Pablo Hasel: Θέλουν να μας εμποδίσουν να μιλάμε για τις εγκληματικές πολιτικές τους στην εργατική τάξη…

Έχω κλειστεί μαζί με αρκετούς υποστηρικτές μου μέσα στο Πανεπιστήμιο της Lleida και θα πρέπει να μπουν με τη βία μέσα εάν θέλουν να με συλλάβουν. Αρνούμαι να παραδοθώ και να πάω στη φυλακή τους”, έγραψε στο twitter o Pablo Hasel, καταδικασμένος σε ποινή φυλάκισης και πρόστιμο 300.000 ευρώ για εξύμνηση της τρομοκρατίας και προσβολή στον βασιλιά Χουάν Κάρλος, μέσα από αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα και ενός τραγουδιού του.

Ο μουσικός είχε διορία μέχρι την περασμένη Παρασκευή να παραδοθεί στις αρχές για να εκτίσει την ποινή των εννέα μηνών που του έχει επιβληθεί. Η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του προκάλεσε σάλο στην Ισπανία και η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στο θέμα της ελευθερίας του λόγου, αν και όχι για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

«Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για το τι συμβαίνει… Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή επίθεση στις ελευθερίες μας, όχι μόνο σε εμένα», είπε ο ράπερ, γνωστός για τις αριστερές πεποιθήσεις του, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Οι στίχοι των τραγουδιών του Hasel και οι αναρτήσεις του στο Twitter περιλάμβαναν αναφορές σε οργανώσεις που έχουν τεθεί εκτός νόμου, συνέκριναν ένα δικαστήριο με τους Ναζί και αποκαλούσαν τον πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος «νονό» της μαφίας. Το δικαστήριο έκρινε ότι ενθάρρυνε τη βία και προσέβαλε τον θρόνο. Ο καλλιτέχνης και αρκετοί υποστηρικτές του κατέφυγαν και ταμπουρώθηκαν σήμερα σε ένα από τα κτίρια του Πανεπιστημίου της Lleida, στην Καταλονία, αφού έκλεισαν την κεντρική είσοδο με λουκέτο.

“Δεν ξέρουμε αν θα έρθουν σε μισή ώρα ή σε λίγες μέρες», είπε ο hasel, προσθέτοντας ότι κινδυνεύει να μείνει δύο χρόνια στη φυλακή, επειδή δεν σκοπεύει να πληρώσει το πρόστιμο που του επιβλήθηκε, εκτός από την ποινή φυλάκισης.

Ο μουσικός προειδοποίησε ότι αφενός δεν πρόκειται να “φύγει” – όπως έχει κάνει ο επίσης ράπερ συμπατριώτης του Valtónyc – και ότι δεν πρόκειται οικειοθελώς να παραδοθεί στην αστυνομία. Επίσης, έχει τονίσει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει χάρη γιατί στα μάτια του, αυτό θα μεταφραζόταν ως «μετάνοια» και δεν θα αποφύγει τη δικαιοσύνη γιατί αυτό θα ήταν δειλία, αλλά από την άλλη δηλώνει έτοιμος να δώσει τη μάχη της μη παράδοσής του στην αστυνομία. 

Στην τελευταία του “επικοινωνία πριν τη φυλάκισή μου” ο ίδιος σημείωνε:

Αν η ελευθερία της έκφρασης σήμαινε κάτι για αυτούς θα είχαν κάνει κάτι πολύ καιρό πριν, οπότε αν τελικά με απαλλάξουν και ελευθερωθώ θα είναι μια κατάκτηση του κινήματος αλληλεγγύης γιατί δεν θα παρακαλέσω για καμία μετάνοια ή οτιδήποτε φέρνει σε μετάνοια. 

Περισσότερες κινητοποιήσεις θα χρειαστούν όταν θα είμαι φυλακισμένος και κάτι ακόμη πιο σημαντικό: οι συνελεύσεις για την οργάνωση της μάχης. Για να έχει συνέχεια η αλληλεγγύη και να είναι πιο αποτελεσματική, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει οργάνωση. 

Η μάχη δεν θα χαθεί όταν φυλακιστώ, αντιθέτως, θα έρθει η ώρα να ενταθεί η διάδοση, η κινητοποίηση, κλπ. Αν υπάρξει δυνατή απάντηση θα το σκεφτούν δύο φορές πριν φυλακίσουν άλλους πρέπει να καταγγείλετε τους ενόχους των πολιτικών που μας κάνουν να υποφέρουμε και μόνο έτσι είναι δυνατόν να με βγάλετε έξω. Αν δεν διώξουμε το κράτος πίσω στο κατασταλτικό αεροπλάνο είμαστε χαμένοι. Οπότε είναι καιρός να πούμε περισσότερα και να βγούμε στους δρόμους. Δεν θα είμαι ο μόνος πολιτικός κρατούμενος, οι κρατικές φυλακές είναι γεμάτες επαναστάτες που μας εκπροσωπούν και αγωνίζονται για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Το απόγευμα της Δευτέρας γινόταν γνωστό ότι οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει το δρόμο από τη Βαρκελώνη προκειμένου να μην φτάσουν κι άλλοι αλληλέγγυοι για να στηρίξουν τον αγώνα τους και όπως ο ίδιος έγραψε:

 Υπάρχουν μέσα ενημέρωσης που λένε πως έχουν φτάσει αστυνομικοί από άλλα μέρη για ενίσχυση. Αν αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που γράφω πριν φυλακιστώ και παρόλο που τα έχω πει χρόνια τώρα, πρέπει να κάνω έκκληση να αντιμετωπίζετε τον φόβο και να αμφισβητείτε τις αδικίες και επιβολές μιας τυραννίας που κρύβεται όλο και λιγότερο. Είτε θα το κάνουμε αυτό είτε θα συνεχίζουν να κάνουν ό,τι κάνουν χωρίς να σταματούν…

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να μας υπαγορεύουν το τι θα λέμε, τι να νιώθουμε και τι να κάνουμε. Αν το επιτρέψουμε αυτό τότε η καταστολή τους θα έχει πετύχει, αν κάνουμε το αντίθετο θα αποδυναμωθεί. Είναι πολύ καλά οργανωμένοι και έτσι αρνούνται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας, εμείς πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα για να τα κατακτήσουμε.

Έμεινα εδώ και αρνήθηκα την εξορία για να συμβάλω περισσότερο στη διάδοση του μηνύματος, στην κινητοποίηση και πάνω απ’ όλα στην οργάνωση. Θα με φυλακίσουν με το κεφάλι ψηλά γιατί δεν υποχώρησα στον τρόμο τους, επειδή έβαλα το λιθαράκι μου σε όλα αυτά που λέω. Όλοι μπορούμε να το κάνουμε αυτό.

Οι αδικίες έχουν κάποιους ενόχους και τους έχω δείξει δυνατά και καθαρά, με δίκαιο και αναγκαίο θυμόΘέλουν να μας εμποδίσουν να λέμε για τις εγκληματικές και εχθρικές τους πολιτικές στην εργατική τάξη για να αποφύγουν την ευαισθητοποίηση και επομένως τον οργανωμένο αγώνα του κόσμου. Δεν θα πετύχουν.

Μοιραστείτε το άρθρο