρασκευόπουλου και πολλά άλλα.

Το μαθητικό και το φοιτητικό κίνημα, όμως, έχουν καταφέρει στο παρελθόν να ανατρέψουν ψηφισμένο νόμο για την παιδεία που έφερνε μέτρα σαν αυτά που ψηφίστηκαν και τώρα. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν ούτε μπορεί κάποια δύναμη στα πλαίσια του φοιτητικού κινήματος να υποστηρίξει ότι έχει βρει τη «συνταγή». Υπάρχει, όμως, η κατεύθυνση της αναμέτρησης με το σύστημα και η κατεύθυνση του συμβιβασμού. Η πολιτική γραμμή «να μην εφαρμοστεί» στην πράξη ο νόμος, ή αλλιώς «να μείνει στα χαρτιά», είναι η γραμμή της ήττας. Μιας πολιτικής γραμμής που αποδέχεται, πριν ακόμη το προσπαθήσουμε, ότι δεν μπορούμε να ανατρέψουμε το νόμο. Μια άποψη που καλεί τον κάθε σύλλογο ξεχωριστά να μπλοκάρει στην πράξη την εφαρμογή του. Με ποιον τρόπο; «Πιέζοντας» τα τμήματα καθηγητών, τις συγκλήτους και τα πρυτανικά συμβούλια.

Ο αγώνας δεν σταματάει τώρα που το νομοσχέδιο πέρασε! Το αίτημα πάλης μας πρέπει να είναι η ανατροπή του! Χρειάζεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα να καλεστούν ξανά γενικές συνελεύσεις στους συλλόγους, ώστε οι φοιτητές να οργανωθούμε στη βάση, να πραγματοποιηθούν νέες διαδηλώσεις, οι σχολές να γίνουν εστίες αγώνα και οργάνωσης των κινητοποιήσεων. Ίδια αναγκαιότητα υπάρχει και στα σχολεία.

Η επίθεση στην εκπαίδευση, αποτελεί κομμάτι της συνολικότερης επίθεσης στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που επιδιώκουν να συνεχίσουν οι δυνάμεις του συστήματος. Μας θέλουνε σκυφτούς, μας θέλουν φοβισμένους, μας θέλουν πειθήνιους μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους. Δεν θα τους περάσει! Τους συμμάχους στον αγώνα μας του βλέπουμε στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, με τους οποίους θα πρέπει να κατέβουμε από κοινού στο δρόμο. Θα παλέψουμε για την ανατροπή του νομοσχεδίου και θα διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας σε δημόσια δωρεάν παιδεία!

Με ΟΡΓΑΝΩΣΗ και ΑΓΩΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ, να

παλέψουμε για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ!

Αγωνιστικές Κινήσεις

Μοιραστείτε το άρθρο