Νέες πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοίδη

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

ΑΘΗΝΑ Προπύλαια 13:00

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Άγαλμα Βενιζέλου 12:00

ΛΑΡΙΣΑ Πλατεία Ταχυδρομείου 13:30

ΞΑΝΘΗ Κεντρική Πλατεία 12:00

ΙΩΑΝΝΙΝΑ Περιφέρεια 12:00

ΚΑΡΔΙΤΣΑ Κεντρική Πλατεία 12:00

ΝΑΥΠΛΙΟ Πλατεία Τριών Ναυάρχων (Δημαρχείου) 12:00

ΧΑΝΙΑ Πλατεία Αγοράς 13:00

ΡΕΘΥΜΝΟ Δημαρχείο 14:30

ΣΑΜΟΣ Βαθύ, Πλατεία Πυθαγόρα 12:00

ΣΥΡΟΣ Πανεπιστήμιο 12:30


ΑΘΗΝΑ

Στήριξη του νέου πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου για τη Δημόσια Παιδεία και τα δημοκρατικά δικαιώματα

Η κυβέρνηση της ΝΔ με πρόσχημα την πανδημία οχυρώνεται πίσω από την καταστολή και τον αυταρχισμό, επιδιώκοντας ένα γενικό σιωπητήριο στην ελληνική κοινωνία. Τη στιγμή, μάλιστα, που σαρώνει εργασιακά δικαιώματα, δεν θωρακίζει τη δημόσια υγεία, κατακρεουργεί την κοινωνική ασφάλιση και προωθεί ένα νομοσχέδιο στην Παιδεία που βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια για τα παιδιά των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, «σπρώχνει» τους νέους στα ιδιωτικά κολέγια και διαμορφώνει ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας στα Πανεπιστήμια.

Μπροστά σ’ αυτόν τον αντισυνταγματικό δρόμο περιστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων από την κυβέρνηση, η νέα γενιά, η φοιτητική νεολαία, οι εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα στεκόμαστε εμπόδιο και συνεχίζουμε τον αγώνα για τη Δημόσια Παιδεία.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αφού έλαβε υπόψη της και τις αντίστοιχες αποφάσεις της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, στηρίζει το νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης, 4 Φεβρουαρίου 2021, που υπερασπίζεται τη Δημόσια Παιδεία και τα δημοκρατικά δικαιώματα.

ΑΔΕΔΥ


ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ-ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ  ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 4/02 ΣΤΙΣ 13.00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

ΤΗΡΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διευκολυντική 3ωρη στάση από 11.00 έως 14.00

Για τις αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, επιχειρεί να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το ΥΠΑΙΘ επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την αυθαιρεσία στην λήψη αποφάσεων, την αναλγησία και την απόστασή του από την εκπαιδευτική πραγματικότητα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ!

ΟΛΜΕ


Νέο πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 13.00 ώρα στα Προπύλαια ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις

Απαιτούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την απόσυρση του Ν.4692/2020 και της Υπουργικής Απόφασης για την επιχειρούμενη αξιολόγηση

Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα σχολεία να λειτουργούν με υγιεινή και ασφάλεια

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., αφού τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου άνοιξε τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπως κι αυτά της Πρωτοβάθμιας, χωρίς δηλαδή να ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο για την προστασία της υγείας και της ζωής εκπαιδευτικών μαθητών και μαθητριών, αφού έδειξε το αντιεκπαιδευτικό πρόσωπό της και με την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του νηπιαγωγείου και των νηπιαγωγών, αφού επιχειρεί να εφαρμόσει την αξιολόγηση σχολικής μονάδας του Ν. 4692/2020, που ψήφισε πέρυσι και ο κλάδος έχει απορρίψει, καθώς και των εκπαιδευτικών σε προσεχές νομοσχέδιο, για άλλη μια φορά, εργαλειοποιεί την πανδημία επιχειρώντας να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, με μια σειρά αυταρχικών και αντιδραστικών μέτρων (νέοι φραγμοί στην πρόσβαση στα Α.Ε.Ι., πανεπιστημιακή αστυνομία, κλείσιμο σχολών κ.ά.),και με επιμονή στην απουσία οποιουδήποτε διαλόγου με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. συνεχίζει να νομοθετεί με αυταρχισμό, με το μάτι στραμμένο στα ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης και των δημόσιων πανεπιστημίων και με αδιαφορία για την εκπαιδευτική πραγματικότητα που βιώνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε  όλη τη χώρα που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 28/1, απέναντι στην κυβερνητική επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα, την συνεχώς εντεινόμενη αντιεκπαιδευτική πολιτική αλλά και την όξυνση της καταστολής, απέδειξαν πως μόνο ο οργανωμένος και μαζικός αγώνας μπορεί να ανατρέψει στην πράξη τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και την απόσυρση όλου του αντιεκπαιδευτικού πακέτου μέτρων (αξιολόγηση, ωράριο νηπιαγωγών) της κυβέρνησης που συνεχίζει το χτύπημα της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.

Στηρίζει και  συμμετέχει στις πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα  και στην Αθήνα στο συλλαλητήριο, την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου και ώρα 13:00 στα Προπύλαια, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Κηρύσσουμε 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας (3 τελευταίες ώρες του πρωινού προγράμματος και 3 πρώτες του απογευματινού-ολοημέρου).

Η συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει την  Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2021, ώρα 13:00, στα Προπύλαια.

Δ.Ο.Ε.


«Η Παιδεία είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα για λίγους και εκλεκτούς»

Η ΟΙΕΛΕ καλεί κάθε ιδιωτικό εκπαιδευτικό, κάθε μαθητή, φοιτητή, κάθε πολίτη, στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης, 4/2, στα Προπύλαια ενάντια στο τερατούργημα της κυβέρνησης της ΝΔ και του Υπουργείου Παιδείας που μετατρέπει το χώρο της Παιδείας σε αστυνομοκρατούμενο οίκο εμπορίου. Κηρύττει, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή των συναδέλφων, στάση εργασίας από τις 11 π.μ. μέχρι το τέλος του προγράμματος.

Μετά την ισοτίμηση των τίτλων των Κολλεγίων με αυτούς των δημόσιων πανεπιστημίων, μετά το δώρο Κεραμέως στους σχολάρχες, η κυβέρνηση αποκαλύπτει τις προθέσεις της για μια ανώτατη εκπαίδευση ολίγων με το χειρουργικό αποκλεισμό 20 και πλέον χιλιάδων νέων από την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και με την αστυνόμευση των Πανεπιστημίων, γεγονός πρωτοφανές σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση επιλέγει να περάσει τις δραματικές αυτές αλλαγές εν μέσω πανδημίας, όταν η κοινωνία δυσκολεύεται να αντιδράσει. Δεν ξεχνά η ΝΔ ότι αντίστοιχος νόμος της το 1990-91, επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με Υπουργό τον περιβόητο Κοντογιαννόπουλο, έμεινε στα χαρτιά μετά από το γιγάντιο κίνημα μαθητών-φοιτητών-πολιτών που γέννησαν οι νεοφιλελεύθερες εμμονές της τότε κυβέρνησης. Αυτό φοβούνται και τώρα, το τσουνάμι των αντιδράσεων των πολιτών που θα βγουν από το λήθαργο του φόβου και θα αντιδράσουν στο σχέδιο εκποίησης των δημόσιων αγαθών και της μετατροπής της χώρας σε ειδική οικονομική ζώνη εκατομμυρίων ημιμαθών και εξαθλιωμένων Ελλήνων.

Δεν θα περάσει ούτε αυτή τη φορά. Η Παιδεία είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα για λίγους και εκλεκτούς.

Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών


«Η κυβέρνηση κάνει πως δεν ακούει το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας που με μια φωνή καταδικάζει το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο»

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων & Κηδεμόνων Αττικής καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να συμμετάσχουν την Πέμπτη 4 Φλεβάρη στο νέο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στη 1:00 μ.μ. στα Προπύλαια.

Η κυβέρνηση κάνει πως δεν ακούει το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας που με μια φωνή καταδικάζει το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που εν μέσω πανδημίας φέρνει για ψήφιση στην Βουλή. Κάνει πως δεν ακούει την φωνή χιλιάδων γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών που αγωνιούν για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας απέναντι στον ιό.

Δική μας απάντηση πρέπει να είναι το δυνάμωμα της πάλης απέναντι σε αυτή την ανάλγητη πολιτική:

–  Που επιμένει να θεωρεί πολυτέλεια την μείωση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα, την πρόσληψη εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, τα μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία.

–  Που θεωρεί πως η «τηλεκπαίδευση» λειτούργησε σωστά σε όλη την επικράτεια, ενώ όλες οι έρευνες δείχνουν το εντελώς αντίθετο, που επιμένει στην «Τράπεζα Θεμάτων», αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την ανισοτιμία στην μόρφωση.

–  Που αλλάζει τους όρους διεξαγωγής των Πανελλαδικών, 4 μόλις μήνες πριν αυτές διοργανωθούν!

