Διαμαρτυρία στη Μυτιλήνη κατά του αποκλεισμού ανήλικων προσφύγων από την εκπαίδευση στο Ίππειος Λέσβου

Διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μυτιλήνη, έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, κατά του αποκλεισμού ανήλικων προσφύγων από την εκπαίδευση, και συγκεκριμένα για ένα πρόσφατο περιστατικό που έλαβε χώρα στο Γυμνάσιο του χωριού Ίππειος Λέσβου.

Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου γίναμε και πάλι μάρτυρες ρατσιστικής και φασιστικής επίθεσης, αυτή τη φορά σε ασυνόδευτα παιδιά που μπήκαν στο δημόσιο σχολείο και, στη διευθύντρια και καθηγητές του σχολείου που εργάζονται για την ενσωμάτωση παιδιών προσφύγων στο σχολείο τους.

Τα γεγονότα, ως συνήθως, τροφοδοτήθηκαν από την παραπληροφόρηση και την εξάπλωση fake news με ξενοφοβικό περιεχόμενο από ανθρώπους εκτός σχολικής κοινότητας, οι οποίοι, όχι παραδόξως, ανήκουν στην τοπική ακροδεξιά.

Αυτές τις ενέργειες τις επέτρεψε η αστυνομία που ήταν παρούσα αλλά δεν παρενέβη, παρά την κακοποίηση και τις απειλές προς τους καθηγητές, και δεν απαντήθηκαν επαρκώς από τους υπαλλήλους που έχουν την συνολική ευθύνη για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση ζητούν σήμερα από την Περιφερειακή Διεύθυνση να προστατεύσουν τους καθηγητές και τα παιδιά που δέχθηκαν επίθεση, να εξασφαλίσουν την ισότιμη πρόσβαση των παιδιών στο σχολείο και να καταδικάσουν αυτές τις ρατσιστικές εκδηλώσεις.

Η εκπαίδευση είναι απαραίτητη για αυτά τα παιδιά γιατί τα περισσότερα από αυτά ήταν για πολύ καιρό εκτός σχολείου. Ωστόσο, σοβαρές καθυστερήσεις και εμπόδια στην εγγραφή παρατηρούνται στα νησιά του Αιγαίου και τα παιδιά έχουν ανεπαρκή πρόσβαση στην επίσημη εκπαίδευση.

  • Η πρόσβαση στο σχολείο είναι θεμελιώδες δικαίωμα όλων των παιδιών, ανεξάρτητα από χρώμα, θρησκεία και χώρα καταγωγής – Να πάνε τα παιδιά σχολείο

Εικόνα: Μόρια Λευκά Κράνη

Ο χειμώνας χτυπάει το Αιγαίο με εκδίκηση: παγωνιά σε θερμοκρασίες σε συνδυασμό με υγρασία, καταιγίδες, βροχές, παγωμένους ανέμους.

Όλοι σπεύδουν στους δρόμους αυτές τις μέρες, προσπαθώντας να επιστρέψουν στο ζεστό, ασφαλές σπίτι τους όσο πιο σύντομα μπορούν. Για να φτιάξετε ένα ζεστό τσάι, βάλτε λίγο φαγητό στη σόμπα, κάντε ένα ζεστό ντους, κοιμηθείτε σε ένα ζεστό κρεβάτι.

Αλλά οι χιλιάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά που επιβιώνουν σε σκηνές στη λάσπη στη Μόρια 2.0 δεν έχουν αυτές τις επιλογές. Εκτεθειμένοι στους ανέμους δίπλα στη θάλασσα, δεν έχουν πού να κρυφτούν από το κρύο κρύο. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται περισσότερες θερμοκρασίες κατάψυξης στη Λέσβο και οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να πέσουν έως και μείον 7.

Είναι απλά εγκληματικό να βάζεις ανθρώπους σε αυτή την κατάσταση. Οι ελληνικές αρχές και η Ευρωπαϊκή Ένωση παίζουν με ζωές, για άλλη μια φορά.

Αυτή η σκληρότητα, αυτή η βία πρέπει να σταματήσει.

#ΕκκενώστεΤώρα

Lesvos Solidarity – Pikpa

Μοιραστείτε το άρθρο