ΣΚΟΥΡΙΕΣ Η νέα σύμβαση κυβέρνησης με Ελντοράντο επεκτείνει τον χώρο απόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων, ο οποίος κατασκευάστηκε… πάνω σε σεισμικό ρήγμα!

Οι πρώτες αντιδράσεις…

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟΘΕΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΚΚΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ELDORADO

O XΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα, πάνω από το Στρατώνι, είναι ένα από τα πλέον προβληματικά έργα της Ελληνικός Χρυσός:

– κατασκευάστηκε επάνω σε επικίνδυνο σεισμικό ρήγμα

– με σοβαρές παραβάσεις στην κατασκευή

– λειτουργεί χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Η χωρητικότητα του (10,5 εκατ. κ.μ.) ήταν εξαρχής υπερβολικά μεγάλη για τις ποσότητες των αποβλήτων για τα οποία προορίζεται (Ολυμπιάδας, Μαύρων Πετρών, μεταλλουργίας και ρυπασμένα υλικά από αποκαταστάσεις) και δημιουργούσε ερωτηματικά. Από το ενημερωτικό non-paper του ΥΠΕΝ για τη νέα σύμβαση μαθαίνουμε ότι ο ήδη τεράστιος ΧΥΤΕΑ θα μεγαλώσει για να δεχθεί άλλα 3 εκατ. κ.μ!

Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι η εταιρεία προγραμματίζει περισσότερες εξορύξεις και δημιουργεί χώρο για τα επιπλέον απόβλητα. Η έκταση μεταξύ Στρατωνίου και Στρατονίκης μετατρέπεται σε μια τεράστια χαβούζα. Και δεν είναι αυτή η μόνη αρνητική για την περιοχή εξέλιξη.

Όπως θα εξηγήσουμε αναλυτικά τις επόμενες μέρες, το Στρατώνι και η Ολυμπιάδα θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι του αναθεωρημένου επενδυτικού σχεδίου. Την ώρα που ο Δήμαρχος Αριστοτέλη πανηγυρίζει για τις χάντρες και τα καθρεφτάκια που θα του δώσει η εταιρεία, ο Δήμος μας υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο.

Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Να θυμίσουμε:

1ον: Την εξέλιξη όσων υπέγραψαν την καταστροφή της Χαλκιδικής. Καταδίκες, φυλακίσεις, διασυρμός.

2ον: Η απιστία κατά του δημοσίου αποτελεί ακόμη κακούργημα.

3ον: Θα τα ξαναπούμε.

Μοιραστείτε το άρθρο