 Συνεχίζουμε τις αγωνιστικές μας διεκδικήσεις, συμμετέχοντας μαζικά και μαχητική την

Πέμπτη 4 Φλεβάρη

στο νέο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο

στη 1:00 μ.μ. στα Προπύλαια.

Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων Αττικής


ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ!

Όλοι οι σπουδαστές την Πέμπτη 4/2, στη 1:00, στα Προπύλαια με το πανό του ΣΥ.Σ.Δ.ΙΕΚ, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας!

Ο «κόμπος έχει φτάσει στο χτένι»! Η ανοχή των χιλιάδων σπουδαστών που από τον Νοέμβρη με κλειστές σχολές παλεύουν καθημερινά με τον «γολγοθά» της τηλεκπαίδευσης, έχει εξαντληθεί!

Την ίδια ώρα που πρακτικά μαθήματα και εργαστήρια έχουν πάει στο βρόντο, οι σπουδαστές του α’ έτους δεν έχουν γνωρίσει καλά – καλά τους συμμαθητές και τη σχολή τους, χιλιάδες σπουδαστές σκέφτονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους γιατί νιώθουν ότι έχουν «χάσει» το εξάμηνό τους, η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Παιδείας αρνούνται να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και να ανοίξουν τα ΙΕΚ με ασφάλεια, παρά μόνο έρχονται να φορτώσουν τους σπουδαστές με νέα βάρη!

Σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, που ψηφίστηκε πρόσφατα, προβλέπει κατάργηση ειδικοτήτων, ακόμα και ολόκληρων ΙΕΚ, ανάμεσα σε άλλα προβλέπει και την καταβολή χρηματικού ποσού για την εγγραφή σε Δημόσιο ΙΕΚ! Όταν στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό η κυβέρνηση μειώνει την χρηματοδότηση κατά 33,37% για τα Δ.ΙΕΚ, δηλαδή από 85 εκατομμύρια στα 56 εκατομμύρια ευρώ. Τα «σπασμένα» για άλλη μια φορά θα τα πληρώσουμε εμείς! Για άλλη μια φορά μας οι σπουδαστές θα βάλουμε το χέρι στην τσέπη, όπως κάνουμε ήδη τόσα χρόνια για αναλώσιμα, σημειώσεις κ.ά.

Ως Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ δεν μείναμε και δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στο σχέδιο υποβάθμισης των σπουδών μας!

Όλο το προηγούμενο διάστημα συζητήσαμε με συναδέλφους από τα ΙΕΚ της Αττικής, μεταφέρθηκε η εμπειρία πολλών σπουδαστών και η αγανάκτηση για την κατάσταση που επικρατεί.

Συμφωνήσαμε, για ακόμα μία φορά, να βγούμε στους δρόμους για να διεκδικήσουμε τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει!

Καλούμε κάθε σπουδαστή και σπουδάστρια, την Πέμπτη 4/2, στη 1:00, στα Προπύλαια, με το πανό του Συλλόγου, στο μεγάλο συλλαλητήριο φοιτητικών συλλόγων, μαθητικών συμβουλίων, συλλόγων εκπαιδευτικών και γονέων!

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές που τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας, πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας, απαιτώντας να ανοίξουν οι σχολές και τα σχολεία και να αποσυρθεί το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Ένα νομοσχέδιο που δεν αφήνει αδιάφορο κανένα νέο και καμία νέα, αφού προβλέπει δαπάνες 30 εκατ. ευρώ για ίδρυση Πανεπιστημιακής αστυνομίας, κάμερες στις σχολές, face control και διαγραφές φοιτητών. Οι φοιτητές ζητούν, όπως κι εμείς, να δοθούν αυτά τα χρήματα για να ανοίξουν οι σχολές τους με ασφάλεια, με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και σύγχρονες υποδομές και όχι για καταστολή και τρομοκρατία απέναντί τους. Έχουν χίλια δίκια!

Απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει κι άλλο τις σπουδές μας, να μας αναγκάσει να βάλουμε το χέρι στην τσέπη για να μπορέσουμε να μάθουμε μια ειδικότητα, ενώνουμε τη φωνή μας με τα αδέρφια μας, τους φοιτητές και τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς και βροντοφωνάζουμε την Πέμπτη: Να ανοίξουν εδώ και τώρα οι σχολές μας!

Όλοι οι σπουδαστές την Πέμπτη 4/2, στη 1:00, στα Προπύλαια πίσω από τα πανό του ΣΥ.Σ.Δ.ΙΕΚ, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας!

Διεκδικούμε:

· Να ανοίξουν άμεσα οι σχολές μας με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας σπουδαστών και εκπαιδευτών, τουλάχιστον να πραγματοποιηθούν διά ζώσης τα εργαστηριακά μαθήματα.
· Ούτε σκέψη για δίδακτρα στα Δημόσια ΙΕΚ. Κατάργηση των διδάκτρων στο Δημόσιο ΙΕΚ Σιβιτανιδείου. Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα Δ.ΙΕΚ.
· Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη για την Ανώτατη Εκπαίδευση!
· Τέρμα στο μαρτύριο της αναμονής! Να ξεκινήσουν τώρα οι πρακτικές ασκήσεις!
· Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση με ουσιαστική εποπτεία από το Υπουργείο. Όλοι οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα ένσημα να υπολογίζονται για τη σύνταξη και να αμείβονται με βάση τη ΕΓΣΣΕ ή των κλαδικών συμβάσεων (όπου υπάρχουν).

Δεν τους χαρίζουμε το μέλλον μας. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί!

Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ


Κάλεσμα της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων στο αυριανό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια

Η απόφαση να μην ανοίξουν τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία στις περιοχές αυξημένου κινδύνου επιπέδου Β΄ ούτε καν για τις γυμνασιακές τάξεις, είναι η απόδειξη πως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να πάρει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία των σχολείων μας. Το Δ.Σ της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων καλεί τους γονείς σε δυναμική δράση για την υπεράσπιση του δικαιώματος των παιδιών μας στην ισότιμα παρεχόμενη, ουσιαστικά δωρεάν, αποκλειστικά δημόσια εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.

Συμμετέχουμε δυναμικά στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2021 1:00 μ. μ στα Προπύλαια

Συμμετέχουμε  στις δράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας όπου αυτές διοργανώνονται.

Διεκδικούμε:

  • Ασφαλές άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημιακών τμημάτων
  • Ασφαλή μετακίνηση των μαθητών – αύξηση δρομολογίων – μέσα μετακίνησης αποκλειστικά για τους μαθητές
  • Σαφή καθορισμό και άμεση μείωση της εξεταστέας ύλης στα καλλιτεχνικά μαθήματα
  • Να μην ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία
  • Καμία αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
  • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων

Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων


Πορεία ενάντια στο νέο αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο
Κάτω το νέο αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο της καταστολής και των ταξικών αποκλεισμών.

Το κράτος έρχεται να σπείρει το χάος του νεοφιλελευθερισμού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από το οργανωμένο πρόγραμμα της καταστολής, της επίτασης των ταξικών αποκλεισμών και κατ’ επέκταση της πριμοδότησης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Το νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο όχι μόνο υποβαθμίζει την ελεύθερη και δωρεάν παιδεία, αλλά επιτίθεται στοχευμένα -και πρώτα από όλα- στους φοιτητές και τις φοιτήτριες της τάξης μας. Επιτίθεται στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που εργάζονται, για να μπορέσουν να συντηρήσουν τις σπουδές τους και με τα νέα όρια φοίτησης κινδυνεύουν με διαγραφή. Οι νέες βάσεις που θεσπίζονται για την εισαγωγή στα ΑΕΙ θα μετατρέψουν την είσοδο στα πανεπιστήμια σε έναν αγώνα δρόμου για τους υποψήφιους και τις υποψήφιες, όπου θα επικρατήσει το μεγαλύτερο πορτοφόλι που θα πληρώσει το καλύτερο φροντιστήριο ή το ιδιωτικό πανεπιστήμιο με τις «αρτιότερες περγαμηνές» για την είσοδο στην αγορά εργασίας, ειδικά τώρα που έχουν εξισωθεί τα πτυχία των ΑΕΙ με αυτά των κολλεγίων. Η παρούσα εκπαιδευτική αναδιάρθρωση επιζητεί πανεπιστήμια με λιγοστές θέσεις για τους λίγους και εκλεκτούς της ελίτ που ευνοείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως είναι αντιληπτό, οι ακόμα πιο εντατικοποιημένες σπουδές θα αποσκοπούν, όχι στη μόρφωση της νεολαίας, αλλά στην ταχύτερη παραγωγή εργατικού δυναμικού που θα ταΐσει την αγορά εργασίας. Χωρίς καμία κοινωνικοποίηση, επιστημονική ή ιδεολογική ζύμωση ανάμεσα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, αφού το μόνο πράγμα που θα σκέφτονται είναι πως θα τελειώσουν τις σπουδές τους, ώστε να μη διαγράφουν. Τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα μετατραπούν σε κλειστούς επιτηρούμενους χώρους, σε γυάλες παραγωγής εξειδικευμένων προλετάριων, όπου θα μπαινοβγαίνουν μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας και ανασφάλειας μόνο όσοι και όσες υποδεικνύουν το φοιτητικό τους πάσο.

Μέσα σε όλο αυτό το δυστοπικό αντι-εκπαιδευτικό πλαίσιο που ξεπροβάλλει, η ΝΔ κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να μας πείσει πως η παλινόρθωση δικτατορικών πολιτικών δεν είναι μια ανησυχητική εκτίμηση για το μέλλον, αλλά η πραγματικότητα του σήμερα. Η σύσταση σώματος ασφαλείας μέσα στα πανεπιστήμια, η παρακολούθηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων των πανεπιστημίων με κάμερες και η ποινικοποίηση των μαχητικών συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων και πρακτικών των φοιτητ(ρι)ών μέσω πειθαρχικών μέτρων υποδεικνύει την εξουσιομανή ηλιθιότητα των διαχειριστών του κράτους στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να κάμψουν το μέτωπο των αγωνιζόμενων φοιτητ(ρι)ών που στέκεται ανάχωμα στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου. Είναι, άλλωστε, γνωστή η τακτική τους απέναντι στο ανταγωνιστικό κίνημα.

Σε κάθε ερώτηση που τίθεται στο κράτος και την κυβέρνησή του, μπάτσοι είναι πάντα η απάντηση. Μπάτσοι στις πλατείες και τις γειτονιές μας, μπάτσοι στους κοινωνικούς μας χώρους, προσεχώς μπάτσοι και στις σχολές. Κάπου εδώ είναι το σημείο που θα πρέπει να πούμε “ο κύβος ερρίφθη”. Συμμετέχουμε στον μαζικό αγώνα των φοιτητ(ρι)ών και των εργαζομένων στους πανεπιστημιακούς χώρους κατά του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου. Στις σημερινές συνθήκες ζόφου είναι εξαιρετικά σημαντικό. Οφείλουμε να σταθούμε ανάχωμα στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου που οδηγούν στην εξόντωση της βάσης σε κάθε κοινωνικό πεδίο. Διεκδικούμε ελεύθερη και ισότιμα προσβάσιμη παιδεία για όλες και όλους. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε μια ακόμα δόση χούντας. Γνωρίζουμε το κρίσιμο των υγειονομικών συνθηκών, αλλά είμαστε στο σημείο που το κράτος γίνεται και άμεσα πιο επικίνδυνο από την πανδημία. Ήρθε η ώρα να ξαναβγούμε στους δρόμους.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 4/2:

  • Αθήνα: 13:00 στα Προπύλαια. Στηρίζουμε το μπλοκ της Ανοιχτής Συνέλευσης Πανεπιστημιούπολης.
  • Θεσσαλονίκη: 12:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου. Στηρίζουμε τα μπλοκ των αυτόνομων και ελευθεριακών σχημάτων.
  • Ναύπλιο: 12:00 στην Πλατεία Δημαρχείου. Στηρίζουμε τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων.

Αναρχική Ομοσπονδία
Site: anarchist-federation.gr
email: anarchist-federation@riseup.net
Twitter: twitter.com/anarchistfedGr
Fb: facebook.com/anarxikiomospondia2015
Youtube: Αναρχική Ομοσπονδία


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μπροστά στη νέα έξαρση της πανδημίας και την παγκόσμια ανησυχία για την αντιμετώπισή της, η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. περί άλλα τυρβάζει! Αφού τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου άνοιξαν τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπως κι αυτά της Πρωτοβάθμιας, χωρίς δηλ. να ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο για την προστασία της υγείας και της ζωής εκπαιδευτικών και μαθητ(ρι)ών, αφού κατάφερε να ξεσηκώσει φοιτητές, μαθητές κι εκπαιδευτικούς με το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο που τα μεσάνυχτα της Παρασκευής κατέθεσε στη Βουλή (νέοι φραγμοί στην πρόσβαση στα ΑΕΙ, πανεπιστημιακή αστυνομία, κλείσιμο σχολών κ.ά.), αφού έδειξε το αντιεκπαιδευτικό μένος της και με την επέκταση του ωραρίου του νηπιαγωγείου, έρχεται τώρα με την αξιολόγηση σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού να ανοίξει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση και το κλείσιμο σχολείων και τις απολύσεις εκπαιδευτικών.

Με την δημοσίευση στις 20 Ιανουαρίου της Υπουργικής Απόφασης «Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο», η οποία αποτελεί εξειδίκευση των νόμων 4692/2020 (Κεραμέως) και 4547/2018 (Γαβρόγλου), γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσει η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας ήδη μέσα στον Φλεβάρη του 2021, ενώ έχει ανακοινωθεί η κατάθεση στη Βουλή στο αμέσως επόμενο διάστημα νομοσχεδίου για τα κριτήρια αξιολόγησης του εκπαιδευτικού από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Όπως φαίνεται και στην υπουργική απόφαση η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας θα είναι εσωτερική από τον Σύλλογο Διδασκόντων και εξωτερική (Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου και Π.Ε.Κ.Ε.Σ.) ενώ εμπλέκονται σε αυτές και άλλοι φορείς, από το Σχολικό Συμβούλιο μέχρι τα κυβερνητικά όργανα Ι.Ε.Π. και Α.ΔΙ.Π.Δ.Ε. Η αξιολόγηση θα γίνει με βάση 14 θεματικούς άξονες (που αναλύονται σε επιμέρους δείκτες) και τους οποίους θα επεξεργάζονται ομάδες εκπαιδευτικών του σχολείου, με υποχρεωτική συμμετοχή κάθε εκπαιδευτικού σε 2 τουλάχιστον από αυτές.

Είναι σημαντικό ακόμη να επισημάνουμε ότι από τους 14 παραπάνω άξονες μόνο οι 2 αναφέρονται στην εκπαιδευτική διαδικασία και μάλιστα σε μια κατεύθυνση διερεύνησης της απόκτησης δεξιοτήτων και επίτευξης μετρήσιμων στόχων, αντί της πραγματικής γνώσης και κριτικής σκέψης. Οι υπόλοιποι άξονες είτε σχετίζονται με την εφαρμογή προγραμμάτων είτε με τη διοίκηση του σχολείου, τη συνεργασία με τοπικούς φορείς και εξεύρεση πόρων για την λειτουργία του είτε με την «επαγγελματική ανάπτυξη» των εκπαιδευτικών (συλλογή προσόντων). Εφαρμόζεται με άλλα λόγια το λεγόμενο αγγλοσαξονικό μοντέλο αξιολόγησης, γνωστό για τα αποτελέσματά του όπου έχει εφαρμοστεί: κατηγοριοποίηση και κλείσιμο σχολείων και απολύσεις εκπαιδευτικών.

Από τα παραπάνω αλλά και τις ανακοινώσεις σχετικά με τα νομοσχέδια που ετοιμάζονται για το επόμενο διάστημα, γίνεται φανερό ότι το Υ.ΠΑΙ.Θ. και η κυβέρνηση επιδιώκουν εν μέσω πανδημίας και με την ασθενή (όπως υπολογίζουν) αντίσταση του εκπαιδευτικού κινήματος, να θεσμοθετήσουν κάθε στοιχείο της πολιτικής Ε.Ε., ΟΟΣΑ και μεγάλου κεφαλαίου για τη δόμηση ενός αντιδραστικού, αναχρονιστικού και απόλυτα προσαρμοσμένου στις ανάγκες της αγοράς εκπαιδευτικού συστήματος. Μια πολιτική που επιδίωξαν να περάσουν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και αμφισβητεί απροκάλυπτα τα μορφωτικά δικαιώματα παιδιών και νεολαίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Ως Δ.Σ. του Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε. Θεσ/νίκης επιβεβαιώνουμε τις αποφάσεις μας και αποφάσεις των Γεν. Συνελεύσεων καθώς και την συνυπογραφή μας στο κοινό κείμενο των 77 Σ.Ε.Π.Ε. και ΕΛΜΕ και καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων των Δημοτ. Σχολείων και Νηπιαγωγείων της περιοχής να συμμετέχουν στην ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ που ομόφωνα αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίασή του το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και να μην προχωρήσουν σε καμία διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή της Υ.Α. για την “Εσωτερική και Εξωτερική Αξιολόγηση” σχολικής μονάδας. Συνολικότερα δε, όπως 3 δεκαετίες τώρα, όπως το 2014, έτσι και σήμερα με τους αγώνες μας να βάλουμε φραγμό στην αξιολόγηση, να διεκδικήσουμε παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο!

Συνάδελφοι/ισσες,

Τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα κι όλη τη χώρα που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 28/1, απέναντι στην κυβερνητική επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα, την συνεχώς εντεινόμενη αντιεκπαιδευτική πολιτική αλλά και την όξυνση της καταστολής και της περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, δείχνουν το δρόμο: μέσα από το συντονισμό και την οικοδόμηση πανεκπαιδευτικού μετώπου, φοιτητές-μαθητές-εκπαιδευτικοί θα γίνουμε ο κυματοθραύστης στην αντιεκαπιδευτική λαίλαπα που θα δώσει διέξοδο στην συσσωρευμένη λαϊκή αγανάκτηση για την κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης, θα πυροδοτήσει τη λαϊκή αντίδραση για την ανατροπή τους.

Ο Ζ’ Σ.Ε.Π.Ε. Θεσ/νίκης στηρίζει  τις πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις που εκπαιδευτικά σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποιούν σε όλη τη χώρα και στη Θεσσαλονίκη

την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021, 12μεσ., στο Άγαλμα Βενιζέλου

κηρύσσοντας διευκολυντική 2ωρη στάση εργασίας και ζητώντας την τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Δ.Σ.  Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε. Θεσ/νίκης


ΚΑΛΕΣΜΑ  ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ 

Η Κυβέρνηση παίζει με τον πόνο χιλιάδων μαθητών που για μήνες έχουν «μπουχτίσει» μπροστά σε μια οθόνη, τους λείπει η ουσιαστική επικοινωνία με τους καθηγητές τους, δεν έχουν συναναστραφεί τους φίλους συμμαθητές τους.

Η Κυβέρνηση προκαλεί τους μαθητές του Λυκείου που σε αυτές τις συνθήκες αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ -ΤΕΙ και δεν καταργεί την Τράπεζα Θεμάτων.

Η Κυβέρνηση, λοιπόν, να ακούσει επιτελούς τα αιτήματα του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας, αιτήματα σωστά και επιστημονικά τεκμηριωμένα για τη μόρφωση και την υγεία των μαθητών.

Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια άνοιξαν όχι μόνο χωρίς μέτρα, αλλά και χωρίς εκπαιδευτικούς

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 4/2, ΣΤΙΣ 12:00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ, ΣΤΟ ΑΓ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ,

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ 

ΣΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ

Καλούμε τους γονείς να βρίσκονται στα σχολεία και να διεκδικούν όλα αυτά που πρέπει να γίνουν, ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με υγιεινή και ασφάλεια.

  • Να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις. Διεκδικούμε 15 μαθητές ανά Τμήμα.
  • Να δημιουργηθούν νέες σχολικές αίθουσες και να αξιοποιηθούν υπάρχουσες. Θέλουμε σχολικά κτίρια που καλύπτουν τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες.
  • Να γίνονται δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα test covid-19 στα σχολεία. Να συνταγογραφείται το test covid-19 και να είναι δωρεάν για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία.
  • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικών – καμιά πρόσληψη «από το παράθυρο» με ευθύνη των Τοπικών Διευθυντών Εκπαίδευσης. Αρχές Φλεβάρη και ακόμα υπάρχουν εκατοντάδες εκπαιδευτικά κενά (ενδεικτικά αναφέρουμε: σε μαθήματα που είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενα, σε ειδικά μαθήματα πχ στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, σε ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό πχ στην παράλληλη στήριξη).
  • Να χορηγούνται δωρεάν όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας στα σχολεία.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ουσιαστική λειτουργία, με όλο το αναγκαίο προσωπικό, στα Ειδικά Σχολεία.
  • Να παρθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση των σχολικών λεωφορείων.
  • Να δοθούν σε όλα τα παιδιά τεχνολογικά μέσα, τάμπλετ, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, γρήγορο internet με ευθύνη του κράτους. Κανένας μαθητής εκτός εκπαίδευσης – καμιά απουσία σε μαθητή που δεν έχει τα μέσα να συμμετέχει στην τηλεκπαίδευση.
  • Να γίνει αναπροσαρμογή της ύλης και να στηριχθούν όλα τα παιδιά με ενισχυτική διδασκαλία αμέσως μόλις ανοίξουν τα σχολεία. – Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.
  • Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές μορφές τηλεαξιολόγησης. Μόνη λύση να παραταθεί ο χρόνος παράδοσης της βαθμολογίας.
  • Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση.
  • Να αποσυρθεί η ΥΑ για την Αξιολόγηση των σχολείων.
  • Καμιά αλλαγή, ειδικά φέτος, στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Καμιά αλλαγή που μειώνει εισακτέους και αποκλείει μαθητές από Σχολές της επιλογής τους. Να αποσυρθεί το ν/σ που οδηγεί στην καταστολή και την αστυνομοκρατία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εκπαίδευση των παιδιών που διαμένουν σε δομές προσφύγων.

Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.


Πορεία ενάντια στο νέο νομοσχέδιο
ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Το πανεπιστήμιο και το campus δε θα αφήσουμε να γίνει τσιφλίκι του κεφαλαίου και των αρίστων

Η οικονομική και ψυχολογική κόπωση της κοινωνικής βάσης, μετά από σχεδόν ένα χρόνο αναστολών συμβάσεων στις δουλειές, διαδοχικών lock-down με ταυτόχρονη υποτίμηση του συστήματος δημόσιας υγείας και υποτίμησης της ζωής των φτωχών γενικότερα, η ωμή κρατική βαρβαρότητα απέναντι σε φωνές αντίστασης, φυλακισμένους/ες και μετανάστες/ριες αποτελούν πλέον κομμάτι της νέας κανονικότητας που επιβάλλεται.

Σε αυτή τη συγκυρία, με κλειστά πανεπιστήμια εδώ και ένα χρόνο, έρχεται άλλο ένα νομοσχέδιο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της οικονομικής ελίτ και του κράτους, έχοντας ως κατεύθυνση την κολλεγιοποίηση του πανεπιστημίου και την απόλυτη εναρμόνιση της λειτουργία και της έρευνάς του με τις ανάγκες της αγοράς. Εξού και η σύσταση των πειθαρχικών συμβουλίων τα οποία θα επιβάλλουν ποινές για οποιαδήποτε δραστηριότητα ή συμπεριφορά δεν εγκρίνεται από τις διοικητικές αρχές του πανεπιστημίου ή του εκάστοτε ιδρύματος, οι διαγραφές φοιτητ(ρι)ών με το πέρας των ν+ν/2 ετών, η σύσταση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας. Τα μέτρα αυτά έχουν σκοπό να διασφαλίσουν την εντατικοποίηση των σπουδών, ώστε να μην υπάρχει χρόνος συλλογικοποίησης και δραστηριοποίησης πέρα από τα στενά πλαίσια του διαβάσματος, ενώ σε συνδυασμό με τη θέσπιση βάσης εισαγωγής από τα τμήματα και βάσης στις πανελλήνιες, θα αποκλειστούν από την εκπαίδευση φοιτητήτριες/ές οι οποίες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα παρακολούθησης φροντιστηρίου ή που παράλληλα με τις σπουδές τους πρέπει να δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα. Ακόμη, η απλήρωτη τεχνική κατάρτιση στα ΕΠΑΛ ,εν ολίγοις τσάμπα δουλειά για τα αφεντικά, που προβλέπει το νομοσχέδιο, στοχεύει στην οικονομική εκμετάλλευση των φτωχότερων τάξεων ήδη από νεαρή ηλικία.

Η οικονομική κρίση του καπιταλισμού επιτάσσει αυτή τη βίαιη αναδιάρθρωση της Παιδείας, η οποία επιχειρεί την καταστολή <<δια ροπάλου>> οποιασδήποτε κοινωνικής σχέσης δεν υποτάσσεται στους νόμους της παραγωγής. Η μόνη σχέση που συμφέρει το κράτος και τις κυβερνήσεις του είναι η παραγωγική σχέση και γι’αυτό το λόγο επιτίθενται σφοδρά στα κινήματα, στους φοιτητικούς συλλόγους, στους αυτοδιαχειριζόμενους/κατηλλειμένους χώρους, στις αυτοοργανωμένες ομάδες εντός των πανεπιστημίων και στο δημόσιο και ανοιχτό χαρακτήρα του campus.

Οι κοινωνικές δυναμικές που εκδηλώνονται στο δρόμο φανερώνουν ότι όλο και ευρύτερα κομμάτια των καταπιεσμένων αντιλαμβάνονται την ανάγκη της ρήξης με τα συμφέροντα του κεφαλαίου στην πράξη. Σαν ένα κομμάτι της κοινωνικής βάσης και ενός κινήματος που προσπαθεί να βάλει το λιθαράκι της για ένα κόσμο ελευθερίας, αλληλεγγύης και ισότητας, πιστεύουμε ότι η ανάγκη για αυτοοργάνωση των φοιτητών και των φοιτητριών στους συλλόγους τους είναι κρίσιμη όπως πάντοτε. Η επίθεση που δεχόμαστε δε μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αναθέτοντας σε <<ειδικούς>> την πολιτική δράση, αλλά αντιθέτως λαμβάνοντας καθένας και καθεμία τις ευθύνες που μας αναλογούν ώστε να πάρουμε τις ζωές στα χέρια μας. Ας δομήσουμε τις απαραίτητες σχέσεις αλληλεγγύης και αξιοπιστίας ανάμεσά μας και ας αναζωπυρώσουμε αυτές που έχουν παγώσει, ώστε να ξεκινήσει ακηδεμόνευτα και μαχητικά η αντεπίθεσή μας.

ΠΟΡΕΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 4/2 12.00 ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 4/2 16.00 μετά την πορεία


Στις 13/1 κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης – με τον ευφάνταστο και άκρως υπαινικτικό τίτλο – «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις». Πρόκειται για την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που είχε εξαγγείλει προεκλογικά η Ν.Δ. και προετοίμαζε περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία, για να την καταθέσει. Κι αν ο συντηρητισμός, η πειθάρχηση και η εκδικητικότητα μπορούν να περιγράψουν τον ιδεολογικό προσανατολισμό του νομοσχεδίου, δύο είναι ουσιαστικά οι άξονες από τους οποίους υπαγορεύεται: τις επιταγές του κεφαλαίου για ένα πανεπιστήμιο που θα «δουλεύει» για τις ανάγκες του και το μένος του Κράτους να εξαφανίσει κεκτημένα αγώνων και να επιτεθεί στους ίδιους τους αγωνιστές. Το παρόν νομοσχέδιο δεν επαναφέρει απλώς μνήμες, πρακτικές και αντιλήψεις παλαιότερων εποχών και απολυταρχικών καθεστώτων αλλά δημιουργεί και τις προϋποθέσεις μιας ολότελα δυστοπικής κατάστασης στα πανεπιστήμια. Ενός δημοσίου χώρου γεμάτου αστυνομία, εταιρείες, κάμερες και συστήματα ασφαλείας, καθηγητές έτοιμους ανά πάσα στιγμή να δικάσουν με συνοπτικές διαδικασίες τους φοιτητές. Ευτυχώς, όμως, δεν θα υπάρχει κανένας που θα σπουδάζει πάνω από 7 χρόνια, δεν θα υπάρχουν στέκια ή άλλοι χώροι κοινωνικοποίησης όσων κινούνται μέσα στο campus, η πολιτικοποίηση και οι συλλογικές διεκδικήσεις των φοιτητών θα δικάζονται από τα ειδικά πειθαρχικά συμβούλια και οι τοίχοι θα είναι επιτέλους όμορφοι και καθαροί από αφίσες.

Αρχικά, είναι μάλλον χρήσιμο να ξεκαθαρίσουμε για άλλη μια φορά την μεγάλη αστοχία του φιλελεύθερου αφηγήματος περί Ασύλου ιδεών και ακαδημαϊκής ελευθερίας. Η ελευθερία ιδεών δεν μπορεί να αποτελεί προνόμιο της πανεπιστημιακής ελίτ και όσων κινούνται εντός του πανεπιστημίου, για κανέναν άλλο λόγο παρά γιατί αυτή ορίζεται από το σύνταγμα καθολικά για όλους και σε κάθε δημόσιο χώρο. Το Άσυλο σημαίνει ένα πράγμα Ελευθερία από τον κρατικό αυταρχισμό και την καταστολή. Ιστορικά, η κοινωνία χρησιμοποιούσε τους πανεπιστημιακούς χώρους για να προστατευθεί από την αστυνομική βία. Η νοηματοδότηση του πανεπιστημιακού ασύλου είναι το αποτέλεσμα των αγώνων της κοινωνικής βάσης, από τους απεργούς εργάτες της ΜΕΛ το φθινόπωρο του 1975 μέχρι τον πρόσφατο αγώνα των απολυμένων εργαζόμενων στη λέσχη του ΑΠΘ, από τα φοιτητικά κινήματα του ΄06 – ΄07 και τον Δεκέμβρη του ΄08 ως τις φετινές κινήσεις για το άνοιγμα του Πολυτεχνείου στην Αθήνα εν όψει της διαδήλωσης της 17ης Νοέμβρη και τις δεκάδες συλλήψεις αγωνιστών.

Το Άσυλο σημαίνει Ελευθερία και έχει γραφτεί με αγώνες. Αυτή είναι η ιστορική παρακαταθήκη των αγνωνιστών/στριών, εξού και η εκδικητικότητα του Κράτους. Η κατάργησή του και η ίδρυση του ειδικού σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας αποτελούν την συνέχεια μιας σειράς «δράσεων» για την υποβάθμιση και γκετοποίηση του πανεπιστημιακού Ασύλου. Το ναρκεμπόριο και τα συνεπακόλουθα φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού αποτελούν το πέπλο -ακόμα και των δήθεν προοδευτικών μεταρρυθμίσεων του Σύριζα- με το οποίο ντύνονται οι μεθοδεύσεις για την πλήρη κατάργηση και την αστυνομική επιτήρηση των πανεπιστημιακών χώρων. Αγνοούν, ομολογουμένως την χρόνια ανοχή, συγκάλυψη ως και την συνδρομή των θεσμικών αρχών με το οργανωμένο έγκλημα, πρυτανείες που έκλειναν τα μάτια, διαπλεκόμενα μεγαλοστελέχη της αστυνομίας και κρατικές διασυνδέσεις με βαρόνους ναρκωτικών.

Το νέο σκηνικό στους πανεπιστημιακούς χώρους εκτός από τις περιπολίες αστυνομικών, περιλαμβάνει και μια σειρά τεχνικής αναβάθμισης των συστημάτων ελέγχων. Ορίζεται η εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, face control και κάρτες εισόδου. Ένα πανεπιστήμιο που θα χάνει κάθε σχέση του με την κοινωνία και θα αποτελεί έναν αποστειρωμένο χώρο ελεγχόμενης μάθησης. Θα απαγορεύεται η είσοδος σε οποιονδήποτε άλλο και ταυτόχρονα θα στρώνονται κόκκινα χαλιά για εταιρείες και επενδύσεις. Έρευνα για στρατό, αστυνομία και ιδιωτικό κεφάλαιο θα αποτελούν την βασική πηγή χρηματοδότησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ενώ το κράτος θα είναι επιφορτισμένο με το κόστος της εγκατάστασης και της συντήρησης του αστυνομικού στρατού που θα λυμαίνεται τα πανεπιστήμια. Ενός στρατού πλήρως εξοπλισμένου με χειροπέδες, γκλοπ και σπρέι πιπεριού άοπλου αλλά συνάμα, μέσα στα νέα αστυνομικά που θα δημιουργηθούν στο εσωτερικό του campus, θα «υπάρχουν όπλα αν χρειαστούν σε περίπτωση επίθεσης» (sic).

Σε κάθε περίπτωση, πρωτοφανή περίπτωση αποτελεί η αναβάθμιση του πειθαρχικού δικαίου. Το δίχως άλλο το νομοσχέδιο ορίζει, ότι οι πρόεδροι τμημάτων, οι πρυτάνεις και οι καθηγητές θα αποκτούν τον ρόλο δικαστή σε περιπτώσεις τέλεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων από τους φοιτητές. Και ως τέτοια ορίζονται ενέργειες από την αντιγραφή και την ηχορύπανση ως τις φοιτητικές καταλήψεις, τα στέκια, τις πολιτικές δράσεις των φοιτητών και την αφισοκόλληση. Τα «δικαστήρια» αυτά θα λειτουργούν ακολουθώντας κάθε ειδική αντίστοιχη τελετουργία: αυτοψία, ανάκριση, εξέταση μαρτύρων. Δημιουργείται μια συνθήκη φόβου και τρομοκράτησης εναντίον των φοιτητών μέσα στο πανεπιστήμιο που θα βρίσκονται. Ανά πάσα στιγμή, θα έρχομαστε αντιμέτωποι με «περίπολους της ασφάλειας και έκτακτα στρατοδικεία».

Γίνεται ξεκάθαρο πως η λειτουργία του πανεπιστημίου και η «ελευθερία ιδεών» ορίζεται με βάση την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και του καπιταλισμού. Οποιαδήποτε, ενέργεια δεν υπακούει σε αυτό το πλαίσιο θα καταστέλλεται, οι φοιτητικές αντιστάσεις και οι αγώνες εντός και εκτός των πανεπιστημίων θα χτυπιούνται. Αυτός είναι ο ρόλος της πανεπιστημιακής αστυνομίας και του ελέγχου όποιον μανδύα και αν του φορέσουν Κράτος, ΜΜΕ, Πρυτανικές και λοιπές αρχές.

Η εντατικοποίηση ως κυρίαρχο χαρακτηριστικό κάθε εκπαιδευτικής διαδικασίας

Με βάση τα άρθρα του νομοσχεδίου, αλλάζει συθέμελα η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού εγκαθιδρύεται τριπλή βάση εισαγωγής και διπλό μηχανογραφικό δελτίο. Η πρώτη με βάση τα μόρια των μαθητών κάθε επιστημονικού πεδίου, η δεύτερη θα ορίζεται απευθείας από το κάθε πανεπιστημιακό κλίμα στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου και η τελευταία με έμφαση στο μάθημα βαρύτητας που θα επιλέγει ομοίως το κάθε τμήμα. Το πρώτο μηχανογραφικό θα συμπληρώνεται με τον περιορισμό της επιλογής 10 – 15 τμημάτων και το δεύτερο θα αφορά μόνο όσους δεν εισήχθησαν σε κάποιο τμήμα κατά την πρώτη φάση και τα τμήματα που δεν καλύφθηκαν όλες τους οι θέσεις. Γεγονός που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ενσωμάτωση σχολών από τα μεγαλύτερα ιδρύματα ή στην ολοκληρωτική τους εξαφάνιση. Παράλληλα, αυτά συνδυάζονται με την συγχώνευση και το κλείσιμο των σχολικών μονάδων και την υποβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης όπως υπαγορεύεται από τον νόμο για την παιδεία που πέρασε το καλοκαίρι. Η εντατικοποίηση, λοιπόν, γίνεται το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε κάθε βαθμίδα. Στο σχολείο απανωτές εξετάσεις και βαθμολογίες με μόνο στόχο την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Μιας διαδικασίας που κλείνει το μάτι στην αριστεία, την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και την τόνωση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Εν μέσω χρόνιας και μεθοδευμένης φτωχοποίησης της κοινωνικής βάσης, μιας επόμενης μέρας μετά την λήξη των μέτρων για την πανδημία με ορατούς τους κινδύνους απολύσεων και περικοπών μισθών. Οι συνθήκες των τελευταίων ετών, εξωθούν όλο και περισσότερους φοιτητές στην εργασία, για να τα βγάλουν πέρα με τις σπουδές τους. Την ίδια στιγμή, η φοιτητική μέριμνα περικόπτεται με την αυστηροποίηση των κριτηρίων για διαμονή στις φοιτητικές εστίες, την υποβάθμιση των εγκαταστάσεων τους και του ελέγχου της εισόδου στη φοιτητική λέσχη. Σε αυτό το πλαίσιο, η θέσπιση ανώτατου ορίου σπουδών και οι διαγραφές φοιτητών προσθέτουν άλλο ένα βάρος στις πλάτες μας, αποτελούν άλλη μια επίθεση στην τάξη μας. Στην ίδια κατεύθυνση, τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων εξισώνονται με αυτά των δημόσιων ιδρυμάτων. Αναμφισβήτητα όλοι, όσοι αποκλείονται από την δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση σπρώχνονται στα ιδιωτικά κολλέγια. Η πανεπιστημιακή παιδεία μετατρέπεται σε πολυτέλεια μόνο για λίγους, μόνο για όσους έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν για αυτήν αδρά σε χρόνο και σε χρήματα από το λύκειο μέχρι την ταχύτατη φοίτησή τους.

Στο δρόμο το Δίκαιο θα κριθεί, ενάντια σε Κράτος & Καταστολή

Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση κυριαρχείται σε μεγάλο βαθμό από μια συμβολική και ολομέτωπη επίθεση στα κεκτημένα των φοιτητικών αγώνων. Επιδιώκει να αλλάξει συλλήβδην το κοινωνικό παράδειγμα και την αντίληψη για τις σπουδές και το Άσυλο. Με ρεβανσιστικό τρόπο έρχεται, να ολοκληρώσει το έργο προηγούμενων νομοσχεδίων που ναυάγησαν μπροστά στους δυναμικούς αγώνες των φοιτητών. Η διακαής επιθυμία, ήδη από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, της επιβολής ανώτατου ορίου φοίτησης και οι διαγραφές φοιτητών επανέρχονται σήμερα με επιθετικούς όρους. Κι εδώ φαίνεται ξανά, η αξιοποίηση της πανδημίας και το lock-down από το κράτος για την προώθηση του νομοθετικού έργου και της κατασταλτικής πολιτικής του με τρόπο όσο το δυνατόν αναίμακτο. Τα πανεπιστήμια είναι κλειστά για σχεδόν ένα έτος, γεγονός που από μόνο του θέτει εμπόδια στη συνάντησή μας και στην δραστηριοποίηση των συλλογικών φοιτητικών διαδικασιών. Ενορχηστρώνει μια βίαιη επίθεση ενάντια στα κεκτημένα του φοιτητικού κινήματος στο κομμάτι των σπουδών και κυρίως ενάντια στην ίδια την πολιτικοποίηση τους. Τελικά, οι εντατικοί ρυθμοί σπουδών, οι διαγραφές, τα πειθαρχικά ορίζονται για να υψώσουν μεγαλύτερους ταξικούς φραγμούς. Οι μπάτσοι μέσα στο campus τοποθετούνται για να επισφραγίσουν την κατάργηση του Ασύλου και στο πλαίσιο της προληπτικής αντιεξέγερσης να επιβάλλουν τον φόβο και την τρομοκράτηση, ώστε να μην σηκώσει κανείς κεφάλι. Κι αν νομίζουν, ότι το καθεστώς της καραντίνας αποτελεί το κατάλληλο momentum για την προώθηση της πιο βίαιης εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, κάνουν λάθος. Το δίκαιο των φοιτητικών και κοινωνικών αγώνων θα περάσει από πάνω τους.

Καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία, έλεγχο εισόδου, πειθαρχικά συμβούλια και διαγραφές φοιτητών.

Εμπρός για Συνελεύσεις, Καταλήψεις, Συγκρούσεις, Διαδηλώσεις

Να κάνουμε τους Φοιτητικούς Αγώνες Επικίνδυνους ξανά

Συγκέντρωση Πέμπτη 4/2, 12:00 Άγαλμα Βενιζέλου

Αναρχική συνέλευση φοιτητών/τριών Quieta Movere

 


Πορεία ενάντια στο νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο

Το ελληνικό κράτος, σε περιόδους κρίσης, έχει ως πάγια τακτική να ανακηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης (Δεκέμβρης ’08, οικονομική κρίση 2012, Έβρος-Covid19 2020) με άμεσο μέτρο την ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας. Η βιοπολιτική δυστοπία χτίζεται κάθε μέρα γύρω μας. Η κυβέρνηση απαξιώνει τη δημόσια υγεία, καταπατά ελευθερίες και εργασιακά κεκτημένα. Κλέβει τον δημόσιο χώρο και καταστέλλει κάθε φωνή αντίστασης μέσω του φόβου που επιβάλλει “ο νόμος και η τάξη”, με διοικητικά πρόστιμα, προσαγωγές και συλλήψεις, ξυλοδαρμούς, εκκενώσεις και απελάσεις.

Ο πανεπιστημιακός χώρος τα τελευταία χρόνια πλήττεται σφοδρά. Κράτος και πανεπιστημιακή διοίκηση σε συνεργασία, μετέφεραν τις ναρκοπιάτσες εντός του ΑΠΘ, κάτι που αξιοποίησαν σαν ευκαιρία ώστε να κλειδαμπαρώσουν (μόνο 5 από τις 65 πόρτες παραμένουν ανοιχτές) και να εντείνουν τον έλεγχο στο χώρο του campus. Κάτι το οποίο περίεργο φυσικά δεν είναι, μιας και η πανεπιστημιακή διοίκηση είναι κομμάτι του κρατικού μηχανισμού. Η κορύφωση αυτών των τακτικών, έρχεται να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία του πλήρως απονεκρωμένου από φοιτητικές και κοινωνικοπολιτικές δραστηριότητες πανεπιστημίου, με το επικείμενο νομοσχέδιο που θα επιβάλλει στους χώρους που υπάρχουμε 1000 μπάτσους (ειδικούς φρουρούς), σκουπίδια όπως αυτά που δολοφόνησαν τον Γρηγορόπουλο, έβγαλαν όπλο στην ΑΣΟΕΕ κλπ.

Το νέο νομοσχέδιο επίσης προβλέπει ελεγχόμενη πρόσβαση με μπάρες, κάρτες εισόδου, κυκλώματα παρακολούθησης και πειθαρχικά συμβούλια με σκοπό την αποστείρωση του πανεπιστημίου από οποιαδήποτε μη εγκεκριμένη από διοίκηση και αρχές δραστηριότητα. Με αυτό τον τρόπο θα καταργηθεί η ανοιχτότητα και ο δημόσιος χαρακτήρας του χώρου και θα γίνεται ευθεία επίθεση στους αγώνες που ξεκινούν ή στεγάζονται εντός του (φοιτητικοί σύλλογοι, στέκια, καταλήψεις, συνελεύσεις, αγωνιζόμενα υποκείμενα). Παράλληλα, εξυπηρετείται και διασφαλίζεται η περαιτέρω επέλαση των συμφερόντων των εργολαβιών (λέσχη, εστίες) και των εταιριών, του στρατού και της αστυνομίας μέσω των ερευνητικών εργαστηρίων (π.χ. drones), τα οποία φυσικά λειτουργούσαν κανονικά και εν μέσω πανδημίας.

Ταυτόχρονα γίνεται ξεκάθαρη η επιθυμία της κυβέρνησης να επιτεθεί εντονότερα στη δυνατότητα πρόσβασης στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, εγκαθιδρύοντας τη βάση του 10 και θέτοντας όριο φοίτησης στα ν+(ν/2) έτη. Έτσι εξαναγκάζουν τους/τις φοιτητ(ρι)ές σε πλήρη εντατικοποίηση, εντείνοντας το κλίμα ανταγωνισμού, στερώντας τους το χρόνο για πολιτικοποίηση και άλλες εξωφοιτητικές δραστηριότητες. Αποκλείουν επίσης από τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση τους/τις μαθητ(ρι)ές που δεν έχουν έχουν την οικονομική δυνατότητα να παρακολουθούν φροντιστήρια ή φοιτητ(ρι)ες που δεν έχουν την δυνατότητα να σπουδάζουν χωρίς να δουλεύουν, επιδιώκοντας να “κολεγιοποιήσουν” τα πανεπιστήμια.

Την ίδια στιγμή, οι ανάγκες μας έρχονται ξανά σε δεύτερη μοίρα. Οι φοιτητικές εστίες δεν συντηρούνται και οι αγώνες των οικότροφων καταστέλλονται υπό την απειλή της παύσης παροχής νερού και φαγητού (βλ. ΦΕΠΑ) ή με την εισβολή μπάτσων. Από την λέσχη αποκλείονται άτομα που έχουν ανάγκη από φαγητό αλλά δεν ανήκουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα (άστεγοι, μετανάστριες κλπ) και οι πανεπιστημιακές υποδομές, τα εργαστήρια και το προσωπικό είναι υποχρηματοδοτούμενα και σε έλλειψη.

Μαζί με όλα αυτά, το νομοσχέδιο για την πανεπιστημιακή αστυνομία αποτελεί απειλή για όλες εμάς που υπάρχουμε μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου.

-Στηρίζουμε την συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο την Πέμπτη 04/02 στις 12.00 στο άγαλμα Βενιζέλου

-Καλούμε σε Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας , την ίδια μέρα στο αίθριο του Πολυτεχνείου στις 15:00, μετά τη συγκέντρωση.

-ΚΑΜΙΑ ΦΥΛΑΞΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

-ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΑΣΦΑΛΕΙΑ” ΤΟΥΣ

Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία


Πορεία ενάντια στο νέο νομοσχέδιο

Την Πέμπτη 4/2, με αιχμή τη στήριξη της απεργία πείνας του Δ.Κουφοντίνα, κατεβαίνουμε στον δρόμο.
Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις εναντία στο νομοσχέδιο για την παιδεία και τη πανεπιστημιακή αστυνομία.
Για να επανακτήσουμε τον χώρο που χάσαμε λόγω των μέτρων καταστολής, με πρόσχημα την πανδημία.
Για να διεκδικήσουμε κεκτημένες ελευθερίες.

Άμεση μεταγωγή του επαναστάτη Δ.Κουφοντίνα στις φυλακές Κορυδαλλού. Απεργία πείνας από 8/1.
Δύναμη σε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους που βρίσκονται σε απεργία πείνας σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Πέμπτη 4/2, 12:00 Άγαλμα Βενιζέλου. Όλοι/ες στο δρόμο.

Ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων & διωκόμενων αγωνιστ(ρι)ών – συνέλευση θεσ/νίκης


ΛΑΡΙΣΑ

Συγκέντρωση-πορεία

ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ:
-πανεπιστημιακή αστυνομία
-face control
-κάρτες εισόδου
-κάμερες
-διαγραφές

ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΣΤΙΕΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Κατάληψη Ντουγρού

ΝΑΥΠΛΙΟ

Συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως

Συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη που έχει σκοπό την ολομέτωπη επίθεση στην δημόσια παιδεία.

Η κυβέρνηση εκμεταλευόμενη την πανδημία όπου οι κοινωνικές αντιστάσεις είναι περιορισμένες, με την εφαρμογή του δόγματος Νόμος και Τάξη, επιβάλλει την απαγόρευση συναθροίσεων και την κοινωνική φίμωση.

Η κρατική τρομοκρατία δε θα περάσει!

Θα μας βρείτε στους δρόμους.

Στεκόμαστε απέναντι σε:

-πανεπιστημιακή αστυνομία

-πειθαρχικά όργανα

-διαγραφές φοιτητών

-βάση εισαγωγής

-εξίσωση πτυχίων ΑΕΙ με κολλεγίων

Καλούμε σε συγκέντρωση την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου στις 12:00 μπροστά στο δημαρχείο Ναυπλίου.

Πρωτοβουλία Συντρόφων/ισσών Ναυπλίου

Τρόπος επικοινωνίας: protonauplio@riseup.net


Κάτω το νέο αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο της καταστολής και των ταξικών αποκλεισμών

Το κράτος έρχεται να σπείρει το χάος του νεοφιλελευθερισμού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από το οργανωμένο πρόγραμμα της καταστολής, της επίτασης των ταξικών αποκλεισμών και κατ’ επέκταση της πριμοδότησης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Το νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο όχι μόνο υποβαθμίζει την ελεύθερη και δωρεάν παιδεία, αλλά επιτίθεται στοχευμένα -και πρώτα από όλα- στους φοιτητές και τις φοιτήτριες της τάξης μας. Επιτίθεται στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που εργάζονται, για να μπορέσουν να συντηρήσουν τις σπουδές τους και με τα νέα όρια φοίτησης κινδυνεύουν με διαγραφή. Οι νέες βάσεις που θεσπίζονται για την εισαγωγή στα ΑΕΙ θα μετατρέψουν την είσοδο στα πανεπιστήμια σε έναν αγώνα δρόμου για τους υποψήφιους και τις υποψήφιες, όπου θα επικρατήσει το μεγαλύτερο πορτοφόλι που θα πληρώσει το καλύτερο φροντιστήριο ή το ιδιωτικό πανεπιστήμιο με τις «αρτιότερες περγαμηνές» για την είσοδο στην αγορά εργασίας, ειδικά τώρα που έχουν εξισωθεί τα πτυχία των ΑΕΙ με αυτά των κολλεγίων. Η παρούσα εκπαιδευτική αναδιάρθρωση επιζητεί πανεπιστήμια με λιγοστές θέσεις για τους λίγους και εκλεκτούς της ελίτ που ευνοείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως είναι αντιληπτό, οι ακόμα πιο εντατικοποιημένες σπουδές θα αποσκοπούν, όχι στη μόρφωση της νεολαίας, αλλά στην ταχύτερη παραγωγή εργατικού δυναμικού που θα ταΐσει την αγορά εργασίας. Χωρίς καμία κοινωνικοποίηση, επιστημονική ή ιδεολογική ζύμωση ανάμεσα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, αφού το μόνο πράγμα που θα σκέφτονται είναι πως θα τελειώσουν τις σπουδές τους, ώστε να μη διαγράφουν. Τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα μετατραπούν σε κλειστούς επιτηρούμενους χώρους, σε γυάλες παραγωγής εξειδικευμένων προλετάριων, όπου θα μπαινοβγαίνουν μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας και ανασφάλειας μόνο όσοι και όσες υποδεικνύουν το φοιτητικό τους πάσο.

Μέσα σε όλο αυτό το δυστοπικό αντι-εκπαιδευτικό πλαίσιο που ξεπροβάλλει, η ΝΔ κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να μας πείσει πως η παλινόρθωση δικτατορικών πολιτικών δεν είναι μια ανησυχητική εκτίμηση για το μέλλον, αλλά η πραγματικότητα του σήμερα. Η σύσταση σώματος ασφαλείας μέσα στα πανεπιστήμια, η παρακολούθηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων των πανεπιστημίων με κάμερες και η ποινικοποίηση των μαχητικών συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων και πρακτικών των φοιτητ(ρι)ών μέσω πειθαρχικών μέτρων υποδεικνύει την εξουσιομανή ηλιθιότητα των διαχειριστών του κράτους στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να κάμψουν το μέτωπο των αγωνιζόμενων φοιτητ(ρι)ών που στέκεται ανάχωμα στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου. Είναι, άλλωστε, γνωστή η τακτική τους απέναντι στο ανταγωνιστικό κίνημα.

Σε κάθε ερώτηση που τίθεται στο κράτος και την κυβέρνησή του, μπάτσοι είναι πάντα η απάντηση. Μπάτσοι στις πλατείες και τις γειτονιές μας, μπάτσοι στους κοινωνικούς μας χώρους, προσεχώς μπάτσοι και στις σχολές. Κάπου εδώ είναι το σημείο που θα πρέπει να πούμε “ο κύβος ερρίφθη”. Συμμετέχουμε στον μαζικό αγώνα των φοιτητ(ρι)ών και των εργαζομένων στους πανεπιστημιακούς χώρους κατά του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου. Στις σημερινές συνθήκες ζόφου είναι εξαιρετικά σημαντικό. Οφείλουμε να σταθούμε ανάχωμα στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου που οδηγούν στην εξόντωση της βάσης σε κάθε κοινωνικό πεδίο. Διεκδικούμε ελεύθερη και ισότιμα προσβάσιμη παιδεία για όλες και όλους. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε μια ακόμα δόση χούντας. Γνωρίζουμε το κρίσιμο των υγειονομικών συνθηκών, αλλά είμαστε στο σημείο που το κράτος γίνεται και άμεσα πιο επικίνδυνο από την πανδημία. Ήρθε η ώρα να ξαναβγούμε στους δρόμους.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 4/2:

  • Αθήνα: 13:00 στα Προπύλαια. Στηρίζουμε το μπλοκ της Ανοιχτής Συνέλευσης Πανεπιστημιούπολης.
  • Θεσσαλονίκη: 12:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου. Στηρίζουμε τα μπλοκ των αυτόνομων και ελευθεριακών σχημάτων.
  • Ναύπλιο: 12:00 στην Πλατεία Δημαρχείου. Στηρίζουμε τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων.

Αναρχική Ομοσπονδία
Site: anarchist-federation.gr
email: anarchist-federation@riseup.net
Twitter: twitter.com/anarchistfedGr
Fb: facebook.com/anarxikiomospondia2015
Youtube: Αναρχική Ομοσπονδία


ΡΕΘΥΜΝΟ

ΝΕΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ  ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ  ΠΕΜΠΤΗ 4 Φλεβάρη, στις 14:30 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ-ΓΟΝΕΙΣ-ΜΑΘΗΤΕΣ-ΦΟΙΤΗΤΕΣ

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΑΘΛΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ ​

ΚΑΙ ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

-Όχι στην ένταση της καταστολής και της αστυνομοκρατίας  ​μέσα κι έξω από τα Πανεπιστήμια.
-Η μεγάλη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ που προωθείται, θα επιφέρει συρρίκνωση των Περιφερειακών Πανεπιστημίων και υποχρηματοδότησή τους, συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων, καθώς και αρνητικές συνέπειες στις τοπικές οικονομίες.
-Όχι στην αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ, ​ειδικά με τον τρόπο που επιβάλλεται, στο μέσον της χρονιάς.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ​
ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
-Προσλήψεις εκπαιδευτικών, αξιοποίηση χώρων και αιθουσών και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να μειωθεί ο μαθητικός πληθυσμός σε 15 μαθητές ανά σχολική αίθουσα.
-Άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα, τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
-Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.
-Κάτω οι νόμοι 4692 (αλλαγές στα Ωρολόγια Προγράμματα Γυμνασίων-Λυκείων) και 4763 (επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση).
-Μέτρα για την συνολική αναπροσαρμογή της ύλης σε όλες τις τάξεις.
-Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.


ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Χαιρετίζουμε την κινητοποίηση των μελών του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 30 Γενάρη, στην πλατεία Μιαούλη στο κέντρο της Ερμούπολης.

Αυτες οι εικόνες, από την κινητοποίηση των φοιτητών στη Συρο, μας γεμίζουν δύναμη.

Η πρώτη, δυναμική, μαζική απάντηση δόθηκε εδω οπως και σε ολη την ελλαδα.

Εκατοντάδες  φοιτητές, εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές ένωσαν την φωνή τους, διαδήλωσαν τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και έβαλαν μπροστά τις ανάγκες τους κόντρα στο νομοσχέδιο – έκτρωμα, την ένταση της καταστολής

Η κυβέρνηση της ΝΔ, εν μέσω lockdown και πανδημίας, προχωρά σε μια ακόμα άθλια μεθόδευση. Αξιοποιεί το κλείσιμο των σχολείων και των σχολών προκειμένου να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο.

Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την Εκπαίδευση την άνοιξη, την ψήφιση του νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση τον Δεκέμβρη, φέρνει 3ο αντιδραστικό νομοσχέδιο σε αυτές τις συνθήκες.

Στο ν/σ με τον παραπλανητικό τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» η κυβέρνηση αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να σπουδάζουν. Ταυτόχρονα, στο Πανεπιστήμιο διαμορφώνεται καθεστώς καταστολής και αστυνομοκρατίας. Κάθε προσπάθεια οργανωμένης διεκδίκησης από το φοιτητικό κίνημα για επαρκή χρηματοδότηση, μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, σύγχρονες υποδομές, αλλά και κάθε διαμαρτυρία για τις συνθήκες ζωής αυτών και των οικογενειών τους θα αντιμετωπίζεται με αυταρχισμό, πειθαρχικά μέτρα μέχρι και διαγραφή.

Αναλυτικά το ν/σ: 

-Καθορίζει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Τμήματα ως ποσοστό του μέσου όρου της επίδοσης των μαθητών σε κάθε κατεύθυνση, το οποίο θα αποφασίζεται από κάθε Τμήμα χωριστά σε συγκεκριμένα όρια που θα θέτει το Υπουργείο.  Η ρύθμιση αυτή έχει σκοπό να μειώσει των αριθμό των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τους 20 χιλιάδες. Θα οδηγήσει στη συρρίκνωση δεκάδων τμημάτων, κυρίως στην περιφέρεια και εν τέλει στο κλείσιμο τους.

-Θέτει όριο στον αριθμό των τμημάτων που μπορεί να επιλέξει ο μαθητής κατά την διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου (10% ΓΕΛ,  20% ΕΠΑΛ των προσφερόμενων τμημάτων). Όσοι μαθητές δεν εισαχθούν σε κάποιο τμήμα με το πρώτο μηχανογραφικό, συμπληρώνουν δεύτερο διεκδικώντας την εισαγωγή τους σε όσες θέσεις έχουν «περισσέψει» και σε όσα τμήματα έχουν κενές θέσεις. Αυτή η διαδικασία θα έχει σαν αποτέλεσμα να αποκλείονται μαθητές από τμήματα που επιθυμούν και θα μπορούσαν με βάση το βαθμό τους να «πιάσουν» από την πρώτη φάση.

-Προβλέπει για πρώτη φορά την κατάθεση διπλού μηχανογραφικού για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ. Αυτή η διάταξη σε συνδυασμό με τα προηγούμενα θα σπρώξει βίαια χιλιάδες μαθητές έξω από τα Δημόσια ΙΕΚ, προς την ιδιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση (κολλέγια και ιδιωτικά ΙΕΚ).

-Εισάγει όριο στη διάρκεια φοίτησης ν+ν/2 στις σχολές. Διαγράφονται από τις σχολές, δηλαδή, χιλιάδες νέοι που για κοινωνικούς λόγους ή γιατί αναγκάζονται να δουλέψουν δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν την φοίτηση τους έγκαιρα. Είναι αστείο το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα πρέπει να αποδείξει ένας εργαζόμενος φοιτητής, την ιδιότητα του με 20 ένσημα το μήνα, στις συνθήκες εργασιακής γαλέρας για τη σημερινή νεολαία.

-Δημιουργεί ένα πλέγμα ποινικοποίησης, παρακολούθησης και τρομοκράτησης των φοιτητικών αγώνων και διεκδικήσεων. Θεσμοθετεί το «Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών» που μπορεί να επιβάλλει μέχρι και τη διαγραφή και ιδρύει νέο σώμα καταστολής με αστυνομικές ομάδες μέσα στις σχολές που υπάγονται απ’ ευθείας στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ξαναφέρνει μέσα στις σχολές το «σπουδαστικό» της ασφάλειας. Η στόχευση είναι ξεκάθαρη, η καταστολή του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος και των αγωνιστικών διεκδικήσεων.

Όπως εμποδίσαμε να μπουν οι κάμερες μέσα στις σχολικές αίθουσες, έτσι και τώρα αυτά τα μέτρα θα μείνουν στα χαρτιά!

Απαιτούμε η κυβέρνηση να αποσύρει τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο, να σταματήσει το σχεδιασμό της για τα νομοσχέδια που η ίδια έχει εξαγγείλει (αξιολόγηση, νέος τρόπος διορισμών, έκθεση Πισσαρίδη κ.α.) και να ασχοληθεί στα σοβαρά με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και οι σχολές και οξύνθηκαν λόγω της πανδημίας.

Με όπλο τις συλλογικές αποφάσεις, όπως την κοινή δήλωση των 77 ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση δυναμώνουμε τον αγώνα μας.

Η κυβέρνηση προκαλεί. Εδώ και 10 μήνες, δεν έχει ικανοποιήσει ούτε ένα αίτημα των φορέων της εκπαίδευσης, έχει οδηγήσει στο κλείσιμο των ΑΕΙ για ένα χρόνο και των σχολείων για 6 μήνες, «παίζει» με την υγεία χιλιάδων εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών, υποβαθμίζει τα μορφωτικά τους δικαιώματα. Η κυβέρνηση κλίνει σε όλες τις πτώσεις την «αριστεία» και την ίδια ώρα αφήνει για ένα χρόνο του φοιτητές μακριά από τις σπουδές, την πρακτική και τα εργαστήριά τους, υπονομεύοντας το μέλλον και την προοπτική των μελλοντικών μας συναδέλφων!

Δεν διαθέτουν ούτε 1€ για να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας, αδιαφορούν για τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν, αλλά την ίδια ώρα βρίσκουν κονδύλια ώστε προσλάβουν 1000 ειδικούς φρουρούς για τα Πανεπιστήμια.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας!

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ- ΧΡΥΣΟΧOΪΔΗ 

Να γίνουν όλες οι απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες φύλαξης των εγκαταστάσεων, των υποδομών και της περιουσίας του λαού στις σχολές.

-Προσλήψεις εκπαιδευτικών, αξιοποίηση χώρων και αιθουσών και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές αίθουσες.

-Άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα, τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι μετάθεση αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς.

-Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.

-Να στηριχτούν και να λειτουργήσουν άμεσα οι δομές της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Μέτρα για την συνολική αναπροσαρμογή της ύλης σε όλες τις τάξεις.

A’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων

Μοιραστείτε το άρθρο